PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
28 SEP 2020 6:07PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
India's total Recoveries cross the landmark milestone of 50 lakh; The last 10 lakh recoveries added in just 11 days; Recovered Cases have outpaced Active Cases by more than 5 times
India’s total recoveries have crossed the landmark milestone of 50 lakh today (50,16,520). 74,893 recoveries have been registered in the last 24 hours in the country. India has witnessed a very high level of more than 90,000 recoveries every day in the recent past. The total recovered Cases have outpaced active cases by more than 5 times. With the exponential increase in the recoveries, there is close to 100% increase in recovered cases in one month. The national Recovery Rate has further increased to 82.58%. 15 States/UTs are showing recovery rate more than the national average. 73% of the new recovered cases are being reported from ten States, viz. Maharashtra, Karnataka, Andhra Pradesh, Uttar Pradesh and Tamil Nadu, Delhi, Kerala, Odisha, West Bengal and Punjab. Maharashtra leads the tally with more than 13,000 new cases of recovered patients. The rise in total recovered cases from 1 lakh in June 2020 has been steep. The last 10 lakh recoveries were added in just 11 days. 78% of the total recovered cases are recorded in 10 States/UTs. Maharashtra contributes maximum to the total recovered cases followed by Andhra Pradesh and Tamil Nadu. A total of 82,170 new confirmed cases have been reported in the last 24 hours in the country. 79% of the new cases are concentrated in ten states. Maharashtra contributed more than 18,000 to the new cases. Karnataka contributed more than 9,000. 1,039 deaths have been registered in the past 24 hours. 84% of new deaths are reported from 10 States and UTs. 36% of deaths reported yesterday are from Maharashtra with 380 deaths followed by Tamil Nadu and Karnataka with 80 and 79 deaths, respectively.
For details:
PM lauds farmers of India
In his Mann kiBaat address, Prime Minister Shri NarendraModi said that during the COVID crisis, the farmers of the country have shown tremendous resilience.Prime Minister said that if the agriculture sector is strong, then the foundation of Atmanirbhar Bharat will remain strong. He noted that in the recent past, the sector has liberated from many restrictions and has tried to break free from many myths. Prime Minister underlined that the farmers have the power to sell their fruits and vegetables, anywhere and to anyone, which is the foundation of their progress, and now the same has been imparted to farmers all over the country, for the entire spectrum of their produce.Prime Minister also cited the benefits accruing to farmers due to exclusion of fruits and vegetables from APMC purview by sharing the example of Sri Swami Samarth Farm Producer Company Limited - a Farmer Producer’s Organization in Maharashtra.
For details:
English rendering of PM’s address in the 16th Episode of ‘Mann Ki Baat 2.0’ on 27.09.2020
For details:
Dr Harsh Vardhan interacts with social media users during Sunday Samvaad-3
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare answered questions posed by his social media interactors on the third episode of Sunday Samvaad. Besides the present COVID crisis, these questions covered a multitude of queries concerning themedical infrastructure, the future of Public Health in India, India’s contribution to Climate Change Research and advancements in Meteorology. The Union Health Minister dispelled fears regarding the phased opening of schools and advised on proper protocol to be followed while visiting salons and hair-spa. The Minister asked everyone to always raise awareness regarding COVID appropriate behaviors which he himself does by stopping his car and asking non-compliant people to wear their masks. The Health Minister also coined the slogan: दो गज की दूरी, और थोड़ी समझदारी, पड़ेगी कोरोना पे भारी।He further cautioned that ICMR’s Sero survey report should not create a sense of complacency in people. The first sero survey of May 2020 revealed that the nationwide prevalence of novel coronavirus infection was only 0.73%. Dr Harsh Vardhan stated that States/UTs have been advised to lower the prices of COVID tests. In the early days of the pandemic, as the kits were imported, the price tended to be high. But now, supplies of testing kits have also stabilized and domestic production of these kits have also commenced. He added that he has spoken personally to several State health ministers regarding reduction of prices of testing in their respective states. On a question related to ‘AtmaNirbhar Bharat Yojana’, Dr. Harsh Vardhan spoke of India’s two-pronged strategy of incentivizing production and creation of common infrastructure for high-quality medicines and medical devices to make the country self-reliant.
For details:
Health Ministry’s ‘eSanjeevani’ telemedicine service crosses a milestone
eSanjeevani OPD platform of Ministry of Health and Family Welfare has completed the landmark milestone of 4 lakh tele-consultations. The top performing States, Tamil Nadu and Uttar Pradesh have logged in 1,33167 and 1,00124 sessions, respectively. The other States that have registered highest consultations through eSanjeevani and eSanjeevani OPD platforms are Himachal Pradesh (36,527), Kerala (33,340), Andhra Pradesh (31,034), Uttarakhand (11,526), Gujarat (8914), Madhya Pradesh (8904), Karnataka (7684), Maharashtra (7103). The usage trend shows that there has been a quick uptake of this service in smaller districts like Villupuram in Tamil Nadu. Over 16,000 consultations have been recorded from Villupuram, which is the topmost district in terms of tele-consultation services availed of by the beneficiaries.Nationally eSanjeevani platform is being used by 26 States and over 12,000 practitioners of various State Government health departments have been on-boarded on eSanjeevani and their services have been sought by people from 510 districts of the country. The last 100,000 consultations have come up in 18 days, whereas the first 100,000 consultations had taken around three months. eSanjeevani OPD services have enabled patient-to-doctor telemedicine in midst of the COVID-19 pandemic.
For details:
Fortis Healthcare hands over cheque of Rs 2.5 crore to ICMR from CSR fund in the presence of MoS Health and Family Welfare Shri Ashwini Kumar Choubey
Private sector medical service provider Fortis Healthcare handed over a cheque of Rs 2.5 crore to ICMR in the presence of Minister of State for Health and Family Welfare Shri Ashwini Kumar Choubey in his office on Saturday. At the event, Shri Choubey said that the ICMR has “established an outstanding parameter in the field of research”. Not only in India, this institute one of the best research institute in the world. Scientists have worked tirelessly day and night since day one of Covid-19 pandemic.”
For details:
NPPA steps in to cap price of Liquid Medical Oxygen and Medical Oxygen cylinders
The present situation of COVID-19 has resulted in increased demand of Medical Oxygen (MO) in the country and hence its availability is of utmost importance. Many of the States/UTs are dependent on the medical oxygen supply from other States/UTs. The government is committed to uninterrupted supply of Medical Oxygen especially in the times of pandemic. Oxygen Inhalation (Medicinal Gas) is a scheduled formulation, covered under the National List of Essential Medicines (NLEM). Its existing Ceiling Price fixed by NPPA is Rs. 17.49/CUM. However, due to absence of price cap on liquid medical oxygen, manufacturers have hiked prices to fillers. The Empowered Group 2 has recommended NPPA to consider capping the ex-factory price of liquid oxygen in order to ensure its supply to fillers at reasonable prices. To deal effectively with the situation, Ministry of Health & Family Welfare (MOH&FW), conferred the delegation of powers to NPPA to take all necessary steps to immediately regulate the availability and pricing of LMO and Medical Oxygen in cylinder. The Authority deliberated upon the matter in its extra ordinary meeting held on 25.09.2020. Accordingly it has been decided: To cap the ex- factory price of Liquid Medical Oxygen (LMO) at manufacturers end at Rs. 15.22/CUM exclusive of GST,To further cap the ex-factory cost of Medical Oxygen Cylinder at filler end at Rs. 25.71/CUM exclusive of GST in suppression of the existing Ceiling Price of Rs. 17.49/CUM, subject to transportation cost fixation at state level, for six months.
For details:
NCDC sanctions Rs 19444 crores in first instalment for MSP operations support to States during Kharif season 2020-21
National Cooperative Development Corporation (NCDC), the apex financing organization of Union Agriculture Ministry has sanctioned as first instalment, funds amounting to Rs 19444 crores to the states of Chhattisgarh, Haryana and Telangana for Kharif paddy procurement under Minimum Support Price (MSP) operations. These amounts have been sanctioned to assist the States/ State Marketing Federations in undertaking paddy procurement operations in a timely manner through their respective cooperative organizations. This proactive step by NCDC during the COVID pandemic will give the much needed financial support to farmers of these three state who account for nearly 75% of production of paddy in the country. The timely step will help the state agencies start procurement operations immediately. It will provide the much needed support to farmers to sell their produce at the government notified minimum support price.
For details:
SAI makes comprehensive training plan for Tokyo-bound para athletes and athletes at NCOEs–Integrity of Zoning for protection against COVID to be maintained
Stepping up to the next phase of ‘Khelo India Phir Se’, the Sports Authority of India (SAI) has decided to resume sporting activities of Tokyo Olympics bound Para-athletes and athletes in SAI’s National Centre of Excellence (NCOEs) across the country, in a phased manner. In the first Phase, SAI in early June had started the training for only the Olympic bound athletes at various SAI centres, since SAI infrastructure are captive infrastructure and could ensure protection of our national athletes against COVID 19. In the next phase, the resumptionof sporting activities for Tokyo Olympics bound para-athletes and athletes in NCOEs (with a focus on 2024 Paris Olympics and the 2022 Asian and Commonwealth Games) has been planned in stages for nine disciplines. The same too is being organised only at SAI Regional Centres with residential facilities so as the athletes are not exposed to any dangers of COVID transmission. The decision was taken after detailed deliberation and considering that athletes cannot be put to risk of COVID less than year before Tokyo 2020 (21).To ensure complete safety of athletes, including following of quarantine protocols, SAI SOP and state Covid SOP, it has been decided that athletes, even those in the same discipline, will be inducted into sporting activities in batches. The first phase of sports resumption is likely to begin on October 5, 2020.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Punjab: To break the chain of spreading COVID-19 virus, the Health department of Punjab has braced up its efforts for contact tracing drive under which 7.6 contacts of every COVID person have been traced and tested in last week. Punjab Health Minister said that tracing of contact persons (all household members, social contacts contact at workplace) and early sampling/testing are significant ways to curb further spread of the virus.
• Haryana: The Health Minister said that the state at present has 46,367 quarantine beds, 3486 Containment Zones, 10,145 isolation beds, 2,231 ICU beds, 1,070 ventilators, 3.78 lakh PPE kits and 7.25 lakh N-95 masks. Along with this, the state government has fixed prices for COVID-19 testing at private laboratories - Rs 2,400 has been fixed for RT-PCR Tests, Rs 650 for Rapid Antigen Tests and Rs 250 for ELISA Test. He further informed that rates have also been fixed for the facility of isolation beds, ICUs and ventilators in private hospitals for patients to prevent overcharging. In addition, plasma banks are functional in Faridabad, Gurugram, Panchkula, Rohtak and Karnal.
• Himachal Pradesh: While expressing concern over the increase in number of deaths of Covid-19 patients during the last few days in the State, Chief Minister said that the doctors must ensure proper treatment of the patients especially the patients with co-morbid illness. He said that proper protocol must be adopted for home isolation for asymptotic patients. He said that it has been felt that such patients at home do not get proper treatment and care. The CM also said that proper hygiene and cleanliness must be maintained in the Covid-19 hospitals.
• Assam: In Assam, 875 more people tested positive for COVID-19 and 1670 patients discharged yesterday. Total discharged patients 139977, active patients 29350, total cases 169985 and deaths 655.
• Manipur: In Manipur, 248 more people tested positive for COVID-19, total cases rise to 10,299. With 76 percent recovery rate, there are 2106 active cases.
• Meghalaya: In Meghalaya, highest single-day recoveries recorded today with 311 individuals recovered from coronavirus in the State. Total active cases 1515 and total recovered 3654.
• Nagaland: In Nagaland, more locations sealed in Kohima following detection of new cases. Houses at Zeinuobadze, KMC Tata Parking, Upper Bayabu, L Khel village, Officers Hill, Ministers Hill, Leiri colony &Potterlane sealed.
• Maharashtra: Chief Minister Uddhav Thackeray reviewed the COVID-related measures undertaken in Marathwada region and Nashik division of the state through video conference. CM expressed concerns over asymptomatic patients, allowed to remain at home, stepping out without proper precautions and infecting others. Meanwhile, the Brihanmumbai Municipal Corporation has initiated the process of purchasing RT-PCR test kits, after the ICMR discontinued its supply to states from September. The current stock of RT-PCR kits with the BMC will last till end-October. Maharashtra has 2.73 lakh active cases.
• Gujarat: The Ahmedabad Municipal Corporation has collected a fine of over Rs 5.5 crore so far from violators, including citizens and commercial establishments, of COVID-19 norms. The civic body has rued that despite conducting a massive regulatory drive, people are still not following guidelines. AMC has formed 192 teams for 48 wards to enforce Covid appropriate behaviour.
• Rajasthan: With the number of active cases continuously increasing in Jaipur, the State government in coordination with private hospitals, is augmenting Covid treatment capacity by 2,000 additional beds. State Health Minister Raghu Sharma has also directed private hospitals at Jaipur, Jodhpur, Kota, Udaipur, Ajmer and Bikaner district headquarters to keep 30 per cent beds reserved out of their total bed capacity, for Covid treatment.
• Madhya Pradesh: In Madhya Pradesh, the parole granted to 3,900 inmates of Madhya Pradesh jails in view of the Coronavirus outbreak has been extended by 60 more days. The state has around 43,000 inmates in 125 jails, of which 3,900 odd were given parole and 3,000 were granted interim bail.
• Chhattisgarh: All urban slums in 14 municipal corporations across Chhattisgarh will now receive medical facilities at their doorstep via mobile medical units as the pandemic escalates. In the first phase, 60 such units will be launched in slum areas of the municipal corporations, wherein a doctor along with paramedic staff in each medical unit will assist the residents. There are 31,616 active Covid cases in Chhattisgarh.
• Kerala: With daily Covid-19 cases crossing 7000 for the second consecutive day and death toll breaching the 700-mark, the state government is mulling steps to tighten curbs to check the spread of the virus. An all-party meeting will be held tomorrow to discuss in this regard. Thiruvananthapuram district administration has urged the government for complete shut down in the capital district which has a huge case load. Meanwhile, the Opposition UDF has decided to end the direct protests against the government in view of the Covid spread which has reached new levels. Six more Covid fatalities were reported in the state today taking the death toll to 703. Covid-19 was confirmed in 7,445 persons in the state on Sunday. 56,709 patients are now undergoing treatment and 2,27,831 people are currently under observation in various districts.
• Tamil Nadu:Schools in Karaikal, Puducherry to reopen from October 5 in phased manner. Tamil Nadu schools to resume online classes today after break; Owing to the increased stress among school students, online classes and the telecast of video lessons on TV channels were put on a pause from September 21 to 25. TN Chief Secretary K Shanmugan instructs Coimbatore Collector to bring down Covid-19 positivity rate below five per cent and maintain daily cases below 100 by increasing the samples tested.
• Karnataka:Today farmers organisations held state wide bandh against the farm bills; there was mixed reaction to the bandh. Common law admission test was held in the city following health department's Covid protocol . Yesterday Bangalore reported 4217 covid cases, which is highest in a single day. In view Covid, Karnataka High Court introduced on line appointment for filing cases, which is said to be first in the country. Private hospitals urges state to provide ventilators and also manpower to treat covid patients.
• Andhra Pradesh:A research study done by IIT, Mandi, published in the Journal of Travel Medicine has found that infected cases from three states -- Tamil Nadu, Delhi and Andhra Pradesh -- played less role in spreading the disease outside their communities. According to the study, coronavirus got induced into Indian states mainly due to international travellers from Dubai and the UK. State lifted the Covid-19 restrictions for ferrying passengers in full seating capacity of the bus by RTC. Till date, buses were operated with 60 per cent seating capacity. State Endowment Minister VellampalliSrinivas was reportedly diagnosed with coronavirus. The Minister recently participated in the TirumalaBrahmotsavam along with Chief Minister YS Jagan Mohan Reddy.
• Telangana:1378 new cases, 1932 recoveries & 7 deaths reported in the last 24 hours; out of 1377 cases, 254 cases reported from GHMC. Total cases: 1,87,211; Active cases: 29,673; Deaths: 1107; Discharges :1,56,431. While 20 healthcare workers in the state have already succumbed to Covid-19 (the sixth highest among states), the number of healthcare workers who have tested positive since the onset of the pandemic have crossed 2,500, say official sources. With an eye on boosting Industry, Telangana will be the first state in the country to come up with a policy to safeguard the interest of migrant labourers, including registration of their names and a term contract to guarantee proper wages.

PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
28 SEP 2020 6:07PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• ভারতকী অপুনবা নাবা ফরবা মশিং ঙসি লাখ ৫০ হেল্লে (৫০,১৬,৫২০), লৈবাক অসিদা হৌখিবা পুং ২৪দা ৭৪,৮৯৩ নাবা ফখিবগী রেজিস্তার তৌখি
• ভারতনা হৌখিবা নুমিৎ খরনি অসিদা নুমিৎ খুদিংগী মীওই ৯০,০০০ হেন্না নাবা ফবগী ফিভম উবা ফঙখি
• নেস্নেল রিকোবরী রেৎ মখা তানা চাদা ৮২.৫৮দা হেনগৎলে
• হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কনফার্ম কেস ৮২,১৭০ রিপোর্ত তৌরককখি
• প্রধান মন্ত্রীনা কোবিদকী ইরাং মনুংদা লৈবাক অসিগী লৌমীশিংনা নীংহন্নদবগী থৌওং কয়া অমা উৎখি হায়না হায়খ্রে।
• হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী ইসঞ্জিবনি ও.পি.দি. প্লেৎফোর্ম তেলি-কন্সলতেসন লাখ ৪গী মাইলস্তোন অমা লান্থোকখ্রে
• এন.পি.পি.এ.না মেদিকেল ওক্সিজেন মহী অমসুং মেদিকেল ওক্সিজেন সিলিন্দর মমল হেনগৎহন্দনবা খুৎ থিংজিনখ্রে
ভারতকী নাবা ফরবা মীওইগী মশিং অসি মশক থোকপা লাখ ৫০ হেল্লে, নুমিৎ ১০নি খক্তদা অকোনবগী মীওই লাখ ১১ নাবা ফখি, নাবা ফবগী কেসনা এক্তিব কেসকী মশিংদগী শরুক ৫ হেল্লে
ভারতকী অপুনবা নাবা ফবগী মশিং অসি ঙসি মশক থোকপা লাখ ৫০ (৫০,১৬,৫২০) হেনখ্রে। নুমিৎ খুদিংগী কোবিদ-১৯গী অনাবশিংনা নাবা ফবগী চাং হেনগৎলক্তুনা ভারতকী নোঙমদা নাবা ফবগী চৎনবী অসি লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। লৈবাক অসিদা হৌখিবা পুং ২৪দা মীওই ৭৪,৮৯৩না নাবা ফখি। হৌখিবা নুমিৎ খরনি অসিদা নোঙমদা মীওই ৯০,০০০ হেন্না নাবা ফবগী ফিভম উবা ফঙখি। নাবা ফবগী অপুনবা মশিংনা এক্তিব কেসকী মশিংদগী শরুক ৫ হেল্লি। নাবা ফবগী চাং অসি অঙকপা ফংনা হেনগৎলকপগা লোয়ননা থা অমদা নাবা ফবগী চাং অসি চাউরাক্না ১০০%দা হেনগৎলক্লি। লৈবাক্কী নাবা ফবগী চাং অসি মখা তানা ৮২.৫৮%দা হেনগত্তুনা লৈখ্রে। রাজ্য/য়ু.তি. ১৫না লৈবাক্কী চাংচত্তগী হেন্না নাবা ফবগী ফিভম উৎলি। অনৌবা নাবা ফবগী কেসশিং অসি রাজ্য তরা, মহারাস্ত্রা, করনাতকা, আন্ধ্র প্রদেশ, উত্তর প্রদেশ, তমিল নাদু, দিল্লী, কেরলা, ওরিশা, নোংচুপ বেঙ্গোল অমসুং পঞ্জাবতগী শরুক ৭৩% ওইরি। মহারাস্ত্রনা পরিং অসিদা নাবা ফবগী অপুনবা মশিং ১৩,০০০ হেন্দুনা মাংজিল থারি। জুন ২০২০দা নাবা ফবগী অপুনবা মশিং লাখ ১ ওইরম্বা অদুদগী হৌজিক্তি মশিং য়াম্না হেনগৎলে। অকোনবগী মীওই লাখ ১০না নাবা ফখিবা অসি শুপ্নগী নুমিৎ ১১নিগী মনুংদনি। মসিগী মশক থোকপা মাই-পাকপা অসি কেন্দ্রনা লুচিংদুনা থৌরাং য়াৎথোকপা, নীংথিবা অমসুং অপুনবা থৌওং ওইদুনা রাজ্য অমসুং য়ু.তি. সরকারশিংনা মওং চুম্না ইন্দুনা পাঙথোকপদগী ফংবা ঙম্লিবনি। মেদিকেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং ফগৎহনবা, মগুন লৈবা অনা লায়েংবগী কাঙলোন ইনবা অমসুং দাক্তর, পেরামেদিক অমসুং ফ্রন্তলাইন্দা লৈরিবা থৌমীশিংনা খোঙফম চেৎনা হোৎনদুনা “অপুনবা সরকারগী” থৌওংগী মখাদা পায়খৎপা থবকশিংনা অসিনা য়াম্না তেংবাংলি। অপুনবা নাবা ফরবা কেসশিংগী ৭৮%দি রাজ্য/য়ু.তি. ১০দগীনি। মহারাস্ত্রানা খ্বাইদগী য়াম্না নাবা ফবগী মশিং লৈরি অমসুং আন্ধ্র প্রদেশ অমসুং তমিল নাদুনা তুং ইন্দুনা চৎলি। লৈবাক অসিদা হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ৮২,১৭০ লাকপগী পাউ লাকখি। অপুনবা অনৌবা কেসশিং অসিগী শরুক ৭৯%দি রাজ্য তরাদগী লাকখি। মহারাস্ত্রাদা অনৌবা কেস ১৮,০০০ হেন্না লাকখি অমসুং করনাতকাদনা ৯,০০০ হেন্না লাকখি। হৌখিবা পুং ২৪দা মীওই ১০৩৯ লৈখিদে। অনৌবা লৈখিদবগী পাউ লাক্লিবা অসিগী ৮৪%দি রাজ্য অমসুং য়ু.তি. ১০দগীনি। ঙরাং লৈখিদবা মীওইশিংগী ৩৬%তি অপুনবা মশিং ৩৮০ ওইদুনা মহারাস্ত্রাদগী লাকখি অমসুং তমিল নাদু অমসুং করনাতকানা মথংশিৎনা ৮০ অমসুং ৭৯ ওইদুনা তুং ইনখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1659694
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী লৌমীশিংবু থাগৎখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি মহাক্কী মন কী বাত্তা ৱা ঙাংবদা কোবিদকী ইরাং মনুংদা লৈবাক অসিগী লৌমীশিংনা নীংহন্নদবগী থৌওং কয়া অমা উৎখি হায়না হায়খ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবদা করিগুম্বা লৌউ-শিংউগী সেক্তর অসিনা কল্লবদি আত্মনির্ভর ভারতকী য়ুম্ফম অসি অসুম্মক চেৎনা লৈগনি হায়খি। মহাক্না পনখিবদা হৌখিবা মতম খরদা মসিগী সেক্তর অসিনা হান্না লৈরম্বা অকক্নবা কয়াদগী নীং-তম্বা ফংলে অমসুং অতোপ্পা লান্না থাজবা কয়াদগী নান্থোক্নবা হোৎনদুনা লাক্লি হায়খি। হরিয়ানাগীগী লৌমী, শ্রী কনৱর চৌহানগী খুদম ওইনা পীরদুনা হায়খিবদা মহাক্না মন্দীগী ৱাংমদা মহাক্কী উহৈ-ৱাহৈ অমসুং মনা-মশিং য়োনবদা খুদোংচাদবা কয়া থেংনখি অদুবু ইং ২০১৪দা উহৈ-ৱাহৈ অমসুং মনা-মশিং অসি এ.পি.এম.সি. এক্তকী মনুংদগী লৌথোকখ্রে অমসুং মসিনা মঙোন্দা য়াম্না কান্নবা ওইখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1659517
২৭.০৯.২০২০দা পি.এম.না ১৬শুবা ‘মন কী বাত ২.০’দা ঙাংখিবা ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1659517
দা. হর্শ বর্ধন্না সন্দে সংৱাদ-৩দা সোসিএল মীদিয়া শিজিন্নরিবশিংগা ৱারী শানখ্রে
হকশেল অমদি য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী কেন্দ্র মন্ত্রীনা সন্দে সংৱাদকী অহুমশুবা ইপিসোদতা সোসিএল মীদিয়া শিজিন্নরিবা মীশিংনা পুখৎলকখিবা ৱাহংশিংগী পাউখুম পীখ্রে। হৌজিক থোক্লিবা কোবিদকী অরুবা ফিভমশিং অসিদা নত্তনা মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর, ভারত্তা মীয়ামগী হকশেলগী তুংদা ওইরক্কদবা, মেতিওরোলোজীদা নোংজু-নুংশা হোংবগী রিসর্চ অমসুং খুমাং চাউশিনবগী থবকশিংদা ভারতনা লৌখিবা থৌদাংশিংগা মরী লৈনবা ৱাহং কয়া অমা য়াওরি। মহাক্না হায়খি, “লাইচৎ অসি সরকার অমদি খুন্নাই অসিনা তুনা পুন্না থবক তৌমিন্নরবকান্দদা লান্থেংনবা ঙমগনি।” হকশেলগী মন্ত্রীনা খোল্লাও অমসু লাওখিঃ গজ অনি লাপথোক্না লৈবা, ৱাখল খরা তাবা অসিনা কোরোনাবু নমথবা ঙমগনি। আই.সি.এম.আর.গী সেরো সর্ভে রিপোর্ত অসিনা মীশিংনা ইয়াদা-য়াবগী মওং অসি তৌরোইদবনি হায়না চেকশিন্নবা মহাক্না মখা তানা হায়খি। ২০২০গী অহানবা সেরোগী রিপোর্ত অসিনা লৈবাকপুম্বগী ওইনা নোভেল কোরোনাভাইরসনা শন্দোকখিবা অসি শুপ্নতগী চাদা ০.৭৩ খক্তমক ওইখি। য়াম্না থুনা ফোংলক্কদৌরবা অনিশুবা সেরো সর্ভে অসিদসু অপুনবা ওইনা ইম্যুনিতী লৈরে হায়বা ফংদবনা হৌজিকসু কোবিদকা মরী লৈনবা লমচৎ-শাজৎ অসি ঙাক্ন চৎপগী মথৌ তারি হায়না খঙহল্লি। ‘আত্মনির্ভর ভারত য়োজনা’গা মরী লৈনবা ৱাহং অমদা, দা. হর্শবর্ধন্না লৈবাক অসি মীপাল তাংদনা লৈবাক অমা ওইহন্নবা চাং ৱাংনা ফরবা হিদাকশিং অমসুং মেদিকেল দিভাইসশিংগী ওইনা ময়ামগী ওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি পুথোক্নবা অমদি শেম্বা অসি হেনগৎহন্নবা ভারতনা নাকল অনিগী ওইবা লাল্লোং য়াৎপগী মতাংদা হায়খি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1659583
হকশেল মন্ত্রালয়গী ‘ইসঞ্জিবনি’ তেলিমেদিসিন সর্ভিস মাইলস্তোন অমা লান্থোকখ্রে
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী ইসঞ্জিবনি ও.পি.দি. প্লেতফোর্মনা তেলি-কন্সল্তেসন লাখ ৪গী লেন্দমার্ত মাইলস্তোন মপুং ফারে‍। মকোক থোংনা শীজিন্নরিবা স্তেতশিং, তামিল নাদু অমসুং উত্তর প্রদেশনা মথঙশিৎনা সেসন ১,৩৩১৬৭ অমসুং ১,০০১২৪ লোগ ইন তৌখ্রে‍। ইসঞ্জিবনি অমসুং ইসঞ্জিবনি ও.পি.দি. প্লেতফোর্মকী খুত্থাঙদা কন্সল্তেসন খ্বাইদগী ৱাংনা রেজিস্তর তৌরিবা অতৈ স্তেতশিংদি হিমাচল প্রদেশ (৩৬,৫২৭), কেরলা (৩৩,৩৪০), অন্ধ্র প্রদেশ (৩১,০৩৪), উত্তরাখন্দ (১১,৫২৬), গুজরাত (৮৯১৪, মধ্য প্রদেশ (৮৯০৪), কর্নাতকা (৭৬৮৪), মহারাস্ত্র (৭১০৩)নি‍। শীজিন্নবগী মওং মতৌ অসিনা তামিল নাদুগী বিল্লুপুরমগুম্বা হেন্না পীকপা দিস্ত্রিক্তশিংদা সর্ভিস অসি য়াঙনা শীজিন্নরক্লি হায়বা উৎলি‍। বিল্লুপুরমদা কন্সল্তেসন ১৬,০০০ হেন্না রেকোর্দ তৌদুনা বিনিফিসিয়রীশিংনা সর্ভিস অসি খ্বাইদগী য়াম্না শীজিন্নবা দিস্ত্রিক্ত ওইরে‍। লৈবাক্কী ওইনা ইসঞ্জিবনি ফম্বাক অসি স্তেত ২৬তা শীজিন্নরি অমদি তোঙান তোঙানবা স্তেত লৈঙাক্কী হকশেল লোয়শঙগী প্রাক্তিস্নর ১২,০০০ হেনবনা ইসঞ্জিবনিদা য়াওশিন্দুনা লৈবাকসিগী দিস্ত্রিক্ত ৫১০গী মীওইশিংনা মখোয়গী সর্ভিস লৌরি‍। অকোনবা কন্সল্তেসন ১০০,০০০দি নুমিৎ ১৮নিদা লাকখিবনি অদুগা অহানবা কন্সল্তেসন ১০০,০০০না থা অহুমলোম চঙখি‍। ইসঞ্জিবনি ও.পি.দি. সর্ভিসনা কোবিদ-১৯ লাইচৎ মরকসিদা পোসেন্ত-তু-দোক্তর তেলিমেদিসিন ফংহল্লে‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1659282
ফোর্তিস হেল্থকেয়রনা সি.এস.আর. ফন্দদগী লুপা করোর ২.৫গী চেক অমা হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী এম.ও.এস. শ্রী অশ্বিনি কুমার চৌবেগী মমাংদা আই.সি.এম.আর.দা খুৎশিন্নখ্রে
লনাই সেক্তরগী ওইবা মেদিকেল সর্ভিস পীরিবা ফোর্তিস হেল্থকেয়রনা লুপা করোর ২.৫গী চেক অমা আই.সি.এম.আর.দা হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অশ্বিনি কুমার চৌবেগী মমাংদা মহাক্কী ওফিসতা খুৎশিন্নখ্রে। থৌরম অদুদা শ্রী চৌবেনা হায় আই.সি.এম.আর.না “রিসর্সকী লমদা শিংথানীংঙাই ওইরবা পেরামীতর অমা লিংখৎখ্রে”। ভারত্তা খক্তা নত্তনা মসিগী ইন্সতিত্যুৎ অসি মালেমগী খ্বাইদগী ফরবা রিসর্স ইন্সতিত্যুৎশিংগী মরক্তা অমনি”। কোবিদ-১৯গী লায়চৎ হৌরকপা অহানবা নুমিৎতগী সাইন্তিস্তশিংনা অহিং নুংথিল খাক্তনা অৱাবা থীদনা মথৌ তৌরি”।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1659305
মেদিকেল ওক্সিজেন মহী অমসুং মেদিকেল ওক্সিজেন সিলিন্দর মমল হেনগৎহন্দনবা এন.পি.পি.এ.না খুৎ থিংজিনখ্রে
হৌজিক লৈরিবা কোবিদ-১৯গী ফীভম অসিনা লৈবাকসিদা মেদিকেল ওক্সিজেনগী দিমান্দ হেনগৎহল্লে অমদি মসিবু ফংহনবা হায়বসি খ্বাইদগী মরুওইবা ওইরে‍। স্তেত/য়ু.তি. কয়া অমদি অতোপ্পা স্তেত/য়ু.তি.শিংদগী মেদিকেল ওক্সিজেন সপ্লাই তৌরকপদা তাংদুনা লৈরি‍। লৈঙাক্ অসিনা মরুওইনা লাইচৎকী মতম অসিদা মেদিকেল ওক্সিজেন সপ্লাই লেপহন্দনবা খোঙফম চেৎনা লেপ্লি‍। ওক্সিজেন ইনহেলেসন (মেদিসিনেল গেস) অসি নেসনেল লিস্ত ওফ ইসেন্সিএল মেদিসিন্স (এন.এল.ই.এম.)গী মখাদা চনবা সিদ্যুল্দ ফোর্মুলেসন অমনি‍। এন.পি.পি.এম.না লেপ্পা মসিগী লৈরিবা সিলিং মমল অসি লুপা ১৭.৪৯/সি.য়ু.এম.নি। অদুম ওইনমক, মেদিকেল ওক্সিজেন মহীদা মমল লেপ্তবনা মরম ওইরগা পুথোক্লিবশিংনা ফিল্লরগী মমল হেনগৎলকখি‍। ওক্সিজেনগী মমল লেপ্পা য়াওনা মরাং কায়না ফংহনবা হায়বা ৱাফমসি ভারত লৈঙাক্কী এম্পৱার্দ গ্রুপ ২গী মখাদা লৈবনি‍। ওথোরিতী অসিনা ৱাফম অসিগী মতাঙদা ২৫.০৯.২০২০দা ফমখিবা মখোয়গী অখন্নবা মীফম অমদা মমুৎ তানা খন্নখি‍। মদুগী মতুং ইন্না মখাগী ৱারেপশিং অসি লৌখি‍: লিকুইদ মেদিকেল ওক্সিজেন (এল.এম.ও.)গী এক্স-ফেক্তরী মমল পুথোক্লিবশিংগী মায়কৈদা জি.এস.তি. য়াওদনা সি.য়ু.এম. অমদা লুপা ১৫.২২দা লেপ্নবা; অমসুং মেদিকেল ওক্সিজেন সুলিন্দরগী এক্স-ফেক্তরী মমল ফিল্লরগী মায়কৈদা হান্না লৈরমবা সিলিং মমল সি.য়ু.এম. অমদা লুপা ১৭.৪৯ লৈরমবদগী, স্তেতকী থাক্তা পুথোক পুশিনগী লেপ্লকপা মমলগী মতুং ইন্না থা তরুক্কী ওইনা জি.এস.তি. য়াওদনা সি.য়ু.এম. অমদা লুপা ২৫.৭১দা মখা তানা লেপ্পা।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1659266
২০২০-২১ খরিফ সিজন অসিগী মনুংদা রাজ্যশিংদা এম.এস.পি. ওপরেসনশিংগী মতেং পাংনবা অহানবা ইন্সতোলমেন্ত ওইনা এন.সি.দি.সি.না লুপা কোতি ১৯৪৪৪গী শেনফম কাইথখ্রে
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়গী এপেক্স ফাইনান্সিয়েল ওর্গনাইজেসন অমা ওইরিবা নেস্নেল কোওপরেতিব দিভেলপমেন্ত কোর্পোরেসন(এন.সি.দি.সি.)না মিনিমম সপোর্ত প্রাইস(এম.এস.পি.)ওপরেসন্সকী মখাদা খরিফ পেদী প্রোক্যোরমেন্তগীদমক ছতিস্গর, হরিয়ানা অমসুং তেলঙ্গনা রাজ্যশিংদা ইহান হানবা ইন্সতোলমেন্ত ওইনা লুপা কোতি ১৯৪৪৪গী শেনফম কাইথখ্রে৷ হায়রিবা শেনফমশিং অসি রাজ্যশিং/ রাজ্য অদুগী মার্কেতিং ফেদেরেসনশিং মখোয় মখোয়গী মরী লৈনবা কোওপরেতিব ওর্গনাইজেসনশিংগী খুৎথাংদা মতম চানা পেদী প্রোক্যোরমেন্ত তৌবদা মতেং পাংন্নবগীদমক শেনফম অসি কাইথখিবনি৷ কোবিদ লাইনা-লাইচৎ অসিগী মনুংদা এন.সি.দি.সি.না লৌখৎলিবা খোংথাং অসিনা লৈবাক অসিগী পুথোক্লিবা ফৌ অদুগী ৭৫%গী চাংদা রাজ্যশিং অসিগী লৌমীশিংনা পুথোক্লিবা অসিদা রাজ্য অহুম অসিগী লৌমীশিংদা য়াম্না দরকার লৈরিবা শেল-থুমগী মতেং অদু ফংহল্লগনি৷ মতম চানা লৌখৎপা খোংথাং অসিনা রাজ্য অসিগী এজেন্সীশিংনা তপথদনা ওপরেসনশিং চৎথবদা মতেং পাংলগনি৷ মসিনা লৌমীশিংনা মিনিমম সপোর্ত প্রাইসতা মখোয়গী পোত্থোক অদু য়োঞ্জবা মতমদা লৌমীশিংনা দরকার ওইরিবা মতেং অদুসু ফংহল্লগনি৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1659614
তোকিও চৎকদবা পেরা এথলেৎশিং অমসুং শান্নরোইশিং ওক্তোবর ৫দগী নেস্নেল সেন্তর ওফ এক্সলেন্সশিংদা ত্রেনিং পীনবা সাইনা থৌরাং তৌরে-কোবিদ-১৯দগী ঙাকথোক্নবা তোখাইনা থমগনি
‘খেলো ইন্দিয়া ফির সে’গী মথংগী তাঙ্কক খুমাং চাউশিন্নবা, লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা সাইগী নেস্নেল সেন্তর ওফ এক্সলেন্সতা তোকিও ওলেম্পিক্স শরুক য়াগদবা পেরা এথলেৎশিং অমসুং শান্নরোইশিং ত্রেনিং মখা চৎথনবা স্পোর্তস ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া (সাই)না ৱারেপ লৌরে। অহানবা তাঙ্কক্তা, তোঙান তোঙানবা সাই সেন্তরশিংদা ওলেম্পিক শরুক য়াগদবা শান্নরোইশিং খক জুনগী অঙনবা শরুক্তা সাইনা ত্রেনিং পাংথোকপা হৌখ্রে। সাইগী মচাক-মথুমশিং কা মনুংদা লৈবা অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক্কী শান্নরোইশিং কোবিদ-১৯দগী ঙাকথোক্নবা অখন্নবা শান্নরোইশিং খক ত্রেনিং পীবা হৌখিবনি। অনিসুবা তাঙ্কক্তা, ২০২৪ পেরিস ওলেম্পিক্স অমসুং ২০২২ এসিয়ান অমসুং কম্মনৱেল্থ গেমশিংদা মিৎয়েং থমদুনা নেস্নেল সেন্তর ওফ এক্সলেন্সদা তোকিও ওলেম্পিক্স শরুক য়াগদবা পেরা এথলেৎশিং অমসুং শান্নরোইশিং ত্রেনিং মখা চৎথনবা মশান্না ৯দা থৌরাং তৌরকপনি। শান্নরোইশিং কোবিদ-১৯ লৌনদনবা শান্নরোইশিং সাই রিজনেল সেন্তরশিংদা লৈহন্দুনা হায়রিবা চপ মান্নবা ত্রেনিং অসি পাংথোক্কনি। ২০২০ (২১)দা পাংথোক্নবা থৌরাং তৌরিবা তোকিও ওলেম্পিক্স মমাংদা শান্নরোইশিং কোবিদকী খুদোংথিবদগী কন্নবা কুপ্না খন্নরবা মতুংদা ৱারেপ অসি লৌখিবনি। ক্বারেনতাইনগী চৎন-পথাপশিং, সাই এস.ও.পি অমসুং রাজ্যগী কোবিদ এস.ও.পি. ঙাক্তুনা চপ মান্নবা মশান্না অমগী শান্নরোইশিং ফাওবা তাঙ্কক কয়া থোক্না ত্রেনিং পাংথোক্নবা সাইনা ৱারেপ লৌরে। ত্রেনিং মখা চৎথবগী অহানবা তাঙ্কক অসি ২০২০গী ওক্তোবর ৫দগী হৌরবা য়ারি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1659638
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• পঞ্জাব: কোবিদ-১৯ ভাইরস শন্দোরকপগী চেন অসি থিংনবা, পঞ্জাবকী হেল্থ দিপার্তমেন্তনা কন্তেক্ত ত্রেসিং দ্রাইবকীদমক্তা হোৎনবা হেনগৎলকখ্রে, মসিগী মখাদা মমাংগী চায়োলদা কোবিদ মীওই খুদিংমক্কী কন্তেক্ত ৭.৬ ত্রেস তৌখ্রে অমসুং তেস্ত তৌখ্রে।
হরিয়ানা: হেল্থ মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি রাজ্য অসিদা হৌজিক ক্বারন্তিন বেদ ৪৬,৩৬৭, কন্তেনমেন্ত জোন ৩৪৮৬, আইসোলেশন বেদ ১০,১৪৫, আই.সি.য়ু. বেদ ২,২৩১, ভেন্তিলেতর ১,০৭০, পি.পি.ই. কিত লাখ ৩.৭৮ অমসুং এন-৯৫ লাখ ৭.২৫ লৈ। মসিগা লোইননা রাজ্য সরকারনা লনাইগী লেবোরেতরিশিংদা কোবিদ-১৯ তেস্ত তৌবগীদমক্তা মমলশিং লেপখ্রে – আর.তি. – পি.সি.আর তেস্তশিংগীদমক্তা লুপা ২,৪০০ লেপখ্রে, রেপিদ এন্তিজেন তেস্তশিংগীদমক্তা লুপা ৬৫০ অমসুং এলিসা তেস্তকীদমক্তা লুপা ২৫০।
হিমাচল প্রদেশ: রাজ্য অসিদা হৌখিবা নুমিৎ খরনিসিদা কোবিদ-১৯ পেসেন্তশিং শিবগী মশিং হেনগৎলকপগী মতাংদা পাখৎপা ফোংদোক্লদুনা, মুখ্য মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি দোক্তরশিংনা মরু ওইনা কো-মোর্বিদ লাইনাশিং লৈবা পেসেন্তশিং লাইয়েং নীথিনা পাংথোক্কদবনি। সি.এম.না কোবিদ-১৯ হোসপিতালশিংদা হাইজীন অমসুং ক্লিনলিনেস নীংথিনা থমগদবনি হায়না হায়খি
অসাম: অসামদা ঙরাং কোবিদ-১৯গীদমক্তা মীওই ৮৭৫ অমুক পোজিতিব ওইবা থেংনখি অমসুং পেসেন্ত ১৬৭০ দিসচার্জ তৌখ্রে। দিসচার্জ তৌখিবা পেসেন্তশিংগী অপুনবা মশিং ১৩৯৯৭৭ ওইখি, এক্তিব পেসেন্তশিংগী মশিং ২৯৩৫০নি, অপুনবা কেস ১৬৯৯৮৫ অমসুং শিখিবশিংগী মশিং ৬৫৫ ওইখি।
মনিপুর: মনিপুরদা কোবিদ-১৯গীদমক্তা মীওই ২৪৮ পোজিতিব ওইবা থেংনখি, অপুনবা কেসশিংগী মশিং অদু ১০,২৯৯ য়ৌখ্রে। ফগৎলকপগী চাং চাদা ৭৬ ওইবগা লোইননা এক্তিব কেস ২১০৬ লৈরি।
মঘালয়া: মঘালয়াদা ঙসি রাজ্যঅসিদা কোরোনাভাইরসতগী মীওই ৩১১ ফখিবগা লোইননা নোংমা খক্তদা খ্বাইদগী হেন্না ফগৎলকখিবা থেংনখি। অপুনবা এক্তিব কেস ১৫১৫ অমসুং পুন্না ফগৎখিবশিংগী মশিং ৩৬৫৪নি।
নাগালেন্দ: নাগালেন্দদা অনৌবা কেসশিং থেংনরকপদগী কোহিমাদা মফম খরা অমুক সীল তৌখ্রে। জেনুৱোবাদজেদা লৈবা য়ুমশিং, কে.এম.সি. তাতা পার্কিং, অপ্পর বয়াবু, এল. খেল ভিলেজ, ওফিসরস হিল, মিনিস্তরস হিল, লৈরি কোলোনী অমসুং পোত্তলেন অসি সীল তৌখ্রে।
মহারাস্ত্র: মুখ্য মন্ত্রী, উধব থাক্রেনা ভীদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা রাজ্য অসিগী মরাথৱাদা রিজন অমসুং নাশিক দিভিজনদা লৌখৎখিবা কোবিদকা মরী লৈনবা পাম্বৈশিং অদু য়েংশিনখ্রে। সি.এম.না অসীম্তমেতিক ওইবা পেসেন্তশিং, য়ুমদা লৈবগী অয়াবা পীরবশিংনা মতিক চাবা চেকশিং থৌরাং য়াওদনা থোরকপা অমসুং অতোপ্পশিংদা ইনফেক্ত তৌরক্কনি হায়বগী মতাংদা পাখৎপা ফোংদোকখি। মহারাস্ত্রদা এক্তিব কেস লাখ ২.৭৩ লৈরি।
গুজারত: এহমাদাবাদ মুনিসিপাল কোর্পোরেশন্না হৌজিক ফাওবদা প্রজাশিং য়াওনা অমসুং কমর্সিয়েল এস্তাব্লিশমেন্তশিংদগী কোবিদ-১৯গী চৎনা-কাংলোনশিং থুগাইবাশিংদগী লুপা করোর ৫.৫. হেন্না খোমগৎখ্রে। এ.এম.সি.না কোবিদকা চুনগদবা লমচৎ-শাজৎশিং চৎনহন্নবা ৱার্দ ৪৮গীদমক্তা তীম ১৯২ শেমখ্রে।
রাজস্থান: জয়পুরদা এক্তিব কেসশিংগী মশিং অদু লেপ্তনা হেনগৎলকপনা, রাজ্য সরকারনা লনাইগী হোসপিতালশিংগা খুৎশম্নদুনা কোবিদ লাইয়েংবগী কেপাসিতী অদু অহেনবা ফমুং ২,০০০ অনি ফাওবা হনেগৎহল্লগনি।
মধ্য প্রদেশ: মধ্য প্রদেশতা কোরোনা ভাইরস আউতব্রেক অসিগী য়েংলগা মধ্য প্রদেশ জেলশিংগী ইনমেত ৩,৯০০দা পীখিবা পেরোল অদু নুমিৎ হুমফুনি অমুক শাংদোকখ্রে। রাজ্য অসিগী জেল ১২৫দা ইনমেত ৪৩,০০০ ময়া নক্না লৈ, মসিগী মনুংদা ৩,৯০০দা পেরোল পীখি অমসুং ৩,০০০দনা ইন্তেরিম বেল পীখি।
ছত্তিসগর: ছত্তিসগরদা মুনিসিপাল কোর্পোরেশন ১৪দা লৈবা অর্বান স্লম পুম্নমক্না লাইচৎ অসি হেনগৎলকপনা মোবাইল মেদিকেল য়ুনিৎশিংগী খুত্থাংদা হৌজিক মখোয়গী থোঙ্গালদা মেদিকেল ফেসিলিতীশিং ফংলগনি। অহানবা তাঙ্কক্তা অসিগুম্বা য়ুনিৎ ৬০ মুনিসিপাল কোরপোরেশনশিংগী স্লম এরিয়াশিংদা হৌদোক্লগনি, মসিদা মেদিকেল য়ুনিৎ খুদিংমক্তা পেরামেদিক স্তাফকা লোইননা দোক্তর অমনা রেসিদেন্তশিংগী মতেং পাংগনি। ছত্তিসগরদা এক্তিব কোবিদ কেস ৩১,৬১৬ লৈরি।
কেরলা: থংন-থংননা নুমিৎ নিনিশুবা ওইনা নোংমগী কোবিদ-১৯ কেস অসি ৭০০০ হেনখিবগা লোইননা অমসুং শিখিবশিংগী মশিংনা ৭০০ য়ৌরকপদা, রাজ্য সরকারনা ভাইরস অসি শন্দোরকপদগী থিংনবা মসিবু লাকশিন্নবা লৌখৎকদবা খোংথাংশিংগী মতাংদা খন্নখ্রে। রাজ্য অসিদা ঙসি কোবিদনা মরম ওইরগা তরুক অমুক শিখিবগী পাউ লৈখি, মশিনা শিবগী মশিং অদু ৭০৩ য়ৌহনখ্রে। নোংমাইজিং নুমিত্তা রাজ্য অসিদা মীওই ৭,৪৪৫দা কোবিদ-১৯ কনফর্ম তৌখি। হৌঝিক-হৌজিক পেসেন্ত ৫৬,৭০৯ লাইয়েংদুনা লৈরি অমসুং জিলা কবা অমদা হৌজিক মীওই ২,২৭,৮৩১ ওবজার্ভেশন তৌদুনা থম্লি।
তামিল নাদু: পুদুচেরীগী করাইকলদা স্কুলশিং তাঙ্কক নাইনা ওক্তোবর ৫দগী অমুক হন্না হাংদোক্লগনি। মতম খরা লেপ্লুরবা মতুংদা তামিল নাদু স্কুলশিং ঙসিদগী ওনলাইন ক্লাসশিং অমুক হৌরগনি; স্কুলশিংগী মহৈরোইশিংগী মরক্তা স্ত্রেস হেনগৎলকপনা মরম ওইরগা, ওনলাইন ক্লাসশিং অমসুং তি.ভি. চেনেলশিংদা ভীদিও লেশনশিং তেলিকেস্ত তৌবা অদু সেপ্তেম্বর ২১দগী ২৫ ফাওবা লেপ্লগনি।
কর্নাতকা: ঙসি লৌমীশিংগী ওর্গনাইজেশনশিংনা ফার্ম বিলশিংগী মায়োক্তা রাজ্য শিনবা থুংনা বন্ধ পাংথোকখি; বন্ধ অসিদা তোঙান-তোঙানবা রিয়েক্সন লৈখি। হেল্থ দিপার্তমেন্তকী কোবিদ প্রোতোকোলশিং ঙক্না চত্তুনা সিতী অসিদা কমন লো এদমিশন তেস্ত পাংথোকখ্রে। ঙরাং বেঙ্গলোরদা কোবিদ কেস ৪২১৭ থেংনখি, মসি নোংমদা খ্বাইদগী ৱাংবা ওইখি। লনাইগী হাওপিতালশিংনা কোবিদ পেসেন্তশিং লাইয়েংনবা ভেন্তিলেতরশিং অমসুং মেনপাৱরসু পীনবা রাজ্যদা তকশিনখ্রে।
অন্ধ্র প্রদেশ: জর্নেল ওফ ত্রভেল মেদিসিনদা ফোংখিবা আই.আই.তি., মন্দিনা তৌবা রিসর্চ স্তদী অমনা খঙবা ঙমখি মদুদি রাজ্য অহুমদগী ইনফেক্তেদ কেসশিং- তামিল নাদু, দিল্লী অমসুং অন্ধ্র প্রদেশ- না মখোয়গী কম্যুনিতীশিংগী মপান্দা লাইনা অসিবু শন্দোকপগী মরম থোইদোকপা ওইখিদে। স্তদী অসিগী মতুং ইন্না কোরোনাভাইরস অসি দুবাই অমসুং য়ু.কে.দগী লাকপা ইন্তর্নেস্নেল ত্রাভেলরশিং মরু ওইবা মরম ওইরগা ভারতকী রাজ্যশিংদা শন্দোরকখিবনি। রাজ্য অসিনা আর.তি.সি.গী বসশিংনা সীত কেপাসিতী থন্না পেসেঞ্জরশিং পুথোক-পুশিন তৌবনবগীদমক্তা কোবিদ-১৯গী অথিংবা অদু লৌথোকখ্রে। হৌজিক ফাওবদা বসশিং অদুনা সীতিং কেপাসিতীগী চাদা ৬০দা থবক তৌখি।
তেলঙ্গানা: হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ১৩৭৮ থেংনখি, ১৯৩২ ফগৎখি অমসুং ৭ শিকিবগী পাউ লৈখি; কেস ১৩৭৭গী মনুংদা জি.ঐচ.এম.সি.দগী কেস ২৫৪ থেংনখি। অপুনবা কৈসশিং: ১,৮৭,২১১; এক্তিব কেসশিং: ২৯,৬৭৩; শিখিবশিং: ১১০৭; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ১,৫৬,৪৩১। রাজ্য অসিদা হেল্থকেয়র ৱার্কর ২০ কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা লৈখিদ্রে (রাজ্যশিংগী মনুংদা তরুকশুবা খ্বাইদগী ৱাংবা), লাইচৎ অসিনা হেক হৌরকপদগী পোজিতিব ওইখিবা হেল্থকেয়র ৱার্করশিংগী মশিং অসি ২,৫০০ হেনখ্রে হায়না ওফিসিয়েল ওইবা পাউগী লিখুন অমনা হায়খি।
ফেক্ত চেক