ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆଇଆଇଏସଏଫ 2020ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦଘାଟନୀ ଅଭିଭାଷଣ
ବିଶ୍ଵସ୍ତରୀୟ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସମାଧାନ ପାଇଁ ଭାରତ ପାଖରେ ଅଛି ତଥ୍ୟ, ଚାହିଦା, ଗଣତନ୍ତ୍ର ଓ ଜନସଂଖ୍ୟା ପରିସଂଖ୍ୟାନ – ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ବିଜ୍ଞାନର ଉନ୍ନତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ଵ
ଭାରତୀୟ ମେଧା ଓ ନବୋନ୍ମେଷ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶ ନିମନ୍ତେ ବିଶ୍ଵବାସୀଙ୍କୁ ନିବେଦନ
22 DEC 2020 5:51PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭାରତ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବିଜ୍ଞାନ ମହୋତ୍ସବ (ଆଇଆଇଏସଏଫ) 2020ରେ ତାଙ୍କ ଉଦଘାଟନୀ ଅଭିଭାଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡାକ୍ତର ହର୍ଷ ବର୍ଦ୍ଧନ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବିଜ୍ଞାନ, ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ ଓ ଉଦ୍ଭାବନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଏକ ଉନ୍ନତ ପରମ୍ପରା ରହିଛି । ଆମ ବୈଜ୍ଞାନିକଗଣ ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ଗବେଷଣା କରିଛନ୍ତି । ଆମର ବୈଷୟିକ ଶିଳ୍ପ ବୈଶ୍ଵିକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରଭାଗରେ ରହିଛି । ମାତ୍ର ଭାରତ ଆହୁରି ଅଧିକ କିଛି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଆମେ ଗର୍ବର ସହ ଆମର ଅତୀତକୁ ଅବଲୋକନ କରୁଥିବା ବେଳେ, ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତର ମଧ୍ୟ କାମନା କରୁଛୁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଦେଶକୁ ସବୁଠାରୁ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ବିଜ୍ଞାନ ଶିକ୍ଷା ଦେବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଆସିଛି । ତା' ସହ ଆମର ବିଜ୍ଞାନପ୍ରେମୀ ମାନେ ବିଶ୍ଵର ମେଧାବୀ ବିଜ୍ଞାନୀଙ୍କ ସମକକ୍ଷ ହେବା ମଧ୍ୟ ଆମେ ଚାହୁଁଛୁ । ଭାରତୀୟ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କୁ ଏହି ସୁଯୋଗ ଦେବା ନିମନ୍ତେ ହାକାଥନ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଖୁବ କମ ବୟସରୁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରବୃତ୍ତି ଜାଗ୍ରତ କରାଇବା ପାଇଁ ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତି ବେଶ ସହାୟକ ହେବ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଧ୍ୟାନ ଉପଯୋଗରୁ ଫଳାଫଳ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ହୋଇଛି । ଏହା ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକ ଠାରୁ ଗବେଷଣା ଓ ପ୍ରୟୋଗ ଉପରେ ନିବଦ୍ଧ ରହିଛି । ନୂତନ ଶିକ୍ଷାନୀତି ଉଚ୍ଚମାନର ଶିକ୍ଷକ ତିଆରି କରିବ । ଏହା ପ୍ରତିଭାବାନ ବୈଜ୍ଞାନିକ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବ । ଏହାସହ ଅଟଳ ଇନୋଭେସନ ମିଶନ ଓ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଙ୍ଗ ଲ୍ୟାବ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ବେଶ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଦେଶରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ତଥା ମେଧାବୀ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ସରକାର ଗୁଣାତ୍ମକ ଗବେଷଣା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ଵାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରିସର୍ଚ ଫେଲୋ ଯୋଜନା ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଯୋଜନା ଦେଶର ବୃହତ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡିକରେ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି ।
ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ସୁଫଳ ଯେପରି ସମସ୍ତଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ଵାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଅଭାବ ଓ ପ୍ରଭାବ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ଵୟ ରକ୍ଷା କରୁଛି । ଏହା ଦରିଦ୍ରରୁ ଦରିଦ୍ରତମ ବ୍ୟକ୍ତିକୁ ସରକାରଙ୍କ ସହ ଯୋଡୁଛି । ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଗ୍ରଗତି ଯୋଗୁଁ ଭାରତ ବୈଶ୍ବିକ ହାଇଟେକ ଶକ୍ତିରେ ଉଭୟ ଉତ୍ପତ୍ତି ଓ ବିପ୍ଳବର ସ୍ଥାନ ନେଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ବିଶ୍ଵସ୍ତରୀୟ ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସଂଯୋଗୀକରଣ ଓ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଆଜି ଭାରତ ନିକଟରେ ତଥ୍ୟ, ଜନସଂଖ୍ୟା, ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଓ ଚାହିଦା ମହଜୁଦ ରହିଛି । ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାପାଇଁ ଓ ଭାରସାମ୍ୟ ରକ୍ଷା ପାଇଁ ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ର ରହିଛି । ସେଥିପାଇଁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ଵ ଭାତରକୁ ବିଶ୍ଵାସ କରୁଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଆମ ଦେଶରେ ଜଳ ସଙ୍କଟ, ପ୍ରଦୂଷଣ, ମୃତ୍ତିକା ଗୁଣବତ୍ତା, ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ଭଳି ଅନେକ ଆହ୍ଵାନ ରହିଛି ଯାହାର ସମାଧାନ କେବଳ ଆଧୁନିକ ବିଜ୍ଞାନ ଦ୍ଵାରା ହିଁ ସମ୍ଭବ । ଆମ ସାଗର ବକ୍ଷରୁ ଜଳ, ଶକ୍ତି, ଖାଦ୍ୟ ସମ୍ପଦ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାରେ ବିଜ୍ଞାନର ଏକ ବିଶେଷ ଭୂମିକା ରହିଛି । ବିଜ୍ଞାନର ନୂତନ ଉଦ୍ଭାବନ ବ୍ୟବସାୟ ଓ ବାଣିଜ୍ୟ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବ ବିସ୍ତାର କରୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍କାର ଅଣାଯାଇ ଆମ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ଓ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଇଛି । ଏହା କେବଳ ଆକାଶକୁ ଛୁଇଁବାକୁ ନୁହେଁ, ବରଂ ଗଭୀର ମହାକାଶର ଉଚ୍ଚତା ଛୁଇଁବାକୁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ନୂତନ ଉତ୍ପାଦନ ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା ବିଜ୍ଞାନ ଓ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ଵାରୋପ କରିବାକୁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ବିଜ୍ଞାନୀଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ମନୋବଳ ବୃଦ୍ଧି କରାଇବା ସହ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନର ବିକାଶ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟିକରି ବିଜ୍ଞାନ ଓ ଶିଳ୍ପ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ନୂତନ ଭାଗୀଦାରୀ ସଂସ୍କୃତିର ଉନ୍ମେଷ ଘଟାଇବ । ଏହି ସହଯୋଗର ବାତାବରଣ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ଦ୍ରୁତ ଶିଳ୍ପାୟନ ପାଇଁ ମାର୍ଗ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶା ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି ।
କୋଭିଡ ବୈଶ୍ଵିକ ମହାମାରୀ ନିମନ୍ତେ ଟୀକାର ବିକାଶ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଜ୍ଞାନ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ ଆହ୍ଵାନ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ମାତ୍ର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଆହ୍ଵାନ ହେଉଛି ଉତ୍ତମ ମେଧା ସମ୍ପନ୍ନ ଯୁବଶକ୍ତି । ସେ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନର ବିକାଶ ଦେଶର ହିତ ପାଇଁ ପ୍ରୟୋଗ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ଵାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜି ଯାହା ବିଜ୍ଞାନ, ତାହା କାଲୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଓ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଅବସ୍ଥାରେ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ସମାଧାନ ସୂତ୍ର । ବିଜ୍ଞାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମେଧାବୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତରରେ ବୃତ୍ତିର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଥିବା ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି । ମାତ୍ର ଏହା ବିଜ୍ଞାନୀ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଦୃତ ହେବା ଦରକାର । ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ମିଶନ ଯୁଗବୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ଏ ଦିଗରେ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ଵବାସୀଙ୍କୁ ଭାରତୀୟ ମେଧା ଓ ଉଦ୍ଭାବନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶ କରିବା ପାଇଁ ଆହ୍ଵାନ ଦେଇଛନ୍ତି । ସମବେତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ସେ କହିଛନ୍ତି ଭାରତରେ ଖୁବ ଉଚ୍ଚ ମେଧା ସମ୍ପନ୍ନ ବ୍ୟକ୍ତି ଅଛନ୍ତି । ସ୍ଵଚ୍ଛ ଓ ଖୋଲା ହୃଦୟ ବାତାବରଣ ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ ସୁଯୋଗ ରହିଛି । ଗବେଷଣା ବାତାବରଣକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ସବୁବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆହ୍ଵାନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ । କରୋନା ବିରୁଦ୍ଧରେ ସଂଗ୍ରାମ ସତ୍ୱେ ଅହରହ ପରିଶ୍ରମ କରି ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଯେପରି ଦେଶକୁ ସମୃଦ୍ଧି ପଥରେ ଆଗେଇ ନେଇଛନ୍ତି ମୋଦୀ ତାହାର ଭୂୟସୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
PM delivers inaugural address at IISF 2020
India has data, demography, demand, democracy to achieve world class scientific solutions: PM
Stresses the need of developing science for development of the country
Urges to the global community to invest in Indian talent and innovate in India
22 DEC 2020 5:51PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi delivered the inaugural address at India International Science Festival (IISF) 2020. Union Minister Dr Harsh Vardhan was also present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said India has a rich legacy in science, technology and innovation. Our scientists have done path breaking research. Our tech industry is at the forefront of solving global problems. But, India wants to do more. We look at the past with pride but want an even better future, Shri Modi said.
The Prime Minister said all our efforts are aimed at making India the most trustworthy centre for scientific learning. At the same time, we want our scientific community to share and grow with the best of global talent. One of the steps taken to achieve this is hosting and participating in hackathons to provide exposure and opportunity to Indian scientists.
The Prime Minister asserted that the New National Education Policy will help in fostering scientific temper from an early age. He said now focus has shifted from outlays to outcome, from textbooks to research and application. The Policy will encourage creation of a pool of top quality teachers. This approach will help the budding scientists. This is being supplemented by Atal Innovation Mission and Atal Tinkering labs, Shri Modi said.
For Quality research, the Government is running Prime Minister Research Fellows Scheme to encourage the best talent of the country to undertake research as per the talent and interest. The Prime Minister informed that the scheme is helping scientists in the top institutes.
The Prime Minister emphasized the importance of making the benefits of science and technology to all. He said that Science and technology are bridging the gap of scarcity and impact. It is connecting the poorest of the poor with the government. With digital advances, India is becoming a centre of evolution and revolution of global high-tech power, the Prime Minister added.
To achieve this world class education, health, connectivity and rural solutions, today’s India has data, demography and demand. Above all, India has democracy to balance and protect all this. That is why the world trusts India. the Prime Minister stressed.
The Prime Minister said there are many challenges in our country like Water Scarcity, Pollution, Soil Quality, Food Security, for which modern science has a solution. Science also has a big role in rapidly exploring the water, energy and food resources in our sea. He said India is running Deep Ocean Mission for this and has achieved success. He said the benefit of new inventions in science finds a way in commerce and business as well.
The Prime Minister said reforms have now been undertaken in the Space Sector to encourage our youth and the private sector to not only touch the sky, but also the heights of the deep space. He said the new Production Linked Incentive Scheme also focuses on sectors related to science and technology. Such steps will give a boost to the scientific community, the ecosystem related to science and technology will get better and generate more resources for innovation and create a new culture of partnership between science and industry. He wished that this festival would give new dimensions to the Spirit of Coordination and Collaboration between Science and Industry as new collaborations will lead to new avenues.
The Prime Minister stressed that the biggest challenge facing science now, may be a vaccine for COVID pandemic. But the biggest long term challenge science faces is to attract high quality youngsters and retain them. He lamented at the attraction of youths towards technology and engineering domains and stressed on the need of developing science for development of the country. He further added what is called science today, becomes the technology of tomorrow and an engineering solution later. He said for attracting good talent into our science domain, the government has announced scholarships at various levels. But it needs a big out-reach from within the science community as well. He said the excitement surrounding Chandrayaan Mission was a great starting point to evince interest from youngsters.
The Prime Minister gave a call to the global community to invest in Indian talent and innovate in India. He told the gathering that India has the brightest minds, and celebrates a culture of openness and transparency. The Government of India stands ready to address any challenge and improve the research environment here. He said Science brings out the best within the person and uses the power of difference. He lauded our scientist for keeping India ahead and in a better position in the fight against Corona.