স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
১৩৮ দিনৰ পাছত ভাৰতৰ সক্ৰিয় কেছল’ড ৪.০৩ লাখলৈ অৱনমিত
মুঠ আৰোগ্য লাভে অতিক্ৰম কৰিলে ৯১ লাখ
যোৱা সপ্তাহটোত ভাৰতত প্ৰতি নিযুত জনসংখ্যাত নতুন ঘটনা বিশ্বৰ ভিতৰতে অন্যতম সৰ্বনিম্ন
06 DEC 2020 11:34AM by PIB Guwahati
আজি ভাৰতৰ মুঠ সক্ৰিয় কেছল’ড লক্ষ্যণীয়ভাৱে ৪.০৩ লাখ (৪,০৩,২৪৮) লৈ অৱনমিত হৈছে। ই ১৩৮ দিনৰ ভিতৰত সৰ্বনিম্ন। ২১ জুলাই, ২০২০ত মুঠ সক্ৰিয় ঘটনা আছিল ৪,০২,৫২৯ টা।
যোৱা নটা দিনৰ প্ৰৱণতা অব্যাহত ৰাখি, যোৱা ২৪ ঘন্টাত ভাৰতৰ দৈনিক নতুন ঘটনাতকৈ দৈনিক আৰোগ্য লাভৰ ঘটনা বৃদ্ধি হৈছে। দৈনিক ঘটনাতকৈ অধিক দৈনিক আৰোগ্য লাভৰ প্ৰৱণতাই ভাৰতৰ সক্ৰিয় কেছল’ড নিম্ন কৰি ৰাখিছে। বৰ্তমান ইয়াৰ হাৰ হৈছে মুঠ সক্ৰিয় ঘটনাৰ মাত্ৰ ৪.১৮%।
ভাৰতত ৩৬,০১১ লোকৰ দেহত ক’ভিডৰ সংক্ৰমণ ধৰা পৰাৰ বিপৰীতে, একে সময়ছোৱাতে ৪১,৯৭০ জন ৰোগীয়ে নতুনকৈ আৰোগ্য লাভ কৰিছে। নতুন আৰোগ্য লাভৰ এই সংখ্যাই মুঠ সক্ৰিয় ঘটনাৰপৰা ৬,৪৪১ টা ঘটনা হ্ৰাস কৰি তুলিছে।
যোৱা সাত দিনত ভাৰতত প্ৰতি নিযুত জনসংখ্যাত নতুন ঘটনাৰ সংখ্যা হৈছে ১৮৬। যাৰ পৰিমাণ বিশ্বৰ ভিতৰতে অন্যতম সৰ্বনিম্ন।
নতুন ঘটনাতকৈ নতুন আৰোগ্য লাভৰ পৰিমাণ বৃদ্ধিৰ সমান্তৰালভাৱে আজি আৰোগ্য লাভৰ হাৰ ৯৪.৩৭% লৈ বৃদ্ধি পাইছে।
মুঠ আৰোগ্য লাভৰ ঘটনাই ৯১ লাখ (৯১,০০,৭৯২) অতিক্ৰম কৰিছে। আৰোগ্য লাভৰ ঘটনা আৰু সক্ৰিয় ঘটনাৰ মাজৰ ব্যৱধান আজি প্ৰায় ৮৭ লাখ (৮৬,৯৭,৫৪৪) বৃদ্ধি হৈ আছে।
নতুন আৰোগ্য লাভৰ ঘটনাৰ ৭৬.৬% হৈছে ১০ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ।
মহাৰাষ্ট্ৰত এদিনতে আৰোগ্য লাভৰ ঘটনা হৈছে সৰ্বাধিক। ইয়াত নতুনকৈ আৰোগ্য লাভৰ ঘটনাৰ সংখ্য়া হৈছে ৫,৮৩৪ টা। ইয়াৰ পাছতেই থকা কেৰালাত নতুনকৈ আৰোগ্য লাভৰ ঘটনাৰ সংখ্যা হৈছে ৫,৮২০ টা। দিল্লীত নতুনকৈ আৰোগ্য লাভৰ ঘটনাৰ সংখ্যা হৈছে ৪,৯১৬ টা।
নতুন ঘটনাৰ ৭৫.৭০% হৈছে ১০ ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ।
৫,৮৪৮ টা ঘটনাৰে কেৰালাত দৈনিক নতুন ঘটনাৰ সংখ্যা হৈছে সৰ্বাধিক। ইয়াৰ পাছতেই থকা মহাৰাষ্ট্ৰৰ নতুন ঘটনাৰ সংখ্যা হৈছে ৪,৯২২ টা। দিল্লীত নতুন ঘটনাৰ সংখ্যা হৈছে ৩,৪১৯ টা।
যোৱা ২৪ ঘন্টাত ৪৮২ টা মৃত্যুৰ ঘটনা সংঘটিত হৈছে।
নতুন মৃত্যুৰ ঘটনাৰ ৭৯.০৫% হৈছে দহ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ। মহাৰাষ্ট্ৰত মৃত্যুৰ ঘটনা হৈছে সৰ্বাধিক (৯৫ টা)। ইয়াৰ পাছতেই থকা দিল্লী আৰু পশ্চিম বংগৰ মৃত্যুৰ ঘটনা হৈছে ক্ৰমে ৭৭ আৰু ৪৯ টা।
যোৱা সপ্তাহটোত প্ৰতি নিযুত জনসংখ্যাত দৈনিক মৃত্যুৰ ঘটনা বিশ্বৰ প্ৰেক্ষাপটত তুলনা কৰি চালে দেখা যায় যে ভাৰতত প্ৰতি নিযুত জনসংখ্যাত মৃত্যুৰ ঘটনা অন্যতম সৰ্বনিম্ন ৩ টা।

Ministry of Health and Family Welfare
India's Active Caseload further contracts to 4.03 Lakh after 138 days
Total Recoveries surpass 91 lakh
New Cases per million population in India in the last week one of the lowest in the world
06 DEC 2020 11:34AM by PIB Delhi
India’s total Active Caseload has significantly fallen to 4.03 lakh (4,03,248) today. This is the lowest after 138 days. The total active cases were 4,02,529 on 21st July, 2020.
Continuing with the trend of the last nine days, India has reported more daily recoveries than the daily new cases during the past 24 hours. The trend of more daily recoveries than the daily cases has led to a continuous contraction of India’s Active Caseload which presently consists of just 4.18% of the Total Positive Cases.
While 36,011 persons in India were found to be infected with COVID, 41,970 new recoveries were registered during the same period. The new recoveries have led to a net decline of 6,441 in the Total Active cases.
New cases per million population in India in the last seven days are 186. It is one of the lowest in the world.
The difference in New Recoveries outnumbering New Cases has also improved the Recovery Rate to 94.37% today.
The total recovered cases have crossed 91 lakh (91,00,792). The gap between Recovered Cases and Active Cases, that is steadily increasing is nearing 87 lakh (86,97,544) today.
76.6% of the new recovered cases are observed to be concentrated in 10 States/UTs.
Maharashtra has reported the maximum number of single day recoveries with 5,834 newly recovered cases. Kerala follows closely with 5,820 new recoveries. Delhi registered 4,916 new recoveries.
75.70% of the new cases are from 10 States and UTs.
Kerala reported the highest daily new cases at 5,848. It is followed by Maharashtra with 4,922 new cases. Delhi recorded 3,419 new cases.
482 case fatalities have been reported in the past 24 hours.
Ten States/UTs account for 79.05% of new deaths. Maharashtra saw the maximum casualties (95). Delhi and West Bengal follow with 77 and 49 daily deaths, respectively.
The daily registered deaths per million population during the past week when compared globally demonstrate that India has one of the lowest at 3 deaths/million population.