PIB Backgrounder
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
07 OCT 2020 6:23PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• নাবা ফগৎলকপগী চাং ৮৫% হেনখিবগা লোয়ননা ভারতনা অমুক হন্না মশিং ৱাংবা ঙমখ্রে
• নাবা ফগৎলকখ্রবা কেসশিংনা এক্তিব কেসশিংদগী লাখ ৪৮ হেনবা ঙমখ্রে
• ১৮গী নাবা ফগৎলকপগী চাংনা লৈবাক অসিগী চাংচৎতগী হেনখিবগী রিপোর্ত তৌরক্লি
• লৈবাক অসিদা হৌখিবা পুং ২৪দা ৮২,২০৩ নাবা ফগৎলকখিবগী রেজিস্তর তৌখি অমরোমদা নৌনা কনফর্ম তৌখিবা কেসশিংগী মশিং ৭২,০৪৯ ওইরি
নাবা ফগৎলকপগী চাং ৮৫% হেনখিবগা লোয়ননা ভারতনা অমুক হন্না মশিং ৱাংবা ঙমখ্রে, নাবা ফগৎলকখ্রবা কেসশিংনা এক্তিব কেসশিংদগী লাখ ৪৮ হেনবা ঙমখ্রে, রাজ্য/য়ু.তি. ১৮গী নাবা ফগৎলকপগী চাংনা লৈবাক অসিগী চাংচৎতগী হেনখিবগী রিপোর্ত তৌরক্লি
ভারতনা অচৌবা মাই পাকপা অমা ফংবা ঙমখ্রে। লৈবাক অসিগী নাবা ফগৎলকপগী চাং অসি ঙসি ৮৫% হেনখিবগা লোয়ননা হৌখিবা চয়োলশিংদা নাবা ফগৎখ্রবা কেসশিংগী মশিং য়াম্না ৱাংখিবগী মখা তানা রিপোর্ত তৌরক্লি। হৌখিবা পুং ২৪গী মনুংদা অমুক হন্না নৌনা কনফর্ম তৌখিবদগী নাবা ফগৎলকখিবা কেসশিংনা হেনখ্রে। লৈবাক অসিদা হৌখিবা পুং ২৪দা ৮২,২০৩ নাবা ফগৎলকখিবগী রেজিস্তর তৌখি অমরোমদা নৌনা কনফর্ম তৌখিবা কেসশিংগী মশিং ৭২,০৪৯ ওইরি। পুন্না নাবা ফগৎলকখিবগী মশিং অসি ৫৭,৪৪,৬৯৩ য়ৌখ্রে। মসিনা তেংবাংদুনা অমসুং লৈবাক অসিদা নাবা খ্বাইদগী মশিং য়াম্না ফগৎহন্দুনা মালেমগী মকোক থোংবা ওইবা ঙমহনখ্রে। লেপ্তনা নাবা ফগৎলকপগী চাংশিং ৱাংখৎলক্তুনা মখা তানা এক্তিব অমসুং নাবা ফগৎখ্রবা কেসশিংগী মরক্তা খেৎনবা হবা চাউ্রবা কেসশিংগী মরক্তা খেঃৎ নাবা ফগেনগৎহনবা ঙম্লি। নাবা ফগৎখ্রবা কেসশিংনা এক্তিব কেসশিংদগী (৯,০৭,৮৮৩) লাখ ৪৮ হেন্না (৪৮,৩৬,৮১০) হেনবা ঙমখ্রে। নাবা ফগৎলকখ্রবা কেসশিং অসিনা এক্তিব কেসশিংগী শরুক ৬.৩২ ওইদুনা নাবা ফগৎলকপগী মশিং লেপ্তনা হেনগৎহল্লি। লৈবাক অসিগী এক্তিব কেসলোদ অসি অপুনবা পোজিতিব কেসশিংগী ১৩.৪৪%দা হন্থহনখ্রে অমসুং লেপ্তনা হন্থরক্লি। লৈবাক অসিদা মশিং হেনগৎলক্লিবা অসিগা চান্ননা, রাজ্য/য়ু.তি. ১৮গী নাবা ফগৎলকপগী চাং অসি লৈবাক অসিগী লৈরিবা চাংচৎতগী হেনখ্রে। নৌনা নাবা ফগৎলকখ্রবা কেসশিংগী ৭৫%দি রাজ্য তরাদগী রিপোর্ত তৌরক্লি মখোয় অদুদি মহারাস্ত্র, কর্নাতকা, অন্ধ্র প্রদেশ, তামিল নাদু, কেরেলা, উত্তর প্রদেশ, ওরিশা,ছত্তিসগর, ৱেস্ত বেঙ্গ অমসুং দিল্লীনি। ১৭,০০০গী ময়াদা নাবা ফগৎলকপগা লোয়ননা লিস্ত অসিদা মহারাস্ত্রনা মকোক থংলি অমরোমদা নোংমা খক্তদা নাবা ফগৎলকখিবগী মশিং অসিদা কর্নাতকাদগী ১০,০০০ হেনখি। লৈবাক অসিদা হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস পুন্না ৭২,০৪৯ রিপোর্ত তৌরকখি। নৌনা কনফর্ম তৌখিবা কেসশিংগী ৭৮%দি রাজ্য/য়ু.তি. ১০দগী ওইখি। মশিং অসিদা মহারাস্ত্রনা লেপ্তনা মকোক্তা লৈরি। মসিদগী ১২,০০০ হেন্না ওইখি অমসুং কর্নাতকানা কেস ১০,০০০গী ময়া ওইদুনা মতুং ইল্লি। হৌখিবা পুং ২৪দা লৈবাক অসিদা ৯৮৬ শীখিবগী রপোর্ত তৌরকখি। হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা কোবিদনা মরম ওইদুনা শীখিবগী ৮৩%দি রাজ্য/য়ু.তি. ১০দগী ওইখি। নৌনা শীখিবা অসিদা মহারাস্ত্রদদা ৩৭০ শীখিবগা লোয়ননা শীখিবগী ৩৭% ওইখিবগী রিপোর্ত তৌরকখি কর্নাতকানা শীখিবা ৯১গা লোয়ননা মতুং ইন্নখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
দা. হর্শ বর্ধন্না শ্যাম শাহ গভর্নমেন্ত মেদিকেল কোলেজ, রেৱা, মধ্য প্রদেশতা সুপর স্পেসিএলিতী ব্লোক দিজিতেল ওইনা শঙ্গাখ্রে
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী রাজ্যগী মন্ত্রাই শ্রী অশ্বিনি কুমার চৌবে, মধ্য প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহানগা লোয়ননা শ্যাম শাহ গভর্নমেন্ত মেদিকেল কোলেজ, রেৱা, মধ্য প্রদেশকী সুপর স্পেসিএলিতী ব্লোক (এস.এস.বি.) দিজিতেল ওইনা শঙ্গাখ্রে। ফমুং ২০০ থাবা সুপর স্পেসিএলিতী ব্লোক অসি ভারত সরকারগী প্রধান মন্ত্রী স্বাস্থ্যা সুরক্ষা য়োজনা (পি.এম.এস.এস.ৱাই.)গী মখাদা লুপা করোর ১৫০ থাদুনা শাখি।মসিদা ন্যুরোলোজী, ন্যুরোসর্জরী, নেপ্রোলোজী, য়ুরোলোজী, কারদিওলোজী, সি.তি.ভি.এস., নিওনেতোলোজী অমসুং পল্মোনরী মেদিসিনগী বিভাগশিং য়াওরি। এস.এস.বি. অসিদা মোদ্যুলর ওপরেসন থীএতর তরুক, সুপর স্পেসিএলিতী বেদ ২০০, আই.সি.য়ু. বেদ ৩০ অমসুং বেন্তিলেতর নিপান লৈগনি। ফেসিলিতী অসিদা পোস্ত গ্রেজ্যুৎ মহৈরোয় ১৪গী ত্রেনিং কেপাসিতীসু লৈগনি। দা. হর্শ বর্ধন্না মীয়ামদা কোবিদকা চান্নবা লমচৎ শাজৎশিং ঙাক্না চৎনবা খংহনখ্রে। মহাক্না কোবিদ শন্দোকপা লাকশিন্নবা মীয়াম তিবা মফমদা মাস্কশিং/ফেস কভরশিং উপ্নবা, হেন্দ হাইজিন ঙক্না চৎনবা অমসুং লোক খুবা, হাকথী কনবদা চৎন-কাংলোন ঙক্না চৎপা অমসুং ফীজিকেল দিস্তেন্সনত্রগা গাজ অনিগী অরাপ্পা ঙাক্না চৎপা সোসিএল ভেক্সিনগী মতাংদা মীয়ামদা নৌহৌননা নিংশিংখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং রসিয়ন ফেদরেসনগী প্রেসিদেন্ত ঐচ.ই. মিস্তর ভ্লাদিমির পুতিনগা ফোনদা ৱারী শানখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা রসিয়ন ফেদরেসনগী প্রেসিদেন্ত হিজ এক্সেলেন্সী ভ্লাদিমির পুতিনগা ঙসি ফোন্দা ৱারী শানখ্রে‍। প্রধান মন্ত্রীনা রসিয়ন প্রেসিদেন্ততা মহাক্কী মপোক নুমিৎ থৌরমদা য়াইফ পাউজেল পীখ্রে‍। প্রধান মন্ত্রীনা হিজ এক্সেলেন্সী পুতিনগা মতম শাংনা লোয়নরকপা অমদি মরূপ মপাঙ ওইবগী মরীবু নীংশিংলদুনা লৈবাক অনিগী মরক্তা অখন্নবা অমদি প্রিভিলেজ ওইবা স্ত্রেতেজিক পার্ত্নরসিপ মখোঙ শোমবদা মহাক্না লৌখিবা থৌদাংবু থাগৎখি‍। লুচিংবা অনিনা কোবিদ-১৯ লাইচৎনা পীরকপা শীংনবশিং য়াওনা লাক্কদৌরিবা মতমশিংদ ই-পাউ ফাওদোক ফাওজিন তৌদুনা লৈননবা য়ানখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা প্রেসিদেন্ত পুতিনবু মীয়ামগী হকশেলগী ফীভম হান্নগী ফীভমদা হেক হঞ্জিল্লকপগা হেক য়ারিবমখৈ থুনা ভারত্তা তরাম্না ওক্নিংবগী অপামবা ফোঙদোকখি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
লোন এপ্লিকেসন লৌশিনবা অমসুং থবক শুবা নুঙাইনবা পি.এম. এস.ভি.এ. নিধি অমসুং এস.বি.আই. পোর্তেলগা অনিগী মরক্তা এ.পি.আই. ইন্তিগ্রেসন অমা হৌদোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রী স্ত্রীত ভেন্দরস আত্মানির্ভর নিধি (পি.এম. এস.ভি.এ.নিধি) স্কীমগী শরুক অমা ওইনা, হাওশিং অমসুং আর্বান এফিয়র্স মিনিস্ত্রীগী সেক্ত্রেতরি শ্রী দুর্গা শঙ্কর মিশ্রানা এপ্লিকেসন প্রোগ্রামিং ইন্তরফেস (এ.পি.আই.) ইন্তিগ্রেসন অসি পি.এম. এস.ভি.এ.নিধি অমসুং স্তেত বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়া (এস.বি.আই.) পোর্তেলগা অনিগী মরক্তা হৌদোকখ্রে। ইন্তিগ্রেসন অসিনা পোর্তেল অনিদা অয়েৎপা লৈতনা দেতা পীবা ঙম্লগনি হায়বদি পি.এম. এস.ভি.এ.নিধি অমসুং এস.বি.আই.গী ই-মুদ্রা পোর্তেল অসিনা লোন পীবা অমসুং লোন কাইথবা অসিদা শোইদবা ওই অসমুং মসিনা স্ত্রীত ভেন্দরশিংনা স্কীম অসিগী মখাদা খুৎপায় শেলগীদমক কান্নবা ফংলি। মিনিস্ত্রী অসিনা ২০২০গী জুনগী ১দগী পি.এম. এস.ভি.এ.নিধি স্কীম অসি পিদুনা লাক্লি, হায়রিবা অসিদা কোবিদ-১৯গী লোকদাউন অসিনা শোকহল্লুরবা পুন্সি মহিং অমুক হন্না লাক্নবা খুৎপায় শেল পীরি। স্কীম অসিনা সহরগী মফম কয়া অমদি খুঙ্গংগী মফম কয়াদা ২০২০গী মার্চ ২৪দা নত্ত্রগা মদুগী মমাংদা ফমখিবা স্ত্রীত ভেন্দর লাখ ৫০দা কান্নবা ফংহন্নবা পান্দম থম্লি। ২০২০গী ওক্তোবরগী ৬ ফাওবদা পি.এম. এস.ভি.এ.নিধি স্কীম মখাদা লোন এপ্লিকেসন লাখ ২০.৫০ হেন্না ফংই।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
লোকদাউনগী মমাংদা তৌরম্বগুম্না ত্রেন থাবগী মিনিৎ ৩০গী মমাংদা রিজর্বেসনগী অনিশুবা চার্ত পীবা হৌরগনি
ইন্দিয়ন রেলৱেজনা হান্নবা চৎনরম্বা রিজর্বেসনগী অনিশুবা চার্ত পীবগী থৌওং অসি ১০/১০/২০২০দগী নৌহৌননা অমুক চৎনহন্নবা ৱারেপ লৌখ্রে। কোবিদ মমাংগী কাঙলোনগী মতুং ইন্না রিজর্বেসনগী অহানবা চার্ত অসি ত্রেন থাগদবা মতমগী পুং ৪গী মমাংদা থোক্লম্বনি। রিজর্বেসনগী অনিশুবা চার্ত অসিনা ত্রেন থাবগী মিনিৎ ৩০দগীনা ৫ ফাওবগী মনুংদা শেম্বনি। মসিগী মতম অসিগী মনুংদা রীফন্দ রুলসকী মতুং ইন্না হান্না ককখিবা তিকেৎশিং কেন্সেল তৌবসু য়ারম্মি। লায়চৎ অসিনা মরম ওইবদগী রিজর্বেসনগী অনিশুবা চার্ত থোকপা অসি ত্রেন থাবগী পুং ২গী মমাংদা ওইনা থোকপা হায়না শেমদোকখি। জোনেল রেলৱেশিংনা হায়জরকপগী মতুং ইন্না রেল পেসেঞ্জরশিংগী নুংঙাইবগী খল্লদুনা মসিগী ৱাফম অসি য়েংশিনখি অমসুং ত্রেন থাবগী মতমগী মিনিৎ ৩০গী মমাংদা রিজর্বেসনগী অনিশুবা চার্ত থোকপগী ৱারেপ অসি লৌখিবনি। মসিগা চান্নবা থৌওং অমা ওইনা মসিগী অনিশুবা চার্ত অসি থোক্ত্রিবা ফাওবা তিকেৎ ককপগী খুদোংচাবা অসি ওনলাইন অমসুং পি.আর.এস.কী কাউন্তরদা ফংগনি। সি.আর.আই.এস.তসু মসিগী অনৌবা থৌওং অসিগা মরী লৈনবা শেমদোকপশিং ১০/১০/২০২০দগী হৌদুনা শেমদোক্নবা ৱাফমসু খঙহনখ্রবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
নেস্নেল স্তার্ত-অপ এৱার্দস ২০২০গী মকোক-মথঙ লাউথোকপা
রেলৱেজ অমসুং কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রী শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা এৱার্দ ফংলবশিংবু নুংঙাইবা ফোংদোক্লদুনা হায়খি মদুদি মসিগী মনা অসিনা নহা ওইরিবা ওন্তোপ্রিনরশিংদা পুক্নিং থৌগৎপগী ইথিল পীগনি অমসুং মসিনা মখোয়গী অনৌবা থৌওং পাঙথোকপগী ৱাখল্লোনবু অনৌবা থাক্তা পুদুনা চৎকনি হায়খি। মসিগী মনা অসি পাক চাউবগী মতাংদা অমসুং অনৌবা ৱাখল্লোন, থৌওং অমসুং থবক তৌবগী মওংবু শক-খঙবগী মতাংদা য়াম্না তোপ তোপ্পনি হায়খি। মসিনা অনৌবা ইকোসীস্তেম অমবু মশক খঙবা অমসুং হরাওবা ফোঙদোকপদা নত্তনা স্তার্ত-অপকী মীওইশিংবু অহেনবা মাই পাকপগী হীরমদা চঙশিনবা ঙমহনগনি হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না হায়খিবদা মখোয়গী মরক্তগী খরা অমদি লাক্কদৌরিবা মতমগী য়ুনিকোর্ন ওইরগনি মমসুং মালেম পুম্বনা শক-খঙনগদবা ভারতকী মাই পাকপগী ৱারী ওইরগনি হায়খি। মসিনা স্তার্ত-অপশিংবু হেন্না পাক-চাউথোকহন্দুনা অনৌবা মফমশিং অমসুং মীয়াম কয়াদা কান্নহনবা ঙমগনি। মন্ত্রীনা হায়খিবদা স্তার্ত-অপশিং অসিনা স্ত্রেতজিক সেক্তর কয়াদা মরু ওইবা থৌদাং কয়া লৌগনি হায়খি। অনৌবা তেক্নোলোজীশিং অসিনা শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবদা তেংবাংগনি অমসুং মসিগী কান্নবা অসিবু মীপুম খুদুংদা ফংহনবা ঙমগনি হায়না মহাক্না হায়খি। তেক্নোলোজীনা লৈবাক অসিওগী মীপুম খুদিংদা স্কিল লৈহনবা অমসুং মগুন লৈহনবদা তেংবাংগনি। মহাক্না স্তার্ত-অপশিং অসিনা সরকারগী ই.-মার্কেৎপ্লেস্তা মিং চন্দুনা সরকারগী বিভাগশিং অমসুং অতোপ্পা কস্তমর কয়াদা মখোয়গী সেবা ফংহন্নবা ৱাফমসু থমখি। লৈবাক অসিগী মীয়াম্না থবক থীবগী মহুত্তা থবক পীবগী শক্তম অমা লৌরকপা অসিদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না হায়খিবদা রাজ্য সরকারশিংনা ওন্তোপ্রিনরশিংদা কান্নবা অমসুং শেলগী তেংবাং কয়া পীদুনা মখোয়গী শাহৌ লৌবা ঙমজনবা থৌওং কয়া পীরি হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না হায়খিবদা কোবিদ-১৯ অসি শিংনবা অমা ওইনা উবগী মহুত্তা খুদোংচাবা অমা ওইনা উবা ঙম্বা হোৎনৌ অমসুং মসিগী শিংনবা অসিগা থেংনরিবা মীওইশিংনা অনৌবা ৱাখল্লোন, থৌওং অমসুং নীংথিনা পাঙথোকপা থৌওংশিংদা মিৎয়েং চঙলগা থেংনরবদি কান্নবা মহৈ ফংগনি হায়না মহাক্না মখা তানা হায়খি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
ভারতকী হোক্কী তিমশিং ত্রেনিং চৎথরি; অথুবদা মপুং ফারগনি হায়না কেপ্তেনশিং,কোচশিংনা থাজবা থম্লি
কোরোনাভাইরসনা মরম ওইদুনা লৈবাক শীনবা থুংনা থমখিবা লোকদাউন্না মরম ওইদুনা ত্রেনিং লেপলুরবা মতুংদা নেতাজি সুভাস সাউথর্ন সেন্তর, বেঙ্গালুরু থাদোকলুরবা ভারতকী নুপা অমসুং নুপীগী হোক্কী তিমশিং মখোয় ত্রেনিং অমুক মখা চৎথরে। অথুবদা মখোয় অমুক হন্না ফিবম ফগৎলক্কনি হায়না শান্নরোইশিংনা থাজবা থম্লি অমসুং সেন্তরদা পায়খৎলিবা চেকশিন-থৌরাংশিংদা অপেনবা পোকখি। কোবিদ পোজিতিপ ওইবদগী পোথারুরবা মতুংদা কেপ্তেন মনপ্রিৎ সিংহ য়াওনা শান্নরোই তরুক মখোয়গী কেম্পতা থুংখ্রে। সাই সেন্তর অমসুং ইম্পেনেল হোস্পিতালদা মখোয় মতেং পাংখি অমসুং চেকশিন্না শেন্নখি অমসুং হৌজিক ত্রেনিং অমুক হন্না শরুক য়ারে। মখা তানা লাইচৎ শন্দোরকপা থিংনবা সাই সেন্তরদা অকনবা থবকশিং পায়খৎলে অমসুং মখোয়গী ক্বারেনতাইন মনুংদা লাকপা শান্নরোইশিং তেস্ত তৌরে। ভারতকী নুপা অমসুং নুপীগী হোক্কী তিম অনিমক ওলেম্পিক্কী ক্বালিফাই ওইরে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খ্রে, কোবিদ-১৯ লৈরবসু মমাং চহিদগী গেহু লৈবা চাদা ১৫ হেনগৎখি
ঙসি য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি কোবিদ লাইচৎ মনুংদা মোদী সরকারনা মহৈ-মরোং য়াম্না লৈরে, মসি অৱাবা তারবা মতমদা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং মহাক্না লুচিংবা কাংবুনা লৌমীশিংগী য়াইফনবা থবক পাংথোকপগী খুদম অমনি। বাসোহলি অমসুং রিয়াসিগী লৌমীশিং, পঞ্চায়তকী মীহুৎশিং অমসুং মফম অদুগী মীওইশিংগা ৱারি শানবদা দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খি, কোবিদ-১৯ লৈরবসু মমাং চহিদগী গেহু লৈবা চাদা ১৫ হেনগৎখি অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা গেহু তন লাখ ৩৯০ রোম লৈরে। লোকদাউন লৈরবসু কেন্দ্রনা লৌমীশিংগী থোংজিলদগী পোৎথোকশিং লৈরে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
সোসিএল জজতিস্ত অমসুং এম্পৱারমেন্ত মিনিস্ত্রিগী দি.ই.পি.দবল্যু.দি. অমসুং ওস্ত্রেলিয়াগী মেলবোর্ন য়ুনিভর্সিতিনা শীন্দুনা ‘পুক্নিং-ৱাখল ফনা থম্বা-কোবিদ ১৯গী মতুংদা” হায়বা হিরমদা হয়েং মালেমগী মীফম পাংথোক্কনি
হয়েং ওক্তোবর ৮, ২০২০দা ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা সোসিএল জজতিস্ত অমসুং এম্পৱারমেন্ত মিনিস্ত্রিগী দিপার্তমেন্ত ওফ এম্পৱারমেন্ত ওফ পর্সন্স ৱিদ দিসএবিলিতিস (দি.ই.পি.দবল্যু.দি) অমসুং ওস্ত্রেলিয়াগী মেলবোর্ন য়ুনিভর্সিতিনা শীন্দুনা ‘পুক্নিং-ৱাখল ফনা থম্বা-কোবিদ ১৯গী মতুংদা” হায়বা হিরমদা মালেমগী মীফম অমা পাংথোক্কনি। মীফম অদু সোসিএল জজতিস্ত অমসুং এম্পৱারমেন্তগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর থাৱারচান্দ গেহলোতনা হৌদোক্কনি অমসুং অস্ত্রেলিয়া-ইন্দিয়া ইন্সতিতুৎকী দিরেক্তর, প্রোফেসার ক্রেগ জেফরিনা কো-চিয়র ওইগনি। মীফম অদুদা নিউ দিল্লিদা লৈবা অস্ত্রেলিয়া হায় কম্মিসন্নরসু শরুক য়াগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমত:
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা অৱাং-নোংপোক লমদমগী রাজ্যশিংনা কোরোনা লাকশিনবদা লৌরিবা থৌদাংবু থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে
অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ থৌরাংগী, এম.ও.এস. পি.এম.ও., পর্স্নেল গ্রীবান্সেস, পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জী অমসুং স্পেসকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (মনিংতম্বা চার্জ) দা. জিতেন্দ্র সিংহনা অৱাং নোংপোক লমদমগী রাজ্যশিংনা কোবিদ হেন্না মপুং ফানা লাকশিনবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি, মসিনা মরম ওইরগা মরী লৈনবা রাজ্য সরকারশিং অমসুং সিবিল সোসাইতীশিংবু মায়কৈ পুম্বদগী থাগৎনরক্লি। ইম্পার্সিএল এজেন্সীশিংনা লৈবাক পুম্বগী পাঙথোকপা সর্ভেদনা মসি অচুম্বনি হায়না উৎলি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। দোনর মন্ত্রীনা মসিগী ওবজর্বেসনশিং অসি মেঘালয়গী হকশেল মন্ত্রী এ.এল. হেক্না কোবিদকা মরী লৈনবা সমস্যা কয়া খন্ননবা কৌরকপদা খংবা ঙমখিবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• কেরলা: ঙসি পাংথোকখিবা কেবিনেতকী মীফমদা রাজ্য অসিদা ফার্মর্স ৱেলফেয়র বোর্দ শম্নবা ৱারেপ লৌখ্রে। মসিনা কোওপরেতিব সোসাইতীশিংদা ফৌ খোমগৎনবসু শিন্নখ্রে। মরক অসিদা রাজ্যগী ইলেক্ত্রিসিতী মিনিস্তর এম.এম. মনি ঙসি কোবিদ-১৯গীদমক্তা পোজিতিব ওইখি। রাজ্য অসিদা ঙরাং কোবিদ-১৯গী অনৌবা এক্তিব কেস পুন্না ৭,৮৭১ কনফর্ম তৌখ্রে। রাজ্য অসিদা হৌজিক-হৌজিক পেসেন্ত ৮৭,৭৩৮ লাইয়েংদুনা লৈরি অমসুং মীওই লাখ ২.৩৩না ওবজার্ভেশন তৌদুনা লৈরি। কোবিদনা মরম ওইরগা শিবগী মশিং অসি ৮৮৪নি।
তামিল নাদু: হৌজিকমক্কীদি স্কুলশিং হাংদোকখিরোই, মহৈরোইশিংগী হেল্থ অসিনা খ্বাইদগী হেন্না মরু ওই, হায়না তি.এন.গী এজুকেশন মিনিস্তরনা হায়খি। তামিল নাদুনা কোইম্বাতোর জিলাগী মপান্দগী ভলপরাই হিল তাউন চংনবা ই-পাস তঙাইফদবা ওইহনখ্রে। চিদম্বরম এসেম্বলী কন্সতিত্বেন্সীদগী এ.আই.এ.দি.এম.কে. এম.এল.এ., কে.এ. পান্দিয়ান, য়ুমশকৈশা নুমিত্তা কোবিদ-১৯গীদমক্তা পোজিতিব ওইখ্রে; অনৌবা ইনফেক্সন ৫,০১৭ থেংনখিবগা লোইননা তামিল নাদুনা ঙরাং নোংমগী ওইবা মশিংদা খরা হন্থখিবা লৈখি; রাজ্য অসিদা ৭১ শিখিবগী পাউ লৈখি; মীওই ৫,৫৪৮ দিসচার্জ তৌখ্রে; চেন্নাইদা ১,৩০৬ পোজিতিব ওইখি।
কর্নাতকা: হাই কোর্তনা রাজ্য সরকারদগী কোবিদ পেসেন্তশিংগীদমক্তা জিলা-জিলাগী ওইনা লৈরিবা বেদশিং অমসুং অতো্পা মেদিকেল ফেসিলিতীশিংগী মতাংদা দেতা পীনণবা হায়খ্রে। রাজ্য সরকারনা মাস্ক উপ্তবগীদমক্তা ফাইনগী শেনফম অদু হন্থহনখ্রে; সিতীশিংদা হান্না লুপা ১০০০ ওইরম্বদগী লুপা ২৫০দা ঔইখ্রে অমসুং খুঙ্গংগী লমশিংদা হান্না লুপা ৫০০ ওইরম্বদগী লুপা ১০০দা হন্থখ্রে। সরকারনা কোদাগুদা তুরিস্তশিংগীদমক্তা কোবিদ-১৯ তেস্ত তৌবা অসি তঙাইফদবা ওইহনখি। রাজ্য অসিদা স্কুলশিং অমসুং প্রি-য়ুনিভর্সিতি কোলেজশিং হন্দক্কী থা অসিমদি লোন্দুনা লৈগনি। বেঙ্গলোর অর্বান্না ঙরাং কেস ৫০১২ থেংনদুনা নোংমদা খ্বাইদগী হেন্না ৱাংনা হেনগৎলকখিবা থেংনখি।
অন্ধ্র প্রদেশ: এ.পি.এস.আর.তি.সি. কার্গো সার্বিস রেভেন্যু অসি লেপ্তনা হেনগৎলক্লি, মসিনা রাজ্যনা চলাইবা শেল ফিভম য়াম্না শোল্লবা রোদ ত্রান্সপোর্ত কোরপোরেশনগী অৱাবা অদু কোকহনখি। রাজ্য অসিনা অনৌবা কোবিদ কেস ৫৭৯৫ থেংনখি, মসিনা রাজ্য অসিদা ঙরাং ৬০৪৬ অমুক ফখিদুনা অনৌবা কেসশিংদগী মশিংদগী হেঞ্জরবসু অপুনবা মশিং অদু লাখ ৭.২৯ য়ৌহনখি। পেসেন্ত ৩৩ অমুক ভাইরস অসিনা মরম ওইরগা লৈখিদ্রে লোইন-লোইননা রাজ্য পুম্বগী ওইবা মশিং অদু ৬০৫২ য়ৌহনখ্রে। অদুবু ইনফেক্সশিংদগী ফগৎখিবশিংনা হেনখি অমসুং ফগৎখিবশিংগী অপুনবা মশিং অদু লাখ ৬.৭২ ওইখি। হণ্দক্তা অতোপ্পা কেস ৪৫২ অমুক থেংনখি, মসিনা জিলা পুম্বদা লৈরিবা পোজিতিব কেসশিংগী অপুনবা মশিং অদু ৫২,৭৪২ য়ৌহনখি।
তেলঙ্গানা: হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ২১৫৪ থেংনখি, ২২৩৯ ফগৎখি অমসুং ০৮ শিখিবগী পাউ লৈখি; কেস ২১৫৪গী মনুংদা জি.ঐচ.এম.সি.দগী কেস ৩০৩ থেংনখি। অপুনবা কেস: ২,০৪,৭৪৮; এক্তিব কেস: ২৬৫৫১; শিখিবশিং: ১১৮৯; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ১,৭৭,০০৮। অফবা মার্কেতকী কন্দিশনশিং লৈতবা লৌমীশিংদা মতেং পাংনবগী পান্দমদা লৌখিবা মরু ওইবা ৱারেপ অমদা, তেলঙ্গানা সরকারনা ‘ৱানাকলম(নোংজু থা)দা লোকখিবা ফৌ অমসুং লাশিং অদু লোইনমক লৈনবা ৱারেপ লৌখ্রে।
চান্দিগর: চান্দিগর য়ু.তি.গী এদমিনিস্ত্রেতরনা, মহৌশাদগী মী খরা হেন্না চিনবা অমসুং তিনবা মফমশিং,শেল-থুমগী ফিভমদা খরা হেন্না শোত্থরবা শরুক্তা কোরোনা আউতব্রেক থোকহন্দনবা হেল্থ এদমিনিস্ত্রেশন্দা মীৎয়েং থমগদবনি হায়না খঙহল্লখ্রে। মহাক্না দোক্তরশিংগী কমিতীদা লৈরিবা ফিভম অদুবু নুমিৎ খুদিংগী ওইবা মওংদা য়েংশিন্নবা অমসুং মদুগী মতুং ইন্না লাকশিন্নবগী পাম্বৈশিং তাক্ননবসু খঙহল্লকখ্রে।
হরিয়ানা: লাক্কদবা ফেস্তিব সীজন অসি য়েংলগা, হরিয়ানাগী চীফ সেক্রেতরীনা কোবিদ-১৯ ইনফেক্সনগী লাকশিন্নবগীদমক্তা মীয়ামগী মরক্তা এৱেয়রনেস অমা শন্দোক্নবা ‘কোবিদ এপ্রোপ্রিয়েত বিহেবিয়র কেমপেন মাইপাক্না পাংথোক্নবা মরী লৈনবা ওফিসরশিংদা খঙহল্লকখ্রে। চীফ সেক্রেতরী অসিনা হায়খি মদুদি সর্পঞ্চ, পঞ্চ, ভিলেজ সেক্রেতরী, আশা ৱার্করশিং, অমসুং অঙ্গনৱাদি ৱার্করশিংনা খুঙ্গংগী লমশিংদা লৈরিবা মীয়ামগী মরক্তা এৱেয়রনেস শন্দোকপদা মরু ওইবা থৌদাং লৌগনি, মরম অদুনা মখোয়শিং অদুনা হকথেংননা শরুক য়াহনগদবনি।
মহারাস্ত্র: মহারাস্ত্রগী ইন্দস্ত্রীশিংগী মন্ত্রী, সুভাশ দেসাইনা রাজ্য অসিদা লৈরিবা বিজনেস ফ্রেতর্নিতীদা থাজবা পীরকখ্রে মদুদি ইন্দস্ত্রীয়েল ওক্সিজেনগী সপ্লাই অদু অথুবা মতমদা হান্নগী ফিভমদা লাক্লগনি হায়খ্রে। হায়রিবা অসি রাজ্য সরকারনা রাজ্য অসিদা পুথোকপা ওক্সিজেনগী চাদা ৮০দি কোবিদ পেসেন্তশিংগী লাইয়েংবদা শিজিন্নবগী ওর্দর থোকখ্রবা মতুং থা অমা লৈরগা হায়রকখিবনি। হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা কোবিদ-১৯গীদমক্তা পুলিস পার্সোনেল ১৩২ পোজিতিব ওইখ্রে অমসুং ৪ অমনা শিখ্রে, মসিনা ফোর্স অসিদা লৈরিবা অপুনবা পোজিতিব কেসশিংগী মশিং অসি ২৪,৩৮৬ য়ৌহনখ্রে। রাজ্য অসিদা লৈরিবা এক্তিব কেসশিংগী অপুনবা মশিং অসি লাখ ২.৪৭ শুখ্রে অমসুং শিখিবশিংগী অপুনবা মশিংনা ৩৮,৭১৭ শুখ্রে।
গুজরাত: গুজরাত্তা ফগৎলকপগী চাং অসি চাদা ৮৬.১৬ য়ৌখ্রে, মসিগা লোইননা এক্তিব কেস ১৬,৫৯৭ লৈরি। মমাংগী নুমিত্তা শিখিবশিংগী মশিং অসি ১০ ওইখি।
রাজস্ধান: লৈবাকপোকপা নুমিত্তা অনৌবা কেস পুন্না ২,১২১ থেংনখি, মসিগী মনুংদা খ্বাইদগী য়াম্বসি জয়পুর জিলাদগী থেংনখি (কেস ৪৬৯), মথংদা জোধপুর (কেস ২৯২) অমসুং মথংদা অলৱার (কেস ১৯৬)। মমাংগী নুমিত্তা ১৫ শিখিবগী পাউ লৈখি, অদুগা এক্তিব কেসশিংগী মশিং অসি হৌজিক ২১,২৯৪ শুখ্রে।
মধ্য প্রদেশ: মথ্য প্রদেশতা ফগৎলকপগী চাং অসি মখাতানা ফগৎলকখ্রে অমসুং চাদা ৮৩গী মথক্তা য়ৌখ্রে। জিলা-জিলাগী ওইনাকোরোনা ইনফেক্সনগী রিভ্যু তৌবদা কোবিদ-১৯গী খ্বাইদগী ৱাংবা অনৌবা কেস ৪২৫ অসি ইন্দোর জিলাদগী থেংনখি, মথংদা ভোপালদগী কেস ২৯৯ থেংনখি, জাবলপুরদগী ১৪১ অমসুং গ্বালিয়রদগী ৭০ থেংনখি। এক্তিব কেসশিংগী মশীং অসি হৌজিক ১৮,১৪১নি।
ছত্তিসগর: মীয়ামদা কোরোনা ইনফেক্সনদগী ঙাকথোক্নবা মথৌ তাবা চেকশিন-থৌরাংশিং লৌখৎনবা থৌগৎলদুনা করোনা ইনফেক্সনগী চেন অসি থদৎনবা জিলা কয়া অমদা এৱেয়রনেস কেমপেন হৌদোকখ্রে। মীয়াম্না মাস্কশিং উপকনি হায়না ৱাশক্তুনা ওনলাইন ফোর্ম অমা মেনশিন্নবা মীয়ামদা থৌগৎখ্রে। রাজ্য অসিদা হৌজিক লৈরিবা এক্তিব কেস অসি ২৭,২৩৮নি।
গোৱা: পেসেন্তশিং লাইয়েংবা, দ্রগ থেরাপী তৌবা, ন্যুত্রিশন অসিনচিংবশিং অসিগী মথক্তা পেসেন্তশিংনা থবক কয়া অমদা মতেংসু মথৌ তাই। হায়রিবশিং অসিবু মপুং ফাহন্নবা ই.এস.আই. হোসপিতালদা পেসেন্ত হেন্দলিং সার্বিস হৌখ্রে, মসিনা গোৱাবু সেফ পেসেন্ত হেন্দলিংগীদমক্তা সার্বিস হৌখিবা অহানবা রাজ্য ওইহনখি। রাজ্য অসিদা হৌজিক লৈরিবা এক্তিব কেসশিংগী মশিং অসি ৪,৭২০নি।
অসাম: অসামদা ঙরাং কোবিদ-১৯ কেসকীদমক্তা মীওই ১১৮৪ অমুক পোজিতিব ওইখি অমসুং পেসেন্ত ১৫৮৬ দিসচার্জ তৌখ্রে। অপুনবা কেস ১৮৮৯০২, এক্তিব ৩৩০৪৭ অমসুং ৭৭৮ শিখ্রে।
মেঘালয়া: মঘালয়াদা ঙসি কোবিদ-১৯ পেসেন্ত ১১৫ দিসচার্জ তৌখ্রে। অপুনবা এক্তিব কেস ২৩৭১ অমসুং ফগৎখিবশিংগী অপুনবা মশিং ৪৬০৬নি।
মিজোরাম: মিজোরামদা ঙরাং কোবিদ-১৯গীদমক্তা মীওই ২০ অমুক পোজিতিব ওইবা থেংনখি। অপুনবা কেস ২১৪৮ অমসুং এক্তিব কেস ২৬১ ওইখি।
নাগালেন্দ: নাগালেন্দদা কোবিদ-১৯ কনফর্ম কেস পুন্না ৬৬৬২ লৈখি, আর্মদ ফোর্সতগী ৩১৪১, তরেস কন্তেক্তশিংদগী ১৬৩৪, হল্লকখিবশিংদগী ১৫৩০ অমসুং ফ্রন্তলাইন ৱার্করশিংদগি ৩৫৭নি।
ফেক্ত চেক

PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
07 OCT 2020 6:23PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
India scales another peak with Recovery Rate leaping past 85%, Recovered Cases exceed Active Cases by more than 48 lakhs, 18 States/UTs report Recovery Rate more than National Average
India has crossed a significant milestone. The national recovery rate has jumped past 85% today with the continuous streak of high number of recovered cases being reported in the past few weeks. The recovered cases have exceeded the new confirmed again during the past 24 hours. 82,203 recoveries have been registered in the last 24 hours in the country while the number of new confirmed cases stands at 72,049. The total number of recoveries has touched 57,44,693. This has bolstered and sustained India’s global position at the country with the maximum number of recoveries. The sustained high levels of recoveries have led to further widening of the gap between active and recovered cases. Recovered cases exceed the active cases (9,07,883) by more than 48 lakh (48,36,810). The recovered cases are 6.32 times the active cases ensuring that the recoveries are consistently rising. The active caseload of the country has further slid to 13.44% of the total positive cases and is consistently declining. Matching the rise in the national figure, 18 States/UTs have Recovery Rate more than the national average. 75% of the new recovered cases are being reported from ten States, viz. Maharashtra, Karnataka Andhra Pradesh, Tamil Nadu, Kerala, Uttar Pradesh, Odisha, Chhattisgarh, West Bengal and Delhi. Maharashtra is topping the list with nearly 17,000 recoveries while Karnataka contribute more than 10,000 to the single day recoveries. A total of 72,049 new cases have been reported in the last 24 hours in the country. 10 States/UTs account for 78% of the new confirmed cases. Maharashtra continues to lead this tally. It has contributed more than 12,000 followed by Karnataka with nearly 10,000 cases. 986 deaths have been reported across the country in the past 24 hours. 10 States/UTs account for 83% of the deaths in the last 24 hours due to COVID. Of the new fatalities, Maharashtra reported more than 37% of deaths with 370 deaths followed by Karnataka with 91 deaths.
For details:
Dr. Harsh Vardhan digitally inaugurates Super Speciality Block at Shyam Shah Government Medical College, Rewa, Madhya Pradesh
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare along with Sh. Aswini Kumar Choubey, Minister of State for Health and Family Welfare, Sh. Shivraj Singh Chauhan, Chief Minister of Madhya Pradesh digitally inaugurated the Super Speciality Block (SSB) at the Shyam Shah Government Medical College, Rewa, Madhya Pradesh. The 200-bedded Super Speciality Block is built with an investment of Rs 150 crores under the Pradhan Mantri SwasthyaSurakshaYojana (PMSSY) of Government of India. It has departments of Neurology, Neurosurgery, Nephrology, Urology, Cardiology, CTVS, Neonatology and Pulmonary Medicine. There will be six modular Operation Theaters, 200 Super Specialty Beds, 30 ICU Beds and eight ventilators in the SSB. This facility will have a training capacity of 14 Post Graduate students.Dr Harsh Vardhan also urged people to follow COVID appropriate behaviour. He reminded people about the Social Vaccine of wearing masks/face covers while in public, following hand hygiene and respiratory etiquette, and maintaining physical distancing or Do GazkiDoori to curb spread of the infection.
For details:
Digital platform is being built to track COVID-19 vaccine administration and movement: Health Secretary; National Clinical Management protocol based on Ayurveda and Yoga for Management of COVID-19 to be used in addition to Standard Advisory and COVID appropriate behaviours: Secretary, AYUSH
Health Secretary, Ministry of Health and Family Welfare, Shri Rajesh Bhushan in a media briefing on latest updates, preparedness and actions taken on COVID-19, at the National Media Centre in New Delhi yesterday mentioned that there is a gradual decline in daily new cases being reported in the country. He said that daily positivity rate is declining when compared to the previous week and that the new recoveries have exceeded the new cases reported in recent days. Secretary, AYUSH Ministry, Shri Vaidya Rajesh Kotecha spoke about the ‘ ‘National Clinical Management Protocol’ based on Ayurveda and Yoga for management of COVID-19, released by Health Minister Dr. Harsh Vardhan yesterday. He mentioned that the protocol has been brought out considering the Ayurveda literature and clinical experience, empirical evidences and biological plausibility and also emerging trends of ongoing clinical studies.
For details :
Phone call between Prime Minister Shri NarendraModi and HE Mr Vladimir Putin, President of the Russian Federation
Prime Minister Shri NarendraModi spoke on phone today with His Excellency Vladimir Putin, President of the Russian Federation. Prime Minister conveyed his warm greetings and best wishes to the Russian President on the occasion of his birthday. Prime Minister recalled his long association and friendship with His Excellency Putin, and appreciated the personal role that the latter has played in nurturing the Special and Privileged Strategic Partnership between the two nations. Both leaders agreed to remain in touch over the coming days, including on the challenges posed by the COVID-19 pandemic. Prime Minister expressed his keenness to welcome President Putin in India, as soon as possible after the normalisation of the public health situation.
For details:
API integration between PM SVANidhi and SBI portal launched – to ease process of receiving and processing loan applications
As a part of Prime Minister Street Vendor’s AtmaNirbharNidhi (PM SVANidhi) Scheme, Shri DurgaShanker Mishra, Secretary, Ministry of Housing & Urban Affairs launched the Application Programming Interface (API) integration between the PM SVANidhi Portal and the State Bank of India portal. This integration will facilitate seamless flow of data between the two portals i.e. PM SVANidhi Portal and SBI's eMudra Portal in a secure environment and expedite the loan sanctioning and disbursement process, which will benefit the street vendors seeking working capital loan under the Scheme. The Ministry is implementing PM SVANidhi Scheme since June 01, 2020, for providing affordable working capital loan to street vendors to resume their livelihoods that have been adversely affected due to Covid-19 lockdown. This scheme targets to benefit over 50 lakh Street Vendors who had been vending on or before 24 March, 2020, in urban areas including those from surrounding peri-urban/ rural areas. As on October 6, 2020, over 20.50 lakh loan applications have been received under the PM SVANidhi Scheme.
For details:
Second Reservation Charts to be issued 30 minutes before the scheduled train departure time, as was done before the lockdown
Indian Railways has decided to restore earlier system of preparation of second reservation charts w.e.f. 10.10.2020. As per established pre COVID period instructions, the first reservation chart was prepared at least 4 hours before scheduled departure of train. Second reservation charts were prepared between 30 minutes to 5 minutes before scheduled/rescheduled time of departure of trains. Cancellation of already booked tickets was also permitted during this period as per provisions of Refund Rules. Due to pandemic, instructions were issued to shift the time of preparation of second reservation chart to 2 hours before scheduled/ rescheduled time of departure of trains. As per request of Zonal Railways for ensuring convenience of rail passengers, the matter has been examined and it has been decided that the second reservation chart shall be prepared at least 30 minutes before scheduled/rescheduled time of departure of train. Accordingly, ticket booking facility, both online and on PRS ticket counters, shall be available, before preparation of second chart. CRIS has been issued necessary modifications in the software accordingly so as to restore this provision w.e.f. 10.10.2020.
For details :
Declaration of Results of National Startup Awards 2020
Congratulating the winners, the Railways and Commerce & Industry Minister Shri PiyushGoyal said that the Startup awards will generate excitement and enthusiasm among the young entrepreneurs in taking their innovative ideas to the higher level. He said these are not only the recognition and celebration of the new Eco-system but will also encourage the startup fraternity to aim for the sky. The Minister said that startups are going to play important role in many strategic sectors. He said that new technologies will help in the economic development and take the fruits of development and growth to the last man in the pyramid. He called upon the startups to enlist the themselves in the Government e-market place (GEM) so that they can offer their services to the Government Departments and large number of customers. He said that it is nice to see that people in the country are now becoming job creators rather than job seekers. He said that State Governments are also facilitating and incentivising the entrepreneurs and this positive approach augurs well for their expansion and growth. He said the COVID-19 should not be seen as a challenge but as an opportunity and those who are coping up with this challenge and fight with focused approach with ideas, innovations and good execution, will reap the dividends.
For details :
Training for Indian hockey teams underway; captains, coach confident about reaching full momentum shortly
The Indian men’s and women’s hockey teams, both of which are based out of the NetajiSubhash Southern Centre in Bengaluru, have resumed their training after practice had been halted due to the nationwide lockdown imposed by the coronavirus. The players are hopeful of returning to their best soon and are satisfied with the safety measures adopted at the centre. Six players including captainManpreet Singh on their arrival at the camp after taking a break were found to be COVID positive. They were provided all assistance and proper care at the SAI centre and empanelled hospital and are now back at training. Proactive steps have been taken at the SAI centre to prevent further outbreak, where athletes are tested at arrival during their quarantine phase. Both the men’s and women’s hockey teams have qualified for the Olympics.
For details :
Dr.Jitendra Singh said, despite COVID-19, procurement of Wheat was 15 percent higher than the last year
Union Minister DrJitendra Singh today said the Modi Government ensured higher crop procurement during COVID pandemic, which is an indication of the sensitivity with which Prime Minister NarendraModi and the team led by him are committed to respond to the needs of farmer community during crisis times.Interacting with farmers, Panchayat representatives and local activists of peripheral areas of Basohli and Reasi, DrJitendra Singh cited figures to state that despite COVID-19, the procurement of Wheat was 15 percent higher than the last year and about 390 lakh tonnes of wheat was procured throughout the country. He said, despite lockdown measures in place, the Centre has ensured procurement from the doorsteps of farmers.
For details :
DEPwD, M/oSJ&E in Association with University of Melbourne, Australia to Organize International Conference on ‘Mental Health – Looking Beyond COVID 19’ Tomorrow
Department of Empowerment of Persons with Disabilities (DEPwD), Ministry of Social Justice and Empowerment in association with University of Melbourne, Australia is organizing an International Conference on ‘Mental Health – Looking beyond COVID 19’ tomorrow (8th October, 2020) through video conferencing. The Conference will be inaugurated by Dr.ThaawarchandGehlot, Union Minister of Social Justice and Empowerment and co-chaired by Prof. Craig Jeffrey, Director, Australia-India Institute. The Australian High Commissioner at New Delhi will also participate in the Conference.
For details :
Securing Fiscal Sustainability:Options for Navigating COVID-19 Crisis
Shri N.K. Singh, Chairman of the 15th Finance Commission’s addressed the commonwealth Finance Minister’s Meeting 2020. He said “The fiscal architecture of any economy in the 21st century inevitably rests on three pillars: the pillar of fiscal rules, the pillar of financial management process and the pillar of fiscal institutions. In a certain sense, we will soon enter the third phase of fiscal rules and policies. The first phase covered these rules by stipulating norms relating to fiscal deficit targets consistent with macroeconomic stability. The original fiscal responsibilities and management legislations in most countries concentrated on rules pertaining to fiscal deficits. In the second phase, we recognized that fiscal management must be guided by principles of equity, efficiency and transparency. These rules must be applied to all levels of government including subnational levels and budgetary institutions as well as management practices. The question of raising the quality and efficiency of public spending remains a continuing challenge. Equally, the availability of credible data across levels of government remains elusive. The classic questions of raising the quality and efficiency of public spending is a continuing challenge. The strain on public finances during theCOVID-19 crisis especially highlights the importance of reprioritizing expenditure. How quickly can expenditures be reprioritized for financing health, skill inculcation and infrastructure, accentuates the importance of ensuring public financial management policies. These policies encompass processes and systems.”
For details :
DrJitendra Singh lauds the role of N-E States for better Corona Management
Union Minister of State (Independent Charge) Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, DrJitendra Singh has lauded the North Eastern States for better COVID management, which has earned the respective State governments as well as the civil society the appreciation from all quarters. The countrywide surveys conducted by impartial agencies have also testified this, he said. The DoNER Minister made these observations when the Health Minister of Meghalaya A L Hek called on him to discuss the various COVID related issues.
For details :
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Kerala:The Cabinet meeting held today has decided to form a Farmers’ Welfare Board in the State. It also entrusted cooperative societies to procure paddy. Meanwhile State Electricity Minister M.M. Mani was tested positive for Covid-19 today. He is the fourth Minister in the state to test positive for the virus. The popular destination Munnar in Idukki district has banned the entry of tourist following an increase in the number of Covid cases in the area. A total of 7,871 new active Covid-19 cases were confirmed in the state yesterday. Presently there are 87,738 patients undergoing treatment and 2.33 lakh people are under observation in the State. The Covid death toll is 884.
• Tamil Nadu:No reopening of schools for now, student health is our priority, says TN Education Minister. Tamil Nadu makes e-pass mandatory to enter Valparai hill town from outside Coimbatore district; the state government has been restricting visitors to hill stations in the State with e-passes continuing to be mandatory for travel to The Nilgiris. AIADMK MLA from Chidambaram assembly constituency, K.A. Pandian, tested positive for Covid-19 on Wednesday; he was admitted to a private hospital in Chennai. With 5,017 fresh infections, Tamil Nadu sees marginal dip in daily count yesterday; State reported 71 deaths; 5,548 persons discharged; 1,306 test positive in Chennai.
• Karnataka: High court seeks data on district wise beds and other medical facilities availability for Covid patients from the State government. State government reduces fine amount for not wearing mask; in cities is has been to Rs 250 from earlier Rs 1000 and in rural areas reduced to Rs100 from earlier Rs500. Government makes Covid19 test must for tourists in Kodagu. Schools and Pre-University colleges in the State to remain closed this month. Bangalore urban witnessed highest single day spike of 5012 cases yesterday.
• Andhra Pradesh:APSRTC cargo services revenue has been increasing steadily much to the relief of the cash-strapped State-run road transport corporation. Tirupati region netted an income of Rs 58.58 lakh through its cargo services in September against just Rs 1.67 lakh in April during lockdown, revealing phenomenal increase in revenue through cargo services. The state has registered 5795 new Covid cases, increasing the state’s tally to 7.29 lakh, even as 6046 more recoveries outnumbered new cases yesterday. 33 more patients succumbed to the virus with the state-wide toll going up to 6052. However, recoveries outnumbered infections and total recoveries stood at 6.72 lakh. Corona cases continues to rise in Prakasam district. Another 452 cases have been reported recently, bringing the total number of positive cases across the district to 52,742.
• Telangana: 2154 new cases, 2239 recoveries & 08 deaths reported in the last 24 hours; out of 2154 cases, 303 cases reported from GHMC. Total cases: 2,04,748; Active cases: 26,551; Deaths: 1189; Discharges:1,77,008. In a significant decision aimed at helping farmers not having favourable market conditions, Telangana government has decided to purchase entire paddy and cotton cultivated in the ‘vaanakalam’ (rainy season).
• Chandigarh: The Administrator, UT Chandigarh, directed that Health Administration should focus on economically weaker sections, so that there is no outbreak of corona in those areas, which are generally congested and crowded. He also directed the doctors’ Committees to review the situation on daily basis and recommend remedial measures accordingly.
• Haryana: In view of the upcoming festive season, Haryana Chief Secretary has directed the officers concerned to ensure successful implementation of the 'COVID Appropriate Behaviour' campaign in order to spread awareness among masses for the containment of COVID-19 infection. The Chief Secretary said that Sarpanch, Panch, Village Secretary, ASHA workers, and Anganwadi workers can play an important role in spreading awareness among the people living in rural areas, therefore active participation of all of them should be ensured.
• Maharashtra: Maharashtra Industries Minister Subhash Desai has assured business fraternity in the state that the supply of industrial oxygen will soon be normalized. This comes a month after the state government ordered that 80 percent of the oxygen produced in the state be allocated for the treatment of COVID patients. 132 police personnel tested positive for COVID-19 in the last 24 hours & 4 died, taking total positive cases to 24,386 in the force. The total no. of active cases in the state stands at 2.47 lakh and total no. of deaths is 38,717.
• Gujarat: The recovery rate in Gujarat has reached 86.16 percent, with no. of active cases being 16,597. The death toll in last day was 10.
• Rajasthan: A total of 2,121 new cases were reported on Tuesday, out of which maximum were from Jaipur district (469 cases), followed by Jodhpur (292 cases) and then Alwar (196 cases). 15 deaths have been reported in the last day, while no. of active cases is now 21,294.
• Madhya Pradesh: The recovery rate has further improved and reached up to more than 83 per cent in Madhya Pradesh. In a district-wise review of Corona infection, the highest 425 new cases of COVID-19 have been reported in Indore district followed by 299 cases in Bhopal, 141 in Jabalpur and 70 in Gwalior. The no. of active cases is now 18,141.
• Chhattisgarh: An awareness campaign has been initiated in several districts to break the chain of corona infection, by encouraging people to take necessary precautions to prevent corona infection. Public Address System, door-to-door campaigns and social media are being used, messages are being sent in both Hindi and the local dialect Chhattisgarhi. People are being encouraged to fill an online form taking oath that they will use masks. The no. of active cases in the state is now 27,238.
• Goa: In addition to treatment of patients, drug therapy, nutrition, etc., patients also require assistance in numerous things. For catering to it, Patient Handling Services has commenced at ESI Hospital, thereby making Goa the first state to start a service for safe patient handling. The no. of active cases in the state is now 4,720.
• Assam: In Assam, 1184 more people tested positive for COVID-19 cases and 1586 patient discharged yesterday. Total cases 188902, active 33047 and 778 death.
• Meghalaya: In Meghalaya, 115 COVID-19 patient discharged today. Total active cases 2371 and total recovered 4606.
• Mizoram: In Mizoram, 20 more people tested positive for COVID-19 yesterday. Total cases 2148 and active 261
• Nagaland: In Nagaland, total of 6662 COVID-19 confirmed cases, armed forces account for 3141, traced contacts 1634, returnees 1530 & frontline workers 357.