ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ କୋଭିଡ-19 ଟିକା ପାଇଁ ନୂଆ ବରାଦ ଦିଆଯାଇନଥିବା ସମ୍ପର୍କରେ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରକାଶିତ ଖବର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅସତ୍ୟ ଏବଂ ଭିତ୍ତିହୀନ
03 MAY 2021 1:50PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କୋଭିଡ-19 ଟିକା ପାଇଁ ନୂଆ ବରାଦ ଦେଇନଥିବା ସମ୍ପର୍କରେ କେତେକ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ଖବର ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି । ଏହି ଖବରରେ ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇଛି ଯେ ଶେଷଥର ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଦୁଇ ଟିକା ନିର୍ମାତାଙ୍କୁ ମାର୍ଚ୍ଚ 2021ରେ ନୂଆ ବରାଦ ଦେଇଥିଲେ । ଏଥିରେ ସିରମ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆ ଠାରୁ 100 ନିୟୁତ ଡୋଜ ଏବଂ ଭାରତ ବାୟୋଟେକ ଠାରୁ 20 ନିୟୁତ ଡୋଜ ଟିକା କ୍ରୟ ପାଇଁ ବରାଦ ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରକାଶିତ ଏହି ଖବର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅସତ୍ୟ ଏବଂ ତଥ୍ୟ ଆଧାରିତ ନୁହେଁ ।
ଏଠାରେ ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ କରାଯାଉଛି ଯେ 08.04.2021ରେ ମେ, ଜୁନ ଏବଂ ଜୁଲାଇ ମାସ ପାଇଁ 11 କୋଟି ଡୋଜ୍‌ କୋଭିଶିଲ୍ଡ ଟିକା କ୍ରୟ ନିମନ୍ତେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସିରମ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍‌ ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆ (ଏସଆଇଆଇ)କୁ 1732.50 କୋଟି (ଟିଡିଏସ କଟିବା ପରେ 1699.50 କୋଟି) ଟଙ୍କା ଶତପ୍ରତିଶତ ଅଗ୍ରୀମ ଆକାରରେ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । କମ୍ପାନୀ 28.04.2021ରେ ଏହି ଅର୍ଥ ହାସଲ କରିଛି । ସରକାର ଶେଷ ଥର ପାଇଁ 10 କୋଟି ଡୋଜ କୋଭିଶିଲ୍ଡ ଟିକା ଯୋଗାଣ ପାଇଁ କରାଯାଇଥିବା ବରାଦ ମଧ୍ୟରୁ 03.05.2021 ସୁଦ୍ଧା 8.744 କୋଟି ଡୋଜ କୋଭିଶିଲ୍ଡ ଟିକା ପହଞ୍ଚିସାରିଛି ।
ଏହା ଅତିରିକ୍ତ ମେ, ଜୁନ, ଜୁଲାଇ ମାସରେ ଉପଯୋଗ ହେବାକୁ ଥିବା 5 କୋଟି କୋଭାକ୍ସିନ ଟିକା ଡୋଜ ନିମନ୍ତେ ଭାରତ ବାୟୋଟେକ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ (ବିବିଆଇଏଲ)କୁ ସରକାର ଶତପ୍ରତିଶତ ଅଗ୍ରୀମ ଆକାରରେ 787.50 କୋଟି ଟଙ୍କା (ଟିଡିଏସ କଟିବା ପରେ 772.50 କୋଟି ଟଙ୍କା) ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । କମ୍ପାନୀ ଏହି ଅର୍ଥ 28.04.2021ରେ ପ୍ରାପ୍ତ କରିଛି । ଶେଷ ଥର ପାଇଁ ସରକାର 2 କୋଟି କୋଭାକ୍ସିନ ଟିକା ନିମନ୍ତେ ବରାଦ କରିଥିଲେ । ଏଥିମଧ୍ୟରୁ 03.05.2021 ସୁଦ୍ଧା 0.8813 କୋଟି ଡୋଜ୍‌ କମ୍ପାନୀ ଯୋଗାଇ ଦେଇସାରିଛି ।
ତେଣୁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଟିକା କ୍ରୟ ନିମନ୍ତେ ସାନି ବରାଦ ଦିଆଯାଇନଥିବା ଖବର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ଅସତ୍ୟ ଏବଂ ଭିତ୍ତିହୀନ ।
2 ମେ 2021 ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କୁ ମାଗଣାରେ 16.54କୋଟି ଟିକା ଡୋଜ୍‌ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏବେସୁଦ୍ଧା ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକ ନିକଟରେ 78 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟିକା ଡୋଜ୍‌ ଟିକାକରଣ ନିମନ୍ତେ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି। ଆସନ୍ତା 3 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକ 56 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଅତିରିକ୍ତ ଟିକା ଡୋଜ୍‌ ପାଇବେ ।
ମୂଲ୍ୟ ଉଦାରୀକରଣ ଏବଂ ତ୍ବରିତ ଜାତୀୟ କୋଭିଡ-19 ଟିକାକରଣ ରଣନୀତି ଅନ୍ତର୍ଗତ ଭାରତ ସରକାର ମାସିକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଔଷଧ ପରୀକ୍ଷାଗାର (ସିଡିଏଲ) ଦ୍ୱାରା ମଞ୍ଜୁରିପ୍ରାପ୍ତ ଟିକା ମଧ୍ୟରୁ ନିଜର ଅଂଶ ଭାବେ 50% ଟିକା କ୍ରୟ କରିବେ ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପୂର୍ବ ଭଳି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଗଣାରେ ଯୋଗାଇ ଦେବେ ।

Ministry of Health and Family Welfare
Media reports alleging that Centre has not placed any fresh order for COVID19 Vaccines are Incorrect and not Based on Facts
03 MAY 2021 1:50PM by PIB Delhi
There have been some media reports alleging that the Centre has not placed any fresh order for COVID19 vaccines. The news reports suggest that the last order placed with the two vaccine makers (100 million doses with SII and 20 million doses with Bharat Biotech) was in March 2021.
These media reports are completely incorrect, and are not based on facts.
It is clarified that 100% advance of Rs. 1732.50 cr (after TDS Rs. 1699.50 cr) was released to Serum Institute of India (SII) on 28.04.2021 for 11 crore doses of Covishield vaccine during May, June and July, and was received by them on 28.04.2021.As on date, against the last order of 10 crore doses for supplies of Covishield vaccine, 8.744 crore doses have been delivered till 03.05.2021.
Additionally, 100% advance of Rs. 787.50 cr (after TDS Rs. 772.50 cr) was released on 28.04.2021 to Bharat Biotech India Ltd (BBIL) for 05 crore Covaxin doses during May, June and July, and was received by them on 28.04.2021. As on date against the last order of 02 crore doses for supplies of Covaxin vaccine, 0.8813 crore doses have been delivered till 03.05.2021.
Hence to say that fresh orders have not been placed by Government of India is not correct.
As of 2nd May 2021, Govt. of India has provided more 16.54 crore vaccine doses to States/UTs Free of Cost. More than 78 lakh doses are still available with the States/UTs to be administered. More than 56 Lakh doses in addition will be received by the States/UTs in the next 3 days.
Under the Liberalised Pricing & Accelerated National COVID-19 Vaccination Strategy, Govt of India would continue to procure its share of 50% of the monthly Central Drugs Laboratory (CDL) cleared vaccines & would continue to make it available to the State Govts totally free of cost as was being done earlier.