হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী স্বাস্থ্য সুরক্সা য়োজনাগী মখাদা শেমগৎখিবা অনৌবা এ.আই.আই.এম.এস.না রাজ্যশিংদা হেন্না এদভান্স ওইরবা কোবিদ কেয়র ফংহল্লি
কোবিদ ক্রাইসিসকী মতমদা তর্সরী হেল্থকেয়রদা রিজনেল ইম্বেলেন্সতা পুক্নিং চংলি
কমপ্লেক্স ম্যুকোর্মাইকোসিস ইনফেক্সন লাইয়েংনবা নিংথিনা ইক্যুইপ তৌখ্রে
19 MAY 2021 9:28AM by PIB Imphal
তর্সরী কেয়র হোস্পিতালশিংদা ইম্বেলেন্স লৈহন্দনবা অমসুং লৈবাক অসিদা মেদিকেল এজুকেসন হেন্না ইমপ্রুব তৌহহন্নবা ২০০৩গী ওগস্ততা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অমা ওইরিবা প্রধান মন্ত্রী স্বাস্থ্য সুরক্সা য়োজনা(পি.এম.এস.এস.ৱাই.) লাওথোকখি৷
মেদিকেল ফেসিলিতী শোত্থনা লৈরিবা রাজ্যশিং অসিদা ক্বালিতী লৈবা এজুকেসন ফংহনবা হায়বা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদিগী মংলান অদু মংফাওনবা ঙম্নবা স্কিম অসিনা অনৌবা মোমেন্তম ফংবা ঙমখ্রে অমসুং অনৌবা ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুতস ওফ মেদিকেল সাইন্সেস কয়া অমা প্রধান মন্ত্রী স্বাস্থ্য সুরক্সা য়োজনাগী মখাদা শেমগৎলি৷ হৌজিক ফাওবদা, স্কিম অসিগী মখাদা অনৌবা এ.আই.আই.এম.এস. ২২ শেমগৎনবা এপ্রুবেল ফংখ্রে, মসিগী মনুংদা ভোপাল, ভুবনেস্বর, জোধপুর, পত্ন, রাইপুর অমসুং রিশিকেশতা এ.আই.আই.এম.এস. তরুক মাংজৌননা মপুং ফানা মথৌ তৌবা হৌখ্রে৷ অতোপ্পা এ.আই.আই.এম.এস. তরেৎতা, ও.পি.দি. ফেসিলিতী অমসুং এম.বি.বি.এস. ক্লাসশিং তৌবা হৌখ্রে অদুগা অতোপ্পা ইন্সতিত্যুত মঙা অমদা এম.বি.বি.এস. ক্লাসশিং খক্তমক হৌখ্রে৷
হৌখিবা চহিগী অঙনবা শরুক্তা লাইচৎ অসি হেক হৌরকপদগী পি.এম.এস.এস.ৱাই.গী মখাদা শেমগৎখ্রবা নত্রগা শেমগৎলিবা রিজনেল এ.আই.আই.এম.এস.শিং অসিনা কোবিদ লান্থেংনবদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌখ্রে৷ হেল্থকেয়র ইনফ্রাস্ত্রকচর শোন্না লৈবা মফমশিংদা মখোয়না তৌরম্লিবা থবকশিং অসি উরুবদা মখোয়গী কন্ত্রিব্যুসন অসি হেন্না মশক থোকহল্লে৷
মোদেরেত ওইনা অমসুং কা হেন্না ফিভম লুশিনবা কোবিদ পেসেন্তশিং অসি লাইয়েং চত্থননবগীদমক ফমুংগী কেপাসিতী চাওথোকহন্দুনা অনিশুবা ৱেবকি চেলেঞ্জ অসিদা মখোয়নসু অঙকপা মওং অমদা রেস্পোন্স পীখ্রে৷ ২০২১ এপ্রিলগী অনিশুবা চয়েলদগী হৌদুনা, হায়রিবা হোস্পিতালশিং অসিদা কোবিদ লাইয়েং চত্থননবগীদমক ওক্সিজেন বেদ ১,৩০০ হেন্না অমসুং আই.সি.য়ু. ফমুং ৫৩০রোমগী চাং হাপচিনখ্রে অমসুং হৌজিক হৌজিক শিজিন্নবা লৈরিবা ওক্সিজেন অমসুং আই.সি.য়ু. ফমুংশিং অদুদি মথংশিৎনা ১,৯০০ অমসুং ৯০০নি৷ দিমান্দ হেনগৎলক্লিবা অসি য়েংলগা, ২০২১গী এপ্রিল-মেগী মতমদা রেবরেলি অমসুং গোরখপুরদা লৈরিবা এ.আই.আই.এম.এস.তা কোবিদ ত্রিতমেন্ত ফেসিলিতীশিং হৌদোকখ্রে, মসিনা উত্তর প্রেদেশকি মনুং হঞ্জিনবা জিলাশিং ফতেহপুর, বরাবনকি, কৌশাম্বি, প্রতাপগার্হ, সুল্তানপুর, অম্বেদকর নগর, বাস্তি, সান্ত কবির নগর, মহারাজগঞ্জ, কুশিনগর দিওরিয়া, বাল্লিয়, মাউ অমসুং অজামগর্হদা লৈরিবা পেসেন্তশিং মাই পাক্না লাইয়েংদুনা রাজ্য অসিদা মতেং পাংখ্রে৷
অনৌবা এ.আই.আই.এম.এস.তা হৌজিক হৌজিক লৈরিবা দেদিকেতেদ কোবিদ ফমুংশিং অদুদি:
সিরিএল নম্বর
ইন্সতিত্যুত
অনৌবা এ.আই.আই.এম.এস.তা হৌজিক হৌজিক লৈরিবা দেদিকেতেদ কোবিদ ফমুংশিং
নন-আই.সি.য়ু. ওক্সিজেন ফমুংশিং
ভেন্তিলেতর য়াওনা আই.সি.য়ু. ফমুংশিং
১
এ.আই.আই.এম.এস., ভুবনেস্বর
২৯৫
৬২
২
এ.আই.আই.এম.এস. ভোপাল
৩০০
২০০
৩
এ.আই.আই.এম.এস., জোধপুর
১২০
১৯০
৪
এ.আই.আই.এম.এস., পত্ন
৩৩০0
৬০
৫
এ.আই.আই.এম.এস., রাইপুর
৪০৬
৮১
৬
এ.আই.আই.এম.এস., রিশিখেশ
১৫০
২৫০
৭
এ.আই.আই.এম.এস., মঙ্গলগিরি
৯০
১০
৮
এ.আই.আই.এম.এস., নাগপুর
১২৫
১০
৯
এ.আই.আই.এম.এস., রেবরেলি
৩০
২০
১০
এ.আই.আই.এম.এস., বাথিনদা
৪৫
২৫
১১
এ.আই.আই.এম.এস., বিবিনগর
২৪
০
১২
এ.আই.আই.এম.এস., গোরখপুর
১০
০
অপুনবা
১৯২৫
৯০৮
মরু ওইবা দ্রগশিং-ফেভিপাইরেভির, রেমদেসিভির অমসুং তোচিনিজুমাব অমসুং অতোপ্পা কঞ্জমেবলশিং খুদম ওইনা এন-৯৫ মাক্সশিং, পি.পি.ই. কিৎশিং ফংহনবগী মথক্তা অহেনবা ইক্ব্যুইপমেন্তশিং খুদম ওইনা বেন্তিলেতরশিং, ওক্সিজেন কন্সেন্ত্রেতরশিং, ওক্সিজেন সিলিন্দরশিং অনৌবা এ.আই.আই.এম.এস.শিং অসিদা হাপচিন্দুনা কোবিদ কেসশিং অসি থেংনবা ঙম্নবা হোস্পিতালশিং অসিগী কেপাসিতীশিং অসি ভারত সরকারনা শেমগৎলি৷
তর্চরী কেয়র সেন্তরশিং ওইরুবনা, অনৌবা রিজনেল এ.আই.আই.এম.এস.না কোবিদ পেসেন্তশিংদা অতোপ্পা ক্রিতিকেল ওইবা নন-কোবিদ হেল্থ সর্ভিসশিং খুদম ওইনা দাইয়েলাইসিস দরকার ওইরিবা পেসেন্তশিং নত্রগা অরুবা থমোইগী লাইনা লৈবা মীওইশিং, মীরোনবী নুপীশিং, পেদিয়েত্রিক কেসশিংসু লাইয়েংলি৷
২০২১গী মার্চতগী ২০২১গী মে ১৭ ফাওবদা এ.আই.আই.এম.এস. রাইপুর খক্তনা কোবিদ পেসেন্ত পুন্না ৯৬৬৪ লাইয়েংখি৷ ইন্সতিত্যুত অসিনা কোবিদ পোজিতিব ৱুমেন ৩৬২ লাইয়েংখ্রে, মসিগী মনুংদা ২২৩দি অশোই-অঙাম য়াওদনা মচা উনহনবদা মতেং পাংখ্রে৷ কোবিদ নারিবা অঙাং ৪০২দা পেদিয়েত্রিক কেয়র ফংহল্লি৷ অরুবা থমোইগী লাইনা লৈবা কোবিদ পেসেন্ত ৮৯৮ লাইয়েংখ্রে অদুগা দাইয়েলাইসিস সেসনদা লৈরিবা পেসেন্ত ২৭২সু লাইয়েংখ্রে৷
হৌজিক হৌজিক লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংদগী ম্যুকোর্মাইকোসিস নাবগী কেস লাক্লি৷ ফিভম অসি ইম্ম্যুইন সিস্তেম শোঞ্জবা অমসুং দাইয়েবিতিস লৈবা মীওইশিংদা মরু ওইনা নাবা থেংনৈ৷ দাইবেতিস অসি কোবিদকি ওইনদি কো-মোর্বিদিতি ওইরুবনা, স্তিরোইদশিং শিজিন্নবা দরকার ওইরিবা ত্রেতমেন্ত অসিনা হকচাংগী ইম্ম্যুইন রেস্পোন্স অসি হোংহল্লি, মসিগুম্বা য়াম্না চাংনা নারিবা লাইনা অসি লাইয়েং চত্থবা অসি য়াম্না কমপ্লেক্স ওই৷ অদুমওইনমক, অসিগুম্বা ফিভম অসি লাক্লবা ফাওবদা, এ.আই.আই.এম.এস. খরনা মপুং ফানা মথৌ তৌবা হৌদ্রিবা তারবসু রাইপুর, জোধপুর, পত্ন, রিশিকেশ, ভুবনেস্বর অমসুং ভোপালদা লৈরিবা এ.আই.আই.এম.এস. অসিনা য়াম্না ইফেক্তিব ওইবা অমসুং ক্বালিতী য়াম্না ৱাংবা লাইয়েং চত্থরি৷

Ministry of Health and Family Welfare
New AIIMS started under Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana are providing advanced COVID Care in States
Addressed Regional Imbalance in Tertiary Healthcare during the COVID Crisis
Equipped to Treat Complex Mucormycosis Infection
19 MAY 2021 9:28AM by PIB Delhi
Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana (PMSSY), a Central Sector Scheme, was announced in August 2003 to address imbalances in availability of tertiary care hospitals and improve medical education in the country.
The scheme received a fresh impetus to fulfil Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of quality medical education in the underserved States, and many new All India Institutes of Medical Sciences are being set up under the Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana. So far setting up of 22 new AIIMS has been approved under the scheme, out of which six AIIMS at Bhopal, Bhubaneswar, Jodhpur, Patna, Raipur and Rishikesh are already fully functional. In another seven AIIMS, OPD facility and MBBS classes have started while in five more institutes only MBBS classes has started.
These regional AIIMS, set up or being set up under PMSSY, have played a very significant role in management of COVID since the beginning of the pandemic early last year. Their contribution becomes significant when seen in the light of the fact that they serve areas where the health infrastructure was weak.
True to their mandate, they have also admirably responded to the challenge of the second wave by expanding bed capacities for treatment for moderate and severe COVID patients. Starting from the second week of April 2021, more than 1,300 oxygen beds and about 530 ICU beds, dedicated for COVID treatment, have been added in these Institutions and the current availability of oxygen and ICU beds available for people is about 1,900 and 900 respectively. Keeping in view the increased demand, COVID treatment facilities have been started from AIIMS at Raebareli and Gorakhpur during April-May, 2021 which has helped the State of Uttar Pradesh to proactively serve patients of remote districts like Fatehpur, Barabanki, Kaushambi, Pratapgarh, Sultanpur, Ambedkar Nagar, Basti, Sant Kabir Nagar, Maharajganj, Kushinagar, Deoria, Ballia, Mau and Azamgarh.
Current availability of dedicated COVID beds in new AIIMS stands as:
S.No.
INSTITUTE
Current availability of dedicated COVID beds in new AIIMS
Non-ICU Oxygen Beds
ICU Beds including Ventilator
1
AIIMS, Bhubaneswar
295
62
2
AIIMS, Bhopal
300
200
3
AIIMS, Jodhpur
120
190
4
AIIMS, Patna
330
60
5
AIIMS, Raipur
406
81
6
AIIMS, Rishikesh
150
250
7
AIIMS, Mangalagiri
90
10
8
AIIMS, Nagpur
125
10
9
AIIMS, Raebareli
30
20
10
AIIMS, Bathinda
45
25
11
AIIMS, Bibinagar
24
0
12
AIIMS, Gorakhpur
10
0
TOTAL
1925
908
Capacities of these new AIIMS to handle COVID cases are being reinforced by the Government of India by way of allocations of additional equipment such as ventilators, oxygen concentrators, oxygen cylinders, besides other consumables such as N-95 masks, PPE kits and essential drugs which includes Favipiravir, Remdesivir and Tocilizumab.
Being tertiary care centres, the new regional AIIMS also delivered other critical non-COVID health services to COVID patients such as those requiring dialysis or those with serious heart ailments, pregnant women, paediatric cases.
AIIMS Raipur alone treated a total of 9664 COVID patients from March 2021 till 17th May, 2021. The Institute has provided care to 362 COVID positive women, helped 223 of them to have safe deliveries. Paediatric Care was provided to 402 COVID children. 898 COVID patients with severe heart ailments availed treatment while 272 patients were aided in their dialysis session.
The country is currently witnessing cases of mucormycosis being reported from different States. The condition is generally seen in people with a weakened immune system and those with Diabetes. Diabetes being a co-morbidity for COVID, the treatment of which requires use of steroids that modulates body’s immune-response, the treatment for this rare infection is very complex. However, even for this condition, effective and high-quality treatment is being offered by the AIIMS at Raipur, Jodhpur, Patna, Rishikesh, Bhubaneswar and Bhopal, besides some other which are not yet fully functional.