প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ফুদ এন্দ এগ্রীকলচর ওর্গানাইজেসনগী চহি ৭৫ মপুং ফারকপা অসিগী থৌরম পাংথোক্নবা নিংশিং শেলয়েক ফোংবদা প্রধান মন্ত্রীনা থম্বিখিবা ৱারোল
16 OCT 2020 2:42PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলদা লৈবিরিবা ঐহাক্কী খোংবুরোই শ্রীমান নরেন্দ্র সিংহ তোমারজী, শ্রীমতী স্মৃতি ইরানীজী, পুরুষোত্তম রুপালাজী, কৈলাশ চৌধরীজী, শ্রীমতী দেবাশ্রী চৌধরীজী, ফুদ অমসুং এগ্রীকলচর ওর্গানাইজেসনগী মীহুশিং, অতৈ খং-হৈরবশিং অমদি ঐহাক্কী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং খুদিংমকপু ৱর্ল্দ ফুদ দেসিদা য়াইফ পাউজেল পীজরি। মচি ওইবা চিঞ্জাক চাবা ৱাৎপসি লৈহন্দনবা মালেমপুম্বদা লেপ্তনা হোৎনরিবশিংগী মফমদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
ঐখোয়গী ভারতকী লৌমী মরূপশিংসি ঐখোয়গী চিঞ্জাক ফংহনবিরিবা, এগ্রো-সাইন্তিস্ত, আঙ্গনবাদী-আশাগী থৌমীনা মচি ৱাৎপা চিঞ্জাক চাবগী মায়োক্তা খোংজং চংশিন্নবগী ঐখোয়গী অকনবা লানবন অমনি, অকনবা য়ুম্ফম্নি। মখোয়শিংসিগী হোৎনজমলসিনা ভারতকী চিঞ্জাক্কী গোদাউন থন্না লৈরিবশিংসি লাপ্না লৈরিবা লাইরবশিংদা য়ৌহন্নবা সরকারগী মতেংসু পাংলি। হোৎনরিবা থবকশিং অসিমক্না ভারতনা কোরোনাগী লুরবা তানফমসিদসু মচি ওইবা চিঞ্জাক চাবা ৱাৎপগী মায়োক্তা কন্না লান্থেংনরি।
মরূপশিং, ঙসি অসি ফুদ এন্দ এগ্রীকলচর ওর্গানাইজেসনগী ওইনা য়াম্না অথোইবা নুমিৎনি। ঙসি মসিগী মরুওইবা ওর্গানাইজেসনসি চহি ৭৫ মপুং ফারে। চহিশিংসিদা মসিগী ওর্গানাইজেসনসিনা ভারত য়াওনা মালেমপুম্বদা এফ.এ.ও.না লৌউবগী পোত্থোক পুথোকপা হেনগৎহন্নবা তৌবদা, চরা হেনবা কোকহন্নবা অমদি মচি ওইবা হেনগৎহনবদা অচৌবা থৌদাং লৌরি। ঙসিগী লুপা ৭৫গী অথোইবা শেলয়েক অসি চৎনহনখিবসিনা বিষ্ণুগী মায়কৈদগী ভারতকী মীওই করোর ১৩০দগী হেনবনা অদোমগী থৌগল অদু ইকাই খুম্নবিবগা মান্নরে। এফ.এ.ও.গী ৱর্ল্দ ফুদ প্রোগ্রামসিনা হন্দক চহিসিদা নোভেল পীছ প্রাইজ ফংখিবসি য়াম্না চাউনা মায় পাকপা পুরকপা অমনি। মসিদসু ঐখোয়গী তেংবাংনবা অমদি ঐখোয়না শম্নবগী পুৱারী লৈবসিদা ভারতনা নুংঙাই। দা. বিনয় রঞ্জন সেন্না এফ.এ.ও.গী দাইরেক্তর জেনরেল ওইখিবা মতমদা মহাক্কী লমজিংখাখক্তদা ৱর্ল্দ ফুদ প্রোগ্রাম অসি হৌদোকখিবনি হায়বসি ঐখোয় পুম্বনা খংনরবা ৱাফম্নি। দা. সেন্না চাক্তাংবা অমদি চারা হেনবগী অৱাবা অসি য়াম্না নকশিন্না খংখি। থৌশিল-থৌরম শেম্বা ওইরবা মতুংদা মহাক্না পাক-চাউনা থবক তৌখিবা অদু ঙসিসু মালেমপুম্বদা কান্নরক্লি। মহাক্না হনখিবা মরু অদুনা ঙসি মদুগী খোংচৎ অদুনা নোভেল পীছ প্রাইজফাওবা য়ৌখ্রে।
মরূপশিং, এফ.ও.এ.না হৌখিবা চহি কয়াদা মচি ওইবা চিঞ্জাক চাবা ৱাৎপগী মায়োক্তা ভারতনা লান্থেংনখিবা অদুসু য়াম্না নক্না উখি। লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা থাক্তা, বিভাগ খরনা হোৎনবা হৌখি, অদুবু মখোয়গী দাইমেন্সন অদু অকক্নবা ওইখিবা নত্রগা মচেৎ-মচেৎ চোইনা তাখি। চহি নৌনা মীরোনবা, মহৈ-মশিং ৱাৎপা, ই-পাও ৱাৎপা, অশেংবা ঈশিং মতিক চানা ফংবগী খুদোংচাবা লৈতবা, লু-নান্দবনচিংবা মরম কয়াশিংসিনা ঐখোয়না খল্লুবা মহৈ অদু মচি ওইবা চিঞ্জাক চাবা ৱাৎপগী মায়োক্তা লান্থেংনবদা ফংগদবা অদুগুম ফংবা ঙম্লমখিদে। ঐহাক্না গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈদা মসিগী অশেংবা ৱাফমশিং অসি য়েংলগা মফমদুদা স্কীম কয়া অমদা থবক তৌবা হৌখি। লুরিবদি কদাইদনো, রিজল্তশিং করিগী ফংদ্রিবনো অমদি রিজল্তশিং অসি মতৌ করম্না ফংগদগে হায়বগী মতাংদা য়াম্না শাংনা গুজরাত্তা খংবা-উবা ঙমখি। খং-হৈখিবশিং অদুনা ইং কুমদা ২০১৪দা লৈবাক অসিগী থৌগল তৌনবগী তাঞ্জা ফংজখিবদা ঐহাক্না অনৌবা মওংদা থবক কয়া তৌবা হৌখি।
ঐখোয় ইন্তিগ্রেতেদ এপ্রোচতা মাংজিল থানা চংশিনসি, হোলিস্তিক এপ্রোচতা চংশিনসি। সিলোস কয়াসি লৈহন্দনা ঐখোয় মল্তী-দাইমেন্সনেলগী লাল্লোংদা থবক পায়খৎলি। মায়কৈ অমদা নেস্নেল ন্যুত্রিসন মিশন হৌদোকখি অদুগা মায়কৈ অমদা মচি ওইবা চিঞ্জাক চাবা ৱাৎপগী ফেক্তর খুদিংদা থবক তৌখি। য়াম্না অচৌবা থাক্তা ইমুং অমদি খুন্নাইগী মচৎ-মওং হোংহন্নবসু থবক তৌখি। স্বচ্ছ ভারত মিশনগী মখাদা ভারত্তা অমাংশঙ করোর ১১দগী হেন্না শাখি। অরাপ্পা মফমশিংদা অমাংশঙ শাবদগী লু নাল্লকপদগী দাইরিয়াগুম্বা লায়না কয়া হন্থনা উখি। মতৌ অসিগুম্না মিশন ইন্দ্রধনুষকী মখাদা মীরোল্লিবা মমা ওইবিশিং অমদি অঙাংশিংবু তীকা কাপ্নবগী দাইমেন্সন অদু য়াংনা হেনগৎহনখি। মসিনা ভারত অসিমক্তদা শেমখিবা রোতাভাইরসকুম্বা তীকাসু হাপচিনখ্রে। মীরোল্লিঙৈগী মতম অমদি অঙাং পোক্ত্রিঙৈগী মমাং নুমিৎ ১০০০ অসিগী খল্লগা মমা অমদি অঙাং অনিমক মচি ওইবা চিঞ্জাক অমদি চেকশিন্না থম্বিনবগীদমক্তা অচৌবা কেম্পেন অমা হৌদোকখি। জল জীবন মিশনগী মখাদা খুঙ্গংগী য়ুম খুদিংদা পাইপনা থক্নবা ঈশিং য়ৌহন্নবগীদমক্তা য়াংনা থবক চত্থরি।
ঙসি লৈবাক অসিগী লাইরবা ইচে-ইচল, ইচাশিংদা লুপা ১ পীবা সেনিতেসন পেদশিং ফংহন্বা তৌরি। হোৎনরিবশিং অসিনা লৈবাক অসিদা অহানবা ওইনা মহৈ তম্নবগীদমক্তা ইচানুপীশিংদা গ্রেস এনরোলমেন্ত রেসিও অসি ইতচানুপাশিংদগী ইচানুপীশিংনা হেনখ্রে। ইচানুপীশিংগী লুহোংবা য়াবগী মতিক চাবা চহি অসি করিনো হায়বা লেপ্নবগীসু মরুওইবা ৱা খন্নরি। ঐঙোন্দা ৱারেপসি থুনা লৌনবা, কম্মিতীগী রিপোর্ত অসি হৌজিকফাওবা করিগী লাক্ত্রিবনো হায়বগী মায়কৈ খুদিংদগী অসিগুম্বা মিৎকুপ-নাহুম শিংবা ইচানুপীশিংগী চিঠিশিংসু লাকই। ঐহাক্না অদুগুম্লবা ইচানুপীশিংদুদা য়াম্না থুনা রিপোর্ত লাকপগা সরকারনা থবক পায়খৎকনি হায়বগী থাজবা পীজরি।
মরূপশিং, মচি ওইবা চিঞ্জাক চাবা ৱাৎপসি লৈহন্দনবা মরুওইবা মায়কৈদা থবক অমমুক পায়খৎলি। হৌজিক লৈবাকসিদা অসিগুম্বা মহৈ-মরোংশিংসি হেনগৎহন্নবা তৌরিবসিদা মচি ওইবা পোৎলম-প্রোতিন, আইরন, জিঙ্কনচিংবা হেন্না য়াওই। মরু অচৌবা চনানগুম্বা রাগী, জ্বার, বাজরা, কোদো,ঝাঙ্গোরা, বার্রী, কোতকীগুম্বা মহৈ-মরোংশিং হেন্না থোকহন্নবা, মীশিংনা মশাগী চাক্লেন্দা হাপ্নবা কন্না হোৎনরি। ঐহাক্না ঙসি ইং ২০২৩বু ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ মিলেত্স হায়না লাউথোক্নবগীদমক্তা ভারতনা পুখৎখিবা ৱাফমসি মপুং ওইনা শৌগৎপীবগীদমক্তা ঐহাক্না ঙসি এফ.এ.ও.বু থোইদোক্না থাগৎচরি।
মরূপশিং, ভারতনা ইন্তর্নেস্নেল য়োগা নুমিৎকী ৱাফম থাঙ্গৎখিবা মতমদা মদুগী মরুমদা পুম্নমক্কী য়াইফনবা-পুম্নমক্কী নুংঙাইনবগী ৱাখল্লোন অসি লৈখি। জিরো বজ্জেত্তা হোলিস্তিক ৱেলনেসকী লাইশোন অসি ভারতনা মালেমপুম্বগী লৈবাকশিংদা য়ৌহনবা পামখি। ইং কুমজা ২০২৩গী ওইনা ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ মিলেত্স লাউথোক্নবগী পুখৎখিবা ৱাফমসিগী মরুমদা ঐখোয়গী থম্মোইনুংদা অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসি লৈখি।
মসিনা ভারত্তা নত্তনা মালেমপুম্বদা চাউনা কান্নহল্লগনি। অমনা মচি ওইবা চিঞ্জাকপু পুক্নিং থৌগৎকনি, মখোয়সি ফংবা হেনগৎলগনি। অতোপ্পা অমনা ইথৈ-লৌখোং শেম্নবগী পাম্বৈ লৈজদবা, নোংগী মখা পোনবা অসিগুম্বা পীক্না লৌ উবা লৌমীশিংগী লৈজবা লম খরখক্তুদগী য়াম্না কান্নরগনি। মসিগী পীক্না অমদি ময়াই ওইরপ্না লৌ উবা লৌমীনা অয়াম্বনা মশাগী লমদা অপৌবা মরুশিং থাই। ঈশিং ৱাবা মফমদা পোত্থোক নিংথিনা লোক্তে, মফমশিংদুদসু অচৌবা মহৈ-মরোং লোকপনা লৌমীশিংদা য়াম্না মতেং ওই। হায়বদি ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ মিলেৎসিগী ৱাফম পুখৎপা অসি মচি ওইবা চিঞ্জাক য়াবা অমদি পীক্না লৌ উবা লৌমীশিংগী চাগা অনিমক অসিগা মরি লৈনৈ।
মরূপশিং, ভারত্তা পোষন অভিয়ানসি হেন্না কনখৎহল্লগদবা মরুওইবা থৌরাং অমা ঙসি পায়খৎখ্রে। ঙসি গেহু অমসুং ফৌ য়াওনা মহৈ-মরোং কয়া অমগী মরু মখল ১৭ লৈবাকসিগী লৌমীশিংদা ফংহল্লগনি। । ঐখোয়গীসিদা তোইনা ঐখোয়না মহৈ-মরোংশিংগী মান্নবা মখল অসিদা মচি ওইবা পোৎলম নত্রগা মাইক্রো-ন্যুত্রিএন্তকী অৱাৎপা লৈ। মসিগী মহৈ-মরোংশিং অসিগী অফবা মখল, বাইও-ফোর্তিফাই তৌরবা মখল, মসিগী অৱাৎপশিং অসি লৈহন্দনবা চে-হৱাই অসি মচি ওইবা হেনগৎহল্লি। হৌখিবা চহি খরসিদা লৈবাক অসিদা অসিগুম্বা মখলশিং অমদি মরুশিং অসিদা শিংথানিংঙাই ওইবা রিসর্চ কয়া তৌখ্রে অমদি ঐহাক্না মসিগীদমক্তা এগ্রীকলচর য়ুনিভর্সিতীশিং, সাইন্স, এগ্রীকলচরেল সাইন্সশিং অসিগীদমক্তা মখোয়গী মফমদা য়াম্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। ২০১৪গী মমাংদা শুপ্নতগী মখল অমখক্তমক লৌমীশিংদা ফংহনখিবা অদু ঙসি তোঙান-তোঙানবা মহৈ-মরোংশিংগী বাইও ফোর্তিফাই তৌরবা মখল ৭০ লৌমীশিংদা ফংহল্লি। মসিদা বাইও ফোর্তিফাই তৌরবা মখলশিং, ইরমগী অমদি পারি-পুরিগী ওইবা মহৈ-মরোংশিংগী মতেংদগী শেমগৎখ্রে হায়বসিদা ঐহাক নুংঙাই।
মরূপশিং, হৌখিবা থা খরসিদা লৈবাকপুম্বনা কোরোনাগী তানফমসিদা চারা হেনবা- মচি ওইবা চিঞ্জাক চাবা ৱাৎপগী ৱা কয়া খন্নখি। য়াম্না খং-হৈরবশিংনা করি থোক্লগদবা, করম্বা মওংদা থোক্লগদবা হায়বগী অৱাবা ফোংদোক্নরক্লি। ৱানরিঙৈসিদা ভারতনা হৌখিবা থা ৭-৮সিদা চাউরাক্না লাইরবা করোর ৮০মুক্তা লেম্না চেং ফংহল্লি। মতাংসিদা ভারতনা চাউরাক্না লুপা করোর লাখ অমা-মখাইমুক্কী চানবা পোৎলমশিং লাইরবশিংদা লেম্না য়েনখি। অদুগা কেম্পেন অসি হৌদোক্নবা তৌখিবা মতমদা চেং নত্রগা গেহুগা কোন্ননা হৱাই অসিসু লেম্না ফংহন্নবা তৌখি।
লাইরবশিংগী মফমদা, ফুদ সেক্যুরিতীগী মফমদা ভারতকী অচেৎপা ৱাফম্নি। ইন্তর্নেস্নেল ওইবা মফমদসু মসিগী মতাংদা তানা খন্নৈ অদুবু ঙসি লেম্না চানবা পোৎলমশিং পীরিবা ভারতকী নাগরিকশিংগী মশিং অসি য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়ন অমদি অমেরিকাপুম্বগী অপুনবা মী মশিংদগীসু হেল্লি। অদুবু কয়ারক হন্না ঐখোয়গী পুন্সি অসিদা অচৌবা ত্রেদ অমা চত্থহৌই। ফুদ সেক্যুরিতীগী ওইনা ভারতনা তৌরিবা অসিগী মতাংদসু অসিগুম্বা খরা থোকখি। ঐহাক্কী ৱাহং খরা লৈ, মসিদা ঐখোয়গী ইন্তর্নেস্নেল এক্সপর্তশিং অসিনা ভারত অসি মসিগী মায়কৈরোমদা করি ফংবা ঙম্লবগে হায়বা মখোয়না ফাওরমগনি। ইং কুমজা ২০১৪ ফাওবদা শুপ্নতগী রাজ্য ১১দা ফুদ সেক্যুরিতী এক্ত অসি চৎনখিবা অদুগী মতুংদা লৈবাক পুম্বদা য়াম্না নিংথিনা মসি চৎনবা ঙমখ্রে হায়বসি অদোম ময়াম খংবিরব্রা?
কোরোনাগী মরম্না মালেমপুম্বনা লান্থেংনরি, মসিদা ভারতকী লৌমীশিংনা হন্দক হৌখিবা চহিদা পোত্থোক পুথোকখিবগী রেকোর্দসু থুগাইখ্রে হায়বসি অদোম খংবিরব্রা? সরকারনা গেহু, চেং-ফৌ অমদি হৱাইশিংগী মখল খুদিংগী চানবা পোৎলম লৈনবা অরিবা রেকোর্দ থুগাইখ্রে হায়বা অদোম খংবিরব্রা? হৌখিবা থা ৬সিগী মতমসিগা য়েংনবদা ইসেন্সিএল এগ্রীকলচরেল কোমোদিতীশিংগী এক্সপোর্ত অসি চাদা ৪০ হেন্না হেনগৎখ্রে হায়বা অদোম খংবিরব্রা? লৈবাক অসি রাজ্য অমদি য়ুনিয়ন তেরিতোরী ২৮দা ফুদ সেক্যুরিতী অসি নিংথিনা লেপথোক্নবা ‘ৱান নেসন ৱান রাসন কার্দ’কী সিস্তেমসু চৎহনখ্রে হায়বা অদোম খংবিরব্রা?
মরূপশিং, ঙসি ভারত্তা লেপ্তনা অনৌবা মওংদা শেমদোকপশিংসিদগী গ্লোবেল ফুদ সেক্যুরিতীগী মফমদা ভারতকী অচেৎপা ৱাফম অদু উহল্লি। লৌ উবা অমদি লৌমী অসি হেন্না মপাঙ্গল হেনগৎহন্নবা ভারতকী পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন সিস্তেমফাওবদা মথং-মথং ফগৎহল্লি। হন্দক্তা অচৌবা এগ্রীকলচরেল রিফোর্ম তৌখিবা অদুদা লৈবাক অদুগী এগ্রীকলচরেল সেক্তর অসি পাকথোক-চাউথোকহন্নবা, লৌমীশিংগী চাগা হেনগৎহন্নবা য়াম্না মরুওইবা থৌরাং পায়খৎখ্রে।
মরূপশিং, ঐখোয়গীসিদা এ.পি.এম.সিকী সিস্তেম অসি চহি কয়াদগী চৎনরক্লি, মসিদগী মশাগী ওইবা শক্তম অমা লৈরে, মখোয়গী ওইবা মপাঙ্গল অমা লৈরে। হৌখিবা চহি ৬সিদা লৈবাক অসিগী লৌউ-শিংউগী মন্দিশিং অসিদা হেন্না ফবা ইনফ্রাস্তরকচর শেমগৎনবা লুপা করোর লিশিং অনি মখাইদগী হেন্না ইনভেস্ত তৌখ্রে। মন্দিশিং অসিদা আই.তি. ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবগীদমক্তা লুপা করোর কয়া অমা চাদিং তৌখ্রে। মন্দিশিং অসি ই-নাম হায়বদি নেস্নেল এগ্রীকলচরেল মার্কেৎকসু শম্নহল্লগনি। এ.পি.এম.সি.গী ৱায়েল-পথাপ অসি শেমদোকখ্রে, মসিগী পান্দম অসি মসিগী এ.এপি.এম.সি. অসি হেন্না হিদান্ননিংঙাই ওইহনবনি। লৌমীশিংনা চংবা শেল অদু শরুক অমগা-মখাই হেনবা মমলগী এম.এস.পি. ওইনা ফংনবা থৌরাং কয়া পায়খৎখ্রে।
মরূপশিং, এম.এস.পি. অমসুং সরকারনা পোৎ লৈবা অসি লৈবাকসিগী ফুদ সক্যুরিতীগী মরুওইবা শরুক্নি।
মসিগীদমক্তা সাইন্তিফিক ওইনা ফর-ফরবা সিস্তেমশিংগা লোয়ননা ফর-ফরবা থবকশিং য়েংশিন-খোৎচিনবসু লৈনবা অমদি মখা তানা লৈহনবা হায়বসি য়াম্না মথৌ তাই অমদি ঐখোয়না মসিগীদমক্তা চপ য়ুংনা লেপ্লি। অনৌবা ওপ্সনশিংদগী লৈবাক অসিগী পীক্না লৌ উবা লৌমীশিংনা মন্দিফাওবা য়ৌবা ঙমদবনা নম্ফুদা মরক্তা হাইবা মীশিংদা মশাগী পোত্থোকশিং য়োনখিবা অদু হৌজিক কৈথেল অদু মশানা লীক্না লৌ উবা লৌমীশিংগী থোংজিলদা লাক্লগনি হায়বসি শোইদ্রবনি। মসিনা লৌমীনা হেন্না মমল য়াম্না য়োনবদা নত্তনা মরক্তা লৈবা মীশিং অদু লৈতবদগী লৌমীশিং নান্থোরক্লগনি অমদি চুম্না পোৎ লৈবশিংনসু, অচম্বা কঞ্জুমরশিংনসু কান্নরগনি। মসিদা নত্তনা ঐখোয়গী নহা ওইরিবশিংসু, এগ্রো-স্তার্তঅপশিংগী মওংদা লৌমীশিংগীদমক্তা অনৌবা সিস্তেমশিং শেম্বা ঙম্নবা অনৌবা লম্বিশিং হাংদোক্লগনি।
মরূপশিং, পীক্না লৌ উবা লৌমীশিং মপাঙ্গল হেনগৎহন্নবগীদমক্তা ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গানাইজেসনশিং হায়বদি লৈবাকসিদা এফ.পি.ও.শিংগী অচৌবা নেতৱর্ক অমা শেমগৎনবা তৌরি। লৈবাক অসিদা ফার্মর্স প্রদ্যুসর ওর্গানাইজেসন লিশিং ১০না য়াংনা থবক পাংথোক্লি। পীক্না লৌ উবা লৌমীশিংগী মায়কৈদগী ওর্গানাইজেসনসু মার্কেৎকা লোয়ননা মমল ঙাংনবা য়ারগনি। মসিগী এফ.পি.ও.শিং অসি পীক্না লৌ উবা লৌমীশিংগী পুন্সি অসি হোংহনগদৌরিবা অসিগুম্না শঙ্গোম অমদি চীনীগী লমদা কো-ওপরেতিব মুভমেন্ততগী খুঙ্গংশিংগী নুপীশিংনা সেল্ফ হেল্প মুভমেন্তশিং অসি মপুং ফানা হোংহল্লে।
মরূপশিং, ভারত্তা চেং-হৱাই মাংহনবা অসি মতম চুপ্পগী ওইবা অরুবা ফিভম অমা অদুম্মক ওইদুনা লাক্লি। অদুবু হৌজিক্তি ইসেন্সিয়ল কোমোদিতিস এক্ত অসিনা মরম ওইদুনা অওনবা খরদি পুরক্লগনি। হৌজিক্তি খুঙ্গংশিংদা হেন্না ফবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম্ননবা সরকারগা লোইন্না অতোপ্পাশিংদসু খুদোংচাবা ফংলগনি। মসিদা ঐখোয়গী এফ.পি.ও.শিংগী থৌদাং চাওনা লৈ। সরকারনা হন্দক্তা লুপা করোর লাখ অমা ইনফ্রাসত্রকচর ফন্দ লোন্চ তৌখ্রে। ফন্দ অসিদগী এফ পি ও না খুংগশিংদা সপ্লাই চেন অমদি ভেলু এদিসন কেপাসিতি শেম্লি।
মরূপশিং, অহুমশুবা ৱায়েল-পথাপ শেমখিবা অসিদগী লৌমীনা মহৈ-মরোংগী মমল কাখৎ-কুমথ অসিদগী কোকহল্লগনি অমদি লৌ উবদা অনৌবা তেক্নোলোজীসু হেনগৎহল্লগনি। মসিগী মখাদা লৌমীদা ওপ্সন হেন্না পীবগা লোয়ননা মসি ৱায়েল-পথাপকী মওংদা শোই-ঙামহন্দনবা থবক তৌখ্রে। লৌমীনা প্রাইভেৎ এজেন্সী নত্রগা ইন্দস্ত্রীগা য়াশিন্নবা তারবদি লৌ লোক্ত্রিঙৈগী মমাংদা পোত্থোক্কী মমল লেপথোক্নগনি। মসিগীদমক্তা মরু, হার, মেছিনরী পুম্নমক্তা য়াশিন্নবা য়ারবা ওর্গানাইজেসন্না অদুম্মক পীগনি।
মরুওইবা ৱাফম অমনা করিগুম্বা লৌমীনা করিগুম্বামরম অমদগী য়াশিন্নবা অদু থুগাইবা পাম্লবদি ফাইন অমত্তা থিরোই। অদুবু লৌমীগা য়াশিন্নবা পাম্বা লুপশিংনা য়াশিন্নবা অদু থুগাইবা পাম্লবদি ফাইন থিগনি। অদুগা য়াশিন্নবা অসি শুপ্নতগী মরুখক্তদা তৌগদৌরিবরা হায়বসিসু চেকশিনগদবনি। লৌমীগী লম অদুদা মখল অমত্তগী খুদোংচাদবা অমত্তা লৈররোই। হায়বদি লৌমীনা মখল খুদিংগী শোই-ঙামদনবা অসি মসিগী ফগৎহন্নবা তৌবশিং অসিগী থোংদগী নিংথিনা শেমখ্রে। ভারতকী লৌমী অসি মপাঙ্গল লৈরবদি মহাক্কী চাগাসু হেনগৎলগনি, অদু ওইরবদি মচি ওইবা চিঞ্জাক চাবা ৱাৎপগী মায়োক্তা তৌবা কেম্পেনসু অদুক্কী মতিক মপাঙ্গল লৈরগনি। ভারত অমসুং এফ.এ.ও.গী মরক্তা হেনগৎলক্লিবা চান্ননা থবক পাংথোকমিন্নবা অসিনা মসিগী কেম্পেন অসি হেন্না খোংজেল হেনগৎহল্লগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ।
ঐহাক্না অমুক্কা হন্না অদোম ময়াম পুম্নমকপু এফ.ও.এ.গী চহি ৭৫ শুরকপা অসিদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। অদোমগী ওইনসু চাউখৎপা পুরক্নবা অমদি মালেম অসিগী ওইনা লাইরবদগী লাইরবা নাগরিকশিংগী পুন্সি মহিং অসিদা থেংনরিবা অৱাবশিং অসিদগী কোকচনবা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা থৌনা-পাঙ্গল অরৈবমখৈ পুথোক্তুনা মালেমপুম্বগী মীওই কাংলুপশিংগা লোয়ননা থবক তৌমিন্ননবগী ঐখোয়গী ৱাশক অদু অমুক হন্না নিংশিংবগা লোয়ননা অমুক হন্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি। হন্না-হন্না থাগৎচরি ।
থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the release of Commemorative coin to mark 75 years of Food and Agriculture Organisation
16 OCT 2020 2:42PM by PIB Delhi
My cabinet colleagues Shri Narendra Singh Tomar ji, Smt Smriti Irani ji, Shri Purushottam Rupala ji, Shri Kailash Chaudhary ji, Smt Debashree Choudhary ji, representatives of Food and Agriculture Organization, other eminent personalities and my dear brothers and sisters! My greetings and best wishes on the occasion of World Food Day! I also congratulate all those who are working relentlessly to eradicate malnutrition all over the world.
Our farmer brothers of India, our Annadata, our agricultural scientists, and our Anganwadi & ASHA workers form a strong pillar or a strong foundation for the movement against malnutrition. They have not only helped to fill the granary of India with their hard work but are also helping the government in reaching out to the poorest of the poor far and wide. Due to their efforts, India is strongly fighting against malnutrition even amidst Corona crisis.
Friends,
This day is of great importance for Food and Agriculture Organization. Today, this important organization has completed 75 years. Over the years, FAO has played a major role in increasing agricultural production, eliminating starvation and improving nutrition around the world including India. The special commemorative coin of Rs 75 that has been issued today is to honour your spirit of service on behalf of more than 130 crore people of India. FAO's World Food Programme receiving this year's Nobel Peace Prize is also a major achievement. And India is delighted that India's participation and engagement in the same has been extremely historic. We all know that when the World Food Programme was initiated, Dr. Binay Ranjan Sen was the Director General of FAO. Dr. Sen had experienced the pain of famine and starvation very closely. After becoming a policy maker, the pervasiveness with which he had worked is still relevant for the whole world. The seed that was sown has reached the point of receiving the Nobel Prize today.
Friends,
The FAO has also closely watched India's fight against malnutrition in the past decades. At different levels in the country, efforts were made by some departments but their scope was either limited or scattered. We know that due to several reasons like pregnancy at a young age, lack of education, lack of information, lack of adequate water supply, lack of sanitation, we could not get the desired results of our fight against malnutrition. When I was the Chief Minister of Gujarat, work on several new schemes was initiated there keeping these facts in mind. I had a long experience in Gujarat about aspects like the root cause of a problem; why we were not getting results; and how could I get the results! With those experiences, when I got a chance to serve the country in the year 2014, I started afresh some efforts.
We moved ahead with an integrated approach and a holistic approach. By putting an end to the fragmented approach, we started work on a multi-dimensional strategy. On the one hand, the National Nutrition Mission was started while on the other hand we worked on every factor that was the root cause for malnutrition. We also worked on changing the behaviour of family and society on a large scale as well. More than 11 crore toilets were built in India under the Swachh Bharat Mission. While cleanliness could be seen due to the construction of toilets in the far-flung areas, there was a decline in many diseases like diarrhoea. Similarly, the rate of vaccination of pregnant mothers and children under Mission Indradhanush was also increased rapidly. New vaccines against viruses like rotavirus, developed in India, were also added under this. Keeping in mind pregnancy and the first 1000 days of the newborn, a major campaign was launched for Nutrition and Care for both the mother and the child. Work is underway at a rapid pace to deliver piped drinking water to every household in the villages under the Jal Jeevan Mission.
Today, sanitation pads are being made available to poor sisters and daughters of the country at a cost of one rupee each. One of the results of all these efforts is that the daughters' Gross Enrolment Ratio has become more than that of the sons for the first time in the country. Necessary discussions are also going on to decide the right age of marriage for the daughters. I also get letters from the daughters across the country demanding a quick decision and asking why the committee has not yet come up with the report. I assure all those daughters that the government will take quick action on receiving the report.
Friends,
Another important work is being done to tackle malnutrition. Now such crops that are rich in nutritious substances like protein, iron, zinc etc. are being promoted in the country. Efforts are being made to ensure that the production of coarse cereals - Millets such as ragi, jowar, Bajra, kodo, jhangora, barri, kotki, etc. is increased and the people incorporate it in their diet. My special thanks to the FAO today for fully supporting India's proposal to declare 2023 as the International Year of Millets.
Friends,
When India proposed the International Day of Yoga, there was a spirit of 'सर्वजन हिताय- सर्वजन सुखाय' behind it. India wanted to spread holistic wellness to all the countries of the world with Zero Budget. We have the same sentiment in our hearts behind the proposal to declare the year 2023 as the International Year of Millets. This will have two major benefits not only to India but to the entire world. One, nutritious food will be encouraged and its availability will increase further. And second - the small farmers, who have small or marginal land and who do not have the means of irrigation and are dependent on rains will benefit immensely. These small and medium farmers mostly grow coarse grains on their land. The coarse grains help these farmers in the areas where there is water scarcity and the land is not so fertile. That is, the proposal of the International Year of Millets is linked to both nutrition and income of small farmers.
Friends,
Another important step has been taken today that has boosted the POSHAN abhiyan in India. Today 17 varieties of new seeds of different crops including wheat and paddy are being made available to the farmers of the country. We often see that the common variety of some crops lack some nutritious substance or micro-nutrients. The good variety of these crops, the bio-fortified variety removes these deficiencies and improves the nutritional value of the grains. Over the years, there has been a lot of great work in the country in the research and development of such seeds; and I congratulate all the agricultural universities and agricultural scientists for the same. While only one variety of this type reached farmers before 2014, today 70 Bio-fortified Varieties of different crops are available to farmers. I am glad that some of these bio-fortified varieties have been developed with the help of local and traditional crops.
Friends,
During the last few months, during the Corona crisis, there have been a lot of discussions about starvation and malnutrition. The experts are expressing their concerns about what will happen? Amid these concerns, India has been providing free ration to about 80 crore poor for the last 7-8 months. During this period, India has distributed free food grains worth about Rs. 1.5 lakh crores to the poor. And I remember that when this campaign was being started, special care was taken to ensure that along with rice or wheat, pulses should also be provided free of cost.
This is the commitment of today's India towards food security, for the poor. It is less talked about in the international platform. But today India is giving free food grains to such a huge number of citizens, which is more than the total population of the entire European Union and America. But sometimes we miss a big trend in daily life. Something similar has happened in relation to India's work in ensuring food security. I have some questions, so that the international experts will realize what India has achieved in this direction. Did you know that till the year 2014, the Food Security Act was in force in only 11 states and it was implemented effectively in the entire country only after 2014?
Did you know that while the whole world was struggling due to Corona, the farmers of India broke the record of last year's production this time too? Did you know that the government broke its old records of procurement of all types of food grains like wheat, paddy and pulses? Did you know that the export of essential agricultural commodities increased by more than 40 per cent as compared to the same period of 6 months of last year? Do you know that the 'One Nation One Ration Card' system to ensure food security has already been implemented in 28 states and Union Territories of the country?
Friends,
Today several such reforms are being brought continuously in India which shows India's Commitment towards Global Food Security. Improvements are being made one after the other from farming and empowering farmers to India's Public Distribution System. The 3 major agricultural reforms that have taken place in the recent past are a very important step in expanding the agricultural sector of the country and increasing the income of the farmers. Friends, we have a system of APMC for years, which has its own identity, its own strength. In the last 6 years, more than 2500 crore rupees have been invested to build better infrastructure in these agricultural markets of the country. Hundreds of crores of rupees have also been spent to develop IT infrastructure in these mandis. These mandis are also being connected to e-NAM i.e. National Agriculture Market. The amendment made in the APMC Act aims to make these APMC more competitive. Several steps have also been taken to ensure that farmers get 1.5 times of the cost in the form of MSP.
Friends,
MSP and government procurement are an important part of the country's food security. Therefore, it should be well managed scientifically, with good management system and should be continued and we are committed to the same. Earlier the small farmers of the country were compelled to sell their produce to middlemen due to lack of access to the mandis. With the new options it is certain now that the market itself will reach the doorstep of small farmers. This will not only provide higher prices to the farmer, but will also provide relief to the farmers due to the removal of middlemen; and the buyers or consumers will also benefit. Moreover, it will open up new avenues for the youth who want to develop modern facilities for the farmers through agro-start-ups.
Friends,
To give strength to small farmers, a large network of Farmer Producer Organizations i.e. FPOs is being developed across the country. The work of forming 10 thousand such Agricultural Producer Organizations is going on at a fast pace in the country. Organizations will also be able to negotiate in the market on behalf of small farmers. These FPOs are going to change the lives of small farmers in the same way as the Co-operative Movement has done in the field of milk or sugar, or like the Self Help Movement of women in villages has brought about meaningful changes.
Friends,
Food grain wastage has always been a major problem in India. Now that the Essential Commodities Act has been amended, this will change the situation. Now the government as well as others will get better opportunities to build a better infrastructure in villages. The role of our FPOs too is going to be an important one in the same. The government has recently launched an infrastructure fund of Rs 1 lakh crore. FPOs are also creating supply chains and value addition capacities in villages.
Friends,
The third law that has been enacted will also provide relief to the farmers from fluctuations in the prices of crops and will also encourage new technology in farming. Under this, apart from giving more options to the farmers, legal protection has also been given to them. When the farmer negotiates with any private agency or industry, the price of the produce will be decided even before sowing. And the company will provide Seeds, fertilizer, machinery and everything for this.
One more important thing; if the farmer wants to come out of the agreement for any reason, then he will not have to pay any penalty. But if the negotiating company breaks the agreement, it will have to pay a fine to the farmers. And we also have to keep in mind that the agreement will be only on the yield. The land of the farmer will not be at stake. That is, every type of protection to the farmer has been ensured through these reforms. If the farmer of India is empowered and his income increases, the campaign against malnutrition will also get equally boosted. I am sure that the growing synergy between India and FAO will give further impetus to this campaign.
I once again wish all of you the very best on 75 years of FAO. I hope you make a progress and the poorest of the poor across the country and the world gets rid of these problems in everyday life. Repeating our resolve to work with the world community, I once again wish you all the best!
Thanks a lot.
Thank you!