ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମଣିପୁରର ଇମ୍ପାଲଠାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ
“ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଯାହାକୁ ନେତାଜୀ ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର କହୁଥିଲେ ତାହା ନବଭାରତ ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ହେଉଛି”
“ଆମେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବରେ ସମ୍ଭାବନାର ଦିଗ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରୁଛୁ”
“ଆଜି ଦେଶର ଯୁବ ଶକ୍ତି ମଣିପୁରର ଖେଳାଳୀମାନଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ପାଉଛନ୍ତି”
“ଏକ ଆବଦ୍ଧ ରାଜ୍ୟରୁ ମଣିପୁର ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବାଣିଜ୍ୟ ପାଇଁ ଅନୁକୂଳ ରାଜ୍ୟ ହୋଇଛି”
“ କେବଳ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ହିଁ ସ୍ଥିରତା ଆଣିବା ସହ ରାଜ୍ୟକୁ ବିକାଶର ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚାଇ ପାରିବ ”
04 JAN 2022 3:14PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି (୦୪.୦୧.୨୦୨୨) ୧୮୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ୧୩ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଥିବାବେଳେ, ୨ହଜାର ୯୫୦କୋଟି ଟଙ୍କାର ନଅଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ।ଏହି ଉନ୍ନୟନ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ସଡକ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଣ, ସହରାଂଚଳ ଉନ୍ନୟନ, ପୂୂର୍ତ୍ତ, ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା, କୌଶଳ ବିକାଶ, କଳା ଓ ସଂସ୍କୃତି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
୧୭୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହେବାକୁ ଥିବା ପାଞ୍ଚଟି ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । ୩୭ନମ୍ବର ଜାତୀୟ ରାଜପଥରେ ବାରାକ୍ ନଦୀ ଉପରେ ୭୫କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଇସ୍ପାତ ପୋଲକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ । ଏହାଫଳରେ ସିଲଚରୁ ଇମ୍ଫାଲ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରୀ ଭିଡରୁ ରକ୍ଷା ମିଳିବ । ଏହାଛଡା ପ୍ରାୟ ଏଗାର ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ୨ହଜା ୩୮୭ଟି ମୋବାଇଲ ଟାୱାର ସେ ମଣିପୁରବାସୀଙ୍କୁ ଭେଟି ହୋଇଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ୨୮୦କୋଟି ଟଙ୍କାର ଥୋଉବାଲ ବହୁମୁଖୀ ପ୍ରକଳ୍ପର ଜଳ ସରବରାହ ପଦ୍ଧତି ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଥିଲେ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଇମ୍ଫାଲକୁ ପାନୀୟ ଜଳଯୋଗାଣ ହୋଇପାରିବ ।ଏହା ତମେନଲଙ୍ଗ ଜିଲ୍ଲାକୁ ନିରାପଦ ପାନୀୟ ଜଳଯୋଗାଣ ନିମନ୍ତେ ୬୫କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଜଳଯୋଗାଣ ପ୍ରକଳ୍ପ କରାଯାଇଥିବାବେଳେ ୫୧କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ସେନାପତି ଜିଲ୍ଲା ମୁଖ୍ୟାଳୟକୁ ଜଳଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ।
ସରକାରୀ ଓ ଘରୋଇ ଭାଗିଦାରିତାରେ ୧୬୦କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଇମ୍ଫାଲ କର୍କଟ ହସ୍‌ପିଟାଲ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ଡିଆରଡିଓ ସହଯୋଗରେ କିଆମନେଇ ଠାରେ ୩୭କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ୨୦୦ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ କୋଭିଡ ହସ୍‌ପିଟାଲ ମଧ୍ୟ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଥିଲେ । ଇମ୍ଫାଲ ସ୍ମାର୍ଟସିଟି ମିଶନ ଅଧୀନରେ ୧୭୦କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ସମନ୍ୱିତ କମାଣ୍ଡ ଓ କଣ୍ଟ୍ରୋଲରୁମ ( ଆଇସିସିସି), ଇମ୍ଫାଲ ନଦୀ(ପ୍ରଥମ ଫେଜର) ପଶ୍ଚିମ ପାଶ୍ୱର୍ ଓ ଥଙ୍ଗଲବଜାର (ପ୍ରଥମ ଫେଜର) ମାଲରୋଡ ବିକାଶ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ ୨୦୦କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଉଦ୍‌ଭାବନ, ନବୀକରଣ, ଉଷ୍ମାୟନ ଓ ତାଲିମକେନ୍ଦ୍ର (ସିଆଇଆଇଆଇଟି)ର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । ସେ ମଧ୍ୟ ୨୪୦କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ହରିୟାଣା ଗୁରୁଗାଓଁଠାରେ ମଣିପୁର ନୃତ୍ୟକଳା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ ।
ସମବେତ ଜନତାଙ୍କୁ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଉ ଅଳ୍ପଦିନ ପରେ ୨୧ ଜାନୁୟାରୀ ଦିନ ମଣିପୁର ତାର ରାଜ୍ୟ ପାହ୍ୟା ପାଇବାର ୫୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିବ । ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ବର୍ଷ ବା ଅମ୍ରିତ ମହୋତ୍ସବ ସହ ଏହା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ସାହ ଓ ଉଦ୍ଦୀପନାର ବିଷୟ ।
ମଣିପୁରର ସାହସୀ ବୀରମାନଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜ୍ଞାପନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ମନରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ର ବିଶ୍ୱାସ ଏଠାରୁ ହିଁ ଆସିଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷଙ୍କର ସେନା ପ୍ରଥମଥର ପାଇଁ ମୋଇରାଙ୍ଗଠାରେ ଜାତୀୟ ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ କରିଥିଲେ । ନେତାଜୀ ଯେଉଁ ଉତ୍ତରପୂର୍ବକୁ ସ୍ୱାଧୀନତାର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାରା ବୋଲି କହୁଥିଲେ, ତାହା ଆଜି ନବ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ହୋଇଛି । ଦେଶର ପୂର୍ବା ଓ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଭାରତର ପ୍ରଗତିର ଉତ୍ସ ହେବ ଓ ତାହାର ଏହି ସବୁ ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରଗତିରୁ ସୁସ୍ପଷ୍ଟ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜି ଉଦ୍‌ଘାଟିତ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ‌ଯୋଜନା ନିମନ୍ତେ ମଣିପୁରବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ । ମଣିପୁରରେ ଏକ ସ୍ଥିର ସରକାର ସ୍ପଷ୍ଟ ବହୁମତ ସହ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଢଙ୍ଗରେ ଶାସନ କରୁଥିବାରୁ ସେ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଇଥିଲେ । ମଣିପୁର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଏକ ମଜବୁତ ସରକାର ବାଛିବା ଯୋଗୁଁ ଆଜି ଛଅଲକ୍ଷ କୃଷକ ପରିବାର କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନାର ଶହ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କା ପାଉଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନାରେ ଛଅଲକ୍ଷ ଗରିବ ପରିବାର ସହାୟତା ପାଉଛନ୍ତି, ପିଏମ୍‌ଏୱାଇ ଅଧୀନରେ ୮୦ହଜାର ଆବାସ ଯୋଗାଯାଇଛି, ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନାରେ ୪ଲକ୍ଷ ୨୫ହଜାର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ମାଗଣା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ୧. ୫ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ, ୧.୩ଲକ୍ଷଙ୍କୁ ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ ସଂଯୋଗ, ୩୦ହଜାର ଶୌଚାଳୟ, ୩୦ଲକ୍ଷ ମାଗଣା ଟିକା ମାତ୍ରା ଓ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଳାରେ ଅମ୍ଳଜାନ କାରଖାନା ରାଜ୍ୟରେ ଏକ ବାସ୍ତବତାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ଆଗରୁ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଥର ମଣିପୁର ଆସିଛନ୍ତି । ସେ କହିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ଯନ୍ତ୍ରଣା ବୁଝିଛନ୍ତି “ସେଇଥିପାଇଁ ୨୦୧୪ ପରେ ମୁଁ ଦିଲ୍ଲୀ ସରକାରଙ୍କୁ ଆପଣମାନଙ୍କ ଘର ଦୁଆରକୁ ନେଇ ଆସିଛି” ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଧିକାରୀ ଓ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ପରିଦଶର୍ନ କରି ସ୍ଥାନୀୟ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସେବା କରିବାକୁ କୁହାଯାଇଛି । “ଆପଣମାନେ ଦେଖିପାରୁଥିବେ ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କ ଅଞ୍ଚଳରୁ ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ପାଞ୍ଚଜଣ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଭାଗ ଦାୟିତ୍ୱରେ ଅଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦୀର୍ଘ ସାତବର୍ଷର ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ ଯୋଗୁଁ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଓ ବିଶେଷକରି ମଣିପୁରରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଦୃଶ୍ୟମାନ । ଆଜି ମଣିପୁର ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତିତ କର୍ମ ସଂସ୍କୃତି ପଥରେ ପାଦ ଥାପିଛି । ଏହା କେବଳ ମଣିପୁର ସଂସ୍କୃତି ଓ ସେମାନଙ୍କ ଯତ୍ନ ଯୋଗୁଁ ସମ୍ଭବପର ହୋଇଛି । ସଂଯୋଗୀକରଣ ଏକ ପ୍ରାଥମିକତା ହୋଇଥିବାବେଳେ ସୃଜନଶୀଳତା ମଧ୍ୟ ସମଭାବେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ସଡକ ପ୍ରକଳ୍ପ ସହ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ ଉନ୍ନତ ମୋବାଇଲ ନେଟୱାର୍କ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଓ ନବୀକରଣ ଯୁବ ସମାଜର ଉତ୍ସାହ ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ଆଧୁନିକ କର୍କଟ ହସ୍‌ପିଟାଲ ସେବା ଯତ୍ନ ବୃଦ୍ଧି ସହ ମଣିପୁର ନୃତ୍ୟକଳା ଓ ଗୋବିନ୍ଦ ଜୀ ମନ୍ଦିରର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟର ସଂରକ୍ଷଣ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ପାଇଁ “ଆକ୍ଟ ପ୍ଲାଷ୍ଟ” ନୀତି ଆପଣାଇଛନ୍ତି ।ଈଶ୍ୱର ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ବିପୁଳ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏଠାରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଓ ବିକାଶର ଅନେକ ସୁବିଧା ରହିଛି । ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଏହାକୁ ଶାକାର କରିବା ପାଇଁ କାମ ଚାଲିଛି । ଉତ୍ତରପୂର୍ବାଞ୍ଚ ଏବେ ଭାରତ ବିକାଶର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ହୋଇଛି ବୋଳି ସେ କହିଥିଲେ । ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଏହାକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ କାମ ଚାଲିଛି । ଉତ୍ତରପୂର୍ବାଂଚଳ ଏବେ ଭାରତ ବିକାଶର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ମଣିପୁର ଭାରତର ଏପରି ଏକ ରାଜ୍ୟ ଯେ ସେ ଦେଶକୁ କ୍ୱଚିତ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଥିବା ରତ୍ନ ଦେଇଛି । ଯୁବଶକ୍ତି ବିଶେଷ କରି ଏଠାକାର ଝିଅମାନେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଦେଶକୁ ଗର୍ବିତ କରିଛନ୍ତି । ଆଜି ଦେଶର ଯୁବସମାଜ ମଣିପୁର ଖେଳାଳୀମାନଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ପାଉଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଓ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଉଦ୍ୟମ ଫଳରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଆଉ ଉଗ୍ରବାଦର ନିଆଁ ନାହିଁ ବରଂ ବିକାଶ ଓ ଶାନ୍ତିର ଆଲୋକ ଅଛି । ଶହ ଶହ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଯୁବକ ଯୁବତୀ ଅସ୍ତ୍ର ତ୍ୟାଗ କରି ଜାତୀୟ ବିକାଶର ମୁଖ୍ୟଧାରାରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି । ଦୀର୍ଘଦିନ ଧରି ପଡିରହିଥିବା ରାଜିନାମା ଐତିହାସିକ ଅସମାଧିତ ମିମାଂସାର ଚଳିତ ସରକାର ଅନ୍ତ ଘଟାଇଛନ୍ତି । ଏକ ଅବରୋଧ ରାଜ୍ୟରୁ ରାଜ୍ୟ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବାଣିଜ୍ୟ ପାଇର୍ଁ ପଥ ପରିସ୍କାର କରିଛି ।
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଏହି ଦଶକ ମଣିପୁର ନିମନ୍ତେ ଖୁବ୍ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଅତୀତରେ ହୋଇଥିବା ସମୟ ପାଇଁ ସେ କ୍ଷୋଭ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଆଉ ଗୋଟିଏ କ୍ଷଣ ମଧ୍ୟ ନାହିଁ । “ଆମକୁ ମଣିପୁରରେ ସ୍ଥିରତା ରଖିବାକୁ ପଡିବ ଓ ମଣିପୁରକୁ ବିକାଶର ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ହେବ । କେବଳ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ହିଁ ଏହା କରିପାରିବେ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM inaugurates and lays the foundation stone of various developmental projects in Imphal, Manipur
“The North East, which Netaji called the gateway to India's independence, is becoming the gateway to fulfilling the dreams of a new India”
“We are working to realise the possibilities in the North East”
“Today the youth of the country are taking inspiration from the players of Manipur”
“From a ‘blockade state’ , Manipur has become a state promoting international trade”
“We also have to maintain stability in Manipur and take Manipur to new heights of development. Only the double engine government can do this work”
04 JAN 2022 3:14PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated 13 Projects worth around Rs. 1850 crores and laid the foundation stone of 9 projects worth around Rs 2950 crore in Imphal, Manipur today. These projects relate to diverse sectors such as Road Infrastructure, Drinking Water Supply, Health, Urban Development, Housing, Information Technology, Skill Development, Art and Culture, among others.
The Prime Minister laid the foundation stone of construction of five National Highway Projects to be built at a cost of more than Rs 1700 crore. He inaugurated the Steel Bridge built over the Barak River on NH-37, at a cost of over Rs 75 crore, which would decongest traffic between Silchar and Imphal. He also dedicated to the people of Manipur 2387 mobile towers built at a cost of around Rs 1100 crores.
Prime Minister inaugurated ₹280 crore worth ‘Water Transmission system of Thoubal Multi-purpose project’, which will provide drinking water supply to the Imphal city; the Water Supply Scheme project built at the cost of Rs 65 crore, to provide safe drinking water to residents of ten habitations of Tamenglong district and the ‘Augmentation of Senapati District Headquarter Water Supply Scheme’ built at a cost of Rs. 51 crore to provide a regular water supply to the residents of the area.
The Prime Minister also laid the foundation stone of a ‘State of the Art Cancer Hospital’ in Imphal worth around Rs. 160 crore on a PPP basis. He inaugurated the ‘200 Bedded Covid Hospital at Kiyamgei’ which has been set up at a cost of about Rs. 37 crore in collaboration with DRDO. He inaugurated three projects under ‘Imphal Smart City Mission’, developed at a cost of more than Rs 170 crore, including the Integrated Command and Control Centre (ICCC)’, ‘Development of Western Riverfront on Imphal River (Phase I)’ and ‘Development of Mall Road at Thangal Bazar (Phase I)’.
The Prime Minister also laid the foundation stone of ‘Centre for Invention, Innovation, Incubation and Training (CIIIT)’ to be built in the state at a cost of about Rs 200 crore. He also laid the foundation stone for the construction of the Manipur Institute of Performing Arts at Gurgaon, Haryana, to be built at a cost of more than Rs 240 crore.
Addressing the gathering, the Prime Minister said a few days from now, on January 21, would be the 50th anniversary of Manipur getting statehood. This fact, along with the occasion of Amrit Mahotsav on 75 years of its independence is a major inspiration in itself.
Paying homage to the bravery of the people of Manipur, the Prime Minister said the belief in freedom among the people of the country, started here from the land of Moirang, where Netaji Subhash's army hoisted the national flag for the first time. The North East, which Netaji called the gateway to India's independence, is becoming the gateway to fulfilling the dreams of a new India. He reiterated his belief that the eastern and north eastern parts of India will be the source of India's progress and this is visible in the growth of the region today.
The Prime Minister congratulated the people of Manipur for the schemes for which the foundation stone has been laid and were inaugurated today. He thanked the people of Manipur for the formation of a stable government that is governing with full majority and with full impact. He stressed that due this stability and choice of the people of Manipur achievements like 6 lakh farmer families getting hundreds of crore rupees under Kisan Samman Nidhi; 6 lakh poor families getting benefits under PM Garib Kalyan Scheme; 80 thousand houses under PMAY; free medical treatment to 4.25 lakh patients under Ayushman Yojna; 1.5 lakh free gas connections; 1.3 lakh free electricity connections; 30 thousands toilets; more than 30 lakh free vaccine doses and oxygen plants in every district of the state could become reality.
The Prime Minister recalled that even before he became the Prime Minister, he visited Manipur many times. He said he understands their pain, “that's why after 2014, I have brought Delhi - Government of India to your doorstep.” Every officer and Minister was asked to visit the region and serve the people as per their local needs. “You can see that there are five important faces from the region in key portfolios in the Council of Ministers '', the Prime Minister pointed out.
The Prime Minister noted that the hard work of the government for seven years is visible in the entire North East and especially in Manipur. Today Manipur is becoming a symbol of a new work culture of change. These changes are for Manipur's Culture and for their care. Connectivity is also a priority in this change and creativity is equally important, he said. The Prime Minister elaborated that the Projects of road and infrastructure along with better mobile networks will strengthen connectivity. CIIT will contribute to the creativity and innovation spirit of the local youth. Modern Cancer hospital will add to the dimension of care and the Manipur institute of Performing Art and renovation of Govind Ji Mandir will preserve the cultural heritage.
The Prime Minister said that his Government has resolved to 'Act East' for the Northeast. He said God has given so many natural resources, so much potential to this region. There are so many possibilities for development and tourism here. He added that work is now being done to realise these possibilities in the North East. Northeast is now becoming the gateway to India's development, he added.
The Prime Minister said Manipur has been a state giving one of the rarest gems for the country. The youth here and especially the daughters of Manipur have made the country proud all over the world. Especially today the youth of the country are taking inspiration from the players of Manipur.
The Prime Minister said today, due to the continuous efforts of the double engine government, there is no fire of extremism and insecurity in this region, but there is light of peace and development. Hundreds of youths across the North East have left arms and joined the mainstream of development. The Prime Minister said the agreements which were pending for decades, the current government has taken these historical accords to conclusion. From a ‘blockade state’ , Manipur has become a state giving way for international trade.
He said this decade of the 21st century is very important for Manipur. He lamented the loss of time in the past. He added that there is not a single moment now. “We also have to maintain stability in Manipur and also take Manipur to new heights of development. And only the double engine government can do this work”, he emphasized.