ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର କୋଭିଡ ସ୍ଥିତି ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ସମୀକ୍ଷା କରଛନ୍ତି
୧୧ ଟି ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ କୋଭିଡ ସ୍ଥିତି " ଗୁରୁତର ଚିନ୍ତାଜନକ'
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏବଂ ଛତିଶଗଡରେ ପରିସ୍ଥିତି ବିଶେଷ ଚିନ୍ତାଜନକ
02 APR 2021 6:26PM by PIB Bhubaneswar
ଟୀକାକରଣ ହେଉଛି ୫ଟି ଉପକରଣ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ- ଅଧିକ ପରୀକ୍ଷଣ, କଠୋର କଣ୍ଟେନେମେଣ୍ଟ,କୋଭିଡର ଉପଯୁକ୍ତ ଆଚରଣର ତ୍ୱରିତ କଣ୍ଟାକ୍ଟ ଟ୍ରେସିଂ ଏବଂ ଏନ୍ଫୋର୍ସମେଣ୍ଟ - ତୀବ୍ରତାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଅର୍ନ୍ତଭୁକ୍ତ କରିବା
କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ଗୌବା ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ, ଡିଜି ପୋଲିସ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବଙ୍କ ସହ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିବାବେଳେ ଗତ ଦୁଇ ସପ୍ତାହରେ ୧୧ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଦୈନିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା କୋଭିଡ-୧୯ ସଂକ୍ରମଣ ଓ ମୃତ୍ୟୁ ନେଇ ହୋଇଥିବା ରିପୋର୍ଟ ଉପରେ ଫୋକସ୍ କରିଛନ୍ତି । ବୈଠକରେ କୋଭିଡ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ରଣନୀତିର ସମୀକ୍ଷା ଏବଂ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ, ଡିଜିପି ଏବଂ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ବରିଷ୍ଠ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୃତ୍ତିଧାରୀ ନୀତି ଆୟୋଗର ସଦସ୍ୟ (ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ), କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ସଚିବ, କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ, କେନ୍ଦ୍ର ସଚିବ (ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ) , ଡିଜି ଆଇସିଏମ୍ଆର, ଏବଂ ଏନ୍ସିଡିସିର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ।
ପନ୍ଦର ଦିନ ମଧ୍ୟରେ କୋଭିଡ ସ୍ଥିତିର କ୍ରମାଗତ ଅବନତି ହେତୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୧ ରେ ବର୍ତ୍ତମାନର କୋଭିଡ ମାମଲା ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ୬.୮% ରହିଛି ଯାହାକି ପୂର୍ବବର୍ଷର ରେକର୍ଡ ୫.୫% (ଜୁନ୍ ୨୦୨୦) ରେକର୍ଡକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି । ଏହି ସମୟରେ ଦେଶରେ କୋଭିଡ ମୃତ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୫.୫% ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ମଧ୍ୟ ରିପୋର୍ଟ ହୋଇଛି । ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୦ ରେ କୋଭିଡ ସଂକ୍ରମଣର ପିକ୍ ସମୟରେ ଦେଶରେ ଦୈନିକ ପ୍ରାୟ ୯୭,୦୦୦ ନୂତନ କୋଭିଡ ମାମଲା ରିପୋର୍ଟ ହେଉଥିବାବେଳେ ଦେଶ ବର୍ତ୍ତମାନ କୋଭିଡର ୮୧,୦୦୦ ଦୈନିକ ନୂତନ ମାମଲାରେ ପହଞ୍ଚିଛି ।
ଏକ ବିସ୍ତୃତ ଉପସ୍ଥାପନା ମାଧ୍ୟମରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ କୋଭିଡର ବର୍ତ୍ତମାନର ସ୍ଥିତିକୁ ଦର୍ଶାଇଥିବାବେଳେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଚିବ (ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ) କୋଭିଡକୁ ପ୍ରତିହତ ଲାଗି ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଆଚରଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଯୋଗାଯୋଗର ଉପାୟ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ । ଜେନୋମ କ୍ରମରେ ଜୀବାଣୁଙ୍କର ମ୍ୟୁଟାଣ୍ଟଣ୍ଟ ଷ୍ଟ୍ରେନ୍ ବିଷୟରେ ଅଧିକ ବିସ୍ତୃତ ଅଧ୍ୟୟନ ପାଇଁ କ୍ଲିନିକାଲ୍ ଏବଂ ଏପିଡେମୋଲୋଜିକାଲ୍ ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ଏକ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଅନୁସରଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଡକ୍ଟର ଭି.କେ.ପାଉଲ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ସଚିବ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ୧୧ ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ, ଯେଉଁମାନେ ଦୈନିକ କୋଭିଡ ମାମଲାରେ ବୃଦ୍ଧି ଘଟାଉଛନ୍ତି, ସେମାନେ କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ ଏନ୍ଫୋର୍ସମେଣ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିନାହାନ୍ତି । ଏ ବାବଦରେ ଉପଯୁକ୍ତ କଡା କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ସେ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ ଏବଂ ଡିଜି (ପୋଲିସ) ଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ।
୧୧ ଟି ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଦୈନିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ମାମଲା ଏବଂ ଦୈନିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ମୃତ୍ୟୁ ହେତୁ ‘ଗୁରୁତର ଚିନ୍ତାଜନକ ରାଜ୍ୟ’ ଭାବରେ ବର୍ଗୀକୃତ କରାଯାଇଛି । ଏମାନେ ଗତ ୧୪ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ୯୦% କୋଭିଡ ମାମଲା (୩୧ ମାର୍ଚ୍ଚ ସୁଦ୍ଧା) ଏବଂ ୯୦.୫% ମୃତ୍ୟୁ (୩୧ ମାର୍ଚ୍ଚ ସୁଦ୍ଧା) ଯୋଗଦାନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଗତ ବର୍ଷ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ରିପୋର୍ଟର ଶିଖର ଅତିକ୍ରମ କରିବାକୁ / କିମ୍ବା ନିକଟତର ହୋଇଛନ୍ତି । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିସ୍ଥିତି ବିଶେଷ ଚିନ୍ତାଜନକ ବୋଲି ଦର୍ଶାଯାଇଥିଲା । ପୂର୍ବରୁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ କ୍ଲିନିକାଲ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ପ୍ରୋଟୋକଲ ପାଳନ କରି ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ଏବଂ ଦୈନିକ ମୃତ୍ୟୁକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ତୁରନ୍ତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ସେମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା ।
ଅନ୍ୟ ଏକ ଚିନ୍ତାଜନକ ଦିଗ ଦର୍ଶାଇ ଦ୍ୱିତୀୟ ଏବଂ ତୃତୀୟ ବର୍ଗର ସହର ସହିତ ସହରତଳି ଅଞ୍ଚଳରେ କୋଭିଡ ମାମଲାରେ ସମ୍ପ୍ରତି ତୀବ୍ର ଗତି ରେକର୍ଡ ହୋଇଛି; ଦୁର୍ବଳ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଥିବା ଏହି ଅଞ୍ଚଳରୁ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ସଂକ୍ରମଣର ବିସ୍ତାର ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନକୁ ମଧ୍ୟ ଅସୁବିଧାରେ ପକାଇବବୋଲି ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ।
ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡିକର ବିସ୍ତୃତ ସମୀକ୍ଷା ପରେ କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବ ଟୀକାକରଣକୁ ବଢାଇବା ଏବଂ କୋଭିଡ ସଂକ୍ରାନ୍ତୀୟ ଉପଯୁକ୍ତ ଆଚରଣର କଡାକଡି କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ସହିତ କଣ୍ଟେନେମେଣ୍ଟଣ୍ଟ ଏବଂ ତଦାରଖ ଉପରେ କଡା କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ଦୋହରାଇଛନ୍ତି । ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଏ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ କୁହାଯାଇଥିଲା:
- ନିୟମିତ ଭାବେ ପରୀକ୍ଷା ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ସକାରାତ୍ମକତା ୫% କିମ୍ବା ୫% ରୁ କମ୍ ବୋଲି ନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତୁ
- ସମୁଦାୟ ପରୀକ୍ଷଣର ୭୦% RT-PCR ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ
- ପରୀକ୍ଷା ଲ୍ୟାବ ସହିତ ନିୟମିତ ସମୀକ୍ଷା ସହିତ ପରୀକ୍ଷା ଫଳାଫଳର ଅପେକ୍ଷା ସମୟ ହ୍ରାସ କରନ୍ତୁ
- ଜନବହୁଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏବଂ ଯେଉଁଠାରେ ନୂଆ କ୍ଲଷ୍ଟରଗୁଡିକ ଉତ୍ପନ୍ନ ହେଉଛି ସ୍କ୍ରିନିଂ ପରୀକ୍ଷଣ ଭାବରେ ରାପିଡ୍ ଆଣ୍ଟିଜେନ୍ ଟେଷ୍ଟ (RAT) ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ
- RAT ପରୀକ୍ଷାରେ ଆସୁଥିବା ନକାରାତ୍ମକ ଲକ୍ଷଣଗୁଡିକର ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଭାବରେ RT-PCR ପରୀକ୍ଷଣର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବ
- ସଂସ୍ଥାର ସୁବିଧା (କୋଭିଡ୍ କେୟାର ସେଣ୍ଟର) ରେ ସଂକ୍ରମିତ ହୋଇଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ତ୍ୱରିତ ପୃଥକ ନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତୁ । ଏହା ନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତୁ ଯେ ଘରେ ବିଚ୍ଛିନ୍ନ ରୋଗୀଙ୍କୁ ପ୍ରତିଦିନ ନଜର ରଖାଯିବ । ଅଲଗା ସଂକ୍ରମିତ ଲୋକଙ୍କୁ ଆବଶ୍ୟକ ସ୍ଥଳେ ତୁରନ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧାକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରାଯିବ ।
- ନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତୁ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂକ୍ରମିତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସିଥିବା ୨୫ ରୁ ୩୦ ଏପରି ଘନିଷ୍ଠଙ୍କ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରାଯିବ । ୭୨ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ସେମନାଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ ସହିତ ସଂଗରୋଧରେ ରଖାଯିବ । ସମସ୍ତ ନିକଟ ସମ୍ପର୍କୀୟଙ୍କର ପରୀକ୍ଷା କରାଯିବ ।
- ସଂକ୍ରମଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ଭାଙ୍ଗିବା ପାଇଁ କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟଣ୍ଟ ଜୋନ୍ / ମାଇକ୍ରୋ କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟଣ୍ଟଜୋନ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠାହେବ
ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଡାକ୍ତରଖାନା ୱାରୀ ହେଉଥିବା ମୃତ୍ୟୁର ଅନୁଧାନପାଇଁ କୁହାଯାଇଛି, ଉପଯୁକ୍ତ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ଏବଂ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ବିଳମ୍ବରେ ଦାଖଲ ଏବଂ ନ୍ୟାସନାଲ କ୍ଲିନିକାଲ୍ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟଣ୍ଟ ପ୍ରୋଟୋକଲ୍ ପାଳନ କରିବାକୁ କୁହାଯାଇଛି । କେସ୍ ମ୍ୟାପିଂ, ୱାର୍ଡ / ବ୍ଲକ୍ ୱାରୀ ସୂଚକାଙ୍କ ସମୀକ୍ଷା, ୨୪ ଘଣ୍ଟିଆ ଜରୁରୀକାଳୀନ ଅପରେସନ୍ ସେଣ୍ଟର, ଇନସିଡେଣ୍ଟ କମାଣ୍ଡ ସିଷ୍ଟମ୍ ର୍ନିଦ୍ଦିଷ୍ଟ ରାପିଡ୍ ରେସପନ୍ସ ଟିମ୍ ଏବଂ ସୂଚନା ଠିକ୍ ସମୟରେ ବାଣ୍ଟିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଜିଲ୍ଲା କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଦୈନିକ ମୃତ୍ୟୁହାରକୁ କମ୍ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସରକାରୀ ତଥା ବେସରକାରୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସମ୍ବଳକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା । ସେମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଭାବରେ କୁହାଯାଇଥିଲା:
- ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଆଇସୋଲେସନ ଶଯ୍ୟା, ଅମ୍ଳଜାନ ଶଯ୍ୟା, ଭେଣ୍ଟିଲେଟର / ଆଇସିୟୁ ଶଯ୍ୟା ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି କରନ୍ତୁ
- ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଅମ୍ଳଜାନ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଯୋଜନା କରନ୍ତୁ
- ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସ ସେବାକୁ ମଜବୁତ କର ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନ ଦ୍ୱାରା ନିୟମିତ ମନିଟରିଂ ସହିତ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ସମୟ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ ହାର ହ୍ରାସ କର
- ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସଂଖ୍ୟକ ଚୁକ୍ତିଭିତ୍ତିକ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ରୋଷ୍ଟର ଡ୍ୟୁଟି ନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତୁ
- ଏମ୍ସ, ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ କୋର ଟିମ୍ କିମ୍ବା ଷ୍ଟେଟ୍ କୋର୍ ଟିମ୍ ସହିତ ଜିଲ୍ଲାର ଆଇସିୟୁ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ନିୟମିତ ଟେଲି ପରାମର୍ଶ ଯୋଜନା କରନ୍ତୁ । ଏମ୍ସ, ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଦ୍ୱାରା ସପ୍ତାହରେ ଦୁଇଥର ମଙ୍ଗଳବାର ଏବଂ ଶୁକ୍ରବାର ଦିନ ଟେଲି-ପରାମର୍ଶ କରାଯାଏ
କୋଭିଡ ଉପଯୁକ୍ତ ଆଚରଣ (ସିଏବି) ର କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଦୋହରାଯାଇଥିଲା । ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଦ୍ୱାରା ତୁରନ୍ତ ଅନୁପାଳନ ପାଇଁ ନିମ୍ନଲିଖିତଗୁଡ଼ିକ ଦର୍ଶାଯାଇଥିଲା:
- ଖିଲାପକାରୀଙ୍କ ଉପରେ ଦଣ୍ଡବିଧାନ ପାଇଁ ପୋଲିସ୍ ଆଇ, ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ଆଇନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆଇନଗତ / ପ୍ରଶାସନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବ୍ୟବହାର
- ମାସ୍କ ପିନ୍ଧିବା ଏବଂ ଶାରୀରିକ ଦୂରତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ସ୍ଥାନୀୟ ଅଧିକାରୀ, ରାଜନୈତିକ, ସାଂସ୍କୃତିକ, କ୍ରୀଡା, ଧାର୍ମିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ବ୍ୟବହାର
- ବଜାର, ମେଳା / ସାମାଜିକ ଏବଂ ଧାର୍ମିକ ମଣ୍ଡଳୀ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ ଯାହା ସୁପର ସ୍ପ୍ରେଡର୍ଣ୍ଟ ହୋଇପାରେ
- ଟୀକାକରଣ ଭଳି ସିଏବି ସମାନ ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ଏବଂ ଟୀକାକରଣ ପରେ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ଅନୁସରଣ କରିବା ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ସଚେତନତା
- ମଲ୍ଟି ମିଡିଆ ଏବଂ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ " ଦବାଇ ଭି, କଡାଇ ଭି ବର୍ତ୍ତାର ପ୍ରଚାର ।
ଦୈନିକ କୋଭିଡ ମାମଲା ବୃଦ୍ଧି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରାଥମିକ ବୟସ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଟୀକାକରଣକୁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ କରିବାକୁ, ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକ ନିମ୍ନଲିଖିତ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା :
- ଯୋଗ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା କର୍ମଚାରୀ, ସମ୍ମୁଖ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ଯୋଗ୍ୟ ବୟସ ବର୍ଗର ୧୦୦% ଟୀକାକରଣର ସମୟ ସୀମା ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ
- ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଟିକା ମାତ୍ରା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ଉପରେ ଜୋର ଦିଆଯାଇଥିଲା ଯେ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଟିକା ଅଭାବ ନାହିଁ; କେନ୍ଦ୍ର କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବ
- ଆବଶ୍ୟକ ପୁନଃ ଆବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଲ୍ଡ ଚେନ୍ ପଏଣ୍ଟରୁ ବ୍ୟବହାରର ଦୈନିକ ସମୀକ୍ଷା
କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବ ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବମାନଙ୍କୁ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଶାସନକୁ ଅଧିକ ସୁଦୃଢ କରିବାକୁ ଏବଂ ନିକଟରେ ଥିବା କୋଭିଡ ମାମଲାର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ସମ୍ବଳକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ଆଜି ଏକ ବୈଠକରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାରୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଭାଗ ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ ବିଭାଗକୁ ଉଦ୍ୟମ ବିସ୍ତାର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯୋଇଛି । ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ କୋଭିଡ-୧୯ ସହିତ କ୍ଲିନିକାଲ୍ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟଣ୍ଟ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ତଥା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ ଜାରି ରଖିଛି ବୋଲି ଜୋର ଦିଆଯାଇଥିଲା ।

Ministry of Health and Family Welfare
Cabinet Secretary Reviews the COVID Status with all States/UTs
COVID situation in 11 States/UTs a matter of ‘Serious Concern’
Situation particularly worrying in Maharashtra, Punjab and Chhattisgarh
Vaccination is one of the 5 tools- Enhanced Testing, Strict Containment, Prompt Contact Tracing & Enforcement of COVID Appropriate Behaviour- to contain the Surge Emphasised
02 APR 2021 6:26PM by PIB Delhi
Cabinet Secretary Shri Rajiv Gauba chaired a high-level review meeting with Chief Secretaries, DG Police and Health Secretaries of all States/UTs, with focus on 11 States/UTs that have been reporting very high rise in daily cases and daily mortality because of COVID-19 in the last two weeks. The meeting to review and discuss the COVID management and response strategy was attended by the Chief Secretaries, DGPs, and senior health professionals of all States/UTs along with the Member (Health) NITI Aayog, Union Home Secretary, Union Health Secretary, Union Secretary (I&B), DG ICMR, and Director of NCDC.
Taking note of the present situation due to the continuous deterioration of the COVID scenario over the fortnight, the Cabinet Secretary pointed out that the current COVID case growth rate of 6.8% in March 2021 has surpassed the previous record of 5.5% (June 2020). The country also reported 5.5% growth rate in daily COVID deaths in this period. While the country was reporting about 97,000 daily new COVID cases at the peak of the pandemic in September 2020, the country has now reached the critical figure 81,000 daily new cases of COVID.
Through a detailed and comprehensive presentation, the Union Health Secretary highlighted the current trajectory of COVID in the States/UTs while Union Secretary (I&B) showcased ways of effective Behavioural Change Communication to instill COVID Appropriate Behaviour among the populace. Dr V. K. Paul emphasized on need for States to follow a protocol for sharing clinical and epidemiological data for more detailed study of mutant strain of virus for genome sequencing. The Union Home Secretary pointed out that the 11 States and UTs that are showing a surge in daily COVID cases have not shown commensurate increase in enforcement of containment activities. He urged the Chief Secretaries and DGs (Police) of the States/UTs for taking appropriate strict action in this regard.
11 States/UTs were categorised as “States of grave concern” on account of their high and rising daily case and higher daily deaths. These have contributed 90% of COVID cases (as on 31st March) and 90.5% of deaths (as on 31st March) in last 14 days, and have crossed/or close to crossing their early reported peaks during last year. It was pointed out the situation was particularly worrying in Maharashtra. They were advised to take up immediate and high effective measures to ensure containment of Active Cases and Daily Deaths through adherence of the standard Clinical Management Protocol shared earlier with all States and UTs.
Another worrisome aspect pointed out was that Tier 2 and Tier 3 cities along with peri-urban areas have recorded the recent high ruses in COVID cases; the spread of infection from these areas to the rural areas with weak health infrastructure would overwhelm the local administration was also highlighted.
After detailed and comprehensive review of the measures taken by the States/UTs, the Cabinet Secretary reiterated the necessity of meticulous and hard work regarding stringent enforcement of containment and surveillance measures, in conjunction with ramping up vaccination and strict enforcement of COVID Appropriate Behaviour. The States were specifically asked to:
• Increase testing continuously to ensure that positivity comes down to 5% or less than 5%
• Focus on ensuring RT-PCR tests comprise 70% of total tests
• Reduce waiting time of test results with regular review with testing labs
• Use Rapid Antigen Tests (RAT) as screening test in densely populated areas and where fresh clusters are emerging.
• All symptomatic RAT negatives to be mandatorily subjected to RT-PCR tests.
• Ensure effective and prompt isolation of those infected in institutional facilities (Covid Care Centres). Ensure that patients isolated at home are to be monitored daily. Isolated infected persons to be transferred immediately to health facilities, if required.
• Ensure that 25 to 30 such close contacts to be traced for each infected person. Tracing of close contacts and their isolation to be done in 72 hours. Subsequent testing and follow up of all close contacts to be carried out.
• Setting up of Containment Zones/ Micro Containment Zones to break the chain of transmission.
States were also asked to examine Case Fatality Rate hospital-wise, devise appropriate strategy and mitigate concerns regarding late admission in hospitals and non-adherence to National Clinical Management Protocol. The need to formulate District Action Plans with a focus on mapping of cases, reviewing of ward/block wise indicators, 24*7 Emergency Operations Center, Incident Command System (Area Specific Rapid Response Team and Timely Sharing of information was stressed upon.
In order to minimize the daily fatalities, the States were advised on strengthening of public and private healthcare resources. They were specifically asked to:
• Increase the number of isolation beds, oxygen beds, ventilators/ICU beds as per requirement.
• Plan for adequate oxygen supply.
• Strengthen ambulance service and reduce response time and refusal rate with regular monitoring by local administration.
• Ensure adequate number of contractual staff and optimum rostering of duties.
• Plan regular tele-consultation of ICU doctors at the districts with AIIMS, New Delhi Core Team or State Core Team. Tele-consultation is being conducted by AIIMS, New Delhi twice a week on Tuesdays and Fridays.
• Strict enforcement of COVID Appropriate Behaviour (CAB) was reiterated. The following was underscored for immediate compliance by States/UTs:
• Use of Police Act, Disaster Management Act and other legal/administrative provisions for imposing penalties on defaulters.
• Use of local officials, political, cultural, sports, religious influencers to disseminate information proper wearing of masks and maintaining physical distance.
• Focus on markets, fair/melas, social and religious congregation that could become super spreader events.
• Awareness to be enhanced that CAB is equally important as vaccination, and this needs to be followed even after vaccination.
• The message of ‘Dawai Bhi, Kadai Bhi’ to be effectively and profusely spread through multi-media and multilateral platforms.
In order to saturate vaccination for priority age groups in districting reporting surge in daily COVID cases, the States and UTs were advised for the following:
• Time-bound plan of 100% vaccination of eligible Health Care Workers, Front Line Workers and eligible age groups, to be made.
• Coordination with Union Health Ministry to ensure adequate vaccine doses. It was stressed that there is no shortage of vaccines with States and UTs; the Centre will continually replenish the requirement by the States and UTs.
• Daily review of consumption from each Cold Chain Point at the State level, for required re-appropriation.
The Cabinet Secretary exhorted the Chief Secretaries to galvanize the state administration and to use all resources at their disposal to tackle the recent surge of COVID cases. The need to expand the efforts to departments other than the Health Department through a “Whole of Government” approach was re-stressed at the meeting today. It was emphasised that the Centre continues to provide all resources and support to all States and UTs for public health measures and clinical management for fighting COVID19.