Prime Minister's Office
English rendering of PM's reply to the Motion of Thanks to President's address in Rajya Sabha
08 FEB 2022 9:50PM by PIB Delhi
Hon'ble Chairman,
There have been elaborate discussions on the Motion of Thanks to the President's address here. I am extremely grateful to you for giving me time to participate in the discussion on the Motion of Thanks to the President's address. The Hon’ble President had presented a brief outline of the several initiatives taken during the difficult pandemic period in the country and the steps taken to empower and change the lives of the Dalits, the poor, the exploited, women as well as youth of the country. And it holds hope, faith, determination and dedication. Several honourable members have discussed it in detail. Respected Khargeji had said a lot of things, partly for the country, partly for the party and partly for himself. Anand Sharma ji, despite time constraint, has tried his best. And he said that the achievements of the country should be acknowledged. Shri Manoj Jha ji had also given some good suggestions that the speech should be beyond politics. Prasanna Acharya ji had also appreciated the Veer Baal Diwas and had talked in great details about the things related to Netaji. Dr. Fauzia Khan ji discussed in detail about the glory of the constitution. All the members have put forward their views on the basis of their experiences, respective political opinion and the political situation. I express my heartfelt gratitude to all the honourable members for the same.
Hon'ble Chairman,
Today the country is celebrating Azadi Ka Amrit Mahotsav. During the period of 75 years of Independence, efforts have been made at various levels to give direction and momentum to the country. And by taking account of everything, we must carry forward the good things, rectify the shortcomings and take new initiatives whenever needed. And this period is important for us to decide where the country should reach when the country celebrates 100 years of independence, how to do it and with the help of which schemes we can accomplish the same. And all the political leaders like us, all the workers of the political arena should focus and also place the country's focus on how to take the country forward in the coming 25 years. I believe that there will be a collective participation of all in the resolutions that will emerge from it. There will be ownership and accountability for all. Consequently, we can give a lot to the country several times faster than that has happened in the last 75 years.
Hon'ble Chairman,
Corona is a pandemic and mankind has not seen such a huge crisis in the last 100 years. And look at the intensity of the crisis: if the mother is confined to a room due to this illness, the son is unable to enter that room. What a major crisis this has been for the entire human race! And even now this crisis is polymorphic. It returns and brings a new calamity with its new form and shape at some point or the other. And the whole country, the whole world, the whole human race is battling it. Everyone is looking for a way out. During the initial stages of the corona pandemic, the world was concerned about India with a population of 130 crore. Questions were raised like: What would happen to India? How much destruction would the world face because of India? But it was the power of resolve of 130 crore countrymen that they tried to introduce discipline in their lives. Today India's efforts are being appreciated around the world. It has nothing to do with any political party. This achievement and pride belongs to the 130 crore countrymen. It would have been better for you if you too had tried to acknowledge it; some credit would have gone to you as well. But is this a thing to be taught! Anyway, regarding vaccination, our Hon’ble Minister has explained in detail during the question hour about how India is making innovations in producing vaccines, in research and in its implementation. Even today there are huge movements against vaccines around the world. But whether one benefits from the vaccine or not, if one takes the vaccine, at least others will not be harmed - this feeling has inspired 130 crore countrymen to take the jab. This is the reflection of India's basic mindset and it is the duty of every Indian to put this ideal before the people of the world. If it was only a matter of protecting oneself, then getting vaccinated could have been debated. But when it was realised that no one should suffer because of an individual, and the individual must take the vaccine dose to protect others, people came forward to take the dose. This is the mindset of India, the reflection of India's humanity. We can proudly say this in front of the world. Today we are moving at a fast pace towards the target of 100% vaccination coverage. I would request the Hon'ble Members to applaud the great work done by our frontline workers, our healthcare workers, our scientists as appreciating them will not only help India's talent blossom but will also help in keeping their spirits high. Therefore, this House is honoured in congratulating them. We thank them.
Hon'ble Chairman,
During the corona pandemic, arrangements were made to provide free ration to more than 80 crore countrymen for such a long period so that they are able to cook every single day. With this initiative, India has set an example in front of the world. In this Corona period, despite the various challenges, constraints and obstacles, we continued to walk in the direction of our promise of providing pucca houses to lakhs of poor families. Today the crores of families who have received the houses are no longer poor. They can be termed as lakhpatis today.
Hon'ble Chairman,
During the pandemic period, a new record has been set by providing tap water to five crore rural families. During the first lockdown, even after discussing with several experts, a little courage was needed to take the decision of keeping the farmers in the villages free from the lockdown. The decision was important and difficult, yet it was taken. Consequently, our farmers produced bumper crops even in this period of Corona and record purchases were made at MSP. During this pandemic, several projects related to infrastructure were completed; because we know that the investment on infrastructure in times of such crisis ensures employment opportunities. And that's why we stressed on that too so that people keep getting employment and we could complete all the projects. We had to face challenges yet we could do it. In the same period, whether it is Jammu and Kashmir, or the North East, the development journey was carried forward and expanded. During the pandemic, the youth of our country did a commendable job in the sports arena and brought glory to the country. Today, despite the limitations due to Corona, our youth has never allowed their dedication and penance to sports diminish and made the country proud.
Hon'ble Chairman,
In this Corona era, start-ups have become an identity of the youth of our country, the youth of India. It has become 'synonymous' with our youth. Today, India ranks among the top 3 in the world of start-ups due to our youngsters.
Hon'ble Chairman,
During the pandemic, whether it is COP26, the G20 group, the work towards various issues within the society or delivering medicines to 150 countries of the world, India has always undertaken a leadership role. Today this leadership of India is being appreciated and discussed around the world.
Hon'ble Chairman,
During a period of crisis, the challenges are immense. Every power, every nation in the world is focused on in its own protection. No one is able to help anyone else. In such trying times, to get out of that crisis, words of Atal Bihari Vajpayee's poem can inspire all of us. Atal ji wrote- व्याप्त हुआ बर्बर अंधियारा, किन्तु चीर कर तम की छाती, चमका हिन्दुस्तान हमारा।शत-शत आघातों को सहकर, जीवित हिन्दुस्तान हमारा। जग के मस्तक पर रोली सा, शोभित हिन्दुस्तान हमारा।
In today's times, these words of Atal Ji reflect India's capabilities.
Hon'ble Chairman,
During the Corona pandemic, a lot of efforts have been made to move forward in all the sectors despite the obstacles. But there were some areas on which special emphasis was laid because it was necessary in the larger public interest. It was necessary for the younger generation. I would definitely like to discuss two of the special areas that I focused upon during the Corona period. Firstly, the MSME sector which is one of the largest employment generating sectors. Similarly, we also ensured that in the farming sector, there should not be any hindrance. That's why I have also mentioned about the bumper crop and the record purchases made by the government. Despite the pandemic, new records were made in terms of wheat and paddy purchases. Farmers got higher MSP for their crops and that too under the scheme of Direct Benefit Transfer. The money was directly deposited in their bank accounts. And I have seen many videos of the Punjab farmers. When for the first time the money went through Direct Benefit Transfer to Punjab, the farmers said, "Sir, the farm is of the same size, our efforts are the same, but for the first time ever, such a huge amount of money is being credited to this account”. As a result, cash was readily available to the farmers at the time of crisis. Due to such steps we were able to save such a large sector from shocks and disruptions. Similarly, the MSME sector was among those sectors that got the highest benefit of the Atmanirbhar Bharat package. Different Ministries launched the PLI scheme, which gave a boost to the manufacturing sector. India has now become the leading mobile manufacturer and its contribution to exports is also increasing. The PLI scheme is showing encouraging results in the areas of Automobile and Batteries as well. When products are manufactured at such a large scale by the MSME sector, then naturally, orders are also received from the other countries of the world and more doors of opportunities open up. In fact, the engineering goods manufactured by MSMEs have contributed a lot in increasing the export figures considerably this time. It reflects the skill of the people of India and the strength of the MSMEs of India. Look at our defence manufacturing industry, we are building defence corridors in UP and Tamil Nadu. The MoUs; the way people are joining this sector; the way people from the MSME sector are connecting with the defence sector; it is really encouraging in itself that the people of the country have this capability. And in order to make the country's defence sector self-reliant, the people from our MSME sector are showing a lot of courage by coming forward to join the sector.
Hon'ble Chairman,
The goods procured by the government through GeM Platform is one of the great facilities today for MSMEs. Similarly, we have taken a very important decision and that is, the tenders up to Rs 200 crores issued by the government will not be global. Only the people of India will get opportunity due to which our MSME sector will be benefited and through it our employment generation will get a boost.
Hon'ble Chairman,
Respected members of the House have also raised some important issues regarding employment. Some people have also given suggestions. EPFO payroll is considered to be the most reliable source of information to know the number of jobs being created. In the year 2021, about one crore and twenty lakh new people joined the EPFO payroll and we should not forget that these are all formal jobs. I am not talking about the informal ones. These are formal jobs. And among these, about 60-65 lakhs are in the age group of 18-25 years. It means that this age-group has joined their first jobs. That is, for the first time they have entered the job market.
Hon'ble Chairman,
The report suggests that the hiring has increased two-fold after the Covid restrictions were lifted compared to pre-Covid era. The same trend is discussed in the NASSCOM report as well. According to this, after 2017, directly and indirectly 27 lakh jobs were created in the IT sector; and it is not only in terms of skill, but people in the higher levels too have got employment. Due to the increase in manufacturing, India's global exports have increased and its benefits are directly reaching the field of employment generation.
Hon'ble Chairman,
The number of unicorns made in India in just one year, i.e. 2021, is more than the total unicorns made in the earlier years. And if we do not count these as employment, then it means more than employment, political debates are prioritised.
Hon'ble Chairman,
Many Honourable Members have discussed inflation. This terrible pandemic in 100 years, the coronavirus pandemic, has affected the whole world. If we talk about inflation, then America has one of the highest inflation rates in 40 years. Britain is today troubled by the worst inflation hit in 30 years. In the 19 countries of the world, with Euro as the currency, the rate of inflation is historically one of the highest. Even in such an environment, despite the pressure of the pandemic, we have made a lot of efforts to contain inflation to an extent and have tried sincerely. From 2014 to 2020, this rate hovered around 4-5%. If you compare it with the UPA era, then you will know what inflation is! During UPA, inflation was touching double digits. Today we are the only major economy experiencing high growth and medium inflation. If we look at the economy of the rest of the world, either the economic growth has slowed there or the inflation is breaking the records of decades.
Hon'ble Chairman,
Some of my colleagues in this House presented a dismal picture of India and it seemed as if it was a pleasure to present it. When I see such disappointments, then one thought comes to my mind. There can be ups and downs in public life, there can be triumphs and defeats, but the disappointments and frustrations of personal life should not be imposed on the country. We have a saying in Gujarat, Sharad Rao must as well be aware of it as it is common in Maharashtra too. Suppose there is greenery and the fields are lush green, and someone sees it; But after that, if he loses his eyes due to some accident, the last picture of the lush green fields remains with him forever. Similarly, there was a long period of suffering till 2013. In 2014, there was a bright ray of hope seen by the people of the country. Some of the people blinded by that bright light still see only the old pessimistic scenes of suffering.
Hon'ble Chairman,
Here in our scriptures it is said- महाजनो येन गतः स पन्थाः That is, the path walked by great personalities, stalwarts, becomes the path to be emulated.
Hon'ble Chairman,
I want to say one thing in this House. Whoever is present here; he/she might be from anywhere, any side, the government or the opposition. The representative of the people could be from any level, low or high, it doesn't matter. But a people's representative is the leader of the region. He/she leads. The people from his command area see him as a leader and follow his words. And it is not right to think negatively about a situation. If we are in power we are leaders, if someone sits there he is not a leader, it's not like that. Wherever you are, if you are a public representative, you are a true leader. And if the leader thinks like this, if the leader is full of despair, what will happen? Should you be concerned about the country and the people of your area only if you sit here (in the government) and not be concerned if you sit there (in the opposition). Is that so?
At least learn from Sharad Rao ji. I have seen that Sharad Rao ji continues to inspire the people of the region even at this age, despite several illnesses. We don't need to be disappointed, brother. Whatever happens, we all must share the responsibility. Kharge ji, you too are making a mistake like Adhir Ranjan ji. Look behind you. Jairam ji has prepared two-three people for this work. Kindly uphold your dignity. All arrangements have been made. Jairam ji had gone out. He has come back with the information. He was explaining. It is just about to start in a while. But you are a respectable leader.
Hon'ble Chairman,
Irrespective of the party in power, the capability of the country should not be underestimated. We should proudly display the strength of the country in front of the whole world with an open mind. It is very imperative for the country.
Hon'ble Chairman,
One of our colleagues in the House said, 'Vaccination is not a big deal.' I am surprised to see that some people are not realising how great this achievement of India is! A colleague even said that money is being wasted on vaccination. If this country hears such a thing, how will it feel about such people?
Hon'ble Chairman,
Ever since Corona has plagued mankind, the government has made every effort to mobilise every available resource in the country and around the world. To protect the citizens of our country, we have taken every possible step, by putting together our abilities, understanding, power and resources. And as long as the pandemic prevails, the government is committed to spend as much as it can to save the lives of the poorest of the poor. But the immaturity of some party leaders in the last two years has left the country very disappointed. We have seen how games have been played for political gains. A campaign has been launched against the Indian vaccine. Try to think about what you had said earlier and whatever is happening today. Try to match the things. There could be a possibility of improvement. Something useful might come up.
Hon'ble Chairman,
The people of the country are very aware. And I congratulate the people of the country for not listening to these negative narratives of their leaders and getting vaccinated despite such mistakes made by their leaders at the time of crisis. Had it not happened, there would have been a great danger. But it is good that the people of the country have gone ahead of some leaders. It is good for the country.
Hon'ble Chairman,
In a way, this entire Corona period has portrayed a good example of our Federal Structure. Perhaps there wouldn't be any Prime Minister who had got the opportunity to hold meetings 23 times with the Chief Ministers in one single tenure. 23 meetings were held with the Chief Ministers and detailed discussions were held. We used the suggestions from the Chief Ministers and combined it with the information that the Government of India had. Senior leaders from different states are sitting here in this House. Therefore, I would say, this is indeed a very big deal - Holding 23 meetings during this period and framing strategies after discussing in great detail and taking everyone on board. Whether it is the Central Government, the State Government or the local governments, everyone has worked together, putting equal efforts. We do not underestimate anyone's contribution. We consider it to be the strength of the country.
But Hon'ble Chairman,
Some people need to introspect. When the all-party meeting regarding the corona pandemic was called and the government had to give a detailed presentation, attempts were made to try and stop some parties from attending the meeting. And those who made these attempts, themselves did not show up. They boycotted the all-party meeting. And I would like to express my gratitude to Sharad Rao ji. Sharad Rao ji had said that it was not a decision of UPA, and that he would try to convince some people to attend. Sharad Rao ji had attended the meeting, all the other parties including TMC too had attended the meeting and also gave their valuable suggestions. This crisis was upon the country; it was upon mankind. Even under such conditions you boycotted the meeting? I don't know from where you take advice, but they are harming you too. The country has not stopped; the country has started moving. But you are stuck here. Everyone was surprised! Did you read the next day's newspaper? Have you seen the criticism? Why did you do this? Anyway...
Hon'ble Chairman,
We focused on Holistic Health Care. The Ministry of AYUSH also did a lot of work on both the modern medical system and the traditional Indian system of medicine. Sometimes activities of such ministries are not even discussed in the House. But today the people from Andhra, Telangana will tell you that the export of our turmeric is increasing around the world. With the corona pandemic, people around the world are attracted to the treatment methods of India. Today in the Corona period, India has also strengthened its pharma industry. In the last seven years, the production and exports of our AYUSH has seen phenomenal growth and are reaching new destinations. This means that the traditional medicine of India has started making a mark in the world. I want all of us to emphasise this whenever we can because this area is somewhat suppressed. This is a time when it will be easily accepted if we can do the needful. Then probably the traditional medicine of India and its power will reach the world and show its wonders.
Hon'ble Chairman,
Today more than 80 thousand health and wellness centres are functioning under Ayushman Bharat and they are being equipped to provide all kinds of modern services. These centres are providing better primary healthcare facilities including free tests in the villages and near homes. These centres are helping in early detection of cancer, diabetes and other serious diseases. 80 thousand centres have been built and we are working at a fast pace to increase it further. That is, help can also be assured at the local level even in cases of serious diseases.
Hon'ble Chairman,
There was an old practice of imposing some taxes before the budget so that there is no discussion about it in the budget; so that it's not visible in the budget and the stock market does not fall on that day. We didn't do that. Instead, we did the opposite. Before the budget, we distributed Rs 64 thousand crores among the states for the creation of Critical Health Infrastructure under PM Atmanirbhar Swasth Bharat Yojana. If we had kept this thing in the budget, the already great budget would have looked even bigger and more impressive. But instead of trying to use it as an illusion, we implemented it before to make immediate arrangements at the time of Corona, and we allotted 64 thousand crore rupees forthwith for this work.
Hon'ble Chairman,
This time Kharge ji was delivering a very special speech and was telling me that I should comment on it instead of beating about the bush but let us once cross check what he had said. It was said in the House that Congress had laid the foundation of India but BJP had just hoisted their flag on that.
Hon'ble Chairman,
This was not said in the House in a lighter vein. This was the result of that dangerous mindset and the same is perilous for the country. And that is, some people believe that India was born in 1947. Now that's what causes this problem. And the result of this thinking is that the policies of those who had got the opportunity to work for 50 years out of the 75 years in India have also been affected by this mindset and due to that many maladies have arisen.
This democracy is not at your mercy and you, those who had strangled democracy in 1975, should not speak on the glory of democracy.
Hon'ble Chairman,
The people with such dwarf thinking should have said one thing in front of the world with gusto, but hesitated to say it. We should have said with pride that India, Mother India, is the Mother of Democracy. India is known for its Democracy and debating power for years. And the problem of Congress is that they never thought of anything beyond 'Dynasty'. And in the party, those who talk about democracy, they don't understand that the biggest threat to India's democracy is from Dynastic politics. It has to be accepted. And in the party too, when a family is paramount, then talent becomes the first casualty. The country has suffered a lot due to this mindset for a long time. I want all the political parties to inculcate democratic ideals and values in their parties. And as the oldest party of India, Congress should take all the more responsibility for it.
Hon'ble Chairman,
It was said here - what would have happened if Congress had not been there? 'India is Indira, Indira is India' is the result of this thinking.
Hon'ble Chairman,
I just want to repeat what was said in the House – "I am wondering what would have happened if Congress had not been there". Let me tell you, Mahatma Gandhi knew that with Congress at the helm, what was going to happen. And he had warned beforehand, asking them to end it. If everything had happened according to Mahatma Gandhi's wishes, if there was no Congress as per Mahatma Gandhi's desire – democracy would have been free from family politics, India would have followed the path of indigenous resolutions instead of donning foreign spectacles. Had there been no Congress, there would have been no slur of Emergency. If there was no Congress, corruption would not have been institutionalised for decades. Had the Congress not been there, the roots of casteism and regionalism would not have gone so deep. Had the Congress not been there, there would not have been a massacre of Sikhs, Punjab would not have burned in the fire of terror for years. Had the Congress not been there, the Pandits of Kashmir would not have had to leave Kashmir. If there was no Congress, there would not have been incidents of daughters being burnt in tandoor. If there was no Congress, then the common man of the country would not have to wait for so many years for houses, roads, electricity, water, toilets and basic amenities.
Hon'ble Chairman,
I can go on.
Hon'ble Chairman,
When Congress was in power, it did not allow the development of the country; now it is in opposition, it is again hindering the development of the country. Now the Congress has an objection to 'Nation' as well. If the concept of 'Nation' is unconstitutional then why was your party named 'Indian National Congress'? Then change the name of 'Indian National Congress' to Federation of Congress. Just rectify the mistake of your predecessors.
Hon'ble Chairman,
Here, several colleagues from parties like Congress, TMC and Left had given long lectures about federalism. It is necessary as well because it is the House of senior leaders from various states. But to all my friends....
Hon'ble Chairman,
Thank you Hon'ble Chairman. Democracy is not only about preaching. Listening is also a part of democracy. But for years they have developed a habit of preaching, so it becomes difficult to hear a few things.
Hon'ble Chairman,
Many colleagues including Congress, TMC, and Left have presented many ideas regarding federalism here. And it is quite natural to discuss it in this House because this is the House of senior leaders from different states and we keep getting their guidance in this House. However, if we are discussing the topic of federalism, irrespective of our views on the topic, I would urge everyone today to read Babasaheb Ambedkar and recall the words of Babasaheb Ambedkar. In the Constituent Assembly, Babasaheb Ambedkar had said, and I am quoting him:
"This federation is a union because it is integrated. For administrative convenience, the country and the people may be divided into different states. It may be divided into different states for administrative purposes, but the nation is integrally one."
He has clarified the concept of administrative systems and 'Nation'. And this is what Babasaheb Ambedkar had said in the Constituent Assembly. I believe, nothing apart from Babasaheb Ambedkar's guidance through these deep explanations is needed to understand federalism. But what has happened in our country? So many great speeches are delivered on federalism. There are several lectures. Have we forgotten the days when Chief Ministers were removed for petty things at the airport? What happened to T. Anjaiah, the former Chief Minister of Andhra Pradesh? This incident is well known to many in this House. When the Prime Minister's son did not like the arrangements made at the airport, the CM was sacked. It had hurt the sentiments of crores of people of Andhra Pradesh. Similarly, the popular Chief Minister of Karnataka, Virendra Patil ji was also removed from the post in a humiliating way at a time when he was ill. Our thinking is not as narrow as that of Congress. We are not narrow minded people. We do not see any conflict between national goals and regional aspirations. We believe that regional aspirations should be addressed with equal respect, these problems should be solved by giving equal importance. And India's progress will happen when the country addresses regional aspirations keeping in mind the development. This is our obligation when we say that the country has to move forward, it also has a condition that if the states progress, only then the country can progress. If the states are not progressing, we cannot think about the country's progress. Therefore, the first condition is: the state should progress, only then the country can progress. And when the country progresses, the country prospers, this prosperity percolates down to the states. Therefore, the country becomes prosperous. We move ahead with this thinking. And I know, I was in Gujarat. History is a witness to the injustice done to me by the government in Delhi (centre). What was done to me? What was done to Gujarat? But despite all odds, even in that period if you see my records, every day as the Chief Minister, I always used to say one thing. The mantra of Gujarat was: "Development of Gujarat for the development of the country". Our work didn't depend on which party was at the centre. Instead "development of Gujarat for the development of the country" was our mantra. It is the responsibility of all of us in federalism that we develop our states for the development of the country so that together we can take the country to new heights. This is the right way. It is necessary for us to follow that path. And it is very unfortunate, how those who got the opportunity to run the government for decades had oppressed the states. Everyone is present here; those who suffered are present here. How were they repressed? At least a hundred times, the elected state governments were overthrown by imposing President's rule. Do you have any locus standi to talk about that? And that's why you didn't even respect democracy. And who was that Prime Minister who had overthrown 50 state governments during their tenure?
Hon'ble Chairman,
Every Indian knows the answers to all these questions and today they are suffering due to it.
Hon'ble Chairman,
The policy of Congress high command works in 3 ways. First Discredit, then Destabilise and then Dismiss. In this way create distrust, destabilise, and then dismiss it. That is how they have worked.
Hon'ble Chairman,
I want to raise a few questions today. Who had destabilised Farooq Abdullah's government? Who had overthrown the government of Chaudhary Devi Lal ji? Who had dismissed the government of Chaudhary Charan Singh ji? Who had dismissed Sardar Badal Singh's government in Punjab? Who had used dirty tricks to defame Balasaheb Thackeray in Maharashtra? Who had overthrown the governments of Ramakrishna Hegde and S.R Bommai in Karnataka? Who had brought down the elected communist government of Kerala in the 50s? Who had dismissed the government of Karunanidhi ji during the Emergency in Tamil Nadu? Who had dismissed MGR's government in 1980? Who had tried to destabilise the government of NTR in Andhra Pradesh and that too when he was ill? Which party had harassed Mulayam Singh Yadav ji just because Mulayam Singh ji did not agree with the Centre. Congress has not spared even its own leaders. The Congress government in Andhra Pradesh had played an important role. What did they do to them? They divided Andhra Pradesh in a very shameful manner. The mikes were turned off. Pepper spray was sprinkled. No discussion took place. Was this the right way? Was this a democracy? Atal ji's government had also created three states. We have never opposed the creation of a state. But what was the way? Atal ji had created three states. Chhattisgarh, Jharkhand, Uttarakhand; but there was no fight over it. Everything was discussed and debated peacefully. Everyone sat down and discussed it. The same could have been done for Andhra and Telangana. We are not anti-Telangana. It could have been worked out together. But your arrogance, intoxication of power had created this animosity within the country. And even today, those seeds of bitterness between Telangana and Andhra are harming Telangana and Andhra. And you are not getting any political advantage. And you are trying to lecture us.
Hon'ble Chairman,
We are moving towards a new change along with cooperative federalism. And we have spoken of cooperative competitive federalism. There should be a healthy competition for development among our states. Let us try to move forward. It doesn't matter which party is ruling which state. It is our job to encourage them and we are doing that.
Hon'ble Chairman, I want to give an example today. The composition of the GST Council itself is an example of a good structure for strong federalism in India. Important decisions of revenue are taken in the GST council. And the finance ministers of the states and the Finance Minister of India sit together around the same table and discuss. All are equal. No one is ahead, no one behind. Everyone works together. And the country should be proud; this House should be proud of the fact that all the decisions of GST have been taken with consensus. The finance ministers of all the states and the Finance Minister of India have done it together. What could be a better form of federalism than this? Who wouldn't be proud of it? But we don't take pride in that either.
Hon'ble Chairman,
I want to give one more example of Federalism. We know that social justice is very essential in the country. Otherwise the country is unable to progress. Similarly, regional justice is equally important. If any area is left behind in terms of development, the country cannot move forward. So we have framed a plan called the 'Aspirational Districts'. 100 districts were selected in the country on the basis of different parameters. These districts were selected in consultation with the states. We thought that those 100+ districts should at least come up to the level of the average districts of those states. In this manner, the burden will be a little less. And we did that work. Today I can say with great delight and pride that even though the idea of the scheme was formulated by the Government of India but all the states except one owned it. The central government, state governments and district units are working together today to change the situation of over a hundred districts. And there are states with governments of different parties in it. It is not that every state government belongs to the Bharatiya Janata Party. And all of them together have produced such excellent results that in a very short span of time, the Aspirational Districts have even surpassed the average of their state in a lot of parameters. And I believe this is one of the best tasks. And let me tell you that in some aspirational districts four times more Jan Dhan accounts have been opened than before. All the states have done a commendable job in these aspirational districts in terms of providing toilets and electricity to every family. I believe this is the best example of federal structure. And an example of how to best use the federal structure for the progress of the country.
Hon'ble Chairman,
Today, I want to share another example of how financial help is given to the states and the kind of changes that occur by reforming policies. There was a time when our natural resources were used only to fill the vaults of a few people. We have seen this plight. It was in the news. Right now the resources are filling the treasury of the nation. In 2000, we made reforms in the coal and mining sectors. We auctioned mineral resources using a transparent process. We continued the process of reforms, like the transfer of a valid licence without charge, sale of 50% of production in the open market, 50% rebate on early operationalisation. In the last one year, the mining revenue has increased from about Rs 14 thousand crores to about Rs 35 thousand crores. The state governments have received the revenue that came from the auction. The most important thing is that the reforms that have been brought have benefited the states. And anything that is beneficial for the state is definitely beneficial for the country. Such an important decision of cooperative federalism was taken and Odisha has been one of the first states to implement these reforms. I congratulate the Chief Minister of Odisha for implementing all the reforms and for working shoulder to shoulder.
Hon'ble Chairman,
Here some had accused us of trying to change history. They have said it a million times outside also. And some people have also written the same. I see that the Congress is in a way trapped in the clutches of Urban Naxals. Their entire way of thinking has been captured by the Urban Naxals. And so their mindset has become destructive. And it is a matter of concern for the country. We need to think seriously. Urban Naxals have very cleverly taken advantage of this plight of Congress and have completely captured its mind. They have been brainwashed. And because of that they are repeatedly saying that history is being changed.
Respected Chairman,
We just want to fix the memory of a few people. We want to refresh their memories slightly. We are not changing any history. For some people, history begins only a few years back. We are just taking them a few more years back, nothing else. If they enjoy 50 years of history, we are showing them 100 years of history. If they are concerned with only 100 years, we are showing them the 200 year old history. If they know only 200 years, we are telling them about 300-year old history. Now if we talk of 300-350 years back, Chhatrapati Shivaji has to be mentioned. We are trying to sharpen their memory. We are not changing history. The history for some people is limited to just one family but the history is vast. There are several important aspects. There are ups and downs. And we are trying to recall a long period of history because forgetting the glorious history is not good for the future of this country. We consider this our responsibility. Learning lessons from this history, we must inculcate a belief to take the country to new heights in the coming 25 years. And I believe that this period of Amrit Kaal is now going to grow due to the same. In this period, our daughters, our youth, our farmers, our villages, our dalits, our adivasis, every section of the society should participate and contribute. We must move ahead with that thought. If we look at the freedom struggle of 1857, the contribution made in the freedom struggle of 1857 in our tribal areas, we hardly get to read about that. How could we forget these golden pages of history? We are just trying to remind you of these things. We are trying to ensure that the country is brimming with self-confidence and striding ahead.
Hon'ble Chairman,
Empowerment of women is also a priority for us. In a country like India, everyone's efforts count in the development journey. Our mothers and sisters are the greatest participants in that effort. They form 50 per cent of the country's population. Therefore, we bring reforms in the society of India. This is a vibrant society. In every era, some great personalities emerge who try to free the society from evils. And today we know that the idea of women empowerment is not new in India. We are just giving priority to their empowerment. For example, increasing maternity leave is our way and effort to empower women and their families. And we are working in that direction. Today, with Beti Bachao - Beti Padhao, we have managed to improve the gender ratio by reducing the imbalance that we had in the gender ratio. And according to some reports, today in some places, the number of females is more than that of males. This is a matter of great joy and pride. We have managed to come out of the dismal days. And so we should keep trying. Today our daughters are joining the N.C.C. We have our daughters in the army, we have our daughters in the air force. We have our daughters in the navy. We ended the cruel practice of triple talaq. Wherever I go, I am showered with the blessings of my mothers and sisters because the end of triple talaq has brought justice not only for the daughters but also for the father and the brother whose daughter/sister returns home due to triple talaq. So, it is for the welfare of the entire society. It is not that the step was pro women and against the men. It is equally useful for a Muslim man because he too is the father of a daughter; he is the brother of a sister. So, the step has been beneficial for him too. It gives him protection too. Even if they were not able to express it for whatever reason, this step has brought joy and pride to everyone. The abrogation of Article 370 in Kashmir has empowered the mothers and sisters there. We have given them the rights which they did not have. And because of those rights, their power has increased today. Why was the marriage age in today's era different for males and females? If our sons and daughters are equal, that equality should reflect everywhere. Hence, we have moved forward in that direction so that the age of marriage for our sons and daughters becomes same. I am sure that in no time this House will also work for the welfare of our mothers and sisters by taking the right decision about it.
Hon'ble Chairman,
This year is very important for Goa. This year marks 60th Goa Liberation. I just want to say something today. Wherever our Congress friends are, they must be listening. The people of Goa must be listening. The way Sardar Patel had strategized for Hyderabad and Junagadh; The way Sardar Sahib had taken initiatives, if the same was done for Goa seeking inspiration from him, Goa would not have had to live in slavery for 15 years after India became independent. Goa became independent after 15 years of India's independence. The 60 years old newspapers and the media reports of that era will tell you that the then Prime Minister, Pandit Nehru's biggest concern was - 'What will happen to the international image of the Prime Minister'? "What if my image in the world gets tarnished?" And that's why he felt that by attacking the colonial government of Goa, his image of a global leader as a peace-loving leader would be shattered. So, he thought - Let's leave Goa to fend for itself. Let Goa suffer. No harm should be done to my image. When there was a firing on Satyagrahis, when the colonial rulers were firing bullets on my brothers and sisters of Hindustan, the Prime Minister of our country was saying that he would not send the army. He refused to help the Satyagrahis. Such injustice was done to Goa by Congress. And Goa was kept in the shackles of slavery for more than 15 years. And many brave sons of Goa had to sacrifice their lives. They succumbed to the sticks and bullets. Such circumstances had emerged. Nehru ji, on August 15, 1955, had said something at the Red Fort. I just want to quote. I wish my friends from Congress were here. They would have felt happy on hearing the name of Nehru ji. And that's why I frequently mention Nehru ji to quench their thirst. Let me quote Nehru ji. Watch the language.
He had said at the Red Fort, "Let no one be under the illusion that we will take military action there. No army is around Goa. The people inside want someone to create such a situation so that we are compelled to send the army. We will not send the army, we will take action peacefully. Everyone should understand this". These are the statements of the Congress leader against the aspirations of the Goans on 15th August. Pandit Nehru had further made some statements as people were doing Satyagraha there. Even Lohia ji was on Satyagraha there. The Satyagrahis of the country were visiting Goa. Satyagraha was taking place under the leadership of Jagannath Raj Joshi from Karnataka. But what did Pandit Nehru say? "Whoever wants to go can happily go there." Look at the mockery. What kind of an arrogant language was being used for my own countrymen who were fighting for freedom? But look at his words. “One must remember that if someone calls oneself a Satyagrahi, then he must also remember the principles, and paths of Satyagraha. There should not be any support from the army for the Satyagrahis." The citizens of my own country were rendered helpless. The people of Goa cannot forget this attitude of Congress.
Hon'ble Chairman,
We were also given long lectures here on freedom of expression every day. I just want to narrate an incident today. And this incident is about a son of Goa. I want to give an example of how the freedom of expression was taken away. Today I am opening the history of people who talk about freedom of expression of the individual. The whole country is saddened by the demise of Lata Mangeshkar ji. Lata Mangeshkar ji's family is from Goa. But how was her family treated? The country should know this too. Lata Mangeshkar's younger brother, Pandit Hridaynath Mangeshkar, a respected child of Goa, a son from the land of Goa, was fired from All India Radio. He used to work in All India Radio. And what was his crime? His crime was that he had presented a patriotic poem by Veer Savarkar on All India Radio. Hridaynath ji had said in an interview, his interview is available. He had said in the interview, when he had met Savarkar ji once and had expressed his desire to perform his song, Savarkar ji had replied to him - "Do you want to go to jail? Do you want to go to jail after presenting my poem?" Later, Hridaynath ji had composed a song on the basis of his patriotic poem. Within eight days he was fired from All India Radio. Is this your freedom of expression? You have placed these lies of freedom of speech in front of the country. Such atrocities were inflicted not only on the son of Goa, Hridaynath Mangeshkar ji but also upon several others throughout the congress regime. The list is quite long. Majrooh Sultanpuri was jailed for a year for criticising Pandit Nehru. Professor Dharampal ji was imprisoned for criticising Nehru ji's attitude. Famous musician Kishore Kumar ji was fired during the Emergency for not speaking in favour of the Emergency and for not bowing down to Indira ji. We all know what happens if anyone raises even the slightest voice against a particular family or raises an eyebrow at them. We know Sitaram Kesri very well. We all know what had happened to him.
Hon'ble Chairman,
I request all the members of the House. Have faith in India's bright future. Let us trust the power of 130 crore countrymen. Let us be determined to take the country to new heights on the basis of this capability by setting big goals.
Hon'ble Chairman,
We have to put an end to this tradition of 'mine-yours'. And this is the need of the hour for the country to move towards one goal with one vote and one sentiment. It is a golden age; the whole world looks up to India with great hope and pride. Don't miss the opportunity like this. There is no greater opportunity than this for the welfare of the countrymen. Let's grab this opportunity as the 25 years of journey can take us to greater heights. We should be proud of our traditions for our country and we will walk together with great confidence. And it has been said in the scriptures. सम गच्छध्वं सम वदध्वम् सं वो मनांसि जानताम्। That is, let us move together, discuss together and do everything together. With that, I approve the President's address. I thank him from the bottom of my heart. And I also thank all the respected members for their co-operation and views. Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাজ্যসভাত ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণৰ অনুমোদন জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণত অসমীয়া অনুবাদ
08 FEB 2022 9:50PM by PIB Guwahati
মাননীয় সভাপতি মহোদয়
ৰাষ্ট্ৰপতি ডাঙৰীয়াৰ অভিভাষণৰ ওপৰত ইয়াত বিস্তাৰিতভাৱে আলোচনা হৈছে৷ মই ৰাষ্ট্ৰপতি জীক ধন্যবাদ জনাবলৈ এই আলোচনাত ভাগ ল'বৰ বাবে আপুনি সময় দিছে, মই আপোনাৰ ওচৰত বহুত কৃতজ্ঞ৷ আদৰণীয় ৰাষ্ট্ৰপতি জীয়ে বিগত দিনবোৰত ক’ৰোনাৰ এই কঠিন কালখণ্ডতো দেশত চৌপাশে কেনেকুৱা তৎপৰতা গ্ৰহণ কৰিলে, দেশৰ দলিত, পীড়িত, গৰীব, শোষিত, মহিলা, যুৱক-যুৱতী তেওঁলোকৰ জীৱনক সবলীকৰণ কৰিবলৈ, তেওঁলোকৰ জীৱনত পৰিৱৰ্তন সাধনৰ বাবে দেশত যি গতিবিধি হৈছে, তাৰ এক সংক্ষিপ্ত পৰিসংখ্যা দেশৰ সন্মুখত প্ৰস্তুত কৰিলে। আৰু তাত আশাও আছে, বিশ্বাসো আছে, সংকল্পও আছে, সমৰ্পণো আছে। অনেক মাননীয় সদস্যই বিস্তাৰিতভাৱে আলোচনা কৰিছে। মাননীয় খড়গেজীয়ে কিছুমান দেশৰ বাবে, কিছুমান দলৰ বাবে, কিছুমান নিজৰ বাবে যথেষ্ট কথা কৈছে। আনন্দ শৰ্মাজীয়েও তেওঁৰ কিছু সময়ৰ সমস্যা থাকিল, কিন্তু তথাপিও তেওঁ চেষ্টা কৰিলে। আৰু তেওঁ এইবুলি ক'লে যে দেশৰ উপলব্ধিসমূহ স্বীকাৰ কৰিব লাগে। শ্ৰীমান মনোজ ঝা জীয়ে ৰাজনীতিতকৈ অভিভাষণ পৃথক হোৱা দৰকাৰ, এই সন্দৰ্ভত ভাল পৰামৰ্শও দিলে। প্ৰসুন্ন আচাৰ্য জীয়ে বীৰ বাল দিৱস আৰু নেতাজীৰে জড়িত কানুন সন্দৰ্ভতো বিস্তাৰিতভাৱে প্ৰশংসা কৰে। ডক্টৰ ফৌজিয়া খান জীয়ে সংবিধানৰ প্ৰতিষ্ঠাক লৈ বিস্তাৰিতভাৱে আলোচনা কৰিছে। প্ৰতিজন সদস্যই নিজৰ অনুভৱৰ আধাৰত নিজৰ ৰাজনৈতিক চিন্তাৰ আধাৰত আৰু ৰাজনৈতিক স্থিতিৰ আধাৰত নিজৰ কথা আমাৰ সন্মুখত ৰাখিলে। মই সকলো মাননীয় সদস্যৰ ওচৰত ইয়াৰ বাবে হৃদয়ৰ পৰা কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
আজি দেশে স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ পালন কৰি আছে। ৭৫ বছৰৰ স্বাধীনতাৰ কালখণ্ডত দেশক দিশ দিয়াৰ, দেশক গতি দিয়াৰ অনেক স্তৰত প্ৰয়াস হৈছে। আৰু সেই সকলোৰে লেখ-জোখ লৈ যি ভাল তাক আগবঢ়োৱা, যি নাটনি আছে তাক সঠিক কৰা। আৰু য'ত নতুন তৎপৰতা গ্ৰহণৰ আৱশ্যকতা আছে, সেই নতুন তৎপৰতা গ্ৰহণ কৰা আৰু দেশে যেতিয়া স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ পালন কৰিব, তেতিয়া আমি দেশক কলৈ লৈ যাব লাগিব, কেনেকৈ লৈ যাব লাগিব, কি কি যোজনাৰ সহায়ত আমি লৈ যাব পাৰিম, ইয়াৰ বাবে এয়া বহুত মহত্বপূৰ্ণ সময়।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
ক’ৰোনা এক বৈশ্বিক মহামাৰী আৰু যোৱা ১০০ বছৰত মানৱ জাতিয়ে ইমান ডাঙৰ সংকট নাই দেখা। আৰু এতিয়াও এই সংকট বহুৰূপীয়া। নতুন নতুন ৰং ৰূপ লৈ কেতিয়াবা নহয় কেতিয়াবা, কিবা নহয় কিবা আপদ লৈ আহে। আজি ১৩০ কোটিৰ ভাৰতৰ বাবে পৃথিৱীত যেতিয়া প্ৰাৰম্ভিক ক’ৰোনাৰ আৰম্ভণি হয়, আলোচনা এইবুলি হৈছিল যে ভাৰতৰ কি হ'ব? আৰু ভাৰতৰ কাৰণে পৃথিৱীৰ কিমান বৰবাদী হ'ব, এই দিশতে আলোচনা হৈছিল। কিন্তু এয়া ১৩০ কোটি দেশবাসীৰ সংকল্প শক্তিৰ সামৰ্থ্য এতিয়া তেওঁলোকে যিয়েই জীৱনত উপলব্ধ আছিল তাৰ মাজতে নিয়মানুবৰ্তিতাৰ প্ৰাৰম্ভ কৰাৰ প্ৰয়াস কৰে যে আজি বিশ্বত ভাৰতৰ প্ৰয়াসৰ প্ৰশংসা হৈ আছে আৰু ইয়াৰ গৌৰৱ, এয়া কোনো ৰাজনৈতিক দলৰ কালখণ্ড নাছিল। এই প্ৰাপ্তি দেশৰ। ১৩০ কোটি দেশবাসীৰ। যদিও টীকাকৰণৰ সন্দৰ্ভত এতিয়া প্ৰশ্ন কালত আমাৰ আদৰণীয় মন্ত্ৰী জীয়ে বিস্তাৰিতভাৱে কৈছে যে যিদৰে ভাৰতে ভেকচিন বনোৱাত ইনোভেচনত, ৰিছাৰ্চত আৰু তাৰ প্ৰয়োগত আজিও পৃথিৱীত ভেকচিনৰ বিৰুদ্ধে বহুত ডাঙৰ আন্দোলন চলি আছে। মই সন্মানিত সদস্যৰ পৰা বা সকলো আদৰণীয় সদস্যৰ পৰা, ইয়াৰ সন্মুখত আমাৰ ফ্ৰণ্টলাইন ৱৰ্কাৰ্ছ, আমাৰ হেল্থ কেয়াৰ ৱৰ্কাৰ্ছ, আমাৰ বৈজ্ঞানিক, এওঁলোকে যি কাম কৰিলে, তাৰ প্ৰশংসা কৰিলে ভাৰতৰ প্ৰতিভা তো বিকশিত হ'বই হ'ব। কিন্তু এনেদৰে জীৱন সঁপি দিয়া লোকৰো উদ্যম বৃদ্ধি পাব আৰু সেয়ে সদনে বৰ গৌৰৱেৰে তেওঁলোকক অভিনন্দন জনাইছে, তেওঁলোকক ধন্যবাদ জনাইছে।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
এই ক’ৰোনা কালত ৮০ কোটিতকৈও অধিক দেশবাসীক ইমান দীঘল কালখণ্ডৰ বাবে বিনামূলীয়া ৰেচনৰ ব্যৱস্থা, তেওঁলোকৰ ঘৰৰ চৌকা কেতিয়াবা নজলক, তেনেকুৱা স্থিতিৰ জন্ম নহওক, এই কাম ভাৰতে কৰি পৃথিৱীৰ সন্মুখত উদাহৰণ প্ৰস্তুত কৰিলে। ঘৰ দিয়াৰ নিজৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ দিশত আমি একেৰাহে গৈ থাকিলো। যিমান কোটি কোটি পৰিয়ালে এই ঘৰ পাইছে, প্ৰতিটো দুখীয়া পৰিয়ালক আজি লাখপতি বুলিব পাৰি।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
এই ক’ৰোনা কালতে পাঁচ কোটি গ্ৰামীণ পৰিয়ালক নলেৰে পানী যোগান ধৰাৰ কাম কৰি এক নতুন অভিলেখ ৰচনা কৰা হৈছে। এই ক’ৰোনা কালতে যেতিয়া প্ৰথম লকডাউন আহে তেতিয়াও বহুত সতৰ্কতাৰে বহুতৰ সৈতে আলোচনা কৰাৰ পিছত অলপ সাহসৰো দৰকাৰ আছিল যে গাঁৱত কৃষকক লকডাউনৰ পৰা মুক্ত কৰি ৰখা যাওক। এই ক’ৰোনা কালতে লাগে জম্মু কাশ্মীৰ হওক, লাগে নৰ্থ-ইষ্ট হওক, প্ৰত্যেক কালখণ্ডত বিস্তাৰিতভাৱে ইয়াৰ বিকাশৰ যাত্ৰাক আগবঢ়োৱা হৈছে আৰু তাক আমি চলাইছো। আজি সমগ্ৰ দেশত আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে খেল জগতত যিদৰে প্ৰদৰ্শন কৰিছে আৰু ক’ৰোনাৰ এই সকলো বন্ধনৰ মাজত তেওঁলোকে নিজৰ তপস্যা কম হ'বলৈ দিয়া নাই। নিজৰ সাধনা কম হ'বলৈ দিয়া আৰু দেশৰ গৌৰৱ বৃদ্ধি কৰিছে।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
এই ক’ৰোনা কালতে আজি যেতিয়া আমাৰ দেশৰ যুৱ ষ্টাৰ্ট-আপ অৰ্থাৎ ভাৰতৰ যুৱ এক পৰিচয় হৈ পৰিছে, এক ছিননিমাছ হৈ পৰিছে। আজি আমাৰ দেশৰ যুৱ ষ্টাৰ্ট-আপৰ কাৰণে ষ্টাৰ্ট-আপৰ পৃথিৱীত টপ ৩ত হিন্দুস্তানক স্থান দিয়া হৈছে।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
এই ক’ৰোনা কালতে লাগে চিঅ'পি-২৬ৰ প্ৰসংগই হওক, লাগে জি-২০ সমুদায়ৰ ক্ষেত্ৰ হওক, বা লাগে সমাজ-জীৱনৰ অনেক অনেক বিষয়তে কাম কৰাই হওক, লাগে পৃথিৱীৰ ১৫০খন দেশলৈ ঔষধ পঠিওৱাৰ কথাই হওক, ভাৰতে এক লীডাৰশ্বিপ ৰোল লৈছে। আজি ভাৰতৰ এই লীডাৰশ্বিপ পৃথিৱীত চৰ্চিত।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
যেতিয়া সংকটৰ সময় হয়, প্ৰত্যাহ্বান অপাৰ হয়। বিশ্বৰ প্ৰত্যেক শক্তিয়ে নিজৰ সুৰক্ষাত লাগি থাকে। কোনেও কাৰো সহায় কৰিব নোৱাৰে। এনেকুৱা কাল খণ্ডত সেই সংকটৰ পৰা বাহিৰলৈ ওলোৱা আৰু অটল বিহাৰী বাজপেয়ী জীৰ কবিতাৰ সেই শব্দই আমাৰ সকলোকে প্ৰেৰণা দিব পাৰে। অটল জীয়ে লিখিছিল- व्याप्त हुआ बर्बर अंधियारा, किन्तु चीर कर तम की छाती, चमका हिन्दुस्तान हमारा।शत-शत आघातों को सहकर, जीवित हिन्दुस्तान हमारा। जग के मस्तक पर रोली सा, शोभित हिन्दुस्तान हमारा। অটল জীৰ এই শব্দই আজিৰ এই কালখণ্ডত ভাৰতৰ সামৰ্থ্যৰ পৰিচয় কৰায়।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
এই ক’ৰোনা কালত সকলো ক্ষেত্ৰকে প্ৰত্যাহ্বানৰ মাজতো আগবাঢ়িবৰ বাবে ভৰপূৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে। কিন্তু ইয়াত কিছুমান ক্ষেত্ৰ আছিল যাৰ ওপৰত অলপ বিশেষ জোৰো দিয়া হয়। ক’ৰোনা কালত যি বিশেষ ক্ষেত্ৰৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা হয়, সেইবোৰৰ মই দুটাৰ আলোচনা কৰিব বিচাৰিম। এক, এমএছএমই ছেক্টৰ, সকলোতকৈ বেছি ৰোজগাৰ দিয়া এটা ক্ষেত্ৰ, আমি সুনিশ্চিত কৰিলো। কৃষকে অধিক এমএছপি পালে আৰু সেয়াও ডাইৰেক্ট বেনিফিট ট্ৰেন্সফাৰ স্কিমৰ জৰিয়তে পালে। বেলেগ বেলেগ মন্ত্ৰালয়ে যি পিএলআই স্কিমৰ সূচনা কৰে, তাৰ ফলত মেনুফেকচাৰিঙে শক্তি পালে। ভাৰত এতিয়া লিডিং মোবাইল মেনুফেকচাৰাৰ হ'ল আৰু ৰপ্তানিতো ইয়াৰ যোগদান বাঢ়ি আছে। অটমবাইল আৰু বেটাৰী, এই ক্ষেত্ৰতো পিএলআই স্কিমে উৎসাহজনক পৰিণাম দি আছে। আমাৰ ডিফেঞ্চ মেনুফেকচাৰিং ইণ্ডাষ্ট্ৰীক আমি চাওঁ, ইউপি আৰু তামিলনাডুত ডিফেঞ্চ কৰিডৰ বনাই আছে। এমঅ'ইউএছ যি হৈ আছে, যেনেকৈ মানুহ এই ক্ষেত্ৰলৈ আহি আছে, এমএছএমই ক্ষেত্ৰৰ মানুহ ইয়ালৈ আহি আছে, ডিফেঞ্চ ছেক্টৰলৈ, এয়া নিজেই উৎসাহ বৰ্ধক যে দেশৰ লোকৰ মাজত এই সামৰ্থ্য আছে আৰু দেশক ডিফেঞ্চ ক্ষেত্ৰত আত্মনিৰ্ভৰ কৰিতুলিবলৈ আমাৰ এমএছএমই ক্ষেত্ৰৰ মানুহে বহুত সাহস গোটাই আছে, আগবাঢ়ি আহিছে।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
এমএছএমই, কিছু জিইএম, তেওঁলোকৰ মাধ্যমত চৰকাৰত যি সামগ্ৰীৰ ক্ৰয় হয়, তাৰ এটা বহুত ডাঙৰ মাধ্যম বনোৱা হৈছে আৰু সেই প্লেটফৰ্মৰ কাৰণে আজি বহুত সুবিধা হৈছে। তেনেদৰেই আমি এক বহুত ডাঙৰ মহত্বপূৰ্ণ নিৰ্ণয় কৰিছো যে চৰকাৰত ২০০ কোটিৰ পৰা, ২০০ কোটি টকালৈকে যি নিবিদা হ'ব, সেই নিবিদা গ্লবেল নহ'ব। তাত হিন্দুস্তানৰ মানুহকে সুযোগ দিয়া হ'ব আৰু যাৰ ফলত আমাৰ এমএছএমই ছেক্টৰে আৰু তেওঁলোকৰ দ্বাৰা আমাৰ সংস্থাপনে শক্তি পাব।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
এই সদনত আদৰণীয় সদস্যসকলে ৰোজগাৰ সন্দৰ্ভতো কিছুমান গুৰুত্বপূৰ্ণ কথা উত্থাপন কৰিছে। কিছু লোকে পৰামৰ্শও দিছে। কিমান চাকৰি সৃষ্টি হৈছে, এই কথা জানিবলৈ ইপিএফঅ' পেৰল, এই ইপিএফঅ' পে-ৰল সবাতোকৈ বিশ্বস্ত মাধ্যম বুলি ধৰা হয়। ২০২১ বছৰত প্ৰায় এক কোটি বিশ লাখ নতুন ইপিএফঅ'ৰ পে-ৰলৰ সৈতে জড়িত আৰু এই কথা আমি পাহৰিব নালাগিব যে এইবোৰ সকলো ফৰমেল জবছ। আৰু ইয়াৰ মাজতো ৬০-৬৫ লাখ ১৮-২৫ বছৰৰ বয়সৰ আছে, ইয়াৰ অৰ্থ এইটোৱেই যে এই বয়স প্ৰথম চাকৰিৰ।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
ৰিপৰ্টে কয় যে ক’ৰোনাৰ আগৰ তুলনাত কোভিড ৰেষ্ট্ৰিকচন খোলাৰ পিছত হায়াৰিং দুগুণ বাঢ়ি গৈছে। নেছকমৰ ৰিপ'ৰ্টতো এই ট্ৰেণ্ডৰে আলোচনা হৈছে। ইয়াৰ অনুসৰি ২০১৭ৰ পিছত ডাইৰেক্ট-ইনডাইৰেক্ট প্ৰায় নেছকমে কৈছে, ২৭ লাখ সংস্থাপন আইটি ছেক্টৰত আৰু এয়া কেৱল দক্ষতাৰ দৃষ্টিৰে নহয়, তাৰ ওপৰৰ লেভেলৰ লোক হয়, যি সংস্থাপন লাভ কৰিছে। মেনুফেকচাৰিং বঢ়োৱাৰ ফলত ভাৰতৰ গ্লবেল এক্সপৰ্ট বৃদ্ধি হৈছে আৰু তাৰ লাভ সংস্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত পোনপটীয়াকৈ হৈছে।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
২০২১বছৰত, অৰ্থাৎ মাত্ৰ এবছৰত ভাৰতত যিমান ইউনিকৰ্ণ হৈছে, সেয়া আগৰ বছৰত হোৱা মুঠ ইউনিকৰ্ণতকৈও অধিক। আৰু এই সকলো ৰোজগাৰৰ গণনাত যদি নাহে, তেন্তে ৰোজগাৰতকৈ অধিক ৰাজনীতিৰ আলোচনা বুলিহে ধৰা হয়।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
কেইবাজনো মাননীয় সদস্যই মূল্যবৃদ্ধি সংক্ৰান্তত আলোচনা কৰিছে। যদি মূল্যবৃদ্ধিৰ কথা কয় তেন্তে আমেৰিকাত ৪০ বছৰত সৰ্বাধিক মূল্যবৃদ্ধিৰ এই সময় আমেৰিকাই ভূগি আছে। ব্ৰিটেইনে ৩০ বছৰত সৰ্বাধিক মূল্যবৃদ্ধিৰ প্ৰহাৰত অধিক চিন্তিত। পৃথিৱীৰ ১৯খন দেশত, য'ত ইউৰো কাৰেঞ্চী আছে, তাত মূল্যবৃদ্ধিৰ হাৰ হিষ্টৰিকেল হাইটছ, উচ্চতম। এনেকুৱা পৰিস্থিতিতো মহামাৰীৰ হেঁচা সত্ত্বেও আমি মূল্যবৃদ্ধিক এটা লেভেলত ৰখোৱাৰ বহুত প্ৰয়াস কৰিছো, সততাৰে যত্ন কৰিছো। ২০১৪ৰ পৰা ২০২০লৈকে এই হাৰ ৪-৫%ৰ আশে-পাশে আছিল। বাকী পৃথিৱীৰ ইকনমী চাওক, তেন্তে তাৰ অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থাত হয় গ্ৰ'থ শ্ল' হৈছে, নাইবা মূল্যবৃদ্ধিয়ে দশকজোৰা ৰেকৰ্ড ভংগ কৰিছে।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
এই সদনত কিছু সতীৰ্থই ভাৰতৰ নিৰাশাজনক ছবি দাঙি ধৰিছে আৰু দাখিল কৰাত আনন্দ আহি আছিল, এনেকুৱাও লাগিছিল। মই যেতিয়া এনেকুৱা নিৰাশা দেখা পাওঁ, তেতিয়া মোৰ লাগে যেন সাৰ্বজনীন জীৱনত, উত্থান-পতন আহি থাকে, জয়-পৰাজয় হৈ থাকে, তাৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত ব্যক্তিগত জীৱনৰ নিৰাশা কমছেকম দেশৰ ওপৰত জাপি দিব নালাগে। তেনেকুৱা দুখ-বেদনা ২০১৩লৈকে যি দুৰ্দশাত পাৰ হ'ল, ২০১৪ত হঠাতে দেশৰ জনতাই যি ৰশ্মিৰ, তাত যি চকু কাৰোবাৰ গুছি গ'ল, তেওঁলোকে পুৰণি দৃশ্যহে দেখা পায়।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
আমাৰ ইয়াত শাস্ত্ৰত কোৱা হৈছে যে- মহাজনো যেন গতঃ স পন্থাঃ, অৰ্থাৎ মহাজন লোক, ডাঙৰ লোক, যি পথেৰে যায় সেই পথেই অনুকৰণীয় হয়।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
এই সদনত এটা কথা ক'ব বিচাৰো, ইয়াত যিয়েই নহওক, যি দিশতেই বহি নাথাকক কিয়, ইয়াতেই হওক, বা তাতেই হওক, য'তেই নহওক কিয়, কিন্তু জন-প্ৰতিনিধি নিজেই নিজৰ ওচৰত সৰু হওক, ডাঙৰ হওক, ক্ষেত্ৰৰ লীডাৰ হয়, নেতৃত্ব কৰে তেওঁ। যিয়েই তেওঁৰ কমাণ্ড এৰিয়া হ'ব, তাৰ মানুহে তেওঁক চায়, তেওঁৰ কথা অনুসৰণ কৰে।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
শাসন যাৰেই নহওক, শাসনত যিয়েই নাথাকক, কিন্তু দেশৰ সামৰ্থ্যক কম বুলি গণ্য কৰিব নালাগে। আমি দেশৰ সামৰ্থ্যৰ সমগ্ৰ বিশ্বৰ সন্মুখত খোলা মনেৰে গুণ-গান কৰিব লাগে, দেশৰ বাবে বহুত আৱশ্যকীয়।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
সদনত আমাৰ এজন বন্ধুৱে কৈছে, 'Vaccination is not a big deal.' মই এইটো দেখি হাইৰান হওঁ, কিছু লোকৰ ভাৰতৰ ইমান ডাঙৰ প্ৰাপ্তিক, প্ৰাপ্তি যেন লগা নাই! এজন বন্ধুৱে এইবুলিও কৈছে যে টীকাকৰণৰ ওপৰত ব্যৰ্থ খৰচ হৈ আছে। এই কথা দেশে যেতিয়া শুনিব, কেনেকুৱা লাগিব এনেকুৱা মানুহৰ কাৰণে।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
ক’ৰোনাই যেতিয়াৰ পৰা মানৱ জাতিৰ ওপৰত সংকটৰ সৃষ্টি কৰি আছে, চৰকাৰে দেশ আৰু দুনিয়াত উপলব্ধ প্ৰত্যেক সম্পদ আহৰণ কৰিবলৈ ভৰপূৰ চেষ্টা চলাইছে। আৰু যেতিয়ালৈকে মহামাৰী থাকিব, তেতিয়ালৈকে চৰকাৰে দুখীয়াতকৈও দুখীয়া পৰিয়ালৰ জীৱন বচাবলৈ যিমান খৰচ কৰিব লাগিব, সিমান খৰচ কৰিবলৈ সংকল্পবদ্ধ। আমি দেখিছো যে কেনেকৈ ৰাজনৈতিক স্বাৰ্থত খেল খেলা হৈছে। ভাৰতীয় ভেকচিনৰ বিৰুদ্ধে প্ৰচাৰ চলোৱা হৈছে। অলপ ভাবক, যি আগতে আপুনি কৈছিল, আজি যি হৈ আছে, তাক অলপ লগ লগাই চাওক, হ'ব পাৰে সংস্কাৰৰ সম্ভাৱনা থাকিলে কিবা কামত আহি যাব।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
দেশৰ জনতা সজাগ। আৰু মই দেশৰ জনতাক অভিনন্দন জনাইছো যে তেওঁলোকৰ প্ৰত্যেক সৰু-সুৰা নেতাই এনেকুৱা ভুল কৰিলে তথাপি তেওঁলোকে এই সংকটৰ সময়ত এনেকুৱা কথাক কাণত নল'লে আৰু ভেকচিনৰ বাবে শাৰীত থিয় হৈ থাকিল। যদি এনেকুৱা নহ'ল হেঁতেন তেন্তে বহুত ডাঙৰ বিপদ হ'ল হেঁতেন। কিন্তু ভাল হ'ল দেশৰ জনতাই কিছুমান নেতাতকৈও আগবাঢ়ি গ'ল, এয়া দেশৰ বাবে ভাল।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
এই সম্পূৰ্ণ ক’ৰোনা কালখণ্ড একপ্ৰকাৰৰ ফেডাৰেল ষ্ট্ৰাকচাৰৰ উত্তম উদাহৰণ বুলি মই ক'ব পাৰো। মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ সৈতে ২৩খন মিটিং কৰা হ'ল আৰু বিস্তাৰিতভাৱে আলোচনা কৰা হয়। ২৩খন মিটিং কৰাটো এই কালখণ্ডত আৰু বিস্তাৰিতভাৱে আলোচনা কৰি ৰণনীতি বনোৱা আৰু সকলোকে অন ব'ৰ্ড লৈ আগবঢ়া, আৰু লাগে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ হওক, ৰাজ্য চৰকাৰ হওক বা স্থানীয় স্বৰাজৰ সংস্থাৰ সংগঠন হওক, সকলোৱে মিলি প্ৰয়াস কৰিছে।
কিন্তু মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
তথাপিতো আত্ম চিন্তন কৰাৰ আৱশ্যক হয় কিছুমান মানুহৰ। যেতিয়া ক’ৰোনাৰ অল পাৰ্টি মিটিং মতা হয়, চৰকাৰৰ ফালৰ পৰা বিস্তৃতভাৱে প্ৰজেকচন দিবলগীয়া আছিল, আৰু এফালে চেষ্টা কৰা হয় যে কিছুমান দল নাযায়, তেওঁলোকক বুজোৱাৰ চেষ্টা হ'ল, আৰু নিজেও নাহিল। শৰদ ৰাও জীয়ে কৈছে, চাওক ভাই, এয়া কোনো ইউপিএৰ নিৰ্ণয় নহয়, মই যাক যাক ক'ব পাৰো, মই ক'ম, আৰু শৰদ ৰাও জী আহিল, বাকী টিএমচিসহ সকলো দলৰ মানুহ আহিল আৰু তেওঁলোকে নিজৰ বহুমূলীয়া পৰামৰ্শও দিলে।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
আমি হলিষ্টিক হেল্থ কেয়াৰৰ ওপৰত ফকাছ কৰিলো। আধুনিক চিকিৎসা পৰম্পৰা, ভাৰতীয় চিকিৎসা পদ্ধতি, দুয়োটাকে আয়ুস মন্ত্ৰালয়েও সেই সময়ত বহুত কাম কৰিলে। কিন্তু এই কথা চাব লাগিব, আজি বিশ্বত আমাৰ অন্ধ্ৰ, তেলেংগানাৰ মানুহে ক'ব, আমাৰ হালধিৰ এক্সপৰ্ট যি বাঢ়ি আছে, সেয়া এই ক’ৰোনাই মানুহক ভাৰতৰ উপচাৰ পদ্ধতিলৈ আকৰ্ষণ কৰিছে, তাৰ পৰিণাম। মই বিচাৰো যে আমি সকলোৱে, য'ত য'ত আমাৰ পৰিচয় আছে, এই কথাৰ ওপৰত জোৰ দিব লাগে, কিয়নো এই ক্ষেত্ৰখন আমাৰ তল পৰি আছে।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
আয়ুষ্মান ভাৰতৰ জৰিয়তে ৮০ হাজাৰতকৈ অধিক হেল্থ এণ্ড ৱেলনেছ চেণ্টাৰ আজি কৰ্মৰত আৰু সকলোধৰণৰ আধুনিক সেৱাৰ সুবিধা দিবলৈ সেইবিলাক সজাই থকা হৈছে। এই চেণ্টাৰে গাঁও আৰু ঘৰৰ ওচৰতে ফ্ৰী টেষ্টৰ লগতে উন্নত প্ৰাইমাৰী হেল্থ কেয়াৰ সুবিধা দি আছে। এই চেণ্টাৰে কেঞ্চাৰ, ডায়েবেটিছ আৰু আন গম্ভীৰ ৰোগ আৰম্ভণিতে ডিটেক্ট কৰাত সহায় কৰি আছে।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
এনেয়েও পুৰণি পৰম্পৰা এইটো আছিল যে বাজেটৰ পূৰ্বে কিছু টেক্স লগাই দিয়ে যাতে বাজেটত আলোচনা নহয়, বাজেটত দেখা নাযায় আৰু সেইদিনা শ্বেয়াৰ মাৰ্কেট অৱনমিত নহয়। আমি বাজেটৰ পূৰ্বে ৬৪ হাজাৰ কোটি টকা পিএম আত্মনিৰ্ভৰ সুস্থ ভাৰত যোজনাৰ জৰিয়তে ক্ৰিটিকেল হেল্থ ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰৰ নিৰ্মাণৰ বাবে ৰাজ্যসমূহৰ মাজত বিতৰণ কৰিলো।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
এইবাৰ খড়গে জীয়ে বৰ বিশেষ কৈ আছিল যে, মোক তো কৈ আছিল যে মই সেই বিষয়ে কওঁ, ইফালে-সিফালে নকওঁ, কিন্তু তেওঁ কি ক'লে- তাকো এবাৰ চেক কৰা যাওক। সদনত কোৱা হৈছে যে কংগ্ৰেছে ভাৰতৰ ভেটী ৰচনা কৰিলে আৰু ভাজপাৰ মানুহে কেৱল পতাকা উঠালে।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
এয়া সদনত এনেয়ে হাঁহি-তামাচাত কোৱা কথা নাছিল। এয়া সেই গম্ভীৰ চিন্তাৰ পৰিণাম আৰু সেয়া দেশৰ বাবে বিপজ্জনক। আৰু সেয়া হৈছে, কিছুমান মানুহে ভাবে যে হিন্দুস্তান ১৯৪৭ত জন্ম হৈছে। আৰু এই চিন্তাৰে পৰিণাম হৈছে যে ভাৰতত যোৱা ৭৫ বছৰত যি কাম কৰাৰ ৫০ বছৰৰ সুযোগ পাইছিল, তেওঁলোকৰ নীতিৰ ওপৰতো এই মানসিকতাৰ প্ৰভাৱ আছে আৰু সেই কাৰণেই বহু বিকৃতিৰ জন্ম হৈছে।
এই ডেমক্ৰেচী আপোনাৰ অনুগ্ৰহত নহয় আৰু আপুনি, ১৯৭৫ত ডেমক্ৰেচীৰ টেঁটু চেপা দিওঁতাই ডেমক্ৰেচীৰ গৌৰৱৰ ওপৰত কথা কোৱা অনুচিত।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
ই সৰু বয়সত জন্ম হৈছে, এনেকুৱা যি চিন্তাৰ মানুহ। ডেমক্ৰেচী, ডিবেট, এয়া ভাৰতত দশক দশক ধৰি চলি আছে। আৰু কংগ্ৰেছৰ জটিলতা এইটো যে ডাইনেষ্টিৰ আগলৈ তেওঁলোকে একো ভবাই নাই। এয়া তেওঁলোকৰ চিন্তা। মই বিচাৰো যে সকলো ৰাজনৈতিক দলে গণতান্ত্ৰিক আদৰ্শ আৰু মূল্যবোধ নিজৰ দলতো বিকশিত কৰক, তাক সমৰ্পিত কৰক। আৰু হিন্দুস্তানৰ সবাতোকৈ পুৰণি পাৰ্টি হিচাপে কংগ্ৰেছে ইয়াৰ দায়িত্ব বেছিকৈ লওক।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
ইয়াত কোৱা হৈছে যে কংগ্ৰেছ নোহোৱা হ'লে কি হ'ল হেঁতেন। ইণ্ডিয়া ইজ ইন্দিৰা, ইন্দিৰা ইজ ইণ্ডিয়া, এই চিন্তাৰেই পৰিণাম এয়া।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
মই অলপ ক'ব বিচাৰো যে কোৱা হৈছে- মই ভাবি আছো যে কংগ্ৰেছ নোহোৱা হ'লে কি হ'ল হেঁতেন। কিয়নো মহাত্মা গান্ধীৰ ইচ্ছা আছিল, কিয়নো মহাত্মা গান্ধীয়ে জানিছিল যে এওঁলোক থাকিলে কি কি হ'ব। আৰু তেওঁ কৈছিল আৰম্ভণিৰে পৰা ইয়াক শেষ কৰা, ইয়াক নিঃশেষ কৰা। মহাত্মা গান্ধীয়ে কৈছিল। কিন্তু যদি নহ'ল হেঁতেন, মহাত্মা গান্ধীৰ ইচ্ছা অনুসৰি যদি হ'ল হেঁতেন, যদি মহাত্মা গান্ধীৰ ইচ্ছা অনুসৰি কংগ্ৰেছ নোহোৱা হ'লে কি হ'ল হেঁতেন- গণতন্ত্ৰ পৰিয়ালবাদৰ পৰা মুক্ত হ'ল হেঁতেন, ভাৰতে বিদেশী চছমাৰ সলনি স্বদেশী সংকল্পৰ ৰাস্তাত চলিলে হেঁতেন। যদি কংগ্ৰেছ নাথাকিল হেঁতেন, তেন্তে ইমাৰ্জেঞ্চীৰ কলংক নহ'ল হেঁতেন। যদি কংগ্ৰেছ নাথাকিল হেঁতেন তেন্তে দশক দশক ধৰি কৰাপচনক সংস্থাগত বনাই নাৰাখিলে হেঁতেন। যদি কংগ্ৰেছ নাথাকিল হেঁতেন তেন্তে জাতিবাদ আৰু ক্ষেত্ৰবাদৰ খাল ইমান দ নহ'ল হেঁতেন। যদি কংগ্ৰেছ নাথাকিল হেঁতেন তেন্তে শিখসকলৰ নৰ সংহাৰ নহ'ল হেঁতেন, বছৰ বছৰ ধৰি পঞ্জাৱ আতংকৰ জুইত নজ্বলিলেহেঁতেন। যদি কংগ্ৰেছ নাথাকিল হেঁতেন তেন্তে কাশ্মীৰৰ পণ্ডিতসকলে কাশ্মীৰ এৰিবলগীয়া অৱস্থা নহ'ল হেঁতেন। যদি কংগ্ৰেছ নাথাকিল হেঁতেন তেন্তে কন্যাসকলক চৌকাত জলোৱাৰ ঘটনা নঘটিল হেঁতেন। যদি কংগ্ৰেছ নাথাকিল হেঁতেন তেন্তে দেশৰ সাধাৰণ মানুহে ঘৰ, পথ, বিজুলি, পানী, শৌচালয়, মূল সুবিধাৰ বাবে ইমান বছৰৰ বাবে অপেক্ষা কৰিবলগীয়া নহ'ল হেঁতেন৷
মাননীয় সভাপতি মহোদয়
মই হিচাপ কৰি থাকিম৷
মাননীয় সভাপতি মহোদয়
কংগ্ৰেছ যেতিয়া শাসনত আছিল, তেতিয়া বিকাশ হ’বলৈ দিয়া নাছিল, এতিয়া বিৰোধীত থাকি বিকাশত বাধা প্ৰদান কৰিছে৷ এতিয়া কংগ্ৰেছক ‘ৰাষ্ট্ৰ’ৰ ক্ষেত্ৰতো আপত্তি আছে৷ যদি ‘ৰাষ্ট্ৰ’ ইয়াৰ কল্পনা অসাংবিধানিক হয়, তেতিয়া হ’লে আপোনালোকৰ দলৰ নাম ইণ্ডিয়ান নেচনেল কংগ্ৰেছ কিয় ৰাখিলে? এতিয়া আপোনালোকৰ নতুন চিন্তাধাৰা আহিছে, সেয়েহে ইণ্ডিয়া নেচনেল কংগ্ৰেছৰ নাম সলনি কৰি ফেডাৰেচন অৱ কংগ্ৰেছ কৰি দিয়ক, নিজয় পূৰ্বপুৰুষৰ ভুল শুদ্ধৰাই দিয়ক৷
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
ইয়াত যুক্তৰাষ্ট্ৰবাদক লৈ কংগ্ৰেছ, টিএমচি আৰু বাওঁ দলৰ লগতে বহুতে ইয়াত ডাঙৰ ডাঙৰ কথা কৈছে৷ প্ৰয়োজনো আছে, কিয়নো এয়া ৰাজ্যসমূহৰ জ্যেষ্ঠ নেতাসকলৰ সদন৷ কিন্তু সকলো সতীৰ্থক…
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
গণনন্ত্ৰ কেৱল শুনুৱাৰ বাবেই নহয়, শুনাসকলো গণতন্ত্ৰৰ অংশীদাৰ৷ কিন্তু বছৰ বছৰ ধৰি উপদেশ দিয়াৰে অভ্যাস আছে, সেইবাবে কথা শুনাত সমস্যা হৈছে৷
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
যুক্তৰাষ্ট্ৰবাদক লৈ কংগ্ৰেছ, টিএমচি আৰু বাওঁকে ধৰি বহু বন্ধুৱে ইয়াত বহু কথা উত্থাপন কৰিছে৷ এয়া স্বাভাৱিক কথা আৰু এই সদনত ইয়াত চৰ্চা যিহেতু ৰাজ্যসমূহৰ বহু জ্যেষ্ঠ নেতাৰ মাৰ্গদৰ্শন পাও, কিন্তু যেতিয়া এই কথা কয়, তেতিয়া আজি মই সকলোকে আহ্বান জনাও যে আমি যুক্তৰাষ্ট্ৰবাদক লৈ আমাৰ যি চিন্তাধাৰা আছে, তেওঁলোকে বাবা চাহেব আম্বেদকাৰৰ সন্দৰ্ভত নিশ্চয় পঢ়িব, বাবা চাহেব আম্বেদকাৰক স্মৰণ কৰিব৷ বাবা চাহেব আম্বেদকাৰ জীয়ে সংবিধানত কৈছিল,
''এই ফেডাৰেচন এক ইউনিয়ন, কিয়নো এয়া অটুট৷ প্ৰশাসনিক সুবিধাৰ বাবে দেশ আৰু জনসাধাৰণক বিভিন্ন ৰাজ্যত বিভাজিত কৰিব পৰা যায়৷ প্ৰশাসনৰ বাবে বিভিন্ন ৰাজ্যত বিভাজিত কৰিব পৰা যায়, কিন্তু দেশ অভিন্ন ৰূপত এক৷'
তেওঁ প্ৰশাসনিক ব্যৱস্থা আৰু ‘ৰাষ্ট্ৰ’ৰ কল্পনাক স্পষ্ট কৰিছে৷ বাবা চাহেব আম্বেদকাৰে সংবিধান সভাত এইদৰে কৈছিল৷ মই ভাবো যুক্তৰাষ্ট্ৰবাদক বুজি পোৱাৰ বাবে বাবা চাহেব আম্বেদকাৰৰ ইমান গম্ভীৰ চিন্তাধাৰাৰ পৰা বুজি পালো যে মাৰ্গদৰ্শনৰ বাবে কোনো কথাৰ প্ৰয়োজন নাই৷ কিন্তু আমাৰ দেশত কি হৈছে৷ যুক্তৰাষ্ট্ৰবাদৰ সন্দৰ্ভত ইমান ডাঙৰ ডাঙৰ ভাষণ দিয়ে যে ইমান উপদেশ দিছিল৷ আমি সেই দিনবোৰ পাহৰিব পাৰিম জানো, যেতিয়া বিমানবন্দৰৰ সামান্য কথাতে মুখ্যমন্ত্ৰীক অপসাৰণ কৰা হৈছিল৷ অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ প্ৰাক্তন মুখ্যমন্ত্ৰী টি. অঞ্জায়াৰ ক্ষেত্ৰত কি হৈছিল, এই সদনৰ বহু নেতাই ভালদৰে জানিছিল৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ পুত্ৰক বিমানবন্দৰত কৰা ব্যৱস্থাপনা পচন্দ হোৱা নাছিল বাবেই তেওঁক অপসাৰণ কৰা হৈছিল৷ এই কাৰ্যই অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ কোটি কোটি লোকক আৱেগত আঘাত দিছিল৷ সেইদৰে কৰ্ণাটকৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী বীৰেন্দ্ৰ পাটিল জীকো অপমানিত কৰি পদৰ পৰা অপসাৰণ কৰা হৈছিল৷ সেই কামো কৰিছিল, যেতিয়া তেওঁ ৰোগা্ক্ৰান্ত আছিল৷ আমাৰ চিন্তাধাৰা কংগ্ৰেছৰ দৰে সংকীৰ্ণ নাছিল৷ আমি সংকীৰ্ণ চিন্তাৰে কাম কৰা লোক নহয়৷ আমাৰ চিন্তাধাৰাত ৰাষ্ট্ৰীয় লক্ষ্য আৰু আঞ্চলিক আকাংক্ষা, তাৰ মাজত আমি কোনো সংঘাত নেদেখো৷ আমি বিশ্বাস কৰো যে আঞ্চলিত আকাংক্ষাক সিমানেই সন্মানেৰে মান্য দিব লাগিব, সমস্যাৰ সমাধান কৰিব লাগিব৷ ভাৰতৰ প্ৰগতি তেতিয়া হ’ব, যেতিয়া বিকাশক ধ্যান দি আঞ্চলিক আকাংক্ষাক গুৰুত্ব দিয়া হ’ব৷ এয়াই দায়িত্ব, যেতিয়া আমি এই কথা কও যে দেশক আগুৱাই নিব লাগি, কিন্তু ইয়াতো এটা চৰ্ত আছে যে ৰাজ্যৰ প্ৰগতি কৰিম, যেতিয়াহে দেশৰ গতি ক্ষিপ্ৰ হ’ব৷ ৰাজ্যৰ প্ৰগতি নকৰি, দেশৰ প্ৰগতিৰ কথা ভাৱিলে নহ’ব৷ সেইবাবে প্ৰথম চৰ্ত হৈছে ৰাজ্যৰ প্ৰগতি কৰিলেহে দেশৰ প্ৰগতি সম্ভৱ৷ যেতিয়া দেশৰ প্ৰগতি হ’ব, দেশৰ সমৃদ্ধি হ’ব, দেশৰ ভিতৰত সমৃদ্ধি আহে, তেতিয়া সমৃদ্ধি ৰাজ্যসমূহত প্ৰচাৰ হয় আৰু সেইবাবেই দেশ সমৃদ্ধ হয়, এই চিন্তাধাৰাৰে আমি আগুৱাই যাও৷ মই জানো, মই তেতিয়া গুজৰাটত আছিলো, মোৰ বিৰুদ্ধে দিল্লী চৰকাৰে কিমান অভিযোগ আনিছিল, ইতিহাস সাক্ষী আছে৷ কি কি যে নহৈছিল মোৰ লগত৷ গুজৰাটৰ ক্ষেত্ৰত কি কি যে নহৈছিল, কিন্তু সেই সময়তো প্ৰতিদিনে আপোনালোকে মোৰ ৰেকৰ্ড চাই লওক, মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে মই সদায় এটা কথা কৈছিলো যে গুজৰাটৰ মন্ত্ৰ হৈছে দেশৰ প্ৰগতিয়েই গুজৰাটৰ প্ৰদতি৷ সদায় দিল্লীত কোনো চৰকাৰ আছে বুলি ভাৱি নাথাকো, দেশৰ বিকাশৰ বাবে গুজৰাটৰ বিকাশ আৰু যুক্তৰাষ্ট্ৰবাদত আমাৰ সকলোৰে দায়িত্ব এই যে আমি দেশৰ বিকাশৰ বাবে অন্য ৰাজ্যসমূহৰ বিকাশ কৰিম, যাতে দুয়ো মিলি দেশক নতুন শিখৰত উপনীত কৰাম আৰু এই পদক্ষেপেই শুদ্ধ, সেই পথত আগুৱাই যোৱাটো প্ৰয়োজন৷ এইটো অতি দুখৰ কথা এই যে যিসকলে দশক দশক ধৰি চৰকাৰ চলোৱাৰ সুবিধা পাইছিল আৰু তেওঁলোকে ৰাজ্যসমূহক কিদৰে দমন কৰিছিল৷ ইয়াত সকলো বহি আছে, ভুক্তভোগী লোকো বহি আছে৷ কিদৰে দমন কৰিছিল৷ প্ৰায় ১০০বাৰ ৰাষ্ট্ৰপতি শাসন প্ৰৱৰ্তন কৰি ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক সিপাৰে সৈতে উভালি পেলাই দিছিল৷ আপোনালোকে কোনখন মুখেৰে এই কথা কৈছে? সেইবাবে গণতন্ত্রইও আপোনালোকক সন্মান কৰা নাই। তেওঁ কোন প্রধানমন্ত্রী আছিল যিগৰাকীয়ে তেওঁৰ শাসনকালত ৫০খন চৰকাৰক ওফৰাই পেলাইছিল? বিভিন্ন ৰাজ্যৰ ৫০খন চৰকাৰক ওফৰাই পেলোৱা হৈছিল৷
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
এই সমস্ত বিষয়েৰ জবাব প্রত্যেক ভাৰতবাসী জানে আৰু এৰ সাজা আজি আমাদেৰ ভুগতে হৈছে।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
কংগ্রেছৰ হাইকমাণ্ড যিগৰাকী আছে, তেওঁৰ নীতি তিনি ধৰণৰ কামেৰে চলে। এক, আগতে ‘ডিছক্রেডিট’ কৰা, তাৰপাছত ‘ডিষ্টেবিলাইজ’ কৰা আৰু তাৰপাছত ‘ডিচমিচ’ কৰা। এই পদ্ধতিত অবিশ্বাস সৃষ্টি কৰা, অস্থিৰ কৰা তাৰ পাছত বৰ্খাস্ত কৰি দিয়া। এই তিনিটা নীতিলৈয়ে তেওঁ চলে৷
আপুনি কিবা এটা কওক মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
মই আজি ক’ব বিচাৰো যে ফাৰুক আব্দল্লাজীৰ চৰকাৰক কোনে অস্থিৰ কৰিছিল? চৌধুৰী দেৱীলালজীৰ চৰকাৰক কোনে অস্থিৰ কৰিছিল? চৌধুৰী চৰণ সিংজীৰ চৰকাৰক কোনে অস্থিৰ কৰিছিল? পাঞ্জাৱত চর্দাৰ বাদল সিঙৰ চৰকাৰক কোনে বৰ্খাস্ত কৰিছিল? মহাৰাষ্ট্রত বালাচাহেব ঠাকৰেক বদনাম কৰাৰ বাবে কোনে ‘লেতেৰা কৌশল’ প্রয়োগ কৰিছিল? কর্ণাটকত ৰামকৃষ্ণ হেগড়ে আৰু এছ.আৰু.বোন্মাইৰ চৰকাৰক কোনে আঁতৰাইছিল? পঞ্চাশৰ দশকত কেৰালাত নির্বাচিত কমিউনিষ্ট চৰকাৰক কোনে আঁতৰাইছিল? আজিৰ পৰা ৫০ বছৰ পূৰ্বে তামিলনাডুত জৰুৰী অৱস্থাৰ সময়ত কৰুণানিধিৰ চৰকাৰক কোনে আঁচৰাইছিল? ১৯৮০চনত এম.জি.আৰুৰ চৰকাৰক কোনে বৰ্খাস্ত কৰিছিল? অন্ধ্রপ্রদেশত কে এন.টি.ৰামা ৰাওৰ চৰকাৰক অস্থিৰ কৰাৰ চেষ্টা কৰিছিল আৰু সেইটো এনে সময়ত যেতিয়া তেওঁ অসুস্থ আছিল৷ এয়া কোন দল আছিল, যিসকলে মুলায়ম সিং যাদৱজীক ইয়াৰ বাবে বিব্রত কৰিছিল যি কেন্দ্রত বিভিন্ন বিষয়ক লৈ তেওঁ তেওঁলোকৰ সৈতে সহমত নাছিল৷ কংগ্রেছে নিজৰ নেতাসকলকো বাদ দিয়া নাছিল৷ অন্ধ্রপ্রদেশত কংগ্রেছ চৰকাৰে গুৰুত্বপূর্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। তেওঁলোকৰ সৈতে তেওঁলোকে কি ব্যৱহাৰ কৰিছে? যি কংগ্রেছে তেওঁলোকক কেন্দ্রত ক্ষমতাত অধিষ্ঠিত হোৱাৰ সুযোগ দিছিল, সেই কংগ্রেছৰ নেতাসকলৰ সৈতে তেওঁলোকে কি কৰিছিল? তেওঁলোকে অতি লজ্জাজনক পদ্ধতিৰে অন্ধ্রপ্রদেশত বিভাজনৰ সৃষ্টি কৰিছিল৷ বিধানসভাত মাইক বন্ধ কৰি দিছিল৷ জলকীয়াৰ গুড়ি স্প্রে কৰিছিল৷ কোনো ধৰণৰ আলোচনা হোৱা হ’বলৈ দিয়া নাছিল৷ এয়া ঠিক পদ্ধতি আছিল নে? তাত গণতন্ত্র আছিল নে? অটলজীৰ চৰকাৰে তিনিখন নতুন ৰাজ্য গঠন কৰিছিল। আমি ৰাজ্য গঠন হোৱাটো কেতিয়াও বিৰোধিতা কৰা নাই৷ কিন্তু পদ্ধতি কি আছিল? অটলজীয়ে গঠন কৰা ৰাজ্য কেইখন হ’ল-ছত্তীশগড়, ঝাৰখণ্ড আৰু উত্তৰাখণ্ড। কিন্তু তাক লৈ তেতিয়া কোনো বিৰোধিতা কৰা নাছিল৷ শান্তিত সকলো ঠিকে ঠাকে হৈছে। সকলোৱে মিলি সিদ্ধান্ত লৈছিল। অন্ধ্র, তেলেংগানাৰ ক্ষেত্রতো এনে হ’ব পাৰিলহেতেন৷ আমি তেলেংগানাৰ বিৰোধিতা কৰা নাছিলো৷ সকলোৱে মিলি কৰিব পৰা গ’লহেতেন৷ কিন্তু আপোনালোকৰ অহংকাৰ, ক্ষমতাৰ খকে সমগ্ৰ দেশৰ মাজত এই কটু পৰিৱেশৰ সৃষ্টি কৰিছে আৰু আজিও তেলেংগানা আৰু অন্ধ্রৰ মাজত সেই বৈৰীতাৰ বীজ আছে, যাৰ ফলত তেলেংগানাৰো ক্ষতি হৈছে, অন্ধ্রেৰো ক্ষতি হৈছে। কিন্তু তাৰ পৰা আপোনালোকক কোনো ৰাজনৈতিক লাভান্বিত হোৱা নাই৷ এতিয়া আপোনালোকে আমাত বুজাবলৈ আহিছে?
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
আমি ‘কো-অপাৰেটিভ ফেডাৰেলিজম’ বা সহযোগিতামূলক যুক্তৰাষ্ট্রীয় পৰিকাঠামোৰ লগতে এক নতুন পৰিৱর্তনৰ দিশত আগুৱাই গৈছো আৰু আমি ‘কো-অপাৰেটিভ কম্পিটেটিভ ফেডাৰেলিজম’ বা সহযোগিতামূলক প্রতিযোগিতামূলক যুক্তৰাষ্ট্রীয় ব্যৱস্থাৰ কথা কৈছো। আমাৰ ৰাজ্যসমূহৰ মাজত উন্নয়নক লৈ প্রতিযোগিতা হ’ব, সুস্থ প্রতিযোগিতা হ’ব। আমি প্রত্যেকেই আগুৱাই যোৱাৰ চেষ্টা কৰিম। সেই ৰাজ্যৰ ক্ষমতাত যি দলেই নাথাকক কিয়, এই প্রতিযোগিতাক উৎসাহ যোগোৱাৰ কাম আমি কৰিম। এয়া আমাৰ কাম আৰু আমি তাকে কৰিছো৷
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
মই আজি এটা উদাহৰণ দিব বিচাৰিছো। জিএছটি কাউন্সিল গঠন ভাৰতত শক্তিশালী যুক্তৰাষ্ট্রীয় ব্যৱস্থাৰ বাবে এক উন্নত পৰিকাঠামোৰ উৎকৃষ্ট উদাহৰণ। ৰাজহ সংগ্রহৰ গুৰুত্বপূর্ণ সিদ্ধান্তসমূহ জিএছটি কাউন্সিলত গ্রহণ কৰা হয় আৰু ৰাজ্যসমূহৰ বিত্তমন্ত্ৰী আৰু দেশৰ বিত্তমন্ত্ৰী সকলোৱে একেখন টেবুলত বহি সিদ্ধান্ত লয়৷ তাত কোনো ডাঙৰ নহয়, কোনো সৰু নহয়, কোনো আগত নহয়, কোনো পিছত নহয়। সকলোৱে একেলগে আলাপ-আলোচনা কৰি সিদ্ধান্ত লৈছিল। সেইবাবে দেশবাসীয়ে গৌৰৱ কৰিব পাৰে৷ এই সভাকক্ষই আটাইতকৈ বেছি গৌৰৱ কৰিব পাৰে যি জিএছটি কাউন্সিলত সকলো সিদ্ধান্ত, কেইবাশ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে আৰু এই সকলো সিদ্ধান্ত সর্বসন্মতিক্রমে লোৱা হৈছে। সকলো ৰাজ্যৰ বিত্তমন্ত্ৰী আৰু দেশৰ বিত্তমন্ত্ৰী মিলি সিদ্ধান্ত লয়৷ ইয়াতকৈ অধিক যুক্তৰাষ্ট্রীয় ব্যৱস্থাৰ উদাহৰণ আৰু কি হ’ব পাৰে? এই ব্যৱস্থা লৈ গৌৰৱ কৰিব নোৱাৰে নে? কিন্তু দুঃখজনকভাৱে আমাৰৰ মাজতে বহুতেই এইটোক লৈ গৌৰৱ নকৰে৷
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
মই ভাৰতত উন্নত যুক্তৰাষ্ট্রীয় শাসন ব্যৱস্থাৰ আৰু এটা উদাহৰণ দাঙি ধৰিব বিছাৰো। মই দেখিছো আমাৰ দেশত সামাজিক ন্যায় অতি অনিবার্য, নহ’লে দেশ আগুৱাব নোৱাৰে৷ আঞ্চলিক ন্যায়ো সিমানেই প্রয়োজনীয়। যদি কোনো অঞ্চল উন্নয়নৰ ক্ষেত্রত পিছ পৰি থাকে, তেতিয়াহ’লে দেশ আহৱাই যাব নোৱাৰিব আৰু সেইবাবে আমি এটা প্রকল্প প্ৰস্তুত কৰিছো। উচ্চাকাংক্ষী জিলা। দেশত ১০০খন এনে জিলাক বাছনি কৰি লোৱা হৈছে, ভিন্ন ভিন্ন মাপকাঠিৰ ভিত্তিত বাছি লোৱা হৈছে, ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে আলাপ-আলোচনাৰ মাধ্যমেৰে তেওঁলোকক বাছনি কৰা হৈছে। এই ১০০ৰ বাহিৰে আৰু এনে কেতবোৰ জিলা আছে যিসমূহ ‘এভাৰেজ ডিষ্ট্ৰিক্ট’। সেইবোৰ যিমান ক্ষিপ্ৰতাৰে উন্নয়নৰ মাধ্যমেৰে উন্নত জিলাসমূহৰ সমকক্ষ হৈ উঠিব, আমাৰ দেশৰ অনুন্নয়নৰ বোজা সিমানেই লাঘৱ হ’ব আৰু সেই কামো আমি কৰিছো। আজি অতি সন্তুষ্টিৰে, অতি গৌৰৱেৰে কও যে এই প্রকল্পৰ উদ্যোগ যদিও কেন্দ্রীয় চৰকাৰৰ ফালৰ পৰা লোৱা হৈছে, কিন্তু এখন ৰাজ্যক বাদ দি বাকী সকলো ৰাজ্যই তাক গ্রহণ কৰিছে। শতাধিক জিলাৰ পৰিস্থিতি পৰিৱর্তনৰ বাবে কেন্দ্রীয় চৰকাৰ, ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু জিলা প্রশাসনে আজি মিলাপ্ৰীতিৰে কাম কৰিছে আৰু তাত সকলো দলৰ শাসনাধিষ্ঠিত চৰকাৰ আছে। এনে নহয় যে কেৱল ভাৰতীয় জনতা পার্টিৰ ক্ষমতাধিষ্ঠিত চৰকাৰৰ জিলাসমূহ বাছি লোৱা হৈছে। আমি দল নিৰ্বিশেষে, সকলোৱে মিলাপ্ৰীতিৰে ইমান ভাল ফল আনিব পাৰিছো যে অতি কম সময়ত এই উচ্চাকাংক্ষী জিলাসমূহে বহু মাপকাঠিত নিজৰ ৰাজ্যৰ গড় উন্নয়নৰতকৈ অধিক আগুৱাই গৈছে আৰু এই ফলকে মই ভাৱো যথেষ্ট ভাল ফল৷ মই ক’ব বিচাৰিছো যে কেইখনমান উচ্চাকাংক্ষী জিলাত জন ধন একাউণ্ট পূৰ্বৰ তুলনাত চাৰিগুণ বৃদ্ধি পাইছে। অর্থাৎ, সকলোৰে প্রচেষ্টাত সেই ৰাজ্যৰ দুখীয়া লোকসকলৰ চাৰগুণ অধিক লোকে বেংক একাউণ্ট খুলিছে, প্রত্যেক পৰিয়ালত শৌচালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, বিদ্যুৎ সংযোগ সুনিশ্চিত কৰা হৈছে৷ এইবোৰ ক্ষেত্রত সকলো ৰাজ্যৰ উচ্চাকাংক্ষী জিলাসমূহে যথেষ্ট ভাল কাম কৰিছে। মই ভাৱো এয়া যুক্তৰাষ্ট্রীয় শাসন ব্যৱস্থাৰ এক উজ্জ্বল উদাহৰণ আৰু ইয়াৰ জৰিয়তে দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে যুক্তৰাষ্ট্রীয় শাসন ব্যৱস্থাৰ শক্তি, উপযোগিতাৰ আৰু ভাল নিদর্শন সৃষ্টি হ’ব।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
মই আজি আৰু এটা উদাহৰণ দিব বিচাৰিছো কিদৰে ৰাজ্যসমূহক আর্থিকভাবে সাহায্য প্ৰদান কৰা হয়। কি পদ্ধতিৰে, কিদৰে নীতি পৰিৱর্তন কৰি এই সাহায্য প্ৰদান কৰা সম্ভৱ হয় তাৰ এক উদাহৰণ দিব বিচাৰিছো। এটা সময় আছিল যেতিয়া আমাৰ প্রাকৃতিক সম্পদ কেৱল কিছুসংখ্যক লোকৰ ভঁৰাল ভৰোৱাৰ কামত লাগিছিল। এই দুর্দশা আমি দেখিছো। ইয়াক লৈ বহু আলাপ, আলোচনা, সমালোচনাও হৈছে৷ এতিয়া সেই সম্পদসমূহে দেশৰ ৰাজকোষ সমৃদ্ধ কৰিছে। আমি কয়লা আৰু খনি খণ্ডৰ সংস্কাৰ সাধন কৰিছো৷ ২০০০ চনত আমি স্বচ্ছ প্রক্রিয়াৰে খনিজ সম্পদৰ নিলাম কৰিছো। আমি সংস্কাৰ প্রক্রিয়া অব্যাহত ৰাখিছো৷ যিদৰে বৈধ অনুজ্ঞা অবিহনে মাচুল হস্তান্তৰৰ ৫০ শতাংশ ব্যৱস্থাৰ মুক্ত বজাৰত কেৱল বিক্ৰী, ‘আগতীয়া কাম-কাজৰ’ৰ ৫০ শতাংশ বাদ দিয়া, বিগত এবছৰত খনি খণ্ডৰ পৰা ৰাজহ প্রায় ১৪,০০০ কোটি টকা বৃদ্ধি হৈ ৩৫,০০০ হাজাৰ কোটি টকা হৈছে। নিলামৰ জৰিয়তে যিমান ৰাজহ আহিছে তাৰ অংশ ৰাজ্য চৰকাৰসমূহেও পাইছে। এই সিদ্ধান্ত যে লোৱা হৈছে সেয়াই আটাইতকৈ ডাঙৰ কথা। এই সংস্কাৰ প্রক্রিয়া আৰম্ভ হোৱাত ৰাজ্যসমূহৰ বহু উপকাৰ হৈছে আৰু ৰাজ্যসমূহৰ উপকাৰ হ’লেই দেশৰ উপকাৰ হোৱাটো নিশ্চিত। সহযোগিতামূলক যুক্তৰাষ্ট্রীয় ব্যৱস্থাৰ ইমান ডাঙৰ গুৰুত্বপূর্ণ সিদ্ধান্ত অতুলনীয়। ওড়িশাই, এই সংস্কাৰ আৰম্ভ কৰাৰ ক্ষেত্রত অগ্রণী ৰাজ্য হিচাপে আগুৱাই আহিছে। মই ওড়িশাৰ মুখ্যমন্ত্রী ডাঙৰীয়াক অভিনন্দন জনাও যে তেওঁৰ চৰকাৰে সকলো সংস্কাৰৰ ক্ষেত্রত কান্ধত কান্ধত মিলাই কাম কৰিছে৷
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
ইয়াত এই বিষয় লৈও আলোচনা হৈছে যে আমি ইতিহাস সলনি কৰা চেষ্টা কৰিছো। কেইবাবাৰো কোৱা হৈছে৷ বাহিৰতো কোৱা হৈছে। বহুতে এই লৈ লিখামেলাও কৰিছে৷ মই দেখিছো যে কংগ্রেছে এক প্রকাৰ ‘আর্বান নক্সাল’ৰ জালত পৰিছে৷ তেওঁলোকৰ সম্পূর্ণ ভাৱনাৰ পদ্ধতিক ‘আর্বান নক্সাল’সকলে দখল কৰে লৈছে আৰু সেইবাবে তেওঁলোকৰ সকলো ভাৱনা আৰু কাম-কাজ ধ্বংসাত্মক হৈ পৰিছে। এয়া দেশৰ বাবে অত্যন্ত চিন্তাৰ বিষয়। অতি গভীৰভাবে এই লৈ চিন্তা কৰিব লাগিব৷ ‘আর্বান নক্সাল’সকলে অতি চতুৰতাৰে কংগ্রেছৰ এই দুর্দশাৰ সুযোগ লৈ তেওঁলোকৰ মনক সম্পূর্ণৰূপে দখল কৰিছে। তেওঁলোকৰ চিন্তা-ভাৱনাৰ প্রবাহক দখল কৰি লৈছে আৰু সেইবাবেই তেওঁলোকে বাৰে বাৰে এইকথা কৈছে যে চৰকাৰে ইতিহাস সলনি কৰিছে।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
মই কেৱল একাংশ লোকৰ স্মৃতিশক্তি শুধৰাই দিব বিচাৰো, সামান্য স্মৃতিশক্তি বৃদ্ধি কৰিব বিচাৰিছো৷ আমি কোনো ইতিহাস সলনি কৰা নাই। একাংশ লোকৰ বাবে ইতিহাস আঙুলিৰ মুৰত লিখা বছৰৰ পূৰ্বৰ পৰা আৰম্ভ হয়। আমি কেৱল তাৰ অলপ আগৰ কথা স্মৰণ কৰিছো তাৰবাদে একো কৰা নাই। যদি তেওঁলোকৰ ৫০ বছৰৰ ইতিহাসত মজা আহে, তেতিয়াহ’লে আমি তাক আৰু ১০০বছৰ পাছলৈ লৈ গৈছে৷ কোনোৱে যদি ১০০ বছৰৰ ইতিহাসৰ পৰা মজা পায়, আমি তেওঁলোকক ২০০বছৰৰ পুৰণি ইতিহাসলৈ লৈ গৈছো৷ কোনোৱে যদি ২০০বছৰত মজা পায়, তেওঁলোকক আমি ৩০০ বছৰলৈ নিব বিচাৰিছো৷ যদি ৩০০-৩৫০ বছৰ পিছলৈ লৈ যায় তেতিয়াহ’লে ছত্রপতি শিৱাজীৰ নাম নিশ্চিতভাৱে আহিব। মই তেওঁলোকৰ স্মৃতিশক্তিক সতেজ কৰি তুলিছো৷ আমি ইতিহাস সলনি কৰা নাই। একাংশ লোকৰ বাবে ইতিহাস কেৱল এটা পৰিয়ালৰ ইতিহাসৰ মাজতে সীমাবদ্ধ। তেওঁলোকৰ এই সীমাবদ্ধতাক লৈ আমি কি কৰিম? আমাৰ দেশৰ ইতিহাসতো যথেষ্ট ডাঙৰ। এয়া বহু ডাঙৰ বিষয় উত্থান-পতন আছিল আৰু আমি ইতিহাসৰ সুদীর্ঘ কালছোৱা মন পেলোৱাৰ চেষ্টা কৰিছো কাৰণ গৌৰৱময় ইতিহাসক পাহৰাই দিয়াটো এই দেশৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে সঠিক নহয়। এই কামক আমি নিজৰ দায়িত্ব বুলি ভাৱো আৰু এই ইতিহাসৰ পৰা শিক্ষা লৈ আমি অহা ২৫বছৰ ধৰি দেশক নতুন উচ্চতালৈ নিয়াৰ এক বিশ্বাস সৃষ্টি কৰিব বিচাৰিছো। মই ভাৱো এই অমৃতকাল এতিয়া এই চর্চা আৰু তাৰ পৰা সৃষ্টি হোৱা বিশ্বাসক লৈয়ে আগুৱাই যাব। এই অমৃতকালত আমাৰ কন্যাসকল, আমাৰ যুল সম্প্রদায়, আমাৰ কৃষক, আমাৰ গ্রাম, আমাৰ দলিত, আমাৰ জনজাতি, আমাৰ পীড়িত, আমাৰ পিছপৰা সমাজৰ প্রত্যেক ব্যক্তিৰ অৱদান থাকিব লাগিব, প্রত্যেকৰে অংশীদাৰিত্ব থাকিব লাগিব৷ আমি আগুৱাই যাব লাগিব৷ কেতিয়াবা কেতিয়াবা আমি ১৮৫৭ চনৰ স্বাধীনতা সংগ্রামৰ দিশ চাম। আমাৰ জনজাতি অধ্যুষিত এলেকাসমূহৰ লোকসকলে ১৮৫৭ৰ স্বাধীনতা সংগ্রামত যি অৱদান আগবঢ়াইছিল সেয়া আমি কেতিয়াও পঢ়াৰ সুযোগ পোৱা নাছিলো। ইমান মহান সোণালী পৃষ্ঠাসমূহ আমি কিদৰে পাহৰিব পাৰো? আৰু মই এই বিষয়সমূহ স্মৰণ কৰোৱাৰ চেষ্টা কৰিছো৷ আমাৰ চেষ্টা এই যে দেশক আত্মবিশ্বাসেৰে ভৰাই তোলা, দেশক আগুৱাই নিয়া।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
মহিলাসকলৰ সবলীকৰণকো আমি অগ্রাধিকাৰ দিছো। ভাৰতৰ দৰে দেশত ৫০শতাংশ জনসংখ্যা আমাৰ বিকাশ যাত্রাত ‘সবকা প্রয়াস’ৰ বিষয়। সেই ‘সবকা প্রয়াসে’ আটাইতকৈ ডাঙৰ অংশীদাৰ হ’ল আমাৰ মা-ভনীসকল৷ দেশৰ ৫০ শতাংশ জনসংখ্যা আৰু সেইবাবে ভাৰতৰ সমাজৰ বৈশিষ্ট্য হ’ল পৰম্পৰা ধৰি সংস্কাৰ সাধন আৰু পৰিৱর্তন। এইটোকে কোৱা হয় জীৱন্ত সমাজ। প্রত্যেক যুগত এনে মহাপুৰুষসকলে জন্ম আছে, যিসকলে আমাৰ সমাজক সকলো কু-সংস্কাৰ আৰু বিচ্যুতিৰ পৰা মুক্ত কৰাৰ চেষ্টা কৰিছে আৰু আজি আমি জানো মহিলাসকলৰ উন্নতিক লৈ চিন্তা-ভাৱনা ভাৰতত নতুন নহয়। বহু দিন ধৰি ভাৰতত এই লিংগ সাম্যৰ কথা কোৱা হৈছে, তেওঁলোকৰ সবলীকৰণৰ অগ্রাধিকাৰ দিয়া হৈছে৷ সেই চিন্তাভাৱনা অনুসৰণ কৰিয়েই আমি মাতৃত্বকালীন ছুটীৰ সময়ত ঘৰৰ মহিলাসকলৰ সবলীকৰণৰ মাধ্যমেৰে পৰিয়ালৰ সবলীকণৰ চেষ্টা কৰিছো আৰু সেই লক্ষ্যৰে আমি কাম কৰি আহিছো৷ আমাৰ ‘বেটী বচাও, বেটী পঢ়াও’ আঁচনিৰ জৰিয়তে আমাৰ দেশত লিংগ অনুপাতে যি বৈষম্য আছিল, যি ভাৰসাম্যহীনতা আছিল, সেয়া বহু পৰিমাণে শুধৰাব পাৰিছো৷ আজি যি প্রতিবেদনসমূহ আহিছে, তাত আজি আমাৰ দেশৰ কিছু অঞ্চলত পুৰুষৰ তুলনাত মা-ভনীসকলৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাইছে। এয়া অতি আনন্দৰ বিষয়, অতি গৌৰৱৰ বিষয়। যি বেয়া দিন আমি দেখিছো, তাৰ পৰা আমি ওলাই আহিব পাৰো তাৰবাবে আমি প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছো৷ আজি এনচিচিচ আমাৰ কন্যাসকলক অধিক পৰিমাণে যোগদান কৰাইছো৷ সেনা, বায়ুসেনা আৰু নৌ-সেনাত আমাৰ কন্যাসকলে যোগদান কৰিছে আৰু সফলতাৰে কাম কৰিছে৷ আমি তিনি তালাকৰ কু-প্রথা অন্ত পেলাইছো৷ মই য’লৈকে যাও, মা-ভনীসকলে মোক আশীর্বাদ জনাই কাৰণ, তিনি তালাক প্রথা যেতিয়া অন্ত পৰিছে, তেতিয়া কেৱল কন্যাসকল সুবিচাৰ পাইছে তেনে নহয়, সেই পিতৃসকলেও সুবিচাৰ পাইছে, সেই ভায়েকেও সুবিচাৰ পাইছে, যিসকলে তেওঁলোকৰ কন্যা বা ভনীসকলক তিনি তালাকৰ কুপ্রথাৰ ফলত ঘৰলৈ ঘূৰি আনিবলৈ বাধ্য হৈছিল৷ সেইবাবে এই সিদ্ধান্ত সমগ্ৰ সমাজৰ কল্যাণৰ বাবে আছিল। এয়া কেৱল মহিলাসকলৰ বাবে নাছিল, পুৰুষসকলৰ বিৰুদ্ধে নাছিল৷ এই সিদ্ধান্ত মুছলমান পুৰুষসকলৰ বাবে সিমানেই উপকাৰী সিদ্ধান্ত কাৰণ তেওঁলোকেওতো কোনো কন্যাৰ পিতৃ, কাৰোবাৰ ভাতৃ। সেইবাবে ই তেওঁলোকৰ উপকাৰ কৰিছে, তেওঁলোকৰ পৰিয়ালকো সুৰক্ষিত কৰিছে। ফলস্বৰূপে, মানুহে ক’ব পাৰিছে বুলিয়েই সকলোৱে একেলগে গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছে, আনন্দ কৰিছে৷ কাশ্মীৰৰ পৰা আমি যিদৰে সংবিধানৰ ৩৭০ধাৰাক বাতিল কৰিছে, সেইদৰে সেই ৰাজ্যৰ মা-ভনীসকলক সবলীকৰণ কৰিছো। তেওঁলোকে যিসমূহ অধিকাৰ পোৱা নাছিল, আমি তেওঁলোকৰ সেই অধিকাৰ পোৱাত সহায় কৰিছো আৰু সেই অধিকাৰৰ কাৰণেই আজি তেওঁলোকৰ শক্তি বৃদ্ধি পাইছে। আজি তেওঁলোকৰ বিয়াৰ বয়সতো সমতা আহিছে। আজিৰ যুগত স্ত্রী আৰু পুৰুষৰ মাজত এই বিষয়ত কোনো ব্যৱধান থকা উচিৎ নহয়। ল’ৰা-ছোৱালী যদি সমান হয়, তেতিয়াহ’লে সকলো ক্ষেত্রত সমান হোৱা উচিৎ আৰু সেইবাবে আমি ল’ৰা-ছোৱালী বিয়াৰ বয়স সমান হোৱাৰ লক্ষ্যৰে প্রস্তাৱ লৈছো আৰু তাকলৈ আগুৱাই গৈছো। মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস, আজি কিছুসময়ৰ পাছতে সংসদত এই বিষয়ত সঠিক সিদ্ধান্ত লৈ আমাৰ মা-ভনীসকলৰ কল্যাণৰ কাম কৰিম৷
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
এই বছৰ গোৱাৰ প্ৰতিষ্ঠাৰ ৬০ বছৰ সম্পূৰ্ণ হ’ল। ৬০বছৰ এক অতি গুৰুত্বপূর্ণ সময়৷ গোৱা মুক্তিৰ ৬০ বছৰত আজি সেই চিত্রসমূহৰ কথা তুলি ধৰিব বিচাৰিছো। আমাৰ কংগ্রেছৰ বন্ধুসকলে য’তেই থাকক, তেওঁলোকে নিশ্তিতভাৱে শুনিছে৷ গোৱাৰ জনতাই আমাৰ এই কথাসমূহ নিশ্চিতভাৱে মন দি শুনিব। যদি চর্দাৰ চাহেব … চর্দাৰ বল্লভভাই পেটেলজী যিদৰে হায়দৰাবাদৰ বাবে ৰণনীতি প্ৰস্তুত কৰিছিল, সিদ্ধান্ত লৈছিল, যিদৰে চর্দাৰ পেটেলে জুনাগড়ৰ বাবে ৰণনীতি প্ৰস্তুত কৰিছিল, পদক্ষেপ লৈছিল, সেইদৰে চর্দাৰ চাহেবে এক প্রেৰণা লৈ গোৱাৰ বাবেও ৰণনীতি প্ৰস্তুত কৰিছিল৷ গোৱা ভাৰত স্বাধীন হোৱাৰ ১৫ বছৰ পাছত দাসত্ব বন্ধনৰ পৰা মুক্ত হৈছে আৰু সেই সময়ৰ ৬০ বছৰ পাছত খবৰ কাগজ সেই সময়ৰ মিডিয়া ৰিপোর্টত কোৱা হৈছে যে তৎকালীন প্রধানমন্ত্রী ভাৱিছিল, এই ঘটনাত তেওঁৰ আন্তর্জাতিক ইমেজ কেনে হ’ব৷ এয়াই তেতিয়া পণ্ডিত নেহৰুৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ চিন্তাৰ বিষয় আছিল। যদি আন্তর্জাতিক ক্ষেত্রত আমাৰ ইমেজ সলনি হৈ যায় তেতিয়াহ’লে কি হ’ব? আৰু সেইবাবে তেওঁ ভাৱিছিল যে গোৱাৰ ঔপনিৱেশিক চৰকাৰক আক্রমণ কৰিলে তেওঁৰ নিজৰ আন্তর্জাতিক ক্ষেত্রত যে শান্তিপ্রিয় নেতাৰ ইমেজ আছে, সেয়া ভাঙি চুৰমাৰ হৈ যাব। গোৱাৰ যি হয় হওক, গোৱাবাসীয়ে যিমান কষ্ট সহ্য কৰিব লগা হয় কৰক, আমাৰ ইমেজ যেন নষ্ট নহয়। সেইবাবে যেতিয়া গোৱাত সত্যাগ্রহীসকলৰ ওপৰক গুলী চলিছিল, বিদেশী শাসকসকলে গুলী চলাইছিল, ভাৰতৰ এটা অংশৰ ওপৰত ঠিয় হৈ আমাৰেই ভাই-ভনীসকলৰ ওপৰত গুলী চলাইছিল, তেতিয়া আমাৰ দেশৰ প্রধানমন্ত্রীয়ে কৈছিল যে মই সেনা নিদিও, মই সেনা প্ৰেৰণ নকৰো৷ সত্যাগ্রহীসকলক সহায় কৰিবলৈ তেওঁ অস্বীকাৰ কৰিছিল। এই অন্যায় কংগ্রেছে গোৱাৰ সৈতে কৰিছিল আৰু গোৱাই ১৫ বছৰতকৈ অধিক সময় ধৰি দাসত্ব বন্ধনত থাকিব লগা হৈছিল। গোৱাৰ বহু বীৰপুত্রই আত্মবলিদান দিবলগীয়া হৈছিল। লাঠি আৰু গুলীৰ সন্মুখত জীৱন উৎসৰ্গা কৰিবলগীয়া হৈছিল। এনে পৰিস্থিতৰ সৃষ্টি হৈছিল। নেহৰুজীয়ে ১৯৫৫ চনৰ ১৫ আগষ্টত লালকিল্লাৰ প্রাচীৰৰ পৰা তেওঁৰ প্রদত্ত ভাষণত কৈছিল, মই তাৰে এটা উদ্ধৃতি দিব বিচাৰিছো। খুব ভাল হ’লহেতেনে যদি কংগ্রেছৰ বন্ধুসকল এতিয়া ইয়াত থাকিলহেতেন। মোৰ মুখত নেহৰুজীৰ নাম শুনি তেওঁলোকৰ দিনটো বহুত ভাল গ’লহেতেন আৰু সেইবাবে তেওঁলোকৰ তৃষ্ণা পুৰণৰ বাবে মই বাৰে বাৰে নেহৰুজীৰ নাম লৈ থাকিম। নেহৰুজীয়ে কৈছিল, লালকিল্লাৰ প্রাচীৰৰ পৰা কৈছিল আৰু মই তাকেই উদ্ধৃত কৰিছো, কোনেও ভুল নুবুজিব, ভাষাটো লক্ষ্য কৰক। কোনেও প্ৰৱঞ্চনা বলি নহয় যে আমি তাত কোনো সৈনিক তৎপৰতা দেখাম, কোনো সেনাবাহিনী গোৱাৰ চাৰিওপালে নাই। গোৱাবাসীয়ে এইটোকে বিচাৰে। আস্ফালন কৰি এনে পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি কৰক যাতে আমি সৈনিক পঠাবলৈ বাধ্য হও এয়া গোৱাবাসীয়ে নিবিচাৰো৷ আমি সেনা নপঠাও, আমি শান্তিৰ পথত এই সমস্যাৰ সমাধান বিচাৰো৷ এয়া সকলো পক্ষই বুজক৷ সেইদৰে ১৫আগষ্টত গোৱাবাসীৰ বাবে বক্তব্য তেওঁলোকৰ উচ্চাকাংক্ষাৰ বিৰুদ্ধে, তেওঁলোকৰ সকলো প্রত্যাশাৰ বিৰুদ্ধে কংগ্রেছৰ নেতাসকলে মন্তব্য কৰিছিল৷ পণ্ডিত নেহৰুজীয়ে সকলোৰে আগত কৈছিল, যিসকলে তালৈ গৈছে, লোধিয়াজীকে ধৰি সকলোৱে তাত সত্যাগ্রহ কৰিছিল, আন্দোলন কৰিছিল৷ দেশৰ সত্যাগ্রহীসকল গৈছিল, আমাৰ জগন্নাথ ৰাজ যোশী, কর্ণাটকত তেওঁৰ নেতৃত্বত সত্যাগ্রহ চলিছিল। পণ্ডিত নেহৰুজীয়ে কি কৈছিল? যিসকল তালৈ গৈছে তেওঁলোকক শুভেচ্ছা জনাইছো। কিন্তু কেনে মজা চাওক। দেশৰ স্বাধীনতাৰ বাবে যিসকলে যুঁজ কৰিছে, সেই দেশবাসীৰ বাবে এই ভাষাত কিমান অহংকাৰ আছিল। তেওঁ কৈছিল, যিসকল কৈছিল তেওঁলোকৰ যোৱাটো শুভেচ্ছা জনাই কিন্তু এয়াও মনত ৰাখিব যে আপোনালোকক সত্যাগ্রহী বোলা হ’ব আৰু যি সত্যাগ্রহৰ নীতি, সিদ্ধান্ত আৰু পথকো মনত ৰাখিব৷ সত্যাগ্রহীসকলৰ আঁৰত সেনাবাহিনী নাথাকে আৰু সেনাবাহিনীৰ আহ্বানো নাথাকে৷ অসহায় অৱস্থাত এৰি দিয়া আমাৰ দেশৰ নাগৰিকসকলৰ এয়া গোৱাৰ ক্ষেত্ৰত হৈছিল। গোৱাৰ জনগণে কংগ্রেছৰ এই মনোভাৱক কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰে৷
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
আমাৰ ইয়াত বাক-স্বাধীনতা লৈও ডাঙৰ ডাঙৰ ভাষণ দিয়া হৈছে আৰু প্রায়েই আমাক এই বিষয়ত বিভিন্ন ধৰণৰ জ্ঞান দিয়া হয়। মই আজি এটা ঘটনা আপোনালোকৰ সন্মুখত তুলি ধৰিব বিচাৰো আৰু এই ঘটনাটোও গোৱাৰ এক সুপুত্রক লৈ৷ গোৱাৰ এক সন্মানীয় সু-পুত্র, গোৱাৰ মাটিৰ সন্তানৰ কথা। অভিব্যক্তিৰ সম্পর্ক কি হয়, কেনে হয়, এয়া মই উদাহৰণসহ তুলি ধৰিব বিচাৰো। ব্যক্তিস্বাধীনতাৰ কথা যিসকলে কয় তেওঁলোকৰ ইতিহাস আজি মই মুক্ত কৰিছো। কি ক’ম লতা মংগেছকাৰজীৰ মহাপ্রয়াণত আজি সমগ্ৰ দেশ শোকস্তব্ধ। কিন্তু লতা মংগেশকাৰজীৰ পৰিয়াৰ গোৱাৰ মুল বাসিন্দা আছিল। তেওঁৰ পৰিয়ালৰ সৈতে কেনে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল এয়াও দেশবাসীয়ে জনা দৰকাৰ৷ লতা মংগেশকাৰজীৰ সৰু ভাই হ’লন পণ্ডিত হৃদয়নাথ মংগেশকাৰজী। গোৱাবাসীয়ে তেওঁৰ বাবে গৌৰৱ কৰে কাৰণ তেওঁ গোৱাৰ সুপুত্র। তেওঁ অল ইণ্ডিয়া ৰেডিঅ’ত চাকৰি কৰিছিল৷ তেওঁক অল ইণ্ডিয়া ৰেডিঅ’ৰ পৰা বৰ্খাস্ত কৰা হৈছিল। কিয়? তেওঁ কি পাপ কৰিছিল? তেওঁ যি ভুল কৰিছিল সেয়া হল, তেওঁ দামোদৰ বীৰ ছাভাৰকাৰৰ এটা দেশভক্তিৰ কবিতা অল ইণ্ডিয়া ৰেডিঅ’ত পাঠ কৰিছিল৷ এয়া হৃদয়নাথজীয়ে নিজেই এটা সাক্ষাৎকাৰত কৈছিল৷ তেওঁৰ এই সাক্ষাৎকাৰ আপোনালোকে বিচাৰিলে শুনিব পাৰে৷ তেওঁ সাক্ষাৎকাৰত কৈছিল যেতিয়া তেওঁ দামোদৰ বীৰ ছাভাৰকাৰজীক সাক্ষাৎ কৰি সুধিছিল যে মই আপুনি লিখা গানটো গাব বিচাৰো, তেতিয়া ছাভাৰকাৰজীয়ে তেওঁক কৈছিল, “তুমি জে’ললৈ যাব বিচৰানেকি? মোৰ কবিতা গাই তুমি জে’ললৈ যাব বিচৰানেকি?” কিন্তু হৃদয়নাথজীৰ কবিতাটো ইমান ভাল লাগে যে তেওঁ সেই দেশভক্তিৰ কবিতাটত সুৰ দিছিল আৰু অল ইণ্ডিয়া ৰেডিঅ’ত গাই শুনায়। আঠদিনৰ ভিতৰতে তেওঁক অল ইণ্ডিয়া ৰেডিঅ’ৰ পৰা বৰ্খাস্ত কৰা হয়। এয়াইতো আপোনালোক বাক স্বাধীনতাৰ নমুনা। এই স্বাধীনতাৰ মিথ্যা, আপোনালোকৰ এই মিথ্যাচাৰ আপোনালোকেই দেশৰ সন্মুখত দাঙি ধৰিছে৷ কংগ্রেছী চৰকাৰসমূহ তেওঁলোকৰ শাসনকালত কিদৰে অন্যায় অত্যাচাৰ কৰিছে এয়া কেৱল গোৱাৰ সুপুত্র হৃদয়নাথ মংগেশকাৰজীৰ সৈতে হোৱা নাই, এই তালিকা বহু দীঘলীয়া। মজৰুজ ছুলতানপুৰীজীক এবছৰ কাৰাগাৰত বন্দী কৰি ৰখা হৈছিল। তেওঁৰ দোষ কি আছিল? তেওঁ পণ্ডিত নেহৰুক সমালোচনা কৰিছিল৷ একেদৰে, নেহৰুজীৰ দুৰ্ব্যৱহাৰৰ সমালোচনা কৰাৰ বাবে অধ্যাপক ধর্মপালজীকো কাৰাগাৰলৈ নিক্ষেপ কৰা হৈছিল। বিখ্যাত গায়ক তথা নায়ক কিশোৰ কুমাৰজীক জৰুৰীকালীন সময়ত ইন্দিৰাজীৰ সন্মুখত শিৰনত নকৰাৰ লগতে জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ সপক্ষে বক্তব্য নৰাকাৰ বাবেই তেওঁক সেই সময়ত বহিষ্কাৰ কৰা হৈছিল। আমি সকলোৱে জানো যে এয়া বিশেষ পৰিয়ালৰ বিৰুদ্ধে যদি কোনোৱে সামান্য আৱাজ তোলে, সামান্য চকুত চকু তুলি কথা কয়, তেতিয়াহ’লে কি হয়! সীতাৰাম কেশৰীজীৰ কথা আমি সকলোৱে জানো। তেওঁৰ ক্ষেত্ৰত কি হৈছিল সেয়াও আমি জানো।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
সভাকক্ষৰ সকলো সদস্যৰ প্রতি মোৰ এটা প্রার্থনা আছে। মোৰ প্রার্থনা হ’ল আপোনালোক সকলোৱে ভাৰতৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ ওপৰত আস্থা ৰাখক, বিশ্বাস কৰক, ভৰসা কৰক। ১৩০ কোটি দেশবাসীৰ সামর্থ্যৰ ওপৰত আমি ভৰসা কৰিব লাগিব৷ আমি ডাঙৰ লক্ষ্য লৈ এই সামর্থ্যেৰ ভিত্তিত দেশক নতুন উচ্চতালৈ নিয়াৰ বাবে কৃতসংকল্পৰে আগুৱাই যাব লাগিব৷
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
আমি তোৰ-মোৰ, আপোন-পৰ এই পৰম্পৰা নাইকিয়া কৰিব লাগিব৷ এটা ভাৱেৰে এটা লক্ষ্যৰে আগুৱাই যাব লাগিব, এয়াই বৰ্তমানৰ সময়ৰ আহ্বান৷ এক স্বৰ্ণিম কাল সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতৰ দিশে ডাঙৰ আশাৰে গৌৰৱেকে চাই ৰৈছে৷ এনে সময়ত আমি সুযোগ হেৰাই যাব নিদিও৷ দেশবাসীৰ কল্যানৰ বাবে ইয়াতকৈ ডাঙৰ সুযোগ নাহে৷ এই সুযোগ আমি ধৰি লৈ ২৫বছৰীয়া যাত্ৰাত আমি ক’ৰবাত উপনীত হ’ব লাগিব৷ আমাৰ দেশৰ বাবে, আমাৰ পৰম্পৰাৰ বাবে আমি গৌৰৱ কৰো আৰু সভাপতি মহোদয় আমি অতি বিশ্বাসেৰে একেলগে আগুৱাই যাম৷ আমাৰ শাস্ত্ৰত কৈছে৷ সম গচ্চধ্য সম বদধ্বম ছ’ ৱৌ মনাংসি জানতাম৷ অৰ্থাৎ আমি একেলগে আগুৱাই যাম, একেলগে চৰ্চা কৰিম, মিলিজুলি সকলো কাম কৰিম এই আহ্বানেৰে মই ৰাষ্ট্ৰপতি ডাঙৰীয়াৰ অভিভাষণৰ সমৰ্থন জনাইছো৷ তেওঁক ধন্যবাদ জনাইছো৷ সকলো সন্মানীয় সদস্যবৃন্দই যি চিন্তাধাৰা ব্যক্ত কৰিলে, তেওঁলোককো ধন্যবাদ জনাইছো৷
বহুত বহুত ধন্যবাদ