ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କରୋନା ଟୀକାଦାନ ରଣନୀତି ଆଲୋଚନା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସର୍ବଦଳୀୟ ବୈଠକ
• 3ଟି ସ୍ୱଦେଶୀ ସମେତ ମୋଟ 8ଟି ଟୀକା ପରୀକ୍ଷାର ବିଭିନ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପହଞ୍ଚିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଆସନ୍ତା କେଇ ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ କରୋନା ଟୀକା ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ଆଶା କରାଯାଉଛି: ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ
• ଏକ ନିରାପଦ ଏବଂ ସୁଲଭ ଟୀକା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତ ଆଡକୁ ଚାହିଁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
04 DEC 2020 4:19PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଏକ ଭିଡିଓ କନ୍‌ଫରେନ୍ସିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଆୟୋଜିତ ସର୍ବଦଳୀୟ ବୈଠକରେ ଦେଶରେ କରୋନା ଟୀକା ପ୍ରଦାନ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ରଣନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ସଂପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଲୋକଙ୍କୁ ଟୀକା ଦେବା ପାଇଁ ସରକାର ଏକ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛନ୍ତି । ଏକ ନିରାପଦ ଏବଂ ସୁଲଭ ଟୀକା ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତ ଆଡକୁ ଚାହିଁଛି ବୋଲି ସେ ଦୃଢତାର ସହ କହିଛନ୍ତି ।
କରୋନା ଟୀକା ପାଇଁ ଭାରତ ପ୍ରସ୍ତୁତ
ନିକଟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କରୋନା ଟୀକା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଥିବା ଅହମ୍ମଦାବାଦ, ପୁଣେ ଓ ହାଇଦରାବାଦର 3ଟି ଲ୍ୟାବ ବୁଲି ଦେଖିବା ପରେ ତାଙ୍କର ଅନୁଭୂତି ସଂପର୍କରେ ଆଜିର ବୈଠକରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏସବୁ ଲ୍ୟାବରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଥିବା 8ଟି କରୋନା ବିରୋଧୀ ଟୀକା ବର୍ତ୍ତମାନ ପରୀକ୍ଷାର ବିଭିନ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପହଞ୍ଚିଯାଇଛି । ସେଥିରେ ଭାରତୀୟ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦେଶୀ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ 3ଟି ଟୀକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି । ଏହି 8ଟି ଯାକ ଟୀକା ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆସନ୍ତା କେଇ ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ଏହିସବୁ ଟୀକା ଲୋକଙ୍କୁ ଦେବା ପାଇଁ ମିଳିଯିବ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି । ଯେତେ ଶୀଘ୍ର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ କରୋନା ଟୀକାକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିବେ, ସେତେ ଶୀଘ୍ର ଲୋକଙ୍କଠାରେ ଏହାର ପ୍ରୟୋଗ ପ୍ରକି୍ରୟା ଆରମ୍ଭ ହେବ । କେଉଁ ବର୍ଗର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଥମେ ଏହି ଟୀକା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ସେ ନେଇ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କ ସହ ନିବିଡ ସମନ୍ୱୟ ରଖି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଟୀକାଦାନ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି । ଟୀକା ମିଳିଯିବା ମାତ୍ରେ ଟୀକାଦାନ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ ଭାରତର ଟୀକା ଆବଣ୍ଟନ ଦକ୍ଷତା, ସଫଳତା ଓ ବିଶେଷତ୍ୱ ସଂପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖକରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତରେ ଏଥିପାଇଁ ଏକ ବିରାଟ ଓ ସୁସଂହତ ନେଟୱାର୍କ (ବ୍ୟବସ୍ଥା) ରହିଛି । ଏହା କରୋନା ଟୀକାଦାନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁସଂହତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ଏହି ଟୀକାର ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଯେଉଁ ଅତିରିକ୍ତ ଶୀତଳୀକରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ସେଥିପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଗୁଡିକ ସହ କେନ୍ଦ୍ର ସହଯୋଗ ରକ୍ଷାକରି କୋଲ୍‌ଡ ଚେନ୍‌ ଉପକରଣ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ଯୋଗାଇଦେବ ।
ଟୀକାଦାନ ଅଭିଯାନ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଗୋଷ୍ଠୀ
ଦେଶରେ କରୋନା ଟୀକା ପ୍ରଦାନ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଏକ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ଉଭୟ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ବିଶେଷଜ୍ଞ ରହିଛନ୍ତି । ଏହି ବିଶେଷଜ୍ଞ ଗୋଷ୍ଠୀ ଟୀକାଦାନ ଅଭିଯାନ ଦାୟିତ୍ୱ ବହନ କରିବ । ଜାତୀୟ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଗୋଷ୍ଠୀ ଉଭୟ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଓ ଆଞ୍ଚଳିକ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ ମିଳିତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବ ।
ମହାମାରୀ ମୁକାବିଲାରେ ଭାରତର ଅଦମନୀୟ ପ୍ରୟାସ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଅଦମନୀୟ ସାହସ ଓ ପ୍ରଚଣ୍ଡ ଇଛାଶକ୍ତିର ସହିତ ଏହି କରୋନା ମହାମାରୀର ମୁକାବିଲା କରିଛି । ଲୋକଙ୍କ ଆତ୍ମସଂଯମ, ସାହସ ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏହି ସମଗ୍ର ଲଢେଇ ସମୟରେ ଅତୁଳନୀୟ ଏବଂ ଅଭୂତପୂର୍ବ ରହିଛି । ଏହି ସଂକଟକାଳରେ ଆମେ କେବଳ ଆମ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରି ନ ଥିଲୁ; ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ ଯଥାସମ୍ଭବ ଉଦ୍ୟମ କରିଥିଲୁ । ଭାରତ ଯେଉଁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରଣାଳୀ ଉପଯୋଗ କରିଥିଲା ତାହା ଫଳରେ ଦେଶରେ କରୋନା ଟେଷ୍ଟିଂ ସଂଖ୍ୟା ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା । ଏହା ଫଳରେ ସଂକ୍ରମିତଙ୍କ ହାର ହ୍ରାସ ପାଇବା ସହିତ ଆକ୍ରାନ୍ତଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁହରା ମଧ୍ୟ କମ୍‌ ରହିଛି ।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜବ ପ୍ରତି ସତର୍କ ରହିବାକୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ କରୋନା ଟୀକା ବିରୋଧରେ ଗୁଜବ ଓ ଅପପ୍ରଚାର ହୋଇପାରେ । ଏଭଳି ଘଟଣା ଉଭୟ ଜନସ୍ୱାର୍ଥ ଓ ରାଷ୍ଟ୍ର ସ୍ୱାର୍ଥର ପରିପନ୍ଥୀ । ଏଭଳି ଭିତ୍ତିହୀନ ତଥ୍ୟ ଓ ଗୁଜବକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଦେଶର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବାକୁ ସମଗ୍ର ନେତୃମଣ୍ଡଳୀଙ୍କୁ ସେ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ଦେଶର ନାଗରିକମାନେ ରୋଗ ପ୍ରତି ଅଧିକ ସଚେତନ ରହିବା ସହିତ ଅପପ୍ରଚାର ରୋକିବାକୁ ସାଧ୍ୟମତେ ଉଦ୍ୟମ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି ।
କରୋନା ବିରୋଧୀ ଲଢେଇରେ ମୂଲ୍ୟବାନ ସହଯୋଗ ଦେଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସବୁ ଦଳର ନେତାମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜ୍ଞାପନ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ସହିତ ସେ ମଧ୍ୟ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଏହି ଲଢେଇ ପାଇଁ ସାଧୁବାଦ ଜଣାଇବା ସହିତ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସତର୍କତା ଓ ଭୂତାଣୁ ସଂକ୍ରମଣ ବିରୋଧୀ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡିକୁ ଅବ୍ୟାହତ ରଖିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
ବିଭିନ୍ନ ଦଳର ନେତାଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ
ଏହି ସର୍ବଦଳୀୟ ବୈଠକରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ରାଜନୈତିକ ଦଳର ନେତାମାନେ ଭାଗ ନେଇଥିଲେ । ପ୍ରମୁଖ ଦଳଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ଜାତୀୟ କଂଗ୍ରେସ, ତୃଣମୂଳ କଂଗ୍ରେସ, ଡିଏମ୍‌କେ, ୱାଇଏସ୍‌ଆର କଂଗ୍ରେସ ପାର୍ଟି, ଜେଡିୟୁ, ବିଜେଡି, ଶିବସେନା, ଟିଆରଏସ୍‌, ବିଏସ୍‌ପି, ସମାଜବାଦୀ ପାର୍ଟି, ଏଆଇଏଡିଏମ୍‌କେ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟିର ନେତାମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ । ଏହିସବୁ ନେତାମାନେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦକ୍ଷ ଏବଂ ତ୍ୱରିତ ଟୀକାଦାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସେମାନେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ପୂର୍ଣ୍ଣପ୍ରାଣରେ ସହାୟତା କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଓ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ । ସେମାନେ କରୋନା ବିରୋଧୀ ଲଢେଇରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱକୁ ଉଚ୍ଚପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସମୁଦାୟ ଏବଂ ଔଷଧ ନିର୍ମାଣକାରୀ ସଂସ୍ଥାଗୁଡିକର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସମୁଦାୟ ଓ ଔଷଧ ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କ ସହଯୋଗ ଫଳରେ କରୋନା ମହାମାରୀର ମୁକାବିଲାରେ ଦେଶ ସଫଳ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେମାନେ କହିଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM holds All Party Meeting to discuss Covid-19 vaccination strategy
Eight potential vaccines including three indigenous ones are in different stages of trial in India: PM
It is expected that the vaccine will be available in the coming few weeks: PM
World is looking towards India for the development of a safe and affordable Vaccine: PM
04 DEC 2020 4:19PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the All Party Meeting today via video conferencing to discuss the Covid-19 vaccination strategy in India. The meeting was also attended by the Union Defence Minister, Union Home Minister, Union Finance Minister, Union Minister for Rural Development, Union Minister for Social Justice and Empowerment and Union Minister for Parliamentary Affairs.
The Prime Minister said that the government is developing a comprehensive vaccination strategy. He emphasised that the world is looking towards India for the development of a safe and affordable vaccine.
India is ready for Covid Vaccination
The Prime Minister shared his experience of visiting the vaccine manufacturing facilities in Ahmedabad, Pune, and Hyderabad, informing that about eight potential vaccines, currently in different stages of trial, will be manufactured in India, that includes the three indigenous vaccines.
The Prime Minister said that it is expected that the vaccine will be available in the coming few weeks. The vaccination campaign will kickstart in India as soon as the vaccine is approved by the scientists. The Central government is working in close coordination with the State governments to identify the priority groups for vaccination that will include Health Workers, Frontline workers and high-risk individuals viz the aged population cohort and people with comorbidities.
In an effort to administer the vaccine in an efficient, smooth & transparent manner, database of healthcare and frontline workers, augmentation of cold chains and procurement of syringes and needles are in advanced stages of preparation.
Underlining India's vaccine distribution expertise, capacity and presence of an experienced and vast network for vaccination, the Prime Minister said that this will help us in streamlining Covid vaccination. Collaboration with State Governments will be established for additional cold chain equipment and other such logistical requirements.
The digital platform for vaccine administration and distribution (Covid-19 Vaccine Information Network Co-WIN) is prepared and is being tested in collaboration with the State and District Level authorities and other stakeholders.
National Expert Group constituted for vaccination campaign
A National Expert Group that includes technical experts and officials of both the Central Government and State Governments, has been constituted to shoulder the responsibility of the campaign related to the vaccine. The National Expert Group will take decisions collectively as per national and regional requirements.
India fought the Pandemic with indomitable will
The Prime Minister mentioned that Indians have fought this pandemic with indomitable will, noting that the restraint, courage, and strength of Indians has been incomparable and unprecedented during this entire battle. He added that we not only helped our fellow Indians but also made every effort to save the citizens of other countries as well. Also, the scientific methodology adopted by India led to increased testing in India, which not only reduced the positivity rate but also reduced the covid mortality rate.
The Prime Minister cautioned against rumors that may be spread about vaccination, saying that it would be against both public interest and national interest. He called upon all the leaders to make the citizens of the country more aware, and prevent any such rumors from spreading.
The Prime Minister thanked the leaders of all parties for their valuable contribution in the fight against Covid. He said that Jan Andolan& Jan Bhagidari with support of all political parties is the key for success of India’s vaccination effort. Along with this, he again appealed to the citizens to be constantly alert and not let the guard down in following the preventive measures against the virus.
Leaders of political parties speak
Political parties that participated in the meeting included among others, the Indian National Congress, Trinamool Congress, DMK, YSR Congress Party, JD(U), BJD, Shiv Sena, TRS, BSP, SP, AIADMK and BJP. The leaders assured the Prime Minister of their full support to ensure efficient and speedy vaccination. They hailed the leadership of the Prime Minister in tackling the pandemic and praised the scientific community as well as vaccine manufacturers for their efforts in vaccine development.
The Union Health Secretary made a presentation highlighting the situation of Covid-19 in the country. An overview of the global vaccine landscape as well as India's progress in the entire gamut of vaccine distribution and beneficiary management was shared.