ৰাষ্ট্ৰপতি সচিবালয়
ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰী ৰাম নাথ কোৱিন্দে ২০২২ বৰ্ষৰ ৭৩তম গণতন্ত্ৰ দিৱসৰ প্ৰাক্ সন্ধ্যাত দেশবাসীক উদ্দেশ্যি প্ৰদান কৰা ভাষণ
25 JAN 2022 7:45PM by PIB Guwahati
মৰমৰ দেশবাসীসকল,
নমস্কাৰ!
১. ৭৩ তম গণৰাজ্য দিৱসৰ প্ৰাকমুহূৰ্তত, দেশ আৰু বিদেশত বাস কৰা ভাৰতৰ জনসাধাৰণ সকলোলৈ মোৰ আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছো! এয়া ভাৰতীয়ত্বৰ গৌৰৱৰ উৎসৱ যিয়ে আমাক সকলোকে একেডাল সূতাত বান্ধি ৰাখিছে। ১৯৫০ চনৰ আজিৰ দিনটোতে আমাৰ সকলোৰে এই গৌৰৱময় পৰিচয়ক আনুষ্ঠানিক ৰূপ দিয়া হৈছিল। সেইদিনা ভাৰত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ গণৰাজ্য হিচাপে প্ৰতিষ্ঠিত হৈছিল আৰু আমি, ভাৰতৰ জনসাধাৰণে, এক সংবিধান প্ৰণয়ন কৰিছিলো যি হৈছে আমাৰ সামূহিক চেতনাৰ এক জীৱন্ত দস্তাবেজ। আমাৰ বৈচিত্ৰ্যময় আৰু সফল গণতন্ত্ৰক সমগ্ৰ বিশ্বতে প্ৰশংসা কৰা হয়। প্ৰতি বছৰে গণতন্ত্ৰ দিৱসত আমি আমাৰ প্ৰাণৱন্ত গণতন্ত্ৰ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় একত্ৰীকৰণৰ চেতনা উদযাপন কৰো। মহামাৰীৰ বাবে, চলিত বৰ্ষৰ উদযাপন পূৰ্বতকৈ সামান্য কম হ'ব পাৰে, কিন্তু আমাৰ আত্মা আগৰ দৰেই শক্তিশালী হৈ আছে।
২. গণতন্ত্ৰ দিৱসৰ এই দিনটো মহান নায়কসকলক স্মৰণ কৰাৰ এক উপলক্ষ যিয়ে স্বৰাজৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ অদম্য সাহস দেখুৱাইছিল আৰু দেশবাসীৰ মনত ইয়াৰ বাবে যুঁজিবলৈ উৎসাহ প্ৰদান কৰিছিল। দুদিন পূৰ্বে, ২৩ জানুৱাৰীত, আমি সকলো দেশবাসীয়ে নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুক তেওঁৰ ১২৫ তম জন্ম জয়ন্তীত স্মৰণ কৰিছো, তেওঁ 'জয়-হিন্দ' ঘোষণা কৰিছিল। তেওঁৰ স্বাধীনতাৰ আকাংক্ষা আৰু ভাৰতক গৌৰৱান্বিত কৰাৰ যি উচ্চাকাংক্ষা সেয়া আমাৰ সকলোৰে বাবে অনুপ্ৰেৰণাৰ উৎস।
৩. আমি যথেষ্ট সৌভাগ্যৱান যে আমাৰ সংবিধান গঠন কৰা সদনত সেই যুগৰ শ্ৰেষ্ঠ ব্যক্তিত্বৰ প্ৰতিনিধিত্ব উপস্থিত আছিল। তেওঁলোক আমাৰ মহান স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ মুখ্য ধ্বজ্বাবাহক আছিল। দীঘলীয়া ব্যৱধানৰ পিছত, ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় চেতনাৰ এক নৱজাগৰণ হৈছিল। সেয়েহে, সেই অসাধাৰণ মহিলা আৰু পুৰুষসকলে এক নতুন জাগৰণৰ অগ্ৰণী ভূমিকা পালন কৰিছিল। তেওঁলোকে সাধাৰণ ৰাইজৰ স্বাৰ্থত খচৰা সংবিধানৰ প্ৰতিটো অনুচ্ছেদ, বাক্য আৰু শব্দৰ ওপৰত এক বিতং আলোচনা কৰিছিল। সেই চিন্তা-চৰ্চা প্ৰায় তিনি বছৰ ধৰি চলিছিল। অৱশেষত, ড০ বাবাচাহেব আম্বেদকাৰে খচৰা সমিতিৰ অধ্যক্ষ হিচাপে তেওঁৰ ক্ষমতাত সংবিধানক এক আনুষ্ঠানিক ৰূপ দিছিল। আৰু সেইখন আমাৰ আধাৰভূত গ্ৰন্থ হৈ পৰিছিল।
৪. অৱশ্যে, আমাৰ সংবিধানৰ পৰিসৰ বিস্তৃত কিয়নো ইয়াত ৰাজ্যসমূহৰ কাৰ্যপ্ৰণালীৰ বিৱৰণো আছে। কিন্তু সংবিধানৰ চমু প্ৰস্তাৱনাত গণতন্ত্ৰ, ন্যায়, স্বাধীনতা, সমতা আৰু ভ্ৰাতৃত্বৰ পথপ্ৰদৰ্শক নীতিসমূহ সংক্ষিপ্তভাৱে নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। এই আদৰ্শবোৰে এক দৃঢ় ভেটিৰ সৃষ্টি কৰিছে যাৰ ওপৰত আমাৰ মহান গণৰাজ্য দৃঢ়ভাৱে প্ৰতিষ্ঠিত হৈ আছে। এই জীৱনমূল্যবোৰে আমাৰ সামূহিক ঐতিহ্যকো প্ৰতিফলিত কৰে।
৫. মৌলিক অধিকাৰ আৰু নাগৰিকৰ মৌলিক কৰ্তব্য হিচাপে জীৱনৰ এই মূল্যবোধবোৰক আমাৰ সংবিধানে মৌলিক গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছে। অধিকাৰ আৰু কৰ্তব্য একেটা মুদ্ৰাৰ দুটা পিঠি। নাগৰিকসকলে সংবিধানত উল্লেখ কৰা মৌলিক কৰ্তব্য পালনে মৌলিক অধিকাৰৰ বাবে এক উপযুক্ত পৰিৱেশৰ সৃষ্টি কৰে। এই আহ্বানৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত, দেশৰ সেৱাৰ মৌলিক কৰ্তব্য পালন কৰাৰ সময়ত, আমাৰ কোটি কোটি দেশবাসীয়ে পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতা অভিযানৰ পৰা ক’ভিড টীকাকৰণ অভিযানলৈ এই আটাইবোৰক এক গণ আন্দোলনলৈ পৰিৱৰ্তিত কৰিছে। এনে অভিযানৰ সফলতাৰ যথেষ্ট কৃতিত্ব আমাৰ কৰ্তব্যনিষ্ঠ নাগৰিকসকলে লাভ কৰিছে। মই নিশ্চিত যে আমাৰ দেশবাসীয়ে কৰ্তব্যৰ প্ৰতি এই নিষ্ঠাৰে তেওঁলোকৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণেৰে ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাৰ্থৰ অভিযান শক্তিশালী কৰি থাকিব।
মৰমৰ দেশবাসীসকল,
৬. ১৯৪৯ চনৰ ২৬ নৱেম্বৰত সংবিধান সভাই ভাৰতৰ সংবিধান অংগীকৃত, প্ৰণয়ন আৰু গৃহীত কৰে। আমি সেই দিনটো সংবিধান দিৱস হিচাপে উদযাপন কৰো। দুমাহৰ পিছত অৰ্থাৎ ১৯৫০ চনৰ ২৬ জানুৱাৰীত আমাৰ সংবিধান সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্যকৰী হয়। এইটো ১৯৩০ চনৰ সেই দিনটোক স্মৰণ কৰিবলৈ কৰা হৈছিল যি দিনা ভাৰতৰ জনসাধাৰণে সম্পূৰ্ণ স্বাধীনতা অৰ্জনৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰিছিল। ১৯৩০ চনৰ পৰা ১৯৪৭ চনলৈ, প্ৰতি বছৰে ২৬ জানুৱাৰীক 'পূৰ্ণ স্বৰাজ দিৱস' হিচাপে পালন কৰা হৈছিল, সেয়েহে সেই দিনটোৰ পৰাই সংবিধান সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্যকৰী কৰাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছিল।
৭. ১৯৩০ চনত মহাত্মা গান্ধীয়ে দেশবাসীক 'পূৰ্ণ স্বৰাজ দিৱস' কেনেদৰে উদযাপন কৰিব লাগে বুজাই দিছিল। তেওঁ কৈছিল:
"... যিহেতু আমি কেৱল অহিংস আৰু প্ৰকৃত পদক্ষেপৰ জৰিয়তে আমাৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰিব বিচাৰো, আৰু আমি কেৱল আত্ম-শুদ্ধিৰ জৰিয়তেহে এই কাম কৰিব পাৰো, আমি সেই দিনটোত যিমান পাৰি কিছু সৃষ্টিশীল কাম কৰাত আমাৰ সকলো সময় অতিবাহিত কৰিব লাগে। "
৮. যিমান সম্ভৱ সিমান সৃষ্টিশীল কাম কৰাৰ গান্ধীজীৰ শিক্ষা সদায়েই প্ৰাসংগিক হৈ থাকিব। তেওঁৰ ইচ্ছা অনুসৰি গণৰাজ্য দিৱস উদযাপনৰ দিনা আৰু তাৰ পাছতো আমাৰ সকলোৰে চিন্তা আৰু কাৰ্যকলাপত সৃষ্টিশীলতা থাকিব লাগে। গান্ধীজীয়ে বিচাৰিছিল যে আমি অন্তৰ্দৃষ্টি নিক্ষেপ কৰিব লাগে, আত্মনিৰীক্ষণ কৰিব লাগে আৰু উন্নত মানৱ হ'বলৈ চেষ্টা কৰিব লাগে, আৰু ইয়াৰ পিছত বাহিৰলৈ প্ৰত্যক্ষ কৰি, জনসাধাৰণৰ সৈতে সহযোগিতা প্ৰদান কৰিব লাগে তথা এখন উন্নত ভাৰত আৰু উন্নত পৃথিৱী গঢ়ি তোলাত অৰিহণা যোগাব লাগে।
মৰমৰ দেশবাসীসকল,
৯. মানৱ সম্প্ৰদায়ক আজিৰ দৰে পৰস্পৰে পৰস্পৰৰ সহায়ৰ কেতিয়াও প্ৰয়োজন হোৱা নাছিল। এতিয়া দুবছৰতকৈও অধিক সময় পাৰ হৈ গ'ল কিন্তু ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ বিৰুদ্ধে মানৱতাৰ সংগ্ৰাম এতিয়াও চলি আছে। এই মহামাৰীত সহস্ৰাধিক মানুহে প্ৰাণ হেৰুৱাইছে। সমগ্ৰ বিশ্বৰ অৰ্থনীতি ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছে। বিশ্ব সম্প্ৰদায়ে এক অভূতপূৰ্ব দুৰ্যোগৰ সন্মুখীন হৈছে। নতুন ৰূপত, এই ভাইৰাছে নতুন সংকটৰ সৃষ্টি কৰি আহিছে। এই পৰিস্থিতি মানৱ জাতিৰ বাবে এক অসাধাৰণ প্ৰত্যাহ্বান হৈ পৰিছে।
১০. মহামাৰীৰ সন্মুখীন হোৱা পৰিস্থিতিটো ভাৰতত তুলনামূলকভাৱে অধিক কঠিন হ'ব লাগিছিল। আমাৰ দেশত জনসংখ্যাৰ ঘনত্ব অধিক, আৰু এক উন্নয়নশীল অৰ্থনীতি হিচাপে, এই অদৃশ্য শত্ৰুৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ আমাৰ ওচৰত পৰ্যাপ্ত আন্তঃগাঁথনি আৰু উপযুক্ত স্তৰত প্ৰয়োজনীয় সম্পদ নাছিল। কিন্তু কেৱল ইমান কঠিন সময়তহে এখন ৰাষ্ট্ৰৰ যুঁজ দিয়াৰ সামৰ্থ্য স্পষ্ট হয়। মই এয়া প্ৰকাশ কৰিবলৈ পাই গৌৰৱান্বিত অনুভৱ কৰো যে আমি ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ বিৰুদ্ধে ব্যতিক্ৰমী সংকল্প তথা কৰ্ম-সামৰ্থ্য প্ৰদৰ্শন কৰিছো। প্ৰথম বছৰতে আমি স্বাস্থ্যসেৱাৰ আন্তঃগাঁথনি সম্প্ৰসাৰিত আৰু শক্তিশালী কৰিছো আৰু আন দেশবোৰক সহায় কৰিবলৈও আগবাঢ়িছো। দ্বিতীয় বছৰত আমি স্থানীয় প্ৰতিষেধক বিকশিত কৰিছিলো আৰু বিশ্ব ইতিহাসৰ সৰ্ববৃহৎ টীকাকৰণ অভিযান আৰম্ভ কৰিছিলো। এই অভিযান দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়িছে। আমি বহুতো দেশক প্ৰতিষেধক আৰু অন্যান্য চিকিৎসা সুবিধা প্ৰদান কৰিছো। ভাৰতৰ অৱদানক বিশ্বব্যাপী সংগঠনসমূহে প্ৰশংসা কৰিছে।
১১. দুৰ্ভাগ্যবশতঃ, সংকটৰ পৰিস্থিতি আহিয়েই আছে, কিয়নো এই ভাইৰাছবিধে পৰিৱৰ্তনশীল ৰূপত পুনৰ প্ৰত্যাৱৰ্তন কৰি আছে। অগণন পৰিয়ালে ভয়ংকৰ দুৰ্যোগৰ মাজেৰে পাৰ হৈছে। আমাৰ সামূহিক দুখ-কষ্ট প্ৰকাশ কৰিবলৈ মোৰ ওচৰত শব্দ নাই। একমাত্ৰ সান্ত্বনা এয়াই যে বহুতো জীৱন ৰক্ষা কৰা হৈছে। মহামাৰীৰ প্ৰভাৱ এতিয়াও ব্যাপক হৈ আছে, সেয়েহে আমি সতৰ্ক হৈ থাকিব লাগিব আৰু আমাৰ সাৱধানতা একেবাৰে শিথিল কৰিব নালাগিব। আমি এতিয়ালৈকে গ্ৰহণ কৰা সাৱধানতাবোৰ অব্যাহত ৰাখিব লাগিব। মাস্ক পৰিধান কৰা আৰু সামাজিক দূৰত্ব বজাই ৰখাটো ক’ভিডআচৰণৰ অপৰিহাৰ্য অংশ। ক’ভিড মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত বিজ্ঞানী আৰু বিশেষজ্ঞসকলে নিৰ্ধাৰণ কৰা সাৱধানতা অনুসৰণ কৰাটো আজি প্ৰতিজন দেশবাসীৰ ৰাষ্ট্ৰ-ধৰ্ম হৈ পৰিছে। এই সংকট দূৰ নোহোৱালৈকে আমি এই ৰাষ্ট্ৰীয় ধৰ্ম পালন কৰিব লাগিব।
১২. এই সংকটৰ সময়ত, আমি দেখিছোঁ যে আমি সকলো দেশবাসী কেনেদৰে এটা পৰিয়ালৰ দৰে সম্পৰ্কিত হৈ পৰিছো। সামাজিক দূৰত্বৰ কঠিন পৰ্যায়ত, আমি সকলোৱে ইজনে সিজনৰ সৈতে ঘনিষ্ঠতা অনুভৱ কৰিছো। আমি উপলব্ধি কৰিছো যে আমি পৰস্পৰে পৰস্পৰৰ ওপৰত কিমান নিৰ্ভৰশীল। চিকিৎসক, নাৰ্চ আৰু পেৰামেডিকে কঠিন পৰিস্থিতিত দীঘলীয়া সময় কাম কৰি, আনকি ৰোগীৰ যত্ন লোৱাৰ বাবে নিজৰ জীৱন বিপদাপন্ন কৰি মানৱ জাতিলৈ সেৱা আগবঢ়াইছে। বহুলোকে নিশ্চিত কৰিছে যে অত্যাৱশ্যকীয় সুবিধা উপলব্ধ আৰু দেশত কাৰ্যকলাপ সুচাৰুৰূপে সম্পন্ন কৰাৰ বাবে যোগান শৃংখলা যাতে ব্যাহত নহয়। কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ ৰাজহুৱা কৰ্মচাৰী, নীতি-নিৰ্মাতা, প্ৰশাসক আৰু অন্যান্যসকলে সময়মতে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে।
১৩. এই প্ৰচেষ্টাৰ বলত আমাৰ অৰ্থনীতিয়ে পুনৰ গতি লাভ কৰিছে। এয়া প্ৰতিকূল পৰিস্থিতিত ভাৰতৰ স্থিৰতাৰ প্ৰমাণ যে যোৱা বছৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ মন্দাৱস্থাৰ পিছত এই বিত্তীয় বৰ্ষত অৰ্থনীতি আকৰ্ষণীয় হাৰত বৃদ্ধি হ'ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে। ই যোৱা বছৰ আৰম্ভ কৰা স্বাৱলম্বিতা পূৰ্ণ ভাৰত অভিযানৰ সফলতাও চিহ্নিত কৰে। চৰকাৰে সকলো অৰ্থনৈতিক খণ্ডৰ উন্নতি আৰু প্ৰয়োজন অনুসৰি সহায় আগবঢ়োৱাৰ ক্ষেত্ৰত সক্ৰিয় হৈ আছে। এই আকৰ্ষণীয় অৰ্থনৈতিক প্ৰদৰ্শনৰ মুখ্য অৱদান হৈছে কৃষি আৰু উৎপাদন খণ্ডত হোৱা পৰিৱৰ্তন। মই জানি আনন্দিত যে আমাৰ কৃষকসকলে, বিশেষকৈ ক্ষুদ্ৰ যুৱ কৃষকসকলে উৎসাহেৰে প্ৰাকৃতিক কৃষি ব্যৱস্থা আঁকোৱালি লৈ আছে।
১৪. ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগসমূহে মানুহক নিযুক্তি প্ৰদান কৰা আৰু অৰ্থনীতিত্ব ত্বৰান্বিত কৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। আমাৰ অভিনৱ যুৱ উদ্যোগীসকলে ষ্টাৰ্ট-আপ পৰিৱেশ-প্ৰণালীৰ কাৰ্যকৰী ব্যৱহাৰ কৰি সফলতাৰ নতুন অভিলেখ গঢ়িছে। আমাৰ দেশত এক উন্নত, বিশাল আৰু সুৰক্ষিত ডিজিটেল পৰিশোধ মঞ্চৰ সফলতাৰ উদাহৰণ হৈছে যে প্ৰতি মাহে লাখ লাখ ডিজিটেল লেনদেন সম্পন্ন হৈছে।
১৫. ৰাজহুৱা সম্পদৰ পৰা লাভান্বিত হ'বলৈ অৰ্থাৎ জনগাঁথনিগত লভ্যাংশ প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে, চৰকাৰে ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিৰ জৰিয়তে এক সক্ষম পৰিৱেশ প্ৰদান কৰিছে, যি হৈছে আমাৰ পৰম্পৰাগত জীৱন মূল্যবোধ আৰু আধুনিক দক্ষতাৰ এক আদৰ্শ মিশ্ৰণ। মই জানি আনন্দিত যে ভাৰতে বিশ্বৰ শীৰ্ষ ৫০ টা 'অভিনৱ অৰ্থনীতি'ত স্থান লাভ কৰিছে। এই সাফল্য আৰু অধিক সন্তোষজনক কিয়নো আমি ব্যাপক অন্তৰ্ভুক্তিৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াৰ লগতে যোগ্যতা বৃদ্ধি কৰিবলৈও সক্ষম হৈছো।
ভদ্ৰপুৰুষ তথা ভদ্ৰমহিলাসকল,
১৬. যোৱা বছৰ অলিম্পিক গেমছত আমাৰ খেলুৱৈসকলৰ চমৎকাৰ প্ৰদৰ্শনে জনসাধাৰণলৈ আনন্দৰ ঢৌ কঢ়িয়াই আনিছিল। সেই যুৱ বিজয়ীসকলৰ আত্মবিশ্বাসে আজি লক্ষ লক্ষ দেশবাসীক অনুপ্ৰেৰণা যোগাইছে।
১৭. শেহতীয়া মাহবোৰত, মই আমাৰ দেশবাসীয়ে বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ প্ৰতিশ্ৰুতি আৰু অধ্যৱসায়ৰ জৰিয়তে দেশ আৰু সমাজক শক্তিশালী কৰাৰ বহুতো উল্লেখযোগ্য উদাহৰণ দেখিছো। সেইবোৰৰ ভিতৰত, মই মাত্ৰ দুটা উদাহৰণ উল্লেখ কৰিবলৈ বিচাৰিম। ভাৰতীয় নৌসেনা আৰু কোচিন শ্বিপয়াৰ্ড লিমিটেডৰ সমৰ্পিত দলে স্বদেশী আৰু অতি-আধুনিক বিমান বাহক 'আইএচি-বিক্ৰান্ত'ৰ নিৰ্মাণ কৰিছে যাক আমাৰ নৌবাহিনীত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হ’ব। এনে আধুনিক সামৰিক সামৰ্থ্যৰ বলত ভাৰতক এতিয়া বিশ্বৰ আগশাৰীৰ নৌ-শক্তিচালিত দেশসমূহৰ ভিতৰত গণ্য কৰা হয়। প্ৰতিৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ দিশত আগবাঢ়ি যোৱাৰ এয়া এক আকৰ্ষণীয় উদাহৰণ। ইয়াৰ বাহিৰেও, মই এটা বিশেষ হৃদয়স্পৰ্শী অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছো। হাৰিয়ানাৰ ভিৱানী জিলাৰ চুই নামৰ এখন গাঁৱত, সেই গাওঁখনৰ পৰা ওলাই অহা কিছুমান বুদ্ধিমান নাগৰিকে সংবেদনশীলতা আৰু অধ্যৱসায় প্ৰদৰ্শিত কৰি 'স্ব-অনুপ্ৰাণিত আদৰ্শ গ্ৰাম যোজনা'ৰ অধীনত তেওঁলোকৰ গাওঁখন পুনৰুজ্জীৱিত কৰিছে। এয়া হৈছে আপোনাৰ গাওঁ অৰ্থাৎ আপোনাৰ মাতৃভূমিৰ প্ৰতি আসক্তি আৰু কৃতজ্ঞতাৰ এক অনুকৰণীয় উদাহৰণ। কৃতজ্ঞ লোকসকলৰ হৃদয়ত, তেওঁলোকৰ জন্মস্থানৰ প্ৰতি দীৰ্ঘদিন ধৰি জীৱন্ত প্ৰেম আৰু শ্ৰদ্ধা আছে। এনে উদাহৰণে মোৰ এই বিশ্বাসক শক্তিশালী কৰে যে এখন নতুন ভাৰত উদীয়মান হৈছে – এক শক্তিশালী ভাৰত আৰু এক সংবেদনশীল ভাৰত। মই নিশ্চিত যে এই উদাহৰণৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ আন সক্ষম দেশবাসীয়েও তেওঁলোকৰ গাওঁ আৰু চহৰসমূহৰ উন্নয়নত অৰিহণা যোগাব।
১৮. এই সন্দৰ্ভত, মই আপোনালোক সকলো দেশবাসীৰ সৈতে এক ব্যক্তিগত অভিজ্ঞতা বিনিময় কৰিবলৈ বিচাৰো। যোৱা বছৰ জুন মাহত মই কানপুৰ দেহাট জিলাত থকা মোৰ জন্মস্থান, অৰ্থাৎ মোৰ গাওঁ পাৰোংখ ভ্ৰমণ কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছিলো। তাত উপস্থিত হোৱাৰ পিছত, মোৰ গাওঁখনৰ মাটি মোৰ কপালত লগোৱাৰ অনুভৱ জাগ্ৰত হৈছিল কাৰণ মই বিশ্বাস কৰো যে মোৰ গাঁৱৰ, দেশৰ আশীৰ্বাদৰ বলতহে মই ৰাষ্ট্ৰপতি ভৱনত উপস্থিত হ'বলৈ সক্ষম হৈছিলোঁ। মই পৃথিৱীত য'তেই যাওঁ, মোৰ গাওঁ আৰু মোৰ ভাৰত মোৰ হৃদয়ত বিদ্যমান। যিসকল লোকে তেওঁলোকৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু প্ৰতিভাৰে জীৱনৰ দৌৰত আগবাঢ়িবলৈ সক্ষম হৈছে তেওঁলোকলৈ মোৰ অনুৰোধ হৈছে যে তেওঁলোকে যাতে নিজৰ গাওঁ আৰু চহৰ আৰু মাতৃসকলক সদায় মনত ৰাখে। একে সময়তে, আপোনাৰ জন্মস্থান আৰু দেশৰ সেৱা কৰিবলৈ আপুনি যি পাৰে তাকে কৰিব লাগিব। যদি ভাৰতৰ সকলো সফল লোকে তেওঁলোকৰ নিজ নিজ জন্মস্থানৰ বিকাশৰ বাবে আন্তৰিকতাৰে কাম কৰে, তেন্তে স্থানীয় উন্নয়নৰ আধাৰত সমগ্ৰ দেশখন বিকশিত হ'ব।
মৰমৰ দেশবাসীসকল,
১৯. আজি আমাৰ সৈনিক আৰু সুৰক্ষা কৰ্মীসকলে দেশপ্ৰেমৰ ঐতিহ্যক আগবঢ়াই নিছে। হিমালয়ৰ অসহনীয় ঠাণ্ডাত আৰু মৰুভূমিৰ প্ৰচণ্ড গৰমত তেওঁলোকে পৰিয়ালৰ পৰা আঁতৰি মাতৃভূমিৰ সুৰক্ষাৰ বাবে অপেক্ষা কৰি আছে। আমাৰ সশস্ত্ৰ বাহিনী আৰু আৰক্ষীয়ে দেশৰ সীমা সুৰক্ষিত কৰিবলৈ আৰু আভ্যন্তৰীণ শৃংখলা বজাই ৰাখিবলৈ অহৰ্নিশে সতৰ্ক থাকে যাতে আন সকলো দেশবাসীয়ে শান্তিৰে শুব পাৰে। যেতিয়াই এজন সাহসী সৈনিকৰ মৃত্যু হয়, সমগ্ৰ দেশ শোকত স্তব্ধ হয়। আমি যোৱা মাহত এক দুৰ্ঘটনাত দেশৰ এজন সাহসী কমাণ্ডাৰ - জেনেৰেল বিপিন ৰাৱাট - তেওঁৰ পত্নী আৰু বহুগৰাকী সাহসী যোদ্ধাক হেৰুৱাইছিলো। এই ঘটনাত সকলো দেশবাসী গভীৰভাৱে দুখী হৈছিল।
ভদ্ৰপুৰুষ তথা ভদ্ৰমহিলাসকল,
২০. দেশপ্ৰেমৰ ভাৱনাই দেশবাসীৰ কৰ্তব্যৰ ভক্তিক অধিক শক্তিশালী কৰে। আপুনি চিকিৎসক হওক বা উকীলেই হওক, দোকানী হওক বা কাৰ্যালয়ৰ কৰ্মীয়েই হওক, চুইপাৰ হওক বা শ্ৰমিক হওক, সততা আৰু দক্ষতাৰে আপোনাৰ কৰ্তব্য পালন কৰাটো হৈছে দেশলৈ আপোনাৰ প্ৰাথমিক আৰু আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদান।
২১. সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ সৰ্বোচ্চ কমাণ্ডাৰ হিচাপে, মই উল্লেখ কৰি আনন্দিত যে এই বছৰটো সশস্ত্ৰ বাহিনীত মহিলা সশক্তিকৰণৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা বিশেষভাৱে গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ আহিছে। আমাৰ কন্যাসকলে পৰম্পৰাগত সীমা অতিক্ৰম কৰিছে, আৰু এতিয়া নতুন ক্ষেত্ৰত মহিলা বিষয়াসকলৰ বাবে স্থায়ী আয়োগৰ সুবিধা আৰম্ভ হৈছে। একে সময়তে, সৈনিক বিদ্যালয় আৰু সুপ্ৰতিষ্ঠিত ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিৰক্ষা একাডেমীৰ পৰা মহিলাৰ আগমনৰ পথ প্ৰশস্ত কৰাত কেৱল সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ প্ৰতিভাৰ পাইপলাইন সমৃদ্ধ হোৱাই নহয় বৰঞ্চ আমাৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীত লিংগ সমতাৰ সুবিধাও উপলব্ধ হ’ব।
২২. মই নিশ্চিত যে ভৱিষ্যতৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ ভাৰত আজি উন্নত স্থিতিত আছে। একবিংশ শতিকাক জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ যুগ হিচাপে দেখা গৈছে আৰু ভাৰতে নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ বাবে ইয়াৰ সাহসী আৰু উচ্চাকাংক্ষী লক্ষ্যৰে বিশ্ব মঞ্চত নেতৃত্বৰ স্থিতি সৃষ্টি কৰিছে। ব্যক্তিগত পৰ্যায়ত, গান্ধীজীৰ পৰামৰ্শ অনুসৰি পৰিৱেশ উন্নত কৰাৰ বাবে আমাৰ প্ৰত্যেকেই নিজৰ অৱদান আগবঢ়াব পাৰে। ভাৰতে সদায় সমগ্ৰ বিশ্বক এটা পৰিয়াল হিচাপে গণ্য কৰি আহিছে। মই নিশ্চিত যে বিশ্ব ভ্ৰাতৃত্বৰ এই মনোভাৱৰ সৈতে আমাৰ দেশ আৰু সমগ্ৰ বিশ্ব সম্প্ৰদায় আৰু অধিক সুসংগত আৰু সমৃদ্ধ ভৱিষ্যতৰ দিশে আগবাঢ়িব।
মৰমৰ দেশবাসীসকল,
২৩. এই বৰ্ষত যেতিয়া আমাৰ দেশে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিব, আমি আমাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ইতিহাসৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি অতিক্ৰম কৰিম। আমি এই অনুষ্ঠানটো 'আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ' হিচাপে উদযাপন কৰি আছো। মই জানি আনন্দিত যে আমাৰ দেশবাসীয়ে, বিশেষকৈ আমাৰ যুৱপ্ৰজন্মই এই ঐতিহাসিক অনুষ্ঠানত উৎসাহেৰে বৃহৎ পৰিসৰত অংশগ্ৰহণ কৰিছে। এইটো কেৱল পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ বাবেই নহয়, আমাৰ সকলোৰে বাবে আমাৰ অতীতৰ সৈতে পুনৰ সংযোগ স্থাপন কৰাৰ এক উত্তম সুযোগ। আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰাম আমাৰ গৌৰৱময় ঐতিহাসিক যাত্ৰাৰ এক প্ৰেৰণাদায়ক অধ্যায় আছিল। স্বাধীনতাৰ এই পয়সত্তৰতম বৰ্ষটো হৈছে আমাৰ মহান ৰাষ্ট্ৰীয় আন্দোলনক অনুপ্ৰাণিত কৰা জীৱনৰ মূল্যবোধক পুনৰ জাগ্ৰত কৰাৰ সময়। অনেক বীৰাংগনা তথা বীৰ পুত্ৰই আমাৰ স্বাধীনতাৰ বাবে প্ৰাণ দিছে। স্বাধীনতা দিৱস আৰু গণৰাজ্য দিৱসৰ ৰাষ্ট্ৰীয় উৎসৱ ইমানবোৰ কঠোৰ যাতনা আৰু ত্যাগৰ পিছত প্ৰাপ্ত হৈছে। আহক! গণতন্ত্ৰ দিৱস উপলক্ষে আমি সকলোৱে সেই অমৰ ত্যাগবোৰো সন্মান সহকাৰে স্মৰণ কৰো।
মৰমৰ দেশবাসীসকল,
২৪. আমাৰ সভ্যতা প্ৰাচীন, কিন্তু আমাৰ এই গণতন্ত্ৰ নতুন। ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণ আমাৰ বাবে এক নিৰন্তৰ অভিযান। যিদৰে এটা পৰিয়ালত ঘটে, ঠিক তেনেদৰে এখন দেশতো এটা প্ৰজন্মই পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ বাবে এক উন্নত ভৱিষ্যত নিশ্চিত কৰিবলৈ কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰে। আমি স্বাধীনতা অৰ্জন কৰাৰ সময়ত ঔপনিৱেশিক শাসনৰ শোষণে আমাক চৰম দৰিদ্ৰতাৰ অৱস্থাত ৰুগ্ন কৰি পেলাইছিল। কিন্তু তেতিয়াৰে পৰা পয়সত্তৰ বছৰত আমি আকৰ্ষণীয় অগ্ৰগতি লাভ কৰিছো। এতিয়া যুৱ প্ৰজন্মক আদৰণি জনোৱাৰ বাবে সুযোগৰ নতুন দুৱাৰ মুকলি হৈছে। আমাৰ যুৱপ্ৰজন্মই এই সুযোগবোৰৰ সুবিধা লৈ সফলতাৰ নতুন দৃষ্টান্ত স্থাপন কৰিছে। মই নিশ্চিত যে এই শক্তি, আত্মবিশ্বাস আৰু উদ্যমৰ জৰিয়তে আমাৰ দেশে প্ৰগতিৰ পথত আগবাঢ়ি যাব আৰু ইয়াৰ সামৰ্থ্যৰ সৈতে সংগতি ৰাখি বিশ্ব সম্প্ৰদায়ত নিশ্চিতভাৱে অগ্ৰণী স্থান অৰ্জন কৰিব।
২৫. মই আপোনালোক সকলোকে পুনৰ গণতন্ত্ৰ দিৱসৰ শুভেচ্ছা জনাইছো।
ধন্যবাদ
জয় হিন্দ!

President's Secretariat
Address to the Nation by the Hon’ble President of India Shri Ram Nath Kovind on the eve of the Republic Day 2022
25 JAN 2022 7:45PM by PIB Delhi
Dear Fellow Citizens!
Namaskar!
1. My heartiest greetings to all of you, in India and abroad, on the eve of the 73rd Republic Day! It is an occasion to celebrate what is common to us all, our Indian-ness. It was on this day in 1950 that this sacred essence of us all assumed a formal shape. That day, India was established as the largest democratic republic and ‘we the people’ put into effect a Constitution that is an inspired document of our collective vision. The diversity and vibrancy of our democracy is appreciated world-wide. It is this spirit of unity and of being one nation which is celebrated every year as Republic Day. This year’s celebrations may be muted due to the pandemic, but the spirit is as strong as ever.
1. On this occasion, let us also remember the great freedom fighters who showed incomparable courage in their pursuit of the dream of Swaraj and fired up the people to fight for it. Two days ago, on 23rd January, all of us observed the one hundred twenty-fifth birth anniversary of Netaji Subhas Chandra Bose, who had adopted the energising salutation of ‘Jai-Hind’. His quest for independence and his ambition to make India proud inspire all of us.
1. We are immensely fortunate that the Constituent Assembly which prepared the document included some of the best minds of their generation. They were the leading lights of our great Freedom Struggle. After long years, the soul of India was re-awakening, and these exceptional men and women were the harbingers of a new dawn. They discussed threadbare every Article, every phrase and every word, on behalf of the people. The churning went on for close to three years. Eventually, it was Dr. Babasaheb Ambedkar who, as chairman of the drafting committee, prepared the final version that has become our founding document.
1. While the text of the Constitution, dealing with the details of the workings of the State, is quite long, the Preamble sums up its guiding principles – Democracy, Justice, Liberty, Equality and Fraternity. They form the bedrock on which our Republic stands. These are the values that form our collective inheritance.
1. These values have been accorded primacy in our Constitution in the form of Fundamental Rights and Fundamental Duties of the citizens. Rights and duties are two sides of the same coin. The observance of the Fundamental Duties mentioned in the Constitution by the citizens creates the proper environment for enjoyment of Fundamental Rights. By fulfilling the fundamental duty of rendering national service when called upon to do so, crores of our people have transformed the Swachh Bharat Abhiyan and the COVID vaccination drive into mass movements. A great deal of credit for the success of such campaigns goes to our dutiful citizens. I am sure that our people will continue to strengthen the campaigns of national interest with their active participation and will demonstrate the same dedication.
1. The Constitution of India was enacted and adopted by the Constituent Assembly on 26th November 1949, which we now celebrate as Constitution Day. But it was made effective two months later. This was done to mark that day in 1930 when India resolved to win complete freedom. From 1930 to 1947, every year 26th January was celebrated as ‘Purna Swaraj Day’, and that was the day chosen to put the Constitution into force.
1. Writing in 1930, Mahatma Gandhi had advised fellow citizens how ‘Purna Swaraj Day’ was to be celebrated. He had said and I quote:
“Remember that since we desire to attain our end by non-violent and truthful means only, we can do so only through self-purification. We should therefore devote the day to doing such constructive work as lies in our power to do.” [UNQUOTE]
1. Needless to say, Gandhiji’s advice is timeless. He would have liked us to celebrate the Republic Day in the same manner. He wanted us to look inside, introspect and strive to become better human beings, and then also look outside, join hands with others, and contribute towards the making of a better India and a better world.
Dear Fellow Citizens,
1. The world has never been in so much need of help as now. It has been over two years now and humankind is still battling with the corona-virus. Hundreds of thousands of lives have been lost, and the world economy has been reeling under the impact. The world has suffered from unprecedented misery, and surge after surge of new variants have been posing new crises. It has been an extraordinary challenge to humankind.
1. The pandemic management was bound to be all the more difficult in India. We have high population density, and as a developing economy we did not have the level of resources and infrastructure needed to battle this invisible enemy. But it is only in such difficult times that the resilience of a nation shines forth. I am proud to say that we have shown an unmatched resolve against the corona virus. In the first year itself, we raised the healthcare infrastructure and also reached out to help others. By the second year, we had developed indigenous vaccines and launched the world’s biggest vaccination drive in history. The vaccination drive is progressing at a quick pace in our country. During the pandemic, we have reached out to several other countries with vaccines and other medical help. This contribution by India has been appreciated by international organizations.
1. There have been setbacks, unfortunately, as the virus makes a comeback with new mutations. Countless families have gone through a harrowing time. There are no words to express our collective trauma. The only saving grace is that many lives could be saved. As the pandemic is still wide-spread, we must remain alert and not let our guard down. The precautions we have taken till now have to be continued. Wearing mask and maintaining social distancing have been essential parts of COVID appropriate behaviour. In the fight against the COVID pandemic, it has now become a sacred national duty of every citizen to follow the precautions suggested by our scientists and experts. We have to discharge this duty till the crisis is behind us.
1. A time of crisis has also made us appreciate how we all Indians are connected as one family. The time of social distancing has brought us close to each other. We have realised how much we depend on each other. Doctors, nurses and paramedics have risen to the challenge, working long hours in difficult conditions even at the risk of their lives to attend to patients. Others have kept the nation moving, managing supply chains and utilities. The leadership, policy-makers, administrators and others at the central and state levels have made timely interventions.
1. Due to such interventions the economy is on the move again. It is a testimony to India’s spirit in the face of adversity that the economy is projected to grow at an impressive rate in this fiscal, after going through contraction last year. This shows the success of the Atmanirbhar Bharat Abhiyan launched in the previous year. The government has shown relentless focus on reforming every economic sector and providing a helping hand wherever necessary. The impressive economic performance is made possible due to improvement in the agriculture and manufacturing sectors. I am happy to note that our farmers, especially young farmers with small holdings, are enthusiastically adopting natural farming.
1. Small and medium enterprises have played an important role in providing employment to people and imparting impetus to the economy. Our innovative young entrepreneurs have set new benchmarks of success by making effective use of the start-up eco-system. It is a testimony to the success of our country's massive and robust digital payment platform that millions of digital transactions are being done every month.
1. To reap the demographic dividend, the government has created the right environment with the National Education Policy that makes a perfect blend of traditional values and modern skills. It is gratifying to note that India has found a place among the top 50 innovative economies. It is all the more satisfying to note that we have been able to promote merit while also stressing upon all-round inclusion.
Ladies and gentlemen,
1. In the past year, our sports-persons also brought cheers as they made their mark at the Olympics. The self-confidence of these young champions inspires millions today.
1. In the recent months, I have witnessed remarkable examples of our people strengthening the country and the society through their commitment and action in diverse areas. However, I will mention only two such instances. The dedicated teams of the Indian Navy and Cochin Shipyard Limited have built an indigenous state-of-the-art aircraft carrier IAC Vikrant which is to be inducted into our Navy. Due to such modern military capabilities, India is now counted among the world's leading naval powers. This is an impressive example of moving towards self-reliance in the field of defence. Apart from this, I found one special experience very touching. In a village called Sui in Bhiwani district of Haryana, some enlightened citizens who belong to that village have transformed the village under the 'Swa-Prerit Adarsh ​​Gram Yojana', demonstrating sensitivity and diligence. This example of expressing affection and gratitude for one’s village or native land is worth emulating. There remains life-long love and reverence for their native land in the hearts of grateful people. This example strengthens my belief that a new India is emerging – a Strong India and a Sensitive India; Sashakt Bharat, Samvedan-sheel Bharat. I am sure that taking inspiration from this example, other resourceful people will also contribute for the development of their villages and cities.
1. In this context, I would like to share a personal experience with all of you. I had the privilege of visiting my birth-place, that is, my village Paraunkh at Kanpur Dehat district in the month of June last year. On reaching there, I naturally felt the urge to express respect for the sacred soil of my village and applied it on my forehead because I believe that I have been able to reach Rashtrapati Bhavan only due to the blessings of my village. Wherever in the world I may be, my village and my country remain in my heart. I request the people of India who are successful in life due to their hard work and talent, to always remember their roots, their village, town or city. Also, all of you must serve your place of birth and your country in whatever way you can. If all the successful people of India work sincerely for the development of their birth-places, then the whole country will benefit from the outcome of such local development.
Dear Fellow Citizens,
1. Today, it is our soldiers and security personnel who carry on the legacy of national pride. In the unbearable cold of the Himalayas and in the excruciating heat of the desert, far away from their families, they continue to guard the motherland. It is thanks to the constant vigil of the armed forces securing our borders and the police personnel maintaining internal security within the country that their fellow citizens enjoy peaceful life. When a brave soldier dies on duty, the entire country feels sad. Last month, in an unfortunate accident, we lost one of the bravest commanders of the country - General Bipin Rawat - his wife and many brave soldiers. The entire country was deeply saddened by the tragic loss.
Ladies and gentlemen,
1. Patriotism strengthens the sense of duty among citizens. Whether you are a doctor or a lawyer, a shopkeeper or office-worker, a sanitation employee or a labourer, doing one’s duty well and efficiently is the first and foremost contribution you make to the nation.
1. As the supreme commander of the Armed Forces, I am glad to note that it has been a water-shed year for women empowerment in the Armed Forces. Our daughters have broken a glass ceiling, and permanent commission has now been allowed for women officers in new areas. Also, the talent pipeline for the forces will be strengthened with women coming through Sainik Schools and the prestigious National Defence Academy. Consequently, our Armed Forces will benefit from better gender balance.
1. I am confident that India is better placed today to meet the challenges of the future. The twenty-first century is turning out to be the age of climate change, and India has taken a leadership position on the world stage in showing the way, especially with its bold and ambitious push for renewable energy. At the individual level, each one of us can remember Gandhiji’s advice and help improve the world around us. India has always considered the whole world as one family. I am sure that, inspired by this spirit of universal brother-hood, our country and the entire global community will move towards a more equitable and prosperous future.
Dear Fellow Citizens,
1. This year, India will cross a milestone when it completes 75 years of Independence. We are celebrating this occasion as ‘Azadi ka Amrit Mahotsav’. It is heartening to note that our people, especially youngsters, are participating enthusiastically in a variety of events and programmes organised to commemorate the landmark year. It is a great opportunity for not only the next generation but all of us to re-connect with our past. Our freedom struggle was an inspiring chapter in our splendid saga. In this seventy-fifth year of Independence, let us re-discover the values that animated our glorious national movement. Many men and women laid down their lives for our freedom. Our freedom fighters have suffered un-imaginable torture and made countless sacrifices for us to enjoy the festivals of Independence Day and Republic Day. Let us gratefully recall their immortal sacrifices on the occasion of Republic Day.
Ladies and gentlemen,
1. India is an ancient civilisation but a young republic. For us, nation-building is a constant endeavour. As in a family, so in a nation; one generation works hard to ensure a better future for the next generation. When we won independence, the exploitation of colonial rule had left us in utter poverty, but in seventy-five years, we have made impressive progress. New opportunities await the next generation. Our youth have taken advantage of these opportunities and set new benchmarks of success. I am sure that with this energy, confidence and entrepreneurship, our country will continue to march ahead on the path of progress and will definitely secure its rightful place, befitting its potential, in the global community.
1. I once again wish all of you a Happy Republic Day!
Thank you,
Jai Hind!