Ministry of Health and Family Welfare
Central Government gears up for roll out of COVID19 Vaccine
2,360 Training of Trainers sessions held; more than 7,000 district trainees trained
Dry Run for vaccine administration in 4 States next week
25 DEC 2020 11:41AM by PIB Delhi
The Central Government is gearing up for the roll out of COVID19 vaccine across the country. As the vaccine administrators will play an important role in the vaccination process, training of trainers and those who shall administer the vaccine has been taken up across various States.
To strengthen the capacity of our human resource for COVID-19 vaccine introduction and roll-out, detailed training modules have been developed for different categories of vaccine handlers and administrators including medical officers, vaccinators, alternate vaccinators, cold chain handlers, supervisors, data managers, ASHA coordinators and all others involved in the implementation process at different levels. The training includes all operational aspects of training like organization of vaccination sessions, use of Co-WIN IT platform for management of the entire vaccination process, deployment of HR Cold chain preparedness, Management of adverse events, communications and intersectoral coordination, biomedical waste management, infection prevention protocols etc.
2,360 participants were trained during national level Training of Trainers which comprised state immunization officers, cold chain officers, IEC officials, development partners etc. As on date, the State level trainings had been completed in all States/UTs with participation of more than 7000 district level trainees, except Lakshadweep which will conduct it soon (29th Dec). Cascading down, 681 districts (49,604 trainees) have completed the training of Medical Officers on operational guidelines. Vaccination team trainings have been completed in 1399 out of 17831 blocks/ planning units. It is on going in the other blocks.
To facilitate redressal of queries on COVID-19 vaccination and Co-WIN portal related queries, national 1075 and state 104 Helpline capacity has also been strengthened to address queries beyond their routine support.
As a step to prep up for administration of COVID-19 vaccine, and to assess the readiness of the planned activities, a dry run has been planned in four states to start with, viz. Andhra Pradesh, Assam, Gujarat, Punjab considering the geographical locations. Each State will plan it in two districts and preferably in different (five) session type settings e.g. district hospital, CHC/PHC, urban site, private health facility, rural outreach etc. This will exercise enable end-to-end mobilisation and testing of COVID-19 vaccination process (except the vaccine) and check the usage of Co-WIN in field environment, the linkages between planning, implementation and reporting mechanisms and identify challenges and guide way forward prior to actual implementation including improvements that may be required in the envisaged process. This will also provide a hands-on experience to programme managers at various levels. This two-day activity is planned on 28th & 29th December 2020, and will include activities from the necessary data entries in Co-WIN to vaccine receipt & allocation to deployment of team members, mock drill of session sites with test beneficiaries to reporting and evening meeting. This will also include testing for cold storage and transportation arrangements for COVID19 vaccine, management of crowd at the session sites with proper physical distancing.
An important focus of the dry run will be on management of any possible adverse events following immunisation (AEFI). In addition, adherence and management of infection control practices at the session site, to prevent disease transmission. The mock drill will include concurrent monitoring and review at the block and district levels, and preparation of feedback to be shared with the State and Union Health Ministry.
Detailed checklist has been prepared by the Union health Ministry and shared with the four States to guide them in the dry run.
The National Expert Group on Vaccine Administration of COVID-19 (NEGVAC) has recommended three prioritised population groups including Healthcare Workers (HCWs) (about 1 crore), Frontline Workers (FLWs) (about 2 crore), and Prioritized Age Group (about 27 crore). As vaccines are temperature sensitive and need to be stored in specific temperature, the present cold chain system consisting of 85,634 equipments for storage of vaccine at about 28,947 cold chain points across the country will be used for the cold chain administration. The current cold chain is capable of storing additional quantity of Covid-19 vaccine required for the first 3 Crore prioritised population i.e Health Care Workers and Front Line Workers.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯ বেক্সিন পুথোক্নবা কেন্দ্র সরকারনা শেম শাখ্রে
ত্রেনরশিং ত্রেনিং পীবগী সেসন ২,৩৬০ পাঙথোকখ্রে; জিলাগী ত্রেনী ৭,০০০গী মথক্তা ত্রেন তৌখ্রে
মথংগী চয়োলদা রাজ্য ৪দা বেক্সিন থাবগী চাংয়েং চত্থরগনি
25 DEC 2020 11:41AM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯ বেক্সিন পুথোক্নবা কেন্দ্র সরকারনা লৈবাক শিনবা থুংবদা শেম শারি। বেক্সিন থাবা অসিনা বেক্সিনেসনগী প্রোসেসতা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌগদৌরিবা রাজ্যশিংদা লৈরিবা ত্রেনরশিংগী অমসুং বেক্সিন থাগদবা মীওইশিংদা ত্রেনিং পীবগী থবক পাইখৎখ্রে।
কোবিদ-১৯ বেক্সিন পুথোরক্নবা ঐখোয়গী হ্যুমেন রিসোর্সকী কেপাসিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মেদিকেল ওফিসরশিং, বেক্সিনেতরশিং, মহুৎ শিন্নবা লৈরিবা বেক্সিনেতরশিং, কোল্দ চেন হেন্দলরশিং, সুপরভাইজরশিং, দেতা মেনেজরশিং, আশা কোওর্দিনেতরশিং অমসুং ইমপ্লিমেন্তেসন প্রোসেসতা য়াওগদবা অতোপ্পা পুম্নমক য়াওনা তোঙান তোঙানবা থাকশিংদা বেক্সিন হেন্দলরশিং অমসুং এদমিনিস্ত্রেতরশিংগী ওইনা তোঙান তোঙানবা কাংলুপশিংগী অকুপ্পা মরোল য়াওবা ত্রেনিং মোদ্যুলশিং দিবেলপ তৌখ্রে। ত্রেনিং অসিদা বেক্সিনেসন সেসনশিং শিন্দোকপা, অপুনবা বেক্সিনেসন প্রোসেস য়েংশিন্নবা কো-ৱিন আই.তি.প্লেৎফোর্ম শীজিন্নবা, কোল্দ চেনগী শেম-শানবা ঐচ.আর. দিপ্লোই তৌবা, থোরকপা য়াবা থৌদোকশিং য়েংশিনবা, পাউ ফাওনবা অমসুং ইন্তর্সেক্তোরেলদা কোওর্দিনেসন পীনবা, বাইওমেদিকেল ৱেস্ত মেনেজমেন্ত, শন্দোকপা ঙাকথোক্নবা প্রোতোকলশোং অসিনচিংবা চল্লাইবদা চংবা হীরম পুম্নমক্কী ত্রেনিং পীবা য়াওরি।
জাতিগী থাক্কী ত্রেনরশিংগী ত্রেনিংদা শরুক য়ারিবা মীওই ২,৩৬০ ত্রেন তৌখি, হায়রিবা অসিদা রাজ্যগী ইম্ম্যুনাইজেসন ওফিসরশিং, কোল্দ চেন ওফিসরশিং, আই.ই.সি. ওফিসিএলশিং, দেবেলপমেন্ত পার্তনর অসিনচিংবা য়াওখি। ঙসি ফাওবদা রাজ্যগী থাক্তা পাঙথোকপা ত্রেনিংশিং অসি রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্তা জিলাগী থাক্তা লৈবা ত্রেনী ৭০০০গী মথক্না শরুক য়াবগা লোইননা মপুং ফানা পাঙথোকখ্রে অদুবু লক্ষদীপকী ওইনা অথুবদা পাঙথোক্লগনি (দিসেম্বর ২৬)। মসিদগী কুমথরক্তুনা জিলা ৬৮১ (ত্রেনী ৪৯,৬০৪)না ওপরেস্নেল গাইদলাইনশিংগী ত্রেনিং মেদিকেল ওফিসরশিংদা মপুং ফানা পীখ্রে। ব্লোক/প্লানিং য়ুনিৎ ১৭৮৩১গী মনুংদা ১৩৯৯দা বেক্সিনেসন তীমগী ত্রেনিংশিং মপুং ফানা পাঙথোকখ্রে। হৌজিক অতোপ্পা ব্লোকশিংদা চত্থরি।
কোবিদ-১৯ বেক্সিনেসনগী খঙনীংবশিং অমসুং কো-ৱিন পোর্তেলগা মরী লৈনবা খঙনীংবশিং কোকহন্নবা নেস্নেলগী ১০৭৫ অমসং স্তেৎকী ১০৪ হেল্পলাইনগী কেপাসিতীসু মখোয়গী রুতিন সপ্পোর্তগী হেন্না খঙনীংবশিং অসি কোকহন্নবা মপাঙ্গল কনখৎহনখ্রে।
কোবিদ-১৯গী বেক্সিন থাবগী শেম শানবা খোঙথাং অমা ওইনা অমসুং থৌরাং তৌখ্রবা থবক-থৌরশিং য়ারবরা য়েংথোক্নবা জিওগ্রাফিকেল লোকেসনশিং য়েংলগা রাজ্য মরি মদুদি অন্ধ্র প্রদেশ, অসাম, গুজরাত, পঞ্জাবকা লোইননা চাংয়েং পাঙথোক্নবা থৌরাং তৌখ্রে। রাজ্য অমমমনা মসি জিলা অনিদা অমসুং য়ারবদু তোঙান তোঙানবা (মঙা) সেসনগী মওংদা খুদম ওইনা দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতাল, সি.ঐচ.সি./পি.ঐচ.সি., অর্বান সাইৎ, লনাইগী হেল্থ ফেসিলিতী, রুরেল আউৎরীচ অসিনচিংবদা থৌরাং তৌগনি। খোঙথাং অসিনা কোবিদ-১৯ বেক্সিনেসন প্রোসেসকী (বেক্সিন খক্তা য়াওদনা) এন্দ-তু-এন্দ মোবিলাইজেসন অমসুং তেস্তিং ঙমহনগনি অমসুং ফিল্দগী এনভাইরনমেন্তদা কো-ৱিন শীজিন্নবগী মওং, প্লানিং, ইমপ্লিমেন্তেসন অমসুং রিপোর্ত তৌবগী মেকানিজমশিংগী মরক্তা লৈরিবা মরীশিং য়েংশিনগনি অমসুং শীংনবশিং খঙদোক্কনি অমদি পাঙথোক্কদবা প্রোসেস অসিদা ফগৎহনগবগী মথৌ তারকপা য়াবশিং য়াওনা তশেংনা ইমপ্লিমেন্ত তৌদ্রিঙৈ মমাংদা মসিনা লমজিং-লমতাক্কনি। নুমিৎ নিনিগী থবক-থৌরম অসি দিসেম্বর ২৮ অমসুং ১৯, ২০২০দা পাঙথোক্কনি অমদি মসিদা কো-ৱিনদা বেক্সিন ফংগদবগী অমসুং দিপ্লোই তৌরিবা তীম মেম্বরশিংগী এলোকেসনদা মথৌ তাবা দেতা এন্ত্রীশিংগী থবক-থৌরমশিং, তেস্ত বেনিফিসরীশিংগা সেসন পাঙথোকফমগী মোক দ্রিল পাঙথোকপদগী রিপোর্ত তৌবা অমসুং নুমিদাং ৱাইরমগী মীফম য়াওগনি। মসিদা কোল্দ স্তোরেজকী অমসুং কোবিদ-১৯ বেক্সিনগী পুথোক-পুশিনগী শিল্লি-লাংলিবশিংগী, মপুং ফাবা ফিজিকেল দিস্তেন্সিংগা লোইননা সেসন পাঙথোকফমদা মী তিনবা লাকশিনবগী চাংয়েং পাঙথোকপসু য়াওগনি।
চাংয়েং পাঙথোকপা অসিগী মপুং ওইবা মীৎয়েংদি ইদভর্স ইভেন্তস ফোলোৱিং ইম্ম্যুনাইজেসন (এ.ই.এফ.আই.)গী ওইথোকপা অসি য়েংশিনবনা ওইগনি। মসিগী মথক্তা লাইনা শন্দোকপদগী ঙাকথোক্নবা সেসন পাঙথোকফমদা শন্দোকপা লাকশিন্নবা খোঙথাংশিং ঙাক্না চৎকনি অমসুং য়েংশিনগনি। মোক দ্রিল অসিদা অমুক্তদা ব্লোক অমসুং জিলাগী থাকশিংদা মোনিতর অমসুং রিভ্যু তৌবা য়াওগনি অমসুং রাজ্য অমসুং কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীদা শেম-শারিবা অসিগী ফীদবেক অদু সিয়র তৌগনি।
অকুপ্পা মরোল য়াওবা চেকলিস্ত কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়না শেমখ্রে অমদি চাংয়েং অসিদা মখোয়বু লমজিং লমতাক্নবা রাজ্য মরিদা সিয়র তৌখ্রে।
নেস্নেল এক্সপর্ত গ্রুপ ওন বেক্সিন এদমিনিস্ত্রেসন ওফ কোবিদ-১৯ (এন.ই.জি.ভি.এ.সি.)না হেল্থকিয়র ৱার্করশিং (ঐচ.সি.দবল্যু.শিং) (করোর ১রোম), ফ্রন্তলাইন ৱার্করশিং (এফ.এল.দবল্যু.শিং) (করোর ২রোম) অমসুং খুদোংচাবা পীগদবা মীওই কাংলুপ (করোর ২৭রোম) য়াওনা খুদোংচাবা পীগদবা মীশিংগী কাংলুপ অহুম রিকম্মেন্দ তৌখ্রে। বেক্সিনশিং অসি তেম্পরেচরনা অকাইবা পীবা য়াবনা অমদি অখন্নবা তেম্পরেচরদা থম্বা মথৌ তাবনা, হৌজিক লৈরিবা কোল্দ চেন সিস্তেম অসিগী লৈবাক শিওনবা থুংনা লৈরিবা কোল্দ চেন পোন্ত ২৮,৯৪৭রোমদা বেক্সিন থম্নবা ইক্বিপমেন্ত ৮৫,৬৩৪ য়াওনা কোল্দ চেন এদমিনিস্ত্রেসনগীদমক্তা শীজিন্নগনি। হৌজিক লৈরিবা কোল্দ চেন অসি খুদোংচাবা পীগদবা মীশিংগী অহানবা করোর ৩ মদুদি হেল্থ কিয়র ৱার্করশিং অমসুং ফ্রন্ত লাইন ৱার্করশিংগী মথৌ তাবা কবিদ-১৯ বেক্সিনগী অহেনবা ক্বান্তিতী থম্বা য়াগনি।