Ministry of Finance
Ad hoc Exemption from IGST on imports of specified COVID-19 relief material donated from abroad
As customs duty is already exempt , these imports will not attract any customs duty or IGST
03 MAY 2021 3:02PM by PIB Delhi
In view of the COVID-19 pandemic, the Central Government has issued notifications exempting Basic Customs Duty and/or Health cess on imports of a number of COVID-19 related relief materials, for a limited period. These include-
S. No.
Notification
Purpose
1.
27/2021-Customs dated 20.04.21 (as amended by notification No.29/2021-Customs dated 30.4.21)
Remdesivir injection/ API and Beta Cyclodextrin (SBEBCD), Inflammatory diagnostic (markers) kits, till 31st Octber,2021
1.
28/2021-Customs dated 24.04.21
Medical grade Oxygen, oxygen therapy related equipment such as oxygen concentrators, cryogenic transport tanks, etc, and COVID-19 vaccines till 31st July, 2021
The Central Government had received a number of representations from charitable organizations, corporate entities, and other Associations/ entities outside India seeking exemption from IGST on the import of Covid-19 relief material (already exempted from customs duty), donated/received free of cost from outside India for free distribution. Accordingly, the Central Government has vide Ad hoc exemption Order number 4/2021 dated 3rd May, 2021 has granted exemption from IGST on import of such goods received free of cost for free distribution for covid relief.
This exemption shall apply till 30th June, 2021. It would also covers goods already imported but lying uncleared on the date of its issuance of exemptioni.e. today.
The exemption shall be subject to the following conditions:
1. State Government shall appoint a nodal authority in the State for the purpose of this exemption. As per section 2 (103) of the Central Goods and Services Tax Act, 2017, state include a Union territory with Legislature.
2. The Nodal authority so appointed shall authorise any entity, relief agency or statutory body, for free distribution of such Covid-relief material.
3. The said goods can be imported free of cost by a State Government or, any entity/ relief agency/ statutory body, authorized in this regard for free distribution anywhere in India.
4. The importer shall before clearance of goods from Customs produce a certificate from the said nodal authorities that goods are meant for free distribution for Covid relief.
5. After imports, the importer shall produce, to the Deputy or Assistant Commissioner of Customs at the port within a period of six months from the date of importation or within such extended period not exceeding nine months, a simple statement containing details of goods imported and distributed free of cost. This statement shall be certified by the said nodal authority of the State Government.
This exemption, shall thus enable import of the covid relief supply imported free of cost for free distribution without payment of IGST (upto the 30th June, 2021).
As customs duty is already exempt , these imports will not attract any customs duty or IGST.

বিত্ত মন্ত্ৰালয়
বিদেশৰ পৰা অনুদান হিচাপে আগবঢ়োৱা ক’ভিড-১৯ৰ বিশেষ সাহায্য সামগ্ৰীৰ আমদানীক ‘আইজিএছটি’ৰ পৰা সাময়িক ৰেহাই দান
সীমা শুল্কৰ ৰেহাই দানৰ সিদ্ধান্ত ইতিমধ্যেই গ্ৰহণ কৰাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত এইসমূহ সামগ্ৰীৰ আমদানীৰ বাবদ কোনোধৰণৰ সীমা শুল্ক কিম্বা ‘আইজিএছটি’ প্ৰদানৰ প্ৰয়োজন নহ’ব
03 MAY 2021 3:02PM by PIB Guwahati
ক’ভিড-১৯মহামাৰীৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ক’ভিড সম্পৰ্কীয় চিকিত্সা সামগ্ৰীৰ ক্ষেত্ৰত নিৰ্দিষ্ট এক সময় কালৰ বাবে প্ৰযোজ্য হোৱাকৈ বুনিয়াদী শুল্ক তথা স্বাস্থ্য উপকৰ ৰেহাই দি কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এক অধিসূচনা জাৰি কৰিছে। ৰেহাই দানৰ এই তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত সামগ্ৰীসমূহ হ’ল-
ক্ৰমিক নং
অধিসূচনা
উদ্দেশ্য
-
27/2021-শুল্ক তাৰিখ 20.04.21 (অধিসূচনা29/2021-শুল্ক তাৰিখ 30.4.21ৰ আধাৰত সংশোধিত)
ৰেমডিছিভিৰ ইনজেকশ্যন / এপিআই আৰু বেটা চাইক্লডেক্সত্ৰিন(এবিইচিডি), ইফ্লেমেটৰী ডায়েগ্নষ্টিক(মেকাৰ্ছ)কিট, 31stঅক্টোবৰ,2021 পৰ্যন্ত
-
28/2021-শুল্ক তাৰিখ 24.04.21
মেডিকেল গ্ৰেড অক্সিজেন, অক্সিজেন কনচেণ্ট্ৰেটৰ্ছ, ক্ৰায়োজেনিক ট্ৰেন্সপোৰ্ট টেংকৰ দৰে অক্সিজেন থেৰাপী সম্পৰ্কীয় উপকৰণ আৰু ক’ভিড-১৯ৰ প্ৰতিষেধক, ৩১ জুলাই, ২০২১পৰ্যন্ত
ভাৰতত বিনামূলীয়াকৈ বিতৰণৰ বাবে ভাৰতৰ বাহিৰৰ পৰা অনুদান হিচাপে আগবঢ়াব খোজা/সংগ্ৰহ কৰা ক’ভিড-১৯ৰ সাহায্য সামগ্ৰী(ইতিমধ্যে সীমা-শুল্ক ৰেহাই দিয়া)ক ‘আইজিএছটি’ৰ পৰা ৰেহাই দিয়াৰ বাবে বিভিন্ন দাতব্য সংস্থা, নিগম/নিকায় তথা অন্যান্য অনুষ্ঠান/প্ৰতিষ্ঠানৰ পৰা জনোৱা গোঁহাৰি লাভ কৰিছে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে। সেই অনুসৰি কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৩মে’, ২০২১তাৰিখে জাৰি কৰা ৪-২০২১নং নিৰ্দেশৰ জৰিয়তে এনেদৰে সংগৃহিত ক’ভিডৰ সাহায্য সামগ্ৰীক ‘আইজিএছটি’ৰ পৰা সাময়িক ভাবে ৰেহাই দান কৰে।
এই নিৰ্দেশনা ৩০জুন, ২০২১ পৰ্যন্ত বাহাল থাকিব। ইতিমধ্যে আমদানী কৰা অথচ নিৰ্দেশনা জাৰি কৰা দিন অৰ্থাত আজি পৰ্যন্ত মোকলাই নিনিয়া সামগ্ৰীসমূহৰ ক্ষেত্ৰতো এই নিৰ্দেশনা প্ৰযোজ্য হ’ব।
নিম্নোল্লিখিত চৰ্তসমূহৰ আধাৰত এই ৰেহাই প্ৰদান কৰা হ’ব:
- এই ৰেহাইৰ চোৱা চিতা কৰৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰসমূহে একোটা ন’ডেল প্ৰাধিকৰণক নিয়োজিত কৰিব লাগিব। ‘কেন্দ্ৰীয় দ্ৰব্য আৰু সেৱা কৰ আইন, ২০১৭’ৰ ২নং দফা(১০৩)ৰ আধাৰত বিধানসভা যুক্ত এখন কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলকো ৰাজ্যৰ তালিকা ভুক্ত কৰা হৈছে।
- ক’ভিডৰ তেনে সাহায্য সামগ্ৰী বিনামূলীয়াকৈ বিতৰণ কৰিব পৰাকৈ এনেদৰে নিযুক্ত কৰা ন’ডেল প্ৰাধিকৰণক নিকায় হিচাপে ন্যায্যতা প্ৰদান কৰি দয়িত্ব অৰ্পণ কৰিব লাগিব।
- ভাৰতৰ যিকোনো স্থানত বিনামূলীয়াকৈ বিতৰণ কৰাৰ বাবে কৰ্তৃত্ব প্ৰদান কৰা উল্লিখিত সামগ্ৰীসমূহ কোনো ৰাজ্য চৰকাৰ অথবা কোনোবা নিকায়/সাহায্য সংস্থা/বিধিসংগত নিকায়ে সংগ্ৰহ কৰিব পাৰিব।
- সামগ্ৰীসমূহ যে দৰাচলতেই বিনামূলীয়া বিতৰণৰ বাবে সংগ্ৰহ কৰা হৈছে সেই সন্দৰ্ভত আমদানী কৰোতাই ন’ডেল প্ৰাধিকৰণৰ পৰা নিয়া এক প্ৰত্যায়িতকৰণ প্ৰমাণ পত্ৰ সামগ্ৰী মোকলোৱাৰ আগতে সীমা শুল্ক বিভাগৰ ওচৰত দাখিল কৰিব লাগিব।
- আমদানী কৰোতাই আমদানীকৃত সামগ্ৰীৰ সবিশেষৰ লগতে সামগ্ৰীসমূহযে বিনামূলীয়াকৈ বিতৰণ কৰা হ’ল সেই সম্পৰ্কীয় তথ্য সম্বলিত কৰি এক সাধাৰণ প্ৰতিবেদন আমদানীৰ ছমাহৰ ভিতৰত অথবা নমাহতকৈ অধিক নোহোৱা সম্প্ৰসাৰিত সময়ৰ ভিতৰত সীমা শুল্ক বিভাগৰ উপায়ুক্ত অথবা সহকাৰী আয়ুক্তৰ ওচৰত দাখিল কৰিব লাগিব। ৰাজ্য চৰকাৰৰ ন’ডেল প্ৰাধিকৰণে এই প্ৰতিবেদন প্ৰত্যায়িত কৰিব লাগিব।
এই ৰেহাইৰ সুবাদত বিনামূলীয়াকৈ বিতৰণৰ বাবে বিনামূলীয়াকৈ আমদানী কৰিব খোজা ক’ভিডৰ সাহায্য সামগ্ৰী ‘আইজিএছটি’ (৩০ জুন, ২০২১ পৰ্যন্ত) আদায় নিদিয়াকৈয়ে আমদানী কৰিব কৰিব পৰা যাব।
যিহেতু সীমা শুল্ক ৰেহাই দানৰ সিদ্ধান্ত ইতিমধ্যেই গ্ৰহণ কৰা হৈছে, সেয়ে এইসমূহ সামগ্ৰীৰ আমদানীৰ বাবদ কোনোধৰণৰ সীমা শুল্ক কিম্বা ‘আইজিএছটি’ প্ৰদানৰো প্ৰয়োজন নহ’ব।