ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
18କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରୀକ୍ଷା ସହିତ ଭାରତରେ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷାରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ବୃଦ୍ଧି
15 ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ପଜିଟିଭ୍ ହାର ଜାତୀୟ ହାରଠାରୁ କମ
ଦେଶବ୍ୟାପୀ ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ କୋଭିଡ ଟୀକାକରଣ ଡ୍ରାଏରନ
615 ଜିଲ୍ଲାର 4895ଟି ସ୍ଥାନରେ ସମ୍ପନ୍ନ ହେଲା ଡ୍ରାଏରନ
09 JAN 2021 12:20PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତରେ କୋଭିଡ-19 ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା ସଂଖ୍ୟା ଅଭୂତପୂର୍ବ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇପାରିଛି । ଏହା 18 କୋଟି (18,02,53,315)ର ମାଇଲଖୁଣ୍ଟକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିପାରିଛି ।
ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ 9,16,951 ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା ହୋଇଛି ।
ଦେଶବ୍ୟାପୀ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ଆନୁସଙ୍ଗିକ ସୁବିଧା ବ୍ୟାପକ କରାଯିବାରୁ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷାର ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ହୋଇପାରିଛି । ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଏବେ 1201 ସରକାରୀ ପରୀକ୍ଷାଗାର ଏବଂ 1115 ଘରୋଇ ପରୀକ୍ଷାଗାର କୁ ମିଶାଇ ମୋଟ 2316ଟି ପରୀକ୍ଷାଗାରରେ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା ହେଉଥିବାରୁ ଦୈନିକ ପରୀକ୍ଷାର ସଂଖ୍ୟାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି ।
ବ୍ୟବସ୍ଥାଗତ ଭାବେ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷାକୁ ବ୍ୟାପକ କରାଯାଇଥିବାରୁ ଏହା ପଜିଟିଭ ଚିହ୍ନଟ ହେବାର ଜାତୀୟ ହାରକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିଛି ।
ଦେଶରେ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା 18କୋଟିକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଥିବା ବେଳେ ପଜିଟିଭ୍ ହାର ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ଆଜି ଜାତୀୟସ୍ତରରେ ପଜିଟିଭ୍ ହାର ରହିଛି 5.79% । ମାତ୍ର 5 ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ପଜିଟିଭ୍ ହାର 8.93%ରୁ 5.79%କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ।
15 ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ପଜିଟିଭ୍ ହାର ଜାତୀୟ ହାରଠାରୁ କମ୍ ରରହିଛି । ବିହାରରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ପଜିଟିଭ୍ ହାର 1.44% ରହିଛି ।
ଭାରତରେ ପ୍ରତି ଦଶଲକ୍ଷ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ଏବେ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା ରହିଛି 130618.3 । ପରୀକ୍ଷା ସୁବିଧା ବ୍ୟାପକ ହୋଇଥିବାରୁ ଏହି ହାର ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଚାଲିଛି ।
ପ୍ରତି ଦଶଲକ୍ଷ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ 22 ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ହାର ଜାତୀୟ ହାରଠାରୁ ଅଧିକ ରହିଛି ।
13 ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରତି ଦଶଲକ୍ଷ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ଜାତୀୟ ହାରଠାରୁ କମ୍ ହାରର ପରୀକ୍ଷା ହେଉଥିବାରୁ ଏସବୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ପରୀକ୍ଷା ବଢ଼ାଇବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଭବ ହେଉଛି ।
ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ଆଉ 19,253 ଜଣ କରୋନା ଆକ୍ରାନ୍ତ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହା ଫଳରେ ସକ୍ରିୟ କରୋନା ମାମଲା ଆହୁରି ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ଭାରତରେ ଏବେ ମୋଟ ସକ୍ରିୟ କରୋନା ମାମଲା 2,24,190 ରହିଛି, ଯାହାକି ମୋଟ ପଜିଟିଭ୍ ମାମଲାର ମାତ୍ର 2.15% ।
ଦେଶରେ ଆଜି ମୋଟ ସୁସ୍ଥଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା 10,056,651ରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ସୁସ୍ଥତା ହାର ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇ 96.41%ରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ସୁସ୍ଥ ସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ସକ୍ରିୟ କରୋନା ମାମଲା ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇ 9,832,461ରେ ପହଞ୍ଚିଛି ।
ନୂଆ ସୁସ୍ଥମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ 78.89% ଆସିଛନ୍ତି 10 ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ।
ଚବିଶ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ କେରଳରେ ସର୍ବାଧିକ 5324 ଜଣ କୋଭିଡରୁ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଛନ୍ତି । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ 2890 ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ 1136 ଜଣ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ 18,222 ନୂଆ କରୋନା ମାମଲା ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଛି । ଏହା ମଧ୍ୟରୁ 79.83% ଆସିଛି 10ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ । କେରଳରେ ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବାଧିକ 5142 ଆକ୍ରାନ୍ତ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଛନ୍ତି । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ 3693 ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ 970 ଜଣ ନୂଆ କରୋନା ଆକ୍ରାନ୍ତ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ହୋଇଥିବା 228 କରୋନା ମୃତ୍ୟୁ ମଧ୍ୟରୁ 76.32% ମୃତ୍ୟୁ 7ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ହୋଇଛି । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ସର୍ବାଧିକ 73 ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଛି । କେରଳରେ 23 ଜଣ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ 21 ଜଣଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଛି ।
ଗତକାଲି ଦେଶବ୍ୟାପୀ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ କୋଭିଡ ଟୀକାକରଣର ବ୍ୟାପକ ମକ୍ ଡ୍ରିଲ କରାଯାଇଛି । ବାଧାବିହୀନ ଏବଂ ସୁଚାରୁ ରୂପେ ଯେପରି ଟୀକାକରଣ ହୋଇପାରିବ ସେଥିପାଇଁ ଏହି ପୂର୍ବପ୍ରସ୍ତୁତି କରାଯାଇଛି । 33ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର 615ଟି ଜିଲ୍ଲାର 4895ଟି ସ୍ଥାନରେ ଟିକାକରଣର ଏହି ମକ୍ ଡ୍ରିଲ କରାଯାଇଛି ।

Ministry of Health and Family Welfare
India registers an unprecedented hike in Testing with more than 18 cr tests
Positivity Rate of 15 States/UTs less than National Average
3rd countrywide massive Dry Run covers 4895 session sites, 615 districts, 33 States/UTs
09 JAN 2021 12:20PM by PIB Delhi
India has demonstrated an exponential increase in the number of COVID-19 cumulative tests. It has crossed the landmark of 18 crore (18,02,53,315) total tests today.
9,16,951 tests were conducted in the last 24 hours.
Progressive countrywide expansion in testing infrastructure has played a crucial role in the steep rise of testing numbers. With 2316 testing labs in the country including 1201 Government laboratories and 1115 Private laboratories, the daily testing capacity has got a substantial boost.
High level of comprehensive testing on a sustained basis has also resulted in bringing down the national positivity rate.
The cumulative rate continues to decline as total tests cross 18 crore. The national cumulative positivity rate is 5.79% today. It has reduced from 8.93% to 5.79% in a span of five months.
15 States/UTs have positivity Rate less than the National Average. Bihar has the lowest Positivity Rate with 1.44%.
India’s Tests per Million (TPM) stand at 130618.3 today. With the increase in testing infrastructure, the TPM has also increased exponentially.
22 States/UTs have better Tests per Million population than the national average.
13 States and UTs have lower tests per million population compared to the national figure, indicting the need for higher testing in these regions.
India also registered 19,253 new recoveries in the same duration which has led to a further contraction of the Active Caseload. India’s present active caseload of 2,24,190 consists of just 2.15% of India’s Total Positive Cases.
The total recovered cases are at 10,056,651 today. The Recovery Rate has improved to 96.41%. The gap between Recovered cases and Active cases is steadily increasing and presently stands at 9,832,461.
78.89% of the new recovered cases is contributed by ten States/UTs.
Kerala saw 5,324 persons recovering from COVID. Maharashtra and West Bengal reported 2,890 and 1,136 new recoveries, respectively.
18,222 cases were registered in the last 24 hours.
Ten States/UTs have contributed 79.83% of the new cases.
Kerala reported 5,142 cases in the last 24 hours. Maharashtra recorded 3,693 new cases while Karnataka reported 970 daily cases yesterday.
76.32% of the 228 case fatalities that have been reported in the past 24 hours are from Seven States/UTs.
Maharashtra reported 73 deaths. Kerala also saw a figure fatality count of 23 followed by 21 in West Bengal.
The third massive countrywide mock drill conducted yesterday for ensuring the readiness of all preparations and simulate a seamless and glitch free vaccine administration, covered 4895 session sites across 615 districts in 33 States/UTs.