শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
কেবিনেৎনা ২০২১-২২গী মার্কেতিং সিজনগী ঈংথমগী মহৈ মরোংশিংগী মিনিমম সপ্পোর্ত প্রাইজশিং (এম.এস.পি.) অয়াবা পীখ্রে
21 SEP 2020 7:05PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা চ্যের লৌখিবা কেবিনেৎ কম্মিতী ওন ইকোনোমিক এফিয়র্স (সি.সি.ই.এ.)না ২০২১-২২গী মার্কেতিং সিজনগী ঈংথমগী মহৈ মরোং পুম্নমক্কী মিনিমম সপ্পোর্ত প্রাইজশিং (এম.এস.পি.শিং) হেনগৎপদা অয়াবা পীখ্রে। এম.এস.পি.দা হেনগৎপা অসি স্বামিনাথন কম্মিসন্না পীবা রিকম্মেন্দেসনশিংগী মতুং ইন্ননি।
মচি ওইবা চীঞ্জাকশিং মথৌ তাবা অমসুং চাবা থকপগী মওং মতৌশিংদা হোংলক্লিবা অসি য়েংলগা অমদি হৱাই-চেংৱাই অমসুং থাও শুংনবা মরুশিং ইশাগী ৱাত্তনবা পুথোকপা ঙম্নবা, সরকারনা হায়রিবা মহৈ মরোংশিং অসিগী এম.এস.পি. অসি অৱাংবা মমলদা লেপখ্রে।
এম.এস.পি.দা হেনগৎখিবা অদু লাউথোকপদা খ্বাইদগী ৱাংবা অসি হৱাই মুসোরীনা (ক্বিন্তল অমদা লুপা ৩০০) ওইখি , মতুংদা চনা অমসুং রেপসীদ অমদি হঙ্গাম (অমমমগী ওইনা ক্বিন্তল অমদা লুপা ২২৫) ওইখি অমসুং কুসুম লৈ(ক্বিন্তল অমদা লুপা ১১২) ওইখি। য়াম অমসুং গেহুগী ওইনা মথং শিৎনা ক্বিন্তল অমদা লুপা ৭৫ অমসুং লুপা ৫০ হেনগৎপগী লাউথোকখি। মমলশিংদা খেৎনরিবা অসিগী পান্দমদি লৌমীশিংনা মখল কয়াগী মহৈ মরোংশিং থাবা থৌগৎনবনি।
২০২১-২২গী মার্কেতিং সিজনগী ঈংথমগী মহৈ মরোংশিংগী মিনিমম সপ্পোর্ত প্রাইজশিং (এম.এস.পি.)
মহৈ মরোংশিং
২০২০-২১গী আর.এম.এস.কী এম.এস.পি.
(লুপা/ক্বিন্তল)
২০২১-২২গী আর.এম.এস.কী এম.এস.পি.
(লুপা/ক্বিন্তল)
২০২১-২২গী পুথোকপগী অচংমল*
(লুপা/ক্বিন্তল)
এম.এস.পি.দা হেনগৎপা
(লুপা/ক্বিন্তল)
অচংমলদা হঞ্জিল্লকোআ (চাদা)
গেহু
১৯২৫
১৯৭৫
৯৬০
৫০
১০৬
য়াম
১৫২৫
১৬০০
৯৭১
৭৫
৬৫
চনা
৪৮৭৫
৫১০০
২৮৬৬
২২৫
৭৮
হৱাই মুসোরী
৪৮০০
৫১০০
২৮৬৪
৩০০
৭৮
রেপসীদ অমসুং হঙ্গাম
৪৪২৫
৪৬৫০
২৪১৫
২২৫
৯৩
কুসুম লৈ
৫২১৫
৫৩২৭
৩৫৫১
১১২
৫০
*খুনেকশিং নেকপগী, শনগারী/মেছিন নেকপা, লমগী লিজকী ভরা পীবদা চংখিবা, মরুশিং, হরশিং, মেন্যুরশিং, লৌখোঙ শেম্বগী শেলশিং, ইমপ্লিনেন্তশিং অমসুং ফার্ম শেমগৎপদা মমল হন্থরকপা, ৱার্কিং কেপিতেলগী শেন্দোই, পম্পশিং শীজিন্নবগী দিজল/মৈ অসিনচিংবা মেতরিএল ইনপুৎশিংদা চংবা শেল, অতোপ্পা মচা-মশুদা চংবা অমসুং ইমুংগী মীনা থবক শুবগী অপুনবা ভেল্যু হায়রিবশিং অসিদা চংবা পীথোকখিবা শেল পুম্নমক য়াওরগা।
২০২১-২২গী মার্কেতিং সিজনগী ঈংথমগী মহৈ মরোংশিংগী এম.এস.পি.দা হেনগৎপা অসি কেন্দ্রগী বজেৎ ২০১৮-১৯দা লাউথোকখিবা ওল-ইন্দিয়া ৱেৎতেদ এবরেজ কোস্ত ওফ প্রদক্সনগী য়ামদ্রবদা শরুক ১.৫কী চাংদা লেপনবগী পথাপকী মতুং ইন্ননি। লৌমীশিংনা মখোয়গী পুথোকপদা চংখিবা অদুদা রিতর্ন লাকপা অসি গেহুগী (১০৬%) ওইনা খ্বাইদগী ৱাংবা য়াই হায়না পান্নরি মতুংদা রেপসীদ অমসুং হঙ্গাম (৯৩%), চনা অমসুং হৱাই মুসোরী (৭৮%) লৈখি। য়ামগী ওইনা লৌমীশিংনা পুথোকপদা চংখিবা মমলশিং অদুদা রিতর্ন লাক্কদবা অসি ৬৫% ওইরবা য়াই অমসুং কুসুম লৈগী ওইনা ৫০%নি।
তেংবাং অসি এম.এস.পি.গী মওংদা লোয়ননা লৈশিনবগী মওংদা ওই। চুজাক অমদি গেহুদগী শেম্বা মহৈ মরোংশিংগী ওইনদি ফুদ কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া (এফ.সি.আই.) অমসুং মরী লৈনবা রাজ্যগী এজেন্সীশিংনা লৌমীশিংদা মখা তানা প্রাইজ সপ্পোর্ত ফংহনগনি। সরকারনা হৱাই-চেংৱাইগী বফর স্তোক অমা শেমখ্রে অমসুং প্রাইজ স্তেবিলাইজেসন ফন্দ (পি.এস.এফ.)কী মখাদা হৱাই-চেংৱাইগী দোমেস্তিক প্রোক্যুর্মেন্ত তৌরি।
প্রাইজ সপ্পোর্ত স্কিম (পি.এস.এস.), প্রাইজ দিফিসেন্সী পেমেন্ত স্কিম (পি.দি.পি.এস.) অমসুং প্রাইবেৎ প্রোক্যুর্মেন্ত এন্দ স্তোকিস্ত স্কিম (পি.পি.এস.এস.)কী পাইলোৎ স্কিম য়াওবা অমব্রেলা স্কিম “প্রধান মন্ত্রী অন্নদাতা আয় সনরক্ষন অভিয়ান” (পি.এম-আশা)না হৱাই চেংৱাইশিং অমসুং থাও শুংনবা মরুশিং লৈশিনবদা মতেং পাংগনি।
মালেম পুম্বগী কোবিদ-১৯ লায়চৎ লৈরবসু অমসুং লৈবাক পুম্বা লোকদাউন তৌরবসু সরকারনা মতম চানা খোঙথাং লৌখৎপনা মরম ওইরগা আর.এম.এস. ২০২০-২১গী গেহু তোন মিলিয়ন ৩৯রোম লৈশিনখিবগী রেকোর্দ থম্বা ঙমখি। লৈশিনবগী থবক চত্থখিবা মতম অসিগী মনুংদা লৌমী লাখ ৪৩রোমদা কান্নবা ফংহন্দুনা আর.এম.এস. ২০১৯-২০দগী চাদা ২২ হেনখি। ২০১৯-২০দা গেহু তো লাখ ৩৯০ লৈশিনখি হায়না পান্নরি অমরোমদা ২০১৪-১৫দা তোন লাখ ২৮০ লৈশিনখি। ২০১৯-২০দা হৱাই চেংৱাই মেত্রিক তো লাখ ১৫ লৈশিনখি হায়না পান্নরি অমরোমদা ২০১৪-১৫দা তোন লাখ ৩ লৈশিনখি। ২০১৯-২০দা থাও শুংনবা মরু মেত্রিক তো লাখ ১৮ লৈশিনখি হায়না পান্নরি অমরোমদা ২০১৪-১৫দা তোন লিশিং ১২ লৈশিনখি।
হৌজিক ওইবা লায়চৎকী ফীভম অসিদা, সরকারনা লৌমীশিংনা মায়োক্নরিবা অৱাবশিং কোকহন্নবা অঙম্বা থাক্তা হোৎনখি, সরকারনা লৌখৎখিবা তোঙান তোঙানবা খোঙথাংশিং অদু মখাদা পীরি:
1. এম.এস.পি.দা হেনগৎলকপগা লোয়ননা, মসিগী কান্নবা অসি লৌমী মশিং য়াম্না ফংহনবা ঙম্নবা লৈশিনবগী থবক কনখৎখি।
2. কোবিদ লাবচ৭ মনুংদা গেহু অমসুং হৱাই-চেংৱাই অমদি থাও শুংনবা মরুশিংগী প্রোক্যুর্মেন্ত সেন্তর অসি মথং শিৎনা শরুক ১.৫ অমসুং ৩ হেনগৎখি।
3. লায়চৎ মনুং অসিদা লুপা করোর ৭৫,০০০ চংনা গেহু তোন লাখ ৩৯০ লৈশিনখি মসি হৌখিবা চহিদগী চাদা ১৫ হেনখি।
4. পি.এম. কিসান সম্মান নিতি য়োজনা হৌদোকখিবগা লোয়ননা চাউরাক্না লৌমী করোর ১০দা কান্নবা ফংহনখ্রে। পুন্না কায়থখিবা শেনফম অসি চাউরাক্না লুপা করোর ৯৩,০০০ ওইখি।
5. পি.এম.কিসানগী মখাদা লায়চৎ অসিগী মনুংদা লৌমী করোর ৯গী ময়াদা লুপা করোর ৩৮০০০রোম ফংহনখ্রে।
6. হৌখিবা থা ৬ অসিদা অনৌবা কে.সি.সি. করোর ১.২৫ ফংহনখ্রে।
vii. কালেনগী পন্থাদা লৌ উখিবা লম অসি হেক্তর লাখ ৫৭ ওই, মসি হৌখিবা চহিদগী হেক্তর লাখ ১৬ হেনখি। খারিফকী লৌ উবা অসিসু হৌখিবা চহিদগী চাদা ৫ হেনখি।
1. কোবিদ লায়চৎ মনুংদা ই-নাম মার্কেৎশিংগী মশিং অসি ৫৮৫তগী ১০০০দা হেনগৎখি। হৌখিবা চহিদা, ই-প্লেৎফোর্মদা লুপা করোর ৩৫০০০গী ললোন-ইতিক তৌখি।
2. চহি মঙাগী মতম অসিদা এফ.পি.ও. ১০,০০০ শেমগৎনবা লুপা করোর ৬৮৫০ চাদিং তৌগনি।
3. ফসল বিমা য়োজনাগী মখাদা হৌখিবা চহি ৪ অসিদা লুপা করোর ১৭৫০০গী প্রিমিয়ম থিবদা লৌমীশিংনা লুপা করোর ৭৭,০০০গী ক্লেম ফংগনি।
4. ফসল বিমা য়োজনা অসি ভোল্যুন্তরী ওই।
5. কিসান রেল চেনবা হৌখ্রে।
দি ফার্মর্স’ প্রদ্যুস ত্রেদ এন্দ কম্মর্স (প্রোমোসন এন্দ ফেসোলিতেসন) ওর্দিনান্স, ২০২০ অমসুং ফার্মর্স (এম্পাৱর্মেন্ত এন্দ প্রোতেক্সন) এগ্রীমেন্ত ওন ফার্ম সর্ভিসেস ওর্দিনান্স, ২০২০ অসি লৌমীশিংনা মখোয়গী পোত্থোকশিং অসি লৈজরিবা এ.পি.এম.সি. মন্দি সিস্তেমগী মপালদা য়োনা য়ান্নবা আতোপ্পা চেনেলশিং ফংহন্নবা অমসুং এগ্রিবিজিনেসতা লনাই ওইনা শরুক য়াবা য়ান্নবা শেমখিবনি। ইসেন্সিএল কম্মোদিতীস (এমেন্দমেন্ত) ওর্দিনান্স, ২০২০ অসি মপুং ফাবা এগ্রি-ফুদ সপ্লাই চেনশিং শেম্নবা অমসুং ভেল্যু-এদিসন, সাইন্তিফিক স্তোরেজ, ৱেরহাউসিং অমসুং মার্কেতিং ইনফ্রাস্ত্রকচরদা লনাই সেক্তর ইনবেসমেন্ত হেনগৎহন্নবা শেমখি।
এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দগী স্কিমগী মখাদা, লুপা করোর লাখ ১ অসি বেঙ্কশিং অমসুং ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিংনা চহি অমগী শেন্দোই ৩%গী চাংদা লোনশিং ওইনা ফংহল্লি অমসুং সি.জি.তি.এম.এস.ই. (ক্রেদিৎ গরেন্তী ফন্দ ত্রস্ত ফোর মাইক্রো এন্দ স্মোল ইন্তর্প্রাইজশিং)গী মখাদা লুপা করোর ২ ফাওবগী লোনগী ক্রেদিৎ গরেন্তী ফংহল্লি। স্কিম অসিনা লৌমীশিং, পি.এ.সি.শিং, এফ.পি.ও.শিং, এগ্র-ওন্তর্প্রিনোরশিং অসিনচিংবদা কম্ম্যুনিতী ফার্মিংগী মচাক মথুমশিং অমসুং লৌরোক মতুংগী এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা তেংপাং পীগনি।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Minimum Support Prices (MSP) for Rabi Crops for marketing season 2021-22
21 SEP 2020 7:05PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the increase in the Minimum Support Prices (MSPs) for all mandated Rabi crops for marketing season 2021-22. This increase in MSP is in line with the recommendations of Swaminathan Commission.
In view of nutritional requirements and changing dietary pattern and to achieve self-sufficiency in pulses and oilseeds production, the Government has fixed relatively higher MSP for these crops.
The highest increase in MSP has been announced for lentil (Rs. 300 per quintal) followed by gram and rapeseed & mustard (Rs. 225 per quintal each) and safflower (Rs. 112 per quintal). For barley and wheat, an increase of Rs. 75 per quintal and Rs 50 per quintal respectively has been announced. The differential remuneration is aimed at encouraging crop diversification.
Minimum Support Prices for all Rabi crops for marketing season 2021-22
Crops
MSP for RMS 2020-21
(Rs/quintal)
MSP for RMS 2021-22
(Rs/quintal)
Cost* of production 2021-22 (Rs/quintal)
Increase in MSP
(Rs/quintal)
Return over cost (in per cent)
Wheat
1925
1975
960
50
106
Barley
1525
1600
971
75
65
Gram
4875
5100
2866
225
78
Lentil (Masur)
4800
5100
2864
300
78
Rapeseed &
Mustard
4425
4650
2415
225
93
Safflower
5215
5327
3551
112
50
*Includes all paid out costs such as those incurred on account of hired human labour, bullock labour/machine labour, rent paid for leased in land, expenses incurred on use of material inputs like seeds, fertilizers, manures, irrigation charges, depreciation on implements and farm buildings, interest on working capital, diesel/electricity for operation of pump sets etc, miscellaneous expenses and imputed value of family labour.
The increase in MSP for Rabi Crops for marketing season 2021-22 is in line with the principle of fixing the MSPs at a level of at least 1.5 times of the All-India weighted average Cost of Production as announced in Union Budget 2018-19. The expected returns to farmers over their cost of production are estimated to be highest in case of Wheat (106%) followed by rapeseed & mustard (93%), gram and lentil (78%). For barley, return to farmers over their cost of production is estimated at 65% and for safflower, it is 50%.
Support is in the form of MSP as well as procurement. In the case of cereals, Food Corporation of India (FCI) and other designated State Agencies would continue to provide price support to the farmers. Government has set up a buffer stock of pulses and domestic procurement of pulses is also being done under Price Stabilization Fund (PSF).
The Umbrella Scheme “Pradhan Mantri AnnadataAaySanraksHan Abhiyan” (PM-AASHA), comprising Price Support Scheme (PSS), Price Deficiency Payment Scheme (PDPS), and pilot Scheme of Private Procurement and Stockist Scheme (PPSS) will aid in procurement of pulses and oilseeds.
Despite global COVID-19 pandemic and consequent nationwide lockdown, timely intervention made by Government has led to an all-time record procurement of wheat at about 39 million tonnes for RMS 2020-21. Around 43 lakh farmers[1] benefitted under procurement operations period which is 22 percent higher than the RMS 2019-20. In 2019-20, 390 lakh tonnes of wheat is estimated to be procured, while in 2014-15, 280 lakh tonnes was procured. In 2019-20, 15 lakh metric tonnes of pulses is estimated to be procured, while in 2014-15, 3 lakh tonnes was procured. In 2019-20, 18 lakh metric tonnes of oilseeds is estimated to be procured, while in 2014-15, 12 thousand metric tonnes was procured.
In the current situation of health pandemic, all concerted efforts are being made by the Government to alleviate the problems faced by the farmers, various steps taken by the Government are as follows:
1. Along with increase in MSP, procurement process has been strengthened so that maximum number of farmers may get its benefit.
2. Procurement centres for wheat and for pulses-oilseeds are increased by 1.5 times and 3 times respectively during Covid pandemic.
3. During pandemic 390 lakh tons of wheat has been procured at a cost of Rs.75,000 crore which is 15 percent more than the last year.
4. With the initiation of PM KISAN SAMMAN NIDHI YOJANA around 10 crore farmers have benefitted. Total disbursed amount is around Rs.93,000 crore
5. Nearly 9 crore farmers have received around Rs.38000 crore during Covid pandemic under PMKISAN.
6. 1.25 Crore new KCCs have been issued in the last 6 months.
• vii. Summer Season sowing is 57 lakh hectare, which is 16 lakh hectare more than the last year. Kharif sowing is also 5 percent higher than that of last year.
1. Number of E-NAM markets has increased from 585 to 1000 during Covid pandemic. Last year, e-platform witnessed trade of Rs. 35000 crore.
2. Rs. 6850 crore will be spent for creation of 10,000 FPOs over the period of five years.
3. In the last 4 years under FASAL BIMA YOJANA, farmers received a claim of Rs.77,000 crore against paid premium of Rs. 17500 Crore.
4. FASAL BIMA YOJANA is made voluntary.
• xii. Kisan Rail has been started.
The Farmers’ Produce Trade and Commerce (Promotion and Facilitation) Ordinance, 2020 and The Farmers (Empowerment and Protection) Agreement on Price Assurance and Farm Services Ordinance, 2020 have been promulgated so as to provide alternative channels for farmers to sell their produce outside traditional APMC mandi system and to encourage private participation in agribusiness. The Essential Commodities (Amendment) Ordinance, 2020 has been promulgated to build efficient agri-food supply chains and attract more private sector investment in value-addition, scientific storage, warehousing and marketing infrastructure.
Under the Scheme for Agriculture Infrastructure Fund, Rs 1 Lakh Crore will be provided by the banks and financial institutions as loans with interest subvention of 3% per annum and credit guarantee coverage under CGTMSE (Credit Guarantee Fund Trust for Micro and Small Enterprises) for loans up to Rs. 2 Crore. The scheme will support farmers, PACS, FPOs, agri-entrepreneurs, etc. in building community farming assets and post-harvest agriculture infrastructure.