ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ-19 ଟୀକାକରଣ ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରସ୍ତୁତି
ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀଙ୍କ ପାଇଁ 2360 ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଶିବିର ଆୟୋଜିତ
7000ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀଙ୍କୁ ତାଲିମ
ଆସନ୍ତା ସପ୍ତାହ ଠାରୁ ଚାରିଟି ରାଜ୍ୟରେ ଟୀକାକରଣ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଅଭ୍ୟାସ
25 DEC 2020 11:41AM by PIB Bhubaneswar
ସାରା ଦେଶରେ କୋଭିଡ-19 ଟୀକାକରଣ ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହି ଟୀକାକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ତାଲିମରେ ଟୀକା ପରିଚାଳକମାନଙ୍କର ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ରହିବ। ସେଥିପାଇଁ ଟୀକା ପରିଚାଳକମାନଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟକୁ ନିଆଯାଇଛି।
କୋଭିଡ -19 ଟୀକାକରଣ ଏବଂ ଏହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ନିମନ୍ତେ ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ବ୍ୟାପକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି। ଚିକିତ୍ସା ଅଧିକାରୀ, ଟୀକାପ୍ରଦାନକାରୀ, ବିକଳ୍ପ ଟୀକାପ୍ରଦାନକାରୀ, କୋଲ୍ଡଚେନ ପରିଚାଳକ, ସୁପରଭାଇଜର, ଡାଟା ମ୍ୟାନେଜର, ଆଶା ସଂଯୋଜକ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଥିବା ପେସାଦାରଙ୍କ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗର ଟୀକା ନିୟନ୍ତ୍ରକ ଓ ପରିଚାଳକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିସ୍ତୃତ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ମଡ୍ୟୁଲ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି। ଟୀକାକରଣ ଅଧିବେଶନ ଆୟୋଜନ କରିବା, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଟୀକାକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ପରିଚାଳନା ନିମନ୍ତେ କୋ-ଉଇନ ଆଇଟି ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ଉପଯୋଗ, ପ୍ରତିକୂଳ ଘଟଣାର ପରିଚାଳନା, ଯୋଗାଯୋଗ ଓ ଆନ୍ତଃବିଭାଗୀୟ ସଂଯୋଜନ, ବାୟୋମେଡ଼ିକାଲ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା, ସଂକ୍ରମଣ ନିରାକରଣ ନିୟମ ଆଦି ସମସ୍ତ ପରିଚାଳନା ଦିଗରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆୟୋଜିତ ଜାତୀୟସ୍ତରର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ 2360 ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲେ। ଏଥିରେ ରାଜ୍ୟ ଟୀକାକରଣ ଅଧିକାରୀ, କୋଲ୍ଡ ଚେନ ଅଧିକାରୀ, ଆଇଇସି ଅଧିକାରୀ, ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ ପାର୍ଟନର ଆଦି ସାମିଲ ଥିଲେ। ବର୍ତ୍ତମାନସୁଦ୍ଧା ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇସାରିଛି। ଏଥିରେ 7ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରୀୟ ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। କେବଳ ଲାକ୍ଷାଦୀପରେ ଏହି ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ବାକି ଅଛି ଯାହା 29 ଡିସେମ୍ବରରେ ଶେଷ ହେବ। ପରିଚାଳନା ଗାଇଡଲାଇନ ସମ୍ପର୍କରେ 681 ଜିଲ୍ଲାର (49,604 ଜଣ ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ) ଚିକିତ୍ସା ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯାଇସାରିଛି। 17831 ବ୍ଲକ/ପ୍ଲାନିଂ ୟୁନିଟ ମଧ୍ୟରୁ 1399ଟିରେ ଟୀକାକରଣ ଦଳକୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯାଇସାରିଛି।
କୋଭିଡ-19 ଟୀକାକରଣ ଏବଂ କୋ-ଉଇନ ପୋର୍ଟାଲ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ପ୍ରଶ୍ନର ସମାଧାନ ଲାଗି ଜାତୀୟ 1075 ଏବଂ ରାଜ୍ୟ 104 ହେଲ୍ପଲାଇନ କ୍ଷମତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି। କୋଭିଡ-19 ଟୀକାକରଣ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଯୋଜନାବଦ୍ଧ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରସ୍ତୁତି ଅନୁଧ୍ୟାନ ଲାଗି ଆସନ୍ତା ସପ୍ତାହ ଠାରୁ ଚାରିଟି ରାଜ୍ୟ ଯଥା ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, ଆସାମ, ଗୁଜରାଟ, ପଞ୍ଜାବରେ ଟୀକାକରଣ ପରିଚାଳନା ଅଭ୍ୟାସ କରିବା ନିମନ୍ତେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି। ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଭୌଗଳିକ ସ୍ଥିତି ଅନୁଯାୟୀ ଏହି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଚୟନ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଏଥିପାଇଁ ଦୁଇଟି ଜିଲ୍ଲାକୁ ଚୟନ କରିବେ ଏବଂ ପାଞ୍ଚଟି ଅଧିବେଶନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଜିଲ୍ଲା ଡାକ୍ତରଖାନା, ସିଏଚସି/ପିଏଚସି, ସହରାଞ୍ଚଳ, ଘରୋଇ ଡାକ୍ତରଖାନା, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଆଦିରେ ଏହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ। ଏହି ଦୁଇ ଦିନିଆ ଅଭ୍ୟାସ 28 ଏବଂ 29 ଡିସେମ୍ବର 2020ରେ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ। ଏହି ଅଭ୍ୟାସରେ ଟୀକାକରଣର ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବ ପରିଚାଳନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯିବ। ପ୍ରସ୍ତୁତି ସମ୍ପର୍କରେ ବ୍ଲକ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରରେ ମକଡ୍ରିଲ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ ଏବଂ ମତାମତ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ସୂଚୀତ କରାଯିବ। ଏହି ଅଭ୍ୟାସ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ଚେକଲିଷ୍ଟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରାଯାଇଛି ଯାହା ସେମାନଙ୍କର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବ।
କୋଭିଡ-19 ଟୀକାକରଣ ଲାଗି ଜାତୀୟ ସ୍ତରର ବିଶେଷଜ୍ଞ ଗୋଷ୍ଠୀ (ଏନଇଜିଭିଏସି) ତିନୋଟି ପ୍ରାଥମିକ ଜନସଂଖ୍ୟା ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଟୀକା ଦେବା ପାଇଁ ସୁପାରିସ କରିଛି। ସେମାନେ ହେଲେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ (ପାଖାପାଖି 1 କୋଟି), ଅଗ୍ରଣୀ କରୋନା କର୍ମୀ (ପାଖାପାଖି 2କୋଟି) ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକ ବୟସ ଗୋଷ୍ଠୀ (27) କୋଟି। ଟୀକାଗୁଡ଼ିକ ତାପମାତ୍ରା ପ୍ରତି ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ହୋଇଥିବାରୁ ଏଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ତାପମାତ୍ରାରେ ରଖିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସାରା ଦେଶରେ ଥିବା 28,947 କୋଲ୍ଡ ଚେନ ପଏଣ୍ଟରେ ଟୀକା ସଂରକ୍ଷିତ କରି ରଖିବା ନିମନ୍ତେ 85,634ଟି ଉପକରଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରଖାଯାଇଛି। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ ଏବଂ ଅଗ୍ରଣୀ କର୍ମୀଙ୍କୁ ମିଶାଇ 3 କୋଟି ପ୍ରାଥମିକ ଜନସଂଖ୍ୟାଙ୍କର ଟୀକାକରଣ ନିମନ୍ତେ ଅତିରିକ୍ତ କୋଭିଡ-19 ଟୀକା ସଂରକ୍ଷିତ କରି ରଖିବା ଲାଗି ବର୍ତ୍ତମାନର କୋଲ୍ଡ ଚେନ କ୍ଷମତା ସକ୍ଷମ।

Ministry of Health and Family Welfare
Central Government gears up for roll out of COVID19 Vaccine
2,360 Training of Trainers sessions held; more than 7,000 district trainees trained
Dry Run for vaccine administration in 4 States next week
25 DEC 2020 11:41AM by PIB Delhi
The Central Government is gearing up for the roll out of COVID19 vaccine across the country. As the vaccine administrators will play an important role in the vaccination process, training of trainers and those who shall administer the vaccine has been taken up across various States.
To strengthen the capacity of our human resource for COVID-19 vaccine introduction and roll-out, detailed training modules have been developed for different categories of vaccine handlers and administrators including medical officers, vaccinators, alternate vaccinators, cold chain handlers, supervisors, data managers, ASHA coordinators and all others involved in the implementation process at different levels. The training includes all operational aspects of training like organization of vaccination sessions, use of Co-WIN IT platform for management of the entire vaccination process, deployment of HR Cold chain preparedness, Management of adverse events, communications and intersectoral coordination, biomedical waste management, infection prevention protocols etc.
2,360 participants were trained during national level Training of Trainers which comprised state immunization officers, cold chain officers, IEC officials, development partners etc. As on date, the State level trainings had been completed in all States/UTs with participation of more than 7000 district level trainees, except Lakshadweep which will conduct it soon (29th Dec). Cascading down, 681 districts (49,604 trainees) have completed the training of Medical Officers on operational guidelines. Vaccination team trainings have been completed in 1399 out of 17831 blocks/ planning units. It is on going in the other blocks.
To facilitate redressal of queries on COVID-19 vaccination and Co-WIN portal related queries, national 1075 and state 104 Helpline capacity has also been strengthened to address queries beyond their routine support.
As a step to prep up for administration of COVID-19 vaccine, and to assess the readiness of the planned activities, a dry run has been planned in four states to start with, viz. Andhra Pradesh, Assam, Gujarat, Punjab considering the geographical locations. Each State will plan it in two districts and preferably in different (five) session type settings e.g. district hospital, CHC/PHC, urban site, private health facility, rural outreach etc. This will exercise enable end-to-end mobilisation and testing of COVID-19 vaccination process (except the vaccine) and check the usage of Co-WIN in field environment, the linkages between planning, implementation and reporting mechanisms and identify challenges and guide way forward prior to actual implementation including improvements that may be required in the envisaged process. This will also provide a hands-on experience to programme managers at various levels. This two-day activity is planned on 28th & 29th December 2020, and will include activities from the necessary data entries in Co-WIN to vaccine receipt & allocation to deployment of team members, mock drill of session sites with test beneficiaries to reporting and evening meeting. This will also include testing for cold storage and transportation arrangements for COVID19 vaccine, management of crowd at the session sites with proper physical distancing.
An important focus of the dry run will be on management of any possible adverse events following immunisation (AEFI). In addition, adherence and management of infection control practices at the session site, to prevent disease transmission. The mock drill will include concurrent monitoring and review at the block and district levels, and preparation of feedback to be shared with the State and Union Health Ministry.
Detailed checklist has been prepared by the Union health Ministry and shared with the four States to guide them in the dry run.
The National Expert Group on Vaccine Administration of COVID-19 (NEGVAC) has recommended three prioritised population groups including Healthcare Workers (HCWs) (about 1 crore), Frontline Workers (FLWs) (about 2 crore), and Prioritized Age Group (about 27 crore). As vaccines are temperature sensitive and need to be stored in specific temperature, the present cold chain system consisting of 85,634 equipments for storage of vaccine at about 28,947 cold chain points across the country will be used for the cold chain administration. The current cold chain is capable of storing additional quantity of Covid-19 vaccine required for the first 3 Crore prioritised population i.e Health Care Workers and Front Line Workers.