কেবিনেট
কেবিনেটে চাফাই কৰ্মচাৰীৰ ৰাষ্ট্ৰীয় আয়োগৰ কাৰ্যকাল তিনি বছৰলৈ বৃদ্ধি কৰিবলৈ অনুমোদন জনাইছে
19 JAN 2022 3:38PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে আজি ৰাষ্ট্ৰীয় চাফাই কৰ্মচাৰী আয়োগৰ কাৰ্যকাল ৩১.৩.২০২২ পিছত তিনি বছৰবৃদ্ধিত অনুমোদন জনাইছে।
তিনি বছৰৰ বাবে সম্প্ৰসাৰণৰ মুঠ ব্যয় হ'ব প্ৰায় ৪৩.৬৮ কোটি টকা।
প্ৰভাৱ:
৩১.৩.২০২২ চনৰ পিছত চাফাই কৰ্মচাৰীসকলৰ ৰাষ্ট্ৰীয় আয়োগৰ কাৰ্যকাল বছৰলৈ বৃদ্ধি কৰিলে মুখ্যতঃ দেশৰ চাফাই কৰ্মচাৰী সকল লাভান্বিত হ'ব আৰু মেনুৱেল স্কেভেঞ্জাৰ চিনাক্ত কৰা হ'ব। ৩১.১২.২০২১ তাৰিখে, এম.এছ. এ.চি.টি. জৰীপৰ অধীনত চিনাক্ত কৰা মেনুৱেল স্কেভেঞ্জাৰৰ সংখ্যা হৈছে ৫৮,০৯৮।
সবিশেষ:
ৰাষ্ট্ৰীয় চাফাই কৰ্মচাৰী আয়োগ আইন, ১৯৯৩-ৰ বিধান অনুসৰি ১৯৯৩ চনত ৰাষ্ট্ৰীয় চাফাই কৰ্মচাৰী আয়োগ ৩১.০৩.১৯৯৭ লৈকে স্থাপন কৰা হৈছিল। আইনখনৰ বৈধতা পিছত আৰম্ভণিতে ৩১.০৩.২০০২ লৈ আৰু তাৰ পিছত ২৯.২.২০০৪ লৈকে বৃদ্ধি কৰা হৈছিল। ৰাষ্ট্ৰীয় চাফাই কৰ্মচাৰী আয়োগ (এনচিএচকে) আইন ২৯.০২.২০০৪ চনৰ পৰা কাৰ্যকৰী হোৱা নাই। তাৰ পিছত, প্ৰস্তাৱৰ জৰিয়তে এনচিএছকে-ৰ কাৰ্যকাল সময়ে সময়ে এক অ-বিধিবদ্ধ প্ৰতিষ্ঠান হিচাপে বৃদ্ধি কৰা হৈছে। বৰ্তমানৰ আয়োগৰ কাৰ্যকাল ৩১.০৩.২০২২ লৈকে।
পৃষ্ঠভূমি:
এন.চি.এছ.কে.-য়ে চাফাই কৰ্মচাৰীসকলৰ কল্যাণৰ বাবে নিৰ্দিষ্ট কাৰ্যসূচী, অধ্যয়ন আৰু চাফাই কৰ্মচাৰীসকলৰ বাবে বিদ্যমান কল্যাণমূলক কাৰ্যসূচীৰ মূল্যাঙ্কন সম্পৰ্কে চৰকাৰক ইয়াৰ পৰামৰ্শ দিয়ে আৰু লগতে বিশেষ অভিযোগৰ ঘটনা আদিৰ তদন্ত কৰে। লগতে, মেনুৱেল স্কেভেঞ্জাৰ আৰু পুনৰ্সংস্থাপন আইন, ২০১৩ হিচাপে নিযুক্তি প্ৰতিৰোধ আইন, ২০১৩-ৰ ব্যৱস্থা অনুসৰি, এনচিএচকে-য়ে আইনখনৰ কাৰ্যকৰীকৰণ নিৰীক্ষণ কৰিব লাগে, কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰক ইয়াৰ কাৰ্যকৰী ৰূপায়ণৰ বাবে পৰামৰ্শ দিব লাগে আৰু আইন/আইনৰ ব্যৱস্থা উলংঘন কৰিব লাগে। কাৰ্যকৰী নোহোৱা সম্পৰ্কীয় অভিযোগবোৰঅনুসন্ধানৰ দায়িত্ব দিয়া হৈছে। চৰকাৰে চাফাই কৰ্মচাৰীসকলৰ উন্নতিৰ বাবে কেইবাটাও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে, কিন্তু আৰ্থ-সামাজিক আৰু শৈক্ষিক দৃষ্টিকোণৰ পৰা তেওঁলোকৰ বঞ্চনাৰ পৰিস্থিতি এতিয়াও আঁতৰ কৰা হোৱা নাই। যদিও মেনুৱেল স্কেভেঞ্জিং প্ৰথা প্ৰায় বাতিল কৰা হৈছে, কিছুমান বিক্ষিপ্ত উদাহৰণ আছে। নৰ্দমা/চেপ্টিক টেংকৰ বিপদজনক পৰিষ্কাৰ কৰণ চৰকাৰৰ বাবে সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰক্ষেত্ৰ হৈ আছে। সেয়েহে, চৰকাৰে অনুভৱ কৰে যে চাফাই কৰ্মচাৰীসকলৰ কল্যাণৰ বাবে চৰকাৰৰ বিভিন্ন কাৰ্যকলাপ আৰু পদক্ষেপনিৰীক্ষণ কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে আৰু নৰ্দমা/চেপ্টিক টেংকবোৰ সম্পূৰ্ণৰূপে মেচিন পৰিষ্কাৰ কৰা আৰু দেশত মেনুৱেল স্কেভেঞ্জাৰৰ পুনৰ্সংস্থাপনৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে।

Cabinet
Cabinet approves extension of tenure of the National Commission for Safai Karamcharis for three years
19 JAN 2022 3:38PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today has approved the extension of the tenure of the National Commission for Safai Karamcharis (NCSK) for three years beyond 31.3.2022.
The total implication of the extension for three years would be approximately Rs.43.68 crore.
Impact :
The major beneficiaries would be the Safai Karamcharis and identified manual scavengers in the country since the NCSK for 3 more years beyond 31.3.2022. The number of Manual Scavengers identified under the MS Act Survey as on 31.12.2021 is 58098.
Details:
The NCSK was established in the year 1993 as per the provisions of the NCSK Act 1993 initially for the period upto 31.3.1997. Later the validity of the Act was initially extended upto 31.3.2002 and thereafter upto 29.2.2004. The NCSK Act ceased to have effect from 29.2.2004. After that the tenure of the NCSK has been extended as a non-statutory body from time to time through resolutions. The tenure of the present Commission is upto 31.3.2022.
Background:
The NCSK has been giving its recommendations to the Government regarding specific programmes for welfare of Safai Karamcharis, study and evaluate the existing welfare programmes for Safai Karamcharis, investigate cases of specific grievances etc. Also as per the provisions of the Prohibition of Employment as Manual Scavengers and their Rehabilitation Act, 2013, the NCSK has been assigned the work to monitor the implementation of the Act, tender advice for its effective implementation to the Centre and State Governments and enquire into complaints regarding contravention/non-implementation of the provisions of the Act. Though the Government has taken many steps for the upliftment of the Safai Karamcharis, the deprivation suffered by them in socio-economic and educational terms is still far from being eliminated. Although manual scavenging has been almost eradicated, sporadic instances do occur. Hazardous cleaning of sewer/septic tanks continues to be an area of the highest priority for the Government. Hence, the Government feels that there is a continued need to monitor the various interventions and initiatives of the Government for welfare of Safai Karamcharis and to achieve the goal of complete mechanization of sewer/septic tanks cleaning in the country and rehabilitation of manual scavengers.