প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা জামনগর অমসুং জয়পুরদা তুংলমচৎকী শেম-শারবা আয়ুর্বেদ ইন্সতিত্যুসন অনি শঙ্গাবদা পীখিবা ৱারোল
13 NOV 2020 1:00PM by PIB Imphal
খুরুমজরি !
কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলদা ঐগী খোংলোই ওইবীরিবা শ্রীমান শ্রীপাদ নাইকজী, রাজস্থানগী মুখ্যমন্ত্রী শ্রীমান অশোক গহলোতজী, গুজরাতকী মুখ্যমন্ত্রী শ্রীমান ভাই রুপানীজী, রাজস্থানগী গবর্নর শ্রীমান কলরাজজী, গুজরাতকী গবর্নর শ্রীমান আচার্য় দেববর্তজী, অতৈ মন্ত্রীশিং, এম.পি.শিং, এম.এল.এ.সিং, আয়ুর্বেদগা মরী লৈনরিবা অখঙ-অহৈ পুম্নমক, ইবুংঙো অমসুং ইবেম্মশিং!
অদোম পুম্নমকপু ধনতেরস, ভগবান ধনৱন্তরিগী মপোপ নুমিৎকী নুংঙাই পাউজেল পীজরি। ধনৱন্তরিজী অসি হকশেলগী লাই ওইনা লৌনৈ অমসুং আয়ুর্বেদ অসিসু মহাক্কী থৌজালদগী শেমখিবনি। ঙসিগী শেংলবা নুমিৎ অসিদা, আয়ুর্বেদ নুমিৎ অসিদা, ভগবান ধনৱন্তরিদা মীওইবা জাতি পুম্নমক্না খুরুমজরি মদুদি ভারত য়াওনা মালেম পুম্বা অসি নাদ-য়েক্তনবগী থৌজাল পীনবীয়ু।
মরূপশা,
হন্দক্কী আয়ুর্বেদ নুমিৎ অসি গুজরাত অমসুং রাজস্থানগীদমক্তসু অখন্নবনি। ঙসি গুজরাতকী জামনগরদা ইন্সতিত্যুৎ ওফ তীচিং এন্দ রিসর্স ইন আয়ুর্বেদ অসি ইন্সতিত্যুৎ ওফ নেস্নেল ইম্পোর্তেন্স ওইনা শক খঙলে। মতৌ অসুম্না জয়পুরগী নেস্নেল আয়ুর্বেদ ইন্সতিত্যুৎ অসিসু য়ুনিভর্সিতীগী থাক্তা ঙসি মীয়াদা কৎথোক্লে। আয়ুর্বেদদা অৱাংবা থাক্কী মহৈ-মশিং, রিসর্স অমসুং স্কিল দিবেলপমেন্তকী মরী লৈনবা হেন্না ফবা ইন্সতিত্যুৎশিংগীদমক্তা রাজস্থান-গুজরাতকা লোইননা লৈবাক অপুনবদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরূপশা,
আয়ুর্বেদ, ভারতকী লন্নি, মসিবু পাকথোক-চাউথোকহনবদা মীওইবা জাতি পুম্নমক্কী য়াইফবা কোনশিল্লি। ঐখোয়গী থাইনদগী লৈজরক্লবা লৌশিং, হৌজিক অতৈ লৈবাকশিংবুসু চাউখৎহনবা অসিদা ভারত মচা কনানা নুংঙাইরোইদৌরিবনো। ঙসি ব্রাজিলগী নেস্নেল পোলিসীদা আয়ুর্বেদ য়াওরে। ভারত অমেরিকাগী মরীবু ওইরো, আয়ুশ অমসুং ভারতকী ত্রেদিস্নেল মেদিকেল সিস্তেমগা মরী লৈনবা তেংবাং পীনবগী থবক অসি লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। চাউথোকচনীংঙাইনি মদুদি @WHOনা গ্লোবেল সেন্তর ফোর ত্রেদিস্নেল মেদিসিন লিংখৎনবা মালেম অপুনবদগী ভারতপু খল্লে অমসুং ভারত্তগী মালেমগীদমক্তা মসিগীদমক থবক তৌগনি। ভারত্তা মসিগী চাউরবা থৌদাং অসি শিন্নবীবগীদমক্তা ৱর্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসনবু, মরুওইনা দবল্যু.ঐচ.ও.গী দাইরেক্তর জেনরেল ঐগী মরূপ দোক্তর তেদ্রোসবুসু থমোই শেংনা তৌবীমল খঙবা উৎচরি। ঐনা থাজৈ মদুদি ভারতনা ফার্মাসী ওফ ৱর্ল্দ ওইনা শাফোংলক্লিবা অসিগুম্না ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগীগী চাউখৎ-থৌরাং অমসুং মসিগা মরী লৈনবা রিসর্সপুসু অনৌবা মতোন অদুদা পুরকপা ঙমগনি।
মরূপশা,
হোংলক্লিবা মতমগা লোইননা ঙসি পোৎশক খুদিংমক ইন্তিগ্রেৎ তৌরি। হকশেলসু মসিদগী তোঙানবা নত্তে। ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা ঙসি অনা-লায়েংগী তোঙান তোঙানবা পথাপশিংগী ইন্তিগ্রেসন, পুম্নমক্তা মগুন হাপ্নবগী মায়কৈদা খোংথাং অমগী মথংদা অমা থংজিল্লি। ৱাখল্লোন অসিনা আয়ুশপু, আয়ুর্বেদবু লৈবাক অসিগী হেল্থ পোলিসীগী অথোইবা শরুক ওইহল্লে।
মরূপশা,
মসি মতম পুম্নমক্তা চুমদুনতা লৈরক্লি মদুদি ভারত্তা হকশেলগা মরী লৈনবা লন-থুম কয়ামরুম লৈরি। অদুবু মসিসু অদুক্কী মতিক চুম্মি মদুদি লৌশিং অসি অনম্বা মতমদা লাইরিকশিংদা, শাস্ত্রশিং খক্তদা লৈরক্লি অমসুং খর-খজিক্না ইপু-ইবেনগী মফমদা। লৌশিং অসিবু অনৌবা তঙাইফদবশিংগা লোইননা চাউখৎহনবা অসি মথৌ তাই। মরম অসিনা, লৈবাক অসিদা অহানবা ওইনা লৈবাক অসিদা ঐখোয়গী ইপা-ইপুগী অনা-লায়েংগী লৌশিং অসি ২১শুবা চহি চাগী অনৌবা সাইন্সতগী ফংলকপা ই-পাউগা লোইননা পুনশিল্লি, অনৌবা রিসর্স শেমগৎলি। চহি অহুমগী মমাংদা মফম অসিদা ওল ইন্দিয়া আয়ুর্বেদিক ইন্সতিত্যুৎ লিংখৎখ্রে। লেহদা সোবা-রিগপাগা মরী লৈনবা রিসর্স অমসুং অতৈ থিজিন-হুমজিন্নবা নেস্নেল সর্বিস সোৱা রিগপা ইন্সতিত্যুৎ লিংখৎনবগী থবক পায়খৎলি। ঙসি গুজরাত অমসুং রাজস্থানগী ইন্সতিত্যুৎ অনি অপগ্রেদ তৌখ্রিবা অসিসু খোংথাং অসিগী শরুক অমনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
হায়নৈ মদুদি ৱাংবা হেনগৎলকপগা লোইননা থৌদাংসু হেনগৎলকই। ঙসি মরুওইবা ইন্সতিত্যুৎ অনি অসিগী ৱাংবা হেনৎলকপা অসিদা ঐসু হায়জরি। লৈবাক অসিগী প্রেমিয়ম আয়ুর্বেদিক ইন্সতিত্যুসন ওইবনা মরম ওইদুনা হৌজিক অদোম অমসুং অদোম পুম্নমক্তা ইন্তর্নেস্নেল প্রাক্তিসশিংগী মনুং চনবা অমসুং সাইন্তিফিক স্তেন্দর্গী মনুং ওইবা অসিগুম্বা সিলেবস শেম্নবা থৌদাং শিন্নরি। ঐনা মহৈ-মশিংগী মন্ত্রালয় অমসুং য়ু.জি.সি.দসু হায়জরি মদুদি আয়ুর-ফিজিক্স অমসুং আয়ুর-কেমিস্ত্রী সাইন্সকুম্বা হিরমশিংদা অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিংগা লোইননা থবক তৌবীয়ু। মসিদগী রিসর্সতা ঙম্লিমখৈ হেনগৎহন্ননবা ইন্তিগ্রেতেদ দোক্তোরেল অমসুং পোস্ত দোক্তোরেল কর্রিকুলম শেম্নবা থবক তৌবা ঙমগনি। ঙসি ঐগী লৈবাক্কী প্রাইবেৎ সেক্তর, ঐখোয়গী স্তার্ত অপ্সতসু অখন্ননা হায়জরি। লৈবাক্কী প্রাইবেৎ সেক্তর, অনৌবা স্তার্ত অপ্সনা আয়ুর্বেদগী গ্লোবেল দিমান্দদা স্তদী তৌগদবনি অমসুং সেক্তর অসিদা ওইরক্কদবা গ্রোথতা অদোমগী শরুক লৌগদবনি। আয়ুর্বেদগী লোকেলগী মপাঙ্গলগীদমক্তা অদোম্না মালেম অপুনবদা ভোকেল ওইগদবনি। ঐনা থাজৈ মদুদি ঐখোয়গী অপুনবা হোৎনমিন্নবা অসিনা আয়ুশতা নত্তনা হকশেলগী ঐখোয়গী সিস্তেম অপুনবা অসিদা চাউনা অহোংবা অমা উবা ফংলগনি।
মরূপশা,
অদোম্না মসিসু নীংথিজনা খঙই মদুদি চহি অসিদা পার্লিয়মেন্তকী নোংজু মীফমদা পুৱারী ওইরবা কমিসন অনিসু শেমখি। অহানবদা – নেস্নেল কমিসন ফোর ইন্দিয়ন সিস্তেম ওফ মেদিসিন অমসুং অনিশুবদা নেস্নেল কমিসন ফোর হোমিওপেথী। মসিদা নত্তনা, অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীদসু ভারতকী মেদিকেল এদুকেসন্দা ইন্তিগ্রেসনগী এপ্রোচতা পুক্নীং থৌগৎখি। পোলিসী অসিগী ৱাখল্লোন্নি মদুদি এলোপেথিক এজুকেসনদা আয়ুর্বেদগী বেসিক ওইবা ই-পাউ মথৌ তাই অমসুং আয়ুর্বেদগী এজুকেসনদা এলোপেথিক প্রাক্তিসশিংগী মরুওইবা মথৌ তাই। খোংথাং অসিনা আয়ুশ অমসুং ভারতকী ত্রেদিস্নেল মেদিসিন সিস্তেমগা মরী লৈনবা মহৈ-মশিং অমসুং রিসর্সপু হেন্না মপাঙ্গল কলহল্লগনি।
মরূপশা,
২১শুবা চহি চাগী ভারত অসি হৌজিক্তি মচেৎ ওইনা নত্তে, হোলিস্তিক ওইবা মওংদা খল্লে। হেল্থকা মরী লৈনবা শিংনবশিংবুসু হৌজিক হোলিস্তিক এপ্রোচকা লোইননা মওং অদুদা লোইশিন্নবা হোৎনরে। ঙসি লৈবাক অসিদা অহোংবা অমসুং অফবা লায়েংগা লোইননা প্রিভেন্তিব হেল্থকেয়রদা, ৱেলনেসতা হেন্না ফোকস তৌরি। আচার্য় চরকনসু হায়বীখি – স্বস্থস্য স্বাস্থ্য রশ্রনং, আতুরস্য বিকার প্রশমনং চ! হায়বদি মশা ফবা মীওইগী হকশেল ঙাক-শেনবা অমসুং অনাবা মীবু লাইনাদগী কোকহনবা, মসি আয়ুর্বেদগী পান্দমনি। মশা ফবা মীওই, মশা ফনা অদুম লৈহনবা, ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা অসিগুম্বা অনাবা পোকহনগদবা ফিভমদগী লাপ্না লৈননবা খোংথাং পুম্নমক লৌখৎলি। অমরোমদা লুবা-নানবা, অমাংশঙ, অফবা ঈশিং, মৈখু চেন্দবা চাকখুম, মচি ওইবা চিঞ্জাক পুম্নমক অসিদা পুক্নীং চংদুনা হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তর লাখ অম-মখাই হিন্দুস্তানগী কাচিন কোয়াদা শেমগৎলি। মসিদা অখন্নবা মওংদা আয়ুশ ৱেলনেস লিশিং ১২ মখাইদগী হেন্না মপুং ফানা আয়ুর্বেদদা কৎথোক্লি, আয়ুর্বেদগা মরী লৈননা শেম্লি।
মরূপশা,
ৱেলনেসকী ভারতকী ৱাংঙুলোন অসিনা ঙসি মালেম পুম্নমক্কী পুক্নীং চিংশিল্লি। কোরোনাগী অসিগুমবা লুরবা মতম অসিদা অমুক হন্না উৎলে মদুদি হেল্থ এন্দ ৱেলনেসকা মরী লৈনবা ভারতকী ত্রেদিস্নেলগী লৌশিং অসি কয়াদা মথৌ লৈখ্রবনো। কোরোনাগা মায়োক্ননবা কান্নবা থৌওং অমত্তা লৈত্রিঙৈদা, ভারতকী য়ুমথোং খুদিংদা য়াইঙং, শঙ্গোমগুম্বা কয়ানা ইম্যুনিতী বুস্তর ওইনা কান্নবা ফংহনখি। অসুক মশিং য়াম্বা, অদুক্কী মতিক মী কুংনা তারিবা ঐখোয়গী লৈবাক অসি, করিগুমবা ঙসি লাকশিল্লবা মওংদা লৈরে হায়বা তারবদি, মদুদা ঐখোয়গী থাইনদগী চৎনরক্লবা থৌওংগীসু চাউরবা থৌদাং য়াওরি।
মরূপশা,
কোরোনাগী মতম অসিদা মালেম অপুনবা অসিদা আয়ুর্বেদগী প্রদক্তশিংগী দিমান্দ য়াংনা হেনগৎলক্লি। হৌখিবা চহিগা য়োংনরুবদা হন্দক্কী চহি অসিদা সেপ্তেম্বরদা আয়ুর্বেদগী পোৎথোকশিং মপান্দা থাদোকপা চাউরাক্না শরুক অম-মখাই হেনগৎখি, চাউরাক্না চাদা ৪৫ হেনগৎখি। মসিদা নত্তনা মসালাশিং মপান্দা থাদোকপদসু য়াম্না হেনগৎখি। য়াইঙং, শিংগুম্বা ইম্যুনিতী বুস্তর ওইবা পোৎলমশিংনি হায়না লৌনবশিং মপান্দা থাদোকপা খঙহৌদনা অসুম্না হেনগৎখিবা অসিনা উৎলে মদুদি মালেমদা আয়ুর্বেদগী পাম্বৈশিং অমসুং ভারতকী মসালাশিংদা থাজবা কয়াদা হেনগৎলিবা। হৌজিক্তি লৈবাক কয়াদা য়াইঙংগা মরী লৈনবা অখন্নবা থক্ননবা পোৎলমশিংসু পাম্নবা হেনগৎলক্লে। ঙসি মালেমগী মমিং চৎলবা মেদিকেল জর্নেলশিংনসু আয়ুর্বেদদা অনৌবা আশা থম্বা হৌরক্লে।
মরূপশা,
কোরোনাগী মতম অসিদা ঐখোয়গী ফোকস অসি শুপ্নগী আয়ুর্বেদ শিজিন্নবা খক্তদা লোইবা নত্তে। অৱাবগী পুংফম অসি আয়ুশকা মরী লৈনবা রিসর্স অসিবু লৈবাক অসিদা অমসুং মালেমদা হেনগৎহন্নবগীদমক শিজিন্নরি। ঙসি নাকল অমরোমদা ভারতনা ভেক্সিনগী তেস্তিং তৌরি, অদুগা অমরোমদনা কোবিদকা মায়োক্ননবা আয়ুর্বেদ রিসর্সতসু ইন্তর্নেস্নেল কোল্লাবোরেসনবু খোংজেল য়াংনা হেনগৎহল্লি। হৌজিক হৌজিক, ঐখোয়গী মরূপ শ্রীপাদজীনা তাকপীখি মদুদি মতম অসিদা মফম চাম্মদগী হেনবদা রিসর্স পাংথোক্লি। দিল্লীমক্তদা ওল ইন্দিয়া আয়ুর্বেদ ইন্সতিত্যুসন্না, হৌজিক অদোমদা শুগাইনা তাকখিবা অদুগুম্না, দিল্লী পুলিসকী জৱান লিশিং ৮০দা ইম্যুনিতীগা মরী লৈনবা রিসর্স তৌখ্রে। মসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা গ্রুপ স্তদী ওইবা য়াই। মসিগীসু পুক্নীং লাংতক্নীংঙাই ওইবা ফল ফংবা ফংখ্রে। লাক্কদৌরিবা নুমিৎশিংদা মালেমগী ওইবা তেস্ত খরসু হৌরগনি।
মরূপশা,
আয়ুর্বেদগা মরী লৈনবা ইকোসিস্তেম অপুনবগী চাউখৎ-খোংথাংদা, লৈবাক অসিদা হেল্থ এন্দ বেলেন্সকা মরী লৈনবা তুরিজমবুসু ইনোৎ হাপকনি। গুজরাত অমসুং রাজস্থানদদি মসিগীদমক্তা ঙমখৈ নাইদনা ওইথোক্নীংঙাই কয়ামরুমসু লৈ। ঐনা থাজৈ মদুদি জামনগর অমসুং জয়পুরগী ইন্সতিত্যুৎ অনি অসি মায়কৈ অসোমদসু কান্নবা ওইগনি। অমুক্কা হন্না অদোম পুম্নমক্তা হন্না হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। ঙসি দিৱালী মচানি, হয়েংনা অচৌবা দিৱালীনি। অদোম্বু, অদোমগী ইমুংবুসু ঐগী মায়কৈদগী দীপাবলী অসিগী শেংলবা থৌরম অসিদা হন্না হন্না য়াইফ-মঙ্গল পীজরি।
হন্না হন্না থাগৎচরি!!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of two future-ready Ayurveda institutions at Jamnagar and Jaipur
13 NOV 2020 1:00PM by PIB Delhi
Namaskar!
My cabinet colleague Shri Shripad Naik ji, Chief Minister of Rajasthan Shri Ashok Gehlot ji, Chief Minister of Gujarat Shri Vijay Bhai Rupani ji, Governor of Rajasthan Shri Kalraj ji, Governor of Gujarat Shri Acharya Devavrat ji, all other Ministers, Parliamentarians, MLAs, all scholars associated with Ayurveda, ladies and gentlemen!
Best wishes to all of you on Dhanteras i.e. Lord Dhanvantari's birth anniversary. Dhanvantari ji is considered as the god of healing and Ayurveda has also been created with his blessings. On this auspicious day i.e. Ayurveda Day, the entire human race is praying to Lord Dhanvantari to bless the whole world including India.
Friends,
This time Ayurveda Day is special for Gujarat and Rajasthan; it is special for our young friends. Today, the Institute of Teaching and Research in Ayurveda in Jamnagar, Gujarat has been recognized as the Institute of National Importance. Similarly, the National Institute of Ayurveda in Jaipur has been launched today as a deemed university. Heartiest congratulations to Rajasthan and Gujarat as well as the entire country for these excellent institutes associated with higher education, research and skill development in Ayurveda.
Friends,
Ayurveda is a heritage of India whose expansion is important to the well-being of the entire humanity. Which Indian will not be happy to see that our traditional knowledge is now enriching other countries as well? Today, the national policy of Brazil includes Ayurveda. Be it Indo-US relations or Indo-German relations, the cooperation related to AYUSH and Indian traditional medicine system is increasing continuously. It is also a matter of great pride for every Indian that the WHO and the Chief of WHO, my friend has made a very important announcement: WHO has chosen India to establish its Global Centre for Traditional Medicine and now the work will be done in India in this direction for the welfare of the world. I also express my heartfelt gratitude to the World Health Organization, especially my friend Dr. Tedros, the Director General of WHO, for delegating this huge responsibility to India. I believe that just as India has emerged as the 'Pharmacy of the world' in this way, the Centre of Traditional Medicine will also become a Centre of Global Wellness. This Centre will prove to be a new high for the development of traditional medicines around the world and the research related to them.
Friends,
With the changing times, everything is being integrated today. Health is no different. With this very idea, the country is taking several steps towards the integration of different methods of treatment, stressing importance of all. This thinking has made AYUSH and Ayurveda a major part of the health policy of the country. Today, we are making our traditional repository of health not just an option, but the backbone of the health policy of the country.
Friends,
It has always been an established truth that India has such a rich heritage related to health. But it is equally true that this knowledge has largely been in the books, in the scriptures and also with the tips and formulae of our grandmothers. It is very important to develop this knowledge according to the modern requirements. Therefore, for the first time in the country, our ancient knowledge of medicine is being integrated with the modern scientific knowledge of the 21st century. Three years ago, the All India Ayurvedic Institute was established here. Work is underway to develop the National Sowa Rigpa Institute for research and other studies related to Sowa-Rigpa in Leh. Today, the two institutions in Gujarat and Rajasthan which have been upgraded are also an extension of the same.
Brothers & Sisters,
It is said that when there is growth and expansion, the responsibility also increases. Today, as these two important institutions have grown in stature, I also have one request. Being the premium Ayurvedic Institutes of the country, now all of you have the responsibility to design courses that are compatible with the international practices and in line with scientific standards. I would also urge the Ministry of Education and the UGC to work with new possibilities on subjects like ayur-physics and ayur-chemistry. This can work to create Integrated Doctoral and Post Doctoral Curriculum to give maximum boost to research. Today I also have a special request to the start-ups and the private sector of the country. Private start-ups of the country or the new start-ups should study the global demand for Ayurveda and ensure their share in the growth of this sector. For the local power of Ayurveda, you have to be vocal throughout the world. I am confident that not only AYUSH but our entire system of health will witness a sea change with our concerted efforts.
Friends,
You are well aware that in the Monsoon Session of Parliament this year, two Commissions of historic importance have also been created. First is the National Commission for Indian System of Medicine and the other is the National Commission for Homoeopathy. Moreover, the approach of Integration in the Medical Education of India has also been encouraged in the new National Education Policy. The spirit of this policy is to have basic knowledge of Ayurveda in allopathic education and basic knowledge of allopathic practices in Ayurvedic education. These steps will further strengthen education and research related to AYUSH and Indian traditional medicine.
Friends,
The 21st century India no longer thinks in a scattered manner but holistically. Health challenges are also now being solved in a similar manner with a holistic approach. Today, Wellness is being more focused on Preventive Healthcare along with cheap and effective treatment in the country. Acharya Charaka has also said - स्वस्थस्य स्वास्थ्य रक्षणं, आतुरस्य विकार प्रशमनं च! That is, the objective of Ayurveda is to protect the health of a healthy person as well as to cure the patient. With the idea that healthy people should remain healthy, every such step is being taken to eliminate the conditions that make them sick. On one hand, cleanliness, sanitation, toilets, clean water, smoke-free kitchen, nutrition are all being taken care of, while on the other hand, 1.5 lakh health and wellness Centres are being set up in every corner of India. Of these, more than 12,500 AYUSH Wellness Centres are completely dedicated to Ayurveda or are associated with Ayurveda.
Friends,
This Indian philosophy of wellness is attracting the whole world today. This difficult time of Corona has again shown how effective this traditional knowledge of India related to Health and Wellness is. When there was no effective way to combat corona, many immunity booster remedies such as turmeric, milk and Kadha concoction being prepared in Indian households had come to our rescue. We have such a dense and huge population, yet our tradition has played an important role in maintaining a stable condition in our country today.
Friends,
During the Corona period the demand for Ayurvedic products all over the world has increased rapidly. Exports of Ayurvedic products have increased nearly 1.5 times i.e. nearly 45 per cent in September this year compared to the previous year. Moreover, there has also been a significant rise in the export of spices. The export of turmeric, ginger and things that are considered immunity boosters has suddenly increased in such a way that shows the confidence in Ayurvedic solutions and Indian spices in the world. Now, in many countries, special drinks with turmeric are also trending. Today, the world's prestigious medical journals too are hopeful of Ayurveda.
Friends,
In this era of Corona, our focus has not been just limited to the use of Ayurveda. Rather, this difficult time is also being used to advance research related to AYUSH in the country and the world. Today, on one hand, India is testing vaccines; while on the other hand, it is also increasing international cooperation on Ayurvedic research to fight Covid. Just now, our colleague Shripad ji has said that research is going on in more than a hundred places at this time. Here in Delhi itself, the All India Institute of Ayurveda, as you have been told in detail, has conducted immunity research on 80 thousand Delhi Police personnel. Probably, it is the world's largest group study. There are also encouraging results. A few international trials too will begin in the coming days.
Friends,
Today, we are laying special emphasis on Ayurvedic medicines, herbs as well as nutritious foods that boost immunity. Today, farmers are being encouraged to increase production of coarse grains. Moreover, organic products are being promoted along the banks of Ganga ji and in the Himalayan regions. Emphasis is being laid on planting Ayurvedic trees and plants. We are trying to ensure that India contributes more and more in the wellness of the world, the exports and the income of our farmers too increase. The Ministry of AYUSH is working on a comprehensive plan for the same. You must have also seen that after the onset of the covid pandemic, the prices of Ayurvedic herbs like Ashwagandha, Giloy, Tulsi etc. increased because of the increased demand. The confidence of people in Ayurveda has increased. I am told that this time the price of Ashwagandha has more than doubled compared to the last year. It has directly benefitted our farmers and the families cultivating these herbs and plants. Although there are many herbs, we still need to increase awareness about their usefulness. There are about 50 medicinal plants, which have a great utility as vegetables and salads. Whether it is the Ministry of Agriculture, the Ministry of AYUSH or other departments, the concerted efforts of all can bring a major change in this field.
Friends,
With the development of this entire ecosystem related to Ayurveda, the health and wellness tourism in the country will also get a boost. Gujarat and Rajasthan undeniably have immense potential for the same. I believe that these two institutions of Jamnagar and Jaipur will prove beneficial in this direction as well. Once again, heartiest congratulations to all of you! Today is Chhoti Diwali and tomorrow is Badi Diwali. My best wishes to you and your family on the auspicious festival of Diwali.
Thanks a lot!!