শেল-থুম মন্ত্রালয়
য়ুনিয়ন বজেৎ ২০২১-২২গী মচং ওইবা ৱাফমশিং
01 FEB 2021 2:07PM by PIB Imphal
ইহান হানবা দিজিতেল য়ুনিয়ন বজেৎ পুথোক্লদুনা শেলথুম অমসুং কোর্পোরেত এফ্যার্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রিমতি নির্মলা সিতরমন্না ভারতকী কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা চঙশিল্লিবা লান্থেং অসি ২০২১দা মখা চত্থরি অমদি কোবিদ মতুংগী মালেমসিদা রাজনিতি, শেন্মিৎলোন অমসুং স্ত্রেতেজিক ওইবা মরীগী মশক হোংলক্লিবা পুৱারীগী তাঙ্কক অসি ভারতনা ৱাশক অমসুং নিংজবগী লমদম অমা তশেংনা ওইরক্কদৌরিবা অনৌবা তাঙ্কক অমগী চীংখৈ হল্লকপা মতমনি হায়বা ৱাফম থমখি‍।
য়ুনিয়ন বজেৎ ২০২১-২২গী মচং ওইবা ৱাফমশিং মখাদা পীরি:
য়ুনিয়ন বজেৎ ২০২১-২২গী য়ুম্বী ৬:
হকশেল অমসুং তিঞ্জং কায়জঙদবা
ফিজিকেল অমসুং শেলথুমগী কেপিতেল, অমদি ইনফ্রাস্ত্রকচর
মায় পাকপা ভারত অমগীদমক পুম্নমক চাউখৎমিন্নবা
হ্যুমেন কেপিতেল মতিং হাপ্পা
ইনোভেসন অমসুং আর. এন্দ দি.
মিনিমম গভর্নমেন্ত অমসুং মেক্সিমম গভর্নেন্স
হকশেল অমসুং তিঞ্জং কায়জঙদবা
হকশেল অমসুং তিঞ্জং কায়জঙদবা হায়বসিগীদমক বি.ই. ২০২০-২১দা লুপা করোর ৯৪,৪৫২ ওইখিবদা বি.ই. ২০২১-২২দা লুপা করোর ২,২৩,৮৪৬ ওইদুনা চাদা ১৩৭ হেনগৎলে।
ঙাকথোকপা, ফহনবা অমসুং তিঞ্জং কায়জঙদবা; হায়রিবা হীরম অহুমসিবু মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মীৎয়েং চঙবা
হকশেল অমসুং তিঞ্জং কায়জঙদবা ফীভম পুরক্নবা খোঙথাঙশিং লৌখৎলি‍।
তিকা
কোবিদ-১৯ তিকাগীদমক লুপা করোর ৩৫,০০০ বি.ই. ২০২১-২২দা হাপ্লি‍।
ভারত্তা শাবা নিউমোকোকেল তিকা স্তেত ৫দা শীজিন্নরিবসিদগী ভারত পুম্বগী ওইনা চহীদা অঙাঙ ৫০,০০ শিরিবসি থিংননবা হৌদোক্কনি।
হকশেলগী সিস্তেমশিং
এন.ঐচ.এম.গী মথক্তা নৌনা হৌদোক্কদৌরিবা সেন্ত্রেল্লি স্পোন্সর স্কিম অমা ওইরিবা পি.এম. আত্মনিরভর স্বাস্থ ভারত য়োজনাগীদমক চহী ৬কী লুপা করোর ৬৪,১৮০গী শেন্ফম
পি.এম. আত্মনিরভর স্বাস্থ ভারত য়োজনাগী মখাদা পায়খৎকদবা মরুওইবা থৌওংশিং:
নেসনেল ইন্সতিত্যুসন ফোর ৱন হেল্থ
হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তর খুঙ্গঙদা ১৭,৭৮৮ অমসুং ময়োল্লমশিংদা ১১,০২৪
রিজনেল নেসনেল ইন্সতিত্যুৎ ফোর ভাইরোলোজী ৪
হেল্থ ইমর্জেন্সী ওপরেসন সেন্তর ১৫ অমসুং মোবাইল হোস্পিতাল ২
স্তেত ১১গী দিস্ত্রিক্ত খুদিংদা ইন্তিগ্রেতেদ পব্লিক হেল্থ লেবশিং অমসুং ব্লোক পব্লিক হেল্থ য়ুনিই ৩৩৮২
দিস্ত্রিক্ত ৬০২দা ক্রিতিকেল কেয়র হোস্পিতাল ব্লোক অমসুং সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুসন ১২
নেসনেল সেন্তর ফোর দিজিজ কন্ত্রোল (এন.সি.দি.সি.), মসিগী রিজনেল ব্রাঞ্জ ৫ অমসুং মেত্রোপোলিতান হেল্থ সর্ভিলেন্স য়ুনিত ২০ মপাঙ্গল কলহনবা
পব্লিক হেল্থ লেবশং শম্নহন্নবা স্তেত/য়ু.তি. খুদিংমক্তা ইন্তিগ্রেতেদ হেল্থ ইনফোর্মেসন পোর্তেল পাকথোক চাউথোকহনবা
অনৌবা পব্লিক হেল্থ য়ুনিৎ ১৭ অমসুং হান্না লৈরিবা পব্লিক হেল্থ য়ুনিৎ ৩৩ মপাঙ্গল কনখৎহনবা
দব্লিউ.ঐচ.ও. সাউথ-ইস্ত এসিয়া রিজনগী রিজনেল রিছর্চ প্লেতফোর্ম
বাইও-সেফ্তী লেভেল ৩ লেবোরেতরী ৯
মচি ওইবা চীঞ্জাক
মিসন পোসন ২.০ হৌদোক্লগনি:
মচি ওইবা মচল, মীয়ামদা ফংহনবা, য়ৌশিনবা অমদি মহৈ হেন্না কনখৎহনবা
সপ্লিমেন্তরী ন্যুত্রিসন প্রোগ্রাম অমসুং পোসন অভিয়ান পুনশিনবা
এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক্ত ১১২দা ন্যুত্রিসনেল আউতকম ফগৎহন্নবা লাল্লোং কনশিনবা
মীপুম খুদিং ঈশিং ফংহনবা
জল জীবন মিসন (অর্বান)গী চহী মঙাদা লুপা করোর ২,৮৭,০০০ – হৌদোক্কদৌরিবসিগী পান্দমশিং
য়ুমথোঙ করোর ২.৮৬তা তোতি শম্বা
অর্বান লোকেল বোদী ৪,৩৭৮মক্তা মীপুম খুদিংদা ঈশিং ফংহনবা
অম্রুত ময়োল্লম ৫০০দা লিকুইদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত
স্বচ্চ ভারত, স্বাস্থ ভারত
অর্বান স্বচ্চ ভারত মিসন ২.০গী চহী মঙাদা লুপা করোর ১,৪১,৬৭৮
স্বচ্চ ভারত মিসন (অর্বান) ২.০গী মখাদা পায়খৎকদবা মচং ওইবা ৱাফমশিং:
মপুং ফাবা ফীকল স্লদ্জ মেনেজমেন্ত অমসুং ৱেস্ত ৱাতর ত্রীতমেন্ত
অমোৎ অকায়শিং হৌরকফমদা খাইদোকপা
সিঙ্গল য়ুজ প্লাস্তিক হন্থহনবা
শেমগৎ শাগৎপা অমসুং থুগায় য়ৈখায়বগী থৌওংশিংদা অরেম অপা নীংথিনা মেনেজ তৌদুনা নুংশিৎ মোৎশিলহনবা হন্থহনবা
হান্নগী ফত্ত-হৌদি হৈথফমদা বাইও-রিমিদিএসন
অরুবা নুংশিৎ
মীশিং মিলিয়ন অমগী মথক্তা লৈবা অর্বান সেন্তর ৪২গী নুংশিৎ মোৎশিলহনবা থেংননবা লুপা করোর ২,২১৭
স্ক্রেপিং পোলিসী
অরিবা অমসুং ফীভম চাদ্রবা গারীশিং মুত্থৎখিনবা ভোলুন্তরী ভেহিকল স্ক্রেপিং পোলিসী
ওতোমেতেদ ফিতনেস সেন্তরশিংদা ফিৎনেস তেস্ত তৌবা
লনাই শীজিন্নবা ভারতশিংগীনা চহী ২০গী মতুংদা
কম্মর্সিএল গারীশিংগীনা চহী ১৫গী মতুংদা
ফিজিকেল অমসুং শেলথুমগী কেপিতেল অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর
প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব স্কিম (পি.এল.আই.)
সেক্তর ১৩দা পি.এল.আই. স্কিমশিংগী মথঙ চহী ৫গী লুপা করোর লাখ ১.৯৭
আত্মনিরভর ভারত অমগীদমক মেনুফেকচরিং গ্লোবেল চেম্পিয়ন শেমগৎপা অমদি মখোঙ শোম্বিবা
মেনুফেকচরিং কম্পেনীশিং গ্লোবেল সপ্লাই চেনগী নুংগী শরুক অমা ওইহন্নবা, নুংগী মতিং হেনগৎহন্নবা অমদি মতমগা চুনবা তেক্নোলোজী লৈহন্নবা তেংবাংবা
মচং ওইবা সেক্তরশিংদা পাকথোক চাউথোকহনবা
নহাশিংদা থবক পীবা
তেক্সতাইল
পি.এল.আই.গী মথক্তা মেগা ইনভেস্তমেন্ত তেক্সতাইল পার্ক (মিত্রা):
চহী ৩ চঙনা তেক্সতাইল পার্ক ৭ লিংখৎপা
তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রী মালেমগী ওইনা চাংদম্নবা ঙমহনবা, অচৌবা ইনভেস্তমেন্ত পুক্নিং চিংশিনবা অমসুং থবক পীবা অমদি মপান্দা থাদোকপা হেনগৎহনবা
ইনফ্রাস্ত্রকচর
নেসনেল ইনফ্রাস্ত্রকচর পাইপলাইন (এন.আই.পি.) প্রোজেক্ত ৭,৪০০দা পাকথোক চাউথোকহল্লে:
লুপা করোর লাখ ১.১০গী ওইগদবা প্রোজেক্ত ২১৭লোম লোইশিল্লে‍।
এন.আই.পি.গী ফন্দিং হেনগৎহন্নবা থ্রস্ত এরিয়া অহুমদা লৌখৎপা থৌরাংশিং:
ইন্সতিত্যুসনেল স্ত্রকচর শেমগৎপা
এসেতশিং মোনিতাইজ তৌবদা ইনোৎ চাউনা পীবা
কেপিতেল এক্সপেন্দিচরগী শেয়র হেনগৎহনবা
ইন্সতিত্যুসনেল স্ত্রকচরশিং শেমগৎপা: ইনফ্রাস্ত্রকচরদা শেল থাদবা
ইনফ্রাস্ত্রকচরদা শেল থাদবগী প্রোভাইদর, ইনেব্লর অমসুং কেতলিস্ত ওইনা থবক তৌননবা দেভেলপমেন্ত ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসন (দি.এফ.আই.) অমা শেমগৎনবা অমসুং কেপিতেলাইজ তৌননবা লুপা করোর ২০,০০০
হায়রিবা দি.এফ.আই. অসিগী মখাদা চহী অহুমদা লুপা করোর লাখ ৫গী লেন্দিং পোর্তফোলিও শেমগনি
ইনভিত অ্রমসুং আর.ই.আই.তি.শিংগী লেজিসলেসন শেমদোক্তুনা ফোরেন পোর্তফোলিও ইনভেস্তরশিংনা দেব্ত ফাইনান্সিং য়াহনগনি
এসেতশিং মোনিতাইজ তৌবদা অচৌবা ইনোৎ
নেসনেল মোনিতাইজেসন পাইপলাইন হৌদোক্কনি
মরুওইবা এসেত মোনিতাইজেসনগী থৌরাংশিং:
লুপা করোর ৫,০০০গী ওইগদবা মথৌ তৌরিবা তোল লম্বী ৫ এন.ঐচ.এ.আই.ইনভিততা ত্রান্সফর তৌরি
লুপা করোর ৭,০০০কী ওইগদবা ত্রান্সমিসন এসেতশিং পি.জি.সি.আই.এল.ইনভিততা ত্রান্সফর তৌগনি
দেদিকেতেদ ফ্রৈত কোরিদোর এসেতশিং কম্মিসন তৌরবা মতুংদা ওপরেসন অমসুং মেন্তেনেন্সকীদমক রেলৱেজনা মোনিতাইজ তৌগনি
মথঙগী এয়রপোর্তশিং ওপরেসন অমসুং মেন্তেনেন্স কন্সেসনগীদমক মোনিতাইজ তৌগনি
এসেত মোনিতাইজেসন প্রোগ্রামগী মখাদা হৌদোক্কদবা কোর ইনফ্রাস্ত্রকচর এসেত অতৈশিং:
জি.এ.আই.এল., আই.ও.সি.এল. অমসুং ঐচ.পি.সি.এল.গী ওইল অমসুং গ্যাস পাইপলাইনশিং
তিয়র ২ অমসুং ৩গী ময়োল্লমশিংদা লৈবা এ.এ.আই. এয়রপোর্তশিং
অতৈ রেলৱা ইনফ্রাস্ত্রকচর এসেতশিং
সেন্ত্রেল ৱ্যারহাউজিং খোর্পোরেসন অমসুং এন.ও.এফ.ই.দি.গুম্বা সি.পি.এস.ই.শিংগী ৱ্যারহাউজিং এসেতশিং
স্পোর্তস স্তেদিয়মশিং
কেপিতেল বদজেত্তা চাউনা হেনগৎহনবা
বি.ই. ২০২১-২২দা লুপা করোর লাখ ৫.৫৪গী কেপিতেল এক্সপেন্দিচর – বি.ই. ২০২০-২১দা থুংখিবা চাকথুং লুপা করোর লাখ ৪.১২দগী চাদা ৩৪.৫গী চাংদা খংহেন হেনগৎপা
স্তেত অমসুং ওতোনোমস বোদীশিংগী কেপিতেল এক্সপেন্দিচরগী লুপা করোর লাখ ২গী হেনবা শেন্ফম
কেপিতেল এক্সপেন্দিচরদা প্রোজেক্ত/ প্রোগ্রাম/ খোঙজেল লৈনা চৎলিবা দিপার্তমেন্তশিংদা পীননবা দিপার্তমেন্ত ওফ ইকনমিক এফ্যার্সকী লুপা করোর ৪৪,০০০ হেনবা শেন্ফম
রোদ অমসুং হায়ৱে ইনফ্রাস্ত্রকচর
রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজকী হৌজিক ফাওবগী ওইনা খ্বাইদগী ৱাংবা লুপা করোর লাখ ১,১৮,১০১ – মসিগী মনুংদা কোপিতেলগী লুপা করোর ১,০৮,২৩০গী শেন্ফম
লুপা করোর লাখ ৫.৩৫কী ভারতমালা পরিয়োজনাগী মখাদা লুপা করোর লাখ ৩.৩গী ওইগদবা কিলোমিতর ১৩,০০০ হেনবা লম্বী শেম্নবা অয়াবা পীখ্রে:
কিলোমিতর ৩,৮০০ হান্ননা শেমখ্রে
মার্চ ২০২২ ফাওবদা কিলোমিতর ৮,৫০০ অমসু অয়াবা পীগনি
অহেনবা কিলোমিতর ১১,০০০ঊগী নেসনেল হাইৱে কোরিদোর মার্চ ২০২২ ফাওবগী মনুংদা লোইশিনগনি
ইকনমিক কোরিদোর থৌরাং তৌরি:
তামিল নাদুদা এন.ঐচ. কিলোমিতর ৩,৫০০ শেম্ননবা লুপা করোর লাখ ১.০৩গী শেন্ফম
কেরলাদা এন.ঐচ. কিলোমিতর ১,১০০ শেম্ননবা লুপা করোর ৬৫,০০০গী শেন্ফম থাদবা
ৱেস্ত বেঙ্গলদা এন.ঐচ. কিলোমিতর ৬৭৫ শেম্ননবা লুপা করোর ২৫,০০০
অসামদা হৌজিক এন.ঐচ. শেমগৎপগী লুপা করোর ১৯,০০০গী থবক পায়খৎলিবসিগী মথক্তা স্তেত অসিদা মথঙ চহী ৩দা পায়খৎকদবা এন.ঐচ. কিলোমিতর ১৩০০ শেম্ননবা লুপা করোর ৩৪,০০০ থুংগনি
ফ্লেগসিপ কোরিদোর/এক্সপ্রেসৱেশিং:
দিল্লী-মুম্বাই এক্সপ্রেসৱে – লেমহৌরিবা কিলোমিতর ২৬০গী থবক ৩১.৩.২০২১ ফাওবগী মনুংদা পীগনি
বেঙ্গলুরু-চেন্নাই এক্সপ্রেসৱে – কিলোমিতর ২৭৮গী থবক চৎলিবা শেনবা চহীসিদা হৌগনি; ২০২১-২২দা শেম-শাবা হৌগনি
কানপুর-লখনৌ এক্সপ্রেসৱে – এন.ঐচ. ২৭গী অতোপ্পা লম্বী পীননবা কিলোমিতর ৬৩গী এক্সপ্রেসৱে ২০২১-২২দা হৌগনি
দিল্লী-দেহরাদুন ইকনমিক কোরিদোর – কিলোমিতর ২১০গী থবক চৎলিবা শেনবা চহীসিদা হৌগনি; শেম শাবগী থবক ২০২১-২২দগী হৌগনি
রাইপুর-বিসাখপত্নম – ছত্তিসগর, ওরিসা অমসুং অৱাং অন্ধ্র প্রদেশ ফাওগদবা কিলোমিতর ৪৬৪গী থবক চৎলিবা চহীসিদা পীগনি; শেম শাবগী থবক ২০২১-২২দগী হৌগনি
চেন্নাই-সালেম কোরিদোর – কিলোমিতর ২৭৭গী এক্সপ্রেসৱে ২০২১-২২দা পীদুনা শেম শাবা হৌগনি
অম্রিতসর-জামনগর – শেম শাবগী থবক ২০২১-২২দগী হৌগনি
দিল্লী-কাত্রা – শেম শাবগী থবক ২০২১-২২দগী হৌগনি
অনৌবা লেন ৪ অমসুং ৬কী হায়ৱে পুম্নমক্তা এদভান্স ত্রাফিক মেনেজমেন্ত সিস্তেম:
স্পীদ রেদারশিং
খেন্নবা পাউজেল পীবা সাইনবোর্দশিং
জি.পি.এস. য়াওবা রিকভরী ভেনশিং থমগনি
রেলৱে ইনফ্রাস্ত্রকচর
রেলৱেজকী লুপা করোর ১,১০,০৫৫ মসিগী মনুংদা লুপা করোর ১,০৭,১০০দি কেপিতেল এক্সপেন্দিচরগীনি
নেসনেল রেল প্লান ফোর ইন্দিয়া (২০৩০): ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা ‘ফ্যুচর রেদী’ ওইবা রেলৱে শেমগৎনবা
ব্রোদ গেজ চাদা ১০০ ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌবা দিসেম্বর, ২০২৩ ফাওবদা লোইশিনগনি
২০২১ লোইশিল্লকপদা ব্রোদ গেজ রুত কিলোমিতর (আর.কে.এম.) ইলেক্ত্রিফিকেসন আর.কে.এম. ৪৬,০০০ হায়বদি চাদা ৭২ য়ৌগনি
লোজিস্তিক কোস্ত হন্থহন্নবা জুন ২০২২ ফাওবদা ৱেস্তর্ন দেদিকেতেদ ফ্রৈত কোরিদোর (দি.এফ.সি.) অমসুং ইস্তর্ন (দি.এফ.সি.) কম্মিসন তৌগনি – মেক ইন ইন্দিয়া স্ত্রেতেজী মপুং ফাহনবা
প্রপোজ তৌরিবা অহেনবা থৌরাংশিং:
ইস্তর্ন দি.এফ.সি.গী সোন্নাগর-গোমোহ সেক্সন (কিলোমিতর ২৬৩.৭) ২০২১-২২দা পি.পি.পি. মোদতা পায়খৎকনি
তুংগী দেদিকেতেদ ফ্রৈত কোরিদোর প্রোজেক্তশিং –
খরগপুরদগী বিজয়ৱারা ফাওবগী ইস্ত কোস্ত কোরিদোর
ভুসবলদগী খরগপুরদগী দানকুনি ফাওবগী ইস্ত-ৱেস্ত কোরিদোর
ইতার্সিদগী বিজয়ৱারা ফাওবগী নোর্থ-সাউথ কোরিদোর
পেসেঞ্জরগী খুদোংচানবা অমদি সেফ্তীগী থৌরাংশিং:
হেন্না নুংঙাইনা চৎননবা মওং মরিল নাইনা দিজাইন তৌরবা তুরিস্ত রুতশিংগী ভিস্তা দোম এল.ঐচ.বি. কোস্ত
হায় দেন্সিতী নেতৱর্ক অমসুং য়াম্না শীজিন্নবা নেতৱর্ক রুতশিং লমদমসিদা শেমজবা ওতোমেতিক ত্রেন প্রোতেক্সন সিস্তেম থমদুনা মীওইবনা শোয়বদগী ত্রেন থেংজিন্নবগী থৌদোক কোকহনবা
ময়োল্লমগী ইনফ্রাস্ত্রকচর
মেত্রো রেল নেতৱর্ক পাকথোক চাউথোকহন্দুনা অমদি সিতী বস সর্ভিস ফগৎহন্দুনা ময়োল্লমগী মফমশিংদা পব্লিক ত্রান্সপোর্তকী শরুক হেনগৎহনবা
পব্লিক বস ত্রান্সপোর্ত ফগৎহন্নবা অনৌবা স্কিম অমগীদমক্তা লুপা করোর ১৮,০০০:
ইনোভেতিব ওইবা পি.পি.পি. মোদেলনা বস ২০,০০০ হেন্না চেলহনগদৌরি
ওতোমোবাইল সেক্তরদা ইনোৎ হাপ্পা, শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবতা মতিং হাপ্পা, নহাশিংগীদমক থবক্কী খুদোংচাবা শেমগৎপা
পুন্না কিলোমিতর ৭০২গী কনভেন্সনেল মেত্রো মথৌ তৌরি অমদি অতোপ্পা মেত্রো অমসুং আর.আর.তি.এস. কিলোমিতর ১,০১৬ অমগসু ময়োল্লম ২৭তা শেমগৎলি‍
‘মোত্রোলাইত’ অমসুং ‘মেত্রোনিও’ তেক্নোলোজীশিংনা তিয়র-২ ময়োল্লমশিং অমসুং তিয়র-০১ ময়োল্লমশিংগী অকোয়বগী মফমশিংদা চপ মান্নবা মওংদা হেন্না হোংবা মেত্রো রেল সিস্তেম পীগনি
সেন্ত্রেল কাউন্তরপার্ত ফন্দিং পীথগদবশিং:
লুপা করোর ১৯৫৭.০৫ চঙগদবা কিলোমিতর ১১.৫গী কোচি মেত্রো রেলৱে ফেজ-২
লুপা করোর ৬৩,২৪৬ চঙগদবা কিলোমিতর ১১৮.৯গী চেন্নাই মেত্রো রেলৱে ফেজ-২
লুপা করোর ১৪,৭৮৮ চঙগদবা কিলোমিতর ৫৮.১৯গী বেঙ্গলুরু মেত্রো রেলৱে প্রোজেক্ত ফেজ ২এ অমসুং ২বি
মথঙশিৎনা লুপা করোর ৫,৯৭৬ অমসুং লুপা করোর ২,০৯২ চঙগদবা নাগপুর মেত্রো রেল প্রোজেক্ত ফেজ-২ অমসুং নাসিক মেত্রো
পৱার ইনফ্রাস্ত্রকচর
গিগা ৱাত ১৩৯গী ইন্সতোল্দ কেপাসিতী অমসুং সর্কিত কিলোমিতর লাখ ১.৪১গী ত্রান্সমিসন হাপচিনখ্রে, অমদি হৌখিবা চহী ৬তা অহেনবা য়ুমথোঙ করোর ২.৮ শমজিনখ্রে
হিদান্নবা হেনগৎহন্নবা কঞ্জুমরশিংনা দিস্ত্রিব্যুসন কম্পেনী খঞ্জনবগী খুদোংচাবা ফংগনি
নৌথোকহল্লবা, অওনবা পুরকপদা য়ুম্ফম ওইবা অমদি মহৈগা মরী লৈনবা অনৌবা পৱার দিস্ত্রিব্যুসন সেক্তর স্কিম অমগীদমক চহী ৫দা লুপা করোর ৩,০৫,৯৮৪
পুম্নমক কোনশিল্লবা নেসনেল হাইদ্রোজেন ইনর্জী মিসন ২০২১-২২ হৌদোক্লগনি
হিথাংফম, সিপ্পিং, ঈশিং লম্বীশিং
অচৌবা হিথাংফমশিং চলাইনবা শেনবা চহী ২১-২২দা লুপা করোর ২,০০০গী ওইগদবা প্রোজেক্ত ৭ পি.পি.পি. মোদতা পায়খৎকনি
মন্ত্রালয়শিং অমসুং সি.পি.এস.ই.শিংগী মালেমগী ওইবা তেন্দরদা ভারতকী সিপ্পিং কম্পেনীশিংনা চহী ৫ চুপ্না লুপা করোর ১৬২৪গী সবসিদিগী ঙাক্লৌ ফংগনি
২০২৪ ফাওবদা রিসাইক্লিং কেপাসিতী শরুক অনি হেনগৎহন্দুনা লাইত দিসপ্লেসমেন্ত তন (এল.দি.তি.) মিলিয়ন ৪.৫গী ময়া য়ৌহনবা
পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস
অহেনবা বিনিফিসিয়রি করোর ১ কোনশিন্নবা উজ্জ্বলা স্কিম শাংদোকপা
মথংগী চহী ৩দা সিতী গ্যাস দিস্ত্রিব্যুসন নেতৱর্ক্তা অহেনবা দিস্ত্রিক্ত ১০০ হাপচিনবা
জে. এন্দ কে.দা অনৌবা গ্যাস পাইপলাইন প্রোজেক্ত অমা
ওল-নেচরেল গ্যাস পাইপলাইন্দা মীচঙ মিখায় নাইদবা ওপস এক্সেস বেসিস্তা কম্মন কেরিয়র কেপাসিতী বুকিং তৌবদা মতেং ওইনবা অমদি খুৎশম্নননা চৎমিন্ননবা মতীং তম্বা গ্যাস ত্রান্সপোর্ত সিস্তেম ওপরেতর অমা শেমগনি
ফাইনান্সিএল কেপিতেল
সিক্যুরিতিজ মার্কেত কোদ অমখক্তদা ওন্থোক্কনি
জি.আই.এফ.তি.-আই.এফ.এস.সি.দা মালেমগী থাক্কী ফিন-তেক হব অমা শেমগৎপদা ঙাক্লৌ পীবা
অৱাবা তারবা অমদি চুম্নগী মতমদা ইনভেস্তমেন্ত গ্রেদ দেব্ত সিক্যুরিতিশিং লৈদুনা বোন্দ মার্কেত শেমগৎপদা অনৌবা পর্মেনেন্ত ইন্সতিত্যুসনেল ফ্রেৱর্ক অমনা মতেং পাংগনি
রিগুলেতেদ গোল্দ এক্সচেঞ্জকী সিস্তেম অমা শেমগৎপা: এস.ই.বি.আই.বু রিগুলেতর অমা ওইনা লাথোক্কনি অদুগা ৱ্যারহাউজিং দেভেলপমেন্ত এন্দ রিগুলেতরী ওথোরিতী মপাঙ্গল কনখৎহনগনি
ফাইনান্সিএল ইনভেস্তর পুম্নমক্কী মঙম অমা ওইনা ইনভেস্তর চার্তর অমা শেমগনি
সোলার ইনর্জী কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়াদা লুপা করোর ১,০০০গী অমসুং ইন্দিয়ন রিনিউএবল ইনর্জী দেভেলপমেন্ত এজেন্সীদা লুপা করোর ১,৫০০গী কেপিতেল ইনফ্যুজন
ইন্সুরেন্স সেক্তরদা এফ.দি.আই. হেনগৎহনবা
পর্মিসিবল এফ.দি.আই. লিমিত চাদা ৪৯দগী চাদা ৭৪দা হেনগৎহনবা অমদি সেফগার্দকা লোয়ননা ফোরেন ওনরসিপ অমসুং কন্ত্রোল য়াহনবা
স্ত্রেস এসেত রিজোলুসন
এসেত রিকন্সত্রক্সন কম্পেনী লিমিতেদ অমসুং এসেত মেনেজমেন্ত কম্পেনী লিংখৎকনি
পি.এস.বি.শিং রিকেপিতেলাইজেসন তৌবা
পি.এস.বি.শিংগী শেলথুমগী মতিং মখা তানা তাশিন্নবা ২০২১-২২দা লুপা করোর ২০,০০০
দিপোজিত ইন্সুরেন্স
দি.আই.সি.জি.সি. এক্ত, ১৯৬১ শেমদোকপনা দিপোজিতরশিংদা দিপোজিত ইন্সুরেন্স কভর ফাওবা য়ৌনা অরায়বা অমদি অকক্নবা মতমদা মখোয়গী দিপোজিত শীজিন্নবা ফংহনবদা মতেং ওইগনি
মিনিমম এসেত সাইজ লুপা করোর ১০০গী ওইবা এন.বি.এফ.সি.শিংগীদমক সিক্যুরিতাইজেসন এন্দ রিকন্সত্রক্সন ওফ ফাইনান্সিএল এসেত এন্দ এনফোর্সমেন্ত ওফ সিক্যুরিতী ইন্তরেস্ত (এস.এ.আর.এফ.এ.ই.এস.আই.) এক্ত, ২০০২গী মখাদা দেব্ত রিকভরীগী পীবা য়াবা খ্বাইদগী পীকপা লোনগী সাইজ লুপা লাখ ৫০দগী লুপা লাখ ২০দা হন্থহন্নবা ৱাফম হৌদোক্লি‍।
কম্পেনী মেত্তরশিং
লিমিতেদ লাইএবিলিতি পার্ত্নরসিপ (এল.এল.পি.) এক্ত, ২০০৮ দিক্রিমিনেলাইজ তৌবা
কম্পেনী মচাশিংগী পেদ অপ কেপিতেলগী থ্রেসহোল্দ “লুপা লাখ ৫০দগী হেন্দবা” হায়বসিদগী “লুপা করোর ২গী হেন্দবা” অমসুং তর্নওভর “লুপা করোর ২দগগী হেন্দবা” হায়বসিদগী “লুপা করোর ২০দগী হেন্দবা” ফাওবদা হেনগৎহন্দুনা কম্পেনিজ এক্ত, ২০১৩গী মখাদা মখোয়গী দিফিনিসন শেমদোক্তুনা কম্পেনী মচাশিংগী কম্প্লাইএন্সকী মথৌ তাবশিং লায়থোকহনবা।
ৱন পর্সন কম্পেনীশিং (ও.পি.সি.) লিংখৎপদা ইন্সেন্তিভাইজ তৌদুনা স্তার্ত-অপ অমসুং ইনোভেতরশিং য়োকখৎপা:
পেদ অপ কেপিতেল অমসুং তর্নওভরদা অথিংবা থমদনা মখোয়দা চাউখৎচবা য়াহনগনি
মতম অমদা হেক্তা কম্পেনী মখল অমা হেক্তদা ওন্থোকপা য়াহনগনি
ভারতকী সিতিজন অমনা ও.পি.সি. লিংখৎপদা লৈরম্বা রেসিদেন্সী লিমিত নুমিৎ ১৮২দগী ১২০ ফাওবদা হন্থহনবা অমসুং
নন রেসিদেন্ত ইন্দিয়ন (এন.আ.আই.) শিংবু ভারত্তা ও.পি.সি. লিংখৎপা য়াহনবা
কেসশিংগী ৱারোইশিন হেন্না য়াঙনা পুরক্নবা:
এন.সি.এল.তি. ফ্রেমৱর্ক মপাঙ্গল কলহনবা
ই-কোর্ত সিস্তেম চৎনহনবা
দেব্ত রিজোলুসনগী অতোপ্পা থৌওং অমসুং এম.এস.এম.ই.শিংগী অখন্নবা ফ্রেমৱর্ক হৌদোকপা
২০২১-২২দা এম.সি.এ.২১ ভর্জন ৩.০না থৌদুনা দেতা এনালাইতিক্স, আর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্স, মেচিন লর্নিং হৌদোকপা
দিসইনভেস্তমেন্ত অমসুং স্ত্রেতেজিক সেল
বি.ই. ২০২০-২১দা দিসইনভেস্তমেন্ততগী ফংলকপা চাউরাকপা শেন্ফম লুপা করোর ১,৭৫,০০০
বি.পি.সি.এল., এয়র ইন্দিয়া, সিপ্পিং কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া, কন্তেনর কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া, আই.দি.বি.আই. বেঙ্ক, বি.ই.এম.এল. পৱন হন্স, নীলাচল ইস্পাত নিগম লিমিতেদনচিংবগী স্ত্রেতেজিক দিসইনেস্তমেন্ত ২০২১-২২দা লোইশিনগনি।
আই.দি.বি.আই. বেঙ্ক নত্তনা পব্লিক সেক্তর বেঙ্ক অনি অমসুং জেনেরেল ইন্সুরেন্স কম্পেনী অমা প্রাইভেতাইজ তৌরগনি
এল.আই.সি.গী আই.পি.ও. ২০২১-২২দা থাদোক্কনি
স্ত্রেতেজিক দিসইনভেস্তমেন্তকী অনৌবা পোলিসী অয়াবা পীরে; স্ত্রেতেজিক এরিয়া মরি নত্তবশিংদা লৈবা সি.পি.এস.ই.শিং প্রাইভেতাইজ তৌরগনি
স্ত্রেতেজিক দিসইনভেস্তমেন্ত তৌগদবা মথংগী সি.পি.এস.ই.শিংগী লিস্ত নিতি অয়োগনা শেমগনি
মখোয়গী পব্লিক সেক্তর কম্পেনীশিং দিসইনভেস্তমেন্ত তৌবা স্তেতশিংদা সেন্ত্রেল ফন্দ শীজিন্নদুনা ইন্সেন্তিভাইজ তৌবা
শীজিন্নদনা লৈবা লমশিং মোনিতাইজ তৌনবা কম্পেনীগী মওংদা স্পিসিএল পর্পজ ভেহিকল
ফীভম তাদ্রবা অমদি শেল মাঙলবা সি.পি.এস.ই.শিং মতম চানা থুপচিন্নবা রিভাইজ মেকানিজম অমা হৌদোকপা
লৈঙাক্কী ফাইনান্সিএল রিফোর্মশিং
ওতোনোমস বোদীশিংগী ত্রেজরী সিঙ্গল একাউন্ত (তি.এস.এ.) সিস্তেম ময়াম পুম্নমক শীজিন্নবা য়ানবা পাকথোক চাউথোকহনবা
কোওপরেতিবশিংগী ‘ইজ ওফ দুইং বিজিনেস’ মওং মরিল নাইহন্নবা তোঙানবা এদমিনিস্ত্রেতিব স্ত্রকচর
এস্পিরেসনেল ইন্দিয়াগী পুম্নমক কোনশিল্লবা চাউখৎ থৌরাং
লৌউ শিংউ
পোৎলম খুদিংদা পোত্থোক পুথোকপগী মমলগী য়ামদ্রবদা শরুক ১.৫গী এম.এস.পি. লৈহনবা‍।
পোৎ লৌশিনবগী চাং হেনগৎহন্দুনা লৌমীশিংদা শেল পীবগী চাংসু হেনগৎলে:
(লুপা করোরগী খুজিংদা)
২০১৩-১৪
২০১৯-২০
২০২০-২১
গেহু
লুপা ৩৩,৮৭৪
লুপা ৬২,৮০২
লুপা ৭৫,০৬০
চেঙ
লুপা ৬৩,৯২৮
লুপা ১,৪১,৯৩০
লুপা ১৭২,৭৫২
হৱাই
লুপা ২৩৬
লুপা ৮,২৮৫
লুপা করোর ১০,৫৩০
স্বামিত্বা স্কিম স্তেত/য়ু.তি. খুদিংমক্তা চৎনরগনি, খুঙ্গঙ ১,২৪১দা মরল মথুম লৈজবা মীওই ১.৮০দা কার্দ ফংহনখ্রে
এগ্রিকলচরেল ক্রেদিতকী তারগেত শেনবা চহী ২২দা লুপা করোর লাখ ১৬.৫তা হেনগৎলে – এনিমেল হজবেন্দ্রী, দেরী, অমসুং ঙা য়োকপদা মীৎয়েঙ চঙগনি
রুরেল ইনফ্রাস্ত্রকচর দেভেলপমেন্ত ফন্দ লুপা করোর ৩০,০০০দগী লুপা করোর ৪০,০০০দা হেনগৎলগনি
মাইক্রো ইরিগেসন ফন্দ লুপা করোর ১০,০০০দা শরুক অনি হেনগৎলগনি
‘ওপরেসন গ্রীন স্কিম’ লৌউ শিংউগী অমসুং মরি লৈনবা পোত্থোকশিংদা ভেল্যু হাপচিন্নবা পত্থ পুমথগনবা পোত্থোক ২২দা চৎনহল্লগনি
চাউরাক্না লৌমী করোর ১.৬৮ রেজিস্তর তৌরে অমদি লুপা করোর ১.১৪গী ত্রেদ ভেল্যু ই-নামশিংগী খুত্থাঙদা তৌখ্রে; অহেনবা মন্দি ১,০০০ লৌথুপ লৌকোই লৈতবা অমদি হিদান্নবা পুরক্নবা ই-নামদা পুনশিল্লগনি
এ.পি.এম.সি.শিং ইনফ্রাস্ত্রকচরগী খুদোংচাবা ফংহন্নবা এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ ফংহল্লগনি
ঙা য়োকপা
মেরিন অমসুং ইনলেন্দ অনিমক্তা মতমগা চুনবা ঙা ফাবগী হার্বর অমসুং ফিস লেন্দিং সেন্তরশিং শেমগৎনবা শেল থাদগনি
অচৌবা ঙা ফাফম হার্বর ৫ – কোচি, চেন্নাই, বিসাখাপত্নম, পরাদিপ অমসুং পেতুৱাঘাত্তা শেন্মিৎলোনগী থৌওংগী হব ওইনা শেমগৎলগনি
সীৱীদ থাবা য়োকখৎনবা তামিল নাদুদা মল্তিপর্পজ সীৱীদ পার্ক শেমগৎলগনি
মাইগ্রেন্ত ৱর্করশিং অমসুং শিন্মীশিং
বিনিফিসিয়রীশিংনা লৈবাক্কী মফম অমা হেক্তদা চেং হৱাই লৌবা য়াননবা ৱন নেসন ৱন রেসন কার্দ স্কিম – মাইগ্রেন্ত ৱর্করশিংনা খ্বাইদগী হেন্না কান্নগনি
স্কিম পায়খৎপসিদা হৌজিক ফাওবদা স্তেত অমসুং য়ু.তি. ৩২দা বিনিফিসিয়রী চাদা ৮৬ কোনশিনবা ঙম্লে
লেমহৌরিবা স্তেত ৪ থা খরগী মনুংদা কোনশিল্লগনি
অনওর্গনাইজ লেবর ফোর্স, মরুওইনা মাইগ্রেন্ত ৱর্করশিংগী ইনফোর্মেসন খোমজিন্নবা পোর্তেলনা মখোয়গীদমক স্কিম শেমবদা মতেং ওইগনি
লেবর কোদ ৪ পায়খৎপগী থবক চঙশিল্লি
গিগ অমসুং প্লেতফোর্ম ৱর্করশিংগীসু সোসিএল সিক্যুরিতীগী কান্নবা
শিন্মী মখল খুদিংমক্কী মিনিমম ৱেজেজ অমসুং কভরেজ এমপ্লোয়ীজ স্তেত ইন্সুরেন্স কোর্পোরেসনগী মখাদা ফংহনগনি
নুমিদাংগী সিফ্ত য়াওনা কাঙলুপ খুদিংমক্তা নুপী শিন্মীশিং চেকশিন থৌরাং মরাং কায়না লৌখত্তুনা থবক তৌবা য়াহল্লে
সিঙ্গল রেজিস্ত্রেসন অমসুং লাইসেন্সিং অমদি ওনলাইন রিতর্নগী খুদোংচাবা পীদুনা থবক পীরিবশিংদা কম্প্লাইএন্সকী পোৎলুম হন্থহল্লে
ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন
এস.সি., এস.তি. অমসুং নুপীশিং স্তেন্দ অপ ইন্দিয়া স্কিমগী মখাদা
মার্জিন মনীগী চাং চাদা ১৫দা হন্থহল্লে
এলাইদ এগ্রিকলচরেল থবক থৌরমশিংগী লোনসু য়াওগনি
এম.এস.এম.ই. সেক্তরগী লুপা করোর ১৫,৭০০গী বজেৎকী চাকথুং, মমাঙ চহীগী বি.ই.দগী শরুক অনি হেল্লে
হ্যুমেন কেপিতেল মতিং হাপ্পা
স্কুল এজুকেসন
এন.ই.পি.গী মচাক পুম্নমক পায়খত্তুনা স্কুল ১৫,০০০ মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি‍। মখোয়গী লমদমদুদা অতৈদা লমজিং লমতাক পীননবা ফিদম্নিংঙাই ওইবা স্কুল ওইনা থবক তৌগনি
এন.জি.ও./প্রাইভেত স্কুল/ স্তেতশিংগা খোঙবু ওইদুনা অনৌবা সাইনিক স্কুল ১০০ লিংখৎকনি
হাইয়র এজুকেসন
স্তেন্দর্দ-সেত্তিং, এক্রেদিতেসন, রিগুলেসন অমসুং ফন্দিংগী তোঙান তোঙানবা ভেহিকল ৪ য়াওরগা হাইয়র এজুকেসন কম্মিসন ওফ ইন্দিয়া অম্ব্রেলা বোদী অমা ওইনা লিংখৎনবা আইন পুথোক্কনি‍
ফোর্মেল অম্ব্রেলা স্ত্রকচর শেমবদা হেন্না মতিং ফুদোকপা ঙম্ননবা ময়োল্লম অমদা লৈরিবা লৈঙাক্কী কলেজ, য়ুনিভর্সিতীশিং অমসুং রিছর্চ ইন্সতিত্যুৎশিং কোনশিনগনি‍‍।
হায়রিবা অসি ময়োল্লম ৯মক্তা পায়খৎনবা গ্লু গ্রান্ত
লদাখদা হাইয়র এজুকেসন ফংহন্নবা লেহদা সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতী লিংখৎলগনি
সিদ্যুল কাস্ত অমসুং সিদ্যু ত্রাইব ৱেলফ্যার
ত্রাইবেল মফমশিংদা এক্লবিয়া মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুল ৭৫০:
স্কুল অমমমগী য়ুনিত কোস্ত লুপা করোর ৩৮দা হেনগৎহল্লগনি
চীং অমসুং খুদোংচাদবা মফমশিংগীনা লুপা করোর ৪৮দা হেনগৎকনি
ত্রাইবেল মহৈরোয়শিংগীদমক অচৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী খুদোংচাবা শেমবদা মীৎয়েঙ চঙগনি
এস.সি.শিংগী য়াইফনবগীদমক নৌনা শেমদোক্লবা পোস্ত মেত্রিক স্কোলারসিপ স্কিম
২০২৫-২৬ ফাওবা চহী ৬ চুপ্না লুপা করোর ৩৫,২১৯গী হেনগৎহল্লবা সেন্ত্রেল এসিস্তেন্স
এস.সি. মহৈরোয় করোর ৪দা কান্নহনগনি
স্কিলিং
নহাশিংগী খুদোংচাবা হেনগৎহন্নবা এপ্রেন্তাইসসিপ এক্ততা শেমদোক্নবা ৱাফম
হৌজিক লৈরিবা নেসনেল এপ্রেন্তাইসসিপ ত্রেনিং স্কিম (এন.এ.তি.এস.) পোস্ত-এজুকেসন এপ্রেন্তাইসিপ, ইঞ্জিনিয়রিংদা গ্রেজুএত অমসুং দিপ্লোমা পায়বশিংগী ত্রেনিংলোমদা ওনশিন্নবগীদমক লুপা করোর ৩০০০
পাত্নরসিপকা মান্নবা মওংদা স্কিল্লিংগী লমদা অতৈ লৈবাকশিংগা খোঙবু ওইবগী থৌরাং মাঙদা চঙশিনবা:
য়ু.এ.ই.গা লোয়ননা স্কিল ক্বালিফিকেসন, এসেসমেন্ত, সর্তিফিকেসন অমসুং সর্তিফাইদ ৱর্কফোর্স দিপ্লোই তৌবগী বেঞ্চমার্ক তৌবা
জপানগা লোয়ননা স্কিল, তেক্নিংক অমসুং নোলেজ ত্রান্সফর তৌননবা কোলাবোরেতিব ত্রেনিং ইন্তর ত্রেনিং প্রোগ্রাম (তি.আই.তি.পি.)
ইনোভেসন অমসুং আর. এন্দ দি.
নেসনেল রিছর্চ ফাউন্দেসনগী মোদেলিতীশিং জুলাই ২০১৯দা লাউথোকখ্রে –
চহী ৫গী লুপা করোর ৫০,০০০কী আউতলে
নেসনেল-প্রাইওরিতী থ্রস্ত এরিয়াদা মীৎয়েঙ থমদুনা মপুং ওইবা রিছর্চ ইকোসিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহনবা
দিজিতেল মোদ ওফ পেমেন্ত য়োকখৎনবা স্কিম হৌদোক্নবা লুপা করোর ১,৫০০
নেসনেল লেঙ্গুএজ ত্রান্সলেসন মিসন (এন.এল.তি.এম.)না লৈঙাক-অমসুং-পোলিসীগা মরী লৈনবা ৱাফমশিং ভারতকী অচৌবা লোলশিংদা ফংহনগনি
ব্রাজিলগী অমাজোনিয়া সেতলাইত অমসুং ভারতকী সেতলাইত খরা পুদুনা নিউ স্পেস ইন্দিয়া লিমিতেদনা (এন.এস.আই.এল.) পি.এস.এল.ভি.-সি.এস.৫১ থাগৎকনি
গগনয়ান মিসনগী থবক থৌরমশিংগী শরুক অমা ওইনা:
ভারতকী এস্ত্রোনোত ৪ জেনেরিক স্পেস ফ্লাইত এস্পেক্তকী লমদা রসিয়াদা ত্রেন তৌরি
অহানবা মী য়াওদবা লোঞ্চ দিসেম্বর ২০২১দা তৌগনি
এক্সপ্লোরেসন সর্ভে অমসুং সমুদ্র খোঙনুংগী বাইওদাইভর্সীতী য়োক্তুনা থম্নবগীদমক দীপ ওসীন মিসনগী চহী মঙাগী লুপা করোর ৪,০০০
মিনিমম গভর্নমেন্ত, মেক্সিমম গভর্নেন্স
থুনা ৱায়েল ফংহন্নবগীদমক ত্রাইব্যুনেলশিংদা অওনবা পুরক্নবা থৌরাংশিং পায়খৎলি
এলাইদ হেল্থকেয়র প্রোফেসন ৫৬তা লৌথুপ লৌকোয় লৈতবা অমদি মতিক চাবা রিগুলেসন পুরক্নবা নেসনেল কম্মিসন ফোর এলাইদ হেল্থকেয়র প্রোফেসনেল্স হান্ননা পুথোকখ্রে
হায়রিবা অসিগুম্না নর্সিং প্রোফেসনগীদমক নেসনেল নর্সিং এন্দ মিদৱাইফরী কম্মিসন বিল পুথোকখ্রে
সি.পি.এস.ই.শিংগা লৈনবা কন্ত্রেকচুএল দিস্প্যুৎশিং থুনা লোইশিন্নবা মেন্দেত য়াওবা কোন্সিলিএসন মেকানিজম প্রপোজ তৌখ্রে
ভারতকী পুৱারীদা অহানবা দিজিতেল সেন্সসকীদমক লুপা করোর ৩,৭৬৮ কায়থোকখ্রে
গোৱা লৈঙাক্তা স্তেত অদুনা পোর্তুগীজশিংগী মখুত্তগী নীং তম্বা ফংখিবগী দাইমন্দ জুবিলী থৌরম পাঙথোক্নবা লুপা করোর ৩০০গী গ্রান্ত
অখন্নবা স্কিম অমগী মখাদা অসাম অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গলগী চা মনাগী শিন্মীশিং, মরুওইনা নুপী অমসুং মখোয়গী অঙাঙশিংগী য়াইফ-থৌরাংগীদমক লুপা করোর ১,০০০
ফিস্কেল পোজিসন
আইতেম
ওরিজিনেল বি.ই. ২০২০-২১
আর.ই. ২০২০-২১
বি.ই. ২০২১-২২
এক্সপেন্দিচর
লুপা করোর লাখ ৩০.৪২
লুপা করোর লাখ ৩৪.৫০
লুপা করোর লাখ ৩৪.৮৩
কেপিতেল এক্সপেন্দিচর
লুপা করোর লাখ ৪.১২
লুপা করোর লাখ ৪.৩৯
লুপা করোর লাখ ৫.৫
ফিস্কেল দিফিসিত (জি.দি.পি.গী চাদা পাবা)
-
৯.৫%
৬.৮%
ওইরিজিনেল বি.ই. এক্সপেন্দিচর লুপা করোর লাখ ৩০.৪২ ওইবদা এক্সপেন্দিচরগী আর.ই. লুপা করোর ৩৪.৫০নি
কেপিতেল এক্সপেন্দিচরগী এস্তিমেত বি.ই. ২০২০-২১দা লুপা করোর লাখ ৪.১২ ওইবদা ২০২০-২১গী আর.ই.দা লুপা করোর লাখ ৪.৩৯ ওইদুনা এক্সপেন্দিচরগী ক্বালিতী মেন্তেন তৌরি
কেপিতেল এক্সপেন্দিচরগী লুপা করোর লাখ ৫.৫ য়াওরগা ২০২১-২২দা এক্সপেন্দিচরগী বি.ই. লুপা করোর লাখ ৩৪.৮৩দা লেপ্লে
বি.ই. ২০২১-২২গী ফিস্কেল দিফিসিত জি.দি.পি.গী চাদা ৬.৮দা লেপ্লে। আর.ই. ২০২০-২১গী ফিস্কেল দিফিসিত জি.দি.পি.গী চাদা ৯.৫ ওইখি – লৈঙাক্কী বোরোৱিং, মল্তিলেতরেল বোরোৱিং, স্মোল সেভিং ফন্দ অমসুং সোর্ত তর্ম বোরোৱিংগী খুত্থাঙদা শেল থাদখিবনি
মথঙ চহীগী কৈথেলদগী শেল পুবগী অপুনবা লুপা করোর লাখ ১২গী ময়াদা ওইগদৌরি
ফিস্কেল কন্সোলিদেসনগী পরিংদা চত্তুনা ফিস্কেল দিফিসিতগী চাং মতমসিগী মনুংদা তপ্না তপ্না হন্থহরক্তুনা ২০২৫-২৬ ফাওবদা জি.দি.পি.গী চাদা ৪.৫ ওইহন্নবা থৌরাং মখা চত্থরি
ফীভম অসি কম্প্লাইএন্স হেনগৎহন্দুনা তেক্স রিভিন্যু বোয়েন্সী হেনগৎহন্দুনা, অমদি অনিসুবদা পব্লিক সেক্তর এন্তরপ্রাইজেসশিং অমসুং লম য়াওনা এসেতশিং মোনিতাইজ তৌবদগী ফংলকপা শেন্ফম হেনগৎহন্দুনা ফংগনি।
চহী অসিগী তম্বা ঙমদবা অমদি হান্না পানরুদবা ফীভম্না মথৌ তাহল্লক্তুনা এফ.আর.বি.এম. এক্তকী সেক্সন ৪(৫) অমসুং ৭(৩)(বি.)গী মখাদা দেভিএসন স্তেতমেন্ত তেবল তৌখি
পান্দম থম্লিবা ফিস্কেল দিফিসিতকী থাক ফংবা ঙম্নবা এফ.আর.বি.এম. এক্ত শেমদোকপা
ফাইনান্সি বিলগী খুত্থাঙদা কন্তিঞ্জেন্সী ফন্দ ওফ ইন্দিয়া লুপা করোর ৫০০দগী লুপা করোর ৩০,০০০দা হেনগৎহনবা
স্তেতশিংগী নেত বোরোৱিং:
১৫শুবা এফ.সি.গী রিকমেন্দেসনগী মতুং ইন্না স্তেতশিংগী নেত বোরোৱিং ২০২১-২০২২গী ওইনা জি.এস.দি.পি.গী চাদা ৪ ফাওবা য়াহনবা
মসিগী শরুক খরা ইনক্রিমেন্তেল কেপিতেল এক্সপেন্দিচরগীদমক খাক্তুনা থম্লে
ফীভমগী মতুং ইন্না জি.এস.দি.পি.গী চাদা ০.৫গী অহেনবা বোরোৱিং সিলিং
১৫শবা ফাইনান্স কম্মিসনগী রিকমেন্দেসনগী মতুং ইন্না স্তেতশিংগী ফিস্কেল দিফিসিত ২০২৩-২৪ ফাওবদা জি.এস.দি.পি.গী চাদা ৩ য়ৌগনি হায়না পানরি
তরামঙাশুবা ফাইনান্স কম্মিসন:
২০২১-২৬ ফাওবা কোনশিল্লবা অরোইবা রিপোর্ত স্তেতশিংগী ভর্তিকেল শেয়র চাদা ৪১দা থমদুনা রাস্ত্রপতিদা থাগৎখ্রে
জম্মু অমসুং কাস্মির অমদি লদাখ য়ু.তি.গী ফন্দ কেন্দ্রনা পীগনি
কম্মিসনগী রিকমেন্দেসনগী মতুং ইন্না ২০২০-২১দা স্তেত ১৪দা লুপা করোর ৭৪,৩৪০ পীখিবদা ২০২১-২২দা স্তেত ১৭তা রিভিন্যু দিফিসিত গ্রান্ত ওইনা লুপা করোর ১,১৮,৪৫২ পীখ্রে
তেক্স প্রোপেজেল
লৌথুপ লৌকোয় লৈতবা অমদি মতিক চাবা তেক্স সিস্তেমগী মঙলান্না তেক্স থিরিবশিংদা পোৎলুম য়ামহন্দনা লৈবাকসিদা শেল থাদবা অমদি থবক পীবগী থৌওং য়োকখৎকনি‍
দাইরেক্ত তেক্স
এচীভমেন্তশিং:
মালেমগী খ্বাইদগী নেম্বা ওইহন্নবা কোর্পোরেত তেক্স রেত হন্থহনখ্রে
অপীকপা তেক্সপেয়রশিংদা লৈরিবা তেক্সেসনগী পোৎলুম রিবেত হেনগৎহন্দুনা কোমহল্লে
রিতর্ন ফাইল তৌরকপা মশিং ২০১৪দা করোর ৩.৩১ ওইরমবদগী ২০২০দা শরুক অনিরোম হেনগত্তুনা লুপা করোর ৬.৪৮ ওইরে
ফেসলেস এসেসমেন্ত অমসুং ফেসলেস অপীল হৌদোক্লে
সেনিয়র সিতিজনশিংগী রিলিফ:
চহী ৭৫গী মথক্তা লৈবা অহল ওইরবশিং অমদি পেন্সন অমসুং শেন্দোয়খক্তমক ওইনা শেন্থোক লাকপা মীওইশিংগীদমক তেক্স রিতর্ন ফাইল তৌবদগী কোকহল্লে; পেয়িং বেঙ্কনা তেক্স কক্কনি‍
য়েৎনবা হন্থহনবা, ৱারোইশিন লায়থোকহনবা:
কেসশিং অমুক হন্না হাংদোকপগী মতমগী লিমিত চহী ৬তগী চহী ৩দা হন্থরে
চহীদা লুপা লাখ ৫০ নৎত্রগা হেনবগী শেন্থোক লোৎশিনবগী খুদম চাংদম লৈবা অরুবা তেক্স ইভেজনগী কেসশিং চহী ১০ ফাওবগী মনুংখক্তদা, প্রিন্সিপাল চীফ কম্মিস্নরগী অয়াবা য়াওরগা, অমুক হন্না হাংদোকপা য়াগনি‍
তেক্সেবল ইনকম লুপা লাখ ৫০ ফাওবা অমসুং দিস্প্যুৎ ইনকম লুপা লাখ ১০ ফাওবা লৈবা তেক্সপেয়রশিংগী দিস্প্যুৎ রিজোলুসন কম্মিতী লিংখৎকনি
নেসনেল ফেসলেস ইনকম তেক্স অপ্পিলেত ত্রাইব্যুনেল সেন্তর লিংখৎকনি
তেক্সপেয়র লাখ ১ হেনবনা জনুৱারী ৩০, ২০২১ ফাওবগী মনুংদা লুপা করোর ৮৫,০০০ হেনবগী তেক্স দিস্প্যুৎ বিবাদ সে বিস্বাস স্কিমগী খুত্থাঙদা লোইশিন্নবা খল্লে
এন.আর.আই.শিংদা কোমথোকপা:
এন.আর.আই.শিংনা মখোয়গী ফোরেন রিতাইয়রমেন্ত একাউন্তকা মরী লৈননা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা চৎন-পথাপশিং নোতিফাইদ তৌরে
দিজিতেল ইকনমী ইন্সেন্তিভাইজ তৌবা:
চাদা ৯৫ ফাওবগী চাংদা দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সন তৌবা এন্তিতীশিংগী তেক্স ওদিতকী তর্নওভর লিমিত লুপা করোর ৫দগী লুপা করোর ১০দা হেনগৎলে
দিভিদেন্দকী রিলীফ:
আর.ই.আই.তি./ইনভিতকী দিভিদেন্দ পেমেন্ত তি.দি.এস.তগী কোমথোক্লে
দিভিদেন্দ ইনকমদা এদভান্স তেক্স লাইএবিলিতী দিভিদেন্দকী দিক্লারেসন/ পেমেন্ত তৌরবখক্তদা তৌগনি
ফোরেন পোর্তফোলিও ইনভেস্তরশিংগী দিভিদেন্দ ইনকমগী তেক্স দিদক্সন হন্থবা ত্রীতী রেতদা ওইগনি
ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ফোরেন ইনভেস্তমেন্ত পুক্নিং চিংশিনবা:
ইনফ্রাস্ত্রকচর দেব্ত ফন্দশিং জিরো কুপন বোন্দশিং ইসু তৌদুনা ফন্দ রেজ তৌবা য়াহল্লে
প্রাইভেত ফন্দিং য়াদবা, কম্মর্সিএল থৌওংশিং অমসুং দাইরেক্ত ইনভেস্তমেন্তদা লৈবা অথিংবশিংগা মরী লৈনবা ফীভম খরদা কোমথোকপা
‘হাউজিং ফোর ওল’দা ঙাক্লৌ পীবা:
এফোর্দেবল য়ুম অমা লৈনবগী লৌবা লোনগী অহেনবা শেন্দোয় ককপদা লুপা লাখ ১.৫ ফাওবগী চাং মার্চ ২০২২ ফাওবদা লৌবা লোনশিংদা ফংহল্লে
এফোর্দেবল হাউজিং প্রোজেক্তশিংগী তেক্স হোলিদে মার্চ ২০২২ ফাওবা শাংদোক্লে
লাউথোকখ্রবা এফোর্দেবল রেন্তেল হাউজিং প্রোজেক্তশিংগী তেক্স কোকপীবা য়াহল্লে
গিফ্ত সিতীগী আই.এফ.এস.সি.দা তেক্স ইন্সেন্তিব পীবা:
এয়রক্রাফ্ত লীজিং কম্পেনীশিংগী ইনকমদগী লাকপা কেপিতেল গেনশিংগী তেক্স হোলিদে
ফোরেন লেজরশিংদা পীখিবা এয়রক্রাফ্ত লীজ রেন্তেলগী তেক্স কোকপিবা
ফোরেন ফন্দশিং আই.এফ.এস.সি.দে রিলোকেত তৌরকপদা তেক্স ইন্সেন্তিব
আই.এফ.এস.সি.দা লৈবা ফোরেন বেঙ্কশিংগী ইনভেস্তমেন্ত দিভিজনদা তেক্স কোকপিবা
ইজ ওফ ফাইলিং তেক্সেস:
লিস্তেদ সিক্যুরিতীশিং, দিভিদেন্দ ইনকম, বেঙ্কতগী শেন্দোয়নচিংবশিংদগী লাকপা কেতিপেল গেনগী মা খায়বা ৱাফমশিং রিতর্নদা প্রি-ফিল তৌগদবনি
অপীকপা ত্রস্তশিংদা পীবা রিলীফ:
মহৈ তম্ফমশঙশিং অমসুং অনা লায়েংশঙশিং চলাইরিবা অপীকপা চেরিতেবল ত্রস্তশিংদা চহীগী লাকপা শেন্ফমদা তেক্স কোকপিবগী চাং লুপা করোর ১দগী লুপা করোর ৫দা হেনগৎহল্লে
শিন্মীশিংগী য়াইফ-থৌরাং:
এমপ্লোয়রনা এমপ্লোয়ীশিংগী শেনখায় থেংনা দিপোজিত তৌরকপা এমপ্লোয়রগী দিদক্সন ওইনা লৌবা য়ারোই
স্তার্ত-অপশিংগী তেক্স হোলিদে ক্লেম য়াবগী মতম চহী অমগা শাংদোক্লে
স্তার্ত-অপশিংদা শেল থাদবগী কেপিতেল গেন কোকপিবা মার্চ ৩১, ২০২২ ফাওবা শাংদোক্লে
ইন্দাইরেক্ত তেক্সশিং
জি.এস.তি.:
হৌজিক ফাওবদা লৌখৎলবা থৌরাংশিং:
এস.এম.এস.কী খুত্থাঙদা নিল রিতর্ন
অপীকপা তেক্সপেয়রশিংগী ক্বার্তরলী রিতর্ন অমসুং থাগী পেমেন্ত
ইলেক্ত্রোনিক ইনভোইস সিস্তেম
ভেলিদেতেদ ইনপুত তেক্স স্তেতমেন্ত
প্রি-ফিল্দ ইদিতেবল জি.এস.তি. রিতর্ন
রিতর্ন ফাইলিং তৌবদা স্তেগর তৌবা
সি.এস.তি.এন. সিস্তেমগী কেপাসিতী হেনগৎহনবা
তেক্স ইভেদরশিং খঙদোক্নবা দীপ এনালাইতিক্স অমসুং এ.আই. শিজিন্নবা
কস্তম দ্যুতী রেসনেলাইজেসন:
ত্বিন ওবজেক্তিব: লমদমসিগী মেনুফেকচরিং য়োকখৎবা অমদি ভারতপু মালেমগী ভেল্যু চেন অমসুং এক্সপোর্ত হেনগৎহন্নবা মতেং ওইহনবা
মতম লোইরবা এগজেম্পসন ৮০ হান্ননা মুত্থৎখ্রে
অরিবা এগজেম্পসন ৪০০ হেন্না রিভিউ তৌরগা শেমদোক্লবা, দিস্তোর্সন-ফ্রী কস্তম দ্যুতী স্ত্রকচর ওক্তোবর ১, ২০২১দগী হৌনা চৎনবা হৌরগনি
অনৌবা কস্তম দ্যুতী একজেম্পসন ইসু তৌখিবা তারিখতগী চহী অনি ফাওবা মার্চ ৩১ ফাওবদা চৎনগনি
ইলেক্ত্রোনিক অমসুং মোবাইল ফোন ইন্দস্ত্রী:
চার্জর পার্ত অমসুং মোবাইলগী সব-পার্তশিংদা লৈরম্বা এগজেম্পসন খরা লৌথোক্লে
মোবাইলগী পার্ত খরদা লৈরম্বা দ্যুতীগী রেত ‘নিল’দগী চাদা ২.৫দা হেনগৎলে
য়োৎ অমসুং স্তীল:
সেমি, ফ্লেত অমসুং নন-এলোই, এলোই অমদি স্তেনলেস স্তীলগী অশাংবা পোত্থোকশিংগী কস্তম দ্যুতী চাং মান্ননা চাদা ৭.৫দা হন্থহল্লে
মার্চ ৩১, ২০২২দগী হৌনা স্তীল স্ক্রেপ্তা লৌরমবা দ্যুতী কোকখ্রে
অকক্নবা স্তীল পোত্থোকশিংদা লৈরম্বা এন্তি-দম্পিং দ্যুতী (এ.দি.দি.) অমসুং কাউন্তর-ভেল্লিং দ্যুতী লৌথোকখ্রে
কোরী স্ক্রেপ তৌবদা লৌরমবা দ্যুতী চাদা ৫দগী চাদা ২.৫দা হন্থহল্লে
তেক্সতাইল:
কেপ্রোলেক্তম, নাইলোন চিপ অমসুং নাইলোন ফাইবর অমদি লংদা লৈরম্বা বেসিক কস্তম দ্যুতী (বি.সি.দি.) চাদা ৫দা হন্থরে
কেমিকেলশিং:
দোমেস্তিক ভেল্যু এদিসন পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং ইনভর্জন লৈহন্দনবা কেমিকেলশিংদা কেলিব্রেতেদ কস্তম দ্যুতী লৈহল্লে
নপথাগী দ্যুতী চাদা ২.৫দা হন্থহল্লে
সনা অমসুং লুপা:
সনা অমসুং লুপাগী কস্তম দ্যুতী রেসনেলাইজ তৌরগনি
রিনিউএবল ইনর্জী:
সোলার সেল অমসুং সোলার পেনেলগী ফেজ মেনুফেকচরিং প্লান লাউথোক্লগনি
সোলার ইনভর্তরগী দ্যুতী চাদা ৫দগী চাদা ২০দা, অমদি সোলার লেন্তর্নগীনা চাদা ৫দগী চাদা ১৫দা হেনগৎপনা লমদমসিদা পুথোকচবদা পুক্নিং থৌগৎকনি‍
কেপিতেল ইকুইপমেন্ত:
তনেল হুৎপগী মেচিনশিং হৌজিক চাদা ৭.৫গী কস্তম দ্যুতী; অদুগা মদুগা পার্তশিংদনা চাদা ২.৫গী দ্যুতী লৈরগনি
অকক্নবা ওতো পার্তশিংগী দ্যুতী চাদা ১৫গী জেনেরেল রেত্তা হেনগৎহল্লে
এম.এস.এম.ই. প্রদক্তশিং:
স্তীল স্ক্রু অমসুং প্লাস্তিক বিল্দর ৱ্যারশিংগী দ্যুতী চাদা ১৫দা হেনগৎহল্লে
খজিংগী মচিঞ্জাক্কী কস্তম দ্যুতী হান্নগী রেত চাদা ৫দগী চাদা ১৫দা হেনগৎলগনি
ফিরোল, শউন অমসুং হেন্দিক্রাফ্তকী পোৎলমশিং মপান্দা থাদোক্লিবশিং ইন্সেন্তিভাইজ তৌননবা দ্যুতী-ফ্রী পোৎলমশিং ইম্পোর্ত তৌবদা লৈরম্বা এগজেম্পসন রেসনেলাইজ তৌরে
অকক্নবা মখলগী শউনশিং পুশিল্লকপদা লৈরমবা এগজেম্পদন লৌথোক্লে
লমদমসিদা প্রোসেসিং তৌবা পুক্নিং থৌগৎনবা ফিনিস সিন্থেতিক জেম স্তোনশিংদা লৌরম্বা কস্তম দ্যুতী হেনগৎহল্লে
লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিং:
লশিংগী কস্তম দ্যুতী নিলদগী চাদা ১০দা অদুগা রো মুগা অমসুং মুগাগী লংগীনা চাদা ১০দগী চাদা ১৫দা হেনগৎলে
দিনেচর্দ ইথাইল অল্কোহোলদা লৈরম্বা এন-য়ুজ বেজ কন্সেসন লৌথোক্লে
এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর এন্দ দেভেলপমেন্ত সেস (এ.আই.দি.সি.) মশিং য়ামদবা পোৎলম খরখক্তদা লৌরগনি
প্রোসিজর রেসনেলাইজ তৌবা অমদি কম্প্লাইএন্স লায়থোকহনবা:
তুরন্ত কস্তম থৌরাং, ফেসলেস, পেপরলেস অমসুং কন্তেক্তলেস কস্তমগী থৌরাং অমা
রুল ওফ ওরিজিন এদমিনিস্তর তৌনবা অনৌবা থৌওং
কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা ফংখিবা মায় পাকপা অমদি য়ুম্বীশিং
প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্য়ান য়োজনা (পি.এম.জি.কে.ৱাই.):
ভেলু লুপা করোর লাখ ২.৭৬
মীওই করোর ৮০দা চেং হৱাই লেম্না ফংহল্লে
ইমুং করোর ৮দা চাকথোং গ্যাস লেম্না ফংহল্লে
লৌমী, নুপী, অহল, লায়রবা অমদি তোল্ল-তারবা মীওই করোর ৪০ হেনবদা দাইরেক্ত কেস
আত্মনরিভর ভারত পেকেজ (এ.এন.বি. ১.০):
লুপা করোর লাখ ২৩দা এস্তিমেত তৌরে – জি.দি.পি.গী চাদা ১০ হেল্লে
পি.এম.জি.কে.ৱাই. এ.এন.বি. পেকেজ অহুম (এ.এন.বি. ১.০, ২.০, অমসুং ৩.০), অমদি তুংদা লাউথোকখিবশিং মখোয় মশানা মিনি-বজেৎ ৫ গুম্বনি
আর.বি.আই.গী থৌরাংশিং য়াওনা এ.নি.বি. পেকেজ অহুম্মক্কী লুপা করোর লাখ ২৭.১গী শেমথুমগী ইম্পেক্ত – জি.দি.পি.গী চাদা ১৩ হেনবা শেন্ফম
স্ত্রকচরেল রিফোর্ম:
ৱন নেসন ৱন রেসন কার্দ
এগ্রিকলচর অমসুং লেবর রিফোর্ম
এম.এস.এম.ই.শিংগী মশক হোংদোকপা
মিনরেল সেক্তর কম্মর্সিএলাইজ তৌবা
পব্লিক সেক্তর অন্দরতেকিংশিং প্রাইভেতাইজেসন তৌবা
প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব স্কিমশিং
কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা ভারতকী লান্থেংগী ফীভম:
ভারত্তা শাবা তিকা ২ – কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা ভারতকী মীয়াম অমসুং লৈবাক ১০০ হেনবগী মীয়ামবু মেদিকেলগী ওইবা মওংদা ঙাকথোক্লি
অনৌবা তিকা ২ নৎত্রগা অনিদগী হেনবা থুনা থোরক্লবা য়াই
মীওই মিলিয়ন খুদিংদা খ্বাইদগী নেম্না শিবা অমদি খ্বাইদগী নেম্বা এক্তিব কেস
২০২১ – ভারতকী পুৱারীগী মাইলস্তোনগী চহী
ভারতকী নীংতম্বগী চহী ৭৫ শুবা
গোৱানা ভারত্তা তিল্লকপা চহী ৬০ শুবা
১৯৭১ ভারত-পাকিস্তান লানগী চহী ৫০ শুরকপায়
মনীং তম্বা ভারতকী ৮শুবা সেন্সসকী চহী
বি.আর.আই.সি.এস. প্রেসিদেন্সীদা ভারতকী পালি
চন্দ্রয়ান-২ মিসনগী চহী
হরিদ্বার মহাকুম্ভ
আত্মনিরভর ভারতকী মঙলান
আত্মনিরভরতা – অনৌবা ৱাখল্লোন অমা নত্তে – অরিবা মতমগী ভারত মরোমদোম লেপচরম্মি অমদি মালেমগী লল্লোন ইতিক্কী হৌরকফম ওইরম্মি
আত্মনিরভর ভারত – মখোয়গী মতিং অমদি হৈশিংবদা মপুং ফানা থাজবা থম্লিবা ভারত মচা করোর ১৩০গী মফোঙদোক
মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনরিবশিং:
লৈবাক্না মাঙদা
লৌমীশিংগী শেন্থোক শরুক অনি হেনগৎহনবা
মপাঙ্গল কনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর
মশা মউ ফবা ভারত
অফবা লৈঙাক্লোন
নহাশিংগী খুদোংচাবা
পুম্নমক্কী মহৈ মশিং
নুপী মপাঙ্গল কলহনবা
পুম্নমক কোনশিন্দুনা চাউখৎপা পুরকপা
য়ুনিয়ন বজেৎ ২০১৫-১৬দা শকখিবা ৱাশক ১৩, অমসুং আত্মনিরভরতাগী মঙলান খোন্থাঙ য়ৈদুনা ২০২২গী অম্রুতমহোতসবতা – ঐখোয়গী নীংতম্বগী ৭৫শুবা চহীসিদা মঙফাওনগদৌরি‍।
“থাজবা হায়বসি মঙালবু মশাদা ফাওবা অমদি নোংঙাল্লমদাই মম্লিঙৈদা ঈশৈ শকপা উচেক অদুবুনি‍।”

Ministry of Finance
Key Highlights of Union Budget 2021-22
01 FEB 2021 2:07PM by PIB Delhi
Presenting the first ever digital Union Budget, Union Minister of Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman stated that India’s fight against COVID-19 continues into 2021 and that this moment in history, when the political, economic, and strategic relations in the post-COVID world are changing, is the dawn of a new era – one in which India is well-poised to truly be the land of promise and hope.
The key highlights of the Union Budget 2021-22 are as follows:
6 pillars of the Union Budget 2021-22:
1. Health and Wellbeing
2. Physical & Financial Capital, and Infrastructure
3. Inclusive Development for Aspirational India
4. Reinvigorating Human Capital
5. Innovation and R&D
6. Minimum Government and Maximum Governance
1. Health and Wellbeing
• Rs. 2,23,846 crore outlay for Health and Wellbeing in BE 2021-22 as against Rs. 94,452 crore in BE 2020-21 – an increase of 137%
• Focus on strengthening three areas: Preventive, Curative, and Wellbeing
• Steps being taken for improving health and wellbeing:
1. Vaccines
• Rs. 35,000 crore for COVID-19 vaccine in BE 2021-22
• The Made-in-India Pneumococcal Vaccine to be rolled out across the country, from present 5 states – to avert 50,000 child deaths annually
1. Health Systems
• Rs. 64,180 crore outlay over 6 years for PM AatmaNirbhar Swasth Bharat Yojana a new centrally sponsored scheme to be launched, in addition to NHM
• Main interventions under PM AatmaNirbhar Swasth Bharat Yojana:
• National Institution for One Health
• 17,788 rural and 11,024 urban Health and Wellness Centers
• 4 regional National Institutes for Virology
• 15 Health Emergency Operation Centers and 2 mobile hospitals
• Integrated public health labs in all districts and 3382 block public health units in 11 states
• Critical care hospital blocks in 602 districts and 12 central institutions
• Strengthening of the National Centre for Disease Control (NCDC), its 5 regional branches and 20 metropolitan health surveillance units
• Expansion of the Integrated Health Information Portal to all States/UTs to connect all public health labs
• 17 new Public Health Units and strengthening of 33 existing Public Health Units
• Regional Research Platform for WHO South-East Asia Region
• 9 Bio-Safety Level III laboratories
1. Nutrition
• Mission Poshan 2.0 to be launched:
• To strengthen nutritional content, delivery, outreach, and outcome
• Merging the Supplementary Nutrition Programme and the Poshan Abhiyan
• Intensified strategy to be adopted to improve nutritional outcomes across 112 Aspirational Districts
1. Universal Coverage of Water Supply
• Rs. 2,87,000 crore over 5 years for Jal Jeevan Mission (Urban) - to be launched with an aim to provide:
• 2.86 crore household tap connections
• Universal water supply in all 4,378 Urban Local Bodies
• Liquid waste management in 500 AMRUT cities
1. Swachch Bharat, Swasth Bharat
• Rs. 1,41,678 crore over 5 years for Urban Swachh Bharat Mission 2.0
• Main interventions under Swachh Bharat Mission (Urban) 2.0:
• Complete faecal sludge management and waste water treatment
• Source segregation of garbage
• Reduction in single-use plastic
• Reduction in air pollution by effectively managing waste from construction-and-demolition activities
• Bio-remediation of all legacy dump sites
1. Clean Air
• Rs. 2,217 crore to tackle air pollution, for 42 urban centers with a million-plus population
1. Scrapping Policy
• Voluntary vehicle scrapping policy to phase out old and unfit vehicles
• Fitness tests in automated fitness centres:
• After 20 years in case of personal vehicles
• After 15 years in case of commercial vehicles
1. Physical and Financial Capital and Infrastructure
1. Production Linked Incentive scheme (PLI)
• Rs. 1.97 lakh crore in next 5 years for PLI schemes in 13 Sectors
• To create and nurture manufacturing global champions for an AatmaNirbhar Bharat
• To help manufacturing companies become an integral part of global supply chains, possess core competence and cutting-edge technology
• To bring scale and size in key sectors
• To provide jobs to the youth
1. Textiles
• Mega Investment Textiles Parks (MITRA) scheme, in addition to PLI:
• 7 Textile Parks to be established over 3 years
• Textile industry to become globally competitive, attract large investments and boost employment generation & exports
1. Infrastructure
• National Infrastructure Pipeline (NIP) expanded to 7,400 projects:
• Around 217 projects worth Rs. 1.10 lakh crore completed
• Measures in three thrust areas to increase funding for NIP:
1. Creation of institutional structures
2. Big thrust on monetizing assets
3. Enhancing the share of capital expenditure
1. Creation of institutional structures: Infrastructure Financing
• Rs. 20,000 crore to set up and capitalise a Development Financial Institution(DFI) to act as a provider, enabler and catalyst for infrastructure financing
• Rs. 5 lakh crore lending portfolio to be created under the proposed DFI in 3 years
• Debt Financing by Foreign Portfolio Investors to be enabled by amending InvITs’ and REITs’ legislations
1. Big thrust on monetizing assets
• National Monetization Pipeline to be launched
• Important asset monetization measures:
1. 5 operational toll roads worth Rs. 5,000 crore being transferred to the NHAIInvIT
2. Transmission assets worth Rs. 7,000 crore to be transferred to the PGCILInvIT
3. Dedicated Freight Corridor assets to be monetized by Railways, for operations and maintenance, after commissioning
4. Next lot of Airports to be monetized for operations and management concession
5. Other core infrastructure assets to be rolled out under the Asset Monetization Programme:
• Oil and Gas Pipelines of GAIL, IOCL and HPCL
• AAI Airports in Tier II and III cities
• Other Railway Infrastructure Assets
• Warehousing Assets of CPSEs such as Central Warehousing Corporation and NAFED
• Sports Stadiums
1. Sharp Increase in Capital Budget
• Rs. 5.54 lakh crore capital expenditure in BE 2021-22 – sharp increase of 34.5% over Rs. 4.12 lakh crore allocated in BE 2020-21 :
• Over Rs. 2 lakh crore to States and Autonomous Bodies for their Capital Expenditure.
• Over Rs. 44,000 crore for the Department of Economic Affairs to provide for projects/programmes/departments exhibiting good progress on Capital Expenditure
1. Roads and Highways Infrastructure
• Rs. 1,18,101 lakh crore, highest ever outlay, for Ministry of Road Transport and Highways – of which Rs. 1,08,230 crore is for capital
• Under the Rs. 5.35 lakh crore Bharatmala Pariyojana, more than 13,000 km length of roads worth Rs. 3.3 lakh crore awarded for construction:
• 3,800 km have already been constructed
• Another 8,500 km to be awarded for construction by March 2022
• Additional 11,000 km of national highway corridors to be completed by March 2022
• Economic corridors being planned:
• Rs. 1.03 lakh crore outlay for 3,500 km of NHs in Tamil Nadu
• Rs. 65,000 crore investment for 1,100 km of NHs in Kerala
• Rs. 25,000 crore for 675 km of NHs in West Bengal
• Over Rs. 34,000 crore to be allocated for 1300 km of NHs to be undertaken in next 3 years in Assam, in addition to Rs. 19,000 crore works of NHs currently in progress in the State
• Flagship Corridors/Expressways:
• Delhi-Mumbai Expressway Remaining 260 km to be awarded before 31.3.2021
• Bengaluru-Chennai Expressway 278 km to be initiated in the current FY; construction to begin in 2021-22
• Kanpur-Lucknow Expressway 63 km expressway providing an alternate route to NH 27 to be initiated in 2021-22
• Delhi-Dehradun economic corridor 210 km to be initiated in the current FY; construction to begin in 2021-22
• Raipur-Vishakhapatnam 464 km passing through Chhattisgarh, Odisha and North Andhra Pradesh, to be awarded in the current year; construction to start in 2021-22
• Chennai-Salem corridor 277 km expressway to be awarded and construction to start in 2021-22
• Amritsar-Jamnagar Construction to commence in 2021-22
• Delhi-Katra Construction will commence in 2021-22
• Advanced Traffic management system in all new 4 and 6-lane highways:
• Speed radars
• Variable message signboards
• GPS enabled recovery vans will be installed
1. Railway Infrastructure
• Rs. 1,10,055 crore for Railways of which Rs. 1,07,100 crore is for capital expenditure
• National Rail Plan for India (2030): to create a ‘future ready’ Railway system by 2030
• 100% electrification of Broad-Gauge routes to be completed by December, 2023
• Broad Gauge Route Kilometers (RKM) electrification to reach 46,000 RKM, i.e. 72% by end of 2021
• Western Dedicated Freight Corridor (DFC) and Eastern DFC to be commissioned by June 2022, to bring down the logistic costs – enabling Make in India strategy
• Additional initiatives proposed:
• The Sonnagar-Gomoh Section (263.7 km) of Eastern DFC to be taken up in PPP mode in 2021-22
• Future dedicated freight corridor projects
• East Coast corridor from Kharagpur to Vijayawada
• East-West Corridor from Bhusaval to Kharagpur to Dankuni
• North-South corridor from Itarsi to Vijayawada
• Measures for passenger convenience and safety:
• Aesthetically designed Vista Dome LHB coach on tourist routes for better travel
• High density network and highly utilized network routes to have an indigenously developed automatic train protection system, eliminating train collision due to human error
1. Urban Infrastructure
• Raising the share of public transport in urban areas by expansion of metro rail network and augmentation of city bus service
• Rs. 18,000 crore for a new scheme, to augment public bus transport:
• Innovative PPP models to run more than 20,000 buses
• To boost automobile sector, provide fillip to economic growth, create employment opportunities for our youth
• A total of 702 km of conventional metro is operational and another 1,016 km of metro and RRTS is under construction in 27 cities
• ‘MetroLite’ and ‘MetroNeo’ technologies to provide metro rail systems at much lesser cost with similar experience in Tier-2 cities and peripheral areas of Tier-1 cities.
• Central counterpart funding to:
1. Kochi Metro Railway Phase-II of 11.5 km at a cost of Rs. 1957.05 crore
2. Chennai Metro Railway Phase –II of 118.9 km at a cost of Rs. 63,246 crore
3. Bengaluru Metro Railway Project Phase 2A and 2B of 58.19 km at a cost of Rs. 14,788 crore
4. Nagpur Metro Rail Project Phase-II and Nashik Metro at a cost of Rs. 5,976 crore and Rs. 2,092 crore respectively.
1. Power Infrastructure
• 139 Giga Watts of installed capacity and 1.41 lakh circuit km of transmission lines added, and additional 2.8 crore households connected in past 6 years
• Consumers to have alternatives to choose the Distribution Company for enhancing competitiveness
• Rs. 3,05,984 crore over 5 years for a revamped, reforms-based and result-linked new power distribution sector scheme
• A comprehensive National Hydrogen Energy Mission 2021-22 to be launched
1. Ports, Shipping, Waterways
• Rs. 2,000 crore worth 7 projects to be offered in PPP-mode in FY21-22 for operation of major ports
• Indian shipping companies to get Rs. 1624 crore worth subsidy support over 5 years in global tenders of Ministries and CPSEs
• To double the recycling capacity of around 4.5 Million Light Displacement Tonne (LDT) by 2024; to generate an additional 1.5 lakh jobs
1. Petroleum & Natural Gas
• Extention of Ujjwala Scheme to cover 1 crore more beneficiaries
• To add 100 more districts to the City Gas Distribution network in next 3 years
• A new gas pipeline project in J&K
• An independent Gas Transport System Operator to be set up for facilitation and coordination of booking of common carrier capacity in all-natural gas pipelines on a non-discriminatory open access basis
1. Financial Capital
• A single Securities Markets Code to be evolved
• Support for development of a world class Fin-Tech hub at the GIFT-IFSC
• A new permanent institutional framework to help in development of Bond market by purchasing investment grade debt securities both in stressed and normal times
• Setting up a system of Regulated Gold Exchanges: SEBI to be notified as a regulator and Warehousing Development and Regulatory Authority to be strengthened
• To develop an investor charter as a right of all financial investors
• Capital infusion of Rs. 1,000 crore to Solar Energy Corporation of India and Rs. 1,500 crore to Indian Renewable Energy Development Agency
1. Increasing FDI in Insurance Sector
• To increase the permissible FDI limit from 49% to 74% and allow foreign ownership and control with safeguards
1. Stressed Asset Resolution
• Asset Reconstruction Company Limited and Asset Management Company to be set up
1. Recapitalization of PSBs
• Rs. 20,000 crore in 2021-22 to further consolidate the financial capacity of PSBs
1. Deposit Insurance
• Amendments to the DICGC Act, 1961, to help depositors get an easy and time-bound access to their deposits to the extent of the deposit insurance cover
• Minimum loan size eligible for debt recovery under the Securitisation and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interest (SARFAESI) Act, 2002 proposed to be reduced from Rs. 50 lakh to Rs. 20 lakh for NBFCs with minimum asset size of Rs. 100 crore
1. Company Matters
• To decriminalize the Limited Liability Partnership (LLP) Act, 2008
• Easing Compliance requirement of Small companies by revising their definition under Companies Act, 2013 by increasing their thresholds for Paid up capital from “not exceeding Rs. 50 Lakh” to “not exceeding Rs. 2 Crore” and turnover from “not exceeding Rs. 2 Crore” to “not exceeding Rs. 20 Cr”.
• Promoting start-ups and innovators by incentivizing the incorporation of One Person Companies (OPCs):
• Allowing their growth without any restrictions on paid up capital and turnover
• Allowing their conversion into any other type of company at any time,
• Reducing the residency limit for an Indian citizen to set up an OPC from 182 days to 120 days and
• Allowing Non Resident Indians (NRIs) to incorporate OPCs in India.
• To ensure faster resolution of cases by:
• Strengthening NCLT framework
• Implementation of e-Courts system
• Introduction of alternate methods of debt resolution and special framework for MSMEs
• Launch of data analytics, artificial intelligence, machine learning driven MCA21 Version 3.0 in 2021-22
1. Disinvestment and Strategic Sale
• Rs. 1,75,000 crore estimated receipts from disinvestment in BE 2020-21
• Strategic disinvestment of BPCL, Air India, Shipping Corporation of India, Container Corporation of India, IDBI Bank, BEML, Pawan Hans, Neelachal Ispat Nigam limited etc. to be completed in 2021-22.
• Other than IDBI Bank, two Public Sector Banks and one General Insurance company to be privatized
• IPO of LIC in 2021-22
• New policy for Strategic Disinvestment approved; CPSEs except in four strategic areas to be privatized
• NITI Aayog to work out on the next list of CPSEs to be taken up for strategic disinvestment
• Incentivizing States for disinvestment of their Public Sector Companies, using central funds
• Special Purpose Vehicle in the form of a company to monetize idle land
• Introducing a revised mechanism for ensuring timely closure of sick or loss making CPSEs
1. Government Financial Reforms
• Treasury Single Account (TSA) System for Autonomous Bodies to be extended for universal application
• Separate Administrative Structure to streamline the ‘Ease of Doing Business’ for Cooperatives
1. Inclusive Development for Aspirational India
1. Agriculture
• Ensured MSP at minimum 1.5 times the cost of production across all commodities.
• With steady increase in the procurement, payment to farmers increased as under:
(in Rs. crore)
2013-14
2019-20
2020-21
Wheat
Rs. 33,874
Rs. 62,802
Rs. 75,060
Rice
Rs. 63,928
Rs. 1,41,930
Rs. 172,752
Pulses
Rs. 236
Rs. 8,285
Rs. 10,530
• SWAMITVA Scheme to be extended to all States/UTs, 1.80 lakh property-owners in 1,241 villages have already been provided cards
• Agricultural credit target enhanced to Rs. 16.5 lakh crore in FY22 - animal husbandry, dairy, and fisheries to be the focus areas
• Rural Infrastructure Development Fund to be enhanced to Rs. 40,000 crore from Rs. 30,000 crore
• To double the Micro Irrigation Fund to Rs. 10,000 crore
• ‘Operation Green Scheme’ to be extended to 22 perishable products, to boost value addition in agriculture and allied products
• Around 1.68 crore farmers registered and Rs. 1.14 lakh crore of trade value carried out through e-NAMs; 1,000 more mandis to be integrated with e-NAM to bring transparency and competitiveness.
• APMCs to get access to the Agriculture Infrastructure Funds for augmenting infrastructure facilities
1. Fisheries
• Investments to develop modern fishing harbours and fish landing centres – both marine and inland
• 5 major fishing harbours – Kochi, Chennai, Visakhapatnam, Paradip, and Petuaghat to be developed as hubs of economic activity
• Multipurpose Seaweed Park in Tamil Nadu to promote seaweed cultivation
1. Migrant Workers and Labourers
• One Nation One Ration Card scheme for beneficiaries to claim rations anywhere in the country - migrant workers to benefit the most
• Scheme implementation so far covered 86% of beneficiaries across 32 States and UTs
• Remaining 4 states to be integrated in next few months
• Portal to collect information on unorganized labour force, migrant workers especially, to help formulate schemes for them
• Implementation of 4 labour codes underway
• Social security benefits for gig and platform workers too
• minimum wages and coverage under the Employees State Insurance Corporation applicable for all categories of workers
• Women workers allowed in all categories, including night-shifts with adequate protection
• Compliance burden on employers reduced with single registration and licensing, and online returns
1. Financial Inclusion
• Under Stand Up India Scheme for SCs, STs and women,
• Margin money requirement reduced to 15%
• To also include loans for allied agricultural activities
• Rs. 15,700 crore budget allocation to MSME Sector, more than double of this year’s BE
1. Reinvigorating Human Capital
1. School Education
• 15,000 schools to be strengthened by implementing all NEP components. Shall act as exemplar schools in their regions for mentoring others
• 100 new Sainik Schools to be set up in partnership with NGOs/private schools/states
1. Higher Education
• Legislation to be introduced to setup Higher Education Commission of India as an umbrella body with 4 separate vehicles for standard-setting, accreditation, regulation, and funding
• Creation of formal umbrella structure to cover all Govt. colleges, universities, research institutions in a city for greater synergy.
• Glue grant to implement the same across 9 cities
• Central University to come up in Leh for accessibility of higher education in Ladakh
1. Scheduled Castes and Scheduled Tribes Welfare
• 750 Eklavya model residential schools in tribal areas:
• Unit cost of each school to be increased to Rs. 38 crore
• For hilly and difficult areas, to Rs. 48 crore
• Focus on creation of robust infrastructure facilities for tribal students
• Revamped Post Matric Scholarship Scheme for welfare of SCs
• Rs. 35,219 crore enhanced Central Assistance for 6 years till 2025-2026
• 4 crore SC students to benefit
1. Skilling
• Proposed amendment to Apprenticeship Act to enhance opportunities for youth
• Rs. 3000 crore for realignment of existing National Apprenticeship Training Scheme (NATS) towards post-education apprenticeship, training of graduates and diploma holders in Engineering
• Initiatives for partnership with other countries in skilling to be taken forward, similar to partnership:
• With UAE to benchmark skill qualifications, assessment, certification, and deployment of certified workforce
• With Japan for a collaborative Training Inter Training Programme (TITP) to transfer of skills, technique and knowledge
1. Innovation and R&D
· Modalities of National Research Foundation announced in July 2019 –
• Rs. 50,000 crore outlay over 5 years
• To strengthen overall research ecosystem with focus on national-priority thrust areas
• Rs. 1,500 crore for proposed scheme to promote digital modes of payment
• National Language Translation Mission (NTLM) to make governance-and-policy related knowledge available in major Indian languages
· PSLV-CS51 to be launched by New Space India Limited (NSIL) carrying Brazil’s Amazonia Satellite and some Indian satellites
• As part of the Gaganyaan mission activities:
• 4 Indian astronauts being trained on Generic Space Flight aspects, in Russia
• First unmanned launch is slated for December 2021
• Rs. 4,000 crore over five years for Deep Ocean Mission survey exploration and conservation of deep sea biodiversity
1. Minimum Government, Maximum Governance
• Measures being undertaken to bring reforms in Tribunals to ensure speedy justice
• National Commission for Allied Healthcare Professionals already introduced to ensure transparent and efficient regulation of the 56 allied healthcare professions
• The National Nursing and Midwifery Commission Bill introduced for the same in nursing profession
· Proposed Conciliation Mechanism with mandate for quick resolution of contractual disputes with CPSEs
• Rs. 3,768 crore allocated for first digital census in the history of India
· Rs. 300 crore grant to the Government of Goa for the diamond jubilee celebrations of the state’s liberation from Portuguese
· Rs. 1,000 crore for the welfare of Tea workers especially women and their children in Assam and West Bengal through a special scheme
Fiscal Position
Item
Original BE 2020-21
RE 2020-21
BE 2021-22
Expenditure
`30.42 lakh crore
`34.50 lakh crore
`34.83 lakh crore
Capital Expenditure
`4.12 lakh crore
`4.39 lakh crore
` 5.5 lakh crore
Fiscal Deficit (as % of GDP)
-
9.5%
6.8%
• RE for Expenditure is Rs. 34.50 lakh crore as against original BE expenditure of Rs. 30.42 lakh crore
• Quality of expenditure has been maintained as Capital Expenditure estimated as per RE is Rs. 4.39 lakh crore in 2020-2021 as against Rs. 4.12 lakh crore in BE 2020-21
· Estimates of Rs. 34.83 lakh crore BE for expenditure in 2021-2022 including Rs. 5.5 lakh crore as capital expenditure, an increase of 34.5% to give required push to economy
· The fiscal deficit in BE 2021-2022 is estimated to be 6.8% of GDP. The fiscal deficit in RE 2020-21 is pegged at 9.5% of GDP - funded through Government borrowings, multilateral borrowings, Small Saving Funds and short term borrowings
• Gross borrowing from the market for the next year to be around 12 lakh crore.
• Plan to continue on the path of fiscal consolidation, achieving a fiscal deficit level below 4.5% of GDP by 2025-2026 with a fairly steady decline over the period
• It will be achieved by increasing the buoyancy of tax revenue through improved compliance, and secondly, by increased receipts from monetisation of assets, including Public Sector Enterprises and land
• Deviation Statement under Sections 4(5) and 7(3) (b) of the FRBM Act tabled necessitated by this year’s unforeseen and unprecedented circumstances
• Amendment to FRBM Act proposed to achieve targeted Fiscal Deficit levels
· The Contingency Fund of India is to be augmented from Rs. 500 crore to Rs. 30,000 crore through Finance Bill
Net borrowing of the States:
• Net borrowing for the states allowed at 4% of GSDP for the year 2021-2022 as per recommendation of 15th FC
• Part of this earmarked for incremental capital expenditure
• Additional borrowing ceiling of 0.5% of GSDP will be provided subject to conditions
• States expected to reach a fiscal deficit of 3% of GSDP by 2023-24, as recommended by the 15th Finance Commission
Fifteenth Finance Commission:
• The final report covering 2021-26 was submitted to the President, retaining vertical shares of states at 41%
• Funds to UTs of Jammu and Kashmir and Ladakh would be provided by Centre
• On the Commission’s recommendation, Rs. 1,18,452 crore have been provided as Revenue Deficit Grant to 17 states in 2021-22, as against Rs. 74,340 crore to 14 states in 2020-21
Tax Proposals
Vision of a transparent, efficient tax system to promote investments and employment in the country with minimum burden on tax payers
1. Direct Taxes
Achievements:
• Corporate tax rate slashed to make it among the lowest in the world
• Burden of taxation on small taxpayers eased by increasing rebates
• Return filers almost doubled to 6.48 crore in 2020 from 3.31 crore in 2014
• Faceless Assessment and Faceless Appeal introduced
Relief to Senior Citizens:
• Exemption from filing tax returns for senior citizens over 75 years of age and having only pension and interest income; tax to be deducted by paying bank
Reducing Disputes, Simplifying Settlement:
• Time limit for re-opening cases reduced to 3 years from 6 years
• Serious tax evasion cases, with evidence of concealment of income of Rs. 50 lakh or more in a year, to be re-opened only up to 10 years, with approval of the Principal Chief Commissioner
• Dispute Resolution Committee to be set up for taxpayers with taxable income up to Rs. 50 lakh and disputed income up to Rs. 10 lakh
• National Faceless Income Tax Appellate Tribunal Centre to be established
• Over 1 lakh taxpayers opted to settle tax disputes of over Rs. 85,000 crore through Vivad Se Vishwas Scheme until 30th January 2021
Relaxation to NRIs:
• Rules to be notified for removing hardships faced by NRIs regarding their foreign retirement accounts
Incentivising Digital Economy:
• Limit of turnover for tax audit increased to Rs. 10 crore from Rs. 5 crore for entities carrying out 95% transactions digitally
Relief for Dividend:
• Dividend payment to REIT/ InvIT exempt from TDS
• Advance tax liability on dividend income only after declaration/ payment of dividend
• Deduction of tax on dividend income at lower treaty rate for Foreign Portfolio Investors
Attracting Foreign Investment for Infrastructure:
• Infrastructure Debt Funds made eligible to raise funds by issuing Zero Coupon Bonds
• Relaxation of some conditions relating to prohibition on private funding, restriction on commercial activities, and direct investment
Supporting ‘Housing for All’:
• Additional deduction of interest, up to Rs. 1.5 lakh, for loan taken to buy an affordable house extended for loans taken till March 2022
• Tax holiday for Affordable Housing projects extended till March 2022
• Tax exemption allowed for notified Affordable Rental Housing Projects
Tax incentives to IFSC in GIFT City:
• Tax holiday for capital gains from incomes of aircraft leasing companies
• Tax exemptions for aircraft lease rentals paid to foreign lessors
• Tax incentive for relocating foreign funds in the IFSC
• Tax exemption to investment division of foreign banks located in IFSC
Ease of Filing Taxes:
• Details of capital gains from listed securities, dividend income, interest from banks, etc. to be pre-filled in returns
Relief to Small Trusts:
• Exemption limit of annual receipt revised from ₹1 crore to ₹5 crore for small charitable trusts running schools and hospitals
Labour Welfare:
• Late deposit of employee’s contribution by the employer not to be allowed as deduction to the employer
• Eligibility for tax holiday claim for start-ups extended by one more year
• Capital gains exemption for investment in start-ups extended till 31st March, 2022
1. Indirect Taxes
GST:
• Measures taken till date:
• Nil return through SMS
• Quarterly return and monthly payment for small taxpayers
• Electronic invoice system
• Validated input tax statement
• Pre-filled editable GST return
• Staggering of returns filing
• Enhancement of capacity of GSTN system
• Use of deep analytics and AI to identify tax evaders
Custom Duty Rationalization:
• Twin objectives: Promoting domestic manufacturing and helping India get onto global value chain and export better
• 80 outdated exemptions already eliminated
• Revised, distortion-free customs duty structure to be put in place from 1st October 2021 by reviewing more than 400 old exemptions
• New customs duty exemptions to have validity up to the 31st March following two years from its issue date
Electronic and Mobile Phone Industry:
• Some exemptions on parts of chargers and sub-parts of mobiles withdrawn
• Duty on some parts of mobiles revised to 2.5% from ‘nil’ rate
Iron and Steel:
• Customs duty reduced uniformly to 7.5% on semis, flat, and long products of non-alloy, alloy, and stainless steels
• Duty on steel scrap exempted up to 31st March, 2022
• Anti-Dumping Duty (ADD) and Counter-Veiling Duty (CVD) revoked on certain steel products
• Duty on copper scrap reduced from 5% to 2.5%
Textiles:
• Basic Customs Duty (BCD) on caprolactam, nylon chips and nylon fiber & yarn reduced to 5%
Chemicals:
• Calibrated customs duty rates on chemicals to encourage domestic value addition and to remove inversions
• Duty on Naptha reduced to 2.5%
Gold and Silver:
• Custom duty on gold and silver to be rationalized
Renewable Energy:
• Phased manufacturing plan for solar cells and solar panels to be notified
• Duty on solar invertors raised from 5% to 20%, and on solar lanterns from 5% to 15% to encourage domestic production
Capital Equipment:
• Tunnel boring machine to now attract a customs duty of 7.5%; and its parts a duty of 2.5%
• Duty on certain auto parts increased to general rate of 15%
MSME Products:
• Duty on steel screws and plastic builder wares increased to 15%
• Prawn feed to attract customs duty of 15% from earlier rate of 5%
• Exemption on import of duty-free items rationalized to incentivize exporters of garments, leather, and handicraft items
• Exemption on imports of certain kind of leathers withdrawn
• Customs duty on finished synthetic gem stones raised to encourage domestic processing
Agriculture Products:
• Customs duty on cotton increased from nil to 10% and on raw silk and silk yarn from 10% to 15%.
• Withdrawal of end-use based concession on denatured ethyl alcohol
• Agriculture Infrastructure and Development Cess (AIDC) on a small number of items
Rationalization of Procedures and Easing of Compliance:
• Turant Customs initiative, a Faceless, Paperless, and Contactless Customs measures
• New procedure for administration of Rules of Origin
Achievements and Milestones during the COVID-19 pandemic
• Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana (PMGKY):
• Valued at Rs. 2.76 lakh crore
• Free food grain to 80 crore people
• Free cooking gas for 8 crore families
• Direct cash to over 40 crore farmers, women, elderly, the poor and the needy
• AatmaNirbhar Bharat package (ANB 1.0):
• Estimated at Rs. 23 lakh crore more than 10% of GDP
• PMGKY, three ANB packages (ANB 1.0, 2.0, and 3.0), and announcements made later were like 5 mini-budgets in themselves
• Rs. 27.1 lakh crore worth of financial impact of all three ANB packages including RBI’s measures – amounting to more than 13% of GDP
• Structural reforms:
• One Nation One Ration Card
• Agriculture and Labour Reforms
• Redefinition of MSMEs
• Commercialisation of the Mineral Sector
• Privatisation of Public Sector Undertakings
• Production Linked Incentive Schemes
• Status of India’s fight against COVID-19:
• 2 Made-in-India vaccines medically safeguarding citizens of India and those of 100-plus countries against COVID-19
• 2 or more new vaccines expected soon
• Lowest death rate per million and the lowest active cases
2021 - Year of milestones for Indian history
• 75th year of India’s independence
• 60 years of Goa’s accession to India
• 50 years of the 1971 India-Pakistan War
• Year of the 8th Census of Independent India
• India’s turn at the BRICS Presidency
• Year for Chandrayaan-3 Mission
• Haridwar MahaKumbh
Vision for AatmaNirbhar Bharat
• AatmaNirbharta not a new idea – ancient India was self-reliant and a business epicentre of the world
• AtmaNirbhar Bharat – an expression of 130 crore Indians who have full confidence in their capabilities and skills
• Strengthening the Sankalp of:
• Nation First
• Doubling Farmer’s Income
• Strong Infrastructure
• Healthy India
• Good Governance
• Opportunities for Youth
• Education for All
• Women Empowerment
• Inclusive Development
• 13 promises made in the Union Budget 2015-16, and resonating with the vision of AatmaNirbharta, to materialise during the AmrutMahotsav of 2022 on the 75th year of our independence
“Faith is the bird that feels the light and sings when the dawn is still dark.”
– Rabindranath Tagore