প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
কোবিদনা মরম ওইদুনা শেল তাল্লিবা মীওইগী পুন্সি মাংখ্রবা ইমুং-মনুংদা তেংবাং পীননবা সরকারনা লৌখৎকদবা খোঙথাংশিং লাওথোকখ্রে
ইমপ্লোয়ি স্তেত ইন্সুরেন্স কোরপোরেসনগী মখাদা কোবিদনা মরম ওইদুনা পুন্সি মাংখ্রবশিংগী মচা-মশুদা ফেমিলী পেন্সন পীগদৌরি
ই.দি.এল.আই. স্কীমগী মখাদা ইন্সুরেন্সকী কান্নবা হেন্না পীরগনি অমসুং কোমথোক্লগনি
স্কীমশিং অসিনা শেল-থুমগী অৱাবা মায়োক্নরিবা ইমুংশিংদা অৱাবা অসি মুথৎপদা মতেং ওইরগনি: পি.এম.
29 MAY 2021 7:47PM by PIB Imphal
কোবিদনা অৱাবা নংহল্লবা অঙাংশিংদা শক্তি পীনবা পি.এম.কেয়রস ফোর চিলদ্রনগী মখাদা লাওথোকখিবা খোঙথাংশিংগী মতুংদা ভারত সরকারনা মখা তানা কোবিদনা মরম ওইদুনা শেল তাল্লিবা মীওই অমগী মপুন্সি মাংখ্রবা ইমুং-মনুংদা তেংবাংগীদমক লৌখৎকদবা খোঙথাংশিং লাওথোকখ্রে। মখোয়না কোবিদনা মরম ওইদুনা লৈখিদ্রবা ইমুংশিংদা পেন্সন পীগনি অমসুং ইন্সুরেন্স কম্পেসেসন হেন্না ফংহল্লগনি অমসুং কোমথোকহল্লগনি।
লৈখ্রিদবশিংগী ইমুং-মনুংশিংগীদমক মহাক্কী সরকারনা লেপ্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মহাক্না মসিসু হায়খি মদুদি স্কীমশিং অসিগী খুত্থাংদা মখোয়না থেংনরিবা শেল-থুমগী অৱাবা অসি কোকহন্নবা হোৎনরি।
ফেমিলী পেন্সন অন্দর ইমপ্লোয়িস স্তেত ইন্সুরেন্স কোর্পোরেসন (ই.এস.আই.সি.)
• ইজৎ লৈনা অমসুং নুঙাই-য়াইফবা পুন্সি মহিং অমগী ইমুং অমগীদমক মতেং ওইনবা কোবিদনা মরম ওইদুনা লৈখিদ্রবা ইমুংশিংদা অশি-অনাগা মরী লৈনবা ইমপ্লোইমেন্তগীদমক ই.এস.আই.সি. পেন্সন স্কীমগী কান্নবশিং পীরি। অসিগুম্বা লৈখিদ্রবশিংগী ইমুং-মনুংশিংগী মীওইশিংদা হাননা চৎনরম্বা শিন্মীশিং অসিগী নোংমগী খুৎশুমনগী চাদা ৯০গা মান্ননা পেন্সনগী কান্নবা ফংহনগনি। হায়রিবা কান্নবা অসি ২৪.০৩.২০২০দগীনা ২৪.০৩.২০২২ ফাওবদা লৈবা কেসশিংদা ফংগনি।
• ইমপ্লোয়ি প্রোবিদেন্ত ফন্দ ওর্গানাইজেসন – ইমপ্লোয়িস দিপোজিৎ লিঙ্কেদ ইন্সুরেন্স স্কীম (ই.দি.এল.আই.)
ই.দি.এল.আই. স্কীমগী মখাদা লৈরিবা ইন্সুরেন্সকী কান্নবশিং হেন্না ফংহল্লগনি অমশুং কোমথোকহল্লগনি। অতোপ্পা বেনেফিসরী পুম্বগী মথক্তা, মসিনা কোবিদনা লৈখিদ্রবা ইমপ্লোয়িশিংগী ইমুংশিংদসু মতেং অসি ফংগনি।
ইন্সুরেন্সকী কান্নবা ফংগদবা খ্বাইদগী য়াম্বা শেনফম অসি লুপা লাখ ৬তগী লাখ ৭তা হেনগৎখ্রে।
• খ্বায়দগী পিকপা ইন্সুরেন্সকী কান্নবা পীনবা লুপা লাখ ২.৫ অমুক হন্না পুথোক্লে অমসুং হায়রিবা অসি ২০২০গী ফেব্রুৱারী ১৫দগীনা মথং চহি অহুম ফাওবা চৎনগনি।
• কন্ত্রেকচুএল/কেজুএল শিন্মীগী ইমুং-মনুংশিংগী কান্নবা ফংনবা, ইস্তাব্লিসমেন্ত অমদা থবক চৎথনবা, মহাক্না শিখ্রবা থা ১২গী মতুংদা থবক অমা ওন্দুনা ইমুংশিং অসিদা কান্নবা ফংহল্লি।
স্কীমশিং অসিগী মরীক চুম্বা লমজিং-লমতাকশিং অসি লেবর অমসুং ইমপ্লোইমেন্ত মিনিস্ত্রীনা পীবনি।

Prime Minister's Office
Government announces further measures to help families who lost the earning member due to Covid
Family Pension to be given to dependents of those who lost their lives due to Covid under Employees State Insurance Corporation
Insurance benefits under the EDLI scheme enhanced and liberalized
These schemes will help mitigate financial difficulties faced by the families: PM
29 MAY 2021 7:47PM by PIB Delhi
In addition to the measures announced under PM CARES for Children- Empowerment of Covid affected children, Government of India has announced further measures to help families who have lost the earning member due to Covid. They will provide pension to families of those who died due to Covid and an enhanced & liberalised insurance compensation.
PM said that his Government stands in solidarity with their families. He also said that through these schemes, efforts are being made to mitigate financial difficulties that may be faced by them.
• Family Pension under Employees State Insurance Corporation (ESIC)
• To help family live a life of dignity and maintain a good standard of living, benefit of ESIC pension scheme for employment related death cases is being extended to even those who have died due to Covid. Dependent family members of such persons will be entitled to the benefit of pension equivalent to 90% of average daily wage drawn by the worker as per the existing norms. This benefit will be available retrospectively with effect from 24.03.2020 and for all such cases till 24.03.2022.
• Employees Provident Fund Organization- Employees’ Deposit Linked Insurance Scheme (EDLI)
The insurance benefits under the EDLI scheme have been enhanced and liberalized. Apart from all other beneficiaries, this will in particular help the families of employees who have lost their lives due to COVID.
• Amount of maximum insurance benefit has been increased from ₹ 6 lakh to ₹ 7 lakh
• The provision of minimum insurance benefit of ₹ 2.5 lakh has been restored and will apply retrospectively from 15th February 2020 for the next three years
• To benefit families of contractual/ casual workers, the condition of continuous employment in only one establishment has been liberalized, with benefit being made available to families of even those employees who may have changed jobs in the last 12 months preceding his death.
Detailed guidelines of these schemes are being issued by the Ministry of Labour and Employment.