ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୩୦ ଲକ୍ଷ ଟିକା ଦିଆଯାଇଥିବା ବେଳେ ଭାରତରେ ମୋଟ ଟିକାକରଣ ୯ କୋଟିକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି
ଦୈନିକ ହାରାହାରି ୩୪ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଟିକା ଦେଇ ଭାରତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଅଗ୍ରଣୀ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି
୧୦ଟି ରାଜ୍ୟରେ ଦୈନିକ କରୋନା ମାମଲା ଅଧିକ ରହୁଥିବାରୁ ଜାତୀୟ ପଜିଟିଭିଟି ହାର ୨.୧୯%ରୁ ୮.୪୦%କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି
08 APR 2021 11:29AM by PIB Bhubaneswar
ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମହାମାରୀ କୋଭିଡ-୧୯ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇ ସ୍ୱରୂପ ଗତ ଜାନୁଆରୀ ୧୬ ତାରିଖରେ ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଭାରତ ଏବେ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିପାରିଛି । ଦେଶରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋଟ ୯ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟିକା ଦିଆଯାଇଛି ।
ଆଜତ ସକାଳ ୭ଟା ସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ ୧୩,୭୭,୩୦୪ ସେସନରେ ମୋଟ ୯,୦୧,୯୮,୬୭୩ ଡୋଜ୍ ଟିକା ଦିଆଯାଇଛି । ଏହା ମଧ୍ୟରେ, ୮୯,୬୮,୧୫୧ ଏଚସିଡବ୍ଲୁଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଡୋଜ୍, ୫୪,୧୮,୦୮୪ ଏଚସିଡବ୍ଲୁଙ୍କୁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଡୋଜ୍, ୯୭,୬୭,୫୩୮ ଜଣ ଏଫଏଲଡବ୍ଲୁଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଡୋଜ୍, ୪୪,୧୧,୬୦୯ ଜଣ ଏଫଏଲଡବ୍ଲୁଙ୍କୁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଡୋଜ୍, ୬୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର ୩,୬୩,୩୨,୮୫୧ ଜଣଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଡୋଜ୍, ୧୧,୩୯,୨୯୧ ଜଣଙ୍କୁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଡୋଜ୍, ୪୫ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର ଦୁରାରୋଗ୍ୟରେ ପୀଡ଼ିତ ୨,୩୬,୯୪,୪୮୭ ଜଣଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଡୋଜ୍ ଏବଂ ୪,୬୬,୬୬୨ ଜଣଙ୍କୁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଡୋଜ୍ ଦିଆଯାଇଛି ।
HCWs
FLWs
Over 45 years
Over 60 years
Total
1st Dose
2nd Dose
1st Dose
2nd Dose
1st Dose
2nd Dose
1st Dose
2nd Dose
89,68,151
54,18,084
97,67,538
44,11,609
2,36,94,487
4,66,662
3,63,32,851
11,39,291
9,01,98,673
ଦେଶରେ ହୋଇଥିବା ମୋଟ ଟିକାକରଣର ୬୦% ଆଠଟି ରାଜ୍ୟରେ ହୋଇଛି ।
ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୩୦ ଲକ୍ଷ ଡୋଜ୍ ଟିକା ଦିଆଯାଇଛି ।
ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନର ୮୨ତମ ଦିବସ (୭ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୧)ରେ ୨୯,୭୯,୨୯୨ ଡୋଜ୍ ଟିକା ଦିଆଯାଇଛି । ଏଥିରୁ ୩୮,୭୬୦ ସେସନରେ ୨୬,୯୦,୦୩୧ ଜଣଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଡୋଜ୍ ଏବଂ ୨,୮୯,୨୬୧ ଜଣଙ୍କୁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଡୋଜ୍ ଦିଆଯାଇଛି ।
Date: 7th April, 2021 (Day 82)
HCWs
FLWs
45 to <60 years
Over60years
Total Achievement
1stDose
2ndDose
1stDose
2nd Dose
1stDose
2nd Dose
1stDose
2nd Dose
1stDose
2ndDose
3,956
22,341
30,319
97,509
17,62,503
33,816
8,93,253
1,35,595
26,90,031
2,89,261
ଦୈନିକ ଟିକାକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହାରାହାରି ୩୪,୩୦,୫୦୨ ଡୋଜ୍ ଟିକା ଦେଇ ଭାରତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଅଗ୍ରଣୀ ରହିଛି ।
ଭାରତରେ ଦୈନିକ କରୋନା ମାମଲାରେ ବୃଦ୍ଧି ଜାରି ରହିଛି ଏବଂ ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ୧,୨୬,୭୮୯ ମାମଲା ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଛି ।
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଛତିଶଗଡ଼, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ଦିଲ୍ଲୀ, ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ, ତାମିଲନାଡ଼ୁ, ଗୁଜରାଟ, କେରଳ ଏବଂ ପଞ୍ଜାବ ଆଦି ଦଶଟି ରାଜ୍ୟରେ ଦୈନିକ କରୋନା ମାମଲା ବୃଦ୍ଧି ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛି । ନୂଆ ମାମଲାରୁ ୮୪.୨୧% ଏହି ଦଶଟି ରାଜ୍ୟରୁ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଛି ।
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ସର୍ବାଧିକ ୫୯,୯୦୭ ମାମଲା ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଛି । ଏହା ପଛକୁ ଛତିଶଗଡ଼ରେ ୧୦,୩୧୦ ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ୬୯,୭୬ ମାମଲା ଆସିଛି ।
ନିମ୍ନରେ ସୂଚିତ ହୋଇଥିବା ୧୨ଟି ରାଜ୍ୟରେ ଦୈନିକ କରୋନା ମାମଲା ବୃଦ୍ଧି ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛି ।
ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଗ୍ରାଫ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଗୁଡ଼ିକର ୨୦୨୧ ମାର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ ଏପ୍ରିଲର ପ୍ରଥମ ସାତ ଦିନର ତୁଳନାତ୍ମକ ପଜିଟିଭିଟି ହାରକୁ ସୂଚାଉଛି । ଏହି ଅବଧିରେ ଜାତୀୟ ପଜିଟିଭିଟି ହାର ୨.୧୯%ରୁ ୬.୨୧% ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୮.୪୦% ହୋଇଛି ।
ଭାରତର ମୋଟ ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ଏବେ ୯,୧୦,୩୧୯ରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ଏହା ଦେଶର ମୋଟ ପଜିଟିଭ୍ ମାମଲାର ୭.୦୪% । ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ସକ୍ରିୟ ମାମଲାରେ ସିଧାସଳଖ ୬୬,୮୪୬ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି ।
ମୋଟ ସକ୍ରିୟ ମାମଲାର ୭୪.୧୩% ରହିଛି ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଛତିଶଗଡ଼, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ କେରଳରେ । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଏବେ ଦେଶର ମୋଟ ସକ୍ରିୟ ମାମଲାର ୫୫.୨୬% ମାମଲା ରହିଛି ।
ଭାରତରେ କରୋନାରୁ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୧,୧୮,୫୧,୩୯୩ରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ଜାତୀୟ ସୁସ୍ଥତା ହାର ଏବେ ୯୧.୬୭% ରହିଛି ।
ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ୫୯,୨୫୮ ଜଣ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ୬୮୫ ଜଣଙ୍କର କରୋନାରେ ମୃତୁ୍ୟ ହୋଇଛି । ଏଥିରୁ ୮୭.୫୯% ମୃତୁ୍ୟ କେବଳ ଦଶଟି ରାଜ୍ୟରେ ହୋଇଛି । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ସର୍ବାଧିକ ୩୨୨ ଜଣଙ୍କ ମୃତୁ୍ୟ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ପଞ୍ଜାବରେ ଦିନକରେ ୬୨ ଜଣଙ୍କ ମୃତୁ୍ୟ ହୋଇଛି ।
୧୨ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ କୌଣସି କରୋନା ମୃତୁ୍ୟ ହୋଇନାହିଁ । ଏସବୁ ହେଲା, ଆସାମ, ଲଦାଖ (କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ), ଦାମନ ଓ ଡିଉ ଏବଂ ଦାଦ୍ରା ଓ ନଗର ହାବେଲି, ନାଗାଲାଣ୍ଡ, ତ୍ରିପୁରା, ମେଘାଳୟ, ସିକିମ, ମଣିପୁର, ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ, ମିଜୋରାମ, ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ ଏବଂ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ।

Ministry of Health and Family Welfare
India’s Cumulative Vaccination Coverage exceeds 9 Crores with nearly 30 Lakh Vaccine doses given in the last 24 hours
Globally, India leads with an average of more than 34 Lakh doses administered per day
10 States showing an Upward Trajectory of Daily New Cases pushes National Positivity Rate from 2.19% to 8.40%
08 APR 2021 11:29AM by PIB Delhi
In its collective and collaborative fight against the global pandemic, India has crossed a landmark milestone under the world’s largest vaccination drive, which was launched on 16th Jan this year. The cumulative number of COVID19 vaccine doses administered in the country has crossed 9 Cr today.
Cumulatively, 9,01,98,673 vaccine doses have been administered through 13,77,304 sessions, as per the provisional report till 7 am today. These include 89,68,151 HCWs who have taken the 1st dose and 54,18,084 HCWs who have taken the 2nd dose, 97,67,538 FLWs (1stdose), 44,11,609 FLWs (2nddose), 3,63,32,851 1st dose beneficiaries and 11,39,291 2nd dose beneficiaries more than 60 years old and 2,36,94,487 (1st dose) and 4,66,662 (2nd dose) beneficiaries aged 45 to 60 years.
HCWs
FLWs
Over 45 years
Over 60 years
Total
1st Dose
2nd Dose
1st Dose
2nd Dose
1st Dose
2nd Dose
1st Dose
2nd Dose
89,68,151
54,18,084
97,67,538
44,11,609
2,36,94,487
4,66,662
3,63,32,851
11,39,291
9,01,98,673
Eight states account for 60% of the total doses given so far in the country.
Nearly 30 lakh vaccination doses were administered in the last 24 hours.
As on Day-82 of the vaccination drive (7th April, 2021), 29,79,292 vaccine doses were given. Out of which, 26,90,031 beneficiaries were vaccinated across 38,760 sessions for 1st dose and 2,89,261 beneficiaries received 2nd dose of vaccine.
Date: 7th April, 2021 (Day 82)
HCWs
FLWs
45 to <60 years
Over60years
Total Achievement
1stDose
2ndDose
1stDose
2nd Dose
1stDose
2nd Dose
1stDose
2nd Dose
1stDose
2ndDose
3,956
22,341
30,319
97,509
17,62,503
33,816
8,93,253
1,35,595
26,90,031
2,89,261
In terms of the number of daily doses administered globally, India stands at the top with an average of 34,30,502 doses administered per day.
India’s daily new cases continue to rise. 1,26,789 new cases were registered in the last 24 hours.
Ten States including Maharashtra, Chhattisgarh, Karnataka, Uttar Pradesh, Delhi, Madhya Pradesh, Tamil Nadu, Gujarat, Keralaand Punjab have shown a rise in the COVID daily new cases. 84.21% of the new cases are reported from these 10 states.
Maharashtra has reported the highest daily new cases at 59,907. It is followed by Chhattisgarh with 10,310 while Karnataka reported 6,976 new cases.
Twelve States, as shown under, are displaying an upward trajectory in daily new cases.
The graph below gives a comparison of the weekly positivity rate of States/UTs in the first seven days of March and April, 2021. The national weekly positivity rate has increased by 6.21% from 2.19% to 8.40% during this same time period.
India’s total Active Caseload has reached 9,10,319. It now comprises 7.04% of the country's total Positive Cases. A net incline of 66,846 cases recorded from the total active caseload in the last 24 hours.
Maharashtra, Chhattisgarh, Karnataka, Uttar Pradesh and Kerala cumulatively account for 74.13% of India’s total active cases. Maharashtra alone accounts for55.26% of the total active caseload of the country.
India’s cumulative recoveries stand at 1,18,51,393 today. The national Recovery Rate is 91.67%.
59,258 recoveries were registered in the last 24 hours.
685 deaths were reported in the last 24 hours.
Ten States account for 87.59% of the new deaths. Maharashtra saw the maximum casualties (322). Punjab follows with 62 daily deaths.
Twelve States/UTs have not reported any COVID19 deaths in the last 24 hours. These are Assam, Ladakh (UT), D&D & D&N, Nagaland, Tripura, Meghalaya, Sikkim, Manipur,Lakshadweep, Mizoram, A&N Islands and Arunachal Pradesh.