প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২২ নৱেম্বৰত উত্তৰ প্ৰদেশৰ বিন্ধ্যাচল ক্ষেত্ৰত গ্ৰামীণ খোৱাপানী যোগান পৰিকল্পনাৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব
20 NOV 2020 2:12PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২২ নৱেম্বৰত ১১:৩০ বজাত ভিডিঅ' কনফাৰেঞ্চৰ মাধ্যমত উত্তৰ প্ৰদেশৰ বিন্ধ্যাচল ক্ষেত্ৰৰ মিৰ্জাপুৰ আৰু সোণভদ্ৰ জিলাত গ্ৰামীণ খোৱাপানী যোগান পৰিকল্পনাৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গাঁৱৰ জল তথা স্বচ্ছতা সমিতি/পানী সমিতিৰ সদস্যৰ সৈতেও কথা পাতিব। এই উপলক্ষে উত্তৰ প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী যোগী আদিত্যনাথো উপস্থিত থাকিব।
এই পৰিকল্পনাৰ জৰিয়তে ২,৯৯৫খন গাঁৱৰ সকলো পৰিয়ালক নলীৰ পানীৰ সংযোগ দিয়া হ'ব। ইয়াৰ ফলত এই জিলা দুখনৰ ৪২ লাখ জনসাধাৰণ লাভবান হ'ব। এই সকলো গাঁৱত গ্ৰাম জল তথা স্বচ্ছতা সমিতি আৰু পানী সমিতি বনোৱা হৈছে যাৰ ওপৰত সঞ্চালন আৰু চোৱাচিতাৰ দায়িত্ব আছে। পৰিকল্পনাৰ মুঠ আনুমানিক ব্যয় ৫,৫৫৫.৩৮কোটি টকা। পৰিকল্পনা ২৪ মাহত সম্পূৰ্ণ কৰা হ'ব।
জল জীৱন মিছনৰ বিষয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১৫ আগষ্ট, ২০১৯ত লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰা জল জীৱন মিছনৰ ঘোষণা কৰিছিল। ইয়াৰ উদ্দেশ্য, ২০২৪ পৰ্যন্ত দেশৰ সকলো গ্ৰামীণ গৃহত নলীৰে পানীৰ সংযোগ দিয়া। আগষ্ট, ২০১৯ত মিছনৰ ঘোষণাৰ সময়ত ১৮.৯৩ কোটি গ্ৰামীণ পৰিয়ালৰ মাজৰ মাথোঁ ৩.২৩ কোটি পৰিয়ালত (১৭%) নলীৰ পানীৰ সংযোগ আছিল। পৰৱৰ্তী চাৰি বছৰত নলীৰ পানীৰ সংযোগ দিবলৈ ১৫.৭০ কোটি প্ৰদান কৰা হ'ব। যোৱা ১৫ মাহত কোভিড-১৯ মহামাৰী সত্ত্বেও ২.৬৩ কোটি পৰিয়ালত নলীৰ পানীৰ সংযোগ দিয়া হৈছে আৰু বৰ্তমান ৫.৮৬ কোটি (৩০.৬৭%) পৰিয়ালত নলীৰ পানীৰ সংযোগ দিয়া হৈছে।

Prime Minister's Office
PM to lay the foundation stone of rural drinking water supply projects in Vindhyachal region of Uttar Pradesh on 22nd November
20 NOV 2020 2:12PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will lay the foundation stone of rural drinking water supply projects in Mirzapur and Sonbhadra districts of Vindhyachal region of Uttar Pradesh on 22nd November at 11:30 AM via video conferencing. The Prime Minister will also interact with Village Water & Sanitation Committee/ Paani Samiti Members during the event. The Chief Minister of Uttar Pradesh Shri Yogi Adityanath will also be present on the occasion.
The projects will provide household tap water connections in all rural households of 2,995 villages and will benefit about 42 lakh population of these districts. Village Water and Sanitation Committees/ Paani Samiti have been constituted in all these villages, who will shoulder the responsibility of operation and maintenance. The total estimated cost of the projects is Rs 5,555.38 Crore. The projects are planned to be completed in 24 months.
About Jal Jeevan Mission
Announced on 15 August, 2019 by the Prime Minister from the ramparts of Red Fort, Jal Jeevan Mission aims to provide functional household tap connections to every rural home of the country by 2024. At the time of announcement of the mission in August, 2019, out of 18.93 Crore rural households, only 3.23 Crore households (17%) had tap water connections, i.e. 15.70 Crore to be provided with tap connections in next 4 years. In the last 15 months, despite Covid-19 pandemic, 2.63 Crore households have been given tap water connections and at present about 5.86 Crore (30.67%) rural households are having tap water connections.