প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা দা. বলাসাহেব ৱিখে পতিল মশানা ইজবা 'দেহ বেচ্বা করানি' কৌবা পুন্সি ৱারী ফোংখ্রে
প্রভারা রুরেল এজুকেসন সোসাইতীবু 'লোকনেতে দা. বলাসাহেব ৱিখে প্রভারা রুরেল এজুকেসন সোসাইতী' হায়না নৌনা মিংথোনখ্রে
দা. বলাসাহেব ৱিখে পতিলনা হোৎনজবা অমসুং কত্থোকপীরিবা কয়া অসিনা তুংদা লাক্কদবা চারোল কয়াদা ইথিল পীরগনিঃ প্রধান মন্ত্রী
13 OCT 2020 2:44PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা দা. বলাসাহেব ৱিখে পতিল মশানা ইজবা 'দেহ বেচ্বা করানি' কৌবা পুন্সি ৱারী অমা ভিদিও কন্ফরেন্সিগী থোংদা ঙসি ফোংখ্রে। মহাক্না প্রভারা রুরেল এজুকেসন সোসাইতীবু 'লোকনেতে দা. বলাসাহেব ৱিখে পতিল প্রভারা রুরেল এজুকেসন সোসাইতী' হায়না নৌনা মিংথোনখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, কনাগুম্বা অমনা ৱিখে পতিলগী পুন্সিগী ৱারী অসি মহারাস্ত্রগী মফম অমহেক্তদা থেংনগনি। মহাক্না হায়খি, বলাসাহেব ৱিখে পতিলনা দা. ভিথালরাও ৱিখে পতিলগী খোঙ্গুল লীদুনা চৎলি অমসুং মহাক্কী পুন্সি মহারাস্ত্রা চাওখৎনবগীদমক কত্থোকখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি খুঙ্গংগী মীয়াম, লাইরবা, লৌমী কয়াগী পুন্সিবু লায়হন্নবা হোৎনবা অমসুং মখোয়গী অৱাবা কোকহন্নবা হোৎনবনা ৱিখে পতিলগী পুন্সিগী মরুইবা মশক ওইখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, ৱিখে পতিলজিনা মতম চুপ্পদা খুন্নাই অসিগী য়াইফনবগীদমক হোৎনখি অমসুং মতম চুপ্পদা রাজনিতীবু খুন্নাই অসিদা অফবা অহোংবা পুরক্নবা অমসুং লাইরবা অমসুং খুঙ্গং কয়াগী খুদোংচাদবশিং কোক্নবগী পাম্বৈ অমা ওইনবগীদমক হোৎনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি বলাসাহেব ৱিখে পতিলগী খোঙথাং অসিনা মহাকপু অতোপ্পা ময়ামদগী তোঙানহনলিবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি বলাসাহেব ৱিখে পতিলগী মশানা ইজবা পুন্সি ৱারী অসি ঐখোয় পুম্নমক্তা য়াম্না মরুওই, মরমদি মহাক্না খুঙ্গং চাউখৎনবা, লাইরবশিংগী, মখোয়গী মহৈ মশিংগী, মহারাস্ত্রগী কোওপরেতিবশিং মায় পাক্নবা হোৎনরিবা কয়া অসিনা তুংদা লাক্কদবা চারোল কয়াদা ইথিল পীহৌরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা পনখি মদুদি দা. বলাসাহেব ৱিখে পতিলনা লাইরবা, লৌমীশিংগী অৱাবা অমসুং চৈনাশিংবু মুন্না খঙখি। মরম অসিনা মহাক্না লৌমীশিংবু অমত্তা ওইনা পুনশিনখি, কোওপরেতিবশিংগা শম্নহনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, অতলজিগী সরকারগী মতমদা মন্ত্রী অমা ওইনা মহাক্না মারাস্ত্রা য়াওনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা কোওপরেতিবশিংবু পুক্নিং থৌগৎখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি খুঙ্গংগী এজুকেসন অসি লৈবাক অসিদা কয়া কন্না খন্নদে, দা. বলাসাহেব ৱিখে পতিলনা খুঙ্গংশিংদা লৈবা নহাশিংবু প্রভারা রুরেল এজুকেসন সোসাইতীগী থোংদা শক্তি পীনবা হোৎনখি। সোসাইতী অসিগী থোংদা মহাক্না খুঙ্গংগী নহাশিংগী এজুকেসন অমসুং স্কিল চাওখৎনবা হোৎনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ৱিখে পতিলজিনা খুঙ্গংগী লৌউশিংউদা মহৈ মশিংগী মরুওইবা মুন্না খঙখি। ঙসিদি লৌমীশিংবু ওন্ত্রপ্রিনর্শিপকী মাইকৈদা লুচিংদুনা পুনবা অমসুং মখোয়বু ওন্ত্রপ্রিনর ওইহন্নবগী খুদোংচাবা কয়া শেম্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নীং তম্লবা মতুংদা লৈবাক অসিদা চানবা ফৌ চেঙ মরাং কায়না লৈত্রিঙৈ মতমদদি লৈঙাক্কী মরুওইবা পান্দম অসি করম্না মহৈ মরোং হেনগৎহনগদগে হায়বসিনি। অদুবু পোত্থোক পুথোক্নবা হোৎনবসিদা লৌমীশিংগী শেন্দোংগী ৱাখলদি য়াওরমদে। মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা হৌজিক্তি লৌমীশিংগী চাগা হেনগৎনবা পান্দম থম্লি, অমসুং মসিগী লম্বী অসিদা লম্বীদা লেপ্পা লৈতনা চঙশিল্লি, মসিগী মনুংদা, এম.এস.পি. হেনগৎপগী ৱারেপ, য়ুরিয়াদা নীম কুপ্পা অমসুং হেন্না ফরবা ক্রোপ ইন্স্যুরেন্স পীবা য়াওরি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি পি.এম.-কিসান সম্মান নিধি য়োজনাগুম্বা থৌরাং কয়ানা মরম ওইদুনা হৌজিক্তি লৌমীশিংনা অতোপ্পশিংদা অপীকপা চাদিংগীদমক তাংজদ্রে। মসিদগী হেন্দোক্তুনা মমাংদা লৌখৎখিদ্রিবা থবক কয়া কোল্দ চেন, মেগা ফুদ পার্ক অমসুং এগ্রো প্রোসেসিং ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং ফগৎনবগীদমক পায়খৎলি।
বলাসাহেব ৱিখে পতিলগী মহৌশাগী ফিবমগী মতুং ইন্না লৌউশিংউ তৌবগী লৌউশিংউগী মহৌশাদগী লৈরক্লবা লৌশিং ঙাক্তুনা থমগদবনি হায়বসিগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঐখোয়না লৌশিং কয়া অসিবু ঙাক্তুনা থমগদবনি অমসুং লৌউশিংউগী অনৌবা অমসুং অরিবা মেথদশিং পুনশিন্নগদবনি। মসিগী হীরম অসিগী মতাংদা মহাক্না চু লোকপগী খুদম পীখি, মসিদা অনৌবা অমসুং অরিবা লৌউশিংউগী পাম্বৈশিং শীজিন্নৈ। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌজিক্তি ইন্দস্ত্রীশিংসু চিনি শুংনবা অমসুং চুশাংদগী ইথানোল লৌথোক্নবা লিংখৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি দা. বলা সাহেব ৱিখে পতিলনা মতম চুপ্পদা মহারাস্ত্রগী খুঙ্গংশিংগী থক্নবা ঈশিং অমসুং ঈথৈ লৌখোংগী খুদোংচাদবশিং কোক্নবা হোৎনবীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী কৃশি সিঞ্চায়ী য়োজনাগী মখাদা, মহারাস্ত্রদা চহী কয়া পন্দুনা লৈরুরবা প্রজেক্ত ২৬ অথুবদা লোইশিন্নবা য়াঙনা হোৎনরি। মসিগী প্রোজেক্তশিং অসি হেক লোইশিনবগা, লম হেক্তর লাখ ৫ রোম ঈথৈ লৌখোংগী খুদোংচাবশিং ফংলগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
মহাক্না হায়খি, মসিগা মান্ননা জুলাই ২০১৮দা, মহারাস্ত্রদা ঈথৈ লৌখোংগী মেজর অমসুং মাইনর প্রোজেক্ত ৯০ হেন্না হৌখ্রে। প্রোজেক্তশিং অসি লাক্কদবা চহী ২-৩ অসিদা লোইশিনবগা লম হেক্তর লাখ ৪রোমদি ঈথৈ লৌখোংগী খুদোংচাবা ফংলগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি অতল গ্রাউন্দ ৱাতর স্কিমসু মহারাস্ত্রগী লৈনুংগী ঈশিংগী থাক নেম্বা জিল্লা ১৩দা পায়খৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি জল জীবন মিসনগী মখাদা, মহারাস্ত্রগী ইমুং খুদিংমক্তা পাইপকী থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবগী থবকসু য়াঙনা হোৎনরি। মহারাস্ত্রগী ইমুং লাখ ১৯ হেন্না পাইপকী থক্নবা ঈশিং হৌখিবা চহীদা ফংহনখ্রে। মসিগী মনুংদগী, লাইরবা ইমুং লাখ ১৩না হায়রিবা খুদোংচাবা অসি কোরোনা লাইচৎকী মনুংদা ফংখি।
মহাক্না হায়খি মদুদি মুদ্রা স্কিম্না খুঙ্গংশিংদা মশানা মশাদা থবক পীজবগী লম্বী হেনগৎখ্রে। লৈবাক অসিগী শেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগা শম্নবা নুপী করোর ৭ হেন্না লুপা করোর লাখ ৩ হেনবগী লোন পীখে। মহাক্না হায়খি মদুদি লৌমী, ঙামীশিংদা বেঙ্কশিংদগী লায়না লোন লৌবা য়ানবগীদমক কিশান ক্রেদিৎ কার্দকী খুদোংচাবা পীখ্রে। হান্না কিসান ক্রেদিৎ কার্দ লৈরমদবা অপীকপা লৌমীগী ইমুং করোর অনি মখায় হেনবনা হৌজিক্তি খুদোংচাবা অসি ফংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি খুঙ্গংগী লমদা লৈরিবা লাইরবশিংদা মশানা মশা থাজবা হেনগৎনবনা ইরোমদোম লেপচবগী ৱারেপ্তা পাঙ্গল হেনগৎহনগনি। বলাসাহেব ৱিখে পতিলনসু খুঙ্গংশিংদা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবগী থাজবসি পোকহনবা পামজখি।

Prime Minister's Office
PM releases the autobiography of Dr. Balasaheb Vikhe Patil titled ‘Deh Vechwa Karani’
Renames Pravara Rural Education Society as ‘Loknete Dr. Balasaheb Vikhe Patil Pravara Rural Education Society’
Efforts & Contributions of Dr Balasaheb Vikhe Patil will inspire generations to come: PM
13 OCT 2020 2:44PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi released the autobiography of Dr. Balasaheb Vikhe Patil titled ‘Deh Vechwa Karani’ today through video conferencing. He renamed Pravara Rural Education Society as ‘Loknete Dr. Balasaheb Vikhe Patil Pravara Rural Education Society’.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said one will find stories of Vikhe Patil’s life in every region of Maharashtra. He said Balasaheb Vikhe Patil followed the footsteps of Dr. Vitthalrao Vikhe Patil and dedicated himself to the development of Maharashtra. He added easing the lives of the villagers, the poor, the farmers and reducing their sufferings have been the core of Vikhe Patil's life.
The Prime Minister said Vikhe Patil ji always worked for the betterment of society and always stressed on making politics a medium for bringing meaningful changes in the society, and for solving the problems of the poor and the villages. He said this approach of Balasaheb Vikhe Patil set him apart from the others. He said the autobiography of Balasaheb Vikhe Patil is very important for all of us, as his efforts & contribution for the development of the village, for the poor, for their education, for the success of cooperatives in Maharashtra will inspire generations to come.
The Prime Minister mentioned that Dr Balasaheb Vikhe Patil understood the pain and sufferings of the poor, of the farmers. So he brought the farmers together, connected them with the cooperatives. The Prime Minister said, as a minister in Atal ji's government, he encouraged cooperatives in many areas of the country including Maharashtra.
The Prime Minister said when rural education was not discussed much in the country, Dr Balasaheb Vikhe Patil worked to empower the youth in the villages through the Pravara Rural Education Society. Through this society he worked for the education and skill development of the youth in the village.
The Prime Minister said Vikhe Patil ji understood the importance of education in farming in the village. Today opportunities are being created to lead farmers towards entrepreneurship and make them entrepreneurs.
The Prime Minister said after independence when the country did not have enough food to feed, the priority of the government was how to increase the productivity of the crop. But in this concern for productivity, the focus was not given towards profitability of the farmer. He said the country is now emphasizing on increasing the income of the farmer, and has made constant efforts in this direction, such as the decision to increase MSP, neem coating of urea and better crop insurance. He added due to initiatives like PM-Kisan Samman Nidhi Yojana, farmers now do not have to depend on others for small expenses. Moreover unprecedented work has been done on augmenting infrastructure such as cold chains, mega food parks and agro-processing infrastructure.
Referring to Balasaheb Vikhe Patil’s emphasis on the need to preserve the traditional knowledge of farming, wherein farming was done according to the natural conditions, the PM said we must preserve that knowledge and must also combine new and old methods in agriculture. In this context He cited the example of sugarcane crop, where both new and old ways of farming are used. He said now industries are being set up to extract sugar as well as ethanol from sugarcane.
The Prime Minister said that Dr. Bala Saheb Vikhe Patil always endeavoured to solve the problems in the villages of Maharashtra like the problem of drinking and irrigation water. He added that under the Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana, work was done rapidly to complete 26 projects in Maharashtra, which were stuck for several years. Out of these, 9 projects have already been completed. With the completion of these projects, about 5 lakh hectares of land will get irrigation facilities, he added.
He said similarly in July 2018, work started on 90 more major and minor irrigation projects in Maharashtra. When these projects are completed in the next 2-3 years, about 4 lakh hectares of land will be connected with irrigation facilities. He said Atal groundwater scheme is being implemented in the 13 districts in Maharashtra where the groundwater level is very low.
The Prime Minister said under the Jal Jeevan mission, the work on providing piped drinking water to every family in the villages in Maharashtra is also going on at a rapid pace. Over 19 lakh families of Maharashtra have been provided with piped drinking water facilities during the last year. Out of this, over 13 lakh poor families got this facility during the corona pandemic.
He said the Mudra scheme has enhanced the avenues of self-employment in the village. Over 7 crore women belonging to the Self Help Group in the country have been given a loan of more than 3 lakh crore rupees. He added that farmers, fishermen have been provided with the facility of Kisan Credit Cards to get easy access to loans from banks. Nearly two and a half crore small farmer families who were earlier deprived of Kisan Credit Card now have this facility.
The Prime Minister said the boost to self confidence in the poors, in those residing in the villages will strengthen the resolve for self reliance. Balasaheb Vikhe Patil also wanted to instill this belief of self-reliance in villages.