প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ফিক্কীগী ৯৩শুবা এনুএল জেনরেল মীতিংদা পি.এম.না পীখিবা ৱারোল
12 DEC 2020 2:12PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
ফিক্কীগী প্রসিদেন্ত সঙ্গীতা রেদ্দীজী, সেক্রেতরী জেনরেল দিলীপ চিনোয়জী, ভারতকী ইন্দস্ত্রীগী তাইবঙকী খোংলোই, ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙোশিং!!
ঐখোয় ময়াম্না ২০-২০গী মেচতা খোংজেল য়াংনা ময়াম অমা হোংলকপা উরে, অদুবু ২০-২০গী ফিভম অসিনা পুম্নমকপু মায়থিবা পীরি। লৈবাক অসিনা থেংনরিবা, মালেম অসিনা থেংনরিবা অসুক য়াম্বা অকা-অকুম অসিদা, চহি খরগী মতুংদা ঐখোয়না কোরোনাগী মতম অসিবু নীংশিংলুবদা, থাজবা ফাওবা ঙম্লরোই। অদুবু মসিদগী হেন্না ফবা ৱাফমদি অসুক্কী মতিক খোংজেল য়াংনা ফিভম অসিনা ফৎচিনখিদবা অদুক্কী মতিক ফগৎলকপসু ওইরি। ফেব্রুৱারী-মার্চতা পেন্দমিক্কী থৌওং অসি হৌরকপা মতমদা ঐখোয়না শকখঙদবা য়েক্নবগী মায়োক্নখি। পলেপফম খঙদবা ময়াম অমা ওইখি। প্রদক্সনবু ওইরো, লোজিস্তিক্সপু ওইরো, ইকোনোমিক্কী রিভাইবেলবু ওইরো, মশিং থিঙমদ্রবা হিরম কয়ানি, কয়াম কুইনা চৎথখিনি, পুম্নক্কী পুক্নীংদা ৱাহং অসি হংনখি করম্না ফরক্কনি, ৱাহংশিং, শিংনবশিং, অৱাবশিং অসিদা মালেমগী মীওইবা পুম্নমক মসিদা চয়েৎনদুনা লৈখি। অদুবু ঙসি, দিসেম্বরনা লাকপদা ফিভম অসি য়াম্না হোংলকপা উরে। ঐখোয়দা পাউখুমসু লৈরে অমসুং রোদমেপসু। ঙসি লৈরিবা ইকোনোমীগী ইন্দিকেতরশিং অসি পুক্নীং থৌগৎনীংঙাইনি, থৌনা হাপ্নীংঙাংইনি। খুদোং থিবগী মতমদা লৈবাক অসিনা তমজখিবশিং, মসিনা তুংলমচৎকী ৱাশকশিং অদু হেন্না চেৎশিলহল্লে। অমসুং তশেংনমক মসিগী য়াম্না চাউবা ক্রেদিৎ ভারতকী ওন্ত্রপ্রিনরশিংদা চৎলি, ভারতকী নহারোলশিংদা চৎলি, ভারতকী লৌমীশিংদা চৎলি, অদোম ওন্ত্রপ্রিনর পুম্নমক অমসুং লৈবাক মচাশিংদা চৎলি।
মরূপশা,
মতম পুম্নমক্তা গ্লোবেল পেন্দমিক্কা লোইননা পুৱারী অমা, পারা অমা লোইনদুনা লাক্লি। মদুনা লৈবাক অদুনা অসিগুম্বা লাইচৎকী মতমদা অদুক্কী য়াম্না মীয়াম অমা কল্লি, লৈবাক অদুগী থৌরাং পুম্নমক, অদুক্কী মতিক খোংজেল য়াংনা রিবাউন্দ তৌনবগী থৌনা লৈ। লাইচৎ অসিগী মতমদা, ভারতনা মসিগী মীয়ামগী পুন্সিবু খ্বাইদগী মরুওইনা থমখি মীয়ামগী পুন্সি অদুক্কী মতিক য়াম্না কনখি অমসুং ঙসি মদুগী ফল লৈবাক অসিনা উবা ফংলি, মালেমনসু উবা ফংলি। ভারতনা মতৌ অসুম্না হৌখিবা থা খরা অসিদা পুন্না থবক তৌখিবা, পোলিসীশিং শেমখিবা, ৱারেপ লৌখিবা, ফিভমশিং লাকশিনখিবা অদুনা মালেম অপুনবা অসিদা অঙকপা পোকহনখি। হৌখিবা চহি ৬তা মালেম্না ভারত্তা থম্লিবা থাজবা অসি হৌখিবা থা তরুক অসিদা মপাঙ্গল কনশিলহল্লে। এফ.দি.আই. নত্ত্রগা এফ.পি.আই.বু ওইরো মীরমগী ইনভেস্তরশিংনা রিকোর্দ ইনভেস্তমেন্ত ভারত্তা তৌখি অমসুং লেপ্তনা তৌরি।
মরূপশা,
ঙসি লৈবাক অসিগী মীপুম খুদিংমক্না, আত্মনির্ভর ভারতকী খোংজংবু মায় পাকহন্নবগীদমক্তা চপ য়ুংনা লেপ্লি, লোকেলগীদমক্তা ভোকেল ওইদুনা থবক তৌরি। মসি তশেংনা অচংবা খুদম অমনি মদুদি লৈবাক অসিনা মসিগী প্রাইবেৎ সেক্তদরা অদক্কী মতিক থাজবা থম্লি। ভারতকী প্রাইবেৎ সেক্তর অসি শুপ্নগী ঐখোয়গী দোমেস্তিক্কী মথৌ তাবশিং মপুং ফাহনবা ঙম্বতা নত্তনা, গ্লোবেল্লী ওইনসু মসিগী শক্তাক্না মসিবু হেন্না মপাঙ্গল কন্না শেমগৎপা ঙমগনি।
মরূপশা,
আত্মনির্ভর ভারতকী খোংজং অসি, ভারত্তা ক্বালিতী প্রদক্তশিং শানবা অমসুং ভারতকী ইন্দস্ত্রীবু হেন্না কম্পিতিতিব ওইহন্নবগী পাম্বৈসুনি অমসুং ২০১৪দা অহানবা ওইনা, লাল কিলাদগী ঙাংজনবা ঐনা তাঞ্জা ফংজখিবদা ঐনা ৱাফম অমা হায়জখি মদুদি ঐখোয়গী পান্দম অসি জিরো দিফেক্ত, জিরো ইফেক্ত ওইহনগদবনি।
মরূপশা,
হান্নগী মতমগী পোলিসীশিংনা অনৌবা লমশিংদা ইনইফিসিএন্সীবু চংজফম পীখি হায়বা খঙলে, অনৌবা চাংয়েং তৌবদা থিংলি। অদুবু আত্মনির্ভর ভারতকী খোংজংনা লম খুদিংমক্তা ইফিসিএন্সীদা ইনোৎ হাপ্লি। ভারত্তা লোং তর্ম কম্পরেতিব এদভান্তেজ লৈবা সেক্তরশিংদা, মদুদা সনরাইজ অমসুং তেক্নোলোজী বেজ ইন্দস্ত্রীদা অনৌবা ইনর্জী হাপ্নবা শাফু হেন্না পীরি। ঐখোয়না পাম্মি মদুদি ঐখোয়গী ইনফেন্ত ইন্দস্ত্রীশিংসু তুংলমচৎতা হেন্না মপাঙ্গল কনবা অমসুং ইন্দিপেন্দেন্ত ওইহনবা পাম্মি।
মরম অসিনা অদোম্না উবীরমগনি, অতোপ্পা মরুওইবা থোংথাং অমসু পায়খৎলি। লৈবাক অসিদা প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব স্কিম হৌখ্রে। স্কিম অসি ভারত্তা গ্লোবেল চেম্পিয়ন ওইবা ঙম্বগী মপাঙ্গল লৈবা ইন্দস্ত্রীশিং অদুগীদমক্তনি। পর্ফোম তৌবদুনা, ইফিসিএন্সীদা থবক তৌবদুনা, মাগী সেক্তরদা লৈবাক অসিবু আত্মনির্ভ ওইহনবা ঙম্বা অদুনা ইন্সেন্তিব অসিগী মপুসু ওইগনি। মরূপশা, পুন্সি ওইরো নত্ত্রগা গভর্নেন্স, ঐখোয়না পেরাদোক্স ওইবা তাঞ্জা য়েংলি। কনফিদেন্ত ওইবা অদুনা অতোপ্পদা মফম পীবদা চিংনবা লৈতে। অদুবু পুক্নীং পীকপশিং অদুদি, ইন্সিক্যোর ওইবশিংদুদি অকোইবগী মীয়ামদসু তাঞ্জা পীবদা অকিবা পোকই। সরকারশিংগী মতাংদসু অসুম্না তত্তনা থোকই। জনতা জনার্দন্না মশিং য়াম্না শৌগৎতুনা অমসুং থাজবা পীদুনা শেম্বা সরকারগী মশাগী কনফিদেন্স লৈজৈ অমসুং দেদিকেসনসু লৈজৈ অমসুং মদুতদা সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস মন্ত্র অসিবু ময়েক শেংহন্নবা সরকারনা কন্না হোৎনৈ। সরকারনা অদুক্কী মতিক ৱারেপ লৌবা ঙম্বা ওইরবা মখৈ চয়েৎনবশিংসু অদুক্কী মতিক হন্থহল্লি। ৱারেপ লৌবা ঙম্বা সরকার অমনা মতম পুম্নমক্তা খু্নাইগীদমক্তা, লৈবাক্কীদমক্তা অদুক্কী মতিক কন্ত্রিব্যুৎ তৌবা ঙম্নবা হোৎনৈ। ৱারেপ লৌবা ঙম্বা অমসুং মশাবু থাজজবা সরকার অমনা কন্ত্রোল পুম্নক পায়শিন্দুনা অতোপ্পবু করিসু তৌন্দবসু পামদে। মমাংগী মতমগী সরকারশিংগী অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অদোম ময়াম্নসু উবীরবনি অমসুং লৈবাক অসি মদুগী চৈথেংসু ফংখ্রবনি। ৱাখল্লোন অদুদি করিনো, পুম্নমক সরকারনা তৌগনি হায়বসিনি। ঘরী শাবা ওইরবসু সরকারনা শাখি। স্কুতর শাবা ওইরবসু, তি.ভি. শাবা ওইরবসু সরকারনা শাখি। ব্রেদ অমসুং কেক ফাওবদা সরকারনা শাখি। ঐখোয়না উখি মদুদি এপ্রোচ অসিনা কয়াদা ফিভম ফৎহন্দ্রবনো। মসিদগী তোখাইনা, তুং কোইনা উবা ঙম্বা অমসুং ৱারেপ লৌবা ঙম্বা সরকারনা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্তা মখোয়গী তৌবা ঙম্বশিং অদু মপুং ফানা শিজিন্নবা ঙম্নবা পুক্নীং থৌগৎলি।
মরূপশা,
হৌখিবা চহি ৬তা ভারতনসু শুপ্নগী ভারত মচা করোর ১৩০ অসিগী মঙলান্দা কৎথোকপা, থাক খুদিংমক্তা ভারত মচাশিংবু মাংদা পুখৎনবগীদমক থবক তৌরিবা অসিগুম্বা সরকার উরে। ভারত্তা ঙসি লম খুদিংমক্তা, স্তেকহোল্দর খুদিংমক্না শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা থবক পায়খৎলি। ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা মেন্যুফেকচরিংদগী এম.এস.এম.ই.শিং ফাওবা, এগ্রিকলচরদগী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফাওবা, তেক ইন্দস্ত্রীদগী তেক্সেসন ফাওবা, রিএল স্তেৎতগী রেগুলেতরী ইজিং ফাওবা মায়কৈ মরিগী ওইবা রিফোর্মশিং তৌরি। ঙসি ভারত্তা কোরপোরেৎ তেক্স অসি মালেমদা খ্বাইদগী কম্পিতিতিব ওইরি। ঙসি ভারত অসি মালেমগী ফেস্লেস এসেস্মেন্ত অমসুং ফেস্লেস অপীলগী খুদোংচাবা লৈবা লৈবাক খরগী মনুং চল্লে। ইন্সপেক্তর রাজ অমসুং তেক্স তেরেরিজমগী মতম অদু তুংওইনরমদুনা ভারতনা, মসিগী ওন্ত্রপ্রিনরশিংগী মতিক অদুদা থাজবা থম্লদুনা মাংদা চখৎলি। মাইনিং ওইরো, স্পেস ওইরো, সেক্তর অয়াম্বদা ইনভেস্মেন্তকীদমক্তা, ভারতকী তেলেন্তকীদমক্তা, কম্পিতিসনগীদমক্তা ঙসি তাঞ্জাগী, মখল অমরোমদা মশিং থিঙমদ্রবা তাঞ্জাশিংগী মচৎ অমা শেম্লি। লৈবাক অসিদা লোজিস্তিক্সপু কম্পিতিতিব ওইহন্নবগীদমক্তা মল্তিমোদেল কনেক্তিবিতীদা ফোকস তৌরি।
মরূপশা,
ভাইব্রেন্ত ইকোনোমী অমদা সেক্তর অমনা গ্রো তৌরবদি মদুগী ইথিল অদু চুমদ্রিংনা অতোপ্পা সেক্তরশিংদসু পী। অদুবু অদোম্না খনবীবা য়াই মদুদি করিগুম্বা ইন্দস্ত্রী অমদগী অতোপ্পগী মরক্তা মরম লৈতনা পল খাজিল্লগদি করি ওইগনি। মতম অদুদা ইন্দস্ত্রী অমত্তনা মঙোন্দা লৈরিবা থৌনা অদুগুম্না অদুক্কী মতিক গ্রো তৌবা ঙম্লোই। ইন্দস্ত্রী অমনা গ্রো তৌরবসু মদুগী ইথিল অদু অতোপ্পা সেক্তরদা কৈদৌঙৈদসু পীরোই। তোঙান তোঙানবা সেক্তশিংদা পল অসিনা লৈবাক্কী শেন্মিৎলোন্দা য়াম্না অকাইবা পীরি, মীচম মীয়ামদা অকাইবা পীরি। হৌজিক লৈবাক অসিদা তৌরিবা রিফোর্ম অসিনা পলশিং অদুবু লৌথোক্নবগী থবক তৌরি। হন্দক্তা এগ্রিকলচর রিফোর্মশিং তৌখিবা অদু মসিগী পরিং অমনি। এগ্রিকলচর সেক্তর অমসুং মসিগা মরী লৈনবা অতোপ্পা মফমশিং মদু এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচরবু ওইরো, ফুদ প্রোসেসিংবু ওইরো, স্তোরেজবু ওইরো, কোল্দ চেনশিংবু ওইরো মখোয়গী মরক্তা ঐখোয়না হান্না অসিগুম্বা পলশিং উরম্মি। হৌজিক পল খুদিংমক লৌথোক্লি, চয়েৎনবা খুদিংমক লৌথোক্লি। পলশিং অদু লৌথোক্লবা মতুংদা, রিফোর্মশিং অসিগী মতুংদা লৌমীশিংনা অনৌবা কৈথেল ফংলগনি, অনৌবা অপাম্বশিং ফংলগনি, মখোয়না তেক্নোলোজীগী কান্নবা য়াম্না ফংলগনি, লৈবাক অসিগী কোল্দ স্তোরেজ ইনফ্রাস্ত্রকচর অনৌবা ওইরগনি, পুম্নমক অসিদগী লৌউ-শিংউগী লমদা ইনভেস্ত হেন্না তৌরগনি অমসুং পুম্নমক অসিগী খ্বাইদগী য়াম্না কান্নবা কনানা ফংগনি হায়রবদি অপীক অপীকপা লমগী মপান্না মপুন্সি হিংজরিবা ঐগী লৈবাক্কী লৌমীশিংনা ফংগদৌরিবনি, অদুগুম্বা লৌমীশংদা কান্নবা ওইগদৌরিবনি। ঐখোয়গী লৈবাক্কী শেন্মিৎলোন্না তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা পল পামদে, মখোয় অমনা অমগী সপোর্ত তৌবা ঙম্ননবা খ্বাইদগী য়াম্না ব্রিজশিং পাম্মি।
মরূপশা,
হৌখিবা চহিশিংদা পলশিং অদু থুগাইনবা, করম্না প্লান অমসুং ইন্তিগ্রেতেদ এপ্রোচ অমগা লোইননা রিফোর্ম তৌখিবগে হায়বদুগী য়াম্না ফবা খুদম অমা লৈরি – লৈবাক্কী মীওই করোর কয়াগী ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন, হৌজিক ঐখোয়না বেঙ্কিং এক্সক্লুজন্দগী মোস্ত ইনক্লুসিব লৈবাকশিংদা য়াওরে। অদোমসু ৱাফম অসিগী শাখি ওইরি মদুদি য়ানীংদবা ময়াম অমা কোকহন্দুনা ভারত্তা মতৌ করম্না আধারবু কন্সতিত্যুস্নেল প্রোতেক্সন পীখিবা। ঐখোয়না অনবেঙ্কপু বেঙ্ককা পুনশিনখি। অহোংবা মোবাইল দেতা, অহোংবা ফোন ফংহন্দুনা লাইরবশিংবু কনেক্ত তৌখি। মদুতদা জনধনগী একাউন্ত, আধার অমসুং মোবাইল – জামগী ত্রিনিতী লৈবাক অসিনা ফংলি।
মরূপশা,
ঙসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফর সিস্তেম লৈবাক অসিদা থবক তৌরি, দি.বি.তি. লৈবাক অসিদা থবক তৌরি। হৌজিক অদোম্নসু ইন্তর্নেস্নেল জর্নেল অমগী রিপোর্ত অদু পাবীরম্লগনি মদুদি ভারত্তা শেম্বা থৌরাং অসিবু থাগৎনখি। কোরোনাগী মতমদা লৈবাক কয়ানা মখোয়গী মীয়ামদা হকথেংননা পৈশা থাবদা অৱাবা ওইরম্মি, মখোয়না চেক অমসুং পোস্ত দিপার্তমেন্তকী মপান তাংলম্মি, ভারতনা শুপ্নগী ক্লিক অমদগী লুপা করোর লিশিং কয়া মীওই করোর করোরদা বেঙ্ক একাউন্তা ত্রান্সফর তৌখি, মিৎকুপ অমদা মদুসু বেঙ্ক লোল্লিঙৈ মতমদা, লৈবাক অসিনা লোকদাউন তৌরিঙৈ মনুংদা। মালেমগী অফাও-অফাওবা অখঙ-অহৈশিংনা হৌজিক মসি হায়রি মদুদি ভারতকী মোদেল অসিদগী অতৈ লৈবাকশিংনসু তমজগদবনি। মসি পারুরগা, তারুরগা, কনানা চাউথোকচরোইদবগে।
মরূপশা,
লাইরিক হৈতবা অমসুং লাইরবতা থল্লবা ফিভম অসিদা ভারতনা তেক্নোলোজী অসি মীচম মীয়ামদা করম্না য়ৌহনবা ঙমগনি হায়না মীওই খরনা হংনবা মতম অমা লৈরম্মি। অদুবু ভারতনা মসি তৌদুনা উৎখি অমসুং য়াম্না মায় পাকপগা লোইননা পাংথোক্তুনা উৎখি, উৎখিগনি। ঙসি য়ু.পি.আই. প্লোৎফোর্ম মথন্তদা থা খুদিংগী চাউরাক্না লুপা করোর লাখ মরিগী ত্রাঞ্জেক্সন তৌরি, লুপা করোর লাখ মরিগী ত্রাঞ্জেক্সন অমসুং থা খুদিংগী রিকোর্দ থম্লি। ঙসি খুঙ্গং-খুন্নাইদসু, অপীক অপীকপা থেলা ইনবশিংদসু ঙসি দিজিতেল পেমেন্ত তৌবা য়ারে। ভারতকী ইন্দস্ত্রীগী তাইবঙবু লৈবাক অসিগী পাঙ্গল অসিবু খঙবগা লোইননা মাংদা চখৎকদবনি।
মরূপশা,
লৈবাক্কী এগ্রিকলচর সেক্তরবু মপাঙ্গল কলহন্নবগীদমক্তা হৌখিবা চহিশিংদা ভারত্তা খোংজেল য়াংনা থবক পায়খৎলি। ঙসি ভারতকী এগ্রিকলচরেল সেক্তর, হান্নদগী হেন্না ভাইব্রেন্ত ওইরে। ঙসি ভারতকী লৌমীশিংগী মফমদা মখোয়গী পোৎথোক কৈথেলশিংগা লোইননা মপান্দসু য়োন্নবগী ওপ্সন লৈরে। ঙসি ভারত্তা কৈথেলশিং নৌথোকহনবগী থবকসু পাইখৎলি, লৌমীশিংবু দিজিতেল প্লেৎফোর্মদা পোৎথোক লৈনবা-য়োন্নবগীসু ওপ্সন পীরি। ময়ামশিং অসিগী পান্দম অসি লৌমীশিংগী ইনকম হেনগৎহন্নবনি, লৈবাক অসিগী লৌমীশিং চাউখৎনবনি। লৈবাক অসিগী লৌমীশিংনা চাউখৎলবদি, লৈবাক অসিসু চাউখৎকনি। অদোমদা ঐ খুদম অমগা পীজগে মদুদি লৌউ-শিংউগী লম অসি মমাংদা করম্না হেন্দল তৌরম্বগে হায়বদুনি।
মরূপশা,
ঐখোয়গী লৈবাক্তা হান্নদি ইথেনোল ফাওবা মরুওইবা ওইনা লৌদুনা ইম্পোর্ত তৌনরম্মি। অদুমকপু চুগী লৌমীশিং অৱাবা ওইনরম্মি মদুদি মখোয়গী চু শিৎলমদে নত্ত্রগা মখোয়গী চু অদুগী লৌমীশিংনা লুপা করোর লিশিং কয়াগী শেনফম অদু মতম চানা ফংখিদে। ঐখোয়না ফিভম অদু হোংদোক্লে। ঐখোয়না লৈবাক অসিমক্তদা ইথেনোলগী পোৎথোক হেনগৎহনখি। হান্না চিনি শেম্লম্মি, গুর শেম্লম্মি, করিগুম্বদা চিনিগী মমল তাথরম্মি, মদুদা লৌমীশিংনা পৈশা ফংলমদে, করিগুম্বদা চিনিগী মমল হেনগৎপদা কঞ্জ্যুমরশিংনা অৱাবা ওইরম্মি হায়বদি থৌওং অমত্তা নীংথিজনা চৎথরমদে অমসুং অতোপ্পা মায়কৈ অমদনা ঐখোয়গী কার-স্কুতর থৌননবা মীরমদগী পেত্রোল লৈরম্মি, হৌজিক্তি মদু ইথেনোলসু তৌবা য়ারম্বনি। হৌজিক লৈবাক অসিদা, পেত্রোলদা চাদা ১০ ফাওবা ইথেনোলগী ব্লেন্দিং তৌবগী মায়কৈদা চংশিল্লি। খনবীয়ু, মসিদগী কয়াদা চাউবা অহোংবা পুরক্কদৌরিবনো। মসিদগী চুগী লৌমীশিংগী ইনকম হেনগৎপগা লোইননা থবক ফংবগী অনৌবা তাঞ্জাসু ফংলগনি।
মরূপশা,
এগ্রীকলচরগা লোইননা সর্বিস সেক্তরবু ওইরো, মেন্যুফেকচরিংবু ওইরো, সোসিএল সেক্তরবু ওইরো, মসিদা ঐখোয় অমনা অমগী কম্প্লিমেন্ত করম্না তৌগনি, মসিদা ঐখোয়না মপুং ফানা ইনর্জী থাদগনি। ফিক্কীগুম্বা ওর্গনাইজেসনশিংনা মসিদা ব্রিজসু ওইগদবনি অমসুং ইন্সপিরেসনসু ওইগদবনি। এম.এস.এম.ই.শিংদা সরকারনা থৌনা হাপ্লি, অদোম্না থৌনা অসিবু মল্তিপ্লাই তৌবা য়াই। অদুবু ভেল্যু অমসুং স্প্লাই চেনবু করম্না মপাঙ্গল কলহনগনি, গ্লোবেল স্পলাই চেন্দা করম্না ভারতকী থৌদাং পাক-চাউহন্নবা, ময়েক শেংলবা পান্দম অসিগা লোইননা ঐখোয় ময়াম্না অমত্তা ওইনা থবক তৌমিন্নগদবনি। ভারত্তা মার্কেৎসু, মেনপাৱরসু লৈ অমসুং মিশন মোদতা থবক তৌনবগী কেপাবিলিতীসু লৈ। পেন্দমিক্কী মতম অসিদসু ঐখোয়না উরি মদুদি আত্মনির্ভরতাকী মায়কৈদা চংশিল্লিবা ভারতকী খোংথাং খুদিং করম্না মালেমদা কাননবা পীখিবগে। ঐখোয়গী ফার্মা সেক্তরনা অৱাবগী মতম অসিদসু গ্লোবেল সপ্লাই চেন্দা শাফু পীহনখিদে। হৌজিক ভারতনা ভেক্সিন মেন্যুফেকচিংগী মতাংদা মাংদা চংশিল্লিবা অসিদগী ভারতকী পুন্সি করোর কয়ানা ঙাকশেলগী চুঙ্গোই ফংবগা লোইননা, মালেমগী অতৈ লৈবাকশিংদসু অনৌবা আশা পোক্লি।
মরূপশা,
ঐখোয় ময়াম্না মন্ত্র অমবু নীংথিজনা খঙলি অমসুং মদু ঐখোয়গী পুন্সিগীদমক্তসু মথৌ তাই, ঐখোয়গী অসিদা হায়নৈ – তন্মে মনঃ শিবসঙ্কল্প মস্তু হায়বদি ঐগী পুক্নীংনা মকোক ওইবা ফিরেপ লৌবা, ৱাফম অসিগা লোইননা মাংদা চংশিনগনি। লৈবাক্কী পান্দম, লৈবাক্কী ফিরেপ, লৈবাক্কী পোলিসী ময়েক শেংলি। ইনফ্রাস্ত্রকচর ওইরো নত্ত্রগা পোলিসী, রিফোর্মশিংগী মতাংদা ভারতকী ফিরেপ খোংফম চেৎলি। লাইচৎ ওইনা লাক্লিবা স্পীদব্রেকরশিং অসিদগী ঐখোয় থোরক্লি। হৌজিক অনৌবা থাজবগা লোইননা ঐখোয় পুম্নমক্না হান্নদগী হেন্না থবক তৌগদবনি। থাজবা অমসুং ইশানা ইশাবু থাজজবগা লোইননা ঐখোয় হৌজিক অনৌবা চহি তরাগী খুজিং অমদা চৎকদবনি। কুমজা ২০২২দা লৈবাক অসিনা ঐখোয়গী নীং খা তম্বগী চহি ৭৫শুবগী থৌরম পাংথোক্কনি। নীং খা তম্বগী খোংজংদগী হৌরগা ঙসি ফাওবা ফিক্কীগীসু লৈবাক অসিগী চাউখৎ খোংজেল অসিদা শরুক য়াওরি। ফিক্কীগী ১০০শুবা চহি পংলাপ লাপ্ত্রে। মরুওইরবা খোংথাং অসিদা অদোম্না লৈবাক শেমগৎপগী অদোমগী থৌদাং অদুবু হেন্না পাকথোক-চাউথোকহনগদবনি। অদোম্না হোৎনবা অদুনা আত্মনির্ভর ভারতকী খোংজংদা হেন্না খোংজেল পীরগনি। অদোমগী হোৎনবা অসিনা লোকেলগীদমক ভোকেলগী মন্ত্রবু মালেম অপুনবদা য়ৌহনগনি। অরোইবদা, ঐনা দোক্তর সঙ্গীতা রেদ্দীজীবু য়াম্না ফবা মতম অমা প্রসিদেন্ত ওইনা পুবীবগীদমক্তা হন্না হন্না থাগৎপা ফোংদোকচরি। লোইননা, ভাই উদয় শঙ্করজীবু তুংলমচৎকীদমক্তা হন্না হন্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি। অদোম ময়ামগী মরক্তা লাকচবগী খুদোংচাবা ফংজরে, ঐনা অদোম ময়াম্বু হন্না হন্না তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the 93rd Annual General Meeting of FICCI
12 DEC 2020 2:12PM by PIB Delhi
Namaskar!
FICCI President SangitaReddyji, Secretary General DilipChenoyji, friends in Indian industry, ladies and gentlemen!!
In the match of 20-20, we have seen a lot of things changing rapidly. But the year 2020 has defeated all. The nation and the entire world went through so many ups and downs thatwhen we'll think of the corona period a few years later, perhaps we won't believe it. But, it's good that the situation which deteriorated so fast, is improving swiftly also. When this cycle of pandemic began in February-March, we were up against an unknown enemy. There were many uncertainties. Whether it’s the production, logistics, or revival of the economy, there were many issues. Everybody had this question in his mind: how long will it continue and how the situation will improve. The entire mankind of the world was grappling with these questions, challenges and concerns. But now in the month of December, the situation has changed a lot. We have the answer as well as the roadmap. The indicators of the economy are very encouraging. The lessons that the country learnt during the crisis have firmed up its resolve for the future. And, indeed, a huge credit for it goes to entrepreneurs, the young generation, farmers, industrialists and all the people of India.
Friends,
There is always a history and a lesson associated with global pandemic. The country which manages to save more and more of its citizens during such a pandemic has the power to rebound with the same speed. During this pandemic, India gave utmost priority to the lives of its citizens, saved the lives of most of the people and the result is there before the country and the world as well. The world is surprised at the way India has worked collectively in the last few months, made policies and decisions and brought the situation under control. The faith of the world towards India in the last six years has been further strengthened in the last few months. Whether it is FDI or FPI, foreign investors have made record investments in India and are continuously doing so.
Friends,
Today, every citizen of the country is committed to make the AtmaNirbhar India campaign a success and is working towards Local for Vocal. This is a living example of how much confidence the country has on the capability of its private sector. India’s private sector can not only meet our domestic needs, but can also establish its identity globally forcefully.
Friends,
The AtmaNirbhar India campaign is also a medium to make quality products in India and make Indian industry more competitive. And when I got the opportunity to address from the ramparts of Red Fort in 2014 for the first time, I had said that our goal should be zero defect; zero effect.
Friends,
Experience has it that the policies in the past have protected inefficiency in several sectors and have prevented new experiments, whereas, the AtmaNirbhar India campaign encourages efficiency in every sector. Emphasis is being given on sectors where India has long-term comparative advantage and sunrise and technology-based industries. We want that our infant industries also become more strong and independent in future. Therefore, you must have noticed, another important step has been taken. A production-linked incentive scheme has been launched in the country. This scheme is for the industries where India has the capacity to become a global champion. Anyone will be entitled to incentives who will perform, who will work with efficiency and who will make India self-reliant in the sector he is involved in. Friends, we often see a paradox whether it is in life or governance. A confident person does not hesitate in giving space to others. But the one who is insecure is afraid to give opportunities to the people around him too.This is often the case with governments. The government backed by the overwhelming support and confidence of the people has its own confidence and dedication, and,therefore, the government is committed to realize the mantra of SabkaSaath, SabkaVikas, SabkaVishwas. A decisive government always strives to remove obstacles for others. A decisive government always tries to contribute maximum towards the society and the nation. A decisive and self-confident government also does not want all the control with itself and does not let others do anything. You all have been witness to this approach of the previous governments and the country has been its victim. What was the thinking – the government will do everything. Whether it is the manufacture of watches, scooters, TVs, or even bread and cake, the government used to make everything. We have seen the ruin brought about by this approach. On the contrary, a visionary and decisive government encourages all the stakeholders so that they can realize their potential fully.
Friends,
In the last six years, India has seen the government which is only committed to realize the dreams of the 130 crore people of the country and is encouraging people in all sectors. Today, India is endeavouring to increase the partnership of every stakeholder in every sector. With this approach, the all-round reforms have been undertaken in sectors ranging from manufacturing to MSME; agriculture to infrastructure; from tech industry to taxation and from real estate to regulatory easing.In India, the Corporate Tax is the most competitive in the world today. Today, India is among the few countries in the world that boast of faceless assessments and faceless appeals. Leaving behind the era of Inspector Raj and tax terrorism, India is moving ahead by relying on the capabilities of the entrepreneurs of our country. In a way, a tradition of countless opportunities has been created in mining, defence, space, andinvestment in most of the sectors. Emphasis is being given on Multimodal Connectivity to make logistics competitive in the country.
Friends,
When a sector grows in a vibrant economy it has direct bearing on other sectors. But can you imagine what will happen if a wall is created between the industries unnecessarily. No industry will be able to grow according to its strength. Even if an industry grows somehow, its effect will not percolate down to other sectors. Such walls in different sectors have caused tremendous damage to the people and the economy of the country. The reforms that are being undertaken in the country are meant to dismantle such walls. The recent agriculture reforms are part of this series. We have seen such walls in the agriculture sector and allied sectors like agriculture infrastructure, food processing, storage or cold chains. Now these walls are being dismantled and all obstacles removed. By removing these walls and after these reforms, the farmers will get new markets, new options, the cold storage infrastructure will become modern, and they will benefit largely from technology. It will entail huge investment in the agri-sector which will benefit the farmers of my country and who lives on small pieces of land. The economy of our country does not need walls in different sectors, but bridges so that they can support each other.
Friends,
There is an excellent example of how reforms have been undertaken in a planned and integrated approach to dismantle such walls in the last few years. It is the financial inclusion of millions of people of the country. From banking exclusion, we are now included in the most inclusive countries.You have also been witness to how Aadhaar was given constitutional protection in India by removing all barriers. We linked Unbanked to banks. We connected the poorest of the poor by making available cheap mobile data and cheap phones to them. Only then the country got the trinity of JAM – Jan Dhan accounts, Aadhaar and Mobile.
Friends,
Today, the world’s largest Direct Benefit Transfer systemexists in the country. You must have read a recent report of an international journal which praised this indigenous system handsomely. During the Corona period, citizens of many countries were facing difficulty in transferring money as they were dependent on cheques and postal departments, whereas India could transfer money in the crores of accounts through a click of button in no time, and that too when banks were closed and there was lockdown in the country. Many prominent experts in the international world are now saying that other countries should also learn from this model of India. Who will not be proud to read and hear this?
Friends,
There was a time when some people doubted how India would be able to deliver technology to its ordinary citizens in an environment of illiteracy and poverty. But India has done this and done with a lot of success and it will continue to do so. Today, on the UPI platform alone, there are transactionsworth about four lakhcrore rupees every month.Transactionsworth four lakhcrore rupees and new records are being created every month. Today, digital payments have become possible in villages and even on small street stalls. India's industry has to move forward by realizing this strength of the country.
Friends,
As we have grown up watching the atmosphere of villages and small towns in TV or films, it is natural to have a different perception about them. The physical distance between cities and villages has never been as much as the distance of perspective has been.For some people, the village means a place where it is difficult to commute, where there are very few facilities, very little development and backwardness is all around. But if you go to rural or semi-rural areas today, you will get a very different view, you will find a new hope, a new confidence. Today's rural India is undergoing a major change. Did you know that the number of active internet users in rural India has exceeded cities? Did you know that more than half of India's start-ups are in our Tier-2, Tier-3 cities? About 98 per cent of the settlements in the country have been connected with the PradhanMantriGraminSadakYojana. It means that the villagers are now increasingly connecting with markets, schools, hospitals and other facilities.The aspiration of the villagers is increasing; they want socio-economic mobility. The Government on its part is engaged in fulfilling these aspirations. Now, take for example, the recently launched PM-WANI scheme. Under the scheme, a network of public Wi-Fi hotspots will be created across the country. This will lead to a comprehensive expansion of connectivity in villages. I will urge all entrepreneurs to use this opportunity to participate in better connectivity efforts in rural and semi-rural areas.It is certain that villages and small cities will support the growth of the 21st century India. Therefore, entrepreneurs like you should not lose the opportunity of making investment in villages and small towns. The investment that you make will open new doors to our agriculture sector, for the brothers and sisters living in our villages.
Friends,
India has been steadily working in the last few years to strengthen the agriculture sector of the country. Today, India's agricultural sector has been more vibrant than ever before. Today, the farmers of India have the option to sell their crops outside the mandis as well. Today, not only the mandis are being modernized in India, the farmers are being given the option to buy and sell crops on digital platforms. The goal of all these efforts is to increase the income of the farmers and they become prosperous. When the farmers of the country prosper, the country will also prosper. I will give you another example of how the agriculture sector was being handled earlier.
Friends,
Earlier, ethanol was given the preference in our country and it used to be imported, whereas the sugarcane farmers were upset that they could not sell their sugarcane or they did not get the arrears of thousands of crores of rupees in time. We changed this situation.We have promoted the production of ethanol in the country itself. Earlier when sugar or jiggery was made, sometimes the prices of sugar would fall, the farmers did not get the money, sometimes the prices of sugar increased, the consumer suffered, that is, there was no system in place. On the other hand, we used to import petrol for our cars and scooters, which ethanol could also do. Now there is 10 per cent blending of ethanol in petrol in the country. Imagine the change it will bring about. This will not only increase the income of sugarcane farmers, but will also create new employment opportunities.
Friends,
Today, when I am among the senior industrialists, I would like to say categorically that unfortunately the private sector investment in agriculture in our country did not happen as much as it should have been. This sector was not explored as much by the private sector. We have had the problems of cold storage. The supply chains have been working in a very limited way without the support of the private sector. You have also seen that there is a shortage of fertilizer. You also know how much it is imported. The central government is continuously working to address several such challenges of the agriculture sector. But it requires both your interest and investment. I believe that many agriculture companies are doing a good job, but that is not enough.The less will be the loss to crops and the farmers income will also increase if more support of the modern technology, the modern business techniques are available to the farmers who grow crops, fruits and vegetables and the investment that we make according to their requirements. Today, there is a huge scope for agro-based industries in the rural sector. Whatever the earlier policies may have been, but today's policies are very conducive to developing a rural agro-based economy. With policy and intentions, the Government is fully committed to the interests of the farmers.
Friends,
We have to invest energy in finding ways to make agriculture, service, manufacturing and social sectors complement each other. Organizations like FICCI have to be both a bridge and inspiration in this regard. MSMEs have been empowered by the government, you can multiply this strength.We all have to work together with a goal to strengthen the local value and supply chain and how to expand India's role in the global supply chain. India has market, manpower and also the capability to work in mission mode.Even in this era of pandemic, we have seen how every step of Indiatowards self-sufficiency benefits the whole world. Our pharma sector did not allow the global supply chain to be affected even in difficult times. Now that India is moving ahead in vaccine manufacturing, it will give a protective cover to millions of lives in India, and there is a new hope in many countries of the world.
Friends,
We are all familiar with one mantra and it is also necessary for our lives. It is said: तन्मे मन: शिवसंकल्प मस्तु, i.e., my mind should have exquisite resolutions. We have to move ahead with this spirit. The country's goals, resolutions and policies are crystal clear. India's intentions on reforms, whether it is infrastructure or policy, are firm. Whatever speedbreaker came in the form of the epidemic, we are now going beyond that. Now, we all have to work harder than before with new beliefs. We now have to move forward in the new decade with trust and self-confidence. The country will celebrate its 75th years of independence in 2022. FICCI has also played a major role in the country's march towards growth since the freedom movement. Even 100 years of FICCI are not too far away. At this important stage, you have to further expand and broaden your role of nation building.Your efforts will give momentum to the AtmaNirbhar India campaign. Your efforts will take the mantra of Local for Vocal to the entire world. Finally, I congratulate Dr. SangitaReddyji for her excellent tenure as President. At the same time, I convey my best wishes to UdayShankarji for the future. I thank you all very much for the opportunity to be with you.
Thanks!