প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
গুজরাতকী প্রোজেক্ত কয়া শঙ্গাদুনা লৈবাক মীয়ামদা কত্থোকপগী থৌরমদা পীখিবা পি.এম.গী ৱারোল
16 JUL 2021 7:39PM by PIB Imphal
খুরুমজরি,
মন্ত্রী মন্দলগী ঐগী খোঙলোয় অমদি গান্ধীনগরগী এম.পি. শ্রীমান অমিত সাহ জী, রেল মন্ত্রী অস্বিনী বৈষ্ণব জী, গুজরাতকী মুখ্যমন্ত্রী বিজয় রুপানী জী, উপ মুখ্যমন্ত্রী নিতিন ভাই, কেন্দ্রগী রেল রাজ্যমন্ত্রী শ্রীমতী দর্শনা জর্দোশ জী, গুজরাত লৈঙাক্কী মন্ত্রীশিং, পার্লিয়ামেন্ততা ঐগী খোঙলোয় অমদি গুজরাত প্রদেশ ভারতিয় জনতা পার্তীগী চেয়রমেন শ্রীমান সি.আর. পাতিল জী, অতৈ এম.পি.শিং, এম.এল.এ. ময়াম অমদি ঐগী নুংশিজরবা ইচিন ইনাউশিং, ময়াম পুম্নমকপু খুরুমজরি‍।
ঙসিগী নুমিৎ অসি ২১শুবা চহিচাগী ভারতকী নীংজবশিং, ভারতকী মহাশিংগী ৱাখল্লোন অমদি ইহুলগী চাউরবা খুদম অমনি‍। সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী ওইরবসু, হেন্না ফবা ময়োল্লমগী লেন্দস্কেপ ওইরবসু নৎত্রগা লম্বী থোংগী মতমগা চুনবা মচাক-মথুমশিং ওইরবসু অনৌবা ভারতকী অনৌবা মশক্তা ঙসি পন্দুপ অমা হাপচিল্লে‍। ঐনা মফমসিদা দিল্লীদগী প্রোজেক্ত কয়া অমা মীয়ামদা কত্থোকপগী থৌরম পাঙথোকখ্রে, অদুবু মীৎমক্না উনিংবগী লাংতক্নবদুদি ৱাহৈনা ফোঙদোক্নিংঙাই লৈরোই‍। ঐনা তাঞ্জা হেক ফংবগা ইশামক লাক্তুনা য়েংলগনি‍।
ইচিন ইনাউশিং,
ঙসি লৈবাকসিগী পান্দমসি শুপ্নতগী কনক্রিত স্ত্রকচর খিনবখক নত্তে, তশেংবদি ঙসি লৈবাকসিদা মশাগী ওইবা তোপ তোপ্পা মশক মওং লৈজবা ইনফ্রা হৌদোক্লিবনি‍। হেন্না ফবা পব্লিক স্পেস ঐখোয়গী তঙায়ফদবা ওইরে হায়বসি মমাঙদদি করিসু খন্নরমদে‍। মমাঙথক্কী অর্বান প্লান্নিংদা মসিবু মওং অমদা লকজরী ওইনা হাপ্লম্মি‍। অদোম্নসু খঙবিরমগনি রিএল এস্তেত অমসুং হাউজিং কম্পনীশিংনসু মখোয়গী মীৎয়েঙ করম তৌবগে – পার্ক ফেন্সিং য়ুম নৎত্রগা সোসাইতীগী মরুওইবা পব্লিক স্পেস শেম্বনা ওইবরা হায়বা খঙলমগনি‍। মসিগী মরমদি ঐখোয়গী ময়োল্লমশিংগী য়াম্লবা মীয়াম অমদি মতিং লৈবা পব্লিক স্পেস অমদি মতিং লৈবা পব্লিক লাইফ ফংদনা লেল্লিবনি‍। হৌজিক্তি অর্বান দেবেলপমেন্তকী অরিবা ৱাখল্লোন থাদোক্লম্লগা লৈবাকসিনা অনৌবা মতমগা চুনবা লম্বীদা চঙশিল্লক্লি‍।
মরূপশিং,
অহমদবাত্তা সাবরমতীগী ফীভম কমদৌরম্মি, মদুবু কনানা কাউবা ঙমগনি? ঙসিদি মফমসিদা ঈশিং ঈচেলগা লোয়ননা রিভরফ্রন্ত, পার্ক, ওপন জিম, সী প্লেনৱেনচিংবা খুদোংচাবশিং ফংলে‍। মওং অমদি মসিগী ইকোসিস্তেম পুম্বা হোংখ্রে‍। অওনবা অসি কানকরিয়াদা পায়খৎখি‍। অরিবা অহমদবাতকী পাৎ অমা মীয়াম তিনবা মফম অমা ওইরক্কনি হায়বসি কনানসু খন্নরুবা নত্তে‍।
মরূপশিং,
অঙাংশিংগী পুক্নিং-ৱাখল মওং চুম্না চাউখৎলক্নবগীদমক নুংঙাইহনবগা লোয়ননা মহৈ-মশিং তম্নবগী ক্রিএতিবিতী য়াওবা স্পেস ফংহনবা মথৌ তাই‍। সাইন্স সিতী অসি রিক্রিএসন অমসুং ক্রিএতিবিতী অনিমক পুনশিল্লবা প্রোজেক্ত অমনি‍। মসিদা অঙাংশিংদা ক্রিএতিবিতী হেনগৎহনগদবা রি-ক্রিএসনেল ওইবা থৌওংশিং য়াওরি‍। মসিদা শান্ন-খোৎনবগী, ঙাইহাক নুংঙাইথোকপগী অমদি অঙাংশিংদা অনৌবা খরা তম্বিনবগী ফম্পাকশিংসু য়াওরি‍। অঙাংশিংনা মমা মপাদা য়াম্না তোয়না রোবোত অমসুং শাগী শান্নপোৎশিং লৈবিয়ু হায়বা ঐখোয়না উরি‍। অঙাং খরনা দাইনসোর লৈবিয়ু অদুগা খরনা কৈ য়োকসি হায়না নিংঙাই তৌবসু য়াওরি‍। অদুবু মমা-মপানদি মসি ময়ামসি কদাইদগী লৈরুগনি‍? অঙাংশিংদা হায়রিবশিং অসি সাইন্সি সিতীদা ফংহল্লি‍। অনৌবা নেচর পার্ক শেমগৎলিবসি অখন্ননা ঐগী অঙাং ওইরিবা মরূপশিংনা শোয়দনা পামগনি‍। মসিদসু নত্তনা সাইন্স সিতীদা লৈরিবা এক্বাতিক গেলরীনা হেন্নদুম মখোয়দা নুংঙাইহনগনি‍। মসি লৈবাকসিগীতা নত্তনা এসিয়াগী ওইনা খ্বাইদগী মকোক থোংবা এক্বারিয়মশিংগী মরক্তা অমা ওইরবনি‍। মফম অমখক্তদা মালেম পুম্নবদা লৈরিবা সমুদ্রগী থৱায় পানবশিং মফমসিদা উবা ফংগদৌরিবনি‍।
রোবোতিক গেলরীদা রোবোতশিংগা ৱারী ৱাতায় শানবনা পুক্নিং চিংশিন্নিংঙাই ওইবতা নত্তনা মসিনা ঐখোয়গী নহা মীরোলবু রোবোতিক্সকী লমদা থবক তৌনিংহন্নবগী অপাম্বসু পোকহনগদৌরিবনি‍, নৌরিবা পুক্নিংদা খঙনিংহনগদৌরিবনি‍। হিদাক-লাংথক, লৌউ-শিংউ, তরং, ঙাকশেল অসিনচিংবা তোঙান তোঙানবা লমশিংদা রোবোতনা কমদৌনা কান্নবগে হায়বদু মফমসিদা ঐখোয়গী নহাশিংনা চাউরাকপা অমা খঙবা ঙমগনি‍। অদুগা রোবো কেফেদা রোবোতিক সেফনা থোং-থাকপা অদুগা রোবোত ৱেতরশিংনা পুথোরকপা চীঞ্জাকশিং চা-থকপগী নুংঙাইবদুদি মফমদুদা চৎলুবা মীশিংনা হন্না হন্না চৎনিংবনা লাঙতক্নহনগদৌরিবনি‍। ঙরাং ঐনা সোসিএল মিদিয়াদা মসিগী ফোতোশিং থাগৎপদা অসিগুম্বা ফীভমদি মপান লৈবাকশিংদতা উবা ফংই হায়না ফোঙদোক্নরকপা পয়াসু য়াওখি‍। মীয়াম্না ফোতো অসি ভারতকীনি, গুজরাতকীনি হায়বা থাজনদে‍। ঙসি থৌরমসিদা ঐনা হায়জনিংবদি সাইন্স সিতী অসিদা অঙাং ময়াম চৎপিয়ু, মহৈরোয় ময়াম চৎপিয়ু, স্কুলগী তুর চাং নাইনা শিনবিয়ু, সাইন্স সিতী অসি অঙাংশিংনা থন্না নোক খেদুনা লৈবা মতম চুপ্পদা লৈবনা মসিগী মমিং চৎপা হেনগদৌরিবনি‍।
মরূপশিং,
গুজরাত অমসুং গুজরাতকী মীয়ামগী চাউথোকচনিংঙাই ওইরবা থবক কয়া ঙসি হৌদোক্লিবা অসি ঐগীদমক্তদি য়াম্না নুংঙাইবা মীৎকুপ্নি‍। ঙসি অহমদবাদ ময়োল্লমগা লোয়ননা গুজরাতকী রেল কন্নেক্তিবিতীসু মতমগা চুনবা অমদি হেন্না মপাঙ্গল কনবা ওইরে‍। গান্ধীনগর অমসুং ৱদনগর স্তেসন অপগ্রেদ তৌবা ওইরবসু, মেহসানা-ৱরেথা লাইন হেন্না পাকথোকহন্দুনা মৈ ফংহনবা ওইরবসু, সুরেন্দ্রনগর-পীপাবাব সেক্সনবু মৈ ফংহনবা ওইরবসু, গান্ধীনগর কেপিতেল-ৱরেথা মেমুগী সর্ভিস হৌদোকপা ওইরবসু, নৎত্রগা গান্ধীনগর কেপিতেল-বরানসী সুপরফাস্ত এক্সপ্রেস হৌদোকপা ওইরবসু, খুদোংচাবা ময়াম অসিগীদমক গুজরাতকী মীয়ামগী মফমদা হরাউবা ফোঙদোকচরি‍। গান্ধীনগরদগী বনারস ফাওবগী ত্রেন অসি সোমনাথকী পোক্নফমগা বিশ্বানাথকী পোক্নফমগা শমজিন্নবগী অচৌবা থৌওং অমসু ওইরিবনি‍।
ইচিন ইনাউশিং,
২১শুবা চহিচাগী ভারতকী মথৌ তাবশিং ২০শুবা চহিচাগী মওং মতৌ ইন্দুনা ফংহনবা ঙম্লোই‍। মরম অসিনা রেলৱেদা অনৌবা মওং মতৌগী অওনবা পুরকপা মথৌ তাই‍। ঐখোয়না রেলৱেবু সর্ভিস অমগী মওংখক্তা নত্তনা এসেত অমা ওইনা শেমগৎনবা থবক হৌদোকখি‍। ঙসিদি মসিগী মহৈ ফংলে, ঙসিগী ভারতকী রেলৱেগী মশক-মওং হোংলক্লে‍। ঙসিদি ভারতকী রেলদা খুদোংচাবসু হেনগৎলে, লূ-নানবা হেল্লে, শাফবা হেল্লে অমদি য়াঙবসু হেল্লে‍। মচাক-মথুম মতমগা চুননা শেমগৎপা ওইরবসু নৎত্রগা মতমগা চুনবা ত্রেন ওইরবসু অসিগুম্বা মওংগী থবক কয়া ত্রেনগী খোঙজেল হেনগৎহন্নবা পায়খৎলি‍। তুংদা দেদিকেতেদ ফ্রৈত কোরিদোর মথৌ তৌবা হৌরকপা মতমদা ত্রেনশিংগী খোঙজেল হেন্না য়াঙখৎলক্লগনি‍। তেজস অমসুং বন্দে ভারতনচিংবা মতমগা চুনবা ত্রেনশিংনা ঐখোয়গী তালিশিংদা চেনবা হৌরক্লবনি‍। ঙসিদি হায়রিবা ত্রেনশিং অসিনা খোঙচৎলোয়শিংবু অনৌবা অমদি তোপ তোপ্পা মহাউ অমা পীরি‍। বিস্তাদোম কোচশিংগী ভিদিওশিংসু অদোম্না সোসিএল মিদিয়াদা শোয়দনা উবিরম্লগনি‍।
স্তেচু ওফ য়ুনিতী য়েংলুরবশিংনা মদুগী কান্নবসু ফংবিরম্লগনি‍। হায়রিবা কোচ অসিনা নুংঙাইবা অমদি ইথিল পুবা খোঙচৎপু অনৌবা থাক অমদা পুখৎলি‍। ত্রেনদা চৎলিবশিংনা ঐখোয়গী ত্রেন, ঐখোয়গী প্লেতফোর্ম অমদি ঐখোয়গী ত্রেক হান্নদগী লূ-নানবা হেল্লে হায়না পুক্নিংদা শোয়দনা ফাওবিরমগনি‍। ফীভমসি য়ৌরকপদা কোচশিংদা হাপখিবা বাইও-তোইলেত লাখ ২ হেনবদুগী চাউরবা থৌদাং য়াওরি‍।
মতৌ অসুম্না, ঙসিদি লৈবাক পুম্বদা লৈরিবা মরুওইবা রেলৱে স্তেসনশিংসু মতমগা চুননা শেমগৎলি‍। তিয়র ২ অমসুং তিয়র ৩ ময়োল্লমশিংগী রেলৱে স্তেসনশিংদসু ৱাই-ফাইগী কান্নবা ফংহনবা হৌরে‍। শাফবগী মীৎয়েঙদা য়েংলগসুব্রোদ গেজতা মী পান্নদবা রেলৱে ক্রোসিং অমত্তা লৈহনদ্রে‍। অকিবা ফংলবা খুদোংথিবা থৌদোকশিং অমসুং মওং মরিল নাইদবগী ৱাকৎ ময়াম অমা মিদিয়াদা য়াওরম্বা ভারত রেলৱে ঙসিদি অফ-নুংঙাইগী পাউ কয়া পুদুনা লাক্লি‍। ঙসিদি ভারত রেলৱে মালেমগী মতমগা চুনবা অমদি অচৌবা প্রোজেক্তশিংগী মরক্তা মফম কনবা ঙম্লে‍। ঙসি ভারতকী রেলদা লৈরম্বা মীৎয়েঙ অমসুং ৱাখল্লোন অনিমক হোংখ্রে‍। ঙসিদি প্রোজেক্ত অসিমকসু ভারতকী রেলগী অনৌবা শক্লোন অসিগী মতৌ অমনি হায়না ঐনা চাউথোকচবগা লোয়ননা হায়রি‍।
মরূপশিং,
রেলৱেনা লৈবাক্কী কাচিন কোয়া শিনবা থুংনা য়ৌবা হায়বসি ঐগী অপামবনি, মসিগীদমক্তা রেলৱেগী হোরাইজন্তেল এক্সপান্সন মথৌ তাই‍। মসিগা লোয়ননা রেলৱেদা কেপাসিতী বিল্দিং, রিসোর্স বিল্দিং, অনৌবা তেক্নোলোজী অমসুং হেন্না ফবা সর্ভিসশিংগীদমক ভর্তিকেল এক্সপান্সনসু চপ মান্ননা মথৌ তাই‍। হেন্না ফবা ত্রেক, মতমগা চুনবা রেলৱে স্তেসন, রেল ত্রেক্কী মথক্তা মশক নাইরবা হোতেলনচিংবা লৈরবা গান্ধীনগর রেলৱে স্তেসনগী ফীভম অসি ভারত রেলৱেগী মশক থোকপা অহোংবা অমগী অহৌবনি‍। রেলদা চৎপা মীচম মীয়ামসু এয়র্পোর্তকুম্না খুদোংচাবা ফংগদবা, নুপী অমসুং অপীকপা অঙাংশিংগী মরুওইনা মথৌ তাবশিং য়েংলগা মখোয়গীদমক্তা খুদোংচাবা নীংথিনা ফংহনগদবা মতমগা চুনবা অমদি খুদোংচাবা কয়া য়াওবা স্তেসন ঙসি লৈবাকসিনা, গান্ধীনগরনা ফংলে‍।
মরূপশিং,
গান্ধীনগরগী অনৌবা রেলৱে স্তেসন লৈবাক্কী মচাক-মথুমগী মতাঙদা লৈরিবা মীৎয়েংগী অওনববু মাঙদা থম্লগা শেমগৎখিবনি‍। মতম শাংনা ভারত্তা মচাক-মথুমগী মতাঙদা কাঙলুপ নাইবা মওং লৈরম্মি‍। অদুগা ঐনা ময়ামগী মফমদা হায়জনিংবদি, গুজরাতকী মীয়ামদি নীংথিনা খঙলিবদুনি, ঐনা গুজরাতকী থৌগল তৌনবগী তাঞ্জা ফংখিবা মতমদা ঐখোয়না চাংয়েং অমা তৌখি‍। ঐখোয়গী বস স্তেসনশিং মতমগা চুনবা ওইহন্নবা থবক পায়খৎখি‍। পব্লিক-প্রাইভেত পার্ত্নরসিপ মোদেলদা থবক তৌখি‍। মমাঙদা লৈরম্বা বস স্তেসনশিংগী ফীভম য়েংলগা ঙসিদি ভারতকী বস স্তেসনশিং মতমগা চুনবা ওল্লে‍। এয়রপোর্ততা ফংবা খুদোংচাবশিং বস স্তেসনদা ফংবা হৌরক্লে‍।
অদুগা ঐনা দিল্লীদা য়ৌরবা মতমদা ঐগী ওফিসরশিং, রেলৱেগী থৌ পুবশিং গুজরাতকী বস স্তেসনশিং য়েংননবা থাখি‍‍। অদুগা ঐনা মখোয়গী ঐখোয়গী রেলৱে স্তেসনশিং মতৌ অসুম্না শেমগৎফম থোকই হায়বা ৱাফম থমখি‍। লম শীজিন্নবদা মওং চুম্না শীজিন্ননবা ৱাফম ওইরবসু, রেলৱে স্তেসনশিংদা অচৌবা শেন্মিৎলোনগী থৌওং ওইরবসু, রেলৱেবু ত্রেন থাদোক থাজিনগী মফমখক নত্তনা শেন্মিৎলোনগী থৌওংগী হৌরকফম অমা ওইহনবা য়াই হায়বা ৱাফম থমখি‍। এয়রপোর্ততা চাউখৎপা পুরকপগুম, গুজরাতকী বস স্তেসনশিংদা চাউখৎপা পুরকপগুম, ঐখোয়না রেলৱে স্তেসনশিংসু পব্লিক-প্রাইভেত পার্ত্নরসিপ মোদেলগী মখাদা চাউখৎ মায়কৈদা পুরক্নবা থবক পায়খৎখি‍। ঙসিদি গান্ধীনগরনা মদুগী অহানবা খোঙথাঙ ওইরে‍। মীয়ামদা খুদোংচাবা ফংহনবগী মহুত্তা মীওই খরগী, ইনাক খুনবা মীওই খরখক্কী ওইনা শেমগৎপদি কান্নদবা ৱাফম্নি‍। খুন্নাইগী মীওই কাঙলুপ খুদিংমক্তা অসিগুম্বা খুদোংচাবশিং অসি ফংহনবা মথৌ তাই‍।
মরূপশিং,
গান্ধীনগরগী মতমগা চুনবা রেলৱে স্তেসন অসি রেলৱেগী মচাক মথুমশিং মপুং ফানা শীজিন্নদুনা মফমসিবু শেন্মিৎলোনগী মকোন অমা ওইনা শেমগৎপসু য়াই হায়বা ৱাফমগী অচৌবা খুদম অমসু ওইরে‍। মতমগা চুনবা তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা ত্রেক্কী মথক্তা রেল চেনবদি উরগা মদুগী ইথিলদি ফাওহনদবা হোতেল অমা শারিবসিনি‍। মফমদি অকক্নবনি অদুবু মদুগী শীজিন্নফম শরুক অনি হেনগৎহনবনি‍। খুদোংচাবসু ফজনা ফংলে অদুগা লমকোয়বশিংগী অমদি লল্লোন-ইতিক্কীসু অফবা মফম ওইরে‍। রেল চেল্লিবা মফমদুদগী হেন্না ফবা মফম কদাইদা লৈরমগনি‍।
রেলৱে স্তেসন অসিদগী মহাত্মা মন্দিরগী মশক উরে, দান্দি কুতীর উরে, মদুসু মপুং ফানা উরিবনি‍। দান্দি কুতীর ম্যুজিয়মদা লাকপা মীয়াম নৎত্রগা ভাইব্রেন্ত গুজরাত সম্মিত্তা লাকপা মীয়াম্না মফমসিবু উবা মতমদা মফমসি তুরিস্ত স্পোত অমা ওইগদৌরিবনি‍। ঙসি মহাত্মা মন্দিরগী মনাক্তা রেলৱেবু নৌনা শেমগৎলিবা অসিনা মরম ওইরগা মহাত্ম মন্দিরগী মমিংসু শরুক কয়া হেন্না চৎহল্লগনি‍। হৌজিক্তি মীয়াম্না কন্ফরেন্স মচা মসু তৌবদসু হোতেল অসি শীজিন্নরগনি, মহাত্ম মন্দিরসু শীজিন্নরগনি‍। হায়বদি চহি চুপ্পা মখল মথেল কয়াগী থৌরমশিং পাঙথোক্নবগী খুদোংচাবা মফমসিদা ফংলগনি‍। অদুগা এয়রপোর্তসু মফমসিদগী মিনত ২০ খক্তগী অরাপ্পদা লৈবনি, মসিনা মরম ওইরগা লৈবাক কয়াগী মীয়াম্না মফমসিদা কয়া য়াম্না লাক্কদগে হায়বদু অদোম খনবিয়ু‍।
ইচিন ইনাউশিং,
লৈবাকসিদা লৈরিবা চাউরবা রেলৱে নেতৱর্ক, য়াম্লবা মচাক মথুমশিং অসিদা মতৌ অসুম্না শেমগৎপা য়াবগী ওইথোকপা কয়া য়াম্না ফুমদুনা লৈরমগদগে হায়বা অদোমসু খনবিয়ু‍। মরূপশিং, ভারতকুম্পা অচৌবা লৈবাক অমদা রেলৱেগী থৌদাং য়াম্না চাউই‍। রেলৱেনা চাউখৎপগী অমদি খুদোংচাবা কয়াগী তুংনফম ওইরি‍। হৌখিবা চহি খরসিদা কন্না হোৎনবদগী অৱাং-নোংপোক স্তেতশিংগী কোনুংশিংদা অহানবা ওইনা রেল য়ৌবা ঙম্লে, অদুগা য়াম্না থুনা শ্রীনগরসু কন্যাকুমারীগা রেলনা শম্নহল্লগনি‍। ঙসিদি ৱদনগরসু অসুম্না পাকথোক চাউথোকপা অসিগী শরুক ওইরে‍। ঐগীদমক্তদি ৱদনগর স্তেসনগা নীংশিংবগী পন্দুপ কয়া লোয়নদুনা লৈ‍। অনৌবা স্তেসন অসি তশেংনমক য়েংবদা পুক্নিং হুবা ওইরে‍। অনৌবা ব্রোদগেজ লাইন অসি শেমবদগী ৱদনগর-মোতেরা-পাতন হেরিতেজ সর্কিত হৌজিক্তি হেন্না ফবা রেল সর্ভিসনা শম্নহল্লে‍। মসিগা অহমদবাদ-জয়পুর-দিল্লী মেন লাইনগা হকথেংননা শম্নরে‍। লাইন অসি মথৌ তৌবা হৌরকপদগী মসিনা লমদম অসিদা খুদোংচাবা পীবগা লোয়ন-লোয়ননা থবক পীমা অমদি মশান মশাবু থবক পীজবগী অনৌবা তাঞ্জা কয়া অমসু ফংহল্লে‍।
মরূপশিং,
মহসানা-বরেথা লাইই অসিনা ধরোহরদগী শম্নহল্লিবসিনা সুরেন্দ্রনগর-পীপাবাব লাইনদা মৈ ফংহনবনা ঐখোয়বু ভারত রেলৱেগী তুংগী পুন্সিগা শম্নহল্লি‍। মসি ভারত রেলৱেগী পুৱারীদা মতম য়াম্না চঙদনা লোইশিনখিবা প্রোজেক্তশিংগী মরক্তা অমনি‍। রেল লাইন অসি মরুওইবা পোর্ত কন্নেক্তিবিতীগী লম্বী পরিং অমা ওইবগা লোয়ন-লোয়ননা নোংচুপ থংবা দেদিকেতেদ ফ্রৈত কোরিদোরগী ফীদর লম্বী পরিং অমসু ওইরিবনি‍। রেল লম্বী অসিনা পীপাবাব বন্দরগাহদগী লৈবাক্কী অৱাংথংবা শরুকশিংগীদমক দবল স্তেক কন্তেনর য়াওবা পোৎ পুথোক পুশিনগী গারীশিং অপনবা লৈতনা চত্থোক চৎশিন য়াহল্লগনি‍।
মরুপশিং,
খোঙচৎ অমা ওইরবসু নৎত্রগা পোৎ-চৈ পুথোক পুশিনগী ওইরবসু মতম চঙদনা, শেল চঙদনা অমদি হেন্না ফবা খুদোংচাবশিং ফংহনবা হায়বসি ২১শুবা চহিচাগী ভারতকী মরুওইবা ৱাফম্নি‍। মরম অসিনা ঙসি লৈবাকসিনা মল্তিমোদেল কন্নেক্তিবিতীগী মায়কৈদা খোঙ থাংজিল্লি‍। মসিগীদমক মচা খায়বা রোদমেপ অমগীদমক থবক পায়খৎলি‍। ত্রান্সপোর্তকী তোঙান-তোঙানবা থৌওংশিংসু পুনশিন্নদুনা লাস্ত মাইল কন্নেক্তিবিতীনা মরোমদোম লেপচবা ভারতকী থৌরাংবু হেন্না খোঙজেল হাপকনি হায়না ঐনা থাজৈ‍।
মরূপশিং,
অনৌবা ভারতকী চাউখৎপগী গারী অসি লীক্লম অনিদা থোং মান্ননা চৎমিন্নরবা মতমদতা মাঙদা চৎখৎপা ঙমগনি‍। লীক্লম অমনা মতমগা চুনবা মচাক মথুম্নি অদুগা অতোপ্পা লীক্লমদুনা লায়রবা, লৌমী অমদি ময়ায় ওইবা থাক্কী মীওইশিংগী য়াইফ থৌরাং পায়খৎপনি‍। মরম অসিনা ঙসিদি ভারত্তা মথংগী মীরোলগী মচাক মথুমশিং শেমগৎ-শাগৎপদা থবক কয়া অমা পায়খৎলি, অদুগা নাকল অমরোমদনা মসিগী কান্নবা লায়রবশিংদা, লৌমীশিংদা অমদি ময়াই ওইবা থাক্কী মীওইশিংদা ফংহন্নবা থৌরাং য়াৎলি‍।
ইচিন ইনাউশিং,
গুজরাত অমসুং লৈবাক্কী চাউখৎ থৌরাংগী থবক ময়ামসিগী মরক্তা কোরোনাগুম্বা লাইচৎ অসিদসু পুক্নিং চঙবা তাই‍। হৌখিবা চহি অমা মখায়সিদা চহি ১০০সিগী ওইনা খ্বাইদগী চাউবা লাইচৎ অমনা ঐখোয় পুম্নমক্কী পুন্সিদা চৈথেং পীররি‍। কোরোনা লাইচৎনা মশিং য়াম্লবা মরূপ মপাং কয়া মনুং মতম চাদনা ঐখোয়গী ইরক্তগী শেত্তুনা পুখ্রে‍। অদুবু লৈবাক অমা ওইনা ঐখোয় লিংজেল মান্ননা মসিবু মায়োক্নরি‍। গুজরাতনসু কন্না হোৎনদুনা লায়না অসি পাক শন্না শন্দোরকপআ থিংলি‍।
হৌজিক ঐখোয়গী লীচৎ শাজৎনা, তেস্তিং, ত্রেকিং অমসুং ত্রীতমেন্ত অমদি তিকা থাদোকপগী লাইৱানা কোরোনা শন্দোরকপগী অকিববু নমথবা তাই‍। মরম অসিনা য়াম্না চেকশিন্না মীৎ শিংনা লৈবা মথৌ তাই‍। মসিগা লোয়ননা ভেক্সিনেসনগী খোঙজেল লেপ্পা নাইদনা য়াঙ্খৎহনবসু মরুওই‍। গুজরাতনা ভেক্সিন দোজ করোর ৩ য়ৌগদৌরে হায়বসিদা ঐ নুংঙাই‍। কেন্দ্র লৈঙাক্না ভেক্সিন ফংহনবগী মতাঙদা মমাঙদা হায়খিবা ৱাফমশিংনা গুজরাতকী ভেক্সিনেসন সেন্তরশিংগী মওং মতৌ শেমদোক শেনজিন তৌবদা মতেং ওইখি‍। ময়াম পুন্না হোৎনমিন্নবনা ভেক্সিন কাপথোকপগা মরী লৈননা থম্লিবা পান্দম ঐখোয় পুন্না ফংবা ঙমগনি হায়বা ৱাখল্লোনসিগা লোয়ননা ঐনা অমুক্কা হন্না অনৌবা প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক ময়াম পুম্নমক্কী মফমদা হন্না হন্না নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍।
থাগৎচরি‍।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at inauguration and dedication of multiple projects in Gujarat to the nation
16 JUL 2021 7:39PM by PIB Delhi
Namaskar,
My colleague in the Council of Ministers and Gandhinagar MP Shri Amit Shah ji, Railway Minister Shri Ashwini Vaishnav ji, Gujarat Chief Minister Vijay Rupani ji, Deputy Chief Minister Nitin Bhai, Union Minister of State for Railways Smt. Darshana Jardosh ji, other ministers of Gujarat government, my colleague in Parliament and Gujarat Pradesh Bharatiya Janata Party president Shri CR Patil ji, other MPs, MLAs, and my dear brothers and sisters, Greetings to all of you.
This day is a great symbol of the aspirations of 21st century India, the spirit and potential of young India. Be it science and technology, better urban landscape or modern infrastructure of connectivity, today another link is being added to the new identity of New India. I have inaugurated all the projects from Delhi, but I cannot express my eagerness to visit them in person. I will come to see the projects myself as soon as I get the opportunity.
Brothers and sisters,
Today the goal of the country is not only to build the structures of concrete, but today such infrastructure is being developed in the country which has its own character. Better public space is an urgent requirement which was never thought of before. In our urban planning of the past, it was associated with luxury. You must have also noticed that the focus of the promotion of real estate and housing companies is – the park facing house or the house around the particular public space of the society. This happens because a large population of our cities has been deprived of quality public space and public life. Now the country is moving towards modernityleaving behind the old approach of urban development.
Friends,
Who can forget the condition of Sabarmati in Ahmedabad? Besides the flowing river, there are services like riverfront, park, open gym, sea plane etc. available there now. In fact, the whole ecosystem has changed. The same change has been brought about in Kankaria. It was never imagined before that a lake in old Ahmedabad would become the center of such hustle and bustle.
Friends,
For the natural development of children, along with entertainment, their learning and creativity should also get space. Science City is a project that combines recreation and creativity. It has such recreational activities that promote creativity in children. It has sports, fun games and at the same time it is also a platform to teach children something new. We have seen that children often demand robots and big animal toys from parents. Some children request for a dinosaur in the house, while some others insist on keeping a lion. From where will the parents get all this? Children get this option in Science City. The new nature park is going to be very much liked, especially by my little friends. The Aquatics Gallery built in the Science City will be very amusing. It is one of the top aquariums not only in the country but also in Asia. The sight of marine biodiversity from all over the world at one place will be a wonderful experience in itself.
At the same time, interacting with robots in Robotics Gallery is not only the center of attraction, but it will also inspire our youth to work in the field of robotics and will instill curiosity in the child's mind. Our young friends will be able to get the experience of how robots can be useful in many fields like medicine, agriculture, space, defence, etc. And of course, nobody will be able to resist the experience of a robotic chef at Robo Cafe and the pleasure of eating the food served by the robot waiters. When I posted pictures of them on social media yesterday, I came across comments that such pictures were seen only in foreign countries. People cannot believe that these pictures are from India, from Gujarat. Through this program, I urge that more and more children and students should come to the Science City, and there should be regular tours by schools. The significance and grandeur of the Science City will increase further if it continues to sparkle with children.
Friends,
It is a matter of great happiness for me that many such projects which will enhance the pride of Gujarat and its people have been inaugurated today. Today, along with Ahmedabad city, the rail connectivity of Gujarat has also become more modern and vigorous. Many congratulations to the people of Gujarat for the new facilities, be it the renovation of Gandhinagar and Vadnagar stations, widening and electrification of Mahesana-Varetha line, electrification of Surendranagar-Pipavav section, commencement of Gandhinagar Capital-Varetha MEMU service, or the launch of Gandhinagar Capital-Varanasi Superfast Express. The train between Gandhinagar and Banaras is like connecting the land of Somnath with that of Vishwanath.
Brothers and sisters,
The needs of 21st century India could not be met by 20th century modus operandi. Therefore, there was a need for fresh reforms in the railways. We started developing the railways not just as a service but as an asset. Today its results are visible.The identity and credibility of Indian Railways has started changing. Today, along with convenience, Indian Railways boasts of cleanliness, safety and speed. Efforts are being made to increase the speed of trains either through the modernization of infrastructure or introduction of new modern trains. The speed of trains will increase furtheras soon as the dedicated freight corridors become operational in the days to come. Modern trains like Tejas and Vande Bharat are already operational. These trains are giving a new and wonderful experience to the passengers. You must have also seen the video of Vistadomecoaches on social media.
Those who visited the Statue of Unity would have taken advantage of it. These coaches take the ease and feel of the journey to a new dimension. Those travelling on trains are now experiencing the cleanliness of our trains, platforms and tracks. More than two lakh bio-toilets which have been installed in the coaches contribute to it.
Similarly, major railway stations across the country are being modernized. Railway stations in Tier-2 and Tier-3 cities are also now equipped with Wi-Fi facilities. From the safety point of view, unmanned railway crossings on broad gauge have been completely eliminated. Indian Railways, once dominated in the media for horrific accidents and complaints of disorder, today brings positivity. Today Indian Railways is talked about for the world's latest network and mega projects. Today both the experience and perspective of looking at Indian Railways is changing. And I will proudly say that these projectsare a glimpse of this new avatar of Indian Railways.
Friends,
I am of the view that horizontal expansion of railways is necessaryfor the railways to reach every nook and corner of the country. Along with this, vertical expansion is equally important for capacity and resource building, new technology and better services in railways. Excellent tracks, modern railway stations and the experiment of a luxurious hotel atop the rail track in Gandhinagar Railway Station mark the beginning of a meaningful change in the Indian Railways. Modern and convenient railway stations are being readied in Gandhinagar and the country so that the common man travelling by train can also enjoy airport-like facilities and there are better arrangements for women and small children.
Friends,
The new railway station of Gandhinagar also reflects the change in the mindset regarding infrastructure in the country. For a long time, a class distinction was encouraged in India regarding infrastructure. I would like to tell you, the people of Gujarat know very well, we carried out an experiment when I got an opportunity to serve Gujarat.We worked towards modernizing the bus stations on the public-private partnership model. Given the dilapidated condition of the bus stations earlier, today many bus stations in our Gujarat have become modern. Facilities like airports are visible at bus stations.
When I came to Delhi, I sent the railway officials to see the bus stations of Gujarat and told them why our railway stations should not be like this. The railways can become a centre of economy and not just a medium of train movement if there is optimum utilization of land use and a lot of economic activity at the railway stations. We are moving in the direction of developing railway stations on the Public-Private Partnership model in the same way the airport is developed and the bus stations have been developed in Gujarat.Gandhinagar is the beginning. Classification of public facilities that this is meant for a particular class or the rich is rubbish. Facilities should be made available to every section of the society.
Friends,
The modern railway station of Gandhinagar is also a proof that the railways can also be made a center of economic activitiesby utilizing the resources. Using modern technology, a hotel has been built above the track, from where the train can be seen but not felt. The amount of land is same, but its use has doubled. Facility is also excellent and it is good for tourism and business also. What can be the better prime location from where the train passes?
The grand view of Mahatma Mandir and Dandi Kutirfrom this railway station is also amazing. It will also become a tourist spot for the people visiting Dandi Kutir Museum or Vibrant Gujarat Summit. The significance of Mahatma Mandir has also increased manifold with the transformation of the railway station near it. Now people will use this hotel to hold small conferences and will also visit Mahatma Mandir. In a way, there is now arrangement for public events throughout the year. You can imagine its use by the people from India and abroad as it is just a 20-minute drive from the airport.
Brothers and sisters,
Imagine the unseen possibilities given the vast network of the railways all over the country with so many resources. Friends, the role of railways has always been prominent in a vast country like India. The railways also carry new dimensions of development and facilities along with it. It is the effort of the last few years that today rail is reaching the capitals of the North East for the first time and very soon Srinagar will also be connected to Kanyakumari through rail. Today Vadnagar has also become a part of this expansion. I have so many memories attached to Vadnagar station. The new station looks really attractive. With the construction of this new broad gauge line, the Vadnagar-Modhera-Patan heritage circuit is now connected with better rail service. It has direct connectivity to the Ahmedabad-Jaipur-Delhi main line. With the introduction of this line, along with convenience, new opportunities for employment and self-employment have also opened up in this entire region.
Friends,
While the Mahesana-Varetha line connects us to our heritage, the electrification of the Surendranagar-Pipavav line connects us to the future of Indian Railways. This is one of the projects which has been completed in the shortest time in the history of Indian Railways. This rail line is an important port connectivity route as well as a feeder route for the Western Dedicated Freight Corridor. This rail route is going to ensure smooth movement of double stack container goods trains from Pipavav Port to the northern parts of the country.
Friends,
Spending less time and cost, and better convenience is the priority of 21st century India today whether it is travel or goods transport. Therefore, today the country is moving towards multimodal connectivity. A detailed roadmap is being worked out in this regard. I am sure the last mile connectivity will give further impetus to the AatmaNirbhar campaign by connecting different modes of transport.
Friends,
The vehicle of development of New India will move forward only by moving on two tracks simultaneously. One track is of modernity, the other track is for the welfare of the poor, farmers and middle class.That is why today so much work is being done on the creation of the Next Generation Infrastructure in India, while also ensuring that the poor, farmers and middle class get their benefits.
Brothers and sisters,
In between these works of development in Gujarat and the country, we also have to take care of the pandemic like Corona. In the last one-and-a-half years, the biggest pandemic of 100 years has affected the lives of all of us. Corona infection has taken away many friends from us untimely. But as a nation, we are fighting it with all our might. Gujarat has also worked very diligently to stop the pace of infection from increasing.
Now we have to keep the rate of corona infection down by our conduct and following the mantra of testing, tracking, treatment and vaccination. So there is a need to be very careful and cautious. Along with this, we need to continuously speed up the process of vaccination. I am happy that Gujarat is about to reach the milestone of three crore vaccinations. The information that the Central Government has started sharing on the availability of vaccines in advance has helped Gujarat in formulating a central level strategy in regard to vaccination. With everyone's efforts, we will be able to achieve our goals related to vaccinations faster.With the same belief, once again many congratulations to all of you for the new projects!
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.