মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী-মন্দলনা কেন-ৱাতৱা ইন্তরলিঙ্কিং তৌনবা তুরেলশিংগী প্রোজেক্ত অয়াবা পীখ্রে
প্রোজেক্ত অসি লুপা করোর ৪৪,৬০৫ চংগনি অমসুং চহি ৮দা লোইশিনগনি
প্রোজেক্ত অসিনা হাইদ্রো পাৱর এম.দবল্যু ১০৩ অমসুং সোলর পাৱর এম.দবল্যু. ২৭ পুথোক্কনি
প্রোজেক্ত অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা কেন-বাতৱা লিঙ্ক প্রোজেক্ত ওথোরিতী (কে.বি.এল.পি.এ.) কৌবা স্পেসিএল পর্পজ ভেহিকল (এস.পি.ভি.) অমা শেমগনি
প্রোজেক্ত অসিনা মধ্য প্রদেশকী ছত্তরপুর, পন্না অমসুং তীকমগর অমসুং উত্তর প্রদেশকী বান্দা, মহোবা অমসুং ঝান্সীগী মতম চুপ্পা ঈকং থোক্কনবা অমসুং ঈশিং তাংবা লমদমশিংদা লৈবা লম হেক্তর লাখ ১০.৬২দা ঈথৈ-লৌখোঙ ফংহল্লগনি
কেনেল শম্নহন্দুনা মীওই লাখ ৬২দা থক্নবা ঈশিং ফংহল্লগনি
08 DEC 2021 4:33PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলনা তুরেলশিংগী প্রোজেক্তকী কেন-বেতৱা ইন্তর-লিঙ্কিং তৌনবগী ফন্দিং অমসুং ইমপ্লিমেন্তেসন তৌবদা অয়াবা পীখ্রে।
২০২০-২১গী প্রাইস লেবেলশিংদা কেন-বেতৱা লিঙ্ক প্রোজেক্ত অসিগী অপুনবা শেনফম লুপা করোর ৪৪,৬০৫ ওইগনি লেপখি। কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলনা লুপা করোর ৩৬,২৯০গী শেন্থং অমসুং লুপা করোর ৩,০২৭গী লোন কভর তৌদুনা প্রোজেক্ত অসিগী ওইনা লুপা করোর ৩৯,৩১৭ কেন্দ্রনা তেংবাং পীবদা অয়াবা পীখ্রে।
প্রোজেক্ত অসিনা ভারত্তা তুরেলগী প্রোজেক্তশিং হেন্না ইন্তরলিঙ্কিং তৌনবা লম্বী ফাৎলগনি অমসুং মালেমদা ঐখোয়গী ইনজিন্যুতী অমসুং ভিজন অসিসু উৎথোক্লগনি।
প্রোজেক্ত অসিদা দৌধান দাম অমসুং তুরেল অনি অসি শেম্নহল্লি কেনেল অমা শাদুনা কেনদগী বেতৱা তুরেলদা ঈশিং লাকহনবা, লোৱর ওর প্রোজেক্ত, কোথা বর্রাজ – অমসুং বিনা কম্প্লেক্স মল্তিপর্পজ প্রোজেক্ত য়াওরি। প্রোজেক্ত অসিনা হেক্তর লাখ ১০.৬২গী চহিগী ঈথৈ লৌখোঙ, মীশিং লাখ ৬২গী থক্নবা ঈশিংগী সপ্লাই অমসুং হাইদ্রোপাৱরগী এম.দবল্যু. ১০৩ অমসুং সোলর পাৱর এম.দবল্যু ২৭সু পুথোক্লগনি। প্রোজেক্ত অসি স্তেৎ ওফ দি আর্ত তেক্নোলোজীগা লোয়ননা চহি ৮দা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা প্রপোজ তৌখি।
প্রোজেক্ত অসিনা এম.পি. অমসুং য়ু.পি.গী রাজ্যশিং অসিদা লৈরিবা ঈশিং তাংবা বুন্দেলখন্দগী লমদমদা চাউনা কান্নবা পীরগনি। প্রোজেক্ত অসিনা মধ্য প্রদেশকী পন্না, তীকমগর, সাগর, দমোহ, দতিয়া, বিদিশা, শিবপুরী অমসুং রায়সেন অমসুং উত্তর প্রদেশকী বান্দা, মহোবা, ঝান্সী অমসুং ললিততপুর হায়রিবা জিলাশিং অসিদা চাউনা কান্নবশিং ফংহল্লগনি।
প্রোজেক্ত অসিনা লৌউ-শিংউগী থবক-থৌরমশিং অমদি থবক পীবা হেনগৎহনদুনা শোত্থরবা বুন্দেলখন্দগী লমদমদা খুন্নাই অমসুং শেন্মীৎলোনগী চাউখৎপা পুরক্লগনি হায়না পান্নরি। মসিনা লমদম অসিগী মাইগ্রেসন তৌবা হন্থহনবদসু মতেং ওইরগনি।
প্রোজেক্ত অসিনা এনভাইর্নমেন্ত মেনেজমেন্ত অমসুং সেফগার্দশিং চাউনা পীরগনি। মসিগীদমক কম্প্রিহেন্সিব লেন্দস্কেপ মেনেজমেন্ত প্লান অমা ৱাইল্দলাইফ ইন্সতিত্যুত ওফ ইন্সিয়ানা অরোইবা ৱারেপ লৌনবা ঙাইদুনা লৈরি।
বেকগ্রাউন্দ:
মার্চ ২২, ২০২১দা লৈবাক অসিগী অহানবা অচৌবা কেন্দ্রনা য়েংশিনবা তুরেল ইন্তরলিঙ্কিং তৌবগী প্রোজেক্ত অমা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা জল শক্তিগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী অমসুং মধ্য প্রদেশ অমদি উত্তর প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রীশিংগী মরক্তা ইতিহাসিক ওইবা য়ান্ন-ৱারোল অমা খুৎয়েক পীনখি। য়ান্ন-ৱারোল অসিনা শ্রী অতল বিহারি বাজপায়ীনা ঈশিং মরাং কাইনা ফংবা মফমশিংদগী ঈকং থোক্কনবা অমসুং ঈশিং তাংবা মফমশিংদা তুরেলশিং ইন্তরলিঙ্কিং তৌদুনা ঈশিং য়ৌহন্নবা মঙজরম্বা মঙলান অদু ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা ইন্তর-স্তেৎ কোওপরেসন পীনবগী অহৌবা অমা ওইখি।

Cabinet
Cabinet approves Ken-Betwa Interlinking of Rivers Project
Project shall cost of Rs.44,605 crore and shall be completed in 8 years
Project to generate 103 MW Hydro Power plus 27 MW Solar Power
Special Purpose Vehicle (SPV) called Ken-Betwa Link Project Authority (KBLPA) to be set up implementation of Project
Project shall provide irrigation to 10.62 lakh hectares in the perennially drought prone area and water starved regions in Chhatarpur, Panna and Tikamgarh of Madhya Pradesh and Banda, Mahoba and Jhansi of Uttar Pradesh
Connecting canal to provide drinking water to 62 lakh people
08 DEC 2021 4:33PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today has approved the funding and implementation of Ken-Betwa inter-linking of rivers project.
The total cost of Ken-Betwa link project has been assessed at Rs.44,605 crore at 2020-21 price levels. The Union Cabinet has approved central support of Rs.39,317 crore for the project, covering grant of Rs.36,290 crore and loan of Rs.3,027 crore.
The project will pave the way for more interlinking of river projects in India and also showcase to the world our ingenuity and vision.
This project involves transfer of water from the Ken to the Betwa River through the construction of Daudhan Dam and a canal linking the two rivers, the Lower Orr Project, Kotha Barrage -and Bina Complex Multipurpose Project. The project will provide an annual irrigation of 10.62 lakh ha, drinking water supply to a population of about 62 lakhs and also generate 103 MW of hydropower and 27 MW solar power. The Project is proposed to be implemented in 8 years with state of the art technology.
The Project will be of immense benefit to the water starved Bundelkhand region, spread across the states of MP and UP. This project will provide enormous benefits to the districts of Panna, Tikamgarh, Chhatarpur, Sagar, Damoh, Datia, Vidisha, Shivpuri and Raisen of Madhya Pradesh and Banda, Mahoba, Jhansi & Lalitpur of Uttar Pradesh.
The project is expected to boost socio-economic prosperity in the backward Bundelkhand region on account of increased agricultural activities and employment generation. It would also help in arresting distress migration from this region.
This project also comprehensively provides for environment management and safeguards. For this purpose a comprehensive landscape management plan is under finalization by Wildlife Institute of India.
Background:
On 22nd March 2021, a historic agreement was signed between the Union Minister of Jal Shakti and the Chief Ministers of Madhya Pradesh and Uttar Pradesh to implement the first major centrally driven river interlinking project in the country. This agreement heralds the beginning of inter- state cooperation to implement the vision of Sh. Atal Bihari Vajpayee to carry water from areas that have surpluses to drought prone and water deficit areas, through the interlinking of rivers.