শেল-থুম মন্ত্রালয়
ইকনোমিক সর্ভে ২০২০-২১গী মরু ওইবা ৱাফমশিং
29 JAN 2021 3:47PM by PIB Imphal
শেলথুম অমসুং কোর্পোরেৎ এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতারমননা ঙসি পার্লিয়ামেন্তদা ইকনোমিক সর্ভে ২০২০-২১ পুথোকখ্রে। কোবিদ ৱারিয়রশিংদা কত্থোকখ্রবা ইকনোমিক সর্ভে ২০২০-২১গী মরু ওইবা ৱাফমশিং মখাদা পীরি:
চহিচা অমদা অমুক্তং থোকপা খুদোংথিবা থোক্লিঙৈ চৈরক্তা পুন্সিশিং অমসুং হিংনবগী পাম্বৈশিং কনবা
• কোবিদ-১৯ লাইচৎ হৌরকপদা ভারতনা মতম খরা অৱাবা খঙদুনা মতম শাংনা কান্নবা পুরক্নবা পুন্সিশিং অমসুং হিংনবগী পাম্বৈশিং কনবদা মীৎয়েং চংখি।
• হ্যুমেন প্রিন্সিপলগী ৱাখল্লোন্দগী লৌথোকখিবা রেস্পোন্স, মদুদি:
- মাংখ্রবা মীওইবগী পুন্সি অমুক হল্লকপা য়াদে
o লাইচৎ অসিনা ওইহল্লিবা মতম খরগী অৱাবা অসিদগী জি.দি.পি. গ্রোথ অসি ফগৎলক্কনি
• অঙনবা, অকনবা লোকদাউন তৌখিবনা ৱিন-ৱিনগী লালোং পাইখৎহনদুনা পুন্সিশিং কনবা অমসং হিংনবগী পাম্বৈশিং ঙাক শেনবগা লোইননা মতম শাংনা চৎকদবা মীদিয়মদা ইকনোমিক রিকভরী লৈহনবা ।
• লালোং অসি নোবেল-প্রাইজ ফংখিবা হনসেন এন্দ সর্জেন্ত (২০০১)গী রিসর্চনা ইথিল পীখি: খুদোংথিবগী চাং য়াম্না ৱাংবা মতমদা খ্বাইদগী ফীভম শোকপা মতমদা অমাং-অতা থোকপা হন্থহন্নবা মীৎয়েং থম্বা পোলিসী অমা
• ভারতকী লালোংনা কর্ভ অসি হন্থহনখি, সেপ্তেম্বর ২০২০দা পীক য়ৌখি
• সেপ্তেম্বরগী পীক্কী মতুংদা ভারতনা মোবিলিতী হেনগৎলবসু নুংতিগী থেংনবা কেসশিং হন্থরকপা উবা ফংখি
• ক্যু ২গী জি.দি.পি.দা ৭.৬% হন্থবা অমসুং ইকনোমিক ইন্দিকেতর পুম্নমক্তা রিকভর তৌবগা লোইননা ক্যু ১দা ২৩.৯% জি.দি.পি. হন্থবা উবা ফংখি অসিনা ভি-শেপ রিকভরী লৈহনখি
• কোবিদ লাইচৎনা দিমান্দ অমসুং সপ্লাই অনিমক্তা শোকহনখি:
- মীদিয়ম-লোং তর্মদা সপ্লাই হেনগৎনবা স্ত্রকচরেল রিফোর্মশিং লাউথোকপা অমসুং প্রদক্তিবিব কেপাসিতীশিংদা মতম শাংনা অমাংবা থোকহনবা লৈবাক ভারত খক্তনা ওইখি
- চেকশিন্না য়াৎথোক্লবা দিমান্দ সাইদ পোলিসীশিংনা শেন্মীৎলোনগী থবক-থৌরমশিংদা ব্রেক ফারিবা অসি থাদোরকপা মতমদা খক্তা এসেলরেতর তপ্না নেৎহল্লি
o নেস্নেল ইনফ্রাস্ত্রকচর পাইপলাইনদা য়ুম্ফম ওইবা পব্লিক ইনবেস্তমেন্ত প্রোগ্রাম অমনা দিমান্দ অমসুং রিকভরী হেনগৎহনগনি।
• শেন্মীৎলোন্দা হেনগৎহনবা, লাইনগী অনিশুবা ৱেফ থোহন্দবা - চহিচা অমদা অমুক্তং থোকপা লাইচৎকী মরক্তা স্ত্রেতেজিক পোলিসীমেকিংদা সু জেনরেসিস কেস অমা
২০২০-২১দা শেন্মীৎলোনগী ফীভম: অপুনবগী ওইবা মীৎয়েং অমা
• কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মালেমগী শেন্মীৎলোন হন্থহনখি, গ্লোবেল ফাইনান্সিএল ক্রাইসিসকী মতুংদা খ্বাইদগী ফীভম শোকপা অমা ওইখি
• লোকদাউনশিং অমসুং সোসিএল দিস্তেন্সিংগী কাংলোনশিংদা হন্নদগী হন্থরক্লবা মালেমগী শেন্মীৎলোন অদু চপ লেপতুনা লৈহনখি
• ২০২০দা গ্লোবেল ইকনোমিক আউৎপুৎ ৩.৫%দা হন্থগনি পান্নখি (আই.এম.এফ. জনুৱারী ২০২১গী এস্তিমেৎ)
• মালেমদা লৈরিবা সরকারশিং অমদি কেন্ত্রগী বেঙ্কশিংদা পোলিসী রেৎশিং তাহনবা, ক্বান্তিতেতিব ইজিংগী খোঙথাংশিং অসিনচিংবা মখল কয়াগী পোলিসী তুলশিং শিজিন্নদুনা মখোয়গী শেন্মীৎলোনশিংদা মতেং পাংখি
• ভারতনা কন্তেনমেন্ত, ফিস্কেল, ফাইনান্সিএল অমসুং লোং-তর্ম স্ত্রকচরেল রিফোর্মশিংগী য়ুম্বী-মরিগী লালোং অমা পাইখৎখি:
o অনলোক তৌরকপগা লোইননা লোকদাউন মনুংদা শোত্থরবশিং মতেং পাংনবা অমসুং কঞ্জুম্পসন অমদি ইনবেস্তমেন্ত হেনগৎহন্নবা মপুং ফানা য়াথোক্লবা ফিস্কেল অমসুং শেলগী তেংবাং ফংহনখি
o চুনবা মোনিতরী পোলিসীনা লিক্বিদিতী মরাং কাইহল্লি অমসুং দেবতরশিংদা খুদক্কী ওইবা অৱাবা কোকহনখি অমরোমদনা মোনিতরী পোলিসী ত্রান্সমিসন অনক্লোগ তৌখি
• এন.এস.ও.গী এদভান্স এস্তিমেৎকী মতুং ইন্না ভারতকী জি.দি.পি.অসি এফ.ৱাই.২১দা (-) ৭.৭% হেনগৎখি – ঐচ২: এফ.ৱাই.২১দা ঐচ১: এফ.ৱাই.২১দগী ২৩.৯%গী চাউনা মথং-মনাও নাইনা গ্রোথ লৈখি
• ভারতকী রিএল জি.দি.পি. অসি এফ.ৱাই.২০২১-২২দা ১১.০%গী গ্রোথ অমসুং নোমিনেল জি.দি.পি.দা ১৫.৪% হেনগৎপগী রেকোর্দ থমখি – নীংখা তম্লবা মতুংগী ওইনা খ্বাইদগী ৱাংবা:
- কোবিদ-১৯ বেক্সিনশিংনা কান্নবা পীরকপনা শেন্মীৎলোনগী থবক-থৌরমশিংদা লো বেক ওইবা অমসুং মহৌশাগী ফীভমদা লাকপনা রিবাউন্দ তৌবা
• সরকারগী কঞ্জুম্পসন অমসুং নেৎ এক্সপোর্তশিংনা গ্রোথ অসি মখা তানা হন্থখিগদবদগী ঙাকথোকখি অমরোমদা ইনবেস্তমেন্ত অমসুং প্রাইবেৎ কঞ্জুম্পসননা হন্থহনখি
• এফ.ৱাই.২০২০-২১গী অরোইবগী শরুক্তা রিকভরী অসি সরকারগী কঞ্জুম্পসন্না মতেং পাংখি ৱাই.ও.ৱাই.দা ১৭% হেনগৎকনি পান্নখি
• এফ.ৱাই.২১গী অরোইবা শরুক্তা এক্সপোর্ত ৫.৮% অমসুং ইম্পোর্ত ১১.৩% হন্থগনি থাজনখি
• ভারতনা এফ.ৱাই.২১দা করেন্ত একাউন্ত সর্প্লসগী জি.দি.পি. চাদা ২ লৈদুনা চহি ১৭গী মতুংদা খ্বাইদগী ৱাংবা ওইরগনি থাজনখি
• সপ্লাই সাইদতা য়েংবদা এফ.ৱাই.২০দা ৩.৯% ওইখিবা অদুগা য়েংনবদা এফ.ৱাই.২১দা -৭.২%গী গ্রোস ভেল্যু এদেদ (জি.ভি.এ.)গী গ্রোথ লৈখি:
o লৌউ-শিংউনা ৩.৪%গী গ্রোথকা লোইননা এফ.ৱাই.২১দা ভারতকী শেন্মীৎলোন্দা কোবিদ-১৯ লাইচৎনা পীবা চৈথেং অসিদগী কোকহনবদা মতেং পাংখি
o এফ.ৱাই.২১দা ইন্দস্ত্রী অমসুং সের্ভিসেস অসি মথং শিৎনা ৯.৬% অমসুং ৮.৮% হন্থকনি পান্নখি
• লৌউ-শিংউ অসি কান্নবা ওইখি অমরোমদনা কন্তেক্ত-বেজ সর্ভিসেস, মেন্যুফেকচরিং, কনস্ত্রক্সন অসি খ্বাইদগী চৈথেং ফংখি অমসুং তপ্না-তপ্না ফগৎলক্লি
• ভারত অসি ইক্বিতীশিংগী গ্লোবেল এসেৎ সিফকী চৈরক অসিদা এফ.দি.আই. হেনগৎলকপা অমসুং হৌগৎলক্লিবা ইকনোমীশিংদা থুনা রিকভর তৌনবগী লমশিং লৈবগা লোইনা এফ.ৱাই. ২০২০-২১দা পাম্নরবা ইনবেস্তমেন্ত দেস্তিনেসন ওইখি:
o নেৎ এফ.পি.আই. ইনফ্লোশিং অসি ইনবেস্তরশিংগী রিস্ক লৌনিংবা পোক্লকপা হৌরকপগা লোইননা নবেম্বর ২০২০দা য়ু.এস. দোলর বিলিয়ন ৯.৮ ওইদুনা থাগী ওইনা খ্বাইদগী ৱাংবগী রেকোর্দ তৌখি।
o ২০২০দা ইক্বিতী এফ.আই.আই. ইনফ্লোশিং ফংবা হৌগৎলক্লিবা মার্কেৎশিংগী মরক্তা ভারতনা অমত্তা ঙাইরবা লৈবাক ওইখি
• বাউয়েন্ত সেনসেক্স অমসুং এন.আই.এফ.তি.ৱাই.না মরম ওইরগা ভারতকী মার্কেৎ-কেপিতেলাইজেসনদগী জি.দি.পি. রেসিয়ো অসি ওক্তোবর ২০১০দগী অহানবা ওইনা চাদা ১০০ হেনবা ঙমখি
• হন্দক সি.পি.আই. ইনফ্লেসন হন্থরকপনা ফুদ ইনফ্লেসনদা অকাইবা পীরম্বা সপ্লাই সাইদতা লৈরম্বা অপনবশিং কোমথোরকপা উখি
• এফ.ৱাই.২১গী ফার্স্ত হাফতা ২৯% হন্থখিবা অদুগা য়েংনবদা এফ.ৱাই.২১গী সেকেন্দ হাফতা ইনবেস্তমেন্তদা ০.৮% খক্তা হন্থখি (গ্রোস ফিক্স কেপিতেল ফোর্মেসন্না ওনবগী মতুং ইন্না)
• ইন্তর অমসুং ইন্ত্রা স্তেৎ মুফমেন্ত অসি অমুক হন্না হৌবা অমসুং থাগী ওইনা জি.এস.তি. খোমগৎপশিং অসি রেকোর্দ ওইনা ৱাংখিবনা ইন্দস্ত্রিএল অমসুং কম্মর্সিএলগী থবক থৌরম হৌখি
• ভারতনা এফ.ৱাই.২১গী অহানবা শরুক তঙ্খাইদা জি.দি.পি.গী চাদা ৩.১গী করেন্ত একাউন্ত সর্প্লস রেকোর্দ তৌবগা লোইননা এক্সতর্নেল সেক্তরনা মপুং ফানা মতেং পীখি:
o মপাঙ্গল লৈবা সর্ভিস এক্সপোর্তশিং অমসুং দিমান্দ হন্থরকপনা এক্সপোর্তশিংদগী (মর্চেনদাইজ এক্সপোর্তশিং ২১.২% হন্থখি) ইম্পোর্তশিংদা (মর্চেনদাইজ ইম্পোর্তশিং ৩৯.৭% হন্থখি) চাউনা হন্থহনখি
o ফোরেন এক্সচেঞ্জ রিজর্ব হেনগৎতুনা দিসেম্বর ২০২০দা থা ১৮গী ইম্পোর্তশিং কভর তৌখি
o ২০২০গী মার্চ লোইরকপদা চাদা ২০.৬ ওইরম্বদগী ২০২০গী সেপ্তেম্বর লোইরকপদা চাদা ২১.৬ ওইদুনা জি.দি.পি.গা এক্সতর্নেল দেৎকী রেসিয়ো হেনগৎখি
o অপুনবা অমসুং শোর্ত-তর্ম দেৎকা ফোরেন এক্সচেঞ্জকী রেসিয়ো অসি রিজর্বশিংদা হেনগৎলকপনা মরম ওইরগা ফগৎলকখি
• পাৱর দিমান্দ, রেল ফ্রৈৎ, ই-ৱে বিলশিং, জি.এস.তি. খোমগৎপা, স্তীল কঞ্জুম্পসন অসিনচিংবা হাই ফ্রিক্বেন্সী ইন্দিকেতরশিং অমুক হন্না হিংগৎলকপনা ভি-শেপ ইকনোমিক রিকভরী ফংবা ঙমখি
• ভারতনা নুমিৎ ৬নিদা বেক্সিন লাখ ১০গী রোল-আউৎ তৌখিবদা খ্বাইদগী খোঙজেল য়াংবা লৈবাক ওইখ্রে অমসুং য়ুম্লোনরিবা লৈবাকশিং অমসুং ব্রাজিলদা বেক্সিনগী মাংজিল থারিবা সপ্লাইয়র অমা ওইখি
• অচৌবা বেক্সিনেসন দ্রাইভ অমা হৌখিবনা ইকনোমী হোমকমিং অসি মহৌশাগী ফীভমগুম্না পুরকপা ঙমখি:
o সর্ভিসেস সেক্তর, কঞ্জুম্পসন অমসুং ইনবেস্তমেন্ত অসি অচৌবা রিকভরীগী আশা হিংগৎহনখি
o ভারতনা মাগী পোতেন্সিএল গ্রোথ অমসুং লাইচৎকী চৈথেংশিং লৌথোকখিনবা রিফোর্মসিং পাইখৎপা তাই
• “চহিচা অমদা অমুক্তং থোকপা” খুদোংথিবা অসিদা ভারতকী ৱাখল তাবা পোলিসী রেস্পোন্স অসিনা দেমোক্রেসীশিংদা ময়োপিক পোলিসীমেকিং তৌদনবা মরু ওইবা পরা তম্বীখি অমসুং মতম শাংনা কান্নবশিং ফংনবদা মীৎয়েং চংবগী কান্নবশিং অদু উৎখ্রে
গ্রোথনা দেৎ সস্তেনেবিলিতী লৈহনব্রা? লৈহল্লি, অদুবু ভাইস-ভর্সাদি ওইদে!
• ভারতকী লৈরিবা কন্তেক্স অসিদা গ্রোথনা দেৎ সস্তেনেবিলিতী লৈহল্লি অদুবু মদু ভাইস-ভর্সাদি ওইদে:
দেৎ সস্তেনেবিলিতী অসি”ইন্তরেস্ত রেৎ গ্রোথ রেৎ দিফরেন্সিএল’ (আই.আর.জি.দি.)গী মখা পোল্লি মদুদি ইন্তরেস্ত রেৎ অমসুং গ্রোথ রেৎকী মরক্তা লৈবা খেৎনবা
o ভারত্তা, শেন্দোনগী ইন্তরেস্ত রেৎ অসি গ্রোথ রেৎতগী তাই – কাংলোননা মরম ওইরগা ওইবনি তাংনা থোকপা নত্তে
• ভারত্তা নেগেতিব আই.আর.জি.দি. –ইন্তরেস্ত রেৎ তাবনা নত্তে অদুবু গ্রোথ রেৎ ৱাংবনা মরম ওইরগা – ফিস্কেল পোলিসীদা দিবেৎ অমা লাকহল্লিমরু ওইনা গ্রোথ তপথরকপা অমসুং ইকনোমিক ক্রাইসিসকী মতমদা
• গ্রোথনা মরম ওইরগা গ্রোথ রেৎশিং হেন্না ৱাংবা লৈবাকশিংদা সস্তেনেবল ওইহল্লি; হায়রিবা অসি গ্রোথ রেৎশিং হন্থবা লৈবাকশিংদা উবা ফংদে
• ইকনোমিক ফগৎলিঙৈ মতমগা য়েংনবদা ইকনোমিক ক্রাইসিস মতমদা ফিস্কেল মল্তিপ্লাইয়রশিং অসি চান্নদনা ৱাংঙি
• এক্তিব ফিস্কেল পোলিসীনা প্রদক্তিব কেপাসিতিদা থোরকপা য়াবা অমাংবা হন্থহনদুনা রিফোর্মশিংগী কান্নবা মপুং ফানা ফংহনবা য়াই
• গ্রোথতা মপাঙ্গল হাপ্লিবা ফিস্কেল পোলিসীনা দেৎ-তু-জি.দি.পি. রেসিয়ো হন্থহল্লি
• ভারতকী গ্রোথকী পোতেন্সিএল অসি য়েংলগা ফীভম কা হেন্না শোকপা মতমদসু দেৎ সস্তেনেবিলিতীনা থোইদোকপা অকাইবা পীরোই
• শেন্মীৎলোন হন্থরকপা মতমদা গ্রোথ লৈহন্নবা কাউন্তর-সাইক্লিকেল ফিস্কেল পোলিসী শিজিন্নবা ফগনি
• এক্তিব কাউন্তর-সাইক্লিকেল ফিস্কেল পিলিসী - ফিস্কেল মপুং ফানা পাইখৎতবগী নত্তে অদুবু ফিস্কেল পোলিসীদা লৈরিবা এসিমেত্রিক্কী খেৎনবা লৈহল্লিবা ইন্তেলেকচুএল অসি লৌথোক্নবনি
ভারতকী সোভরেন ক্রেদিৎ রেতিংনা মাগী ফন্দামেন্তেলশিং তাকপরা? তাক্তে!
• সোভরেন ক্রেদিৎ রেতিংশিংদা মালেমগী অচৌবা ইকনোমীশিংগী মনুংদা মঙাশুবদা লৈরিবা অসি ইনবেস্তমেন্ত গ্রেদতা (বি.বি.বি.-/বি.এ.এ.৩)দা খ্বাইদগী তানা রেৎ পীরক্ত্রি:
- ইকনোমিক সাইজ য়েংলগা অমসুং শেন্দোন শিংগৎপা ঙম্বা অসিনা খ্বাইদগী অচৌবা ইকনোমীগী মঙাশুবদা লৈরিবা অসি এ.এ.এ.গী রেতিং খক্তা ফংখি
- রুল অসিদা ময়ামগা মান্নদ্রিবা অসি চিনা অমসুং ভারত খক্তনি – ২০০৫তা চিনা এ-/এ২গী রেতিং পীখি অমসুং হৌজিক ভারত অসি বি.বি.বি.-/বি.এ.এ.৩গী রেতিং পীখ্রে
• ভারতকী সোভরেন ক্রেদিৎ রেতিংনা মাগী ফন্দামেন্তেলশিং তাক্তে:
- মখল কয়াগী পেরামিতরশিংদা এস এনদ পি/মোদীগীদমক এ+/এ১ অমসুং বি.বি.বি.-/বি.এ.এ.৩গী মরক্তা রেতিং পীবা লৈবাকশিংগী মরক্তা তশেংনা খেন্নবা অমা
o পেরামিতরশিংগী সোভরেন রেতিংনা মরম ওইরগা ফংফম থোকপদগী হেন্না হন্থনা রেতিং পীখি
• ক্রেদিৎ রেতিংশিংনা দিফোল্তকী ওইথোকপা লৈহল্লি অমসুং মাগী তৌদম থোকপশিং থুংহন্নবা বোরোৱরগী তৌবা ঙম্বা অদু তাকই:
- ভারতকী জেরো সোভরেন দিফোল্ত হিস্তরীগী খুত্থাংদা থিদোকপগী অপাম্বা অসিদা ৱাহং হংনিঙাই ওইদে তাকখি
o ভারতনা থিদোকপা ঙম্বগী চাং অদু ফোরেন করেন্সীনা হেনবা অতাবা শেন্দোন অমসুং ফোরেক্স রিজর্বসনা ওনবা য়াই
• ভারতকী সোবরেন ক্রেদিৎ রেতিং হোংবা অসিনা মেক্রোইকনোমিক ইন্দিকেতরশিংগা মরী অমত্তা লৈনদে
• ভারতকী ফিস্কেল পোলিসীনা গুরুদেব তেগোরগী ৱাখল্লোন ‘অকিবা য়াওদবা ৱাখল অমা’ অদু লৈগদবনি
• সোভরেন ক্রেদিৎ রেতিংগী মেথদোলোজী অসি হেন্না মনুং মপান ফাওনা উবা, সবজেক্তিব ওইদবা অমসুং ইকনোমীশিংগী ফন্দামেন্তেল হেন্না খঙনা শেমগদবনি
ইনইক্বেলিতী অমসুং গ্রোথ: কনফ্লিক্ত নত্ত্রা কনভর্জেন্স?
• ইনইক্বেলিতী অমসুং সোসিও-ইকনোমিক আউৎকমশিং নত্ত্রগা ইকনোমিক গ্রোথ অমসুং সোসিও-ইকনোমিক আউৎকমশিংগী মরক্তা লৈরিবা মরী অসি অতোপ্পা চাউখৎপা লৈবাকশিংদগী ভারতকী লৈরিবা অসিগা খেন্নৈ।
• ইনইক্বেলিতী অমসুং পর-কেপিতা ইনকম (গ্রোথ) অনি অসিগা সোসিও-ইকনোমিক ইন্দিকেতরশিংগা লৈনরিবা মরী অসি অতোপ্পা চাউখৎপা ইকনোমীশিংগা মান্ননা ভারত্তদি চপ মান্নৈ
• ইকনোমিক গ্রোথনা ইনইক্বেলিতীদগী লাইরবা চাউখৎহনবদনা হেন্না কান্নবা পী
• ভারতনা লাইরবশিং অসি অৱাবদগী কোকহন্নবা ইকনোমিক গ্রোথতা মখা তানা মীৎয়েং চংবা মথৌ তাই
• ওভরওল পাই চাউথোকহনবা - চাউখৎলক্লিবা ইকনোমী অমদা রিদিস্ত্রিব্যুসন অসি ইকনোমিক পাইগী সাইজনা গ্রোথ লৈরবা খক্তদা ওইথোক্কনি
অরোইবদা, হেল্থকিয়রনা মরু ওইবা মফম কনখ্রে!
• কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিনা হেল্থকিয়র সেক্তর অমসুং অতোপ্পা সেক্তরশিংগা মাগা লৈনরিবা মরী অদুগী মরু ওইবা অদুদা মীৎয়েং থমখি – হেল্থ ক্রাইসিসনা করম্না ইকনোমিক অমসুং সোসিএল ক্রাইসিস ওনহনবগে হায়বা উৎখ্রে
• ভারতকী হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি লাইচৎ থেংনবদা মপাঙ্গল শোল্লি - হেল্থকিয়র পোলিসী অসি ‘সেলেন্সী বাইয়স’ ওইহল্লোইদবনি
• নেস্নেল হেল্থ মিসন (এন.ঐচ.এম.)না লাইরবশিং প্রি-নেতেল/পোস্ত-নেতেল কিয়র অমসুং ইন্সতিত্যুস্নেল দেলিভরীশিং ফংহনবা শিংথানিংঙাই ওইনা হেনগৎহনদুনা ইনক্বিতী হন্থহনবদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌখি
• আয়ুশমান ভারতকা লোইননা পুনশিনদুনা এন.ঐচ.এম.দা মখা তানা মীৎয়েং চংবা মথৌ তাই
• পব্লিক হেল্থকিয়রগী চাদিং অসি জি.দি.পি. ১%দগী ২.৫%-৩%দা হেনগৎপনা অপুনবা হেল্থকিয়রদা তৌবা চাদিংদা আউৎ-ওফ-পোকেৎ এক্সপেন্দিচর তৌবা অসি ৬৫%দগী ৩৫%দা হন্থহনগনি
• ইনফোর্মেসন এসীম্মেত্রি ওইবদগী থোরকপা মার্কেৎ ফেলিয়রশিং অসি য়েংলগা হেল্থকিয়র সেক্তরগী রিগুলেতর অমা মথৌ তাই
- ইনফোর্মেসন এসীম্মেত্রি হন্থহনবনা ইন্সুরেন্স প্রিমিয়ম হন্থহনবা, অফবা প্রদক্তশিং ফংহনবা অমসুং ইন্সুরেন্স পেনিত্রেসন হেনগৎহনবদা মতেং পাংগনি
o হেল্থকিয়র সেক্তরদা ইনফোর্মেসন এসীম্মেত্রি হন্থহনবদা মতেং পাংবা ইনফোর্মেসন য়ুতিলিতীশিং অসি অপুনবগী য়াইফ থৌরাংদা কান্নগনি
• ইন্তর্নেৎ কন্নেক্তিবিতী অমসুং হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ইনবেস্ত তৌবনা মপুং ফানা তেলিমেদিসিন মথৌ তৌহনবা ঙমগনি
প্রোসেস রিফোর্মশিং
• ভারতনা ইকনোমী ওভর-রিগুলেৎ তৌবনা অফবা কম্পাইয়েন্স অমসুং প্রোসেস লৈজরবসু মপুং ফানা রিগুলেসনশিং তৌবা ঙমদে
• ওভর-রিগুলেসনগী সমস্যা অসি থোকহনবগী মরু ওইবা মরমদি আউৎকম খুদিংমক্তা এতেম্প তৌনবা হোৎনবা এপ্রোচনা ওইহনবনি
• রিগুলেসনশিংগী কমপ্লেক্সিতী হেনগৎলকপনা দিসক্রিসন হন্থহন্নবা হোৎনখি মসিগী ফলনা হেন্না ত্রান্সপরেন্ত ওইদবা দিসক্রিসন ওইহনখি
• সোলুসন অদুদি রিগুলেসনশিং লায়থোকহনবা অমসুং অচৌবা সুপর্বিজনদা ইনবেস্ত তৌবনি মসিনা দিসক্রিসন হেনগৎহনগনি
• দিসক্রিসন অসু অদুম ওইনমক ত্রান্সপরেন্সী, এক্স-এন্তি একাউন্তেবিলিতীগী সিস্তেমশিং অমসুং এক্স-পোস্ত রিজোলুসন মেকানিজমশিংগা বেলেন্স ওইহনবা তাই
• মথক্তা থম্লিবা ইন্তেলেকচুএল ফ্রেমৱার্ক অসিনা লেবর কোদশিংদগী হৌরগা বি.পি.ও. সেক্তরদা অচৌবা রিগুলেসনশিং লৌথোকপগী রিফোর্মশিং পুরকখ্রে
রিগুলেতরী ফোরবিয়রেন্স অসি খুদক্কী ওইবা হিদাক্নি তোইনা শিজিন্নগদবা নত্তে!
• গ্লোবেল ফাইনান্সিএল ক্রাইসিসকী মতমদা রিগুলেতরী ফোরবিয়রেন্সনা বোরোৱরশিংদা মতম খরগী ওইবা অৱাবশিং অদু কোকহনবদা মতেং পাংখি
• ফোর্বিয়রেন্স অসি ইকনোমিক রিকভরী মতুংদসু মতম শাংনা চত্থখি মসিনা ইকনোমীদা থোকহন্নিংদবা কয়া থোকহনখি
• বেঙ্কশিংনা মখোয়গী লাইরিকশিংগী ৱিন্দো-দ্রেসিং তৌনবা অমসুং ক্রেদিৎ লান্না শিজিন্ননবা ফোর্বিয়রেন্স ৱিন্দো এক্সপ্লোইৎ তৌখি মসিনা ইকনোমীদা তৌখিবা ইনবেস্তমেন্তগী ক্বালিতী হন্থহনখি
• ফোর্বিয়রেন্স অসি ইকনোমীনা রিকভরী লাকপগী অহানবা খুদোংচানা লৌদুনা তোকথোক্কদবা খুদক্কী ওইবা হিদাকনি, মসি চহি কয়া শাংনা চৎনবা য়াদে
• খুদোংথিবা মতমদা জদজমেন্ত প্রমোৎ তৌনবা, এক্স-পোস্তনা হিন্দসাইৎ বাইয়স খঙদোকপা তাই অমসুং অরানবা জদজমেন্ত নত্ত্রগা অরানবা তৌনবা ৱাখলদগী লাকপা চান্নদবা ফলশিংগা ইক্বেৎ তৌরোইদবনি
• এসেৎ ক্বালিতী রিভ্যু এক্সর্সাইস অমা ফোর্বিয়রেন্স লৌথোকখিবগা খুদক্তা পাঙথোক্কদবনি
• লোনশিং রিকভরী তৌনবা লিগেল ইনফ্রাস্ত্রকচর দে ফেক্তোদা মপাঙ্গল কনখৎহনবা তাই
ইন্নোবেসন: ফগৎলক্লি অদুবু মরু ওইনা প্রাইবেৎ সেক্তরদগী শাফু পীরকপা মথৌ তাই
• ভারতনা সেন্ত্রেল অমসুং সাউথ এসিয়াদা অহানবা রেঙ্ক অমদি লোৱর মিদল-ইনকম গ্রুপ ইকনোমীশিংগী মরক্তা অহুমশুবা ওইদুনা গ্লোবেল ইন্নোবেসন ইন্দেক্স ২০০৭দা শেমখিবদগী অহানবা ওইনা ২০২০দা ভারতনা ইন্নোবেতিং লৈবাক ৫০গী মনুংদা চনবা ঙমখি।
• ভারতকী আর এন্দ দি (জি.ই.আর.দি.)দা গ্রোস দোমেস্তিক এক্সপেন্দিচর অসি মকোক থোংবা ইকনোমী তরাগী মনুংদা খ্বাইদগী তাখি
• ভারতকী পান্দমদি মকোক থোংবা ইকনোমী তরাগা লোইননা ইন্নোবেসনদা চাংদম্নবা ঙমহনবনি
• অপুনবা জি.ই.আর.দি.দা সরকারগী সেক্তরনা অচৌবা সিয়র শরুক তমদুনা মকোক থোংবা ইকনোমী তরাগী চাংচৎকী শরুক অহুম ওইখি
• বিজিনেস সেক্তরনা জি.ই.আর.দি.দা, অপুনবা আর এন্দ দি পর্সনেল অমসুং রিসর্চরশিংদা শরুক তম্লিবা অসি মকোক থোংবা ইকনোমী তরাগা য়েংনবদা খ্বাইদগী নেম্মি
• মসি ইন্নোবেসন্দা তেক্স ইনসেন্তিবশিং ৱাংজরবসু অমদি ইক্বিতী কেপিতেল লৈহল্লবসু ফীভম অসিদা লৈখি
• ভারতকী বিজিনেস সেক্তরনা আর এন্দ দিদা ইনবেস্তমেন্ত তৌবা চাউনা হেনগৎহনবা মথৌ তাই
• লৈবাক অসিগী অপুনবা পেতেন্ত ফাইল তৌখিবা অসিদা ইন্দিয়ন রেসিদেন্তকী সিয়র অসি হৌজিক লৈরিবা ৩৬% অসিদগী হেনগৎহনবা মথৌ তাই হায়রিবা অসি মকোক থোংবা ইকনোমী তরাগী চাংচৎ ওইরিবা ৬২%দগী য়াম্না তাই
• ইন্নোবেসন আউৎপুৎ হেন্না ফগৎহন্নবা ভারতনা ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং বিজিনেস সোফিস্তিকেসন ইন্নোবেসন ইনপুৎশিংগী পর্ফোর্মেন্স হেনগৎহনবদা মীৎয়েং চংবা মথৌ তাই
জে.এ.ৱাই. হো! পি.এম.’জে.এ.ৱাই’ পাইখৎপা অমসুং হেল্থ আউৎকমশিং
• প্রধান মন্ত্রী জন আরোগ্যা য়োজনা (পি.এম.-জে.এ.ৱাই) – ভারত সরকারনা ২০১৮দা খ্বাইদগী শোত্থরবা কাংলুপশিংদা হেল্থকিয়র ফংহন্নবা হৌদোকখিবা মরু ওইবা প্রোগ্রাম অসিনা অতেনবা মতমগী মনুংদা হেল্থকিয়র আউৎকমশিংদা অফবা ফলশিং পুরকখ্রে হায়না উৎখ্রে
• পি.এম.-জে.এ.ৱাই. অসি দাইলাইসিসগুম্বা হাই ফ্রিক্বেন্সী, লো কোস্ত কিয়রদা পাকশন্না শিজিন্নৈ অমসুং কোবিদ লাইচৎ অমসুং লোকদাউনগী মনুংদা মখা তানা শিজিন্নখি
• নেস্নেল ফেমিলী হেল্থ সর্ভে (এন.এফ.ঐচ.এস.-৪)(২০১৫-১৬) অমসুং এন.এফ.ঐচ.এস.-৫ (২০১৯-২০)গী দিফরেন্স-ইন-দিফরেন্স এনলাইসিস পাঙথোকপদা পি.এম.-জে.এ.ৱাই.না পীবা হেল্থ আউৎকমশিং মখাদা পীরি:
- হেল্থ ইন্সুরেন্স কভরেজ হেনগৎপা: হেল্থ ইন্সুরেন্স য়াওবা য়ুমথোংশিংগী মশিং অসি ২০১৫-১৬দা লৈরম্বা অদুদগী ২০১৯-২০দা বিহার, অসাম অমসুং সিক্কিমদা ৮৯% হেনগৎখি অমরোমদা চপ মান্নবা মতম অসিদা ৱেস্ত বেঙ্গলদা ১২% হন্থখি
- ইনফেন্ত মোর্তেলিতী রেৎতা হন্থবা: ২০১৫-১৬দা লৈরম্বা অদুদগী ২০১৯-২০দা ইনফেন্ত মোর্তেলিতী রেৎ অসি ৱেস্ত বেঙ্গলদা ২০% হন্থখি অমসুং য়ুম্লোন্নরিবা রাজ্য অহুমদা ২৮% হন্থখি।
- চহি-৫গী মখাদা লৈবগী মোর্তেলিতী রেৎ হন্থবা: বেঙ্গলনা ২০% হন্থখি অমরোমদা য়ুম্লোন্নরিবশিংদা ২৭% হন্থখি।
- কন্ত্রাসেপ্সন, ফিমেল স্তেরিলাইজেসন অমসুং পিল মোদর্ন মেথদশিং অসি শিজিন্নবগী চাং অসি য়ুম্লোন্নরিবা রাজ্যশিংদা মথং শিৎনা ৩৬%, ২২% অমসুং ২৮% ওইখি অমরোমদা ৱেস্ত বেঙ্গলদা অহোংবা অসি চাউনা উখিদে
- অমরোমদা ৱেস্ত বেঙ্গলনা অঙাং নাউরোন খুবা অসি চাউথোকহনবদা হন্থবা উখিদ্রবসু য়ুম্লোনরিবা রাজ্যশিংদা ৩৭% হন্থবগী রেকোর্দ তৌখি
- মোদর এন্দ চাইল্দ কিয়রগী তোঙান তোঙানবা মেত্রিক্সশিংদা ফগৎলকপা অসি ৱেস্ত বেঙ্গলদগী য়ুম্লোন্নরিবা রাজ্য অহুমনা হেনখি
• ঐখোয়না পি.এম.জে.এ.ৱাই. ইমপ্লিমেন্ত তৌবা রাজ্য পুম্নমক অমদি তৌদবা রাজ্যশিংগা য়েংনবা মতমদা হেল্থ ইফেক্তশিং অসি চপ মান্না উৎপা উবা ফংখি
• অপুনবগী ওইনা চাংদম্নবা অসিনা পি.এম.জে.এ.ৱাই. ইমপ্লিমেন্ত তৌবা রাজ্য পুম্নমক অমদি তৌদবা রাজ্যশিংগা য়েংনবা মতমদা তোঙান তোঙানবা হেল্থ আউৎকমশিংদা চাউনা ফগৎলকপা উবা ফংখি
বেয়র নেসিসিতীজ
• ২০১২গা চাংদম্নবদা লৈবাক অসিগী রাজ্য পুম্নমক্তা ২০১৮দা ‘বেয়র নেসিসিতীজ’ একসেস তৌবা হেনগৎখি
o কেরেলা, পঞ্জাব, হরিয়ানা অমসুং গুজরাত্তা খ্বাইদগী ৱাংখি অমরোমদা ওরিশা, ঝার্খন্দ, ৱেস্ত বেঙ্গল অমসুং ত্রিপুরাদা খ্বাইদগী তাখি
o ঈশিং ফংহনবা, হাউসিং, সেনিতেসন, মাইক্রো-এনভাইরনমেন্ত অমসুং অতোপ্পা ফেসিলিতীশিং হায়রিবা দাইমেন্সন মঙা অসিদা ফগৎলকখি
o চোত্থহৌরবা রাজ্যশিংনা ২০১২দগী ২০১৮দা ফগৎলক্তুনা খুঙ্গং অমসুং সহরগী মফমশিংদা ইন্তর-স্তেৎকী খেন্নবশিং হন্থরকখি
o খুঙ্গং অমসুং সহরগী মফমশিংদা ইনাক খুনবা ইমুংশিংগা চাংদম্নবা মতমদা লাইরবা ইমুংশিংদা হেন্না মশিং য়াম্না হেনগৎখি
• ‘বেয়র নেসিসিতীজ’ ফংহনবা হেনগৎপনা ইনফেন্ত মোর্তেলিতী অমসুং চহি-৫গী মখাগী মোর্তেলিতী রেৎ অসিগুম্বা হেল্থ ইন্দিকেতরশিং অসি ফগৎহনবা ঙমখি অমসুং মসিনা তুংলমচৎকী এজুকেসন ইন্দিকেতরদসু ফগৎহনবা ঙমখি
• রাজ্যশিংদা, খুঙ্গং অমসুং সহরগী মরক্তা অমদি ইনকম গ্রুপশিংগী মরক্তা বেয়র নেসিসিতীজ ফংহনবদা খেন্নবা লৈরিবা অসি লৈহন্নদনবা হোৎনবা তাই
• খেন্নবশিং অসি হন্থহনবদা জল জীবন মিসন, এস.বি.এম.-জি., পি.এম.এ.ৱাই.-জি. অসিনচিংবা স্কীমশিং অসিনা চুন্নবা লালোং শেমগৎপা মথৌ তাই
• বেয়র নেসিসিতীজ ফংবগী ফীভম য়েংশিন্নবা পুম্নমক/তার্গেৎ তৌবা জিলাশিংদা জিলাগী থাক্তা চুন্নবা ইন্দিকেতরশিং অমসুং মেথদোলোজী শিজিন্নদুনা অচৌবা এন্যুএল হাউসহোল্দ সর্ভে দেতাদা য়ুম্ফম ওইবা বেয়র নেসিসিতীজ ইন্দেক্স (বি.এন.আই.) শেম্বা য়াই
ফিস্কেল দেবেলপমেন্তশিং
• লৈবাক কয়ানা ফ্রন্ত-লোদেদ ওইবা অচৌবা স্তিমুলস পেকেজ পাইখৎপা অসিগী ওন্নতৈনবদা ভারতনা কোবিদ-১৯ লাইচৎকী শাফু অসিদগী শেন্মীৎলোন রিকভরী তৌনবা খ্বাইদগী চুন্নবা কেলিবরেতেদ এপ্রোচ অমা পাইখৎখি
• ২০২০-২১দা অহানবদা এক্সপেন্দিচর পোলিসী অসিনা শোত্থরবা কাংলুপ মতেং পাংবদা পান্দম থমখি অদুবু লোকদাউন লাউথোকখিবদগী ওভরওল দিমান্দ অমসুং কেপিতেল স্পেন্দিং হেনগৎহন্নবা নৌহৌনা শেমদোকখি
• থাগী ওইনা জি.এস.তি. খোমগৎপা অসি থংনা-থংননা হৌখিবা থা অহুমদা লুপা করোর লাখ ১ হেনদুনা জি.এস.তি. চৎনখিবদগী দিসেম্বর ২০২০ ফাওবদা খ্বাইদগী ৱাংবা ওইখি
• তেক্স এদমিনিস্ত্রেসন্দা রিফোর্মনা ত্রান্সপরেন্সী অমসুং একাউন্তেবিলিতী পুরকপা হৌখি অমসুং পুকচেল শেংবা তেক্স-পেয়রশিংগী এক্সপরিয়েন্স হেনগৎহনদুনা ইনসেন্তিবাইজ তেক্স কম্প্লাইয়েন্স লৈহনখি
• লাইচৎ অসিগী অরাবা মতম অসিদা রাজ্যশিংদা মতেং পাংনবা লেপ্পা লৈতনা খোঙথাংশিং কেন্দ্র সরকারনা লৌখৎখি
এক্সতর্নেল সেক্তর
• কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিনা গ্লোবেল ত্রেদ চাউনা হন্থহনখি, তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংগী করেন্ত একাউন্ত বেলেন্সশিং অমসুং করেন্সীশিংদা ইমপ্লিকেসনশিংগা লোইননা কম্মোদিতী মমল হন্থবদা অমসুং এক্সতর্নেল ফাইনান্সিংগী কন্দিসন তাইৎ ওইশিনখি
• ভারতকী ফোরেক্স রিজর্বস অসি জনুৱারী ০৮, ২০২১দা য়ু.এস. দোলর বিলিয়ন ৫৮৬.১ ওইদুনা খ্বাইদগী ৱাংবা ওইদুনা থা ১৮গী ইম্পোর্তকী মমল ওইখি
• ভারতনা অচৌবা কেপিতেল ইনফ্লোশিংগা লোইননা করেন্ত একাউন্ত সর্প্লস লৈহনদুনা এফ.ৱাই.২০১৯-২০গী ক্যু৪দা লৈখিবা বি.ও.পি. সর্প্লস অদু য়ৌহনখি
• কেপিতেল একাউন্ততা লৈরিবা বেলেন্স অসি অচৌবা এফ.দি.আই. অমসুং এফ.পি.আই. ইনফ্লোশিংনা ঙমহনখি:
o এফ.ৱাই.২০১৯-২০গী অহানবা থা তরেৎকা চাংদম্নবদা ১৪.৮% ৱাংদুনা এপ্রিল-ওক্তোবর, ২০২০গী মনুংদা নেৎ এফ.দি.আই. ইনফ্লো য়ু.এস. দোলর ২৭.৫ বিলিয়ন ওইখি
o হৌখিবা চহিগী চপ মান্নবা মতম অসিগা চাংদম্নবদা এপ্রিল-দিসেম্বর, ২০২০গী মনুংদা নেৎ এফ.পি.আই. ইনফ্লো য়ু.এস. দোলর ২৮.৫ বিলিয়ন ওইখি
• ঐচ১:এফ.ৱাই.২১দা মর্চেন্দাইজ ইম্পোর্তশিংদা খজিক হন্থবা অমসুং ত্রেবেল সর্ভিসেসতা আউৎগো হন্থবা অসিনা মরম ওইরগা:
o করেন্ত রিসিৎ (১৫.১%)দগী করেন্ত পেমেন্ত (৩০.৮%) চাউনা হন্থখি
o য়ু.এস. দোলর বিলিয়ন ৩৪.৭ (জি.দি.পি. ৩.১%)গী করেন্ত একাউন্ত সর্প্লস
• চহি ১৭কী মতুংদা ভারতনা এন্যুএল করেন্ত একাউন্ত সর্প্লস অমগা লোইননা লোইশিনগনি
• হৌখিবা চহিগী চপ মান্নবা মতম অসিগা চাংদম্নবদা এপ্রিল-দিসেম্বর, ২০২০দা ভারতকী মর্চেন্দাইজ ত্রেদ দেফিসিৎ অসি য়ু.এস. দোলর বিলিয়ন ৫৭.৫ ওইদুনা তাখি
• এপ্রিল-দিসেম্বর, ২০২০দা মর্চেন্দাইজ এক্সপোর্ত অসি য়ু.এস. দোলর বিলিয়ন ২০০.৮ ওইদুনা এপ্রিল-দিসেম্বর ২০১৯দা য়ু.এস. দোলর বিলিয়ন ২৩৮.৩ ওইরম্বদগী ১৫.৭ হন্থখি:
o রিভ্যু তৌখিবা মতম অসিগী মনুংদা পেত্রোলিয়ন, ওইল অমসুং লুব্রিকেন্ত (পি.ও.এল.) এক্সপোর্ত অসিনা এক্সপোর্ত পর্ফোর্মেন্সতা নেগাতিব ওইখি
o এন-পি.ও.এল. এক্সপোর্তশিং অসি পোজিতিব ওইখি অমসুং ২০২০-২১গী ক্যু৩দা এক্সপোর্ত পর্ফোর্মেন্স হেনগৎহনবদা মতেং পাংখি
o এন-পি.ও.এল. এক্সপোর্তশিং মনুংদা, লৌউ-শিংউ অমসুং মরী লৈনবা প্রদক্তশিং, দ্রগশিং অমসুং ফার্মাকোতিকেল অমসুং ওরশিং অমসউং মিনরেলশিংদা হেনগৎপগী রেকোর্দ তৌখি
• এপ্রিল-দিসেম্বর, ২০২০দা মর্চেন্দাইজ ইম্পোর্ত অসি য়ু.এস. দোলর বিলিয়ন ২৫৮.৩ ওইদুনা এপ্রিল-দিসেম্বর ২০১৯দা য়ু.এস. দোলর বিলিয়ন ৩৬৪.২ ওইরম্বদগী (-) ২৯.১% হন্থখি:
o পি.ও.এল. ইম্পোর্তশিংদা চাউনা হন্থবনা ওভরওল ইম্পোর্ত গ্রোথ চিংথখি
o ২০২০-২১গী ক্যু১দা ইম্পোর্তশিং চাউনা হন্থখি; সনা অমসুং চান্দিগী ইম্পোর্তশিংদা পোজিতিব গ্রোথ লৈরকপনা অমসুং এন-পি.ও.এল.দা, এন-গোল্দ অমসুং নন-সিলবর ইম্পোর্তশিং খজিক হন্থবা অসিনা মরম ওইরগা মথংগী ক্বাতরশিংদা হন্থরকপা অসি ফরকখি
o হারশিং, বেজিতেবল ওইল, দ্রগশিং অমদি ফার্মাকোতিকেলশিং অমসুং কম্প্যুতর হর্দৱেয়র অমদি পেরিফেরেলশিং অসিনা নন-পি.ও.এল., নন-গোল্দ অমদি নন-সিলবর ইম্পোর্তশিংগী গ্রোথতা পোজিতিব ওইনা শরুক তমখি
• ইম্পোর্তশিং হন্থরকপনা চিনা অমসুং য়ু.এস.কা লোইননা ত্রেদ বেলেন্স ফগৎলকখি
• নেৎ সর্ভিসেস রিসিৎ অসি হৌখিবা চহিগী চপ মান্নবা মতম অসিদা য়ু.এস. দোলর বিলিয়ন ৪০.৫ ওইখিবা অদুগা চাংদম্নবদা এপ্রিল-সেপ্তেম্বর ২০২০দা য়ু.এস.দোলর বিলিয়ন ৪১.৭ ওইদুনা স্তেবল ওইখি
• সর্ভিসেস সেক্তরগী মপাঙ্গল অসি মপুং ওইনা অপুনবা সর্ভিসেস এক্সপোর্তশিংগী ৪৯% ওইরিবা সোফৱেয়র সর্ভিসেসনা ওইহনখি
• মীরৈবাক্তা থবক তৌদুনা লৈরিবা ভারত মচাশিংগী রেমিতেন্সশিং মশক তাক্লিবা নেৎ প্রাইবেৎ ত্রান্সফর রিসিৎ অসি হৌখিবা চহিদা লৈখিবা অদুদগী ৬.৭% হন্থদুনা ঐচ১:এফ.ৱাই.২১দা পুন্না য়ু.এস.দোলর বিলিয়ন ৩৫.৮ ওইখি
• ২০২০গী সেপ্তেম্বরগী অরোইবা শরুক্তা ভারতকী এক্সতর্নেল দেৎ অসি য়ু.এস. দোলর ৫৫৬.২ ওইখি – ২০২০গী মার্চকী অরোইবা শরুক্কা য়েংনবদা য়ু.এস. দোলর বিলিয়ন ২.০ (০.৪%) হন্থখি
• দেৎ ভলনরেবিলিতী ইন্দিকেতরশিংদা ফগৎলকপা:
o ফোরেক্স রিজর্বসকা অপুনবা অমদি শোর্ত-তর্ম দেৎকী রেসিয়ো (ওরিজিনেল অমসউং রেসিদ্যুএল)
o শোর্ত-তর্ম দেৎ (ওরিজিনেল মেচুরিতী)গা এক্সতর্নেল দেৎকী অপুনবা স্তোক্কী রেসিয়ো
o দেৎ সর্ভিস রেসিয়ো (প্রিন্সিপল রিপেমেন্তকা ইন্তরেস্ত পেমেন্ত) অসি মার্চ ২০২০গী অরোইবা শরুক্তা ৬.৫%গা চাংদম্নবদা সেপ্তেম্বর ২০২০গী অরোইবা শরুক্তা ৯.৭% হেনগৎখি
• রুপী এপ্রিসিয়েসন/দেপ্রিসিয়েসন:
o করেনসী-৬গী নোমিনেল ইফেক্তিব এক্সচেঞ্জ রেৎ (এন.ই.ই.আর.) (ত্রেদ-বেজ ৱেৎশিং)দা য়েংবদা মার্চ ২০২০দগী দিসেম্বর ২০২০দা রুপী ৪.১%দা দেপ্রিসয়েৎ তৌখি; রিএল ইফেক্তিব এক্সেঞ্চ রেৎ (আর.ই.ই.আর.)দা ২.৯% এপ্রিসিয়েৎ তৌখি
o করেনসী-৩৬গী নোমিনেল ইফেক্তিব এক্সচেঞ্জ রেৎ (এন.ই.ই.আর.) (ত্রেদ-বেজ ৱেৎশিং)দা য়েংবদা মার্চ ২০২০দগী দিসেম্বর ২০২০দা রুপী ২.৯%দা দেপ্রিসয়েৎ তৌখি; রিএল ইফেক্তিব এক্সেঞ্চ রেৎ (আর.ই.ই.আর.)দা ২.২% এপ্রিসিয়েৎ তৌখি
• আর.বি.আই.না ফোরেক্স মার্কেৎশিংদা য়েংশিল্লকপা অসিনা ফাইনান্সিএল স্তেবিলিতী অমদি পথাপ নাইবা মওংদা লৈহনখি, বোলেতিলিতী অমসুং রুপীগী নকন অমা খক্তগূ ওইবা এপ্রিসিয়েসন কন্ত্রোল তৌখি
• এক্সপোর্ত হেনগৎহন্নবা লৌখৎখিবা থৌরাংশিং:
o প্রদক্সন লিঙ্ক স্কীম (পি.এল.আই.) স্কীম
o রেমিসন ওফ দ্যুতীজ এন্দ তেক্সেস ওন এক্সপোর্তেদ প্রদক্স (আর.ও.দি.তি.ই.পি.)
o লোজিস্তিক্স ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং দিজিতেল ইনিসিএতিবশিং লৌখৎপা হেনগৎহনবা
মনী মেনেজমেন্ত অমসুং ফাইনান্সিএল ইন্তরমেদিএসন
• ২০২০গী মনুংদা এক্কোমোদেতিব মোনিতরী পোলিসী : মার্চ ২০২০দগী রেপো রেৎ বি.পি.এস. ১১৫ হন্থখি
• এফ.ৱাই. ২০২০-২১দা সিস্তেমেতিক লিক্বিদিতী অসি সর্প্লসতা লৈখি। আর.বি.আই.না মখল কয়াগী কনবেন্সনেল অমসুং অনকবেন্সনেল ওইবা খোঙথাংশিং লৌখৎখি:
o ওপন মার্কেৎ ওপরেসনশিং
o লোং তর্ম রেপো ওপরেসনশিং
o তার্গেতেদ লোং তর্ম রেপো ওপরেসনশিং
• সেদ্যুল্দ কম্মর্সিএল বেঙ্কশিংগী গ্রোস নন-পর্ফোর্মিং এসেৎশিংগী রেসিয়ো অসি মার্চ ২০২০গী অরোইবা শরুক্তা ৮.২১% ওইরম্বদগী সেপ্তেম্বর ২০২০গী অরোইবা শরুক্তা ৭.৪৯% হন্থখি
• এফ.ৱাই.২০২০-২১দা অতাবা পোলিসী রেৎশিংনা দিপোজিৎ অমসুং লেন্দিং রেৎশিংদা মোনিতরী ত্রান্সমিসন হেনগৎখি
• এন.আই.এফ.তি.ৱাই.-৫০ অমসুং বি.এস.ই. সেনসেক্সনা জনুৱারী ২০, ২০২১দা মথং শিৎনবা ১৪,৬৪৪.৭ অমসুং ৪৯,৭৯২.১২গী রেকোর্দ ওইনা হাই ক্লোজিং ওইখি
• The recovery rate for the Scheduled Commercial Banks through IBC (since its inception) has been over 45% আই
প্রাইজেস অমসুং ইনফ্লেসন
• হেদলাইন সি.পি.আই. ইনফ্লেসন:
o ফুদ ইনফ্লেসনদা হেনগৎলকপা অসিনা মরম ওইরগা এপ্রিল-দিসেম্বর ২০২০দা চাংচৎতা ৬.৬% ওইখি অমসুং দিসেম্বর ২০২০দা ৪.৬% ওইখি (বেজিতেবল মমলশিং হেনগৎলকপা অসিনা মরম ওইরগা ২০১৯-২০দা ৬.৭% ওইরম্বদগী এপ্রিল-দিসেম্বর ২০২০দা ৯.১% ওইখি)
o কোবিদ-১৯ লোকদাউন্না মরম ওইরগা অহৌবদা অপনবশিং থোকখিবনা মরম ওইরগা প্রাইস মোমেন্তমদা চাউনা হেনগৎলকপনা সি.পি.আই. হেদলাইন অমসুং মাগী সব গ্রুপশিংনা এপ্রিল-ওক্তোবর ২০২০দা ইনফ্লেসন উবা ফংখি
o নবেম্বর ২০২০দা অয়াম্বা সব গ্রুপশিংদা চাংচৎ ওইবা প্রাইজ মোমেন্তম লৈবগা লোইননা পোজিতিব বেজ ইফেক্তনা ইনফ্লেসন কোকহনবদা মতেং পাংখি
• সি.পি.আই. ইনফ্লেসনদা খুঙ্গং-সহরগী খেন্নবা অসি ২০২০দা হন্থখি:
- নবেম্বর ২০১৯দগী সি.পি.আই.-রুরেল ইনফ্লেসনগা সি.পি.আই.-অর্বান ইনফ্লেসনগী মরক্তা লৈরিবা খেন্নবা অদি মাংহনখি
- হৌজিক্তি ফুদ ইনফ্লেসন অসি অয়াম্বনা কনভর্জ তৌখ্রে
- ফ্যুএল অমসুং লাইৎ, ক্লোথিং অমসুং ফুৎৱেয়র, মিসিলেনস অসিনচিংবদা অতোপ্পা সি.পি.আই. কম্পোনেন্তশিংদা রুরেল-অর্বান ইনফ্লেসনদা দাইভর্জেন্স লৈবা উবা ফংখি
• এপ্রিল-দিসেম্বর, ২০১৯ লোইননা এপ্রিল-দিসেম্বর ২০২০-২১গী মনুংদা সি.পি.আই.-সি. ইনফ্লেসনগী মরু ওইবা দ্রাইভর অসি ফুদ অমসুং বেবরেজ গ্রুপশিংনা ওইখি:
- এপ্রিল-দিসেম্বর, ২০১৯গী মনুংদা ৫৩.৭% ওইখিবা অদুগা চাংদম্নবদা এপ্রিল-দিসেম্বর, ২০২০গী মনুংদা ৫৯%দা হেনগৎহনখি
• জুন ২০২০ অমসুং নবেম্বর ২০২০গী মরক্তা থালিগী মমল হেনগৎখি অদুম ওইনমক দিসেম্বর থাদা খঙতা তাদুনা তঙাই ফদবা ফুদ কম্মোদিতী কয়াগী মমলশিং তাখি হায়বা উৎলি
• রাজ্য-রাজ্যগী লৈরিবা মওং:
- চৎলিবা চহি অসিদা রাজ্য অয়াম্বদা সি.পি.আই.-সি. ইনফ্লেসন হেনগৎখি
- রেজিনেল ভেরিএসন লৈখি
- হৌখিবা চহিগী চপ মান্নবা মতমগী মনুংদা (-) ০.৩%দগী ৭.৬% অদুগা চাংদম্নবদা জুন-দিসেম্বর ২০২০গী মনুংদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা ইনফ্লেসনগী চাং ৩.২%দগী ১১% ফাওবা ওইখি
• ইন্দেক্সতা ফুদ আইতেমশিংগী ৱেৎ চাং ৱাংবনা মরম ওইরগা ওভরওল সি.পি.আই.-সি. ইনফ্লেসননা ফুদ ইনফ্লেসন থোকহনখি
• ফুদ আইতেমশিংগী মমলশিং স্তেবিলাইজ তৌনবা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিং:
- তিলহৌগী এক্সপোর্তশিং থিংজিনবা
- তিলহৌদা স্তোক লিমিৎ ইম্পোস তৌবা
- হৱায়শিং ইম্পোর্ত তৌবদা থমখিবা অথিংবশিং কোমথোকপা
• সনাগী মমলশিং:
- কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা শেন্মীৎলোনগী তম্বা ঙমদবশিং অসিগী মরক্তা ইন্বেস্তরশিংনা সনা অসি সেফ হেবেন ইনবেস্তমেন্ত ওইনা লৌদুনা ইনবেস্ত তৌবা হেনগৎখি
- অতোপ্পা এসেৎশিংগা চাংদম্নবদা সনা অসি এফ.ৱাই.২০২০-২১গী মনুংদা রিতর্ন ৱাংখি
• ইম্পোর্ত পোলিসী ৱারেন্তশিংগী চেকশিল ৱা লেপ্পা লৈতনা পীখি:
- ইম্পোর্ত তৌবা চান্নবা থাওশিংগী মপাল তাংবা হেনগৎলকপনা ইম্পোর্ত প্রাইসশিংদা খুদোংথিনিংঙাই ওইবা ফ্লকচ্যুএসন থোকহনখি
- ইম্পোর্তনা মরম ওইরগা দোমেস্তিক ইদিবল ওইল মার্কেৎকী পুথোকপা অমসুং মমলশিংদা অকাইবা পীবগা লোইননা হৱায় অমসুং চান্নবা থাওশিংগী ইম্পোর্ত পোলিসীদা তোয়না অহোংবশিং থোকহনবনা লৌমীশিং/প্রদ্যুসরশিংদা চমম্নবা থোকহনখি অমসুং ইম্পোর্তশিং থেংথহনখি
সস্তেনেবল দেবেলপমেন্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জ
• ভারতনা এস.দি.জি.শিং পোলিসীশিং, স্কীমশিং অমসুং প্রোগ্রামশিং মেনস্ত্রীম তৌনবা মখল কয়াগী প্রোএক্তিব ওইবা খোঙথাংশিং লৌখৎখি
• সস্তেনেবল দেবেলপমেন্তদা য়ুনাইতেদ নেসন্স হাই-লেবেল পোলিতিকেল ফোরম (ঐচ.এল.পি.এফ.)দা ভোল্যুন্তরী নেস্নেল রিভ্যু (ভি.এন.আর.) উৎখি
• ২০৩০ এজেন্দাগী মখাদা পান্দমশিং ফংনবা হোৎনবা লালোং অমা হেক্তদা এদ.দি.জি.শিং লোকেলাইজেসন মরু ওই
- এস.দি.জি.শিং ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা তোঙান তোঙানবা রাজ্য/য়ু.তি.দা ইন্সতিত্যুস্নেল স্ত্রকচরশিং শেমগৎখি অমসুং মপুং ফানা কো-ওর্দিনেসন অমসুং কভর্জেন্স তৌনবগীদমক জিলাগী থাকশিংদা লৈরিবা বিভাগ খুদিংদা নোদেল মেকানিজমশিং লৈহনখি
• অমুক্তা থোকখিদ্রিবা কোবিদ-১৯ লাইচৎকী অৱাবা লৈরবসু চাউখৎ থৌরাংগী লালোংদা সস্তেনেবল দেবেলপমেন্ত মরু ওইখি
• নেস্নেল এক্সন প্লান ওন ক্লাইমেৎ চেঞ্জ (এন.এ.পি.সি.সি.)গী মখাদা নেস্নেল মিসন নিপান্না ক্লাইমেৎ রিস্কশিংদা এদাপ্তেসন, মিতিগেসন অমসুং প্রিপিয়র্দনেসকী পান্দমশিংদা মীৎয়েং থমখি
• ভারতকী নেস্নেলী দিতর্মাইন কন্ত্রিব্যুসন্স (এন.দি.সি.)না ক্লাইমেৎ চেঞ্জ এক্সনগী মরু ওইবা ইনেব্লর অসি ফাইনান্সনা ওইখি
• লৈবাক অসিনা তার্গেৎশিং চাউনা থম্বা অসিনা ফাইনান্সিং কন্সিদরেসনশিং মরু ওইখি
• চাউখৎলপা লৈবাকশিংদা ২০২০ ফাওবদা ক্লাইমেৎ ফাইনান্সিং তৌনবা য়ু.এস. দোলর বিলিয়ন ১০০ মোবিলাইজ তৌনবা অপুনবা পান্দম অদু ইলুসিব ওইখি
• সি.ও.পি.২৬ ২০২১দা য়ৈথোকখিবনা নেগোসিএসনশিং অমসুং পোস্ত-২০২৫কী পান্দমশিং খঙহনবা অতোপ্পা ইভিদেন্স-বেজ ৱার্ক্কী মতম য়াম্না পীখিদে
• গ্লোবেল বোন্দ মার্কেৎশিংদা ওভরওল গ্রোথ লৈরবসু গ্রীন বোন্দ ইসুয়েন্স অসি কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইরগা ২০১৯দগী ২০২০গী ময়াই য়ৌরকপদা তপথখি
• ‘ইন্তরনেস্নেল সোলর এলাইয়েন্স (আই.এস.এ.)না থৌরাং অনি লোঞ্চ তৌখ্রে – “ৱর্ল্দ সোলর বেঙ্ক” অমসুং “ৱান সন ৱান ৱর্ল্দ গ্রিদ ইনিসিয়েতিব’ – অসিনা মালেম পুম্বদা সোলর ইনর্জী রিভোলুসন পুরক্নবা শেমখি
লৌউ-শিংউ অমসুং ফুদ মেনেজমেন্ত
• ভারতকী লৌউ-শিংউ (অমসুং মরী লৈনবা থবক-থৌরমশিং) সেক্তরনা ২০২০-২১গী মনুংদা অরেপ্পা মমলদা গ্রোথ ৩.৪% লৈবগা লোইননা কোবিদ-১৯না তৌহনখিবা লোকদাউনগী খুদোংচাদবশিংগী মরক্তা মপাঙ্গল কল্লি হায়বা উৎখি
• ২০১৯-২০দা লৌউ-শিংউ অমসুং মরী লৈনবা সেক্তরশিংগী লৈবাক অসিগী গ্রোস ভেল্যু এদেদ (জি.ভি.এ.)দা লৈরিবা সিয়র অসি করেন্ত প্রাইস ১৭.৮% ওইখি (সি.এস.০.-প্রোবিজনেল এস্তিমেৎ ওফ নেস্নেল ইনকম, মে ২৯, ২০২০)
• জি.ভি.এ.গা মরী লৈনবা গ্রোস কেপিতেল ফোর্মেতিব (জি.সি.এফ.) অসি ২০১৩-১৪দা ১৭.৭% ওইরম্বদগী ২০১৮-১৯দা ১৬.৪% গী ফ্লকচ্যুএসন ত্রেন্দ অমা উখি লোইননা ২০১৫-১৬দা ১৪.৭% তাখি
• লৌউ-শিংউগী চহি ২০১৯-২০দা (ফোর্থ এদভান্স এস্তিমেৎ) লৈবাক অসিগী তোতেল ফুদ গ্রেন প্রদক্সন অসি ২০১৮-১৯দগী মিলিয়ন তন ১১.৪৪ ওইখি
• ২০১৯-২০দা থমখিবা তার্গেৎ লুপা করোর ১৩,৫০,০০০গা য়েংনবদা একচ্যুএল এগ্রিকলচরেল ক্রেদিৎ ফ্লো অসি লুপা করোর ১৩,৯২,৪৬৯.৮১ ওইখি: ২০২০-২১গী তার্গেৎ অসি লুপা করোর ১৫,০০,০০০ ওইখি অমসুং নবেম্বর ৩০, ২০২০ ফাওবদা কাইথখিবা অসি লুপা করোর ৯,৭৩,৫১৭.৮০নি
-
- ফেব্রুৱারী ২০২০দা বজেৎ লাউথোকখিবা মতুংদা প্রধান মন্ত্রীগী আত্মানির্ভর ভারত পেকেজকী শরুক ওইনা কিসান ক্রেদিৎ কার্দশিং (কে.সি.সি.) ফংহন্নবা মিল্ক কোওপরেতিবস এন্দ মিল্ক প্রদ্যুসর কম্পনীশিংগী দাইরীগী লৌমী করোর ১.৫ তার্গেৎ তৌখি
- ২০২১গী জনুৱারীগী ময়াই ফাওবদা ঙামী অমসুং ঙাগী লৌমীশিংদা কিসান ক্রেদিৎ কার্দ (কে.সি.সি.) পুন্না ৪৪,৬৭৩ ইস্যু তৌখি অমসুং ঙামী অমসুং ঙাগী লৌমীশিংগী এপ্লিকেসন লাখ ৪.০৪ অসি বেঙ্কশিংদা ইসু তৌনবা তোঙান তোঙানবা স্তেজশিংদা লৈরি।
• প্রধান মন্ত্রী ফসল বীমা য়োজনা চহি অমদগী চহি অমদা লৌমী করোর ৫.৫ হেনবগী এপ্লিকেসন কভর তৌই।
-
- জানুৱারী ১২, ২০২১ ফাওবদা লুপা করোর ৯০,০০০গী শেমফম পীথোখ্রে
- আধার লিঙ্কেজগী খুত্থাংদা লৌমীশিংগী একাউন্তশিংদা হকথেংননা ক্লেমশিং থুনা পীথোকপা
- কোবিদ-১৯ লোকদাউন মতমদা লৌমী লাখ ৭০না কান্নবা ফংখি মসুং লুপা করোর ৮৭৪১.৩০গী ক্লেমশিং ত্রান্সফর তৌখি।
• পি.এম. কিশান স্কিমগী মখাদা ফাইনান্সিএল বেনিফিৎকী ৭শুবা ইন্সতোলমেন্ততা দিসেম্বর ২০২০দা লৈবাক অসিগী লৌমী করোর ৯গী ইমুং মনুংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা হকথেংননা লুপা করোর ১৮০০০গী শেনফম দিপোজিৎ তৌখি
• ২০১৯-২০গী মতমদা ঙা পুথোকপা অসি মিলিয়ন মেত্রিক তোন ১৪.১৬ য়ৌদুনা হৌজিক ফাওবদা খ্বাইদগী য়াম্বা ওইখি:
-
- লৈবাক অসিগী শেন্মীৎলোন্দা ফিসরিজ সেক্তরগী জি.ভি.এ. অসি লুপা ২,১২,৯১৫ মতেং পাংদুনা অপুনবা লৈবাক্কী জি.ভি.এ.গী ১.২৪% অমসুং লৌউ শিংউগী জি.ভি.এ.গী ৭.২৮% ওইখি।
• ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজ (এফ.পি.আই.) সেক্তর অসি ২০১১-১২দগী ২০১৮-১৯গী চহি মঙাগী মনুংগী মমলদা লৌউ-শিংউগী ৩.১২% মেন্যিফেকচরিংগী ৮.২৫গা চাংদম্নবদা চাওরাক্না ৯.৯৯%গী এন্যুল গ্রোত্থ রেৎ (এ.এ.জি.আর.)দা হেনগৎলক্লি।
• প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান অন্না য়োজনা:
-
- এন.এফ.এস.না পীফম থোকপশিং অদুগী মথক্তা বেনিফিসরী করোর ৮০.৯৬দা নভেম্বর, ২০২০ ফাওবদা লেম্না চেং-হৱাইশিং য়েন্থোকখি।
- চেং-হৱাই এল.এম.তি. ২০০গী মথক্তা পীদুনা লুপা করোর ৭৫০০০ অপুনবা চাদিং অমা তৌখি
• আত্মানির্ভর ভারত পেকেজ: চাওরাক্না মাইগ্রেন্ত করোর ৮ (এন.এফ.এস.এ. নত্ত্রগা রাজ্যগী রাসন কার্দ ফংবা য়াওদনা) থা মরি ফাওবা (মেদগী আগস্ত ফাওবা) থা খুদিংগী মী অমমমদা কে.জি.৫ পীবদা চাওরাক্না লুপা করোর ৩১০৯গী সবসিদী মথৌ তাখি।
ইন্দস্ত্রী অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর
• আই.আই.পি.দেতানা শেন্মীৎলোনগী থবক থৌরমশিং অসি অফবা মওংদা ভি-শেপ রিকভরী ওইরি
• আই.আই.পি. অমসুং করোর নিপানগী ইন্দেক্সনা কোবিদ মমাংগী থাক্তা অমুক চিংখৎলি
• নভেম্বর-২০১৯গী ২.১%গী গ্রোত্থকা চাংদম্নবদা আই.আই.পি.দা ব্রোদ বেজ রিকভরীনা মরম ওইরগা নভেন্বর-২০২০দা (-) ১.৯%দা লৈহনখ্রে অদুগা এপ্রিল-২০২০দনা (-) ৫৭.৩%দা খংহন-হন্থখি
• সরকারনা কেপিতেল এক্সপেন্দিচর হেনগৎহনবা, ভেক্সিনেসন দ্রাইব অমসুং মতম কুইনা পন্দুনা লৈরক্লবা থবক থৌরমশিং পাংথোক্নবা ৱারেপ লৌবনা ইন্দস্ত্রীগী ওইবা থবক থৌরমশিংদা ফগৎলকপা অমসুং মরা চেৎপা হেনগৎলক্লি।
• ভারতকী জি.দি.পি.গী ১৫%গা মান্নবা পেকেজ অমগা লোইননা আত্মানির্ভর ভারত অভিয়ান লাওথোকখ্রে
• ভারতকী ইজ ওফ দুইং ব্যুজিনেস (ই.ও.দি.বি.) ইন্দেক্সতা ভারতকী রেঙ্ক অসি ২০১৮গী দুইং ব্যুজিনেস রিপোর্ত (দি.বি.আর.)গী ৭৭শুবা পোজিসন্দগী ২০২০দা ৬৩শুবা পোজিসন্দা হেনগৎখ্রে:
-
- ভারতনা ইন্দিকেতর ১০গী মনুংদা পোজিসন ৭তা ফগৎলকখ্রে
- চহি অহুমদা রেঙ্ক ৬৭ হাইগৎলক্তুনা থংনা-থংননা অহুমলক ওইনা ভারত অসি ফগৎলক্লিবা লৈবাক ১০গী মনুংদা অমা ওইখ্রে
- মসি ২০১১দগী অচৌবা লৈবাক অমা খ্বাইদগী চাওনা ফগৎলকপা ওইরি
• এফ.দি.আই. ইকুইতী ইনফ্লোশিং অসি এফ.আই.১৯গী য়ু.এস.$ ৪৪.৩৭গা চাংদম্নবদা এফ.ৱাই.২০দা য়ু.এস.$ ৪৯.৯৮ ওইখি:
-
- মসি এফ.ৱাই.২১গী য়ু.এস.$ বিলিয়ন ৩০.০নি। (সেপ্তেম্বর-২০২০ ফাওবা)
- এফ.দি.আই. ইকুইতী ফ্লোগী বল্ক অসি নন-মেন্যুফেকচরিং সেক্তরদনি।
- মেন্যুফেকচরিং সেক্তরগী মনুংদা ওতোমোবাইল, তেলিকম্ম্যুনিকেসন, মেতল্লর্জিকেল, নন-কনভেনস্নেল ইনর্জী, কেমিকেল (ফর্তিলাইজরশিং য়াওদনা), ফুদ প্রোসেসিং, পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাসকুম্বা ইন্দস্ত্রীশিংনা এফ.দি.আই.গী বল্ক ফংখি।
• ভারতকী মেন্যুফেকচরিং কেপাবিলিতিশিং অমসুং এক্সপোর্তশিং হেনগৎহন্নবা আত্মানির্ভর ভারতকী মখাদা মরুওইবা সেক্তর ১০ সরকারনা প্রদক্সন-লিঙ্ক ইন্সেন্তিব (পি.এল.আই.) স্কিম লাওথোকখ্রে:
-
- অপুনবা চাদিং লুপা করোর লাখ ১.৪৬ অমসুং অখন্নবা সেক্তরগী ফাইনান্সিএল লিমিৎশিংগা লোইননা মরী লৈনবা মন্ত্রালয়শিংনা ইম্প্লিমেন্ত তৌগনি
সর্ভিস সেক্তর
• ভারতকী সর্ভিস সেক্তর অসি ঐচ.১: এফ.ৱাই.২০২০-২১গী মনুংদা ১৬% ময়া নক্না হন্থখি, কোবিদ-১৯ লাইচৎকী মনুংদা লোকদাউন থমখিবনা কন্তেন্ত-ইন্তেন্সিব নেচর ওইখি।
• সর্ভিসেস পর্চেজিং মেনেজর্স ইন্দেক্স, রেল ফ্রৈত ত্রাফিক, অমসুং পোর্ত ত্রাফিক্কুম্বা মরুওইবা ইন্দিকেতরশিং অসি লোকদাউন মনুংদা খংহাই হাইথরম্বদগী খংহাই হাইগৎলকখ্রে।
• মালেম পুম্বদা অপনবা কয়ামরুম লৈখ্রবসু ভারতকী সর্ভিসেস সেক্তরদা লাকখিবা এফ.দি.আই. ইনফ্লোশিং অসি এপ্রিল-সেপ্তেম্বর ২০২০দা য়ু.এস.$ বিলিয়ন ২৩.৬ য়ৌদুনা ৱাই-ও-ৱাইগী ৩৪% হেনগৎখি।
• সর্ভিসেস সেক্তরনা ভারতকী জি.ভি.এ.গী ৫০%দগী হেনখি অমসুং ভারত্তা লাকখিবা এফ.দি.আই. ইনফ্লোগী শরুক মঙাগী মরী ময়া নক্না ওইখি।
• রাজ্য অমসুং য়ু.তি. ৩৩গী মনুংদা ১৫দা জি.ভি.এ.গী সেক্তর শিয়র অসি ৫০% হেনখি অদুগা অখন্ননা দিল্লী অমসুং চন্দিগরদনা (৮৫%দগী হেন্না) হেনখি।
• অপুনবা এক্সপোর্তকী ৪৮%না সর্ভিসেস সেক্তর ওইখি, হৌখিবা চহি খরা অসিদা পোৎচৈ মরাং কাইনা এক্সপোর্ত তৌখি।
• পোর্তশিংদা শিপ্পিং তর্নএরাউন্দ তাইম অসি ২০১০-১১গী ৪.৬৭দগী ২০১৯-২০দা নুমিৎ ২.৬২দা তঙ্খাই ময়া নক্না হন্থখ্রে।
• ভারতকী স্তার্ত অপ ইকোসিস্তেম অসি কোবিদ-১৯ লাইচৎ লৈজরবসু ফজনা চাওথোরক্লি, য়ুনিকোর্ন ৩৮গী য়ুম ওইনা লৈরিঙৈদা হৌখিবা চহিদা রেকোর্দ ওইনা স্তার্ত অপ ১২ হাপচিনখ্রে।
• হৌখিবা চহি হুম্ফু অসিদা ভারতকী স্পেস সেক্তর অসি শিংথানিংঙাই ওইবা মওংদা চাওথোকখ্রে:
o ২০১৯-২০দা স্পেস প্রোগ্রামশিংদা চাওরাক্না য়ু.এস.$ বিলিয়ন ১.৮ চাদিং তৌখি।
o স্পেস ইকোসিস্তেমদা প্রাইবেৎ প্লেয়রশিং য়াওহন্নবা অমসুং ইনোবেসন অমসুং ইনবেস্তমেন্ত ফংনবা পোলিসী রিফোর্ম কয়ামরুম পাইখৎলি।
সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর, ইম্প্লোইমেন্ত অমসুং হ্যুমেন দিবেলপমেন্ত
• হৌখিবা চহিগা চাংদম্নবদা অপুনবা (কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিং) সোসিএল সেক্তর এক্সপেন্দিচর অসি জি.দি.পি.গী %দা ২০২০-২১দা হেনগৎখ্রে।
• ২০১৯দা ভারতকী ঐচ.আই.দি. রেঙ্ক অসি লৈবাক ১৮৯গী মনুংদা ১৩১দা লৈখি:
o ভারতকী জি.এন.আই. পর কেপিতা (২০১৭ পি.পি.পি. $) অসি ২০১৮গী য়ু.এস.$ ৬,৪২৭দগী ২০১৯দা য়ু.এস.$ ৬,৬৮১দা হেনগৎখ্রে।
o হিংবগী মতম অসি ২০১৮দা চহি ৬৯.৪ ওইরম্বদগী ২০১৯দা চহি ৬৯.৭দা হেনগৎখ্রে।
• লাইচৎ অসিগী মনুংদা ওনলাইন লর্নিং অমসুং রিমোৎ ৱার্কিং মথৌ তাবনা দেতা নেতৱার্ক এক্সেস তৌনবা কম্প্যুতর, লেপতোপ, স্মার্ত ফোননচিংবা ইলেক্ত্রোনিক্স দিভাইসশিং অসি য়াম্না মরু ওইখি।
• জানুৱারী ২০১৯-মার্চ ২০২০ ফাওবগী মতমদা অর্বান সেক্তরশিংদা ৱার্কফোর্সকী অয়াম্বা শরুক্তি চাংনাইবা ফংবা খুশুমক/তোলোপ পীরগা ওইনা শিজিন্নখি। (পি.এল.এফ.এস. কী থা অহুমগী সর্ভে)
• আত্মানির্ভর ভারত রোজগার য়োজনাগী খুত্থাংদা থবক পীবা হেনগৎনবা অমসুং হান্না লৈরম্লবা লেবর কোদশিং অদুবু কোদ ৪দা রেস্নেলাইজ তৌবা অমসুং শেমদোকপগী সরকারগী খোঙথাং।
• ভারত্তা নুপী এল.এফ.পি.আর.গী অনেম্বা থাক:
o পে অমসুং কেরিয়র প্রোগ্রেসনগুম্বা থবক মফমশিংদা হন্থনা য়েংবা তোকহনবা, থবক্কী ইন্সেন্তিবশিং হেনগৎহনবা, নুপী শিন্মীশিংগী মেদিকেল অমসুং সোসিএল সিক্যুরিতীগী কান্নবশিং ফংহনবা মথৌ তাই। নুপীশিংনা নুপাশিংগা চাংদম্নবদা শেল ফংলবা য়ুমগী অমসুং য়েংশিনবগী থবক থৌরমশিংদা হেন্না মতম শিজিন্নরি। (তাইম য়ুজ সর্ভে, ২০১৯)
• নেস্নেল সোসিএল এসিস্তেন্স প্রিগ্রাম (এন.এস.এ.পি.)গী মখাদা লৈবা হান্নগী অহল ওইরবা, লুখ্রাবী অমসুং শোইনাইরবা বেনিফিসরীশিংদা ২০২০গী মার্চতা লাওথোকখিবা পি.এম.জি.কে.পি.গী মখাদা লুপা ১০০০ ফাওবগী শেল ত্রান্সফর তৌখি।
• পি.এম. জন ধন য়োজনাগী মখাদা নুপী বেনিফিসরীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা থা অহুম থংন-থংননা লুপা ৫০০ দিজিতেল ওইনা ত্রান্সর তৌরদুনা পুন্না লুপা করোর ২০.৬৪ ওইখি।
• য়ুমথোং করোর ৮ রোমদা থা অহুমগী গ্যাস সিলিন্দর লেম্না য়েন্থোকখিবা
• নুপী এস.ঐচ.জি. লাখ ৬৩গী কোলেতরেল ফ্রী লেন্দিং অসি লুপা লাখ ১০দগী লুপা লাখ ২০ হেনগত্তুনা য়ুমথোং করোর ৬.৮৫তা মতেং পীরগনি
• ২০২০গী এপ্রিল ১দগী হৌরগা মাহাত্মা গান্ধী এন.আর.ই.জি.এ.গী খুৎশুমল লুপা ১৮২দগী লুপা ২০২দা লুপা ২০ হেনগৎখি।
কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা ভারতনা লান্থেংনবা:
-
- অহানবা চেকশিং থৌরাংশিং ওইনা লৌখৎখিবা লোকদাউন, সোসিএল দিস্তেন্সিং, ত্রাভেল এদভাইজরী, খুৎ-শা হাম্বা, মাস্ক উপ্পানা লাইনা শন্দোকপা হন্থখি।
- তঙাইফদবা হীদাক লাংথকশিং, হেন্দ সেনিতাইজরশিং, মাস্কশিং য়াওনা প্রোতেক্তিব ইকুইপমেন্ত, পি.পি.ই. কিৎশিং, ভেন্তিলেতরশিং, কোবিদ-১৯ তেস্ত তৌনবা অমসুং লায়েংনবা ফেসিলিতীশিংদসু লৈবাক অসিনা আত্মানির্ভর ফংখি।
- লৈবাক অসিদা পুথোকচবা ভেক্সিন অনি শিজিন্নরগা ২০২১গী জানুৱারী ১৬দা মালেমগী খ্বাইদগী চাওবা কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসন দ্রাইব পাংথোকখি।

Ministry of Finance
Key Highlights of Economic Survey 2020-21
29 JAN 2021 3:47PM by PIB Delhi
Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman presented the Economic Survey 2020-21 in the Parliament today. The key highlights of Economic Survey 2020-21, which is dedicated to the COVID Warriors, are as follows:
Saving Lives and Livelihoods amidst a Once-in-a-Century Crisis
• India focused on saving lives and livelihoods by its willingness to take short-term pain for long-term gain, at the onset of the COVID-19 pandemic
• Response stemmed from the humane principle that:
• Human lives lost cannot be brought back
o GDP growth will recover from the temporary shock caused by the pandemic
• An early, intense lockdown provided a win-win strategy to save lives, and preserve livelihoods via economic recovery in the medium to long-term
• Strategy also motivated by the Nobel-Prize winning research by Hansen & Sargent (2001): a policy focused on minimizing losses in a worst-case scenario when uncertainty is very high
• India’s strategy flattened the curve, pushed the peak to September, 2020
• After the September peak, India has been unique in experiencing declining daily cases despite increasing mobility
• V-shaped recovery, as seen in 7.5% decline in GDP in Q2 and recovery across all key economic indicators vis-à-vis the 23.9% GDP contraction in Q1
• COVID pandemic affected both demand and supply:
• India was the only country to announce structural reforms to expand supply in the medium-long term and avoid long-term damage to productive capacities
• Calibrated demand side policies to ensure that the accelerator is slowly pushed down only when the brakes on economic activities are being removed
o A public investment programme centered around the National Infrastructure Pipeline to accelerate the demand push and further the recovery
• Upturn in the economy, avoiding a second wave of infections - a sui generis case in strategic policymaking amidst a once-in-a-century pandemic
State of the Economy in 2020-21: A Macro View
• COVID-19 pandemic ensued global economic downturn, the most severe one since the Global Financial Crisis
• The lockdowns and social distancing norms brought the already slowing global economy to a standstill
• Global economic output estimated to fall by 3.5% in 2020 (IMF January 2021 estimates)
• Governments and central banks across the globe deployed various policy tools to support their economies such as lowering policy rates, quantitative easing measures, etc.
• India adopted a four-pillar strategy of containment, fiscal, financial, and long-term structural reforms:
o Calibrated fiscal and monetary support was provided, cushioning the vulnerable during the lockdown and boosting consumption and investment while unlocking
o A favourable monetary policy ensured abundant liquidity and immediate relief to debtors while unclogging monetary policy transmission
• As per the advance estimates by NSO, India’s GDP is estimated to grow by (-) 7.7% in FY21 - a robust sequential growth of 23.9% in H2: FY21 over H1: FY21
• India’s real GDP to record a 11.0% growth in FY2021-22 and nominal GDP to grow by 15.4% – the highest since independence:
• Rebound to be led by low base and continued normalization in economic activities as the rollout of COVID-19 vaccines gathers traction
• Government consumption and net exports cushioned the growth from diving further down, whereas investment and private consumption pulled it down
• The recovery in second half of FY2020-21 is expected to be powered by government consumption, estimated to grow at 17% YoY
• Exports expected to decline by 5.8% and imports by 11.3% in the second half of FY21
• India expected to have a Current Account Surplus of 2% of GDP in FY21, a historic high after 17 years
• On supply side, Gross Value Added (GVA) growth pegged at -7.2% in FY21 as against 3.9% in FY20:
o Agriculture set to cushion the shock of the COVID-19 pandemic on the Indian economy in FY21 with a growth of 3.4%
o Industry and services estimated to contract by 9.6% and 8.8% respectively during FY21
• Agriculture remained the silver lining while contact-based services, manufacturing, construction were hit hardest, and recovering steadily
• India remained a preferred investment destination in FY 2020-21 with FDI pouring in amidst global asset shifts towards equities and prospects of quicker recovery in emerging economies:
o Net FPI inflows recorded an all-time monthly high of US$ 9.8 billion in November 2020, as investors’ risk appetite returned
o India was the only country among emerging markets to receive equity FII inflows in 2020
• Buoyant SENSEX and NIFTY resulted in India’s market-cap to GDP ratio crossing 100% for the first time since October 2010
• Softening of CPI inflation recently reflects easing of supply side constraints that affected food inflation
• Mild contraction of 0.8% in investment (as measured by Gross Fixed Capital Formation) in 2nd half of FY21, as against 29% drop in 1st half of FY21
• Reignited inter and intra state movement and record-high monthly GST collections have marked the unlocking of industrial and commercial activity
• The external sector provided an effective cushion to growth with India recording a Current Account Surplus of 3.1% of GDP in the first half of FY21:
o Strong services exports and weak demand leading to a sharper contraction in imports (merchandise imports contracted by 39.7%) than exports (merchandise exports contracted by 21.2%)
o Forex reserves increased to a level so as to cover 18 months worth of imports in December 2020
o External debt as a ratio to GDP increased to 21.6% at end-September 2020 from 20.6% at end-March 2020
o Ratio of forex reserves to total and short-term debt improved because of the sizable accretion in reserves
• V-shaped recovery is underway, as demonstrated by a sustained resurgence in high frequency indicators such as power demand, e-way bills, GST collection, steel consumption, etc.
• India became the fastest country to roll-out 10 lakh vaccines in 6 days and also emerged as a leading supplier of the vaccine to neighbouring countries and Brazil
• Economy’s homecoming to normalcy brought closer by the initiation of a mega vaccination drive:
o Hopes of a robust recovery in services sector, consumption, and investment have been rekindled
o Reforms must go on to enable India realize its potential growth and erase the adverse impact of the pandemic
• India’s mature policy response to the ‘once-in-a-century’ crisis provides important lessons for democracies to avoid myopic policy-making and demonstrates benefits of focusing on long-term gains
Does Growth lead to Debt Sustainability? Yes, But Not Vice- Versa!
• Growth leads to debt sustainability in the Indian context but not necessarily vice-versa:
• Debt sustainability depends on the ‘Interest Rate Growth Rate Differential’ (IRGD), i.e., the difference between the interest rate and the growth rate
o In India, interest rate on debt is less than growth rate - by norm, not by exception
• Negative IRGD in India – not due to lower interest rates but much higher growth rates – prompts a debate on fiscal policy, especially during growth slowdowns and economic crises
• Growth causes debt to become sustainable in countries with higher growth rates; such clarity about the causal direction is not witnessed in countries with lower growth rates
• Fiscal multipliers are disproportionately higher during economic crises than during economic booms
• Active fiscal policy can ensure that the full benefit of reforms is reaped by limiting potential damage to productive capacity
• Fiscal policy that provides an impetus to growth will lead to lower debt-to-GDP ratio
• Given India’s growth potential, debt sustainability is unlikely to be a problem even in the worst scenarios
• Desirable to use counter-cyclical fiscal policy to enable growth during economic downturns
• Active, counter-cyclical fiscal policy - not a call for fiscal irresponsibility, but to break the intellectual anchoring that has created an asymmetric bias against fiscal policy
Does India’s Sovereign Credit Rating Reflect Its Fundamentals? No!
• The fifth largest economy in the world has never been rated as the lowest rung of the investment grade (BBB-/Baa3) in sovereign credit ratings:
• Reflecting the economic size and thereby the ability to repay debt, the fifth largest economy has been predominantly rated AAA
o China and India are the only exceptions to this rule – China was rated A-/A2 in 2005 and now India is rated BBB-/Baa3
• India’s sovereign credit ratings do not reflect its fundamentals:
• A clear outlier amongst countries rated between A+/A1 and BBB-/Baa3 for S&P/ Moody’s, on several parameters
o Rated significantly lower than mandated by the effect on the sovereign rating of the parameter
• Credit ratings map the probability of default and therefore reflect the willingness and ability of borrower to meet its obligations:
• India’s willingness to pay is unquestionably demonstrated through its zero sovereign default history
o India’s ability to pay can be gauged by low foreign currency denominated debt and forex reserves
• Sovereign credit rating changes for India have no or weak correlation with macroeconomic indicators
• India’s fiscal policy should reflect Gurudev Rabindranath Tagore’s sentiment of ‘a mind without fear’
• Sovereign credit ratings methodology should be made more transparent, less subjective and better attuned to reflect economies’ fundamentals
Inequality and Growth: Conflict or Convergence?
• The relationship between inequality and socio-economic outcomes vis-à-vis economic growth and socio-economic outcomes, is different in India from that in advanced economies.
• Both inequality and per-capita income (growth) have similar relationships with socio-economic indicators in India, unlike in advanced economies
• Economic growth has a greater impact on poverty alleviation than inequality
• India must continue to focus on economic growth to lift the poor out of poverty
• Expanding the overall pie - redistribution in a developing economy is feasible only if the size of the economic pie grows
Healthcare takes centre stage, finally!
• COVID-19 pandemic emphasized the importance of healthcare sector and its inter-linkages with other sectors - showcased how a health crisis transformed into an economic and social crisis
• India’s health infrastructure must be agile so as to respond to pandemics - healthcare policy must not become beholden to ‘saliency bias’
• National Health Mission (NHM) played a critical role in mitigating inequity as the access of the poorest to pre-natal/post-natal care and institutional deliveries increased significantly
• Emphasis on NHM in conjunction with Ayushman Bharat should continue
• An increase in public healthcare spending from 1% to 2.5-3% of GDP can decrease the out-of-pocket expenditure from 65% to 35% of overall healthcare spending
• A regulator for the healthcare sector must be considered given the market failures stemming from information asymmetry
• Mitigation of information asymmetry will help lower insurance premiums, enable the offering of better products and increase insurance penetration
o Information utilities that help mitigate the information asymmetry in healthcare sector will be useful in enhancing overall welfare
• Telemedicine needs to be harnessed to the fullest by investing in internet connectivity and health infrastructure
Process Reforms
• India over-regulates the economy resulting in regulations being ineffective even with relatively good compliance with process
• The root cause of the problem of overregulation is an approach that attempts to account for every possible outcome
• Increase in complexity of regulations, intended to reduce discretion, results in even more non-transparent discretion
• The solution is to simplify regulations and invest in greater supervision which, by definition, implies greater discretion
• Discretion, however, needs to be balanced with transparency, systems of ex-ante accountability and ex-post resolution mechanisms
• The above intellectual framework has already informed reforms ranging from labour codes to removal of onerous regulations on the BPO sector
Regulatory Forbearance an emergency medicine, not staple diet!
• During the Global Financial Crisis, regulatory forbearance helped borrowers tide over temporary hardship
• Forbearance continued long after the economic recovery, resulting in unintended consequences for the economy
• Banks exploited the forbearance window for window-dressing their books and misallocated credit, thereby damaging the quality of investment in the economy
• Forbearance represents emergency medicine that should be discontinued at the first opportunity when the economy exhibits recovery, not a staple diet that gets continued for years
• To promote judgement amidst uncertainty, ex-post inquests must recognize the role of hindsight bias and not equate unfavourable outcomes to bad judgement or malafide intent
• An Asset Quality Review exercise must be conducted immediately after the forbearance is withdrawn
• The legal infrastructure for the recovery of loans needs to be strengthened de facto
Innovation: Trending Up but Needs Thrust, Especially from the Private Sector
• India entered the top-50 innovating countries for the first time in 2020 since the inception of the Global Innovation Index in 2007, ranking first in Central and South Asia, and third amongst lower middle-income group economies
• India’s gross domestic expenditure on R&D (GERD) is lowest amongst top ten economies
• India’s aspiration must be to compete on innovation with the top ten economies
• The government sector contributes a disproportionately large share in total GERD at three times the average of top ten economies
• The business sector’s contribution to GERD, total R&D personnel and researchers is amongst the lowest when compared to top ten economies
• This situation has prevailed despite higher tax incentives for innovation and access to equity capital
• India’s business sector needs to significantly ramp up investments in R&D
• Indian resident’s share in total patents filed in the country must rise from the current 36% which is much below the average of 62% in top ten economies
• For achieving higher improvement in innovation output, India must focus on improving its performance on institutions and business sophistication innovation inputs
JAY Ho! PM‘JAY’ Adoption and Health outcomes
• Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PM-JAY) – the ambitious program launched by Government of India in 2018 to provide healthcare access to the most vulnerable sections demonstrates strong positive effects on healthcare outcomes in a short time
• PM-JAY is being used significantly for high frequency, low cost care such as dialysis and continued during the Covid pandemic and the lockdown.
• Causal impact of PM-JAY on health outcomes by undertaking a Difference-in-Difference analysis based on National Family Health Survey (NFHS)-4 (2015-16) and NFHS-5 (2019-20) is following:
• Enhanced health insurance coverage: The proportion of households that had health insurance increased in Bihar, Assam and Sikkim from 2015-16 to 2019-20 by 89% while it decreased by 12% over the same period in West Bengal
• Decline in Infant Mortality rate: from 2015-16 to 2019-20, infant mortality rates declined by 20% for West Bengal and by 28% for the three neighbouring states
• Decline in under-5 mortality rate: Bengal saw a fall of 20% while, the neighbours witnessed a 27% reduction
• Modern methods of contraception, female sterilization and pill usage went up by 36%, 22% and 28% respectively in the three neighbouring states while the respective changes for West Bengal were negligible
• While West Bengal did not witness any significant decline in unmet need for spacing between consecutive kids, the neighbouring three states recorded a 37% fall
• Various metrics for mother and child care improved more in the three neighbouring states than in West Bengal.
• Each of these health effects manifested similarly when we compare all states that implemented PM-JAY versus the states that did not
• Overall, the comparison reflects significant improvements in several health outcomes in states that implemented PM-JAY versus those that did not
Bare Necessities
• Access to the ‘bare necessities’ has improved across all States in the country in 2018 as compared to 2012
o It is highest in States such as Kerala, Punjab, Haryana and Gujarat while lowest in Odisha, Jharkhand, West Bengal and Tripura
o Improvement in each of the five dimensions viz., access to water, housing, sanitation, micro-environment and other facilities
o Inter-State disparities declined across rural and urban areas as the laggard states have gained relatively more between 2012 and 2018
o Improved disproportionately more for the poorest households when compared to the richest households across rural and urban areas
• Improved access to the ‘bare necessities’ has led to improvements in health indicators such as infant mortality and under-5 mortality rate and also correlates with future improvements in education indicators
• Thrust should be given to reduce variation in the access to bare necessities across states, between rural and urban and between income groups
• The schemes such as Jal Jeevan Mission, SBM-G, PMAY-G, etc. may design appropriate strategy to reduce these gaps
• A Bare Necessities Index (BNI) based on the large annual household survey data can be constructed using suitable indicators and methodology at district level for all/targeted districts to assess the progress on access to bare necessities.
Fiscal Developments
• India adopted a calibrated approach best suited for a resilient recovery of its economy from COVID-19 pandemic impact, in contrast with a front-loaded large stimulus package adopted by many countries
• Expenditure policy in 2020-21 initially aimed at supporting the vulnerable sections but was re-oriented to boost overall demand and capital spending, once the lockdown was unwound
• Monthly GST collections have crossed the Rs. 1 lakh crore mark consecutively for the last 3 months, reaching its highest levels in December 2020 ever since the introduction of GST
• Reforms in tax administration have begun a process of transparency and accountability and have incentivized tax compliance by enhancing honest tax-payers’ experience
• Central Government has also taken consistent steps to impart support to the States in the challenging times of the pandemic
External Sector
• COVID-19 pandemic led to a sharp decline in global trade, lower commodity prices and tighter external financing conditions with implications for current account balances and currencies of different countries
• India’s forex reserves at an all-time high of US$ 586.1 billion as on January 08, 2021, covering about 18 months worth of imports
• India experiencing a Current Account Surplus along with robust capital inflows leading to a BoP surplus since Q4 of FY2019-20
• Balance on the capital account is buttressed by robust FDI and FPI inflows:
o Net FDI inflows of US$ 27.5 billion during April-October, 2020: 14.8% higher as compared to first seven months of FY2019-20
o Net FPI inflows of US$ 28.5 billion during April-December, 2020 as against US$ 12.3 billion in corresponding period of last year
• In H1: FY21, steep contraction in merchandise imports and lower outgo for travel services led to:
o Sharper fall in current payments (by 30.8%) than current receipts (15.1%)
o Current Account Surplus of US$ 34.7 billion (3.1% of GDP)
• India to end with an Annual Current Account Surplus after a period of 17 years
• India’s merchandise trade deficit was lower at US$ 57.5 billion in April-December, 2020 as compared to US$ 125.9 billion in the corresponding period last year
• In April-December, 2020, merchandise exports contracted by 15.7% to US$ 200.8 billion from US$ 238.3 billion in April-December, 2019:
o Petroleum, Oil and Lubricants (POL) exports have contributed negatively to export performance during the period under review
o Non-POL exports turned positive and helped in improving export performance in Q3 of 2020-21
o Within Non-POL exports, agriculture & allied products, drugs & pharmaceutical and ores & minerals recorded expansion
• Total merchandise imports declined by (-) 29.1% to US$ 258.3 billion during April-December, 2020 from US$ 364.2 billion during the same period last year:
o Sharp decline in POL imports pulled down the overall import growth
o Imports contracted sharply in Q1 of 2020-21; the pace of contraction eased in subsequent quarters, due to the accelerated positive growth in Gold and Silver imports and narrowing contraction in non-POL, non-Gold & non-Silver imports
o Fertilizers, vegetable oil, drugs & pharmaceuticals and computer hardware & peripherals have contributed positively to the growth of non-POL, non-Gold & non-Silver imports
• Trade balance with China and the US improved as imports slowed
• Net services receipts amounting to US$ 41.7 billion remained stable in April-September 2020 as compared with US$ 40.5 billion in corresponding period a year ago.
• Resilience of the services sector was primarily driven by software services, which accounted for 49% of total services exports
• Net private transfer receipts, mainly representing remittances by Indians employed overseas, totaling US$ 35.8 billion in H1: FY21 declined by 6.7% over the corresponding period of previous year
• At end-September 2020, India’s external debt placed at US$ 556.2 billion - a decrease of US$ 2.0 billion (0.4%) as compared to end-March 2020.
• Improvement in debt vulnerability indicators:
o Ratio of forex reserves to total and short-term debt (original and residual)
o Ratio of short-term debt (original maturity) to the total stock of external debt.
o Debt service ratio (principal repayment plus interest payment) increased to 9.7% as at end-September 2020, compared to 6.5% as at end-March 2020
• Rupee appreciation/depreciation:
o In terms of 6-currency nominal effective exchange rate (NEER) (trade-based weights), Rupee depreciated by 4.1% in December 2020 over March 2020; appreciated by 2.9% in terms of real effective exchange rate (REER)
o In terms of 36-currency NEER (trade-based weights), Rupee depreciated by 2.9% in December 2020 over March 2020; appreciated by 2.2% in terms of REER
• RBI’s interventions in forex markets ensured financial stability and orderly conditions, controlling the volatility and one-sided appreciation of the Rupee
• Initiatives undertaken to promote exports:
o Production Linked Incentive (PLI) Scheme
o Remission of Duties and Taxes on Exported Products (RoDTEP)
o Improvement in logistics infrastructure and digital initiatives
Money Management and Financial Intermediation
• Accommodative monetary policy during 2020: repo rate cut by 115 bps since March 2020
• Systemic liquidity in FY2020-21 has remained in surplus so far. RBI undertook various conventional and unconventional measures like:
o Open Market Operations
o Long Term Repo Operations
o Targeted Long Term Repo Operations
• Gross Non-Performing Assets ratio of Scheduled Commercial Banks decreased from 8.21% at end-March, 2020 to 7.49% at end-September, 2020
• The monetary transmission of lower policy rates to deposit and lending rates improved during FY2020-21
• NIFTY-50 and BSE SENSEX reached record high closing of 14,644.7 and 49,792.12 respectively on January 20, 2021
• The recovery rate for the Scheduled Commercial Banks through IBC (since its inception) has been over 45%
Prices and Inflation
• Headline CPI inflation:
o Averaged 6.6% during April-December, 2020 and stood at 4.6% in December, 2020, mainly driven by rise in food inflation (from 6.7% in 2019-20 to 9.1% during April-December, 2020, owing to build up in vegetable prices)
o CPI headline and its sub groups witnessed inflation during April-October 2020, driven by substantial increase in price momentum - due to the initial disruptions caused by COVID-19 lockdown
o Moderated price momentum by November 2020 for most sub groups, coupled with positive base effect helped ease inflation
• Rural-urban difference in CPI inflation saw a decline in 2020:
• Since November 2019, CPI-Urban inflation has closed the gap with CPI-Rural inflation
• Food inflation has almost converged now
• Divergence in rural-urban inflation observed in other components of CPI like fuel and light, clothing and footwear, miscellaneous etc.
• During April-December, 2019 as well as April-December, 2020-21, the major driver of CPI-C inflation was the food and beverages group:
• Contribution increased to 59% during April-December, 2020, compared to 53.7% during April-December, 2019
• Thali cost increased between June 2020 and November 2020, however a sharp fall in the month of December reflecting the fall in the prices of many essential food commodities
• State-wise trend:
• CPI-C inflation increased in most of the states in the current year
• Regional variation persists
• Inflation ranged from 3.2% to 11% across States/UTs during June-December 2020 compared to (-) 0.3% to 7.6% during the same period last year.
• Food inflation driving overall CPI-C inflation due to the relatively more weight of food items in the index.
• Steps taken to stabilize prices of food items:
• Banning of export of onions
• Imposition of stock limit on onions
• Easing of restriction on imports of pulses
• Gold prices:
• Sharp spike as investors turned to gold as a safe haven investment amid COVID-19 induced economic uncertainties
• Compared to other assets, gold had considerably higher returns during FY2020-21
• Consistency in import policy warrants attention:
• Increased dependence on imports of edible oils poses risk of fluctuations in import prices
• Imports impacting production and prices of domestic edible oil market, coupled with frequent changes in import policy of pulses and edible oils, add to confusion among farmers/producers and delay imports
Sustainable Development and Climate Change
• India has taken several proactive steps to mainstream the SDGs into the policies, schemes and programmes
• Voluntary National Review (VNR) presented to the United Nations High-Level Political Forum (HLPF) on Sustainable Development
• Localisation of SDGs is crucial to any strategy aimed at achieving the goals under the 2030 Agenda
• Several States/UTs have created institutional structures for implementation of SDGs and also nodal mechanisms within every department and at the district levels for better coordination and convergence
• Sustainable development remains core to the development strategy despite the unprecedented COVID-19 pandemic crisis
• Eight National Missions under National Action Plan on Climate Change (NAPCC) focussed on the objectives of adaptation, mitigation and preparedness on climate risks
• India’s Nationally Determined Contributions (NDC) states that finance is a critical enabler of climate change action
• The financing considerations will therefore remain critical especially as the country steps up the targets substantially
• The goal of jointly mobilizing US$ 100 billion a year by 2020 for climate financing by the developed countries has remained elusive
• The postponement of COP26 to 2021 also gives less time for negotiations and other evidence-based work to inform the post-2025 goal
• Despite overall growth in the global bond markets, green bond issuance in the first half of 2020 slowed down from 2019, possibly as a result of the on-going COVID-19 pandemic
• International Solar Alliance (ISA) launched two new initiatives – ‘World Solar Bank’ and ‘One Sun One World One Grid Initiative’ - poised to bring about solar energy revolution globally
Agriculture and Food Management
• India’s Agricultural (and Allied Activities) sector has shown its resilience amid the adversities of COVID-19 induced lockdowns with a growth of 3.4% at constant prices during 2020-21 (first advance estimate)
• The share of Agriculture and Allied Sectors in Gross Value Added (GVA) of the country at current prices is 17.8% for the year 2019-20 (CSO-Provisional Estimates of National Income, 29th May, 2020)
• Gross Capital Formation (GCF) relative to GVA showing a fluctuating trend from 17.7 % in 2013-14 to 16.4 % in 2018-19, with a dip to 14.7 % in 2015-16
• Total food grain production in the country in the agriculture year 2019-20 (as per Fourth Advance Estimates), is 11.44 million tonnes more than than during 2018-19
• The actual agricultural credit flow was ₹13,92,469.81 crores against the target of ₹13,50,000 crores in 2019-20. The target for 2020-21 was ₹15,00,000 crores and a sum of ₹ 9,73,517.80 crores was disbursed till 30th November, 2020:
• 1.5 crore dairy farmers of milk cooperatives and milk producer companies’ were targeted to provide Kisan Credit Cards (KCC) as part of Prime Minister’s AatmaNirbhar Bharat Package after the budget announcement of February 2020
• As of mid January 2021, a total of 44,673 Kisan Credit Cards (KCCs) have been issued to fishers and fish farmers and an additional 4.04 lakh applications from fishers and fish farmers are with the banks at various stages of issuance
• The Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana covers over 5.5 crore farmer applications year on year
• Claims worth Rs. 90,000 crore paid, as on 12th January, 2021
• Speedy claim settlement directly into the farmer accounts through Aadhar linkage
• 70 lakh farmers benefitted and claims worth Rs. 8741.30 crores were transferred during COVID-19 lock down period
• An amount of Rs. 18000 crore have been deposited directly in the bank accounts of 9 crore farmer families of the country in December, 2020 in the 7th installment of financial benefit under the PM-KISAN scheme
• Fish production reached an all-time high of 14.16 million metric tons during 2019-20:
• GVA by the Fisheries sector to the national economy stood at ₹2,12,915 crores constituting 1.24% of the total national GVA and 7.28 % of the agricultural GVA
• Food Processing Industries (FPI) sector growing at an Average Annual Growth Rate (AAGR) of around 9.99 % as compared to around 3.12 % in Agriculture and 8.25 % in Manufacturing at 2011-12 prices during the last 5 years ending 2018-19
• Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana:
• 80.96 crore beneficiaries were provided foodgrains above NFSA mandated requirement free of cost till November, 2020.
• Over 200 LMT of foodgrains were provided amounting to a fiscal outgo of over Rs. 75000 Crores
• AatmaNirbhar Bharat Package: 5 kg per person per month for four months (May to August) to approximately 8 crores migrants (excluded under NFSA or state ration card) entailing subsidy of Rs. 3109 crores approximately
Industry and Infrastructure
• A strong V-shaped recovery of economic activity further confirmed by IIP data
• The IIP & eight-core index further inched up to pre-COVID levels
• The broad-based recovery in the IIP resulted in a growth of (-) 1.9 % in Nov-2020 as compared to a growth of 2.1 % in Nov-2019 and a nadir of (-) 57.3 % in Apr-2020
• Further improvement and firming up in industrial activities are foreseen with the Government enhancing capital expenditure, the vaccination drive and the resolute push forward on long pending reform measures
• AatmaNirbhar Bharat Abhiyan with a stimulus package worth 15 % of India’s GDP announced
• India’s rank in the Ease of Doing Business (EoDB) Index for 2019 has moved upwards to the 63rd position in 2020 from 77th in 2018 as per the Doing Business Report (DBR):
• India has improved its position in 7 out of 10 indicators
• Acknowledges India as one of the top 10 improvers, the third time in a row, with an improvement of 67 ranks in three years
• It is also the highest jump by any large country since 2011
• FDI equity inflows were US$49.98 billion in FY20 as compared to US$44.37 billion during FY19:
• It is US$30.0 billion for FY21 (up to September-2020)
• The bulk of FDI equity flow is in the non-manufacturing sector
• Within the manufacturing sector, industries like automobile, telecommunication, metallurgical, non-conventional energy, chemical (other than fertilizers), food processing, petroleum & natural gas got the bulk of FDI
• Government has announced a Production-Linked Incentive (PLI) Scheme in the 10 key sectors under the aegis of AatmaNirbhar Bharat for enhancing India’s manufacturing capabilities and exports:
• To be implemented by the concerned ministries with an overall expenditure estimated at Rs.1.46 lakh crores and with sector specific financial limits
Services Sector
• India’s services sector contracted by nearly 16 % during H1: FY2020-21, during the COVID-19 pandemic mandated lockdown, owing to its contact-intensive nature
• Key indicators such as Services Purchasing Managers’ Index, rail freight traffic, and port traffic, are all displaying a V-shaped recovery after a sharp decline during the lockdown
• Despite the disruptions being witnessed globally, FDI inflows into India’s services sector grew robustly by 34% Y-o-Y during April-September 2020 to reach US$ 23.6 billion
• The services sector accounts for over 54 % of India’s GVA and nearly four-fifths of total FDI inflow into India
• The sector’s share in GVA exceeds 50% in 15 out of 33 States and UTs, and is particularly more pronounced (greater than 85%) in Delhi and Chandigarh
• Services sector accounts for 48% of total exports, outperforming goods exports in the recent years
• The shipping turnaround time at ports has almost halved from 4.67 days in 2010-11 to 2.62 days in 2019-20
• The Indian start-up ecosystem has been progressing well amidst the COVID-19 pandemic, being home to 38 unicorns - adding a record number of 12 start-ups to the unicorn list last year
• India’s space sector has grown exponentially in the past six decades:
• Spent about US$ 1.8 billion on space programmes in 2019-20
• Space ecosystem is undergoing several policy reforms to engage private players and attract innovation and investment
Social Infrastructure, Employment and Human Development
• The combined (Centre and States) social sector expenditure as % of GDP has increased in 2020-21 compared to last year.
• India’s rank in HDI 2019 was recorded at 131, out of a total 189 countries:
• India's GNI per capita (2017 PPP $) has increased from US$ 6,427 in 2018 to US$ 6,681 in 2019
• Life expectancy at birth improved from 69.4 years in 2018 to 69.7 years in 2019
• The access to data network, electronic devices such as computer, laptop, smart phone etc. gained importance due to online learning and remote working during the pandemic
• Major proportion of workforce engaged as regular wage/salaried in the urban sector during the period of January 2019-March 2020 (quarterly survey of PLFS)
• Government’s incentive to boost employment through AatmaNirbhar Bharat Rozgar Yojana and rationalization and simplification of existing labour codes into 4 codes
• Low level of female LFPR in India:
• Females spending disproportionately more time on unpaid domestic and care giving services to household members as compared to their male counterparts (Time Use Survey, 2019)
• Need to promote non-discriminatory practices at the workplace like pay and career progression, improve work incentives, including other medical and social security benefits for female workers
• Under PMGKP announced in March, 2020, cash transfers of upto Rs.1000 to existing old aged, widowed and disabled beneficiaries under the National Social Assistance Programme (NSAP)
• An amount of Rs. 500 each was transferred for three months digitally into bank accounts of the women beneficiaries under PM Jan Dhan Yojana, totalling about Rs. 20.64 crores
• Free distribution of gas cylinders to about 8 crore families for three months
• Limit of collateral free lending increased from Rs. 10 lakhs to Rs. 20 lakhs for 63 lakh women SHGs which would support 6.85 crore households
• Wages under Mahatma Gandhi NREGA increased by Rs.20 from Rs.182 to Rs.202 w.e.f. 1st April, 2020
India’s fight against COVID-19:
• Initial measures of lockdown, social distancing, travel advisories, practicing hand wash, wearing masks reduced the spread of the disease
• Country also acquired self-reliance in essential medicines, hand sanitizers, protective equipment including masks, PPE Kits, ventilators, COVID-19 testing and treatment facilities
• World’s largest COVID-19 vaccination drive commenced on 16th January, 2021 using two indigenously manufactured vaccines