ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ୟୁକ୍ରେନରେ ଫସି ରହିଥିବା ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ଉଦ୍ଧାର ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପଦକ୍ଷେପ
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯାତ୍ରା ମାର୍ଗଦର୍ଶିକାରେ ସଂଶୋଧନ; ୟୁକ୍ରେନରୁ ଉଦ୍ଧାର ହୋଇଥିବା ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ କୋହଳ ହେଲା ବିଭିନ୍ନ କଟକଣା
ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ବୋର୍ଡିଂ ପୂର୍ବରୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ନେଗେଟିଭ୍‌ ଆରଟିପିସିଆର ଟେଷ୍ଟ ଏବଂ ଟିକାକରଣ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ; ଯାତ୍ରା ପୂର୍ବରୁ ଏୟାର – ସୁବିଧା ପୋର୍ଟାଲରେ ଦସ୍ତାବିଜ ଅପଲୋଡ୍‌ କରିବା ନିୟମ କୋହଳ
ଯେଉଁ ଯାତ୍ରୀମାନେ ପହଞ୍ଚିବା ପୂର୍ବର ନେଗେଟିଭ ଆରଟି ପିସିଆର ପରୀକ୍ଷା ରିପୋର୍ଟ ଦାଖଲ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବେ ନାହିଁ କିମ୍ବା ଯେଉଁମାନେ କୋଭିଡ -୧୯ ଟିକାକରଣ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିନଥିବେ, ସେମାନଙ୍କୁ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ନିଜର ନମୁନା ଦେବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯିବ, ଏପରି ଯାତ୍ରୀମାନେ ଭାରତରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ୧୪ ଦିନ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟାବସ୍ଥାର ସ୍ୱ-ନିରୀକ୍ଷଣରେ ରହିବେ
୨୮ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୨ ସୁଦ୍ଧା, ୟୁକ୍ରେନରୁ ୧୧୫୬ ଜଣ ଭାରତୀୟ ଭାରତରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି, କେହି ଜଣେ ହେଲେ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ ସଙ୍ଗରୋଧରେ ରଖାଯାଇନାହିଁ
28 FEB 2022 2:40PM by PIB Bhubaneswar
ୟୁକ୍ରେନରେ ଫସି ରହିଥିବା ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ଉଦ୍ଧାର କରିବା ଲାଗି ଭାରତ ସରକାର ଯଥାସମ୍ଭବ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି । ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହିତ ସହଭାଗିତା ସ୍ଥାପନ କରି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆବଶ୍ୟକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯାତ୍ରା ମାର୍ଗଦର୍ଶିକାରେ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଛି । ମାନବିକତା ଆଧାରରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିମ୍ନ କଟକଣାକୁ କୋହଳ କରାଯାଇଛି :
• ବୋର୍ଡିଂ ପୂର୍ବରୁ ନେଗେଟିଭ ଆରଟି-ପିସିଆର ଟେଷ୍ଟ ରିପୋର୍ଟ କିମ୍ବା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଟିକାକରଣ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଦାଖଲ କରିବାର ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ କୋହଳ କରାଯାଇଛି । ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ରହିଥିବା ବର୍ତ୍ତମାନର ମାର୍ଗଦର୍ଶିକାରେ ଏହି ନିୟମ ରହିଛି । ଭାରତ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ଏୟାର ସୁବିଧା ପୋର୍ଟାଲରେ ମଧ୍ୟ ଏହିସବୁ କାଗଜପତ୍ର ଅପଲୋଡ୍‌ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ ।
• ଆହୁରି, ଯେଉଁ ଯାତ୍ରୀମାନେ କୋଭିଡ-୧୯ ଟିକାକରଣ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛନ୍ତି (ପ୍ରସ୍ଥାନ/ଟିକାକରଣ ଯେକୌଣସି ରାଷ୍ଟ୍ରରୁ ହୋଇଥିଲେ ସୁଦ୍ଧା), ସେମାନେ ଭାରତରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ସେମାନଙ୍କୁ ବିମାନ ବନ୍ଦରରୁ ଘରକୁ ଯିବା ଲାଗି ଅନୁମତି ମିଳିବ । ତେବେ ସେମାନଙ୍କୁ ନିଜର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ୧୪ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱ-ନିରୀକ୍ଷଣ ଲାଗି ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯିବ ।
• ଯେଉଁ ଯାତ୍ରୀମାନେ ପହଞ୍ଚିବା ପୂର୍ବର ନେଗେଟିଭ ଆରଟି ପିସିଆର ପରୀକ୍ଷା ରିପୋର୍ଟ ଦାଖଲ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବେ ନାହିଁ କିମ୍ବା ଯେଉଁମାନେ କୋଭିଡ -୧୯ ଟିକାକରଣ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିନଥିବେ, ସେମାନଙ୍କୁ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ନିଜର ନମୁନା ଦେବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯିବ, ଏପରି ଯାତ୍ରୀମାନେ ଭାରତରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ୧୪ ଦିନ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟାବସ୍ଥାର ସ୍ୱ-ନିରୀକ୍ଷଣରେ ରହିବେ । ଯଦି ସେମାନେ ପଜିଟିଭ୍‌ ଚିହ୍ନଟ ହୁଅନ୍ତି ତା’ହେଲେ ତାଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ନିୟମ ଅନୁଯାୟୀ, ଚିକିତ୍ସା କରାଯିବ ।
ୟୁକ୍ରେନରେ ରାଜନୈତିକ ଅସ୍ଥିରତା କାରଣରୁ ବହୁସଂଖ୍ୟକ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ (ମୁଖ୍ୟତଃ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ) ସେଠାରେ ଫସି ରହିଛନ୍ତି । ୟୁକ୍ରେନରେ ନୋଟିସ ଟୁ ଏୟାରମ୍ୟାନ କିମ୍ବା ନୋଟିସ ଟୁ ଏୟାର ମିଶନ (ନୋଟାମ୍‌) ବା ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଉପରେ କଟକଣା ରହିଥିବାରୁ ଫସି ରହିଥିବା ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ବିମାନ ଯୋଗେ ଉଦ୍ଧାର କରାଯିବା ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ । ଏହି କାରଣରୁ, ପୋଲାଣ୍ଡ, ରୋମାନିଆ, ସ୍ଲୋଭାକିଆ ଏବଂ ହଙ୍ଗେରୀରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ପକ୍ଷରୁ ୟୁକ୍ରେନରୁ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଉଦ୍ଧାର କରିବା ଲାଗି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି । ଏହାପରେ ଏସବୁ ରାଷ୍ଟ୍ରରୁ ଅପରେସନ ଗଙ୍ଗା ଜରିଆରେ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ଫେରାଇ ଅଣାଯାଉଛି ।
୨୮ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୨ (ମଧ୍ୟାହ୍ନ ୧୨ଟା) ସୁଦ୍ଧା, ୫ଟି ବିମାନ (ଗୋଟିଏ ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ ୪ଟି ଦିଲ୍ଲୀ)ରେ ୧୧୫୬ ଜଣ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ୟୁକ୍ରେନରୁ ଉଦ୍ଧାର ହୋଇ ଭାରତରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି । ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ ହେଲେ ବିମାନ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଏବେ ସୁଦ୍ଧା ସଙ୍ଗରୋଧରେ ରଖାଯାଇନାହିଁ ।

Ministry of Health and Family Welfare
Evacuation of Indians stranded in Ukraine by Government of India
Ministry of Health and Family Welfare revises International Travel advisory; provides various exemptions for Indians being evacuated from Ukraine
Mandatory pre-boarding negative RTPCR test and Vaccination certificate exempted for Indian Nationals; Uploading documents before departure on Air-Suvidha Portal exempted
In case a traveler is not able to submit a pre arrival RT PCR test or who has not completed their Covid-19 vaccination, they have been allowed to submit their samples on arrival with the advice to continue to self-monitor their health for 14 days after arrival in India
As on 28th February 2022, 1156 Indians from Ukraine have arrived in India with none of the passengers kept under isolation
28 FEB 2022 2:40PM by PIB Delhi
The Ministry of Health & Family Welfare in close collaboration with the Ministry of External Affairs and Ministry of Civil Aviation and Ministry of Home Affairs is lending all support possible in evacuating Indians from Ukraine.
Union Ministry of Health & Family Welfare has revised mandatory International Travel Guidelines and on humanitarian grounds has allowed the following exemptions in the advisory for international travelers:
• Indian nationals not fulfilling either of the mandatory requirements (pre-boarding negative RT-PCR test report or fully vaccinated certificate) as laid down in the present ‘Guidelines for International Arrivals’ have been exempted from uploading these documents on Air-Suvidha Portal before departure to India.
• Further, individuals who have completed their COVID-19 vaccination (irrespective of the country of departure/vaccination) have been allowed to leave the arrival airport in India with the advice to self-monitor their health for the next 14 days.
• In case a traveler is not able to submit a pre arrival RT PCR test or who has not completed their Covid-19 vaccination, they have been allowed to submit their samples on arrival with the advice to continue to self-monitor their health for 14 days after arrival in India. If tested positive they shall be clinically managed as per laid down protocol.
Large diasporas of Indian Nationals (mainly students) have found themselves embroiled in the political turmoil being faced by the country. Direct evacuation of these stranded Indians through flights could not be carried out in view of the Notice to Airmen or Notice to Air Missions (NOTAM) issued in Ukraine. Accordingly, Indian missions in Poland, Romania, Slovakia and Hungary have been making arrangements to get Indian nationals from Ukraine and fly them out of their respective countries under Operation Ganga Flights.
As on 28th February 2022 (till 12:00 Hrs), 5 flights (one in Mumbai and four in Delhi) carrying Indians from Ukraine have arrived in India carrying a total of 1156 passengers with none of the passengers kept under isolation so far.