ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କରୋନା ସକ୍ରିୟ ମାମଲାର ନିମ୍ନଗାମୀ ଧାରା ଜାରି ରଖିଛି ଭାରତ
• ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ନିୟୁତ ପିଛା ସର୍ବନିମ୍ନ ସଂକ୍ରମିତ ଭାରତରେ
• କ୍ରମାଗତ ତୃତୀୟ ଦିନରେ କରୋନା ସକ୍ରିୟ ମାମଲା 6 ଲକ୍ଷ ତଳେ
• 17ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ନିୟୁତ ପିଛା ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ଜାତୀୟ ହାର ତୁଳନାରେ କମ୍
01 NOV 2020 11:29AM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତରେ କରୋନା ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ହ୍ରାସ ଧାରା ଜାରି ରହିଛି । ପ୍ରାୟ ତିନି ମାସ ପରେ ସକ୍ରିୟ ମାମଲାର ସଂଖ୍ୟା 6 ଲକ୍ଷ ତଳକୁ ହ୍ରାସ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଏହା କ୍ରମାଗତ ତୃତୀୟ ଦିନରେ ବି କାଏମ ରହିଛି ।
ଏବେ ଦେଶରେ ମୋଟ ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ରହିଛି 5,70,458 ।
ମୋଟ ପଜିଟିଭ୍ ମାମଲାର ମାତ୍ର 6.97% ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଦେଶରେ ଏହାର ନିମ୍ନମୁଖୀ ଧାରା ଜାରି ରହିଛି ।
ବ୍ୟାପକ ଟେଷ୍ଟିଂ, ଉଚିତ ସମୟରେ ଟ୍ରାକିଂ, ତୁରନ୍ତ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ଭର୍ତ୍ତି ଏବଂ ଉଭୟ ସରକାରୀ ଓ ବେସରକାରୀ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ଚିକିତ୍ସା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ହୋମ୍ ଆଇସୋଲେସନ (ସଙ୍ଗରୋଧ)ର ସମାନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀକୁ ଅନୁସରଣ ଇତ୍ୟାଦି ଯୋଗୁ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଗୁଡ଼ିକୁ କରୋନା ମୁକାବିଲାରେ ସଫଳତା ମିଳିପାରିଛି ।
କୋଭିଡ-19 ମୁକାବିଲାରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ନିଜ ନିଜ ରଣନୀତିକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିବାରୁ ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ହ୍ରାସ ପାଇଚାଲିଛି । ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ।
ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ଭାରତରେ ହ୍ରାସ ପାଉଥିବାରୁ ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରତି ଦଶ ଲକ୍ଷ ପିଛା ମାମଲା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଅଗ୍ରଣୀ ରହିଛି । ଭାରତରେ ପ୍ରତି ଦଶ ଲକ୍ଷରେ ହାରାହାରି ମାମଲାର ସଂଖ୍ୟା ରହିଛି 5,930 ।
17ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରତି ଦଶ ଲକ୍ଷରେ ଜାତୀୟ ହାର ଠାରୁ କମ୍ ମାମଲା ରହିଛି ।
ଭାରତରେ କରୋନା ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ହ୍ରାସ ପାଇଚାଲିଛି । ଦେଶରେ ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ 470 ଜଣଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଛି । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରତି ଦଶ ଲକ୍ଷରେ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ସବୁଠାରୁ ତଳେ ରହିଛି, ଯାହାକି 88 ।
21ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରତି ଦଶ ଲକ୍ଷ ପିଛା ମୃତ୍ୟୁ ହାର ଜାତୀୟ ହାରଠାରୁ କମ୍ ରହିଛି ।
ଦେଶରେ ସୁସ୍ଥଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଚାଲିଥିବାରୁ ସକ୍ରିୟ ମାମଲାର ପ୍ରତିଶତ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇଚାଲିଛି । ଦେଶରେ ମୋଟ ସୁସ୍ଥଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା 74,91,513ରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ସୁସ୍ଥ ସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ ରହିଛି 69 ଲକ୍ଷ (69,21,055) ।
ସୁସ୍ଥଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବାରୁ ଏହି ପାର୍ଥକ୍ୟ ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଛି ।
ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଆକ୍ରାନ୍ତ ସୁସ୍ଥ ହେଉଥିବାରୁ ଜାତୀୟ ସୁସ୍ଥ ହାର ବୃଦ୍ଧି ପାଇ 91.54% ହୋଇଛି । ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ 58,684 ଜଣ ସୁସ୍ଥ ହୋଇ ଘରକୁ ଯାଇଥିବା ବେଳେ ନୂଆ ପଜିଟିଭ୍ ମାମଲା ରହିଛି 46,963 ।
ନୂଆ ସୁସ୍ଥଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ 76% 10ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଆସିଛି ।
କର୍ଣ୍ଣାଟକ, କେରଳ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରୁ ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ସର୍ବାଧିକ 7 ହଜାର ଲେଖାଏଁ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଛନ୍ତି । ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରୁ 4 ହଜାର ଲେଖାଏଁ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ 46,963 ନୂଆ ପଜିଟିଭ୍ ମାମଲା ଆସିଛି ।
ଏଥିରୁ 77% 10ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଆସିଛି । କେରଳରେ ଏବେ ବି ସର୍ବାଧିକ ଗୋଟିଏ ଦିନରେ 7 ହଜାର ପଜିଟିଭ୍ ମାମଲା ଆସିଛି । ଏହା ପଛକୁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ଦିଲ୍ଲୀରୁ 5 ହଜାର ଲେଖାଏଁ ମାମଲା ଆସିଛି ।
ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ 470 ଜଣଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଛି । ଏଥିରୁ 78% 10ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ହୋଇଛି ।
ନୂଆ ମୃତ୍ୟୁ ମାମଲାରୁ 15% କେବଳ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ (74 ମୃତ୍ୟୁ) ହୋଇଛି ।

Ministry of Health and Family Welfare
India sustains trend of declining Active Cases
Continues to have one of the lowest cases per million globally
Active caseload below 6 lakh for the third consecutive day
17 States/UTs have cases per million lower than the national average
01 NOV 2020 11:29AM by PIB Delhi
India continues to report a trend of steadily declining active cases. For the third day after the active cases dropped below the 6 lakh mark after nearly three months, the progressive decline has been maintained .
Presently India’s total active caseload is 5,70,458.
The active cases have dropped to only 6.97% of the total positive cases of the country demonstrating a steady falling percentage of the total cases.
This sustained achievement is the result of collaborative action by States/UTs under the Centre's strategy of comprehensive testing, timely tracking, quick hospitalization and adherence to the Standard Treatment Protocol which has ensured a standardised quality of medical care across the public and private hospitals and for the home isolation cases.
The trajectory of the active caseload across different States/UTs has been diverse demonstrating their focused efforts and gradual progress in their fight against COVID19. Karnataka has reported a steep decline in the active cases in the past 24 hours.
With the consistent decline in the active cases, the cases per million in India are among lowest in the world. India’s average cases per million stand at 5,930.
17 States/UTs have cases per million lower than the national average.
There has been a steady decline in the number of deaths in India. 470 deaths have been reported in the last 24 hours in the country. India’s deaths per million population is one of the lowest in the world and stand at 88.
21 States/UTs have deaths per million lower than the national average.
The declining trend of the percentage active cases is commensurately supported by rising percentage of recovered cases. The total recovered cases stand at 74,91,513. The gap between Recovered cases and Active cases has crossed 69 lakh (69,21,055).
With increasing number of recoveries, this gap is continuously widening.
Higher number of recoveries has aided the national Recovery Rate to further improve to 91.54%. 58,684 have recovered and discharged in the last 24 hours whereas the new confirmed cases stand at 46,963.
76% of the new recovered cases are observed to be concentrated in 10 States/UTs.
Karnataka, Kerala and Maharashtra have contributed the maximum to the new recovered cases with more than 7,000 single day recoveries. Delhi and West Bengal, both have added more than 4,000 to the new recoveries.
46,963 new confirmed cases were recorded in last 24 hours.
77% of these are from 10 States and UTs. Kerala is still reporting a very high number of new cases with more than 7,000 cases followed by Maharashtra and Delhi with more than 5,000 cases.
470 case fatalities have been reported in the past 24 hours. Of these, nearly 78% are concentrated in ten States/UTs.
More than 15% of new fatalities reported are from Maharashtra (74 deaths).