ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଖୋଲା ବଜାରରୁ 68,825 କୋଟି ଟଙ୍କା ଋଣ ସଂଗ୍ରହ ନିମନ୍ତେ 20 ରାଜ୍ୟକୁ ଅନୁମତି
• ଓଡ଼ିଶା ସଂଗ୍ରହ କରିପାରିବ 2858 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ
13 OCT 2020 6:28PM by PIB Bhubaneswar
ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନ ବ୍ୟୟ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଖୋଲା ବଜାରରୁ 68,825 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ସଂଗ୍ରହ ନିମନ୍ତେ 20ଟି ରାଜ୍ୟକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି।
ଏହି 20ଟି ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ଓଡ଼ିଶା ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ରହିଛି। ରାଜ୍ୟକୁ ଖୋଲା ବଜାରରୁ 2858 କୋଟି ଟଙ୍କା ଋଣ ସଂଗ୍ରହ ନିମନ୍ତେ ଅନୁମତି ମିଳିଛି।
ଜିଏସଟି କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା କାରଣରୁ ଦେଖାଦେଇଥିବା ପୁଞ୍ଜି ଅଭାବ ଦୂର କରିବା ଲାଗି ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଦୁଇଟି ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରଥମ ବିକଳ୍ପ ଚୟନ କରିଥିବା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସକଳ ରାଜ୍ୟ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦ (ଜିଏସଡିପି)ର 0.50 % ଅତିରିକ୍ତ ଋଣ ସଂଗ୍ରହ ନିମନ୍ତେ ଏହି ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
27 ଅଗଷ୍ଟ, 2020ରେ ଜିଏସଟି ପରିଷଦର ବୈଠକ ବସିଥିଲା। ଏଥିରେ ଦୁଇଟି ବିକଳ୍ପ ଦିଆଯାଇଥିଲା ଏବଂ 29 ଅଗଷ୍ଟ 2020ରେ ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସୂଚିତ କରାଯାଇଥିଲା। 20ଟି ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଥମ ବିକଳ୍ପ ଚୟନ କରିଥିଲେ। ଏହି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ହେଲେ-ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ, ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ଆସାମ, ବିହାର, ଗୋଆ, ଗୁଜରାଟ, ହରିୟାଣା, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ମଣିପୁର, ମେଘାଳୟ, ମିଜୋରାମ, ନାଗାଲାଣ୍ଡ, ଓଡ଼ିଶା, ସିକିମ, ତ୍ରିପୁରା, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ। ଆଠଟି ରାଜ୍ୟ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା କୌଣସି ବିକଳ୍ପ ଚୟନ କରିନାହାନ୍ତି।
ପ୍ରଥମ ବିକଳ୍ପ ଚୟନ କରିଥିବା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଦିଆଯିବାକୁ ଥିବା ସୁବିଧାରେ ସାମିଲ ରହିଛି :
1. ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହଯୋଗରେ ଋଣ ଜାରି ଜରିଆରେ ରାଜସ୍ୱ ନିଅଣ୍ଟ ପୂରଣ କରିବା ଲାଗି ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଋଣ ସଂଗ୍ରହ ୱିଣ୍ଡୋ। ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ରାଜସ୍ୱ ନିଅଣ୍ଟ 1.1 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି।
2. କୋଭିଡ ମହାମାରୀକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁମତିପ୍ରାପ୍ତ 2% ଅତିରିକ୍ତ ଋଣ ସୀମା ମଧ୍ୟରୁ ସୁଧାର ସର୍ତ୍ତ ଛାଡ଼ କରି ଜିଏସଡିପିର 0.5% ଚୁଡ଼ାନ୍ତ କିସ୍ତି ଆକାରରେ ଋଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି।
17, ମେ 2020ରେ ବ୍ୟୟ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଜିଏସଡିପିର 2% ସୀମା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅତିରିକ୍ତ ଋଣ ସଂଗ୍ରହ ନିମନ୍ତେ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଥିଲା। 2% ସୀମା ମଧ୍ୟରୁ 0.5% ଚୁଡ଼ାନ୍ତ କିସ୍ତି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଥିବା ଚାରିଟି ସଂସ୍କାର ମଧ୍ୟରୁ ଅତି କମରେ ତିନୋଟି ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ତେବେ, ଜିଏସଟି କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଲାଗି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ରାଜସ୍ୱ ନିଅଣ୍ଟ ଭରଣା କରିବା ଲାଗି ପ୍ରଥମ ବିକଳ୍ପ ଚୟନ କରିଥିବା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜିଏସଡିପିର 0.5% ଚୁଡ଼ାନ୍ତ କିସ୍ତି ହାସଲ କରିବା ଲାଗି ସଂସ୍କାର ସର୍ତ୍ତାବଳୀ କୋହଳ କରାଯାଇଛି। ତେଣୁ ପ୍ରଥମ ବିକଳ୍ପ ଚୟନ କରିଥିବା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଖୋଲାବଜାରରୁ ଋଣ ଆକାରରେ 68,825 କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜି ସଂଗ୍ରହ କରିପାରିବେ। ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଋଣ ସଂଗ୍ରହ ୱିଣ୍ଡୋ ଉପରେ ପୃଥକ ଭାବେ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି।
ରାଜ୍ୟୱାରୀ ତଥ୍ୟ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା:
କ୍ରଂ.ସଂ
ରାଜ୍ୟ
13.10.2020
(ଟଙ୍କା କୋଟିରେ)ରେ ଅତିରିକ୍ତ ଋଣ ସଂଗ୍ରହ ଅନୁମତି
1
ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ
5,051.00
2
ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ
143.00
3
ଆସାମ
1,869.00
4
ବିହାର
3,231.00
5
ଗୋଆ
446.00
6
ଗୁଜରାଟ
8,704.00
7
ହରିୟାଣା
4,293.00
8
ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ
877.00
9
କର୍ଣ୍ଣାଟକ
9,018.00
10
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ
4,746.00
11
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର
15,394.00
12
ମଣିପୁର
151.00
13
ମେଘାଳୟ
194.00
14
ମିଜୋରାମ
132.00
15
ନାଗାଲାଣ୍ଡ
157.00
16
ଓଡ଼ିଶା
2,858.00
17
ସିକିମ
156.00
18
ତ୍ରିପୁରା
297.00
19
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ
9,703.00
20
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ
1,405.00
ମୋଟ
68,825.00

Ministry of Finance
Twenty States allowed to mobilize Rs.68,825 crore
13 OCT 2020 6:28PM by PIB Delhi
The Department of Expenditure, Ministry of Finance, has today granted permission to 20 States to raise an additional amount of Rs.68,825 crore through open market borrowings.
Additional borrowing permission has been granted @ 0.50 % of the Gross State Domestic Product (GSDP) to those States who have opted for Option- 1 out of the two options suggested by the Ministry of Finance to meet the shortfall arising out of GST implementation.
In the meeting of GST Council held on 27th August, 2020, these two options were put forward and were subsequently communicated to the States on 29th August, 2020. Twenty States have given their preferences for Option-1. These States are - Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Assam, Bihar, Goa, Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Karnataka, Madhya Pradesh, Maharashtra, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Odisha, Sikkim, Tripura, Uttar Pradesh and Uttarakhand . Eight States are yet to exercise an option.
Facilities available to the States who choose Option-1 inter-alia include:
1. A special borrowing window, coordinated by the Ministry of Finance to borrow the amount of shortfall in revenue through issue of debt. The total shortfall in the revenue of the States on this account has been estimated at around Rs 1.1 lakh crore.
2. Permission to borrow the final instalment of 0.5% of GSDP out of the 2% additional borrowings permitted by the Government of India in view of the COVID pandemic, waiving the reforms condition.
The Department of Expenditure, on 17th May 2020, had provided additional borrowing limit of upto 2% of GSDP to the States. The final instalment of 0.5% out of this 2% limit was linked to carrying out at least three out of four reforms stipulated by the Government of India. However, in case of States who have exercised Option-1, to meet the shortfall arising out of GST implementation, the condition of carrying out the reforms to avail the final instalment of 0.5% of GSDP has been waived. Thus, the 20 States, who have exercised Option-1, have become eligible to raise an amount of Rs 68,825 crore through open market borrowings. Action on the special borrowing window is being taken separately.
State-wise details are follows:
S.
No.
State
Additional borrowing allowed on 13.10.2020
(Rs in crore)
1
Andhra Pradesh
5,051.00
2
Arunachal Pradesh
143.00
3
Assam
1,869.00
4
Bihar
3,231.00
5
Goa
446.00
6
Gujarat
8,704.00
7
Haryana
4,293.00
8
Himachal Pradesh
877.00
9
Karnataka
9,018.00
10
Madhya Pradesh
4,746.00
11
Maharashtra
15,394.00
12
Manipur
151.00
13
Meghalaya
194.00
14
Mizoram
132.00
15
Nagaland
157.00
16
Odisha
2,858.00
17
Sikkim
156.00
18
Tripura
297.00
19
Uttar Pradesh
9,703.00
20
Uttarakhand
1,405.00
Total
68,825.00