হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কেবিনেৎ সেক্রেতরীনা রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্কা লোইননা কোবিদকী ফীভম য়েংশিনখ্রে
রাজ্য/য়ু.তি. ১১দা কোবিদকী ওইরিবা ফীভম অসি “নুংনাংবা পোক্নিংঙাই ওইবা” হীরম অমা ওইরে
মরু ওইনা মহারাস্ত্র, পঞ্জাব অমসুং ছত্তিসগরগী ফীভম নুংনাংবা পোক্নিংঙাই ওইরি
হেনগৎলক্লিবা অসি লাকশিন্নবা খুৎলাই ৫ – তেস্ত তৌবা হেনগৎপা, অকনবা মওংদা কন্তেনমেন্ত তৌবা, খুদক্তা কন্তেক্ত ত্রেসিং তৌবা অমসুং কোবিদকা চুন্নবা চৎন-লোনচৎ ঙাক্না চৎহনবা – অসিগী মনুংদা বেক্সিনেসনসু অমনি হায়না ফোঙদোকখ্রে
02 APR 2021 6:26PM by PIB Imphal
চীফ সেক্রেতরীশিং, দি.জি. পুলিস অমসুং রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্কী হেল্থ সেক্রেতরীশিংগা লোইননা হৌখিবা চয়োল অনি অসিদা কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা নুংতিগী ওইনা থেংনবা কেসশিং অমসুং নুংতিগী ওইনা শীখিবদা য়াম্না ৱাংনা হেনগৎলকপগী রিপোর্ত তৌরিবা রাজ্য/য়ু.তি. ১১দা মীৎয়েং চংবা অৱাংবা থাক্কী য়েংশিন মীফম অমদা কেবিনেৎ সেক্রেতরী শ্রী রাজিব গোবানা ময়াই তাংবল লৌখ্রে। কোবিদ মেনেজমেন্ত অমসুং রেস্পোন্সকী লালোং য়েংশিন্নবা অমসুং খন্ন-নৈন্নবা মীফম অদু চীফ সেক্রেতরীশিং, দি.জি.পি.শিং. অমসুং রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্কী মকোক থোংবা হেল্থ প্রোফেস্নেলশিং ওইননা নিতি আয়োকী মেম্বর (হেল্থ), কেন্দ্রগী হোম সেক্রেতরী, কেন্দ্রগী হেল্থ সেক্রেতরী, কেন্দ্রগী সেক্রেতরী (আই এন্দ বি), দি.জি. আই.সি.এম.আর. অমসুং এন.সি.দি.সি.গী দিরেক্তরনা শরুক য়াখি।
হৌখিবা চয়োল অনিদা কোবিদকী ফীভম লেপ্তনা ফৎচিল্লক্তবনা মরম ওইরগা হৌজিক ওইরক্লিবা ফীভম অসি য়েংলগা কেবিনেৎ সেক্রেতরীনা মার্চ, ২০২১দা হৌজিক ওইরিবা কোবিদ কেসকী হেনগৎলকপগী চাং অসি চাদা ৬.৮ ওইরিবা অসিনা হান্নগী চাদা ৫.৫ ওইবগী থমখিবা রেকোর্দ (জুন ২০২০) অসি নমথখ্রে হায়না ফোঙদোকখ্রে। লৈবাক অসিনা হায়রিবা মতম অসিদা নুংতিগী ওইনা কোবিদনা শীহনখিবগী হেনগৎলকপা চাং চাদা ৫.৫ ওইখি হায়নসু রিপোর্ত তৌরকখি। অমরোমদা লৈবাক অসিনা ২০২০গী সেপ্তেম্বর থাদা লাইচৎ অসিগী খ্বাইদগী ৱাংবা ওইনা নুংতিগী ওইনা থেংনবা অনৌবা কোবিদ কেস ৯৭,০০০ রিপোর্ত তৌখি, অদুবু হৌজিক লৈবাক অসিনা নুংতিগী ওইনা থেংনবা অনৌবা কোবিদকী কেসকী মশিং ৮১,০০০ য়ৌদুনা নুংনাংবা পোক্নিংঙাই ওইবা মশিং য়ৌরে।
অকুপ্পা মরোল অমসুং পুম্নমক শুনা য়াওরবা প্রজেন্তেসন অমগী খুত্থাংদা কেন্দ্রগী হেল্থ সেক্রেতরীনা হৌজিক রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা লৈরিবা কোবিদকী ত্রেজেক্তরী অসি পাউদমখি অমরোমদা কেন্দ্রগী সেক্রেতরী (আই এন্দ বি)না মীয়ামদা কোবিদকা চুনবা চৎন-লোনচৎ ঙাক্না চৎহন্নবা কান্নরা বিহেবিয়রেল চেঞ্জ কম্ম্যুনিকেসনগী মওংশিং উৎখি। দা. ভি. কে. পৌলনা রাজ্যশিংনা জিনোম সিক্বেন্সিংগীদমক ভাইরসকী ম্যুতেন্ত স্ত্রেন হেন্না কুপথনা স্তদী তৌনবগীদমক ক্লিনিকেল অমসুং ইপিদেমিওলোজিকেল দেতা সিয়র তৌনবা প্রোতোকল অমা ঙাকপা তঙাই ফদে হায়নসু ফোঙদোকখি। কেন্দ্রগী হোম সেক্রেতরীনা নুংতিগী কোবিদকী কেসশিং হেনগৎলক্লিবা রাজ্য অমসুং য়ু.তি. ১১দা কন্তেনমেন্তগী থবক-থৌরমশিং চৎনহনবা হেনগৎপা উদে হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হীরম অসিদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী অদুগী চীফ সেক্রেতরীশিং অমসুং জি.জি.শিং(পুলিস)না চুন্নবা চেকশিল থৌরাংশিং লৌখৎনবা খঙহনখ্রে।
রাজ্য/য়ু.তি. ১১দা নুংতিগী থেংনবা কেসশিং ৱাংখৎলকপা অমসুং হেনগৎলকপা অমদি নুংতিগী শীবশিং ৱাংখৎলকপা অসিনা মরম ওইরবা “নুংনাংবা পোক্নিংঙাই ওইবা রাজ্যশিং” হায়না খায়দোকখ্রে। হায়রিবা রাজ্যশিং অসিনা হৌখিবা নুমিৎ ১৪নিদা কোবিদ কেসশিংগী চাদা ৯০ (মার্চ ৩১ ফাওবদা) অমসুং শীখিবশিংগী চাদা ৯০.৫ (মার্চ ৩১ ফাওবদা) শরুক তমখি অমসুং হৌখিবা চহিদা মখোয়না খ্বাইদগী ৱাংনা রিপোর্ত তৌরকখিবা অদু হেনখ্রে/ নত্ত্রগা মদুগী ময়া নকশিল্লক্লে। মরু ওইনা মহারাস্ত্রগী ওইরিবা ফীভম অসি নুংনাংবা পোক্নিংঙাই ওইরে হায়নসু ফোঙদোকখি। রাজ্য অমসুং য়ু.তি. পুম্নমক্তা মমাংদা খঙহনখিবা স্তেন্দর্দ ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত প্রোতোকল অদু মখোয়না ঙাক্না চৎতুনা এক্তিব কেসশিং অমসুং নুংতিগী শীরিবশিং অসি লাকশিন্নবা খুদক্কী ওইবা অমসুং মপুং ফাবা চেকশিল থৌরাংশিং পাইখৎনবা য়াথং পীখ্রে।
অতোপ্পা নুংনাংবা পোক্নিংঙাই ওইরিবা হীরম অমসু পুথোকখি মদুদি তায়র ২ অমসুং তায়র ৩ সহরশিং লোইননা পেরি-অর্বানগী মফমশিংদা হন্দক কোবিদ কেসশিং কা হেন্না ৱাংখৎলকপগী রেকোর্দ তৌখি; মফমশিং অসিদগী হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর শোত্থনা লৈরিবা খুঙ্গংগী মফমশিংদা লাইনা অসি শন্দোরকপা তারবদি মসিনা লোকেল এদমিনিস্ত্রেসনদা অৱাবা পীরকপা য়াই হায়নসু থমখি।
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অসিনা লৌখৎলিবা খোঙথাংশিং কুপ্না য়েংশিল্লবা মতুংদা কেবিনেৎ সেক্রেতরীনা বেক্সিনেসন হেনগৎপা অমসুং কোবিদকা চুনবা চৎন-লোনচৎ চেকশিন্না ঙাক্না চৎপগা লোইননা কন্তেনমেন্ত তৌবা অমসুং সর্ভিলেন্স চত্থবগী খোঙথাংশিংগী মতাংদা চেকশিনবা অমসুং কন্না হোৎনবা তঙাই ফদে হায়না অমুক হন্না ফোঙদোকখি। রাজ্যশিংদা মরু ওইনা খঙহনখিবা অদুদি:
• পোজিতিব ওইবগী চাং চাদা ৫ নত্ত্রগা চাদা ৫দগী তাহন্নবা তেস্ত তৌবা লেপ্তনা হেনগৎপা
• অপুনবগী তেস্তশিংদা চাদা ৭০ ওইদুনা আর.তি.-পি.সি.আর. তৌবদা মীৎয়েং থম্বা
• তেস্তিং লেবশিংগা চাং নাইনা রিভ্যু তৌবগা লোইননা তেস্তকী ফলশিং ঙাইবগী মতম হন্থহনবা
• মী কুংনা তাবা মফমশিং অমসুং অনৌবা ক্লস্তরশিং থোরক্লিবা মফমশিংদা স্ক্রীনিং তেস্ত অমা ওইনা রেপিদ এন্তিজেন তেস্ত (আর.এ.তি.) তৌবা
• লাইওং উৎপা আর.এ.তি. নেগেতিব ওইবা মীওই পুম্নমক শোইদনা আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্তশিং তৌহনবা
• ইন্সতিত্যুস্নেল ফেসিলিতীশিং (কোবিদ কিয়র সেন্তরশিং)দা নারকপা মীওইশিং মপুং ফানা অমসুং খুদক্তা আইসোলেসন তৌবা। য়ুমদা আইসোলেসন তৌদুনা থম্লিবা অনাবা মীওইশীং চাং নাইনা মোনিতর তৌবা। করিগুম্বা মথৌ তারবদি নাদুনা আইসোলেসন তৌদুনা থম্লিবা মীওইশিং খুদক্তা হেল্থ ফেসিলিতীশিংদা ত্রান্সফর তৌবা।
• অনাবা মীওই অমমমগী অসিগুম্বা হকথেংননা লোইনরুবা মীওই ২৫দগী ৩০ ত্রেস তৌথোকপা। হকথেংননা লোইনরুবা মীওইশিং ত্রেস তৌবা অমসুং মখোয়গী আইসোলেসন পুং ৭২গী মনুংদা তৌবা। মখা তারকপা ওইনা হকথেংননা লোইনরুবা মীওইশিং তেস্ত তৌথোকপা অমসুং ফোলো অপ তৌবা।
• শন্দোকপগী চেন অসি থুগাইনবা কন্তেনমেন্ত জোনশিং/মাইক্রো কন্তেনমেন্ত জোনশিং লাউথোকপা।
রাজ্যশিংদা হোস্পিতাল-হোস্পিতলগী কেস ফেতেলিতী রেৎ একজামিন তৌনবা, চুন্নবা লালোং পাইখৎনবা অমদি হোস্পিতালশিংদা থেংনা পুখৎলকপা অমসুং নেস্নেল ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত প্রোতোকল ঙাক্তবগা মরী লৈনবা সমস্যাশিং হন্থহন্নবসু খঙহনখ্রে। কেসশিং মেপ্পিং তৌবা, ৱার্দ/ব্লোক অমমমগী ইন্দিকেতরশিং য়েংশিনবা, পুং ২৪ মথৌ তৌবা ইমর্জেন্সী ওপরেসন্স সেন্তর, ইন্সিদেন্ কম্মান্দ সিস্তেম (অখন্নবা মফম অমগী রেপিদ রেস্পোন্স তীম) অমসুং মতম চানা ই-পাউ পীরক্নবা হায়রিবশিং অসিদা মীৎয়েং চংবগা লোইননা দিস্ত্রিক্ত এক্সন প্লানশিং শেম্বগী তঙাই ফদবা লৈ হায়না ফোঙদোকখি।
নুংতিগী শীখিবশিং হন্থহন্নবা রাজ্যশিংদা পব্লিক অমসুং প্রাইবেৎ হেল্থকিয়র রিসোর্সশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পাউতাক পীখ্রে। মখোয়না অখন্ননা পাইখৎকদবশিং অদুদি:
• মথৌ তাবগী মতুং ইন্না আইসোলেসন বেদশিং, ওক্সিজেন বেদশিং, ভেন্তিলেতরশিং/আই.সি.য়ু. বেদশিংগী মশিং হেনগৎহনবা।
• ওক্সিজেন সপ্লাই মরাং কাইনবা থৌরাং তৌবা।
• এম্ব্যুলেন্স সর্ভিসশিং হেনগৎহনবা অমসুং লোকেল এদমিনিস্ত্রেসননা চাং নাইনা মোনিতর তৌবগা লোইননা রেস্পোন্স তৌবদা চংবা মতম অমদি রিফ্যুজেল রেৎ হন্থহনবা।
• কন্ত্রেক্ততা লৈবা স্তাফকী মশিং মরাং কাইহনবা অমসুং দ্যুতীগী রোস্তর হেনগৎহনবা।
• এম্স, নই দিল্লীগী কোর তীম নত্ত্রগা রাজ্যগী কোর তীমগা লোইননা জিলাশিংদা আই.সি.য়ু. দোক্তরশিংগী চাং নাইনা তেলি-কনসল্তেসন পাঙথোকপা। এম্স, নই দিল্লীনা লৈবাকপোকপা অমসুং ইরাইদা চয়োল অমদা অনিরক তেলি-কনসল্তেসন পাঙথোক্লি।
• কোবিদকা চুনবা চৎন-লোনচৎশিং (সি.এ.বি.) ঙাক্না চৎনবা অমুক হন্না ফোঙদোকখি। রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা খুদক্কী ওইনা ঙাক্না চৎনবা মখাগী ৱাফমশিং অসি থমখি:
• পুলিস এক্ত, দিজাস্তর মেনেজমেন্ত এক্ত অমসুং অতোপ্পা লেগেল/এদমিনিস্ত্রেতিব প্রোবিজনশিং শিজিন্নদুনা কাঙলোন ঙাক্তবশিংদা পেনালতীশিং থিহনবা।
• লোকেল ওফিসিএলশিং, পোলিতিকেল, কলচরেল, স্পোর্তস, ধর্মগী মশক নাইবা মীওইশিং শিজিন্নদুনা মাস্ক নিয়ম চুম্না উপ্নবা অমসুং মীওই অমগা অমগগী মরক্তা অরাপ্পা থম্নবগী ই-পাউশিং শন্দোকপা।
• খোঙজেল য়াংনা লাইচৎ অসি শন্দোরক্লিবা মফমশিং ওইরক্লিবা কৈথেলশিং, মেলাশিং, ধর্ম অমসুং লাইশোন-চিনশোনগী ওইবা মীয়াম তীনবা মফমশিংদা মীৎয়েং চংবা।
• সি.এ.বি. অসি বেক্সিন কাপথোকপগা চপ মান্ননা মরু ওই অমসুং মসি বেক্সিন কাপ্লবা মতুংদসু ঙাক্না চৎপা তঙাই ফদে হায়না মীয়ামদা ভাব তাহনবা।
• মল্তি-মীদিয়া অমসুং মল্তিলেতরেল প্লেৎফোরশিংগী খুত্থাংদা ‘দৱাই বী, করাই বী(হিদাকসু, চেকশিনবসু)’ হায়বা পাউজেল অসিগী কান্নবা লৌবা অমসুং পাকশন্না শন্দোকপা।
কোবিদ কেসশিংগী নুংতিগী হেনগৎলকপগী রিপোর্ত তৌরিবা জিলাশিংদা প্রাইয়ওরিতী এজ গ্রুপশিং বেক্সিনেসন মপুং ফানা তৌনবা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা মখাদা পীরিবশিং অসি ঙাক্না চৎনবা পাউতাক পীখ্রে:
• ইলিজিবেল ওইবা হেল্থ কিয়র ৱার্করশিং, ফ্রান্ত লাইন ৱার্করশিং অমসুং ইলিজিবল এজ গ্রুপশিং অকক্নবা মতমগী মনুংদা চাদা ১০০ বেক্সিন কাপথোক্নবা হোৎনবা।
• কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়গা খুৎশম্নদুনা বেক্সিন দোজশিং মরাং কাইনা ফংহনবা হোৎনবা। রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা বেক্সিনশিংগী অৱাৎপা লৈতে হায়না খঙহনলকখ্রে; কেন্দ্রনা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংগী মথৌ তারকপা অদু মহুন শিঞ্জন্নবা লেপ্পা লৈরনা হোৎনগনি।
• মথৌ তাবা রি-এপ্রোপ্রিএসনগীদমক রাজ্যগী থাক্তা কোল্দ চেন পোইন্ত অমমমদগী শিজিন্নখিবা অদু নুংতিগী য়েংশিনবা।
কেবিনেৎ সেক্রেতরীনা চীফ সেক্রেতরীশিংদা কোবিদ কেসশিং হন্দক হেনগৎলক্লিবা অসি লাকশিন্নবা রাজ্যগী লৈঙাক্লিবশিং মথৌ তৌহন্নবা অমসুং মখোয়গী লৈরিবা রিসোর্স পুম্নমক শিজিন্ননবা খঙহনখ্রে। ঙসিগী মীফম অদুদা “হোল ওফ গভর্নমেন্ত” হায়বা লালোং অসিগী খুত্থাংদা হকশেল বিভাগতা নত্তনা অতোপ্পা বিভাগশিং মথৌ তৌবা হেনগৎহন্নবা হোৎনবা তঙাই ফদে হায়না অমুক হন্না ফোঙদোকখ্রে। কোবিদ১৯ মায়োক্নবা ঙম্নবা পব্লিক হেল্থকী ওইবা খোঙথাংশিং অমসুং ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত তৌনবা রাজ্য অমসুং য়ু.তি. পুম্নমক্তা রিসোর্স অমসুং মতেং পুম্নমক কেন্দ্রনা মখা তানা পীগনি হায়না থাজবা পীখি।

Ministry of Health and Family Welfare
Cabinet Secretary Reviews the COVID Status with all States/UTs
COVID situation in 11 States/UTs a matter of ‘Serious Concern’
Situation particularly worrying in Maharashtra, Punjab and Chhattisgarh
Vaccination is one of the 5 tools- Enhanced Testing, Strict Containment, Prompt Contact Tracing & Enforcement of COVID Appropriate Behaviour- to contain the Surge Emphasised
02 APR 2021 6:26PM by PIB Delhi
Cabinet Secretary Shri Rajiv Gauba chaired a high-level review meeting with Chief Secretaries, DG Police and Health Secretaries of all States/UTs, with focus on 11 States/UTs that have been reporting very high rise in daily cases and daily mortality because of COVID-19 in the last two weeks. The meeting to review and discuss the COVID management and response strategy was attended by the Chief Secretaries, DGPs, and senior health professionals of all States/UTs along with the Member (Health) NITI Aayog, Union Home Secretary, Union Health Secretary, Union Secretary (I&B), DG ICMR, and Director of NCDC.
Taking note of the present situation due to the continuous deterioration of the COVID scenario over the fortnight, the Cabinet Secretary pointed out that the current COVID case growth rate of 6.8% in March 2021 has surpassed the previous record of 5.5% (June 2020). The country also reported 5.5% growth rate in daily COVID deaths in this period. While the country was reporting about 97,000 daily new COVID cases at the peak of the pandemic in September 2020, the country has now reached the critical figure 81,000 daily new cases of COVID.
Through a detailed and comprehensive presentation, the Union Health Secretary highlighted the current trajectory of COVID in the States/UTs while Union Secretary (I&B) showcased ways of effective Behavioural Change Communication to instill COVID Appropriate Behaviour among the populace. Dr V. K. Paul emphasized on need for States to follow a protocol for sharing clinical and epidemiological data for more detailed study of mutant strain of virus for genome sequencing. The Union Home Secretary pointed out that the 11 States and UTs that are showing a surge in daily COVID cases have not shown commensurate increase in enforcement of containment activities. He urged the Chief Secretaries and DGs (Police) of the States/UTs for taking appropriate strict action in this regard.
11 States/UTs were categorised as “States of grave concern” on account of their high and rising daily case and higher daily deaths. These have contributed 90% of COVID cases (as on 31st March) and 90.5% of deaths (as on 31st March) in last 14 days, and have crossed/or close to crossing their early reported peaks during last year. It was pointed out the situation was particularly worrying in Maharashtra. They were advised to take up immediate and high effective measures to ensure containment of Active Cases and Daily Deaths through adherence of the standard Clinical Management Protocol shared earlier with all States and UTs.
Another worrisome aspect pointed out was that Tier 2 and Tier 3 cities along with peri-urban areas have recorded the recent high ruses in COVID cases; the spread of infection from these areas to the rural areas with weak health infrastructure would overwhelm the local administration was also highlighted.
After detailed and comprehensive review of the measures taken by the States/UTs, the Cabinet Secretary reiterated the necessity of meticulous and hard work regarding stringent enforcement of containment and surveillance measures, in conjunction with ramping up vaccination and strict enforcement of COVID Appropriate Behaviour. The States were specifically asked to:
• Increase testing continuously to ensure that positivity comes down to 5% or less than 5%
• Focus on ensuring RT-PCR tests comprise 70% of total tests
• Reduce waiting time of test results with regular review with testing labs
• Use Rapid Antigen Tests (RAT) as screening test in densely populated areas and where fresh clusters are emerging.
• All symptomatic RAT negatives to be mandatorily subjected to RT-PCR tests.
• Ensure effective and prompt isolation of those infected in institutional facilities (Covid Care Centres). Ensure that patients isolated at home are to be monitored daily. Isolated infected persons to be transferred immediately to health facilities, if required.
• Ensure that 25 to 30 such close contacts to be traced for each infected person. Tracing of close contacts and their isolation to be done in 72 hours. Subsequent testing and follow up of all close contacts to be carried out.
• Setting up of Containment Zones/ Micro Containment Zones to break the chain of transmission.
States were also asked to examine Case Fatality Rate hospital-wise, devise appropriate strategy and mitigate concerns regarding late admission in hospitals and non-adherence to National Clinical Management Protocol. The need to formulate District Action Plans with a focus on mapping of cases, reviewing of ward/block wise indicators, 24*7 Emergency Operations Center, Incident Command System (Area Specific Rapid Response Team and Timely Sharing of information was stressed upon.
In order to minimize the daily fatalities, the States were advised on strengthening of public and private healthcare resources. They were specifically asked to:
• Increase the number of isolation beds, oxygen beds, ventilators/ICU beds as per requirement.
• Plan for adequate oxygen supply.
• Strengthen ambulance service and reduce response time and refusal rate with regular monitoring by local administration.
• Ensure adequate number of contractual staff and optimum rostering of duties.
• Plan regular tele-consultation of ICU doctors at the districts with AIIMS, New Delhi Core Team or State Core Team. Tele-consultation is being conducted by AIIMS, New Delhi twice a week on Tuesdays and Fridays.
• Strict enforcement of COVID Appropriate Behaviour (CAB) was reiterated. The following was underscored for immediate compliance by States/UTs:
• Use of Police Act, Disaster Management Act and other legal/administrative provisions for imposing penalties on defaulters.
• Use of local officials, political, cultural, sports, religious influencers to disseminate information proper wearing of masks and maintaining physical distance.
• Focus on markets, fair/melas, social and religious congregation that could become super spreader events.
• Awareness to be enhanced that CAB is equally important as vaccination, and this needs to be followed even after vaccination.
• The message of ‘Dawai Bhi, Kadai Bhi’ to be effectively and profusely spread through multi-media and multilateral platforms.
In order to saturate vaccination for priority age groups in districting reporting surge in daily COVID cases, the States and UTs were advised for the following:
• Time-bound plan of 100% vaccination of eligible Health Care Workers, Front Line Workers and eligible age groups, to be made.
• Coordination with Union Health Ministry to ensure adequate vaccine doses. It was stressed that there is no shortage of vaccines with States and UTs; the Centre will continually replenish the requirement by the States and UTs.
• Daily review of consumption from each Cold Chain Point at the State level, for required re-appropriation.
The Cabinet Secretary exhorted the Chief Secretaries to galvanize the state administration and to use all resources at their disposal to tackle the recent surge of COVID cases. The need to expand the efforts to departments other than the Health Department through a “Whole of Government” approach was re-stressed at the meeting today. It was emphasised that the Centre continues to provide all resources and support to all States and UTs for public health measures and clinical management for fighting COVID19.