Prime Minister's Office
English rendering of PM's reply to the Motion of Thanks to President's address in Rajya Sabha
08 FEB 2022 9:50PM by PIB Delhi
Hon'ble Chairman,
There have been elaborate discussions on the Motion of Thanks to the President's address here. I am extremely grateful to you for giving me time to participate in the discussion on the Motion of Thanks to the President's address. The Hon’ble President had presented a brief outline of the several initiatives taken during the difficult pandemic period in the country and the steps taken to empower and change the lives of the Dalits, the poor, the exploited, women as well as youth of the country. And it holds hope, faith, determination and dedication. Several honourable members have discussed it in detail. Respected Khargeji had said a lot of things, partly for the country, partly for the party and partly for himself. Anand Sharma ji, despite time constraint, has tried his best. And he said that the achievements of the country should be acknowledged. Shri Manoj Jha ji had also given some good suggestions that the speech should be beyond politics. Prasanna Acharya ji had also appreciated the Veer Baal Diwas and had talked in great details about the things related to Netaji. Dr. Fauzia Khan ji discussed in detail about the glory of the constitution. All the members have put forward their views on the basis of their experiences, respective political opinion and the political situation. I express my heartfelt gratitude to all the honourable members for the same.
Hon'ble Chairman,
Today the country is celebrating Azadi Ka Amrit Mahotsav. During the period of 75 years of Independence, efforts have been made at various levels to give direction and momentum to the country. And by taking account of everything, we must carry forward the good things, rectify the shortcomings and take new initiatives whenever needed. And this period is important for us to decide where the country should reach when the country celebrates 100 years of independence, how to do it and with the help of which schemes we can accomplish the same. And all the political leaders like us, all the workers of the political arena should focus and also place the country's focus on how to take the country forward in the coming 25 years. I believe that there will be a collective participation of all in the resolutions that will emerge from it. There will be ownership and accountability for all. Consequently, we can give a lot to the country several times faster than that has happened in the last 75 years.
Hon'ble Chairman,
Corona is a pandemic and mankind has not seen such a huge crisis in the last 100 years. And look at the intensity of the crisis: if the mother is confined to a room due to this illness, the son is unable to enter that room. What a major crisis this has been for the entire human race! And even now this crisis is polymorphic. It returns and brings a new calamity with its new form and shape at some point or the other. And the whole country, the whole world, the whole human race is battling it. Everyone is looking for a way out. During the initial stages of the corona pandemic, the world was concerned about India with a population of 130 crore. Questions were raised like: What would happen to India? How much destruction would the world face because of India? But it was the power of resolve of 130 crore countrymen that they tried to introduce discipline in their lives. Today India's efforts are being appreciated around the world. It has nothing to do with any political party. This achievement and pride belongs to the 130 crore countrymen. It would have been better for you if you too had tried to acknowledge it; some credit would have gone to you as well. But is this a thing to be taught! Anyway, regarding vaccination, our Hon’ble Minister has explained in detail during the question hour about how India is making innovations in producing vaccines, in research and in its implementation. Even today there are huge movements against vaccines around the world. But whether one benefits from the vaccine or not, if one takes the vaccine, at least others will not be harmed - this feeling has inspired 130 crore countrymen to take the jab. This is the reflection of India's basic mindset and it is the duty of every Indian to put this ideal before the people of the world. If it was only a matter of protecting oneself, then getting vaccinated could have been debated. But when it was realised that no one should suffer because of an individual, and the individual must take the vaccine dose to protect others, people came forward to take the dose. This is the mindset of India, the reflection of India's humanity. We can proudly say this in front of the world. Today we are moving at a fast pace towards the target of 100% vaccination coverage. I would request the Hon'ble Members to applaud the great work done by our frontline workers, our healthcare workers, our scientists as appreciating them will not only help India's talent blossom but will also help in keeping their spirits high. Therefore, this House is honoured in congratulating them. We thank them.
Hon'ble Chairman,
During the corona pandemic, arrangements were made to provide free ration to more than 80 crore countrymen for such a long period so that they are able to cook every single day. With this initiative, India has set an example in front of the world. In this Corona period, despite the various challenges, constraints and obstacles, we continued to walk in the direction of our promise of providing pucca houses to lakhs of poor families. Today the crores of families who have received the houses are no longer poor. They can be termed as lakhpatis today.
Hon'ble Chairman,
During the pandemic period, a new record has been set by providing tap water to five crore rural families. During the first lockdown, even after discussing with several experts, a little courage was needed to take the decision of keeping the farmers in the villages free from the lockdown. The decision was important and difficult, yet it was taken. Consequently, our farmers produced bumper crops even in this period of Corona and record purchases were made at MSP. During this pandemic, several projects related to infrastructure were completed; because we know that the investment on infrastructure in times of such crisis ensures employment opportunities. And that's why we stressed on that too so that people keep getting employment and we could complete all the projects. We had to face challenges yet we could do it. In the same period, whether it is Jammu and Kashmir, or the North East, the development journey was carried forward and expanded. During the pandemic, the youth of our country did a commendable job in the sports arena and brought glory to the country. Today, despite the limitations due to Corona, our youth has never allowed their dedication and penance to sports diminish and made the country proud.
Hon'ble Chairman,
In this Corona era, start-ups have become an identity of the youth of our country, the youth of India. It has become 'synonymous' with our youth. Today, India ranks among the top 3 in the world of start-ups due to our youngsters.
Hon'ble Chairman,
During the pandemic, whether it is COP26, the G20 group, the work towards various issues within the society or delivering medicines to 150 countries of the world, India has always undertaken a leadership role. Today this leadership of India is being appreciated and discussed around the world.
Hon'ble Chairman,
During a period of crisis, the challenges are immense. Every power, every nation in the world is focused on in its own protection. No one is able to help anyone else. In such trying times, to get out of that crisis, words of Atal Bihari Vajpayee's poem can inspire all of us. Atal ji wrote- व्याप्त हुआ बर्बर अंधियारा, किन्तु चीर कर तम की छाती, चमका हिन्दुस्तान हमारा।शत-शत आघातों को सहकर, जीवित हिन्दुस्तान हमारा। जग के मस्तक पर रोली सा, शोभित हिन्दुस्तान हमारा।
In today's times, these words of Atal Ji reflect India's capabilities.
Hon'ble Chairman,
During the Corona pandemic, a lot of efforts have been made to move forward in all the sectors despite the obstacles. But there were some areas on which special emphasis was laid because it was necessary in the larger public interest. It was necessary for the younger generation. I would definitely like to discuss two of the special areas that I focused upon during the Corona period. Firstly, the MSME sector which is one of the largest employment generating sectors. Similarly, we also ensured that in the farming sector, there should not be any hindrance. That's why I have also mentioned about the bumper crop and the record purchases made by the government. Despite the pandemic, new records were made in terms of wheat and paddy purchases. Farmers got higher MSP for their crops and that too under the scheme of Direct Benefit Transfer. The money was directly deposited in their bank accounts. And I have seen many videos of the Punjab farmers. When for the first time the money went through Direct Benefit Transfer to Punjab, the farmers said, "Sir, the farm is of the same size, our efforts are the same, but for the first time ever, such a huge amount of money is being credited to this account”. As a result, cash was readily available to the farmers at the time of crisis. Due to such steps we were able to save such a large sector from shocks and disruptions. Similarly, the MSME sector was among those sectors that got the highest benefit of the Atmanirbhar Bharat package. Different Ministries launched the PLI scheme, which gave a boost to the manufacturing sector. India has now become the leading mobile manufacturer and its contribution to exports is also increasing. The PLI scheme is showing encouraging results in the areas of Automobile and Batteries as well. When products are manufactured at such a large scale by the MSME sector, then naturally, orders are also received from the other countries of the world and more doors of opportunities open up. In fact, the engineering goods manufactured by MSMEs have contributed a lot in increasing the export figures considerably this time. It reflects the skill of the people of India and the strength of the MSMEs of India. Look at our defence manufacturing industry, we are building defence corridors in UP and Tamil Nadu. The MoUs; the way people are joining this sector; the way people from the MSME sector are connecting with the defence sector; it is really encouraging in itself that the people of the country have this capability. And in order to make the country's defence sector self-reliant, the people from our MSME sector are showing a lot of courage by coming forward to join the sector.
Hon'ble Chairman,
The goods procured by the government through GeM Platform is one of the great facilities today for MSMEs. Similarly, we have taken a very important decision and that is, the tenders up to Rs 200 crores issued by the government will not be global. Only the people of India will get opportunity due to which our MSME sector will be benefited and through it our employment generation will get a boost.
Hon'ble Chairman,
Respected members of the House have also raised some important issues regarding employment. Some people have also given suggestions. EPFO payroll is considered to be the most reliable source of information to know the number of jobs being created. In the year 2021, about one crore and twenty lakh new people joined the EPFO payroll and we should not forget that these are all formal jobs. I am not talking about the informal ones. These are formal jobs. And among these, about 60-65 lakhs are in the age group of 18-25 years. It means that this age-group has joined their first jobs. That is, for the first time they have entered the job market.
Hon'ble Chairman,
The report suggests that the hiring has increased two-fold after the Covid restrictions were lifted compared to pre-Covid era. The same trend is discussed in the NASSCOM report as well. According to this, after 2017, directly and indirectly 27 lakh jobs were created in the IT sector; and it is not only in terms of skill, but people in the higher levels too have got employment. Due to the increase in manufacturing, India's global exports have increased and its benefits are directly reaching the field of employment generation.
Hon'ble Chairman,
The number of unicorns made in India in just one year, i.e. 2021, is more than the total unicorns made in the earlier years. And if we do not count these as employment, then it means more than employment, political debates are prioritised.
Hon'ble Chairman,
Many Honourable Members have discussed inflation. This terrible pandemic in 100 years, the coronavirus pandemic, has affected the whole world. If we talk about inflation, then America has one of the highest inflation rates in 40 years. Britain is today troubled by the worst inflation hit in 30 years. In the 19 countries of the world, with Euro as the currency, the rate of inflation is historically one of the highest. Even in such an environment, despite the pressure of the pandemic, we have made a lot of efforts to contain inflation to an extent and have tried sincerely. From 2014 to 2020, this rate hovered around 4-5%. If you compare it with the UPA era, then you will know what inflation is! During UPA, inflation was touching double digits. Today we are the only major economy experiencing high growth and medium inflation. If we look at the economy of the rest of the world, either the economic growth has slowed there or the inflation is breaking the records of decades.
Hon'ble Chairman,
Some of my colleagues in this House presented a dismal picture of India and it seemed as if it was a pleasure to present it. When I see such disappointments, then one thought comes to my mind. There can be ups and downs in public life, there can be triumphs and defeats, but the disappointments and frustrations of personal life should not be imposed on the country. We have a saying in Gujarat, Sharad Rao must as well be aware of it as it is common in Maharashtra too. Suppose there is greenery and the fields are lush green, and someone sees it; But after that, if he loses his eyes due to some accident, the last picture of the lush green fields remains with him forever. Similarly, there was a long period of suffering till 2013. In 2014, there was a bright ray of hope seen by the people of the country. Some of the people blinded by that bright light still see only the old pessimistic scenes of suffering.
Hon'ble Chairman,
Here in our scriptures it is said- महाजनो येन गतः स पन्थाः That is, the path walked by great personalities, stalwarts, becomes the path to be emulated.
Hon'ble Chairman,
I want to say one thing in this House. Whoever is present here; he/she might be from anywhere, any side, the government or the opposition. The representative of the people could be from any level, low or high, it doesn't matter. But a people's representative is the leader of the region. He/she leads. The people from his command area see him as a leader and follow his words. And it is not right to think negatively about a situation. If we are in power we are leaders, if someone sits there he is not a leader, it's not like that. Wherever you are, if you are a public representative, you are a true leader. And if the leader thinks like this, if the leader is full of despair, what will happen? Should you be concerned about the country and the people of your area only if you sit here (in the government) and not be concerned if you sit there (in the opposition). Is that so?
At least learn from Sharad Rao ji. I have seen that Sharad Rao ji continues to inspire the people of the region even at this age, despite several illnesses. We don't need to be disappointed, brother. Whatever happens, we all must share the responsibility. Kharge ji, you too are making a mistake like Adhir Ranjan ji. Look behind you. Jairam ji has prepared two-three people for this work. Kindly uphold your dignity. All arrangements have been made. Jairam ji had gone out. He has come back with the information. He was explaining. It is just about to start in a while. But you are a respectable leader.
Hon'ble Chairman,
Irrespective of the party in power, the capability of the country should not be underestimated. We should proudly display the strength of the country in front of the whole world with an open mind. It is very imperative for the country.
Hon'ble Chairman,
One of our colleagues in the House said, 'Vaccination is not a big deal.' I am surprised to see that some people are not realising how great this achievement of India is! A colleague even said that money is being wasted on vaccination. If this country hears such a thing, how will it feel about such people?
Hon'ble Chairman,
Ever since Corona has plagued mankind, the government has made every effort to mobilise every available resource in the country and around the world. To protect the citizens of our country, we have taken every possible step, by putting together our abilities, understanding, power and resources. And as long as the pandemic prevails, the government is committed to spend as much as it can to save the lives of the poorest of the poor. But the immaturity of some party leaders in the last two years has left the country very disappointed. We have seen how games have been played for political gains. A campaign has been launched against the Indian vaccine. Try to think about what you had said earlier and whatever is happening today. Try to match the things. There could be a possibility of improvement. Something useful might come up.
Hon'ble Chairman,
The people of the country are very aware. And I congratulate the people of the country for not listening to these negative narratives of their leaders and getting vaccinated despite such mistakes made by their leaders at the time of crisis. Had it not happened, there would have been a great danger. But it is good that the people of the country have gone ahead of some leaders. It is good for the country.
Hon'ble Chairman,
In a way, this entire Corona period has portrayed a good example of our Federal Structure. Perhaps there wouldn't be any Prime Minister who had got the opportunity to hold meetings 23 times with the Chief Ministers in one single tenure. 23 meetings were held with the Chief Ministers and detailed discussions were held. We used the suggestions from the Chief Ministers and combined it with the information that the Government of India had. Senior leaders from different states are sitting here in this House. Therefore, I would say, this is indeed a very big deal - Holding 23 meetings during this period and framing strategies after discussing in great detail and taking everyone on board. Whether it is the Central Government, the State Government or the local governments, everyone has worked together, putting equal efforts. We do not underestimate anyone's contribution. We consider it to be the strength of the country.
But Hon'ble Chairman,
Some people need to introspect. When the all-party meeting regarding the corona pandemic was called and the government had to give a detailed presentation, attempts were made to try and stop some parties from attending the meeting. And those who made these attempts, themselves did not show up. They boycotted the all-party meeting. And I would like to express my gratitude to Sharad Rao ji. Sharad Rao ji had said that it was not a decision of UPA, and that he would try to convince some people to attend. Sharad Rao ji had attended the meeting, all the other parties including TMC too had attended the meeting and also gave their valuable suggestions. This crisis was upon the country; it was upon mankind. Even under such conditions you boycotted the meeting? I don't know from where you take advice, but they are harming you too. The country has not stopped; the country has started moving. But you are stuck here. Everyone was surprised! Did you read the next day's newspaper? Have you seen the criticism? Why did you do this? Anyway...
Hon'ble Chairman,
We focused on Holistic Health Care. The Ministry of AYUSH also did a lot of work on both the modern medical system and the traditional Indian system of medicine. Sometimes activities of such ministries are not even discussed in the House. But today the people from Andhra, Telangana will tell you that the export of our turmeric is increasing around the world. With the corona pandemic, people around the world are attracted to the treatment methods of India. Today in the Corona period, India has also strengthened its pharma industry. In the last seven years, the production and exports of our AYUSH has seen phenomenal growth and are reaching new destinations. This means that the traditional medicine of India has started making a mark in the world. I want all of us to emphasise this whenever we can because this area is somewhat suppressed. This is a time when it will be easily accepted if we can do the needful. Then probably the traditional medicine of India and its power will reach the world and show its wonders.
Hon'ble Chairman,
Today more than 80 thousand health and wellness centres are functioning under Ayushman Bharat and they are being equipped to provide all kinds of modern services. These centres are providing better primary healthcare facilities including free tests in the villages and near homes. These centres are helping in early detection of cancer, diabetes and other serious diseases. 80 thousand centres have been built and we are working at a fast pace to increase it further. That is, help can also be assured at the local level even in cases of serious diseases.
Hon'ble Chairman,
There was an old practice of imposing some taxes before the budget so that there is no discussion about it in the budget; so that it's not visible in the budget and the stock market does not fall on that day. We didn't do that. Instead, we did the opposite. Before the budget, we distributed Rs 64 thousand crores among the states for the creation of Critical Health Infrastructure under PM Atmanirbhar Swasth Bharat Yojana. If we had kept this thing in the budget, the already great budget would have looked even bigger and more impressive. But instead of trying to use it as an illusion, we implemented it before to make immediate arrangements at the time of Corona, and we allotted 64 thousand crore rupees forthwith for this work.
Hon'ble Chairman,
This time Kharge ji was delivering a very special speech and was telling me that I should comment on it instead of beating about the bush but let us once cross check what he had said. It was said in the House that Congress had laid the foundation of India but BJP had just hoisted their flag on that.
Hon'ble Chairman,
This was not said in the House in a lighter vein. This was the result of that dangerous mindset and the same is perilous for the country. And that is, some people believe that India was born in 1947. Now that's what causes this problem. And the result of this thinking is that the policies of those who had got the opportunity to work for 50 years out of the 75 years in India have also been affected by this mindset and due to that many maladies have arisen.
This democracy is not at your mercy and you, those who had strangled democracy in 1975, should not speak on the glory of democracy.
Hon'ble Chairman,
The people with such dwarf thinking should have said one thing in front of the world with gusto, but hesitated to say it. We should have said with pride that India, Mother India, is the Mother of Democracy. India is known for its Democracy and debating power for years. And the problem of Congress is that they never thought of anything beyond 'Dynasty'. And in the party, those who talk about democracy, they don't understand that the biggest threat to India's democracy is from Dynastic politics. It has to be accepted. And in the party too, when a family is paramount, then talent becomes the first casualty. The country has suffered a lot due to this mindset for a long time. I want all the political parties to inculcate democratic ideals and values in their parties. And as the oldest party of India, Congress should take all the more responsibility for it.
Hon'ble Chairman,
It was said here - what would have happened if Congress had not been there? 'India is Indira, Indira is India' is the result of this thinking.
Hon'ble Chairman,
I just want to repeat what was said in the House – "I am wondering what would have happened if Congress had not been there". Let me tell you, Mahatma Gandhi knew that with Congress at the helm, what was going to happen. And he had warned beforehand, asking them to end it. If everything had happened according to Mahatma Gandhi's wishes, if there was no Congress as per Mahatma Gandhi's desire – democracy would have been free from family politics, India would have followed the path of indigenous resolutions instead of donning foreign spectacles. Had there been no Congress, there would have been no slur of Emergency. If there was no Congress, corruption would not have been institutionalised for decades. Had the Congress not been there, the roots of casteism and regionalism would not have gone so deep. Had the Congress not been there, there would not have been a massacre of Sikhs, Punjab would not have burned in the fire of terror for years. Had the Congress not been there, the Pandits of Kashmir would not have had to leave Kashmir. If there was no Congress, there would not have been incidents of daughters being burnt in tandoor. If there was no Congress, then the common man of the country would not have to wait for so many years for houses, roads, electricity, water, toilets and basic amenities.
Hon'ble Chairman,
I can go on.
Hon'ble Chairman,
When Congress was in power, it did not allow the development of the country; now it is in opposition, it is again hindering the development of the country. Now the Congress has an objection to 'Nation' as well. If the concept of 'Nation' is unconstitutional then why was your party named 'Indian National Congress'? Then change the name of 'Indian National Congress' to Federation of Congress. Just rectify the mistake of your predecessors.
Hon'ble Chairman,
Here, several colleagues from parties like Congress, TMC and Left had given long lectures about federalism. It is necessary as well because it is the House of senior leaders from various states. But to all my friends....
Hon'ble Chairman,
Thank you Hon'ble Chairman. Democracy is not only about preaching. Listening is also a part of democracy. But for years they have developed a habit of preaching, so it becomes difficult to hear a few things.
Hon'ble Chairman,
Many colleagues including Congress, TMC, and Left have presented many ideas regarding federalism here. And it is quite natural to discuss it in this House because this is the House of senior leaders from different states and we keep getting their guidance in this House. However, if we are discussing the topic of federalism, irrespective of our views on the topic, I would urge everyone today to read Babasaheb Ambedkar and recall the words of Babasaheb Ambedkar. In the Constituent Assembly, Babasaheb Ambedkar had said, and I am quoting him:
"This federation is a union because it is integrated. For administrative convenience, the country and the people may be divided into different states. It may be divided into different states for administrative purposes, but the nation is integrally one."
He has clarified the concept of administrative systems and 'Nation'. And this is what Babasaheb Ambedkar had said in the Constituent Assembly. I believe, nothing apart from Babasaheb Ambedkar's guidance through these deep explanations is needed to understand federalism. But what has happened in our country? So many great speeches are delivered on federalism. There are several lectures. Have we forgotten the days when Chief Ministers were removed for petty things at the airport? What happened to T. Anjaiah, the former Chief Minister of Andhra Pradesh? This incident is well known to many in this House. When the Prime Minister's son did not like the arrangements made at the airport, the CM was sacked. It had hurt the sentiments of crores of people of Andhra Pradesh. Similarly, the popular Chief Minister of Karnataka, Virendra Patil ji was also removed from the post in a humiliating way at a time when he was ill. Our thinking is not as narrow as that of Congress. We are not narrow minded people. We do not see any conflict between national goals and regional aspirations. We believe that regional aspirations should be addressed with equal respect, these problems should be solved by giving equal importance. And India's progress will happen when the country addresses regional aspirations keeping in mind the development. This is our obligation when we say that the country has to move forward, it also has a condition that if the states progress, only then the country can progress. If the states are not progressing, we cannot think about the country's progress. Therefore, the first condition is: the state should progress, only then the country can progress. And when the country progresses, the country prospers, this prosperity percolates down to the states. Therefore, the country becomes prosperous. We move ahead with this thinking. And I know, I was in Gujarat. History is a witness to the injustice done to me by the government in Delhi (centre). What was done to me? What was done to Gujarat? But despite all odds, even in that period if you see my records, every day as the Chief Minister, I always used to say one thing. The mantra of Gujarat was: "Development of Gujarat for the development of the country". Our work didn't depend on which party was at the centre. Instead "development of Gujarat for the development of the country" was our mantra. It is the responsibility of all of us in federalism that we develop our states for the development of the country so that together we can take the country to new heights. This is the right way. It is necessary for us to follow that path. And it is very unfortunate, how those who got the opportunity to run the government for decades had oppressed the states. Everyone is present here; those who suffered are present here. How were they repressed? At least a hundred times, the elected state governments were overthrown by imposing President's rule. Do you have any locus standi to talk about that? And that's why you didn't even respect democracy. And who was that Prime Minister who had overthrown 50 state governments during their tenure?
Hon'ble Chairman,
Every Indian knows the answers to all these questions and today they are suffering due to it.
Hon'ble Chairman,
The policy of Congress high command works in 3 ways. First Discredit, then Destabilise and then Dismiss. In this way create distrust, destabilise, and then dismiss it. That is how they have worked.
Hon'ble Chairman,
I want to raise a few questions today. Who had destabilised Farooq Abdullah's government? Who had overthrown the government of Chaudhary Devi Lal ji? Who had dismissed the government of Chaudhary Charan Singh ji? Who had dismissed Sardar Badal Singh's government in Punjab? Who had used dirty tricks to defame Balasaheb Thackeray in Maharashtra? Who had overthrown the governments of Ramakrishna Hegde and S.R Bommai in Karnataka? Who had brought down the elected communist government of Kerala in the 50s? Who had dismissed the government of Karunanidhi ji during the Emergency in Tamil Nadu? Who had dismissed MGR's government in 1980? Who had tried to destabilise the government of NTR in Andhra Pradesh and that too when he was ill? Which party had harassed Mulayam Singh Yadav ji just because Mulayam Singh ji did not agree with the Centre. Congress has not spared even its own leaders. The Congress government in Andhra Pradesh had played an important role. What did they do to them? They divided Andhra Pradesh in a very shameful manner. The mikes were turned off. Pepper spray was sprinkled. No discussion took place. Was this the right way? Was this a democracy? Atal ji's government had also created three states. We have never opposed the creation of a state. But what was the way? Atal ji had created three states. Chhattisgarh, Jharkhand, Uttarakhand; but there was no fight over it. Everything was discussed and debated peacefully. Everyone sat down and discussed it. The same could have been done for Andhra and Telangana. We are not anti-Telangana. It could have been worked out together. But your arrogance, intoxication of power had created this animosity within the country. And even today, those seeds of bitterness between Telangana and Andhra are harming Telangana and Andhra. And you are not getting any political advantage. And you are trying to lecture us.
Hon'ble Chairman,
We are moving towards a new change along with cooperative federalism. And we have spoken of cooperative competitive federalism. There should be a healthy competition for development among our states. Let us try to move forward. It doesn't matter which party is ruling which state. It is our job to encourage them and we are doing that.
Hon'ble Chairman, I want to give an example today. The composition of the GST Council itself is an example of a good structure for strong federalism in India. Important decisions of revenue are taken in the GST council. And the finance ministers of the states and the Finance Minister of India sit together around the same table and discuss. All are equal. No one is ahead, no one behind. Everyone works together. And the country should be proud; this House should be proud of the fact that all the decisions of GST have been taken with consensus. The finance ministers of all the states and the Finance Minister of India have done it together. What could be a better form of federalism than this? Who wouldn't be proud of it? But we don't take pride in that either.
Hon'ble Chairman,
I want to give one more example of Federalism. We know that social justice is very essential in the country. Otherwise the country is unable to progress. Similarly, regional justice is equally important. If any area is left behind in terms of development, the country cannot move forward. So we have framed a plan called the 'Aspirational Districts'. 100 districts were selected in the country on the basis of different parameters. These districts were selected in consultation with the states. We thought that those 100+ districts should at least come up to the level of the average districts of those states. In this manner, the burden will be a little less. And we did that work. Today I can say with great delight and pride that even though the idea of the scheme was formulated by the Government of India but all the states except one owned it. The central government, state governments and district units are working together today to change the situation of over a hundred districts. And there are states with governments of different parties in it. It is not that every state government belongs to the Bharatiya Janata Party. And all of them together have produced such excellent results that in a very short span of time, the Aspirational Districts have even surpassed the average of their state in a lot of parameters. And I believe this is one of the best tasks. And let me tell you that in some aspirational districts four times more Jan Dhan accounts have been opened than before. All the states have done a commendable job in these aspirational districts in terms of providing toilets and electricity to every family. I believe this is the best example of federal structure. And an example of how to best use the federal structure for the progress of the country.
Hon'ble Chairman,
Today, I want to share another example of how financial help is given to the states and the kind of changes that occur by reforming policies. There was a time when our natural resources were used only to fill the vaults of a few people. We have seen this plight. It was in the news. Right now the resources are filling the treasury of the nation. In 2000, we made reforms in the coal and mining sectors. We auctioned mineral resources using a transparent process. We continued the process of reforms, like the transfer of a valid licence without charge, sale of 50% of production in the open market, 50% rebate on early operationalisation. In the last one year, the mining revenue has increased from about Rs 14 thousand crores to about Rs 35 thousand crores. The state governments have received the revenue that came from the auction. The most important thing is that the reforms that have been brought have benefited the states. And anything that is beneficial for the state is definitely beneficial for the country. Such an important decision of cooperative federalism was taken and Odisha has been one of the first states to implement these reforms. I congratulate the Chief Minister of Odisha for implementing all the reforms and for working shoulder to shoulder.
Hon'ble Chairman,
Here some had accused us of trying to change history. They have said it a million times outside also. And some people have also written the same. I see that the Congress is in a way trapped in the clutches of Urban Naxals. Their entire way of thinking has been captured by the Urban Naxals. And so their mindset has become destructive. And it is a matter of concern for the country. We need to think seriously. Urban Naxals have very cleverly taken advantage of this plight of Congress and have completely captured its mind. They have been brainwashed. And because of that they are repeatedly saying that history is being changed.
Respected Chairman,
We just want to fix the memory of a few people. We want to refresh their memories slightly. We are not changing any history. For some people, history begins only a few years back. We are just taking them a few more years back, nothing else. If they enjoy 50 years of history, we are showing them 100 years of history. If they are concerned with only 100 years, we are showing them the 200 year old history. If they know only 200 years, we are telling them about 300-year old history. Now if we talk of 300-350 years back, Chhatrapati Shivaji has to be mentioned. We are trying to sharpen their memory. We are not changing history. The history for some people is limited to just one family but the history is vast. There are several important aspects. There are ups and downs. And we are trying to recall a long period of history because forgetting the glorious history is not good for the future of this country. We consider this our responsibility. Learning lessons from this history, we must inculcate a belief to take the country to new heights in the coming 25 years. And I believe that this period of Amrit Kaal is now going to grow due to the same. In this period, our daughters, our youth, our farmers, our villages, our dalits, our adivasis, every section of the society should participate and contribute. We must move ahead with that thought. If we look at the freedom struggle of 1857, the contribution made in the freedom struggle of 1857 in our tribal areas, we hardly get to read about that. How could we forget these golden pages of history? We are just trying to remind you of these things. We are trying to ensure that the country is brimming with self-confidence and striding ahead.
Hon'ble Chairman,
Empowerment of women is also a priority for us. In a country like India, everyone's efforts count in the development journey. Our mothers and sisters are the greatest participants in that effort. They form 50 per cent of the country's population. Therefore, we bring reforms in the society of India. This is a vibrant society. In every era, some great personalities emerge who try to free the society from evils. And today we know that the idea of women empowerment is not new in India. We are just giving priority to their empowerment. For example, increasing maternity leave is our way and effort to empower women and their families. And we are working in that direction. Today, with Beti Bachao - Beti Padhao, we have managed to improve the gender ratio by reducing the imbalance that we had in the gender ratio. And according to some reports, today in some places, the number of females is more than that of males. This is a matter of great joy and pride. We have managed to come out of the dismal days. And so we should keep trying. Today our daughters are joining the N.C.C. We have our daughters in the army, we have our daughters in the air force. We have our daughters in the navy. We ended the cruel practice of triple talaq. Wherever I go, I am showered with the blessings of my mothers and sisters because the end of triple talaq has brought justice not only for the daughters but also for the father and the brother whose daughter/sister returns home due to triple talaq. So, it is for the welfare of the entire society. It is not that the step was pro women and against the men. It is equally useful for a Muslim man because he too is the father of a daughter; he is the brother of a sister. So, the step has been beneficial for him too. It gives him protection too. Even if they were not able to express it for whatever reason, this step has brought joy and pride to everyone. The abrogation of Article 370 in Kashmir has empowered the mothers and sisters there. We have given them the rights which they did not have. And because of those rights, their power has increased today. Why was the marriage age in today's era different for males and females? If our sons and daughters are equal, that equality should reflect everywhere. Hence, we have moved forward in that direction so that the age of marriage for our sons and daughters becomes same. I am sure that in no time this House will also work for the welfare of our mothers and sisters by taking the right decision about it.
Hon'ble Chairman,
This year is very important for Goa. This year marks 60th Goa Liberation. I just want to say something today. Wherever our Congress friends are, they must be listening. The people of Goa must be listening. The way Sardar Patel had strategized for Hyderabad and Junagadh; The way Sardar Sahib had taken initiatives, if the same was done for Goa seeking inspiration from him, Goa would not have had to live in slavery for 15 years after India became independent. Goa became independent after 15 years of India's independence. The 60 years old newspapers and the media reports of that era will tell you that the then Prime Minister, Pandit Nehru's biggest concern was - 'What will happen to the international image of the Prime Minister'? "What if my image in the world gets tarnished?" And that's why he felt that by attacking the colonial government of Goa, his image of a global leader as a peace-loving leader would be shattered. So, he thought - Let's leave Goa to fend for itself. Let Goa suffer. No harm should be done to my image. When there was a firing on Satyagrahis, when the colonial rulers were firing bullets on my brothers and sisters of Hindustan, the Prime Minister of our country was saying that he would not send the army. He refused to help the Satyagrahis. Such injustice was done to Goa by Congress. And Goa was kept in the shackles of slavery for more than 15 years. And many brave sons of Goa had to sacrifice their lives. They succumbed to the sticks and bullets. Such circumstances had emerged. Nehru ji, on August 15, 1955, had said something at the Red Fort. I just want to quote. I wish my friends from Congress were here. They would have felt happy on hearing the name of Nehru ji. And that's why I frequently mention Nehru ji to quench their thirst. Let me quote Nehru ji. Watch the language.
He had said at the Red Fort, "Let no one be under the illusion that we will take military action there. No army is around Goa. The people inside want someone to create such a situation so that we are compelled to send the army. We will not send the army, we will take action peacefully. Everyone should understand this". These are the statements of the Congress leader against the aspirations of the Goans on 15th August. Pandit Nehru had further made some statements as people were doing Satyagraha there. Even Lohia ji was on Satyagraha there. The Satyagrahis of the country were visiting Goa. Satyagraha was taking place under the leadership of Jagannath Raj Joshi from Karnataka. But what did Pandit Nehru say? "Whoever wants to go can happily go there." Look at the mockery. What kind of an arrogant language was being used for my own countrymen who were fighting for freedom? But look at his words. “One must remember that if someone calls oneself a Satyagrahi, then he must also remember the principles, and paths of Satyagraha. There should not be any support from the army for the Satyagrahis." The citizens of my own country were rendered helpless. The people of Goa cannot forget this attitude of Congress.
Hon'ble Chairman,
We were also given long lectures here on freedom of expression every day. I just want to narrate an incident today. And this incident is about a son of Goa. I want to give an example of how the freedom of expression was taken away. Today I am opening the history of people who talk about freedom of expression of the individual. The whole country is saddened by the demise of Lata Mangeshkar ji. Lata Mangeshkar ji's family is from Goa. But how was her family treated? The country should know this too. Lata Mangeshkar's younger brother, Pandit Hridaynath Mangeshkar, a respected child of Goa, a son from the land of Goa, was fired from All India Radio. He used to work in All India Radio. And what was his crime? His crime was that he had presented a patriotic poem by Veer Savarkar on All India Radio. Hridaynath ji had said in an interview, his interview is available. He had said in the interview, when he had met Savarkar ji once and had expressed his desire to perform his song, Savarkar ji had replied to him - "Do you want to go to jail? Do you want to go to jail after presenting my poem?" Later, Hridaynath ji had composed a song on the basis of his patriotic poem. Within eight days he was fired from All India Radio. Is this your freedom of expression? You have placed these lies of freedom of speech in front of the country. Such atrocities were inflicted not only on the son of Goa, Hridaynath Mangeshkar ji but also upon several others throughout the congress regime. The list is quite long. Majrooh Sultanpuri was jailed for a year for criticising Pandit Nehru. Professor Dharampal ji was imprisoned for criticising Nehru ji's attitude. Famous musician Kishore Kumar ji was fired during the Emergency for not speaking in favour of the Emergency and for not bowing down to Indira ji. We all know what happens if anyone raises even the slightest voice against a particular family or raises an eyebrow at them. We know Sitaram Kesri very well. We all know what had happened to him.
Hon'ble Chairman,
I request all the members of the House. Have faith in India's bright future. Let us trust the power of 130 crore countrymen. Let us be determined to take the country to new heights on the basis of this capability by setting big goals.
Hon'ble Chairman,
We have to put an end to this tradition of 'mine-yours'. And this is the need of the hour for the country to move towards one goal with one vote and one sentiment. It is a golden age; the whole world looks up to India with great hope and pride. Don't miss the opportunity like this. There is no greater opportunity than this for the welfare of the countrymen. Let's grab this opportunity as the 25 years of journey can take us to greater heights. We should be proud of our traditions for our country and we will walk together with great confidence. And it has been said in the scriptures. सम गच्छध्वं सम वदध्वम् सं वो मनांसि जानताम्। That is, let us move together, discuss together and do everything together. With that, I approve the President's address. I thank him from the bottom of my heart. And I also thank all the respected members for their co-operation and views. Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
রাজ্য সভাদা রাস্ত্রপতিনা থমখিবা ৱারোলগী মোসন ওফ থেংক্সকী প্রধান মন্ত্রীগী পাউখুমগী ৱারোল
08 FEB 2022 9:50PM by PIB Imphal
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,
রাস্ত্রপতিগী ৱারোলগা মরী লৈননা মফমসিদা য়াম্না কুপ্না খন্ন-নৈনরি। রাস্ত্রপতিবু থাগৎপা ফোংদোক্নবগীদমক্তা মসিগী খন্ন-নৈনবা অসিদা ইশাগী মতম কাইথোক্তুনা শরুক য়াবীবগীদমক্তা ঐহাক্না খ্বাই পুম্নমকপু থাগৎপা ফোংদোকচরি। ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা রাস্ত্রপতিনা মমাংগী নুমিৎশিংদা কোরোনাগী অসুম্না লুরবা মতমসিদসু লৈবাক অসিবু লমজিংবীনবা খোঙথাং কয়া পায়খৎখিবা, লৈবাক্কী দলিৎ, শোত্থরবা, লাইরবা, তোখায়না তারবা, নুপী, নহারোলশিংগী পুন্সিবু মপাঙ্গল হাপ্পা, মখোয়গী পুন্সি মহিংদা অহোংবা পুরক্নবা লৈবাক অসিদা পায়খৎখিবা থৌরাং কয়াগী শম্লপ্পা ব্লুপ্রিন্ত অমা লৈবাক্কী মাঙদা পুথোকখি। মসিদা থাজবা, ৱারেপ অমসুং কত্থোকপগী মওং উবা ফংই। ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইবা হাউস্কী মীহুৎশিংনা মসিগী মতাংদা কুপ্না খন্ন নৈনখি। ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা খরগেজীনা লৈবাক্কী, দলগী অমসুং ইশাগী মতাংদা ৱারোল খরা থম্বীখ্রে। অনন্দ শর্মজীনা মহাক্কী মতমগী অকক্নবা খরা লৈরবসু, মহাক্না হোৎনবদি হোৎনখি। লৈবাক্কী মায় পাকপশিংবু ঐখোয়না য়াগদবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। শ্রীমান মনোজজীনা ৱারোল কয়া অসি রাজনিতীগী ৱাংমদসু ওইহনগদবনি হায়বগী পাউতাকসু পীখি। প্রসুন্না অচার্য়জীনা বীর বাল দিবস অমসুং নেতাজীগা মরী লৈনবা আইনগী ৱারোলবু থাগৎপা ফোংদোকখি। দাক্তর ফৌজিয়া খানজীনা সংবিধানগী ইকায় খুম্নবগী মতাংদা ৱাফম কয়াসু ফোংদোকখি। হাউসকী মীহুৎ খুদিংনা মশাগী থেংনখিবা, রাজনিতীগী ৱাখল্লোন অমসুং হৌজিক ওইরিবা রাজনিতীগী ফিভমগী মতাংদা য়ুম্ফম ওইবা মশা মশাগী ৱারোল মীয়ামগী মাঙদা থম্নখি। ঐহাক্না মসিগীদমক্তা ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা মীহুৎ খুদিংবু থাগৎচরি।
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,
হৌজিক ঐখোয়না লৈবাক্কী নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসব পাংথোক্লি। নীংতম্বগী চহি ৭৫ ফারকপা মতমসিদা লৈবাকপু লমজিংনবা, থৌনা পীনবা থৌওং কয়া থাক য়াদা পায়খৎলি। ময়ামশিং অসিবু খন্নরদুনা, মসিদগী অশোইবা কয়া শেমদোক্তুনা অফবা থৌওং কয়াবু তুংলমচৎকীদমক্তা পুদুনা চৎকদবনি। হৌজিক অসিদি অনৌবা খোঙথাং পায়খৎপগী মথৌ তাবা হীরমশিংদা অনৌবা খোঙথাং পায়খৎপা, অদুগা নীংতম্বগী চহি ১০০ মপুং ফাবগী হরাও-তয়াম্বা ফোংদোকপা মতমদা ঐখোয়না লৈবাক অসিবু করম্বা থাক্তা য়ৌহনগদবনো, মতৌ করম্না পুগদবনো, করি করম্বা স্কিমগী খুত্থাংদগী পুগনি হায়বা খন্নবগী য়াম্না মতাং চারবা মতম্নি। ঐখোয়গুম্বা রাজনিতী তৌবা মীয়ামগী মীহুৎ অমসুং পার্তীগী খোংবুরোইশিংনা লৈবাক্কীদমক্তা খন্দুনা লাক্কদৌরিবা চহি ২৫ অসিদা লৈবাকপু মতৌ করম্না তুংলমচৎকীদমক্তা পুগদগে হায়বগীদমক্তা খনগদবনি। মসিদগী থোক্লকপা ৱারেপশিং অসিদা মীয়াম খুদিংনা শরুক য়াগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থম্মি। মীপুম খুদিংগী শরুক য়াওগনি, মদুনা মরম ওইরগা ঐখোয়গী চহি ৭৫গী খোঙজেল অসিদগী শরুক কয়া হেনবগা লোয়ননা ঐখোয়না পুন্দুনা লৈবাক্কীদমক্তা ইশাগী শরুক য়াম্না তম্বা য়াই।
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,
কোরোনা হায়বসি য়াম্না শাথীবা লাইচৎনি অমসুং মমাংগী চহি ১০০দা মীওইবা খুন্নাইনা মসিগুম্না চাউবা ইরাং অমা ফাওবা থেংনরক্ত্রি। অদুগা মসিগী শাথীবগী চাংসি য়েংসি, মমানা ইমুংদা নাদুনা লৈরে, অদুবু মচানা মমাগী সেবাগীদমক্তা ইমুং চঙবা য়াদে। মীওইবা খুন্নাই অপুনবগী ওইনা মসিনা কয়া য়াম্না চাউবা ইরাং অমা ওইরিবা। অদুগা, মসিগী শিংনবা অসি হৌজিকসু লোইদ্রি, মসিনা মশক অমা লৌদুনা হেক্তা লাকপা য়ারি। অমুক্কা হন্না শোকহনবা য়ারি। মসিগা থেংননবা মীওইবা জাতী অমসুং মালেম খুদিংনা অমত্তা ওইরি। মীওই খুদিংনা পাম্বৈ থিনরি। মীওই করোর ১৩০ লৈবা ভারত্তা কোরোনা হৌরকখিবা মতমদা, ভারত্তা করি থোক্কনি হায়না খন্নরম্বনি। ভারতনা মরম ওইরগা মালেমসিদা অমাঙ অতা কয়া য়াম্না থোক্কনি হায়বগী মতাংদা খন্নরম্বনি। অদুবু মীওই করোর ১৩০না অসিনা মশাগী পুন্সিদা থেংনরকপা লৌশিং পুম্নমক শিজিন্নদুনা ইরাং অসিগা থেংননবা ৱারেপ লৌবগী পাঙ্গল, মখোয়গী মরক্তা চুনবা লিচৎ শেমগৎনবা হোৎনবগী থৌওংবু ঙসিদি মালেম পুম্বনা য়েংদুনা থাগৎনরি। অমসুং মসিদি রাজনিতী দল খুদিংগী চাউথোকচনীংঙাইনি। মসদি দল অমখক্কী মতমদনি হায়বা লৈতে। মসিদি লৈবাক পুম্বগী মায় পাকপনি। মীয়াম করোর ১৩০গী মায় পাকপনি। মসিগী নুংঙাইবসি অদোম্নসু লৌরবদি ফগদবনি, অদোমগী একাউন্তসু করিগুম্বা খরদি লৈগনিনা। অদুবু, হৌজিক্তি মসিসু তাকপীবা তারি। ফরে, ভেক্সিনেসনগা মরী লৈননা, হৌজিক্কী ৱাহং হংবগী মতমদা, ঐখোয়গী ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা মন্ত্রীনা কুপ্না থম্বীখ্রে। ভারতনা ভেক্সিন শাবদা, ইন্নোভেসন তৌবদা, রিসর্চ পাংথোকপদা অমসুং মসিবু থবক্তা পাংথোকপদা মায় পাক্লবসু, মালেমসিদা ভেক্সিনগী মাইয়োক্তা অচৌবা ইহৌ অমা হৌরি। ভেক্সিন্দগী ঐহাক্না কান্নবা ফংলবা নত্ত্রগা ফংদ্রবসু, ভেক্সিন শোইদনা কাপ্লবদি, ঐহাক্না মরম ওইরগা অতোপ্পা অমদা অকায়বদি পীরোইদনা। মসিগী ৱাখল্লোন অসি চেন্দুনা মীওই করোর ১৩০না ভেক্সিন কাপ্নবা ইথিল হাপ্নখি। মসি ভারতকী ৱাখল্লোন্নি অমসুং মসিবু মালেমগী মাঙদা থম্বা হায়বসি ভারত মচা খুদিংগী থৌদাংনি। ইশা খক্তগী তেক্ত-কায়দবগী ওইরবদি, কাপসিরা নত্ত্রগা কাপ্পোইসিরা হায়বসি খন্ননীংঙাই ওইদে। অদুবু, ঐহাক্না মরম ওইরগা অতোপ্পদা অতেক-অকায় থোক্লোইদবা ওইরবদি, ঐহাক্না মসি কাপকদবনি অমসুং কাপসু কাপ্লিবনি। মসিদি ভারতকী ৱাখল্লোন, ভারতকী মীওই অমগী ৱাখল্লোনগী মতাং অমা ওইনা মালেমগী মাঙদা য়াম্না চাউথোকচনা থম্বা য়াই। ঐখোয়না ১০০%গী চাংদা ভেক্সিন কাপ্পা হায়বগী পান্দমদা ঐখোয়না খোঙজেল থুনা চঙশিল্লি। ঐখোয়গী ফ্রন্তলাইন অমসুং হকশেলগী ৱর্করশিং, সাইন্তিস্তশিংনা পাংথোক্লিবা থবকশিংবু থাগৎপীবদা মখোয়গী তৌবা ঙম্বগী মতিক অমসুং হৈ শিংবশিং অসি অমুক্কা হন্না হেনগৎকদৌরিবনি হায়না ঙসিগী হাউস্তা লৈরিবা ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা মেম্বর খুদিংগী মফমদা থমজনীংই। মসিদা নত্তনা, মশাগী পুন্সিবু খুদোংথীবা মফমদা থমদুনা হোৎনরিবশিংগী মপুক্নিংসু থৌগৎপগীদমক্তা তিল্লীবা মীয়াম্বুসু থাগৎলি।
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,
মসিগুম্বা কোরোনাগী মতমসিদা লৈবাক মীয়াম করোর ৮০ হেনবগীদমক্তা শাংলবা মতমসিগীদমক্তা মখোয়গী চাকখুমগী মৈ মুত্তনবা লেম্না রাসন য়েনখি। অসিগুম্বা থৌওং কয়া ভারতনা পাংথোক্তুনা মালেমগী মাঙদা খুদম ওইনা উৎখি। কোরোনাগী অসিগুম্বা মতমসিদা অৱা অনা কয়া অমসুং খুদোংচাদবা কয়া লাকখি, অসিগুম্বা অয়েৎপা অমসুং অপনবা কয়াগী মরমকসিদা ইমুং লাখ কয়া, লাইরবা লাখ কয়াগী পক্কা য়ুম শাবগী থবকসু ঐখোয়না লেপ্তনা পাংথোকখি অমসুং ঙসিগী মতমসিদদি লাইরবা অমগী ময়ুম অমা শাবদা লুপা লাখ কয়াগী চান্দিং তৌরিবনি। মতৌ অসুম্না, মসিগুম্বা লাইরবা ইমুংসু ঙসিদি লাখপতি কৌবসু য়ারিবনি।
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,
মসিগুম্বা কোরোনাগী মতমসিদা খুঙ্গংগী ইমুং করোর মঙাগী য়ুম্থোং খুদিংদা তোতিগী থক্নবা ঈশিং ফংহন্দুনা ঐখোয়না রেকোর্দ ওইরবা থৌওং পাংথোকখি। মসিগী কোরোনাগী মতমগী অহানবা লোকদাউন থমখিবা মতমদা য়াম্না কুপ্না খন্নদুনা অমসুং অখঙ-অহৈ কয়াগা তান্নরবা তুংদা লৌমীশিংবু লোকদাউন্দগী কোম্থোক্নবা ঐখোয়না হোৎনখি। মসিনা মরম ওইদুনা, ঐখোয়গী লৌমীশিংনা কোরোনাগী মনুংদা পোত্থোক নীংথিনা পুথোকখি অমসুং এম.এস.পি.দা পোত্থোক লৈবগী থৌওংসু মমাংদা অমুক্তা পাংথোকখিদ্রিবা মওংদা লৈবা ঙমখি, রেকোর্দ থমখি। কোরোনাগী অসিগুম্বা ৱারবা মতমগী মনুংদা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ইনভেস্ত তৌবনা থবক পীবা ঙম্বগী খুদোংচাবা শোইহন্দে হায়বা ঐখোয়না খঙলদুনা মরী লৈনবা থবক পাংথোক্তুনা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী প্রোজেক্ত কয়া অমা মতমসিগী মনুংদা লোইশিনবসু ঙমখি। মীয়ামগী থবক পীবদা ঐখোয়না অহেনবা মিৎয়েং চঙখি, অমসুং মরম অসিদগী প্রোজেক্তশিংবুসু মতম চানা লোইনশিনবা ঙমখি। খুদোংচাদবা কয়া থেংনখি, অদুবু ঐখোয়না মায় পাক্না থেংনখি। মসিগী কোরোনাগী মতমসিদা জম্মু কশ্মির ওইরো, অৱাং নোংপোক লমদম ওইরো, চাউখৎ-থৌরাংগী হীরম খুদিংবু খুমাং চাউশিলহনবগা লোয়ননা থবক কয়া অমসু পায়খৎখি। মতম অসিমক্তদা ঐখোয়গী নহারোলশিংনা শান্ন-খোৎনবগী মালেমদা মচু অহুমগী ফিরাল পায়হন্দুনা লৈবাক্কী মিংচৎ পুরক্না চাউরবা থোউওং কয়া পাংথোকখি, লৈবাকপু চাউথোকহনখি। ঐখোয়গী নহারোলশিংনা শান্ন-খোৎনবগী মালেমদা শীংথানীংঙাই ওইরবা থৌওং পাংথোকখিবা অমসুং কোরোনাগী অয়েৎপা অপনবা মরকসিদা মখোয়না হোৎনবগী চাং তাহনখিদববু লৈবাক পুম্বনা উবা ফংখি। মশাগী নীংজবগী চাংসু তাহনখিদে অমসুং লৈবাকপুসু চাউথোকচহনখি।
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,
অসিগুম্বা কোরোনাগী মতমসিদা লৈবাক্কী স্তার্ত-অপশিং অসিনা ঐখোয়গী নহারোলশিংগী অনৌবা শক্তাক অমা ওইরে, হীরম অনি অসিগী ৱাহন্থোক অমত্তা ওইখ্রে। ঐখোয়গী লৈবাক্কী নহা ওইরিবা স্তার্ত-অপশিংনা মরম ওইরগা, স্তার্ত-অপকী মালেমদা খ্বাইদগী মকোক থোংবা ৩গী মরক্তা ফম অমা কলহনখ্রে।
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,
কোরোনা মতমসিদা কোপ২৬কী হীরম ওইরো, জি.২০গী মতাং ওইরো, খুন্নাইগী য়াইফনবগী মতাংদা লৈবা তোঙানবা হীরমশিংদা থবক পায়খৎপা ওইরো, মালেমগী লৈবাক ১৫০দা হিদাক য়ৌহনবা ওইরো, ভারতনা লুচিংবগী থৌদাং লৌরবনি। ভারতকী লুচিংবগী থৌদাংগী মতাংদা মালেম পুম্বনা ৱারী শারিবনি।
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,
খুদোংচাদবগী মতমশিংদা শিংনবনা পীক থল্লি। মালেমগী শক্তি খুদিংনা মশা কঞ্জনবা হোৎনদুনা লৈনখিবনি। কনা অমত্তনা অতোপ্পগী মতেং পাংবা ঙমখিবা নত্তে। অসিগুম্বা মতমসিদা, মসিগুম্বা খুদোংচাদবা কয়াদগী থোক্লক্নবা হোৎনবদা অতল বিহারী ভাজপায়জীগী শৈরেংগী ৱাহৈ খরনা মীয়ামদা ইথিল পীগনি হায়না ঐহাক্না খল্লি। অতলজীনা অসুম্না ইরম্মি – ব্যাপৎ হুআ বরবর অন্ধিয়ারা, কিন্তু চীর কর তম কী ছাতী, চমকা হিন্দুস্তান হমারা। শত-শত আধাতোন কো সহকর, জিবীত হিন্দুস্তান হমারা। জগ কে মস্তক পর রোলী সা, শোভিৎ হিন্দুস্তান হমারা। অতলজীগী অসিগুম্বা ৱারোল অসিনা হৌজিক্কী মতমসিগী ভারতকী হোৎনজমনবু মীয়ামদা শক্তাক্লি।
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,
মসিগী কোরোনাগী মতমসিদা সেক্তর খুদিংবু খুদোংচাদবা কয়াগী মরক্তগী পুথোরক্নবা অঙম্বা ফংনা হোৎনখিবনি। অদুগা করিগুম্বা সেক্তরদা অহেনবা মিৎয়েং চঙখিবসু য়াওখি। মসিগী মরমদি, মীয়ামগী অপাম্বগী মতুং ইন্না তঙাই ফদবগীনি, নহারোলশিংগীদমক্তা য়াম্না তঙাই ফদবা ওইবগীনি। হায়রিবা সেক্তরশিং অসিগী মরক্তগী ঐহাক্না সেক্তর অনিগী মতাংদা ৱাফম খরা থম্নীংই। অহানবদা, এম.এস.এম.ই. সেক্তর। মসিদি থবক খ্বাইদগী চাউনা পীবা সেক্তরনি হায়না ঐখোয়না লেপ্পি। মতৌ অসুম্না, লৌউ-শিংউবগী সেক্তরদসু অপনবা লৈতনা ঐখোয়না হোৎনখি অমসুং মসিগী মরমদগী ঐখোয়না করি ফংখি হায়বদু ঐহাক্না হায়খ্রে। লৌরোক মতিক চানা লোকখি, সরকারনা রেকোর্দ ওইবা মওংদা পোত্থোকশিংসু লৈখি। লাইচৎ লৈজরবসু, গেহু লৈবগী মতাংদা অনৌবা রেকোর্দ থমখি। লৌমীশিংনা য়াম্লবা এম.এস.পি. ফংখি অমসুং মদুসু দাইরেক্ত বেনেফিৎ ত্রান্সফর স্কিমগী খুত্থাংদা ফংখি। মখোয়গী একাউন্ততা হকথেংননা শেল চঙখি। পঞ্জাবতা অহানবা ওইনা থৌওং অসিগী মখাদা শেল থাখিবা ওইবনা ঐহাক্না পঞ্জাবকী ভিদিও কয়া য়েংখি। ঐহাক্কী লৌদি অসুকখক চাউবনি, ঐখোয়না হোৎনখিবসু অসুকখক্নি, অদুবু একাউন্ততা অসুক য়াম্না শেল অমুক্তদা লাকপসিদি পুন্সিদা অহানবনি হায়না মখোয়না ফোংদোক্নখি। অসিগুম্বা মতমসিদা লৌমীশিংগী মফমদা শেলগী খুদোংচাবা লৈখি, অমসুং মসিগুম্বা খোঙথাং অসিনা মরম ওইদুনা অৱাবা নঙবা অমসুং খল কায়বগী থৌওংদগী কনবা ঙমখ্রিবনি। আত্মানির্ভর ভারত পেকেজতগীসু কান্নবা কয়া ফংনখি। তোঙান-তোঙানবা মন্ত্রালয়শিংনা পি.এল.আই. স্কিম কয়া হৌদোকখিবদগী মেন্যুফেকচরিংদসু মপাঙ্গল হাপখি। ভারতনা হৌজিক মোবাইল পুথোকপদা মকোক ওইরে অমসুং এক্সপোর্ত তৌবদসু মখোয়গী শরুক য়াম্না হেনগৎলক্লি। ওতোমোবাইল অমসুং বেত্রীগী সেক্তরদসু পি.এল.আই. স্কিম্না মশক থোক্লবা মহৈ কয়া পীরি। মেন্যুফেকচরিং অসুক য়াম্না পাংথোক্লিবা অমসুং মসিগী মরক্তগী অয়াম্বনা এম.এস.এম.ই. সেক্তরগী খুত্থাংদগী শরুক তম্লক্লিবা অসিনা মালেমগী অতোপ্পা লৈবাক কয়াদগী ওর্দর ফংই, অহেনবা খুদোংচাবা কয়াসু ফংই হায়বসি ময়েক শেংলবনি। অদুগা তসেংবা ৱাফমদি, এম.এস.এম.ই.না ইঞ্জিনিয়রিংগী পোত্থোক শরুক য়াম্না পুথোক্লি। অদুগা হৌজিক্কী মতমসিদা এক্সপোর্ত তৌবগী মশিংনা য়াম্না য়াম্লিবসিদা ইঞ্জিনিয়রিং পোত্থোকশিংগী অচৌবা থৌদাং য়াওরি, মসিনা ভারতকী মীয়ামগী স্কিল অমসুং ভারতকী এম.এস.এম.ই.গী মপাঙ্গলবু মালেমদা তাক্লিবনি। ঐখোয়গী দিফেন্স মেন্যুফেকচরিংগী হীরমদা য়েংসি, য়ু.পি. অমসুং তমিল নাদুদা দিফেন্স কোরিদোর শেম্লি। দিফেন্স সেক্তরগী মতাংদা এম.ও.য়ু. কয়াগী খুৎয়েক পীনরিবা, সেক্তর অসিগী মাইকৈদা মীওই কয়া অমা চঙলক্লিবা, এম.এস.এম.ই. সেক্তরগী মীওইনা মসিদা চঙলক্লিবা অসিনা ঐখোয়গী লৈবাক মীয়ামগী নাক্তা অসিগুম্বা তৌবা-ঙম্বগী মতিক লৈ, লৈবাক্কী দিফেন্স সেক্তরবু মরোমদোম লেপচবা ঙমহন্নবা ঐখোয়গী এম.এস.এম.ই. সেক্তরগী মীওই কয়ানা মথৌনা উৎলি হায়বসি মশা মথন্তনা অদুমক উৎচরবনি।
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,
এম.এস.এম.ই., জি.ই.এম. খরা অসিনা সরকারনা পোৎ লৈবগী অচৌবা পাম্বৈ অমসু ওইরে। মসিগী প্লেৎফোর্ম অসিনা মরম ওইরগা হৌজিক্তি য়াম্না কান্নবসু ফংলে। অদুনা, লুপা করোর ২০০গী তেন্দর থোকপা মতমদা, তেন্দর অসি মালেমগী ওইনা থোক্লরোই হায়না ঐখোয়না ৱারেপ অমসু লৌরে। মসিদা ভারতকী মীওইদা ওইনা খুদোংচাবা পীরগনি অমসুং মসিনা ঐখোয়গী এম.এস.এম.ই. সেক্তরগী মপাঙ্গল হাপ্পগা লোয়ননা মীয়ামগী থবক্কী অহেনবা খুদোংচাবা কয়াসু লৈহনগনি।
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,
ঙসিগী হাউস অসিদা ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা মেম্বর কয়ানা থবক্কা মরী লৈনবা ৱাফম কয়া পুথোকরকখি। মীওই খরনা পাউতাকসু পীরকখ্রে। থবক কয়া য়াম্না লৈহনখ্রবগে হায়বসি য়েংবগী ওইনা ই.পি.এফ.ও. পেরোল অসিনা খ্বাইদগী মতিক লৈবা পাম্বৈ ওইরিবনি। ইং ২০২১দা অনৌবা ই.পি.এফ.ও. চাউরাকপা করোর ১গা লাখ ২০না পেরোল অসিদা মিং চনখি। অদুগা ঐখোয়না কাওরোইদবদি, হায়রিবা অসি ফোর্মেল জোবনি, ঐহাক্না ইনফোর্মেল জোবকী ৱারী তৌদ্রিকো। মসিগী মনুং অসিদসু, লাখ ৬০-৬৫দি চহি ১৮-২৫গী মরক্কী মীওইশিংনি। মসিনা হায়বদি, চহিগী কাঙলুপ অসি অহানবা ওইনা থবক ফংবশিংনি। হায়বদি, মখোয়না মার্কেত অসিদা খ্বাইদগী ইহান হান্না ফংবা থবক্নি হায়বনি।
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,
কোরোনাগী মমাংগা কোবিদকী অথিংবা কোম্থোক্লবা মতুংদা লৈবা থবক লৌবগী চাংনা হান্নদগী শরুক অনি হেনগৎলে হায়না রিপোর্ত কয়ানা তাক্লি। নেস্কোমগী রিপোর্তসু ৱাফম অসিগী মতাংদা নৈনরি। নেস্কোম্না হায়বগী মতুং ইন্না, ইং ২০১৭কী মতুংদা আই.তি. সেক্তরদা হকথেংনবা অমসুং নাকোইনবা থবক লাখ ২৭ লৌখি। মসিদি স্কিল খক্তগী ৱাফম নত্তনা, মখোয়গী থাক্কী মথক্তা লৈবশিংসু থবক ফংবদা য়াওরি হায়বনি। মেন্যুফেকচরিং হেনগৎলকপগা লোয়ননা ভারতকী গ্লোবেল এক্সপোর্তসু হেনগৎলে অমসুং মসিগা থবক ফংবগী থৌওংগা হকথেংননা মরী লৈনৈ।
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,
ইং ২০২১দা, হায়বদি, শুপ্নগী চহি অমখক্তদা, ভারত্তা থোরক্লিবা য়ুনিকোর্নশিং অসি মমাংগী চহিদা থোক্লকপা য়ুনিকোর্ন মশিংদগী হেল্লি। মখোয়শিং অসিবু থবক পীবগী মনুংদা মশিং থীবা য়াওদ্রবদি, থবক পীবগী থৌওং অসিবুসু রাজনিতী তৌরে হায়না খনবা য়ারে।
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা মীহুৎ কয়ানা পোৎ তাঙবগী মতাংদা ৱাফম পুথোক্লি। চহি ১০০গী মনুংদা থোকপা লাইচৎ অসিনা মালেম পুম্ববু চৈথেং পীরি। অদুগা পোৎ তাঙবগী ৱারী শারবদি, অমেরিকাদা চহি ৪০গী মনুংদা থোকপা খ্বাইদগী চাউবা পোৎ তাঙবগী মতম অসি মখোয়না থেংনরি। ব্রিতেন্না চহি ৩০গী মনুংদা থোক্লিবা পোৎ তাঙবগী থৌওং অসিদা অৱাবা মাইয়োক্নরি। য়ুরো করেন্সী চৎনবা মালেমগী লৈবাক ১৯দা পোৎ তাঙবগী থৌওংবু পুৱারী ওইবা মওংদা কীনরি। কীফমসু থোকই। অসিগুম্বা মতমসিদা লাইচৎ অসিসু লৈনা-লৈনা ঐখোয়না পোৎ তাঙবগী চাংবু থাক অমদা লাকশিন্নবা কন্না হোৎনরি। পুকচেল শেংনা হোৎনরি। ইং ২০১৪দগীনা ২০২০ ফাওবদা মসিগী কীনরিবা ফিভম অসিগী চাংনা ৫%কী চাউরাকপা ওইরি। মসিগা য়ু.পি.এ.গী মতমগা চাংদম্নরবদি, পোৎ তাঙবা হায়বসি করিনো হায়বা তসেংনা খঙগনি। মখোয়গী মতমদা পোৎ তাঙবগী চাংনা দবল দিজিৎ য়ৌরম্লিবনি। ঙসিদি, ঐখোয় অসি শাহৌ য়াম্বা অমসুং মিদিয়ম ইনফ্লেসন থেংনরিবা অমত্তা ঙাইরবা শেন্মিৎলোন অমনি। মালেমগী অতোপ্পা শেন্মিৎলোন য়েংলুরবদি শাহৌ তপ্পা অমা নত্ত্রগা পোৎ তাঙবগী রেকোর্দনা দিকেদ কয়াগী রেকোর্দ থুগায়বগী শক্তম উবা ফংগনি।
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,
হাউস অসিগী মীওই খরনা ভারতকী থম্মোই শোকপা মমি খরা পুথোক্লি অমসুং মসিদা মখোয়না নুংঙাইবা ফাওবগুম্না তৌরি। ঐহাক্না অসুম্না খল্লি। অসিগুম্বা শক্তম অসি উবা মতমদা, পুন্সি হায়বসিদা অকা-অকুম, মায় পাকপা অমসুং মায়থীবা লৈ, অদুবু মসিগী নুংঙাইতবা অসি লৈবাক্তা তাইনগদবা নত্তে হায়না ঐহাক্না খল্লি। ঐহাক্না য়াম্না খঙলুবগী ৱাফমদি নত্তে, অদুবু ঐখোয়গী গুজরাত্তা হায়নবা অমদি লৈ। শরদ রাওসু মসি খঙলম্বা য়াই, মখোয়গী মহারাস্ত্রদসু হায়নবনি। অশঙ অমান লৈবা মতমদা, লবুক্না ইশং শংনা লৈরিঙৈ মতমদা উহৌবা অদুগা করিগুম্বা এক্সিদেন্ত অমদগী মহাক্কী মমিৎ উখিদবা থোক্লবদি, মহাক্না অকোনবদা উখিবা অশং অমানবু মপুন্সি চুপ্পদা উদুনা লৈ হায়না হায়নৈ। ইং ২০১৩ ফাওবদা অসিগুম্বা অৱা অনাগী মতম ফাওদুনা ঐখোয়না লাকখিবা, অদুগা ইং ২০১৪দা লৈবাক্কী মীয়াম্না খঙহৌদনা মঙাল ফংখিবগী মমাংদা মমিৎ তাঙখিবা মীওইশিংনা হান্নগী অৱাবগী মতমদুমক উদুনা লৈগনি।
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,
ঐখোয়গী লমদমগী শাস্ত্রশিংদা অসুম্না হায়রম্মি – মহাজনে য়েন গতঃ স পন্থাঃ, মসিনা হায়বদি, অচৌবা মীওই, শক্তি লৈবা মীওইশিংনা চৎপা লম্বীশিংনা অদুমক খুদম ওইহৌই হায়বনি।
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,
ঐহাক্না হাউস অসিগী মফমদা অমুক্কা হন্না করিগুম্বা অমা হায়জনীংই, মীয়ামগী মীহুৎ অমনা মফম অমদা হেক্তা লৈরবসু, ফনা য়াম্না চাউরবসু, পীক্লবসু, লমদম অদুগী লুচিংবনি, মহাক্না লমজিংগদবনি। মহাক্কী ইথিলগী মনুং চনবা মফমশিংগী মীওইশিংনা মহাক্কী মফমদা য়েংজৈ, মহাক্কী ৱারোল ইল্লি। ঐখোয়না শক্তি পায়রবদি, ঐখোয়না লুচিংবা ওইগনি হায়না খনবা অসিদি অচুম্বা নত্তে। অসুম্না তৌগদৌবা নতে। অদোম অসি করিগুম্বা মীয়ামগী মীহুৎ ওইরবদি, মখোয়গী লুচিংবসু ওইরিবনি। অদুগা লুচিংবনা অসুম্না অৱাবা ঙাক্তা খল্লবদি করি ওইগনি, মরুপ? করিগুম্বা মফমসিদা, সরকার মনুংদা, ফম্লবা মতমদা খক্তা লৈবাক্কী খনগদবনি, অদুগা অদোমদা ফম্লবদি ইশাগী লমদমগী মীয়ামগী খনগদবা নত্তে হায়না খল্লবদি কমায়না য়াগনি?
কনা অমত্তদগী তম্বা ঙমদ্রবদি, শরদ রাওদগী তম্বীয়ু। শরদ রাওজীনা মহাক্কী হৌজিক্কী চহি মতাং অমসুং অনাবা কয়াগা শাগোন্নরবসু, মহাক্কী লমদমগী মীয়ামগী ইথিল ওইরি। ঐখোয়না অৱাবা তাবগী মথৌ করিসু তাদে মরুপ, অদোম্না অৱাবা খল্লবদি, অদোমগী মফম, হোই খরা পীকশিনখ্রবা ওইরসু, করম্না য়াগনি? মদু অদোমগী থৌদাং ওইরিবনি। খরগেজী অদোমসু অধিরঞ্জনগুম্বা অশোইবা তৌরে। তুংদা অমুক্তা য়েংবীয়ু, জয়রামজীনা থবক অসিগীদমক্তা মীওই অনি-অহুম্বু শেম শাদুনা থম্লবনি। অদোম্না পাখত্তনা লৈবীয়ু, জয়রামজীনা মপান্দগী ই-পাউ লৌরক্লবনি। হৌজিক ঙৈহাক লৈরগা হৌরগদবনি। অদোমদি মীয়াম্না ইকায় খুম্নবা নেতানি।
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,
সরকার অসি পায়নীংবা অমনা পায়সনু, লৈনীংবা অমা লৈজসনু, অদুবু লৈবাক্কীদমক্তা হোৎনবদি লেপকদবা নত্তে। মালেম পুম্বগী মমাঙদা ঐখোয়না লৈবাক্কী পাঙ্গলগী মতাংদা চাউথোকচবগা লোয়ননা ঈশৈ শক্কদবনি। মসি লৈবাক্কী ওইনা য়াম্না তঙাই ফদবনি।
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,
হাউস্তা ফম্লিবা ঐহাক্কী মরু অমনা “তীকা কাপ্পা অসি য়াম্না মশক নাইবা থবক নত্তে” হায়বীরি। ভারতনা অসুক য়াম্না চাউখৎলক্লিবা অসি মীওই খরনা চাউখৎ-থৌরাং ওইনা উদবা অসিদা ঐহাক্না ঙকপা ফাওই। তীকা কাপ্পগী খোঙজংদা কান্নদবা শেল য়ানা তিংলে হায়না ঐহাক্কী মরুপ অমনা ফাওবা হায়বীরি। লৈবাক্না মসিবু তারবদি অদোমগী মরমদা করি খগনি?
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,
কোরোনা মীওইবা খুন্নাইদা অপনবা অমা ওইরি। লৈবাক অমসুং মালেমগী খুদোংচাবা খুদিংমক পুরক্না ঐখোয়গী সরকারনা কন্না হোৎনরি। ঐখোয়গী লৈবাক মীয়াম্বু ঙাক শেন্নবগীদমক্তা ঐখোয়গী অঙম্বা খুদিং, খঙজবা খুদিং, লৈজবা পাঙ্গল খুদিংগা লোয়ননা মীয়াম পুম্নমক্কা চৎমিন্ননবা হোৎনরি। লাইচৎ অসিনা লৈরিবা ফাওবা, লৈবাক্কী লাইরবশিংগী তেংবাংনবা অচঙবা শেল খুদিংমক পুথোক্নবা খোঙফম চেৎলি। অদুবু, পার্তী খরগী মতিক লৈবা নেতা খরনা মমাংগী চহি অনিসিদা উৎলিবা মতৌ অসিদা লৈবাক্না য়াম্না নুংঙাইতবা ফাওরি। রাজনিতী কান্নবগী থৌওং পাংথোকপা ঐহাক্না উরি। ভারত্তা পুথোকপা ভেক্সিনগী মাইয়োক্তা লেপ্লি। অদোম্না মমাংদা ঙাংখিবা, অদুগা হৌজিক ওইরিবা ফিভম অনি থমদুনা অমুক্তা য়েংবীয়ু, ইশাবু শেমদোকপগী ৱাখল খরা লাক্লবদি য়াম্না কান্নগনি।
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,
লৈবাক মীয়াম মীকপ থোক্লবনি। চাউগেরা পীক্কেরা, করিগুম্বা নেতা খরনা অসিগুম্বা অরানবা ৱাফম থম্লবসু, তাবীদনা লৈবীয়ু অমসুং ভেক্সিন কাপ্নবগীদমক্তা পরিংদা ঙাইদুনা লৈবীয়ু হায়না লৈবাক মীয়ামগী মফমদা হায়জনীংই। অসুম্না তৌদ্রবদি, খুদোংথীবা য়াম্না নংগনি। অদুবু, লৈবাক মীয়াম্না নেতা খরদগী হেন্দুনা চৎখিবা অসিসু য়াম্না নুংঙাই, মসি লৈবাক্কী অফবনি।
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,
কোরোনাগী অসিগুম্বা মতমসিদা ঐহাক্না ফেদেরেল স্ত্রকচরগী খুদম অমা পুথোকপা ঙমগনি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী মতমদা মুখ্য মন্ত্রীশিংগা মীফম ২৩রক পাংথোকপগী খুদোংচাবা অমত্তা মমাংদা ফংলমদবা য়াই। মুখ্য মন্ত্রীশিংগা লোয়ননা মীফম ২৩ পাংথোকখি অমসুং ৱাফম কয়া অমা কুপ্না খন্নখি। ভারত সরকারগী মনাক্তা লৈরম্বা লৌশিং অমসুং মুখ্য মন্ত্রীশিংগী পাউতাকশিংগা পুনশিন্নখি। হাউস অসিদা রাজ্যশিং অসিগী মরী লৈনবা নেতা ময়ামসু য়াওরি, মরম অদুনা অসিগুম্বা মীফম পাংথোকখিবসু য়াম্না মশক থোকপা থৌওং অমনি হায়না ঐহাক্না মখোয়গী মমাংদা হায়জনীংই। মীফম ২৩ পাংথোক্তুনা, হীরম কয়াগী মতাংদা কুপ্না খন্ন-নৈনদুনা মরী লৈনবা থৌশিল থৌরাং য়াৎপা, অদুগা মীয়ামগী অপাম্বগী মতুং ইন্না কেন্দ্র সরকার, রাজ্য সরকার, মফম মফমগী ইন্সতিত্যুসনশিংগা লোয়ননা অপুনবা অমা ওইনা হোৎনবা য়াবা খুদিংমক হোৎনখি। মীওই অমগী কত্থোকপবু ঐখোয়না তরাইনা খক লৌদে। ঐহাক্তি মসিবু লৈবাক্কী মপাঙ্গলনি হায়না খল্লি।
অদুবু ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,
অদুবু মীওই খরগী ওইনদি, মশানা নীংথিনা খনথবগী মথৌ তারি। কোরোনাগা মরী লৈননা পার্তী খুদিংগী মীফম কৌখি, সরাকারগী মাইকৈদগী প্রজেন্তেসন কয়া কুপ্না পীবগী থৌরাং লৈখি, মদুদা চত্তনবা ইনশিনবা অমসুং মশামকসু লাকখিদবা মীওই খরা য়াওরি। পার্তী পুম্বগী মীফমবু লুনা খনখিদে। মসিদা ঐহাক্না শরদ রাওজীবু থাগৎচনীংই। মতাং অসি য়ু.পি.এ.গী ৱারেপ নত্তে, ঐহাক্না হায়বা য়াবা খুদিংমক হায়গনি হায়না মহাক্না হায়বীখি। মহাক লাকখি, তি.এম.সি. দলগী মীহুৎশিং লাকখি, মখোয়না কান্নবা পাউতাক কয়াসু পীরকখি। মসিগী ইরাং অসিদি লৈবাক্কীনি, মীওইবা খুন্নাইগীনি। মসি ফাওবদা অদোম্না লুনা লৌখিদে। অদোমগী মফমদা কনানা পাউতাক পীবনো ঐহাক খঙদে, অদুবু মসিনা অদোম্বু মাঙহল্লে। লৈবাক্না কৈদৌনুংদা লেপখিদে, হৌজিকসু চৎলি। অদোমদি লেপ্তুনা লৈহৌরে। মথংগী নুমিৎকী পাউ চে পাবীয়ু, অদোমগী মতাংদা চৈনখিবনি। অসিগুম্বা থবক অসিবু করিগীদমক্তা তৌরিবনো?
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,
অয়ুশমান ভারতকী মখাদা হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তর লিশিং ৮০গী মথক্তা হৌজিক মথৌ পাংথোক্লি অমসুং মতমগা খ্বাইদগী চুনবা সেবা ফংহনবা ঙম্নবা মখোয়বু শেম শারি। সেন্তরশিং অসিনা য়ুমগী নাকল মক্তদা তেস্ত তৌবা য়াওনা প্রাইমরী হেল্থকেয়র ফাওবা পীরি। সেন্তর অসিনা কেন্সর, দাইবিতিস অমসুং অতোপ্পা অরুবা লাইনা কয়াবু হৌরকপা মতমদা খংদোক্নবা তেংবাংলি। সেন্তর লিশিং ৮০ শাখ্রে অমসুং মসিগী মশিং হেনগৎনবা ঐখোয়না খোঙজেল য়াঙনা হোৎনরি। মসিনা তাকপদি, খ্বাইদগী অরুবা লাইনা ফাওবগী তেংবাং পীবা ঙম্নবা ঐখোয়না হোৎনরি।
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,
বজেৎকী মমাংদা তেক্স থমহৌরে, অদু ওইরবদি, মদুগী মতাংদা বজেত্তা খন্নররোই হায়বা অরিবা ৱাখল্লোন অমা লৈ। মসিবু বজেত্তা উদ্রবদি, মথংগী নুমিত্তা শেয়র মার্কেত্তা হন্থরোই হায়বা লৈ। ঐখোয়না মসি তৌখিদে, মসিগী ওন্ন-তৈনবা ওইনা তৌখি। ঐখোয়না বজেৎকী মমাংদা, করোর লিশিং ৬৪গী পি.এম. আত্মানির্ভর স্বস্থ ভারত য়োজনাগী মখাদা ক্রিতিকেল হেল্থকেয়র ইনফ্রাস্ত্রকচর হৌদোক্নবা রাজ্যশিংদা য়েন্থোকখি। ঐখোয়না মসিবু বজেত্তা হাপচিল্লগা বজেৎ পুথোকপা মতমদা য়াম্না মশক নাইবা থবক অমা তৌগদৌরে হায়না হায়রম্বা য়াই। ঐখোয়না অদুম্না খনবগী মহুত্তা, কোরোনাগী হৌজিক্কী মতমসিগী তঙাই ফদবা খুদোংচাবা শিনবনা হেন্না ফৈ খনদুনা হান্না পাংথোকখি, ঐখোয়না করোর লিশিং ৬৪বু থবক অসিগীদমক্তা পীথোকখি।
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,
হন্দক্কী মতাংসিদা খরগেজীনা য়াম্না মরু ওইবা অমা হায়বীরে। মসিগী মতাংদা ঙাংঙু, অতোপ্পা অমত্তগী মতাংদা ঙাংগনু হায়না মহাক্না ঐঙোন্দা হায়বী। মহাক্না করি হায়বগে অমুক্তা তাশি। কংগ্রেসনা ভারতকী য়ুম্ফম থোনখি অমসুং বি.জে.পি.না ফিরাল য়ুংখি হায়না হাউস্তা হায়খি।
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,
মসি হাউস্তা ফাগী জুগাই ওইনা হায়খিবা ৱাফম নত্তে। মসি মখোয়গী অরুবা ৱাখল্লোনগী মহৈনি অমসুং মসি লৈবাক্কী ওইনা য়াম্না খুদোংথীগনি। হিন্দুস্তান হায়বসি ইং ১৯৪৭তগী হৌদোকখি হায়না থাজবা মখোয়গুম্বা মীওই খরা লৈ। মসিনা মরম ওইরগা শিংনবশিং অসি লৈরিবনি। মমাংগী চহি ৭৫সিদা মীয়ামগী সেবা তৌনবা চহি ৫০গী মতম ফংলবা ফাওবদা অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিনা মরম ওইবা থৌশিল থৌরাং লৈখিবনা অয়েৎপা অপনবা কয়া লৈরমখ্রিবনি।
গনতন্ত্রগী ৱাহন্থোকপু ইং ১৯৭৫দা মখৌরি মেৎখিবা অদোম্না গনতন্ত্রাগী মরমদা ৱা ঙাংবসি মতিক চাদে।
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,
অসিগুম্বা ৱাখলোন লৈবা মীওইশিং অসিদি পীক্লিবা অঙাংগুম্বনি। মালেমগী মাংদা মখৌ ফোংনা হায়গদবা ৱাফমশিং ঙাংবদসু মখোনা অকীবা ফাওই। ভারত ইমা হায়বসি গনতন্ত্রগী মমানি হায়না ঐখোয়না চাউথোকচনা হায়গদবনি। গনতন্ত্রা, দিবেৎ হায়বসি চহি কয়াদগী চত্থদুনা লাক্লবনি। শাগৈ অমগী ৱাংমদা করিমত্তা উদবা অসিনা কংগ্রেসকী লাইবক থীবনি। মখোয়না মসিগী ৱাংমদা করিসু খনবা ঙমদে। গনতন্ত্রগী ৱারী শারিবা মীওইশিং অসিদা ঐহাক্না খঙহন্নীংবদি, শাগৈ নাতৈনা চলায়বা পার্তী হায়বসিনা ভারতকী গনতন্ত্রগী পথাপ্তা খ্বাইদগী খুদোংথীবা পার্তী ওইগনি হায়বসি ঐখোয়না য়াজগদবা ৱাফম্নি। অদুগা পার্তী অমদা শাগৈ অমনা চুক্লি পুল্লপ পায়শিনখিবা মতমদা খ্বাইদগী অহানবদা অশোক অপন নংলিবা অসিদি তেলেন্তনি। লৈবাক্না মসিগী ৱাখল্লোন অসিদগী মরম ওইদুনা অৱাবা কয়া খাঙদুনা লাক্লবনি। রাজনিতী দল খুদিংনা মীয়ামগী লৈঙাক্কী ৱাহন্থোকপু ইশাগী দলদগীসু হেন্না ৱাংনা থম্নবা অমসুং ইকায় খুম্ননবা ঐহাক্না হায়জনীংই। অদুগা, কংগ্রেসনা ভারতকী খ্বাইদগী অরীবা পার্তী অমা ওইনা মসিগী থৌদাং লৌফম থোকই।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
মসিদা অসুম্না হায়নৈ মদুদি করিগুম্বা কোংগ্রেস লৈরমদ্রবদি কমদৌরমগনি। ইন্দিয়া ইজ ইন্দিরা, ইন্দিরা ইজ ইন্দিয়া, মসি ৱাখল্লোন অসিগী ফলনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
ঐহাক্না অসুম্না হায়নৈ হায়না থমজনীংই – ঐহাক্না খল্লম্বা অসি করিগুম্বা কোংগ্রেস লৈরমদ্রবদি করম তৌরমগনি। মরমদি মহাত্মা গান্ধীগী থৌনা লৈখি, মরমদি মহাক লৈরবদি করি-করি থোক্কনি হায়বা মহাত্মা গান্ধীনা খংই। অমসুং মখোয়না হায়খি, মকোক্তগী হৌরগা লোইশিল্লু। মহাত্মা গান্ধীনা হায়খি। করিগুম্বা মসি থোক্লমদবা তারবদি করি ওইরমগনি, করিগুম্বা মহাত্মা গান্ধীগী অপাম্বগী মতুং ইন্না থোক্লিবা অদু থোক্লমদবা তারবদি করি ওইরমগনি, করিগুম্বা কোংগ্রেস লৈরমদ্রবদি করম তৌরমগনি – দেমোক্রেসী অসি পরিৱারৱাদতগী ফ্রী ওইরমগনি, ভারতনা মপালগী ৱাখল্লোনশিংগী মহুৎ লমদম অসিগী ফিরেপশিংগী লম্বীদা চৎলমগনি। করিগুম্বা কোংগ্রেস লৈরমদ্রবদি ইমর্জেন্সীগী স্তিগমা অদু লৈরমলোই। করিগুম্বা কোংগ্রেস লৈরমদ্রবদি শেঞ্জা-থুমজা অসি দিকেদ কয়া ইন্সতিত্যুস্নেলাইজ তৌরমলোই। কোংগ্রেস লৈরমদবা তারবদি জাৎ-বিজাৎ অমসুং লাইনীং-লাইশোনগী মরক্তা লৈরিবা খেন্নবা অসি অদুক লুরমলোই। কোংগ্রেস লৈরমদবা তারবদি সিখশিং মীনুংশি লৈতনা পুন্না হাৎখিবা অদু হাৎলমলোই, পঞ্জাবনা মীওৎ মীনৈ খাংদুনা চহি কয়া কয়া লৈরক্লিবা অসি লৈরমলোই। কোংগ্রেস লৈরমদবা তারবদি কাশ্মিরগী পন্দিৎশিংনা কাশ্মির থাদোক্তুনা চৎলমলোই। করিগুম্বা কোংগ্রেস লৈরমদবা তারবদি ইচানুপীশিং মৈ থারিবা অসি তৌরমলোই। করিগুম্বা কোংগ্রেস, লৈবাক অসিগী মীচম প্রজাশিংনা য়ুমশিং, লম্বী-থোং, মৈ, ঈশিং, তোইলেৎ অমসুং তঙাই ফদবা খুদোংচাবশিংগীদমক চহি কয়া ঙাইরক্লিবা অসি ঙাইরমলোই।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
ঐহাক্না মখা তানা থিখিগনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
কোংগ্রেসনা শক্তি পাইবা মতমদা লৈবাক অসিগী চাউখৎহনখিদে, হৌজিক মখোয় বিরোধী ওইরে, মখোয়না লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংদা অপনবা পীরি। হৌজিক কোংগ্রেসনা ‘নেসন’ হায়বা অসিদসু য়ানীংদ্রি। করিগুম্বা ‘নেসন ‘ হায়বা ৱাখল্লোন অসি অনকন্সতিত্যুস্নেল ওইরবদি অদোমগী দলগী মমিং অসি ইন্দিয়ন নেস্নেল কোংগ্রেস হায়না করিগী কৌরিবনো? হৌজিক নখোয়দা অনৌবা ৱাখল্লোন অমা লাক্লবদি ইন্দিয়ন নেস্নেল কোংগ্রেস হায়বা মমিং অসি হোংদোক্লগা অদোমনা ফেদরেসন ওফ কোংগ্রেস হায়না কৌরো, নখোয়গী নপা-নপুনা তৌরম্বা অশোইবা অদু শেমদোক্লো।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
মসিদা কোংগ্রেস, দি.এম.সি., অমসুং লেফ য়াওনা মরুপশ কয়ানা মফম অসিদা ফেদরেলিজমগী মতাংদা ৱা চাউনা ঙাংলি। মসিসু মথৌ তাই মরমদি মসি রাজ্যশিংগী মকোক থোংবা লুচিংবশিংগী হাউসনি। অদুবু ঐহাক্কী মরুপ পুম্নমক….
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
থাগৎচরি ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেন। দেমোক্রেসীদা তাহনবা খক্তা নত্তে, তাবা অসিসু দেমোক্রেসীগী শরুক অমনি। অদুবু চহি কয়া, ঐহাক্না তাকপী-তম্বীদুনা খক্তা তৌদুনা লাকখি অদুনা করিগুম্বা খরা তাবা হায়বসে ঐঙোন্দা অৱাবা ওইরক্লে।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
কোংগ্রেস, তি.এম.সি., অমসুং লেফ য়াওনা মরুপ কয়ানা মফম অসিদা ফেদরেলিজমগী মতাংদা ৱাখল্লোন কয়া থম্বীখি। অমসুং হাউস অসিদা মসিগী মতাংদা খন্নবা হায়বা অসিনা হেন্না ফগনি মরমদি মফম অসিদা রাজ্যগী মকোক থোংবা লুচিংবশিং য়াওরি, হাউস অসিদা ঐখোয়না মখোয়গী পাউতাকশিং লৌরি অদুবু ঙসি ৱাফম অসিগী মতাংদা ঐখোয়না হৌদোকচবা অসিদা ময়াম্নসু ফেদরেলিজমগী মতাংদা ৱারী শানবা ঐহাক্না মীওই খুদিংমক্তা হায়জরি। অদোমগী ৱাখল্লোনশিং অদু অমবু ওইরবসু অদোম্না করিগুম্বা মতমদা বাবাসাহেব অম্বেদকরগী মরমদা পাবীয়ু, বাবাসাহেব অম্বেদকরনা হায়রমখিবা ৱাহৈশিং অদু নীংশিংবীয়ু। সম্বিধানগী সভাদা বাবাসাহেব অম্বেদকরনা হায়রমখিবা অদু ঐহাক্না থমজরি,
“মসিগী ফেদরেসন অসি য়ুনিয়ন অমনি মরম অসিনা থুংগাইবা ঙমদ্রিবনি। এদমিনিস্ত্রেতিবকী ওইবা খুদোংচানবা লৈবাক অসি অমদি মসিগী মীয়াম অসি তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদা খাইদোকপা য়াই। এদমিনিস্ত্রেসন অসি তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংগী ওইনা খাইদোকপা য়ারবসু লৈবাক অসিদি খাইদোকপা য়াদবা অপুনবা অমা খক্তনি।”
মহাক্না এদমিনিস্ত্রেতিবকী শিন্দোক্লিবা অমসুং ‘নেসন’ হায়বা ৱাখল্লোন অসিগী মতাংদা ময়েক শেংনা থমখি। মসি বাবাসাহেব অম্বেদকরনা সম্বিধান সভাদা থমখি। ঐহাক্না খনবদা বাবাসাহেব অম্বেদকরনা ফেদরেলিজমগী মাংদা অসুক মুন্না খঙলিবা অসিদগী হেনবা অতোপ্পা গাইদেন্সকী মথৌ তাদে হায়না খল্লি। অদুবু অখন্নবা ওইরিবা অসি ঐখোয়গী লৈবাক্তা থোক্লিবা অসিনি। ফেদরেলিজমগী মতাংদা ৱাফম কয়া অমা ফোঙদোকখ্রে, পাউজেল কয়া অমা পীখ্রে। এয়রপোর্ত্তা থোকখিবা কৈসু লৈতবা ৱাফম অমগীদমক মুখ্য মন্ত্রীগী ফম লৌথোকখিবা ঐখোয়না কাউরব্রা? অন্ধ্র প্রদেশকী হান্নগী মুখ্য মন্ত্রী, তি. অনজাইয়াদা করি থোকখি হায়বা হাউস অসিদা লৈরিবা ময়াম্না খঙবীরম্লগনিও। প্রধান মন্ত্রগী মচানুপানা এয়রপোর্ত্তা শিল-লাংলম্লিবা অদু পামদবদগী মহাকপু ফম লৌথোকখি মসিনা অন্ধ্র প্রদেশকী মীওই করোর কয়াগী থমোয় শোকহনখি। মসিগা চপ মান্ননা কর্নাতকাগী মুখ্য মন্ত্রী, বিরেন্দ্র পিলজী অসিসু মহাক্না মশা ঙমদনা লৈরিঙৈদা মহাকপু ইকাইবা পীদুবনা মহাক্কী ফমদগী লৌথোকখি। ঐখোয়গী ৱাখল্লোন অসি কোংগ্রেসকুম্না পীক্তে। ঐখোয় পুকচেল পীকপা মীওইশিং নত্তে। ঐখোয়গী ৱাখল্লোন্দদি নেস্নেল গোলশিং, নেস্নেল তার্গেৎশিং অমসুং রিজনেল এস্পিরেসনশিংগী মরক্তা কনফ্লিক্ত অমত্তা লৈতে। রিজনেল এস্পিরেসনশিংদা চপ মান্নবা ইকাই খুম্নবা অদু উৎতুনা মখোয়গী সমস্যশিং অসি কোকহনগদবনি। অমসুং লৈবাক অদুনা চাউখৎ-থৌরাংগী মতাংদা খনবগা লোয়ননা রিজনেল এস্পিরেসনশিং অসি কোকহল্লবা মতমদা ভারত অসি খুমাং চাউশিনগনি। ঐখোয়না লৈবাক অসি খুমাং চাউশিনহনগদবনি হায়বা মতমদা মসি ওবলিগেসন ওইরকই অদুবু রাজ্য খুমাং চাউশিল্লবা মতমদা লৈবাক খুমাং চাউশিনবা হায়বা অসিসু কন্দিসন অমনি। রাজ্য অদি খুমাং চাউশিন্দনা ঐখোয়না লৈবাক খুমাং চাউশিন্নবা খল্লবদি মদু ওইথোকপা ঙম্লোই। অদুনা অহানবা কন্দিসন অসি রাজ্য খুমাং চাউশিলহল্লগা লৈবাক খুমাং চাউশিনহনবা হায়বা অসিনা ওইগদবনি। অমসুং লৈবাক খুমাং চাউশিল্লবা মতমদা লৈবাক অদু চাউখৎলি, লৈবাক মনুং অদুদা খুমাং চাউশিল্লি, রাজ্যশিং চাউখৎপা হায়বা অসি প্রিকোলেৎ তৌই অমসুং মসিনা মরম ওইরগা লৈবাক চাউখৎপা হায়বদো ওইবা ঙম্মি, ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা ঐখোয়না চংশিল্লি। অমসুং ঐহাক্না গুজরাত্তা লৈরিঙৈদা ঐহাক্কী মায়োক্তা দিল্লী সরকারনা করি তৌখি হায়বা ঐহাক্না খঙই, পুৱারিনা শাখিনি। ঐঙোন্দা করি থোকখি? গুজরাত্তা করি থোকখিদে, অদুবু মতম অদুগী ঐহাক্কী নুমিৎ খুদিংগী লৈরিবা রেকোর্দশিং অদু য়েংবীয়ু, মুখ্য মন্ত্রী ওইনা ঐহাক্না মতম চুপ্পদা চপ মান্নবা ৱাফম থমখি মদুদি গুজরাতকী মন্ত্র অসি করিনো, লৈবাক চাউখৎনবা গুজরাত চাউখৎহনবা। দিল্লীদা মতম চুপ্পদা সরকার অমা লৈ, ঐখোয়না লৈবাক চাউখৎনবা গুজরাত চাউখৎহনবা হায়বা অসি খল্লগা খক্তা চৎখিদে অমসুং ফেদরেলিজমদা লৈরিবা ঐখোয় পুম্নমক্কী থৌদাং অসি লৈবাক চাউখৎনবা ঐখোয়গী রাজ্যশিং অসি ঐখোয়না চাউখৎহনগনি অসুম তৌদুনা পুন্না লৈবাক অসিবু অনৌবা পনখৈ তম্না পুগনি হায়বা অসিনি। অদুবু মসিগী লম্বেল অসি অচুম্বা লম্বীনি, ঐখোয়না মসিগা চপ মান্নবা লম্বেল অসিদা চৎপা মথৌ তাই। অমসুং য়াম্না নুংঙাইত্রিবদি দিকেদ কয়া সরকার পাইবগী খুদোংবা ফংলগা মখোয়না রাজ্যশিংবু নমথদুনা থমখিবা অসিনি। মীওই খুদিংমক মফম অসিদা ফম্মি, ৱাখিবশিং অদু ফম্মি। মখোয়না করম্না লাকশিনখি? প্রসিদেন্ত রুল চামগী ময়ারক থমখি, মীখলদা খল্লক্লবা মীয়ামগী মীহুৎ ওইরিবা রাজ্য সরকারশিং অদুবু ফম লৌথোকখি। নখোয়না করম্বা নমাই পাল্লগা ঙাংলিবনো? মসিনা মরম ওইরগা নখোয়না দেমোক্রেসীবু উশিৎখিদে। অমসুং করম্বা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী মতমদা সরকার ৫০ লৌথোকখি, রাজ্য সরকার ৫০ লৌথোকখিবগে।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
ভারত মচা খুদিংমক্না ৱাফম পুম্নমক অসিগী পাউখুমশিং খঙই অমসুং ঙসি মখোয়না মসিগী মহৈ অদু ফংলি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
কোংগ্রেসকী হায় কম্মান্দ, মখোয়গী পোলিসী অসি থবক মখল অহুমদগী লৌথোক্লগা শেমমি। অহানবদা দিসক্রেদিৎ, অদুগা দিস্ত্রিব্যুৎ অমসুং মতুংদা দিসমিস। মসিগী মওং অসিদা দিসত্রস্ত, দিস্তেবিলাইজ অমসুং দিসমিস তৌখি। অসুম্না হায়রিবশিং অসিগী মখা চত্থদুনা লাকখি।
অদোম্না অমুক্তা হায়বীয়ু, ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
ঐহাক্না ঙসি হায়জনীংবদি কনানা ফারুখ অব্দুল্লাজীগী সরকার অসি দিস্তেবিলাইজ তৌখিবগে? চৌধরী দেবীলালজীগী সরকার অসি কনানা দিস্তেবিলাইজ তৌখিবগে? চৌধরী চরন সিংহজীগী সরকারপু কনানা দিস্তেবিলাইজ তৌখিবগে? কনানা পঞ্জাবতা সরদার বাদল সিংহগী সরকারক লৌথোকখিবগে? মহারাস্ত্রদা কনানা বালা সাহেব থাকরেগী মীংচৎথিন্নবা দর্তী ত্রিক্স তৌখিবগে? কর্নাতকাদা রামকৃষ্ণ হেগরে অমসুং এস আর বোমাইগী সরকার কনানা মুত্থৎখি? ১৯৫০গী মতমদা খনখিবা কম্যুনিস্ত সরকার অসি কনানা নমথখি? তামিল নাদুদা ইমর্জেন্সী লাউথোকখিবা মতমদা করুনা নিধিজীগী সরকার অসি লৌথোকখিবগে? ১৯৮০গী মতমদা কনানা এম.জি.আর.গী সরকার মুত্থৎখি? অন্ধ্র প্রদেশতা কনানা এন.তি.আর.গী সরকার দিস্তেবিলাইজ তৌনবা হোৎনখিবগে? অমসুং হায়রিবা অসি মহাক্না নাদুনা লৈরিঙৈদনি। মুলায়ম সিংহ য়াদবজীনা কেন্দ্রনা হায়বা য়াদে হায়দুন মহাকপু ওৎখিবা দল অদু করম্বনো? কোংগ্রেসনা মাগী লুচিংবশিং ফাওবা লেম্না থাখি। অন্ধ্র প্রদেশকী কোংগ্রেস সরকারনা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌখি, মখোয়দা করি তৌবীখি। মফম অসিদা শক্তি পাইদুনা ফম্নবগী খুদোংচাবা অমা পীখিবা কোংগ্রেস অদুদা নখোয়না করি তৌখি? মহাক্না অন্ধ্র প্রদেশপু য়াম্না ইকাইনীংঙাই ওইবা মওংদা খাইদোকখি। মাইকশিং মুত্থৎখি, খন্ন-নৈনবা পাঙথোকখিদ্রে। মসি অচুম্বা মওং ওইগদ্রা? মসি দেমোক্রেসীরা? অতলজীগী সরকারনসু রাজ্য অনি শেমখি। ঐখোয়না রাজ্য শেম্বদা অপনবা পীখিদে। অদুবু মদুগী মওং অদু করিনো? অতলজীনা রাজ্য অহুম শেমখি। ছত্তিগর, ঝার্খন্দ, উত্তরাখন্দ শেমখি অদুবু ইহৌ লৈখিদে। পুম্নমক শান্তি ওইনা ৱারেপ লৌখি। মীওই খুদিংমক্না ফমদুনা ৱারেপ লৌখি। অন্ধ্র, তেলঙ্গনাগীদু তৌরম্বা য়াই। ঐখোয় এন্ত-তেলঙ্গনা নত্তে। পুন্না তৌরম্বা য়াবনি। অদুবু অদোমগী নাপল, শক্তিগী ইখৌ লাংবা অসিনা লৈবাক মনুংদা ৱাখল মান্নদবা পোকহনখি। অমসুং ঙসিসু তেলঙ্গনা অমদি অন্ধ্রগী মরক্তা নুংশিনদবা অদুনা তেলঙ্গনাদা অকাইবা পীরি, অন্ধ্রদসু অকাইবা পীরি। অমসুং নখোয়না রাজনিতীগী ওইবা খুদোংচাব অমত্তা ফংদ্রে।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
ঐখোয়না কোওপরেতিব ফেদরেলিজমগা লোয়ননা অনৌবা অওনবা অমগী মাইকৈদা চংশিনখি। অমসুং ঐখোয়না কোওপরেতিব কম্পিতিতিব ফেদরেলিজমগী মতাংদা ৱা ঙাংখি। ঐখোয়গী রাজ্যশিংগী মরক্তা চাউখৎপদা চাংদম্নগদবনি, অফবা মওংদা চাংদম্নগদবনি, পুন্না মাংদা চাংশিন্নবা তৌরসি। দল অসিনা কনাদসু শাসন তৌদে। অমসুং ঐখোয়না মসিবু থৌগৎপদি ঐখোয়গী ইথৌনি অমসুং ঐখোয়না মসু তৌরি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী, ঐহাক্না ঙসি খুদম অমা পীজনীংই। জি.এস,তি. কাউন্সিল শেমখিবা অসিমক ভারত্তা মপাঙ্গল কনবা ফেদরেলিজমগী অফবা স্ত্রকচর অমা লৈ হায়বগী খুদম অমনি। রিভেন্যুগী মরু ওইবা ৱারেপশিং অসি জি.এস.তি. কাউন্সিলনা লৌই। অমসুং রাজ্যশিংগী শেল-থুম মন্ত্রীশিং অমসুং ভারতকী শেল-থুম মন্ত্রীগা পুন্না চপ মান্নবা তেবল অমদা ফম্লগা অচৌবা, অপীকা ৱারেপ পুম্নমক লৌই। কনা অমত্তা তুংদা লৈতে, কনা অমত্তা মাংদা লৈতে। মীওই খুদিংমক্না পুন্না য়েংমিন্নৈ। অমসুং লৈবাক অসিনা মসিগীদমক চাউথোকচফম থোকই, জি,এস.তি.না লৌখিবা ৱারেপশিংগীদমক হাউস অসিনা হেন্না চাউথোকচফম থোকই। ময়াম্না পুন্না য়ান্নরগা ৱারেপ লৌখি। রাজ্য পুম্নমক্কী শেল-থুম মন্ত্রীশিং অমসুং ভারতকী শেল-থুম মন্ত্রীনা পুন্না ৱারেপ লৌমিন্নৈ। ফেদরেলিজমগী মসিদগী হেন্না ফবা মওং লৈখিগদ্রা? মসিগীদমক কনানা চাউথোকচরোইদগে? অদুবু ঐখোয়না মসিদসু চাউথোকচবা পোক্ত্রি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেনজী,
ঐহাক্না ফেদরেলিজমগী মতাংদা খুদম অমগা পীজনীংই। সোসিএল জস্তিসগুম্বা ঐখোয়না উরিবা। মসি লৈবাক অসিদা য়াম্না তঙাই ফদে। নত্ত্রবদি লৈবাক অদু চাউখৎলোই। মসিগা চপ মান্না রিজনেল জস্তিসসু মরু ওই। করিগুম্বা চাউখৎ-থৌরাংদা মফম অমা কনথোকপীরম্লবদি লৈবাক অদুনা মাংদা চৎপা ঙম্লোই। অদুনা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংগীদমক প্লান অমা তৌখি। লৈবাক অসিদা অসিগুম্বা জিলা ১০০ খনখি, তোঙান-তোঙানবা পেরামিতরদা য়ুম্ফম ওইরগা খনখি। রাজ্যশিংগী খন্নরগা খনখি। অমসুং হায়রিবা জিলা চামা হেনবা অসি য়ামদ্রবদা রাজ্যশিংগী চাংচৎ ওইনা লৈরিবা জিলাশিং অদুগা চপ মান্নবা ঙম্লে। অদুনা পোৎলুমসু হন্থরগনি। অমসুং ঐখোয়না থবক অদু পাইখৎকি অমসুং ঙসিদা ঐহাক্না চাউথোক্না হায়রি। স্কিম অসিগী ৱাখল্লোন অসি ভারত সরকারদা লাক্লবসু রাজ্য অমা খক্তা নত্তনা অতোপ্পা রাজ্য পুম্নমক্তা চৎনখি। কেন্দ্র সরকার, রাজ্য সরকারশিং অমসুং দিস্ত্রিক্ত য়ুনিৎনা ঙসি জিলা চামা হেনবদা অহোংবা পুরক্নবা পুন্না থবক তৌরি। অমসুং মসিদা দল পুম্নমক্কী সরকারশিং য়াওরি। রাজ্য সরকারশিং অদু বি.জে.পি. খক্তনি হায়বা লৈতে। অমসুং মখোয়না পুন্না অতেনবা মতমগী মনুংদা অফবা ফল পুরকপা ঙমখি, এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিং অসিনা পেরামিতর কয়াদা রাজ্যশিংগী লৈরিবা চাংচৎ অদুদগী হেনখি। অমসুং ঐহাক্না ৱাফম অমা হায়জগে, এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত ওইরম্বা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিং অদুদা জন ধন একাউন্তশিং অসি হান্নদগী শরুক মরি হেন্না হাংখি। অমসুং রাজ্য পুম্নমক অসিনা তোইলেৎশিং অমসুং মৈ ইমুং খুদিংদা ফংহন্দুনা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিং অসিদা অফবা থবক তৌখি। ঐহাক্না খনবদা মসি ফেদরেল স্ত্রকচরগী অফবা খুদম অমনি। অমসুং মসি লৈবাক চাউখৎনবা ফেদরেল স্ত্রকচর শীজিন্নবগী খুদম অমসু ওইরি।
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,
পোলিসী কয়া শেমদোক্তুনা রাজ্যশিং অসিদা শেলগী তেংবাং করম্না পীবগে হায়বগী মতাংদা খুদম অমা হায়জগে। ঐখোয়গী মহৌশাগী পোত্থোকশিং অসি মীওই খরা খক্তগী শেনগাও থলহন্নবা থবক পাংথোক্লম্বগী মতম অমা লৈরম্মি। মসিগী থৌওং অসি ঐখোয়না উহৌ অমসুং মসিগী মতাংদা ৱা কয়া অমসু ঙাংনখি। হৌজিক্তি হায়রিবা পোত্থোকশিং অসিনা লৈবাক্কী শেনগাও ওইনা থলহল্লি। ঐখোয়না কোয়লা অমসুং মাইনিং সেক্তরদা রিফোর্ম পাংথোকখি। ঐখোয়না ইং ২০০০দা নুং পান ফাওনা উবা মওংদা খোনীগী পোত্থোকশিংগী ওক্সন পাংথোকখি। ঐখোয়না রিফোর্ম তৌবগী থৌওং মখা তানা চত্থরি। খুদম ওইনা হায়রবদা, চৎনবা য়াবা লাইসেন্স ইশানা য়োঞ্জবা, চার্জ য়াওদনা ত্রান্সফর তৌবা অমসুং ৫০%গী চাংগী প্রোবেসন, ঙন্না ওপরেস্নেলাইজ তৌবদা ৫০%গী রিবেৎ পীবনচিংবা কয়া অমা। মমাংগী চহি অমদা মাইনিংদগী লাকপা রেভেন্যু চাউরাকপা লুপা করোর লিশিং ১৪মাইনিংদগী লাকপা রেভেন্যু চাউরাকপা লুপা করোর লিশিং ১৪দগী হেনগত্তুনা চাউরাকপা লুপা করোর লিশিং ৩৫ য়ৌখ্রে। ওক্সনদগী লাকপা রেভেন্যু খুদিংমক রাজ্য সরকারশিংনা ফংলি। অসিগুম্বা ৱারেপ অসি খ্বাইদগী চাউবা থৌওং অমনি। রাজ্যগী কান্নবা হায়বসি লৈবাক্কীসু কান্নবনি। কোওপরেতিব ফেদেরেলিজমগী মতৌ অসিগুম্বা ৱারেপ অসিগী মখা পোনবা রিফোর্মশিং অসিবু ওরিশানা থবক ওইনা পায়খৎপদা খুমাং চাউশিল্লি অমসুং ঐহাক্না ওরিশাগী মুখ্য মন্ত্রীবু মসিগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোক্লি। মহাক্কী সরকারনা রিফোর্ম খুদিংমকপু শিজিন্নদুনা লেং মান্নবা থবক পায়খৎলি।
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,
ঐখোয়না মতাং অসিদা পুৱারী শেমদোক্নবা থৌওং কয়া অমসু হোৎনরি। মসিগী মতাংদা কয়ারক হন্নসু হায়খ্রে। মপান্দসু হায়খ্রে। কংগ্রেসনা অর্বান নক্সলগী মখুত্তা পন্দুনা লৈরে হায়বসু ঐহাক্না উবা ফংই। মখোয়গী ৱাখল খনবগী থৌওংবু অর্বান নক্সলনা খুদুম চনখ্রে। মরম অদুনা, মখোয়গী ৱাখল্লোন খুদিংমক অসি অমাঙ অতা থোকহনবা ঙাক্তা ওইরে। মসি লৈবাক্কী ওইনা য়াম্না খনথনীংঙাই ওইরে। য়াম্না লুনা খন্নদবা য়াররোই। অর্বান নক্সলনা তাঞ্জা অসিগী খুদোংচাবা নীংথিনা লৌরগা মখোয়গী ৱাখল্লোনবু মপুং ফানা খুদুম চনশিনখ্রে। মরম অসিনা, মখোয়না পুৱারী শেমদোক্লে হায়না হনা হন্না হায়রি।
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,
ঐহাক্না মীওই খরগী নীংশিংবগী মতিক ফগৎহন্নীংই। ঐখোয়না পুৱারী অমত্তা শেমদোক্তে। মীওই খরগী পুৱারীদি চহি খরগী মমাংদগী হৌখিবনি। ঐখোয়না মদুবু মমাংদা খরা পুখৎপা খক্তনি। মখোয়না চহি ৫০গী পুৱারীদা নুংঙাইবা ফাওরগদি, ঐখোয়না মদুবু চহি ১০০দা পুখৎপনি। মীওই খরনা চজি ১০০গী পুৱারীদা নুংঙাইরগনা ঐখোয়না চহি ২০০দা পুখৎপনি। চহি ২০০ ওইরগনা, চহি ৩০০দা পুখৎপনি। অদুগা চহি ৩০০-৩৫০দা পুখৎলবদি ছত্রপতি শিবাজীগী মমিং য়াওরক্লগনি। ঐখোয়দি মখোয়গী নীংশিংবগী শক্তি ফগৎহনবনি, পুৱারী শেমদোকপা নত্তে। মীওই খরগী পুৱারীদি শাগৈ অমখক্তা লৈবনি। অদুগা পুৱারী হায়বদি য়াম্না চাউবনি। অকা অকুম লৈরবসু য়াম্না চাউবা হীরম্নি। চাউথোকচনীংঙাই ওইবা পুৱারী কাওথোকপা হায়বসি লৈবাক অসিগী অফবা নত্তে। মসিবু ঐখোয়না ইশাগী ইথৌদাংনি খনগদবনি। অদুনা, ঐখোয়না পুৱারীদগী পারা তম্লদুনা মথংগী চহি ২৫দা লৈবাকপু অনৌবা থাক্তা পুখৎপা ঙম্বা ইশাদা থাজবগী ইথিল অমা লৈহনগদবনি। মসিদগী ঐখোয়গী অমৃতকী মতম হৌগনি হায়না ঐহাক্না খল্লি। মসিগী অমৃতকী মতমসিদা ঐখোয়গী ইচানুপী, নহারোল, লৌমী, খুঙ্গং, দলিৎ, ত্রাইবেল, খুন্নাইগী কাঙলুপ খুদিংনা কত্থোক্কদবনি। মখোয়না মসিদা শরুক য়াগদবনি।
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,
নুপীশিংগী মপাঙ্গল হাপ্পগী মতাংদসু ঐখোয়না অহানবা মিৎয়েং চঙলি। মখোয়না অপুনবা মীশিংগী ৫০%গী চাংদা লৈরিবা ভারতকুম্বা লৈবাকসিদা চাউখৎ-থৌরাংগী হীরমদা মখোয়না শরুক য়াবা হায়বসি য়াম্না মরু ওইবনি। হোৎনরিবা অসিদা ঐখোয়গী ইমা, ইচে-ইচলশিংনা খ্বাইদগী চাউবা থৌদাং য়ারি। ভারতকী খুন্নাইগী মশক অসি চৎনবীদা হেন্না ফগৎনবা শেমদোকপনা মশক তাকই। মতৌ অসুম্না অহোংবা কয়া অমসু লাকই। মসিবু ভাইব্রেন্ত ওইবা খুন্নাই কৌই। ঐখোয়গী খুন্নাইগী ফত্তবশিংবু লৌথোকপীনবা য়ুগ খুদিংগী শক্নাইবা মীওই থোক্লকই। নুপীশিংগী মতাংদসু ভারতনা কৈসু থোইদোক্না ৱাবগী মথৌ তাদ্রে হায়বা ঐখোয়না খঙলে। মমাংদদি য়াম্না ৱারম্মি। হৌজিক্তি মখোয়গী শক্তি হাপ্পদবা অহানবা মিৎয়েং চঙলে। ঐখোয়না চাবোকপীগী ছুতী হেনগৎলিবা অসি নুপী অমসুং ইমুং-মনুংগী শক্তি হাপ্নবা হোৎনবগী থোউওংনি। মাইকৈ অসিদা ঐখয়না পাংথোকপা য়াবা খুদিংমক পাংথোক্লি। জেন্দরগী খলদা মান্নদবা কয়া লৈরম্বা অসিসু বেতি বচাও, বেতি পরহাওনা মরম ওইরগা অফবরোমদা অহোংবা কয়া লাক্লে। অদুগা করিগুম্বা রিপোর্ত খরগী মতুং ইন্নদি, নুপাশিংদগী নুপীশিংগী মশিংনা হেনবা ফাওবা য়াওরে। মসি য়াম্না নুংঙাইবা ৱাফম অমনি। ঐখোয়না থেংনখিবা ফত্তবা মতমশিংদগী ঐখোয়না হৌজিক মপান থোক্লক্লবনি। মরম অদুনা, ঐখোয়না হায়রিবা থৌওংশিং লেপ্তনা চত্থফম থোকই। ঙসিদি, ঐখোয়গী নুপীমচাশিংনা এন.সি.সি.দা শরুক য়ারি। অর্মী, এয়র ফোর্স অমসুং নেভীদা নুপীমচাশিং শরুক য়ারে। তলাক অহুমগী খুদোংচাদববু ঐখোয়না লোইশিনখ্রে। ঐহাক্না চৎলুবা মফম খুদিংদা ইমা, ইচে-ইচলশিংগী থৌজাল ফংই। তলাক অহুমগী চৎনবী লোইখিবদা নুপীশিং খক্তদা অচুম্বা ৱায়েল ফংবা নত্তে, মচানুপীদুনা ময়ুমদা হল্লক্লগা লৈমিন্নগদৌরিবা মখোয়গী মপা, মবুংনসু ফংলিবনি। মরম অদুনা মসিদি খুন্নাই অপুনবগী কান্নবনি। মসিদি নুপীশিংগী কন্নবনি অমসুং নুপাশিংগী মাইয়োক্তা লৈবনি হায়বদুসু নত্তে। মসিদি মুস্লিম নুপাশিংগী ওইনসু য়াম্না চাউখৎনীংঙাই ওইবা থৌওংনি। মরমদি, মখোয়সু মচানুপী অমগী মপানি, মচল অমগী মবুংনি। মরম অদুনা, মসিনা মখোয়দসু কান্নবা ফংহল্লি। মতৌ অসুম্না, মীওই খরনা মপান্থোংদা হায়গেরা, হায়রোইগেরা, মবুক্নিংদদি নুংঙাইবা ফাওরিবনি। ঐখোয়না কশ্মিরদগী আর্তিকল ৩৭০ লৌথোকখি, মফমসিগী ইমা, ইচে-ইচলশিংগী মপাঙ্গল হাপখি। মখোয়না হান্নবা ফংলমদবা হক ফংহনখি। হকশিং অসিনা মরম ওইরগা মখোয়না হৌজিক্তি মপাঙ্গল লৈরে। নুপা অমসুং নুপীগী মরক্তা লুহোংবা য়াবগী চহিদা খেন্নবা লৈরিবসি করিগীনো? হীরম খুদিংমক্তা থাক মান্নৈ হায়রবদি, মতাং অসিদসু মান্নফম থোক্তবরা? মরম অদুনা হীরম অসিগী মতাংদসু মান্নবা থাক পুরক্নবা ঐখোয়না মাং থানা হোৎনরি। নুমিৎ খরনিগী মতুংদা হাউস অসিনা নীংথিনা খন্নরবা মতুংদা হীরম অসিগী মতাংদা অচুম্বা ৱারেপ অমা লৌগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্মি। ইচে-ইচলশিংগী কান্ননবা থবক তৌগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্মি।
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,
হন্দক্কী চহি অসি গোৱাগী চহি ৬০ ফাবগী য়াম্না মরু ওইবা পুঙফম অমনি। গোৱানা মনীং তম্বসি চহি ৬০ মপুং ফারে। ঐহাক্না মতাং অসিদা করিগুম্বা খরা হায়নীংই। ঐখোয়গী কংগ্রেসকী মরুপশিংনা মফম অমদবু হেক্তা লৈরবসু শোইদনা তারমগনি। গোৱাগী মীয়াম্না শোইদনা তারমগনি। সরদার সেহবনা হাইদ্রবাদকীদমতা থৌশিল থৌরাং শীনখিবা, খোঙথাং কয়া পায়খৎখিবা; জুনাগরগীদমক্তা থবক থৌরম কয়া লাঙখিবা ঐখোয়না নীংশিংলি। করিগুম্বা, মহাক্না গোৱাগী ওইনসু থৌশিল থৌরাং শীলম্লবদি, ভারতনা নীংতম্বা ফংলবা মতুংগী চহি ১৫ ফাওবা গোৱানা মীখা পোল্লম্লিবা অসি পোল্লম্লোই। ভারতনা নীংতম্বা ফংলবা মতুং চহি ১৫গী মতুংদা গোৱানা নীংতমখি অমসুং মসি চহি ৬০গী মমাংগী পাউচেগী মীদিয়া রিপোর্তনা ময়েক শেংনা তাক্লি। মতমদুগী প্রধান মন্ত্রী, নেহরুগী মালেম্না য়েংবা শক্তমদা করি ওইগনি হায়বসি মহাক্কী খ্বাইদগী নুংনাংবা ৱাফম অমনি। মালেমদা ঐহাক্কী শক্তম কায়রগনি হায়না মহাক্না খল্লম্মি। মতমদুগী গোৱাগী লোইলম লৈঙাক্কী মথক্তা লান্দারম্লবদি, শান্তী পাম্বা মালেমগী নেতা অমা ওইবগী মহাক্কী শক্তাক অসি মচেৎ তানা কায়রগনি হায়না মহাক্না খনখি। গোৱাদা থোক্লিবা থৌদোকশিং অদুমক থোকচসনু হায়না মহাক্না লৈথোকখি। গোৱানা খাঙলিবশিং খাঙজসনু খন্দোকখি। সত্যগ্রহিশিংদা নোংমৈ কাপ্পীরিবা, লোইলম লৈঙাক্না ফু চৈবা তৌরিবা, ভারতকী শরুক অমা ওইরিবা অমসুং ভারতমক্কী মচা-মচুশিংদা নোংমৈ কাপশিল্লিবা অদুবু মহাক্কী শক্তমদা অশোইবা লাক্কনি খন্দুনা তুমিন্না লৈথোকখি, মখোয়গীদমক্তা লান্মী পীরোই হায়না মতমদুগী প্রধান মন্ত্রী, পন্দিৎ নেহরুজীনা হায়খি। মহাক্না সত্যগ্রহীশিংদা তেংবাং পীবদা অয়াবা পীখিদবনি। মসিনি কংগ্রেসনা গোৱাদা চত্থখিবা মীওৎ মীনৈ অমসুং চহি ১৫ হেন্না মীখা পোলহনখিবা। মরম অসিনা, গোৱাগী মথৌনা লৈরবা মচারোই কয়ানা মশাগী মপুন্সি কত্থোকপা তাখি। চৈ চাদুনা পুন্সি লেনবা তাখি। মসিগুম্বা ফিভমসি লৈহনখিবনি। পন্দিৎ নেহরুনা ওগস্ত ১৫, ১৯৫৫দা লাল কিলাদগী করি হায়খিবনো ঐহাক্না চপ চানা পাউদমজগে। কংগ্রেসকী মীওইশিং মফমসিদা লৈরম্লবদি নুংঙাইগদবনি, নেহরুগী মমিং তাবদা মথৱাই ফাওবদি নুংঙাইজগনি। মখোয়গী অরাম-খৌরাং কোকহন্নবগীদমক্তা ঐহাক্না নেহরুজীবু হৌজিক্কান হন্না-হন্না নীংশিংলিবনি। নেহরুনা লাল কিলাদগী হায়খিবদু ঐহাক হায়জগে। ঐখোয়না লান্মী থাজিনগনি হায়বগী অরানবা ৱাখল থম্বীগনু। গোৱাগী অনকপদা লান্মী অমত্তা লৈতে। ইরাং থোকহল্লগা ঐখোয়বু উপায় লৈতবদগী লান্মী থাজিন্দবা য়াদবা ফিভম শাগৎপসি মীওই খরনা পাম্মি। ঐখোয়না মসিবু শান্তি ওইনা খন্নগনি, কৈদৌনুংদা লান্মী থাজিল্লোই হায়বসি মীয়াম্না খঙবীয়ু। মসিগী ৱারোল অসি ওগস্ত ১৫দা গোৱাগী মীয়ামগী অয়াপম্বগী মাইয়োক্তা মহাক্না লাল কিলাদগী হায়খিবনি। মহাক্না মখা তানা অসুম্না হায়খি। লোহিয়াজী য়াওনা গোৱাদা সত্যগ্রহ পাংথোক্নবা চৎলিবা মীয়াম, লৈবাক্কী সত্যগ্রহ চৎলিবা, করনাতকাগী জগন্নাথ রাজ কোশীগী লুচিং মখাদা সত্যগ্রহ পাংথোকপা চৎলিবশিং মঙ্গোল ওইবীয়ু হায়না নেহরুজীনা হায়বীখি। কয়াদা করেম্নরিবনো অমুক্তা য়েংবীয়ু। ইরৈবাক্কী নীংতম্বগীদমক্তা লান্থেংনরিবা লৈবাক মীয়ামগীদমক্তা অসিগুম্বা উশিত্তবা ৱা ঙাংবসিবু করিনো? মফমদুদা চৎলিবা মীওইশিংবু মঙ্গোল ওইবীয়ু হায়বসিবু করিনোবা? অদুগা সত্যগ্রহগী ৱাখল্লোন করিনো হায়বসি অদোমসু অমুক্তা খন্থবীয়ু। মখোয়গী ৱাখল, পান্দম অমসুং পাম্বৈ অসি করিনো? সত্যগ্রহগা লান্মীগা মরী লৈনদে, লান্মী পীয়ু হায়বগী মখোয়গী খোল্লাও অমসুং অপাম্বা লৈতে। ইশামক্কী লৈবাক্কী মরুপশিংবু মরন্নাই তাহনবীখি, মরোমদোম থাদোকখি। মসি গোৱাগী মথক্তা তৌবীখ্রিবনি। গোৱাগী মীয়াম্না কংগ্রেসকী অসিগুম্বা থৌওং কৌদৌনুংদা কাওদ্রি, কাওরোই।
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,
অপাম্বা ফোংদোকপগী নীংতম্বা ফাংবগী মতাংদসু মফমসিদা ৱাফম কয়া থম্নখ্রে। নুমিৎ খুদিংগী ঐখোয়গী মফমদা তাকপী তম্বীরি। ঐহাক্না ঙসি থৌদোক অমগী মতাংদা হায়জগে। মসিসু গোৱাদা থোকখিবা থৌদোক্নি। গোৱাদা পোকখিবা মচারোই অমগী ৱারীনি। অপাম্বা ফোংদোকপগী মতাংদা করি থোকখি, করম্না থোকখি হায়বগী খুদম্নি। মশা মশাগী মনীংতম্বগী মতাংদা ৱাফম থমখিবা মীওই খরগী পুৱারী লিজগে। লতা মঙ্গেস্করনা লৈখিদবদগী ঙসিদি লৈবাক পুম্নমক মবুক্নিং ৱারি। লৈবাক্কী য়াম্না চাউনা মাঙজবনি। অদুবু, মহাক্কী ইমুং মনুং অসি গোৱাদগীনি। মহাক্কী ইমুংগী মফমদা করি থোকখিবগে হায়জগে। লৈবাক্না মসি খঙবগী মথৌ তাই। ৱারী অসি লতা মঙ্গেসকরগী মৌপ্বা অমসুং গোৱাগী মচানুপা ভাই পন্দিৎ হ্রিদয়নাথ মঙ্গেসকরগীনি। মহাক অসি ওল ইন্দিয়া রেদিওদা থবক তৌরম্বনি। মহাকপু ওল ইন্দিয়া রেদিওদগী তান্থোকখি। করি মরালগীনো খঙবীবরা? মহাক্কী মরালদি, বীর সাৱর্করগী লৈবাক নীংবনা থল্লবা শৈরেং অমবু ওল ইন্দিয়া রেদিওদা শন্দোক্লুবগীনি। মহাক্কী ইন্তর্ভিয়ু অদুম ফংবনি, মদুদা মহাক্না হায়খিবদা মহাক্না বীর সাৱর্করগা উন্নদুনা মহাক্কী শৈরেং অমবু ঈশৈদা ওন্থোকপা পাম্মি হায়খি, মদুদা সাৱর্করজীনা অদোম জেল চঙবা পাম্বরা হংলকখি হায়না ফোংদোকখি। অদুবু, মহাক্না সাৱর্করজীগী লৈবাক নীংবনা থল্লবা শৈরেংবু ঈশৈ ওইনা শন্দোকখি। নুমিৎ নিপান্নিগী মনুংদা মহাকপু ওল ইন্দিয়া রেদিওদগী তান্থোকখি। মসি অদোমগী অপাম্বা ৱা ঙাংবগী মনীং তম্বনি। মসিগুম্বা নীংতম্বগী তৌশিন্নবা ৱাফম্বু অদোম্না লৈবাক মীয়াম মাঙদা থমখি। কংগ্রেস সরকারগী মতমদা চত্থখিবা মীওৎ মীনৈসি পন্দিৎ হ্রিদয়নাথ মঙ্গেসকরগী মফমদা খক্তা নঙখিবা নত্তে। মসিগী মশিং থীঙমদনা লৈ। মজরুহ সুলতানপুরীবু নেহরুগী মাইয়োক্তা ৱা ঙাংবগীদমক্তা জেলদা চহি অমা থমখিবনি। মান্নবা মরমগীদমক্তা প্রোফেসর ধর্মপালজীবুসু জেলদা থাজিনখিবনি। শক্নাইরবা শৈশকপা কিশোর কুমারজীবুসু ইমর্জেন্সীগী মতমদা ইন্দিরাজীগী মমাঙদা মঙক নোন্দবা অমসুং ইমর্জেন্সীগী মাইকৈদা ৱা ঙাংদবগীদমক্তা ইমর্জেন্সীগী মতমদা তান্থোকখিবনি। অখন্নবা শাগৈ অমগী মাইয়োক্তা করিগুম্বা অমা ঙাংবা মতমদা করি থোকই হায়বা ঐখোয় খুদিংনা খঙনরবনি। সিতারাম কেসরীজীবুসু ঐখোয়না নীংথিনা খঙই, মহাক্কী মফমদা করি থোকখি হায়বসু ঐখোয়না খঙই।
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রমেনজী,
ঐহাক্না হাউসকী মেম্বরশিংদা ভারতকী তুংগী মশক মঙাল লৈবা মরাইবক্তা থাজবা থমসি হায়জরি। মীওই করোর ১৩০গী তৌবা ঙম্বা অমসুং হোৎনবদা থাজবা থমসি। মসিগী হোৎনজম অসিদা য়ুম্ফম ওইরগা ঐখোয়না অচৌবা পান্দম থমদুনা লৈবাক অসিবু অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎনবা হোৎনমিন্নসি।
ইকাই খূম্নরবা সভাপতী,
ঐগী নঙগী ঐখোয়গী হায়বা চৎনবী অসি ঐখোয়না লোইশিনবা মথৌ তারে। ভোৎ অমগা অপাম্বা অমগা লোয়ননা পান্দম অমা ফংনবা মাইকৈদা লৈবাক অসিনা চংশিন্নবা হৌজিক্কী ওইনা মসি তঙাই ফদে। মসি গোল্দন এজ অমনি, মালেম পুম্বনা অচৌবা অশা অমসুং ইকাই খুম্নবা অমগা লোয়ননা ভারতকী মায়কৈদা মীৎয়েং থম্লি। মসিগী খুদোংচাবা অসি মাংহনগুমসি। ইরৈবাকচাশিংগী য়াইফনবগীদমক্তা মসিদগী হেনবা খুদোংচাবা অমা লৈত্রে। মসিগী খুদোংচাবা অসি লৌবীহৌ, চহি ২৫গী খোংচৎ অসিনা ঐখোয়বু পান্দম অমহেক্তা ফংহনবা ঙম্লগনি। ঐখোয়গী লৈবাক চৎনবীশিং অসিগীদমক্তা ঐখোয়না চাউথোকচগদবনি অমসুং সভাপতী, ঐখোয়না অচৌবা থাজবা অমগা লোয়ননা পুন্না চৎমিন্নগনি। অদুগা মসি স্ক্রিপচরশিংদা ইদুনা লৈরম্লবনি। সম গচ্ছধভম সম বদ্ধভম সঙ ৱো মনান্সি জান্তাম। মসিনা হায়বদি, ঐখোয় পুন্না চৎমিন্নসি, পুন্না খন্নমিন্নসি, পুন্না খুদিংমক পাংথোকমিন্নসি, মসিগা খোলাউ অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না রাস্ত্রপতিগী ৱারোলগী অয়াবা পীজরে। ঐহাক্না মদুবুসু থাগৎপা ফোঙদোকচরি। অদুগা ঐহাক্না ইকাই খুম্নরবা মেম্বর খুদিংমকপু মখোয়গী কো-ওপরেসন অমসুং মিৎয়েংশিং থম্বীবগীদমক্তা থাগৎপা ফৌঙদোকচরি। পুম্নমকপু থাগৎপা ফোঙদোকচরি!