ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଡେନମାର୍କ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମେଟେ ଫ୍ରେଡରିକ୍ସନଙ୍କ ସହିତ ମିଳିତ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
09 OCT 2021 1:29PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ
ଡେନମାର୍କ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଡେନମାର୍କରୁ ଆସିଥିବା ସମସ୍ତ ସାଥୀଗଣ
ନମସ୍କାର!
କରୋନା ମହାମାରୀ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପୂର୍ବରୁ, ହାଇଦ୍ରାବାଦ ହାଉସ ନିୟମିତ ଭାବେ ସରକାରୀ ମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରମୁଖ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସ୍ବାଗତ କରିବାର ସାକ୍ଷୀ ରହିଆସିଛି। ବିଗତ ୧୮-୨୦ ମାସ ଧରି ଏହି ଧାରା ବନ୍ଦ ରହିଥିଲା। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଏହି ଧାରା ପୁଣି ନୂଆ କରି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଡେନମାର୍କ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଯାତ୍ରାରୁ ଏହି ଧାରା ଆରମ୍ଭ ହେବା ଖୁସିର ବିଷୟ।
ମହାମହିମ,
ଏହା ମଧ୍ୟ ସୁଖର ସଂଯୋଗ ଯେ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରଥମ ଭାରତ ଗସ୍ତ। ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଆସିଥିବା ସମସ୍ତ ଡାନିସ ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ନେତୃବର୍ଗମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ସ୍ବାଗତ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯଦିଓ ଆପଣଙ୍କ ଏବଂ ମୋ ଭିତରେ ଏହା ପ୍ରଥମ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ସାକ୍ଷାତ, କିନ୍ତୁ କରୋନା କାଳଖଣ୍ଡରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଏବଂ ଡେନମାର୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ଓ ସହଯୋଗର ଧାରା ବଜାୟ ରହିଥିଲା। ଏପରିକି ଆଜକୁ ଏକ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ, ଆମେ ଆମର ଭର୍ଚୁଆଲ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଭାରତ ଏବଂ ଡେନମାର୍କ ମଧ୍ୟରେ ସବୁଜ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଲାଗି ଐତିହାସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲୁ। ଏହା ଆମ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଦୂରଗାମୀ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ପରିବେଶ ପ୍ରତି ସମ୍ମାନର ପ୍ରତୀକ ଅଟେ। ସାମୁହିକ ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ, ପରିବେଶକୁ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖାଯାଇ, ସବୁଜ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିବା ଲାଗି କିଭଳି କାମ କରାଯାଇପାରିବ, ଏହି ଭାଗିଦାରୀ ତାହାର ଏକ ଉଦାହରଣ। ଆଜି ଆମେ ଏହି ଭାଗିଦାରୀ ଅନ୍ତର୍ଗତ ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତି ସମୀକ୍ଷା ମଧ୍ୟ କରିଛୁ ଏବଂ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଜଳବାୟୁ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ମଧ୍ୟ ଦୋହରାଇଛୁ। ଏହି ସନ୍ଦର୍ଭରେ, ଏହା ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖୁସିର ବିଷୟ ଯେ ଡେନମାର୍କ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟର ସଦସ୍ୟ ହୋଇଛି। ଆମ ସହଯୋଗରେ ଏହା ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ଭାବେ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଡାନିଶ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଭାରତ ନୂଆ ନୁହେଁ। ଇନ୍ଧନ, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ, ଭିତ୍ତିଭୂମି, ମେସିନାରୀ, ସଫ୍ଟୱେର୍ ଆଦି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଡାନିଶ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଭାରତରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି। ସେମାନେ କେବଳ ‘ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’ ନୁହେଁ ବରଂ ‘ମେକ୍ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ ଫର ଦ ଓ୍ବର୍ଲ୍ଡ’କୁ ସଫଳ କରିବା ଲାଗି ମହତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଭାରତର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଆମର ଯାହା ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ରହିଛି, ଯେଉଁ ବ୍ୟାପକତା ଏବଂ ଗତିରେ ଆମେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଲାଗି ଚାହୁଁଛୁ, ସେଥିରେ ଡାନିଶ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ଏବଂ ଡାନିଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଛନ୍ତି। ଭାରତର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଆସିଥିବା ସଂସ୍କାର, ବିଶେଷ କରି ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ, ଏପରି କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଲାଗି ଅପାର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଆଜିର ସାକ୍ଷାତ ଆଲୋଚନା ସମୟରେ ଆମେ ଏପରି କିଛି ସୁଯୋଗ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଆଜି ଆଉ ଏକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ମଧ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିଛୁ। ଆମେ ନିଜ ସହଯୋଗ ପରିଧିକୁ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଭାବେ ବିସ୍ତାରିତ କରିବୁ, ସେଥିରେ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଯୋଡ଼ି ଚାଲିବୁ। ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ଏକ ନୂତନ ଭାଗିଦାରୀ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଭାରତରେ କୃଷି ଉତ୍ପାଦକତା ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ଲାଗି, କୃଷି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ସହଯୋଗ କରିବା ଲାଗି ନିଷ୍ପତି ଗ୍ରହଣ କରିଛୁ। ଏହା ଅଧୀନରେ, ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା, ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ସାର, ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ, ଆକ୍ବାକଲ୍‌ଚର୍, ଆଦି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଉପଯୋଗ ନିମନ୍ତେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବୁ। ଆମେ ସ୍ମାର୍ଟ ଜଳ ସମ୍ପଦ ପରିଚାଳନା, ‘ବର୍ଜ୍ୟରୁ ସମ୍ପଦ’, ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ସହଯୋଗ ଜାରି ରଖିବୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ଆଲୋଚନାରେ ଆମେ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଏବଂ ବିଶ୍ବସ୍ତରୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଏବଂ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉପଯୋଗୀ ଆଲୋଚନା କରିଛୁ। ବିଭିନ୍ନ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମଞ୍ଚରେ ଡେନମାର୍କ ପକ୍ଷରୁ ଭାରତକୁ ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନ ମିଳୁଛି। ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବେ ଡେନମାର୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ଲାଗି ଚାହୁଁଛି। ଭବିଷ୍ୟତରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଦୁଇଟି ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଆଧାରିତ ରାଷ୍ଟ୍ର, ନିୟମ ଆଧାରିତ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବିଶ୍ବାସ କରୁଥିବା ଦେଶ ଭାବେ ପରସ୍ପର ସହିତ ଏହି ମଜବୁତ ସହଯୋଗ ଏବଂ ସମନ୍ବୟ ବଜାୟ ରଖି କାମ କରିବୁ।
ମହାମହିମ,
ପରବର୍ତ୍ତୀ ଭାରତ-ନର୍ଡିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଆୟୋଜନ କରିବା ଏବଂ ମୋତେ ଡେନମାର୍କ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ଲାଗି ମୁଁ କୃତଜ୍ଞତା ବ୍ୟକ୍ତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଆଜିର ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉପଯୋଗୀ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ଆମର ଦ୍ବିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗରେ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଯୋଡ଼ିଥିବା ସମସ୍ତ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ଉପରେ ଆପଣଙ୍କ ସକାରାତ୍ମକ ବିଚାର ପାଇଁ ମୁଁ ହୃଦୟରୁ ଆପଣଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ବ୍ୟକ୍ତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister Modi’s Address at the Joint Press Meet with Prime Minister of Denmark H.E. Ms. Mette Frederiksen
09 OCT 2021 1:29PM by PIB Delhi
Your Excellency,
Prime Minister of Denmark,
All the delegates from Denmark,
All the friends of the media,
Namaskar!
Before the onset of the Corona pandemic, this Hyderabad House was a regular witness to the reception of Heads of Government and Heads of State. However, for the past 18-20 months this practice came to a halt. I am pleased that today a new beginning has been made with the visit of the Danish Prime Minister.
Excellency,
It is also a happy coincidence that this is your first visit to India. I also welcome all the Danish delegates and business leaders who are accompanying you.
Friends,
Today's meeting may have been our first face-to-face meeting, but even during the Corona period, the pace of contact and cooperation between India and Denmark remained steady. In fact, a year ago today, in our Virtual Summit, we took the historic decision to establish a Green Strategic Partnership between India and Denmark. This is a reflection of the foresight of both of our countries and respect for the environment. This partnership is an example of how by collective effort, through technology, one can work for green growth while preserving the environment.Today we not only reviewed the progress made under this Partnership, but also reiterated our commitment to increasing cooperation on climate change in the near future. In this context, it is a great pleasure that Denmark has become a member of the International Solar Alliance. This has added a new dimension to our cooperation.
Friends,
India is not new for Danish companies.Danish companies have been working in India for a long time in many areas like energy, food processing, logistics, infrastructure, machinery, software etc.They have made a significant contribution toward the success of not only 'Make in India' but also to 'Make in India for the World'. Danish expertise and Danish technology can play a very important role in the scale and speed with which we want to move forward, and in our vision for India’s progress.The reforms in the Indian economy, especially the steps taken in the manufacturing sector, are facilitating immense opportunities for such companies. In today's meeting, we also discussed about some such opportunities.
Friends,
We also took a decision today that we will continue to expand the scope of our cooperation, adding new dimensions to it. We have initiated a new partnership in the field of health. In order to increase the agricultural productivity and income of farmers in India, we have also decided to cooperate in agriculture related technology.Under this, work will be done on the technologies of many areas like food safety, cold chain, food processing, fertilizers, fisheries, aquaculture, etc. We will also cooperate in areas such as Smart Water Resource Management, 'Waste to Best', and efficient supply chains.
Friends,
Today, we had in-depth and useful discussions on many regional and global issues. I would especially like to express my gratitude to Denmark for the strong support we have been receiving from Denmark at various international fora.In future also, our two countries with democratic values, belief in rules based order, will continue to work with each other with similar strong cooperation and coordination.
Excellency,
I express my gratitude for the opportunity to host the next India-Nordic Summit, and for inviting me to visit Denmark. I express my heartfelt thanks for today's very useful conversation and for your positive thoughts on all the decisions that add a new chapter in our bilateral cooperation.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.