প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটত কেইবাটাও প্ৰকল্পৰ উদ্ঘাটন আৰু ৰাষ্ট্ৰক সমৰ্পণ উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ মূল পাঠ
16 JUL 2021 7:39PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ,
মন্ত্ৰী পৰিষদৰ মোৰ সহযোগী আৰু গান্ধীনগৰৰ সাংসদ শ্ৰীমান অমিত শ্বাহ জী ৰে'ল মন্ত্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ জী, গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী বিজয় ৰূপাণী জী, উপ মুখ্যমন্ত্ৰী নিতিন ভাই, কেন্দ্ৰীয় ৰে'ল ৰাজ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী দৰ্শনা জৰদোশ জী, গুজৰাট চৰকাৰৰ অন্য মন্ত্ৰীগণ, সংসদৰ মোৰ সহযোগী আৰু গুজৰাট প্ৰদেশ ভাৰতীয় জনতা পাৰ্টীৰ অধ্যক্ষ শ্ৰীমান চিআৰ পাটিল জী, অন্য সাংসদগণ, বিধায়কগণ, আৰু মোৰ প্ৰিয় ভাই-ভনীসকল, আপোনালোক সকলোকে নমস্কাৰ।
আজিৰ দিনটো, ২১শ শতিকাৰ ভাৰতৰ আকাংক্ষাৰ, যুৱ ভাৰতৰ ভাবনা আৰু সম্ভাৱনাৰ বহুত ডাঙৰ প্ৰতীক। ছাইঞ্চ আৰু টেকনলজি হওক, উন্নত Urban Landscape হওক বা আকৌ connectivityৰ আধুনিক Infrastructure, নতুন ভাৰতৰ নতুন পৰিচয়ত আজি এটা আৰু অলংকাৰ সংযুক্ত হ'ল। মই ইয়াত দিল্লীৰ পৰা বহুতো projectsৰ লোকাৰ্পণ তো কৰিছো, কিন্তু এইবিলাকক সোঁ-শৰীৰে দেখাৰ উৎসুকতা মই প্ৰকাশ কৰিব নোৱাৰো। মই সুযোগ পালেই নিজেও এইবোৰ চাবলৈ আহিম।
ভাই-ভনীসকল,
আজি দেশৰ লক্ষ্য কেৱল Concreteৰ Structure থিয় কৰোৱাটো নহয়, বৰং আজি দেশত এনেকুৱা Infraৰ নিৰ্মাণ হৈ আছে যাৰ নিজৰ একোটা Character আছে। উন্নত পাব্লিক প্লেচ আমাৰ জৰুৰী আৱশ্যকতা, এনেকৈ কেতিয়াও আগতে ভবা নহৈছিল। আমাৰ অতীতৰ Urban planningত ইয়াকো এক প্ৰকাৰৰ লাগজাৰীৰ সৈতে সাঙুৰি দিয়া হৈছিল। আপোনালোকেও মন কৰিছে চাগৈ যে ৰিয়েল এষ্টেট আৰু হাউছিং কোম্পানীৰ প্ৰচাৰৰ ফোকাচ কি হয় - পাৰ্ক ফেচিং ঘৰ বা ছ'চাইটীৰ বিশেষ পাব্লিক স্পেচৰ আশেপাশে হয়। এনেকুৱা এই কাৰণেই হয় কিয়নো আমাৰ চহৰসমূহৰ এক বৃহৎ জনসংখ্যাই কোৱালিটী পাব্লিক স্পেচ আৰু কোৱালিটী পাব্লিক লাইফৰ পৰা বঞ্চিত হৈ আছে। এতিয়া Urban Developmentৰ পুৰণি ধাৰণাক পিছত এৰি থৈ দেশ আধুনিকতাৰ দিশত আগুৱাই আছে।
বন্ধুসকল,
আহমদাবাদত সাবৰমতীৰ কি অৱস্থা আছিল, এই কথা কোনে পাহৰিব পাৰে? আজি তাত পানীৰ ধাৰাৰ লগতে ৰিভাৰফ্ৰণ্ট, পাৰ্ক, অ'পেন জিম, ছী প্লেনৱে সকলো আমাৰ সেৱাত উপলব্ধ। অৰ্থাৎ এক প্ৰকাৰে সম্পূৰ্ণ ecosystem সলনি হৈ গৈছে। এই পৰিৱৰ্তনেই কাংকৰিয়াত কৰা হৈছে। পুৰণি আহমদাবাদৰ এটা নিজৰা ইমান জাক-জমকতাৰ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিব, এই কথা আগতে কেতিয়াও ভবা হোৱা নাছিল।
বন্ধুসকল,
শিশুসকলৰ স্বাভাৱিক বিকাশৰ বাবে মনোৰঞ্জনৰ লগতে তেওঁলোকৰ শিকা আৰু তেওঁলোকৰ creativityয়েও স্পেচ পোৱা দৰকাৰ। ছাইঞ্চ চিটী এটা এনেকুৱা প্ৰজেক্ট যি ৰী-ক্ৰিয়েচন আৰু creativityক পাৰস্পৰিকভাৱে সংযুক্ত কৰে। ইয়াত এনেকুৱা Re-creational activities আছে যি শিশুৰ creativityক উৎসাহ দিয়ে। ইয়াত খেল-ধেমালি আছে, আনন্দ আছে আৰু ইয়াৰ লগতে এইবোৰ শিশুক কিবা নতুন শিকোৱাৰ প্লেটফৰ্মো। আমি দেখিছো, শিশুৱে প্ৰায়ে মাক-দেউতাকৰ পৰা ৰোবোটছ আৰু জন্তুৰ ডাঙৰ পুতলাৰ ডিমাণ্ড কৰে। কিছুমান শিশুৱে কয় যে ঘৰলৈ ডায়নাছোৰ লৈ আহা, কোনোৱে সিংহ পুঁহিবলৈ জেদ কৰে। এতিয়া মাক-দেউতাকে এইবোৰ ক'ৰপৰা আনিব? শিশুৱে এই বিকল্প লাভ কৰে ছাইঞ্চ চিটীত। যিখন এই নতুন নেচাৰ পাৰ্ক হৈছে, ই বিশেষকৈ মোৰ কণমানি বন্ধুসকলে বহুত ভাল পাব। ইমানেই নহয়, ছাইঞ্চ চিটীত নিৰ্মিত Aquatics Gallery, সেইখনে তো আৰু আনন্দিত কৰিব। ই দেশৰে নহয় বৰং এছিয়াৰে টপ Aquariumৰ অন্যতম। একেখন ঠাইতে পৃথিৱীৰ সমুদ্ৰী জৈৱ বিবিধতাৰ দৰ্শনে আপোনা-আপুনি অদ্ভুত অনুভৱ দিব।
একেদৰে Robotics Galleryত ৰোবোটছৰ লগত কথা-বতৰা আকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰতো হয়েই, লগতে ই Roboticsৰ ক্ষেত্ৰত কাম কৰিবৰ বাবে আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলক অনুপ্ৰাণিতও কৰিব, শিশু মনত জিজ্ঞাসা জগাব। মেডিচিন, খেতি, স্পেচ, ডিফেঞ্চ, এনেকুৱা অনেক ক্ষেত্ৰত ৰোবোটছ কেনেকৈ কামত আহিব পাৰে, ইয়াৰ অনুভৱ ইয়াত আমাৰ যুৱ বন্ধুসকলে ল'ব পাৰিব। আৰু হয়, ৰোবো কেফেত ৰোবোটিক ছেফে বনোৱা আৰু ৰোবোট ৱেইটাৰ্ছে পৰিৱেশন কৰা খাদ্য খোৱাৰ আনন্দ ল'বলৈ তালৈ যোৱা কোনো ব্যক্তি তালৈ হয়তো নোযোৱাকৈ থাকিব নোৱাৰিব। কালি যেতিয়া ছ'চিয়েল মিডিয়াত মই ইয়াৰ ছবি পোষ্ট কৰো, তেতিয়া এনেকুৱা মন্তব্যও পঢ়িবলৈ পালো যে -এনেকুৱা ছবি তো আমি বিদেশতহে দেখিছিলো। মানুহৰ বিশ্বাসেই হোৱা নাই যে এই ছবিবোৰ ভাৰতৰ, গুজৰাটৰ। আজি এই কাৰ্যক্ৰমত, মই আহ্বান জনাওঁ যে ছাইঞ্চ চিটীলৈ যিমান পাৰি সিমান বেছি শিশু আহক, বিদ্যাৰ্থী আহক, স্কুলৰ ৰেগুলাৰ ট্যুৰ হওক, ছাইঞ্চ চিটী শিশুৰে মুখৰ হৈ থাকক, উজ্জ্বলি থাকক তেতিয়া ইয়াৰ সাৰ্থকতা আৰু ভব্যতা আৰু বাঢ়িব।
বন্ধুসকল,
মোৰ বাবে এইটো বহুত আনন্দৰ কথা যে গুজৰাট আৰু গুজৰাটৰ মানুহৰ গৌৰৱ আৰু বঢ়োৱা এনেকুৱা অনেক কামৰ আজি শুভাৰম্ভ হৈছে। আজি আহমদাবাদ চহৰৰ লগতে গুজৰাটৰ ৰে'ল কানেক্টিভিটিও আৰু আধুনিক, আৰু বেছি শক্তিশালী হৈছে। গান্ধীনগৰ আৰু বড়নগৰ ষ্টেচনৰ নবীকৰণ হওক, মেহসানা-বৰেঠা লাইন ওখ কৰা আৰু বিজুলীকৰণ হওক, সুৰেন্দ্ৰনগৰ- পীপাৱাৱ ছেকচনৰ বিজুলীকৰণ হওক, গান্ধীনগৰ কেপিটেল- বৰেঠা মেমু সেৱাৰ আৰম্ভণি হওক, বা আকৌ গান্ধীনগৰ কেপিটেল-বাৰাণসী ছুপাৰফাষ্ট এক্সপ্ৰেছৰ শুভাৰম্ভ হওক, এই সকলো সুবিধাৰ বাবে গুজৰাটবাসীক বহুত বহুত অভিনন্দন। গান্ধীনগৰৰ পৰা বেনাৰসৰ মাজত ট্ৰেইন, এফালে সোমনাথৰ ভূমিক বিশ্বনাথৰ ভূমিৰে সংযুক্ত কৰাৰ ডাঙৰ কাম।
ভাই-ভনীসকল,
২১শ শতিকাৰ ভাৰতৰ প্ৰয়োজন ২০শ শতিকাৰ কাম-কাজেৰে সম্পূৰ্ণ হ'ব পৰা নাছিল। সেয়ে ৰে'লৱেত নতুন ব্যৱস্থাৰে Reformৰ আৱশ্যকতা আছিল। আমি ৰে'লৱেক কেৱল এটা ছাৰ্ভিচৰ ৰূপত নহয় বৰং এক Assetৰ ৰূপত বিকশিত কৰিবৰ বাবে কাম আৰম্ভ কৰিলো। আজি ইয়াৰ পৰিণাম দেখিবলৈ পোৱা গৈছে, আজি ভাৰতীয় ৰে'লৱেৰ পৰিচয়, তাৰ ৰূপ সলনি হ'বলৈ লৈছে। আজি ভাৰতীয় ৰে'লৱেত সুবিধাও বাঢ়িছে, স্বচ্ছতাও বাঢ়িছে, সুৰক্ষাও বাঢ়িছে আৰু স্পীডো বাঢ়িছে। লাগে সেয়া Infrastructureৰ modernization বা নতুন আধুনিক ট্ৰেইন হওক, এনেকুৱা কিমান যে প্ৰয়াস ট্ৰেইনৰ স্পীড বঢ়াবলৈ কৰি থকা হৈছে। আহিবলগীয়া দিনবিলাকত যেতিয়াই dedicated ফ্ৰেট corridor আৰম্ভ হৈ যাব, ট্ৰেইনৰ স্পীড আৰু বাঢ়িব। তেজস আৰু বন্দেভাৰতৰ দৰে আধুনিক ট্ৰেইনবিলাক তো আমাৰ ট্ৰেকত চলিবলৈ লৈছেই। আজি এই ট্ৰেইনবিলাকে যাত্ৰীসকলক এক নতুন আৰু অদ্ভুত অভিজ্ঞতা দি আছে। ভিষ্টাডোম কোচৰ ভিডিঅ'ও আপোনালোকে ছ'চিয়েল মিডিয়াত নিশ্চয় দেখিছে।
যিসকল লোক Statue of Unityলৈ গৈছে তেওঁলোকে ইয়াৰ মুনাফাও লাভ কৰিছে চাগৈ। এই Coaches ease and feel of journeyক এটা নতুন মাত্ৰা প্ৰদান কৰিছে। ট্ৰেইনত যাত্ৰা কৰা সকলো লোকে এতিয়া এয়াও অনুভৱ কৰি আছে যে আমাৰ ট্ৰেইন, আমাৰ platforms আৰু আমাৰ tracks আগতকৈ কিমান চাফা হ'বলৈ লৈছে। ইয়াত বহুত ডাঙৰ যোগদান সেই ২ লাখতকৈ অধিক bio-toiletsৰো আছে যিবোৰ কোচত install কৰা হৈছে।
এনেদৰেই, আজি দেশজুৰি প্ৰধান ৰে'লৱে ষ্টেচনসমূহৰ আধুনিকীকৰণ কৰি থকা হৈছে। টীয়েৰ ২ আৰু টীয়েৰ ৩ চহৰসমূহৰ ৰে'লৱে ষ্টেচনো এতিয়া Wi-Fi সুবিধাৰে সংযুক্ত হৈছে। সুৰক্ষাৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা চালে ব্ৰড গজত unmanned railway crossingsক সম্পূৰ্ণৰূপে শেষ কৰি দিয়া হৈছে। কেতিয়াবা ভীষণ দুৰ্ঘটনা আৰু অব্যৱস্থাৰ অভিযোগৰ বাবে মিডিয়াত চৰ্চিত হৈ থকা ভাৰতীয় ৰে'লে আজি positivity লৈ আহে। আজি ভাৰতীয় ৰে'লক পৃথিৱীৰ আধুনিকতম নেটৱৰ্ক আৰু মেগা প্ৰজেক্টছৰ বাবে চৰ্চাত স্থান লাভ কৰে। আজি ভাৰতীয় ৰে'লক চোৱাৰ অভিজ্ঞতা আৰু দৃষ্টিভংগী দুয়োটা সলনি হৈ আছে। আৰু মই গৌৰৱেৰে ক'ম যে আজিৰ এই প্ৰজেক্ট- ভাৰতীয় ৰে'লৰ এই নতুন অৱতাৰৰ আত্ম প্ৰকাশ।
বন্ধুসকল,
মোৰ এয়া স্পষ্ট মত যে ৰে'লৱে দেশৰ প্ৰতিটো কোণলৈ যাওক, ইয়াৰ বাবে ৰে'লৱেৰ Horizontal Expansion জৰুৰী। ইয়াৰ সমান্তৰালকৈ ৰে'লৱেত কেপাচিটী বিল্ডিং, ৰিছ'ৰ্চ বিল্ডিং, নতুন টেকনলজি আৰু উন্নত সেৱাৰ বাবে Vertical Expansionও সিমানেই আৱশ্যকীয়। উন্নত ট্ৰেক, আধুনিক ৰে'লৱে ষ্টেচন আৰু ৰে'ল ট্ৰেকৰ ওপৰত আকৰ্ষণীয় হোটেল, গান্ধীনগৰ ৰে'লৱে ষ্টেচনৰ এই প্ৰয়োগ ভাৰতীয় ৰে'লৱেত এক সাৰ্থক পৰিৱৰ্তনৰ আৰম্ভণি। ৰে'লেৰে ভ্ৰমণ কৰা সাধাৰণ নাগৰিককো এয়াৰপৰ্টৰ দৰে সুবিধা পাওক, মহিলা আৰু সৰু সৰু শিশুৰ বিশেষ প্ৰয়োজনীয়তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি তেওঁলোকৰ বাবে ভাল ব্যৱস্থা হওক, এনেকুৱা আধুনিক আৰু সুবিধাজনক ষ্টেচন আজি দেশে, গান্ধীনগৰে পাই আছে।
বন্ধুসকল,
গান্ধীনগৰৰ নতুন ৰে'ল ষ্টেচনে দেশত ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰক লৈ মাইণ্ডছেটত আহি থকা পৰিৱৰ্তনকো দৰ্শাইছে। দীৰ্ঘ সময় ধৰি ভাৰতত ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰক লৈও এক শ্ৰেণী বিভাজনক উৎসাহিত কৰা হৈছে। আৰু মই আপোনালোকক ক'ব বিচাৰো যে আপোনালোক সকলোৱে গুজৰাটৰ মানুহে ভালদৰে জানে, আমি এটা প্ৰয়োগ কৰিছিলো যেতিয়া মই গুজৰাটত সেৱা কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো। আমাৰ যি bus stations আছে সেই bus stationsক আধুনিক বনোৱাৰ দিশত কাম কৰিলো। Public-Private Partnership Modelৰ ওপৰত কাম কৰিলো। আৰু যি কেতিয়াবা bus stations কেনেকুৱা অৱস্থাত আছিল, আজি আমাৰ গুজৰাটত কেইবাটাও bus stations আধুনিক হৈছে। এয়াৰপৰ্টৰ দৰে সুবিধাৱলী bus stationsত দেখিবলৈ পোৱা গৈছে।
আৰু এতিয়া মই দিল্লীলৈ যেতিয়া আহিলো নিজৰ অফিচাৰসকলক bus stations চাবৰ বাবে পঠিয়াইছিলো, ৰে'লৱেৰ বিষয়াসকলক। আৰু মই তেওঁলোকক বুজাইছিলো যে আমাৰ ৰে'লৱে ষ্টেচন এনেকুৱা কিয় হ'ব নালাগে। Land useৰ Optimum Utilization হওক, ৰে'লৱে ষ্টেচনত বহুত ডাঙৰ economy activity হওক, আৰু ৰে'লৱে নিজেই কেৱল ট্ৰেইনৰ অহাযোৱা নহয়, এক প্ৰকাৰৰ ইকনমীৰ শক্তি কেন্দ্ৰ হ'ব পাৰে। যেনেকৈ এয়াৰপৰ্টৰ বিকাশ হয়, যেনেকৈ গুজৰাটত বাছ ষ্টেচনৰ বিকাশৰ কাম হৈছে, তেনেকৈয়ে ৰে'লৱে ষ্টেচনৰো Public-Private Partnership Modelৰ ওপৰত বিকাশ কৰাৰ দিশত আমি আগবাঢ়ি আছো। আজি গান্ধীনগৰ তাৰ আৰম্ভণি। জনসুবিধাত এনেকুৱা বৰ্গীকৰণ, এয়া যি ইয়াৰ বাবে, তাৰ বাবে, ধনীৰ বাবে হৈ আছে এই সকলো অদৰকাৰী কথা। সমাজৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণীয়ে ব্যৱস্থাসমূহ পাব লাগে।
বন্ধুসকল,
গান্ধীনগৰৰ আধুনিক ৰে'লৱে ষ্টেচন এই কথাৰো বহুত ডাঙৰ প্ৰমাণ যে ৰে'লৱেৰ সম্পদৰ সৎ ব্যৱহাৰ কৰি, ইয়াক অৰ্থনৈতিক কাম-কাজৰ কেন্দ্ৰও বনাব পাৰি। আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰি, ট্ৰেকৰ ওপৰত এনেকুৱা হোটেল বনাই দিয়া হৈছে, য'ৰপৰা ৰে'ল চলিলে দেখা পোৱা যায়, কিন্তু উপলব্ধি নহয়। মাটি সিমানেই আছে, কিন্তু তাৰ ব্যৱহাৰ দুগুণ হৈ গ'ল। সুবিধাও উন্নত, পৰ্যটন আৰু বেপাৰ- বাণিজ্যও উত্তম। য'ৰ পৰা ৰে'ল যায় তাৰ পৰা প্ৰাইম লোকেচন বাৰু কি হ'ব পাৰে?
এই ৰে'লৱে ষ্টেচনৰ পৰা মহাত্মা মন্দিৰৰ যি ভব্য দৃষ্টি দেখিবলৈ পোৱা যায়, দাণ্ডী কুটীৰ দেখা যায়, সেয়াও অদ্ভুত। দাণ্ডী কুটীৰ মিউজিয়ামলৈ অহা মানুহে বা ভাইব্ৰেট গুজৰাট ছামিটলৈ অহা মানুহে যেতিয়া ইয়াক দেখিব, তেতিয়া তেওঁলোকৰ বাবে এইটোও এটা ট্যুৰিষ্ট স্পট হৈ পৰিব। আৰু আজি ৰে'লৱেৰ এই যি কায়াকল্প হৈছে, মহাত্মা মন্দিৰৰ পৰা পোনপটীয়াকৈ হৈছে, ইয়াৰ কাৰণে মহাত্মা মন্দিৰৰ মাহাত্ম্যও বহুগুণ বৃদ্ধি পাইছে। এতিয়া মানুহে সৰুসুৰা কনফাৰেঞ্চ কৰিবলৈ এই হোটেলৰো ব্যৱহাৰ কৰিব, মহাত্মা মন্দিৰৰো ব্যৱহাৰ কৰিব। অৰ্থাৎ এক প্ৰকাৰে বছৰি অনেক ইভেন্টৰ বাবে ইয়াত এক সাৰ্বজনীন ব্যৱস্থা পাই গ'ল। আৰু এয়াৰপৰ্টৰ পৰা ইয়ালৈ ২০ মিনিটৰ ৰাস্তা, আপুনি কল্পনা কৰিব পাৰে যে দেশ-বিদেশৰ মানুহে ইয়াৰ কিমান ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে।
ভাই-ভনীসকল,
কল্পনা কৰক, সমগ্ৰ দেশতে ৰে'লৱেৰ ইমান ডাঙৰ নেটৱৰ্ক আছে, ইমান বেছি সম্পদ আছে, এনেকুৱা কিমান সম্ভাৱনা তাত লুকাই আছে। বন্ধুসকল, ভাৰতৰ দৰে বিশাল দেশত ৰে'লৱেৰ ভূমিকা সদায় বহুত ডাঙৰ। ৰে'লৱেই নিজৰ লগতে বিকাশৰ নতুন গতি, সুবিধাৱলীৰ নতুন গতি লৈও উপস্থিত হয়। এয়া যোৱা কেইটামান বছৰৰ প্ৰয়াস যে আজি নৰ্থ ইষ্টৰ ৰাজধানীসমূহলৈ প্ৰথমবাৰ ৰে'ল গৈ পাইছে, এনেকৈ বহুত সোনকালেই শ্ৰীনগৰো কন্যাকুমাৰীৰে ৰে'লৰ মাধ্যমত সংযুক্ত হ'ব। আজি বড়নগৰো এই Expansionৰ অংশ হৈ পৰিছে। মোৰতো বড়নগৰ ষ্টেচনৰ সৈতে কিমান স্মৃতি জড়িত হৈ আছে। নতুন ষ্টেচন সঁচাকৈ বহুত আকৰ্ষণীয় যেন লাগি আছে। এই নতুন ব্ৰডগজ লাইন হোৱাত বড়নগৰ-মোঢেৰা-পাটন হেৰিটেজ ছাৰ্কিট এতিয়া উন্নত ৰে'ল সেৱাৰে কানেক্ট হৈ গ'ল। ইয়াৰ জৰিয়তে আহমদাবাদ-জয়পুৰ-দিল্লী মেইন লাইনৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ কানেক্টিভিটি হৈ গ'ল। এই লাইন আৰম্ভ হোৱাত এই সমগ্ৰ ক্ষেত্ৰত সুবিধাৰ লগতে ৰোজগাৰ আৰু স্ব-নিয়োজনৰ নতুন সুযোগো মুকলি হ'ল।
বন্ধুসকল,
মহসাণা-বৰেঠা লাইনে য'ত আমাৰ ভূভাগৰ সৈতে আমাক কানেক্ট কৰিছে, একেদৰে সুৰেন্দ্ৰনগৰ-পীপাৱাৱ লাইনৰ বৈদ্যুতিকীকৰণে আমাক ভাৰতীয় ৰে'লৰ ভৱিষ্যতৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিছে। এয়া ভাৰতীয় ৰে'লৰ ইতিহাসত থকা কম সময়ত সম্পূৰ্ণ হোৱা প্ৰজেক্টৰ মাজৰ এটা। এই ৰে'ল লাইন এক মহত্বপূৰ্ণ প'ৰ্ট কানেক্টিভিটি ৰুট হোৱাৰ লগতে ৱেষ্টাৰ্ন ডেডিকেটেড ফ্ৰেট কৰিডৰৰ বাবে ফীডাৰ ৰুটো। এই ৰে'লপথ পীপাৱাৱ বন্দৰৰ পৰা দেশৰ উত্তৰ অংশৰ বাবে ডবল ষ্টেক কণ্টেনাৰযুক্ত মালগাড়ীৰ অবাধ চলাচল সুনিশ্চিত কৰিব।
বন্ধুসকল,
দেশত যাত্ৰা হওক বা আকৌ Goods Transport, কম সময়, কম খৰচ আৰু উন্নত সুবিধা আজি ২১শ শতিকাৰ ভাৰতৰ প্ৰাথমিকতা। সেয়ে আজি দেশে মাল্টি মডেল কানেক্টিভিটিৰ ফালে খোজ দিছে। ইয়াৰ বাবে বিস্তৃত ৰোডমেপৰ ওপৰত কাম চলি আছে। মই বিশ্বাস কৰো যে ট্ৰেন্সপ'ৰ্টৰ বেলেগ বেলেগ মোডক সংযুক্ত কৰি, লাষ্ট মাইল কানেক্টিভিটিয়ে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ অভিযানক আৰু গতি দিব।
বন্ধুসকল,
নতুন ভাৰতৰ বিকাশৰ গাড়ীখন দুটা চিৰিত একেলগে চলিয়েই আগবাঢ়িব। এটা চিৰি আধুনিকতাৰ, আনটো চিৰি গৰীব, কৃষক আৰু মধ্য শ্ৰেণীৰ কল্যাণৰ। সেয়ে আজি ভাৰতত এফালে Next Generation Infrastructureৰ নিৰ্মাণৰ ওপৰত ইমান কাম হৈ আছে, একেদৰে আনফালে ইয়াৰ লাভ গৰীব, কৃষক, মধ্য শ্ৰেণীয়ে পাওক, এই কথাও সুনিশ্চিত কৰি থকা হৈছে।
ভাই-ভনীসকল,
গুজৰাট আৰু দেশৰ বিকাশৰ এই কামৰ মাজতে, আমি কৰোণাৰ দৰে মহামাৰীকো মনত ৰাখিবলগীয়া হৈছে। যোৱা দেৰ বছৰত ১০০ বছৰৰ সবাতোকৈ ডাঙৰ মহামাৰীয়ে আমাৰ সকলোৰে জীৱনক বহুত প্ৰভাৱিত কৰিছে। কৰোণা সংক্ৰমণে অনেক বন্ধুক অকালতে আমাৰ পৰা কাঢ়ি নিছে। কিন্তু এখন ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে আমি সম্পূৰ্ণ সামৰ্থ্যৰে ইয়াৰ মোকাবিলা কৰি আছো। গুজৰাটেও বহুত পৰিশ্ৰমৰ সৈতে সংক্ৰমণৰ গতি বৃদ্ধি হোৱাটো ৰোধ কৰিছে।
এতিয়া আমি নিজৰ আচৰণৰ জৰিয়তে আৰু টেষ্টিং, ট্ৰেকিং আৰু ট্ৰিটমেণ্ট তথা টীকাৰ মন্ত্ৰৰে কৰোণা সংক্ৰমণৰ হাৰ তলতেই ৰাখিব লাগিব। সেয়ে বহুত সাৱধান আৰু সতৰ্ক হৈ থকা দৰকাৰ। ইয়াৰ লগতে আমি ভেকচিনেচনৰ প্ৰক্ৰিয়াক নিৰন্তৰ খৰতকীয়া কৰা দৰকাৰ। মই আনন্দিত যে গুজৰাটে ৩ কোটি টীকাৰ পৰ্যায়ত উপনীত হ'ব। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে টীকাৰ উপলব্ধতাৰে জড়িত যি তথ্য আগতেই দিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে, তাৰ জৰিয়তে গুজৰাটে ভেকচিনেচন চেণ্টাৰ স্তৰৰ ৰণনীতি বনোৱাত সহায় হৈছে। সকলোৰে প্ৰচেষ্টাত টীকাকৰণৰ সৈতে জড়িত নিজৰ লক্ষ্যক আমি সোনকালে আহৰণ কৰিব পাৰিম, এই বিশ্বাসেৰে এবাৰ আকৌ পৰিকল্পনাসমূহৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত অভিনন্দন।
ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at inauguration and dedication of multiple projects in Gujarat to the nation
16 JUL 2021 7:39PM by PIB Delhi
Namaskar,
My colleague in the Council of Ministers and Gandhinagar MP Shri Amit Shah ji, Railway Minister Shri Ashwini Vaishnav ji, Gujarat Chief Minister Vijay Rupani ji, Deputy Chief Minister Nitin Bhai, Union Minister of State for Railways Smt. Darshana Jardosh ji, other ministers of Gujarat government, my colleague in Parliament and Gujarat Pradesh Bharatiya Janata Party president Shri CR Patil ji, other MPs, MLAs, and my dear brothers and sisters, Greetings to all of you.
This day is a great symbol of the aspirations of 21st century India, the spirit and potential of young India. Be it science and technology, better urban landscape or modern infrastructure of connectivity, today another link is being added to the new identity of New India. I have inaugurated all the projects from Delhi, but I cannot express my eagerness to visit them in person. I will come to see the projects myself as soon as I get the opportunity.
Brothers and sisters,
Today the goal of the country is not only to build the structures of concrete, but today such infrastructure is being developed in the country which has its own character. Better public space is an urgent requirement which was never thought of before. In our urban planning of the past, it was associated with luxury. You must have also noticed that the focus of the promotion of real estate and housing companies is – the park facing house or the house around the particular public space of the society. This happens because a large population of our cities has been deprived of quality public space and public life. Now the country is moving towards modernityleaving behind the old approach of urban development.
Friends,
Who can forget the condition of Sabarmati in Ahmedabad? Besides the flowing river, there are services like riverfront, park, open gym, sea plane etc. available there now. In fact, the whole ecosystem has changed. The same change has been brought about in Kankaria. It was never imagined before that a lake in old Ahmedabad would become the center of such hustle and bustle.
Friends,
For the natural development of children, along with entertainment, their learning and creativity should also get space. Science City is a project that combines recreation and creativity. It has such recreational activities that promote creativity in children. It has sports, fun games and at the same time it is also a platform to teach children something new. We have seen that children often demand robots and big animal toys from parents. Some children request for a dinosaur in the house, while some others insist on keeping a lion. From where will the parents get all this? Children get this option in Science City. The new nature park is going to be very much liked, especially by my little friends. The Aquatics Gallery built in the Science City will be very amusing. It is one of the top aquariums not only in the country but also in Asia. The sight of marine biodiversity from all over the world at one place will be a wonderful experience in itself.
At the same time, interacting with robots in Robotics Gallery is not only the center of attraction, but it will also inspire our youth to work in the field of robotics and will instill curiosity in the child's mind. Our young friends will be able to get the experience of how robots can be useful in many fields like medicine, agriculture, space, defence, etc. And of course, nobody will be able to resist the experience of a robotic chef at Robo Cafe and the pleasure of eating the food served by the robot waiters. When I posted pictures of them on social media yesterday, I came across comments that such pictures were seen only in foreign countries. People cannot believe that these pictures are from India, from Gujarat. Through this program, I urge that more and more children and students should come to the Science City, and there should be regular tours by schools. The significance and grandeur of the Science City will increase further if it continues to sparkle with children.
Friends,
It is a matter of great happiness for me that many such projects which will enhance the pride of Gujarat and its people have been inaugurated today. Today, along with Ahmedabad city, the rail connectivity of Gujarat has also become more modern and vigorous. Many congratulations to the people of Gujarat for the new facilities, be it the renovation of Gandhinagar and Vadnagar stations, widening and electrification of Mahesana-Varetha line, electrification of Surendranagar-Pipavav section, commencement of Gandhinagar Capital-Varetha MEMU service, or the launch of Gandhinagar Capital-Varanasi Superfast Express. The train between Gandhinagar and Banaras is like connecting the land of Somnath with that of Vishwanath.
Brothers and sisters,
The needs of 21st century India could not be met by 20th century modus operandi. Therefore, there was a need for fresh reforms in the railways. We started developing the railways not just as a service but as an asset. Today its results are visible.The identity and credibility of Indian Railways has started changing. Today, along with convenience, Indian Railways boasts of cleanliness, safety and speed. Efforts are being made to increase the speed of trains either through the modernization of infrastructure or introduction of new modern trains. The speed of trains will increase furtheras soon as the dedicated freight corridors become operational in the days to come. Modern trains like Tejas and Vande Bharat are already operational. These trains are giving a new and wonderful experience to the passengers. You must have also seen the video of Vistadomecoaches on social media.
Those who visited the Statue of Unity would have taken advantage of it. These coaches take the ease and feel of the journey to a new dimension. Those travelling on trains are now experiencing the cleanliness of our trains, platforms and tracks. More than two lakh bio-toilets which have been installed in the coaches contribute to it.
Similarly, major railway stations across the country are being modernized. Railway stations in Tier-2 and Tier-3 cities are also now equipped with Wi-Fi facilities. From the safety point of view, unmanned railway crossings on broad gauge have been completely eliminated. Indian Railways, once dominated in the media for horrific accidents and complaints of disorder, today brings positivity. Today Indian Railways is talked about for the world's latest network and mega projects. Today both the experience and perspective of looking at Indian Railways is changing. And I will proudly say that these projectsare a glimpse of this new avatar of Indian Railways.
Friends,
I am of the view that horizontal expansion of railways is necessaryfor the railways to reach every nook and corner of the country. Along with this, vertical expansion is equally important for capacity and resource building, new technology and better services in railways. Excellent tracks, modern railway stations and the experiment of a luxurious hotel atop the rail track in Gandhinagar Railway Station mark the beginning of a meaningful change in the Indian Railways. Modern and convenient railway stations are being readied in Gandhinagar and the country so that the common man travelling by train can also enjoy airport-like facilities and there are better arrangements for women and small children.
Friends,
The new railway station of Gandhinagar also reflects the change in the mindset regarding infrastructure in the country. For a long time, a class distinction was encouraged in India regarding infrastructure. I would like to tell you, the people of Gujarat know very well, we carried out an experiment when I got an opportunity to serve Gujarat.We worked towards modernizing the bus stations on the public-private partnership model. Given the dilapidated condition of the bus stations earlier, today many bus stations in our Gujarat have become modern. Facilities like airports are visible at bus stations.
When I came to Delhi, I sent the railway officials to see the bus stations of Gujarat and told them why our railway stations should not be like this. The railways can become a centre of economy and not just a medium of train movement if there is optimum utilization of land use and a lot of economic activity at the railway stations. We are moving in the direction of developing railway stations on the Public-Private Partnership model in the same way the airport is developed and the bus stations have been developed in Gujarat.Gandhinagar is the beginning. Classification of public facilities that this is meant for a particular class or the rich is rubbish. Facilities should be made available to every section of the society.
Friends,
The modern railway station of Gandhinagar is also a proof that the railways can also be made a center of economic activitiesby utilizing the resources. Using modern technology, a hotel has been built above the track, from where the train can be seen but not felt. The amount of land is same, but its use has doubled. Facility is also excellent and it is good for tourism and business also. What can be the better prime location from where the train passes?
The grand view of Mahatma Mandir and Dandi Kutirfrom this railway station is also amazing. It will also become a tourist spot for the people visiting Dandi Kutir Museum or Vibrant Gujarat Summit. The significance of Mahatma Mandir has also increased manifold with the transformation of the railway station near it. Now people will use this hotel to hold small conferences and will also visit Mahatma Mandir. In a way, there is now arrangement for public events throughout the year. You can imagine its use by the people from India and abroad as it is just a 20-minute drive from the airport.
Brothers and sisters,
Imagine the unseen possibilities given the vast network of the railways all over the country with so many resources. Friends, the role of railways has always been prominent in a vast country like India. The railways also carry new dimensions of development and facilities along with it. It is the effort of the last few years that today rail is reaching the capitals of the North East for the first time and very soon Srinagar will also be connected to Kanyakumari through rail. Today Vadnagar has also become a part of this expansion. I have so many memories attached to Vadnagar station. The new station looks really attractive. With the construction of this new broad gauge line, the Vadnagar-Modhera-Patan heritage circuit is now connected with better rail service. It has direct connectivity to the Ahmedabad-Jaipur-Delhi main line. With the introduction of this line, along with convenience, new opportunities for employment and self-employment have also opened up in this entire region.
Friends,
While the Mahesana-Varetha line connects us to our heritage, the electrification of the Surendranagar-Pipavav line connects us to the future of Indian Railways. This is one of the projects which has been completed in the shortest time in the history of Indian Railways. This rail line is an important port connectivity route as well as a feeder route for the Western Dedicated Freight Corridor. This rail route is going to ensure smooth movement of double stack container goods trains from Pipavav Port to the northern parts of the country.
Friends,
Spending less time and cost, and better convenience is the priority of 21st century India today whether it is travel or goods transport. Therefore, today the country is moving towards multimodal connectivity. A detailed roadmap is being worked out in this regard. I am sure the last mile connectivity will give further impetus to the AatmaNirbhar campaign by connecting different modes of transport.
Friends,
The vehicle of development of New India will move forward only by moving on two tracks simultaneously. One track is of modernity, the other track is for the welfare of the poor, farmers and middle class.That is why today so much work is being done on the creation of the Next Generation Infrastructure in India, while also ensuring that the poor, farmers and middle class get their benefits.
Brothers and sisters,
In between these works of development in Gujarat and the country, we also have to take care of the pandemic like Corona. In the last one-and-a-half years, the biggest pandemic of 100 years has affected the lives of all of us. Corona infection has taken away many friends from us untimely. But as a nation, we are fighting it with all our might. Gujarat has also worked very diligently to stop the pace of infection from increasing.
Now we have to keep the rate of corona infection down by our conduct and following the mantra of testing, tracking, treatment and vaccination. So there is a need to be very careful and cautious. Along with this, we need to continuously speed up the process of vaccination. I am happy that Gujarat is about to reach the milestone of three crore vaccinations. The information that the Central Government has started sharing on the availability of vaccines in advance has helped Gujarat in formulating a central level strategy in regard to vaccination. With everyone's efforts, we will be able to achieve our goals related to vaccinations faster.With the same belief, once again many congratulations to all of you for the new projects!
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.