PIB Backgrounder
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
17 SEP 2020 6:29PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• হৌখিবা পুং ২৪দা কোবিদ নারবা মীওই ৮২,৯৬১ নাবা ফখ্রে, নাবা ফবগী চাং চাদা ৭৮.৬৪ য়ৌরে
• হৌজিক ফাওবদা অনাবা মীওই লাখ ৪০ হেন্না (৪০,২৫,০৭৯) নাবা ফখ্রে
• ঙসি ফাওবদা লৈবাক অসিদা অপুনবা এক্তিব কেস লাখ ১০ (১০,০৯,৯৭৬) হেনখ্রে
• এক্তিব কেসকী তঙ্খায়গী ময়া (চাদা ৪৮.৪৫)দি রাজ্য অহুম- মহারাস্ত্র, কর্নাতকা অমসুং আন্ধ্র প্রদেশতা লৈরি
• ২০২৪গী মার্চ ফাওবদা জনঔশধি কেন্দ্রশিংগী মশিং ১০৫০০দা হেনগৎলগনি
• লাইচৎ অসিনা মরম ওইরগা মহৈলোইশঙশিং থোং লোনবনা মহৈ তম্লিবা অঙাংশিংদা চেং-চাক, হৱাই, থাওনচিংবা (চাক-য়েনশাং থোংবদা চংবা মমলগা মান্ননা) ফুদ সেকুরিতী এলাৱেন্স(এফ.সি.আই.) পীনবা রাজ্যগী সরকার অমসুং য়ু.তি. লৈঙাক শাশনদা খঙহনখ্রে
ভারতনা নুমিৎ নিনি থংনা-থংননা অনাবা ৮২,০০০ হেন্না ফগৎপগী রেকোর্দ থমখ্রে, পুন্না নাবা ফগৎলকখিবা অসি লাখ ৪০ হেনখ্রে, নাবা ফগৎলকখ্রবা কেসশিংনা এক্তিব কেসশিংদগী লাখ ৩০ হেন্না হেনখ্রে
ভারতনা থংনা-থংননা নুমিৎ নিনিদা নাবা ফগৎলকপগী মশিং খ্বাইদগী য়াম্না রেজিস্তর তৌখ্রে। হৌখিবা নুমিৎ নিনি অসিদা অনাবা মীওই ৮২,০০০ হেন্না লায়েংখ্রে অমদি দিসচার্জ তৌখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা এক্তিব কেস ৮২,৯৬১ অসি কোবিদতগী নাবা ফগৎহনবা ঙমখ্রে। নাবা ফগৎলকখিবগী মশিং অসি য়াম্না ৱাংবনা লৈবাক অসিগী নাবা ফগৎলকপগী চাংগী কর্ফ অসি মখা তানা হাইগৎলক্লি। ঙসিগী ওইনা মসি ৭৮.৬৪%দি লৈরি। হৌজিক ফাওবদা অনাবা মীওই লাখ ৪০ হেন্না (৪০,২৫,০৭৯) ফগৎপা ঙমখ্রে। ঙসি নাবা ফগৎলকখ্রবা কেসশিংনা এক্তিব কেসশিংদগী লাখ ৩০ (৩০,১৫,১০৩) হেন্না হেনখ্রে অমসুং শরুক মরি হেনখ্রে। নাবা ফগৎলকপগী থাক অসি ৱাংখৎলকপনা মরম ওইরগা হৌখিবা নুমিৎ ৩০নি অসিদা ফগৎলকখ্রবা কেসশিংগী মশিং অসিদা ১০০% হেনগৎপা ঙমহনখ্রে। নৌনা নাবা ফগৎলকখ্রবা অসিগী শরুক মঙা থোকপগী অমা হেন্না মহারাস্ত্রদগী (১৭,৫৫৯) ওইখি অমরোমদা নৌনা নাবা ফগৎলকখ্রবশিংগী ৩৫.৮৭%দি অন্ধ্র প্রদেশ (১০.৮৪৫), কর্নাতকা (৬৫৮০), উত্তর প্রদেশ (৬৪৭৬) অমসুং তামিল নাদু (৫৭৬৮) রাজ্যশিং অসিদগী ওইখি। রাজ্যশিং অসি পুল্লগা নৌনা নাবা ফগৎলকপগী অপুনবগী ৫৭.১% ওইখি। লৈবাক অসিগী এক্তিব কেসশিংগী অপুনবগী মশিং অসি ঙসি ফাওবদা লাখ ১০ (১০,০৯,৯৭৬) হেনখ্রে। এক্তিব কেসশিংগী তঙ্খায়গী ময়া (৪৮.৪৫%)দি রাজ্য ৩দগী ওইখি; মহারাস্ত্র, কর্নাতকা অমসুং অন্ধ্র প্রদেশ। উত্তর প্রদেশ অমসুং তামিল নাদুগী রাজ্যশিং অসিগা পুল্লগা রাজ্য ৫ অসিনা অপুনবা এক্তিব কেসশিংগী ৬০%গী ময়া ওইখি। হৌখিবা পুং ২৪দা লৈখিদবা কেস ১১৩২ রিপোর্ত তৌরকখি। মহারাস্ত্রদা নৌনা লৈখিদবা কেস ৪৭৪গা লোয়ননা নৌনা লৈখিদবগী ৪০%দি রাজ্য অসিদগী ওইখি। হৌখিবা পুং ২৪দা লৈখিদবগী ২৫.৫%দি মখাদা পীরিবা রাজ্য মরি, উত্তর প্রদেশ (৮৬), পঞ্জাব (৭৮), অন্ধ্র প্রদেশ (৬৪). ৱেস্ত বেঙ্গল (৬১) অসিদগী ওইখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1655483
ইং ২০২৪গী মার্চ লোইশিল্লকপা ফাওবগী মনুংদা জনঔশধি কেন্দ্রগী মশিং ১০৫০০ য়ৌহন্নবা সরকারনা পান্দম থমখ্রে
কেন্দ্রগী কেমিকেলস অমসুং ফর্তিলাইজর মন্ত্রী শ্রী দি.ভি. গৌদানা মরু ওইনা লায়রবা মীওইশিংগী ওইনা মীয়াম খুদিংদা হিদাক-লাংথকশিংবু অহোঙবা মমলদা ফংহন্নবা হায়দুনা ভারত সরকারনা মার্চ ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা প্রধান মন্ত্রী ভারতিয় জনঔশধি কেন্দ্র (পি.এম.বি.জে.কে.)গী মশিং অসি ১০৫০০ য়ৌহন্নবা পান্দম থম্লে হায়খি। পি.এম.বি.জে.কে. অসি হীরম অসিগী মতাংদা থবক পায়খৎপগী এজেন্সী ওইরিবা প্রধান মন্ত্রী ভারতিয় জনঔশধি পরিয়োজনা পি.এম.বি.জে.পি.)না ফার্মাস্যুতিকেলস বিভাগ (এম./ও. সি. অমসুং এফ.)কী মখাদা লৈবা ব্যুরো ওফ ফার্মা পি.এস.য়ু. ওফ ইন্দিয়ানা শেমগৎপনি। মসিগী থৌওং অসিগী মতুং ইন্না লৈবাক অসিগী জিলা খুদিংদা জনঔশধি কেন্দ্রশিং লৈগনি। মসিনা লৈবাক্কী কাচিন কোয়াগী মফম খুদিংদা লৈবা মীওইশিংদা হিদাক কয়া অহোঙবা মমলদা ফংহনগনি। সেপ্তেম্বর ১৫, ২০২০ ফাওবদা লৈবাক অসিগী অপুনবা দুকান মশিং অসি ৬৬০৩দা হেনগৎখ্রবনি। ইং ২০২০-২১দগী ২০২৪-২৫ ফাওবগী মতমগী ওইনা অয়াবা পীরবা লুপা করোর ৪৯০গী শেনফম লৈরদুনা পি.এম.বি.জে.পি.না মগুন লৈবা হিদাকশিংগী মমলশিংবু য়াম্না তাথহন্দুনা লৈবাক অসিগী মীয়ামশিংদা, মরু ওইনা লায়রবশিংদা হিদাক কয়া ফংহল্লি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1655545
তসেংবা মমলদা তঙাই ফদবা মেদিকেলগী খুৎলাইশিং ফংহন্নবা হায়দুনা এন.পি.পি.এ.না খু ইমপ্লান্ত তৌবগী সিলিং প্রাইস অসি সেপ্তেম্বর ১৪, ২০২১ ফাওবা শাংদোকখ্রে
তসেংবা মমলদা তঙাই ফদবা মেদিকেলগী খুৎলাইশিং ফংহন্নবা হায়দুনা কেমিকেলস অমসুং ফর্তিলাইজর মন্ত্রালয়গী ফার্মাস্যুতিকেলস বিভাগকী মখাদা লৈবা হিদাক্কী মমল লেপ্পগী থৌওং পায়খৎলিবা নেস্নেল ফার্মাস্যুতিকেলস প্রাইসিং ওথোরিতী (এন.পি.পি.এ.)না খু ইমপ্লান্ত তৌবগী সিলিং প্রাইস অসি চহি অমগা হেন্না সেপ্তেম্বর ১৪, ২০২১ ফাওবা শাংদোকখ্রে। মসিগী থৌওং অসিনা লৈবাক অসিগী অচম্বা মীওইশিংগী লুপা করোর ১৫০০মুক তুংশিলহনবা ঙম্লগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1655460
কোবিদ-১৯গী মনুংদা পেন্সন লৌরিবশিংগী য়াইফনবা খোংথাংশিং
কেন্দ্রগী অৱাং নোংপোক লমদম চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয় (দোনর), এম.ও.এস. পি.এম.ও., পার্সনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস, পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জী অমসুং স্পেসকী রাজ্যগী মন্ত্রী দা. জিতেন্দ্র সিংহনা রাজ্য সভাদা ঙসি অইবা পাউখুম ওইনা কোবিদ-১৯গী মনুংদা পেন্সন লৌরিবশিংগীদমক খোংথাং কয়া লৌখৎখ্রে হায়না হায়খ্রে। পেন্সন অমসুং পেন্সনর্স ৱেলফিয়র বিভাগনা তম্বা ঙমদবা কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা লোকদাউন থমজিনখিবদগী হৌনা পেন্সন ফংলিবশিংগী পেন্সন অমসুং রিতায়র্মেন্ত বেনিফিৎশিং মতম চানা পীনবা অমসুং মখোয়বু হকচাং ফনা থম্নবা অমসুং কোবিদ-১৯ লাইচৎকী মতাংদা মুন্না খঙনবা খোংথাং কয়া লৌখৎখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1655667
লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা অঙ্গনৱাদিশিংদা কোবিদ-১৯ লায়চৎকী চৈথেং
দিজাস্তর মেনেজমেন্ত এক্ত ২০০৫কী মখাদা হোম পুবা মন্ত্রালয়না থোকপা য়াথেংশিংগী মতুং ইন্না, লৈবাক অসিদা লৈরিবা অঙ্গনৱাদি সেন্তর পুম্নমক কোবিদ-১৯না পীবা চৈথেং অসি হন্থহন্নবা থোং লোনহনখি। ২০২০গী জুলাই থাদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং লোয়ননা পাঙথোকখিবা খন্ন-নৈনবা অদুদা অয়াম্বা রাজ্যশিংনা কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অসিগী মশিং হেনগৎলকপা অসিদা অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিং হাংবদা খুদোংচাবা অদু ফোঙদোকখি।অদুম ওইনমক, অঙ্গনৱাদি বেনিফিসরীশিংদা মচি ওইবা চীঞ্জাকশিং লেপ্তনা ফংহন্নবা অঙ্গনৱাদি ৱার্করশিং অমসুং হেল্পরশিংনা বেনিফিসরীশিংগী ময়ুমদা মচি ওইবা চান্নবা চীঞ্জাকশিং য়েন্থোকখ্রে।মখা তানা, মন্ত্রালয় অসিনা বেনিফিসরীশিংগী ময়ুমদা নুমিৎ ১৫গী মনুংদা অমুরক অঙ্গনৱাদি ৱার্করশিংনা চানবা চীঞ্জাকশিং অমসুং মচি ওইবা চীঞ্জাক য়েন্থোকহন্নবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা মথৌ তাবা পাউতাকশিং পীখ্রে। মসিগী মথক্তা অঙ্গনৱাদি ৱার্করশিং অমসুং অঙ্গনৱাদি হেল্পরশিংনা কম্ম্যুনিতী সর্ভিলেন্স, এৱ্যেরনেস পীবা নত্রগা মতম মতমগী মতুং ইন্না মখোয়দা পীবা থবকশিংদা লোকেল এদমিনিস্ত্রেসনগী মতেং পাংলি। মসিগী ই-পাউ অসি ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবেলপমেন্তগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী স্ম্রীতি জুবিন ইরানিনা রাজ্য সভাদা ঙসি অইবা পাউখুম ওইনা পীখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1655608
এজুকেসন মন্ত্রালয়না কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা মহৈলোইশঙ কাদুনা মহৈ তম্লিবা অঙাংশিংদা লাইরিক তম্বীনবা তোঙান-তোঙানবা খোংথাংশিং লৌখৎখ্রে
কোবিদ-১৯ লাইচৎকী মনুংদা এজুকেসন মন্ত্রালয়না রাজ্য অমসুং য়ূ.তি.শিংগা তাংকক কয়াদা তান্নদুনা কোবিদ-১৯ মনুংদা মহৈরোইশিংনা মহৈ তম্বা লেপ্তনবা খোংথাং কয়া লৌখৎখি। পি.এম. ই.বিদ্যা কৌবা খোংথাং অমা দিজিতেল/ওনলাইন/ওন-এয়র এজুকেসনগা মরী লৈনবশিং পুনশিন্দুনা মহৈ তম্বদা মলতি মোদ অমা পাঙথোকপা য়ানবগীদমক লৌখৎখি। দিকশা হায়বসি রাজ্য অমসুং সেন্ত্রেল সরকারদা গ্রেদ ১দগী ১২ ফাওবদা লৈবা স্কুল এজুকেসনগী প্লেৎফোর্ম অমনি। মসি স্কুল এজুকেসনগী 'ৱান নেসন; ৱান দিজিতেল প্লেৎফোর্ম' অমনি। 'মনোদর্পন'দা কোবিদ অমসুং মতুংদা মহৈরোই, ওজা অমসুং ইমুং মনুংশিংদা মেন্তেল হেল্থ অমসুং ইমোসনেল ৱেলবিইংগী সাইকোসোসিএলগী মতেং পীনবগীদমক তোঙান-তোঙানবা মখলগী থবক থৌরমশিং পীরি। পাউদম অসি হ্যুমেন রিসোর্স দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়গী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী রমেশ পোখ্রিয়াল 'নিশাঙ্ক'না রাজ্য সভাদা ঙসি অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1655697
কোবিদ লায়চৎ মনুংদা ত্রাইবেল মীয়ামবু মতেং পাংনবা সরকারনা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিং
ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়না (এম.ও.তি.এ.)না কোবিদ-১৯ লায়চৎ মতুংদা শেন্মীৎলোনগী ফীভম ফগৎহন্নবা থৌরাংশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা/থবক্তা ওন্থোক্নবা রোদমেপ শেম্নবা অমসুং মথৌ তাবা খোঙথাংশিং লৌখৎনবা ওফিসরশিংগী তিম অমা শেমখ্রে। কোরোনা ভাইরস লায়চৎ অসিনা মরম ওইদুনা লৈবাক অসিদা তাংনা থোকপা অমসুং য়াম্না অৱাবা ফীভম অসি য়েংলগা ত্রাইবেল গেদররশিংদা মথৌ তারিবা মতেং ফংহন্নবা এম.ও.তি.এ.না মাইনর ফোরেস্ত প্রদ্যুস (এম.এফ.পি.)গী মিনিমম সপ্পোর্ত প্রাইস (এম.এস.পি.) শেমদোকখ্রে। এম.এফ.পি. প্রোক্যুর্মেন্ত তৌবগী খুত্থাংদা ত্রাইবেলশিংদা ইনকম লাক্নবা থবক থৌরমশিংদা থৌনা হাপ্পা ওইনা এম.এফ.পি.গী শেমদোক্লবা এম.এস.পি.গী গাইদলাইনশিং মে ১, ২০২০দা থোকখি, মসিনা এম.এফ.পি.শিংগী এম.এস.পি.গী মমলশিং হেনগৎহনখি অমসুং ত্রাইবেল গেদররশিংদা ইনকম হেন্না ফংহনবদা মতেং পাংখ্রে। মসিগী মথক্তা মে ২৬, ২০২০দা এম.এস.পি.গী মখাদা এম.এফ.পি.গী লিস্ত অসিদা অনৌবা পোৎলম ২৩ হাপচিন্দুনা স্কিম অসিগী মখাদা লৈবা এম.এফ.পি.শিং অসিগী অপুনবা মশিং অসি ৭৩ শুখ্রে। হায়রিবা পোৎলমশিং অসিদা ত্রাইবেল গেদররশিংনা খোমজিনবা লৌউ-শিংউ অমসুং হোর্তিকলচরগী প্রদ্যুসশিং য়াওরি। ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী কোবিদ রেস্পোন্স তিমনা সেদ্যুল্দ ত্রাইবকী হিনবগী পাম্বৈ অমসুং হকশেলগী ওইনা কোবিদ-১৯ পেন্দেমিক রেস্পোন্স প্লান অমা শেমখী। হায়রিবা অসি ত্রাইবেল এফিয়র্সকী সেক্রেতরীনা অয়াবা পীখ্রে অমসুং মথৌ তাবা খোঙথাংশিং লৌখৎনবা তোঙান তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংগী মরক্তা হান্না খঙহনখ্রে। রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা রাজ্যগী তি.এস.গী ফন্দশিং শীজিন্ননবা খঙহনবগা লোয়ননা মন্ত্রালয় অসিগী তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংগী মখাদা ৱফমশিং অসিগী পুম্নমক য়াওরবা প্রপোজল অমা পীশিনখ্রে। মসিগী ই-পাউ অসি ঙসি রাজ্য সভাদা ত্রাইবেল এফিয়র্সকী রাজ্যী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রীমতি রেনুকা সিংহ সরুতানা অইবা পাউখুম ওইনা পীখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1655632
লোকদাউন মনুংদা মহৈরোইশিংদা চানা থক্নবা পীবা
লাইচৎ অসিনা মরম ওইরগা মহৈলোইশঙশিং থোং লোনবনা মহৈ তম্লিবা অঙাংশিংদা চেং-চাক, হৱাই, থাওনচিংবা (চাক-য়েনশাং থোংবদা চংবা মমলগা মান্ননা) ফুদ সেকুরিতী এলাৱেন্স(এফ.সি.আই.) পীনবা রাজ্যগী সরকার অমসুং য়ু.তি. লৈঙাক শাশনদা খঙহনখ্রে৷ হায়রিবা ৱারেপ অসি লৈরিবা ফিভম অসিগী মতুং ইন্না মশা মশাগী রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংনা লেপখিবনি৷ কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা ওইহল্লিবা ফিভম অসি য়েংলগা তঙাই ফদনা লৌখৎতবা য়াদ্রবা থৌরাং লৌখৎন্নবগীদমক রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা খঙহনখ্রে৷ হায়রিবা ৱারোল অসি ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিভেলপমেন্তকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রীমতি সম্রিতি জুবিন ইরানিনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা চেরোল অমদা পীশিনখি৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1655617
লোকদাউন মনুংদা নুপীবু ওৎ নৈবা
এপ্রিল ২০২০দগী জুন ২০২০ ফাওবগী ওইনা নেসনেল লিগেল সর্ভিসেস ওথোরিতী (এন.এ.এল.এস.এ.)দগী ফংবা পাউগী মতুং ইন্না, দোমেস্তিক ভাইওলেন্স কেস ২৮৭৮তা লিগেল এদ অমসুং তেংবাং পীখ্রে অমদি প্রোতেক্সন ওফ ৱুমেন ফ্রোম দোমেস্তিক ভাইওলেন্স এক্ত, ২০০৫ (পি.দব্লিউ.দি.ভি.এ.)গী মখাদা কেস ৪৫২দা পিতিসন ফাইল তৌখ্রে‍। কেস ৬৯৪ পাউতাক পীদুনা/ৱাতেমদুনা লোইশিনখ্রে‍। মন্ত্রালয়না ২৫.০৩.২০২০দা থোকখিবা পাউতাক ৱারোলদা লৈবাক শিনবা থুংবা লোকদাউন মনুংসিদা ঙাকশেলগা মরী লৈনবা হীরমশিংদা নুপীশিংদা ঙাক্লৌ পীরিবা মখোয়গী ৱন স্তোপ সেন্তর স্কিমগী মখাদা লৈবা ৱন স্তোপ সেন্তরশিং (ও.এস.সি.শিং) অমসুং য়ুনিভর্সেলাইজেসন ওফ ৱুমেন হেল্পলাইন স্কিমগী (তোল ফ্রী তেলিফোনিক সোর্ত কোদ ১৮১গী খুত্থাঙদা) মখাদা লৈবা ৱুমেন হেল্পলাইনশিং (দব্লিউ.ঐচ.এল.) মথৌ তৌদুনা লৈননবা ৱাফম থমখি‍। হায়রিবা পাউতাক ৱারোল অদুদা, প্রোতেক্সন ওফ ৱুমেন ফ্রোম দোমেস্তিক ভাইওলেন্স এক্ত, ২০০৫গী মখাদা লৈবা প্রোতেক্সন ওফিসরশিং অমসুং দৌরী প্রোহিবিসন এক্ত, ১৯৬১গী মখাদা লৈবা ‘দৌরী প্রোহিবিসন ওফিসরশিং’দা লোকদাউন মনুংদা ওৎপী নৈবিবনা শোকহল্লবা নুপীশিংদা ঙাকথোকপা অমদি শৌগৎপিবগা মরী লৈনবা সর্ভিসশিং মখা তানা পীননবা পাউতাক পীখি‍। ৱাফম অসি ৱুমেন এন্দ চাইল্দ দেভেলপমেন্তগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রীমতি স্মৃতি জুবিন ইরানিনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1655619
কোবিদ-১৯ লাইচৎ মরক্তা এভিএসন ইন্দস্ত্রি অমুক হিঙ্গৎনবা পায়খৎলিবা থবকশিং
কোবিদ লাইচৎনা এভিএসন সেক্তরদা পীরিবা চৈথেং হন্থহন্নবা থবক খুদিংমক পায়খৎলে। কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা, লৈবাক মনুংগী এয়র সর্বিস য়াম্না চেকশিন্না অমুক হন্না থবক হৌরে। অহানবদা ২০২০গী কালেনগী মতমগী শরুক অহুম থোকপগী শরুক অমা(চাদা ৩৩)খক থবক তৌবা য়াহনখি, মতুং তারকপদা ২০২০গী জুন ২৬দা চাদা ৪৫ হেনগৎলে অমসুং ২০২০গী সেপ্তেম্বরদা চাদা ৬০ হেনগৎলে। মথক্কী অথিংবশিং অসি লৈতনা রিজনেল কন্নেক্তিবিতি স্কিম -উরান ফ্লাইতশিং পাইবা তৌবা য়ারে। অফগানিস্থান, বাহরেন, কানাদা, ফ্রান্স, জর্মনি, ক্বাতর, মালদিবস, য়ু.এ.ই, য়ু.কে অমসুং য়ু.এস.এ য়াওনা লৈবাকশিংগা লোয়ন্না এয়র-বব্বলশিং নৎত্রগা এয়র-লিঙ্কশিং লৈরে। মসি কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা মালেমগী ফ্লাইতশিং থবক লেপ্লিবা মতম অসিদা অমুক হন্না মালেমগী পেসেঞ্জর সর্বিস অমুক হৌনবা মতম খরগী ওইনা পায়খৎপা থৌরাংনি। দরকার ওইরকপা মতমদা মথৌ পাংথোক্নবা মরুওইবা এয়রপোর্তশিংদা লৈরিবা কার্গো তর্মিনেলশিংদা মতিক চাবা চেকশিন-থৌরাং পায়খৎলে। ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা সিবিল এভিএসনগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত-চার্জ) শ্রী হারদিপ সিংহ পুরিনা ফোঙদোকখিবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1655672
বন্দে ভারত মিসনগী মখাদা মীরমদগী য়ুমদা পুরকখিবা ভারত মচাশিংগী অকুপ্পা ৱারোল
বন্দে ভারত মিসন অসিদা ভারতকী অমসুং মীরমগী ওপরেতরশিংগা লোয়ননা চার্তরদ ফ্লাইৎ য়াওনা ভারত মচাশিংবু য়ুমদা পুরক্নবা অখন্ননা পায়খিবা ফ্লাইৎশিং য়াওরি। এক্সতর্নেল এফিয়র্স (এম.ই.এ.) মন্ত্রালয়না ৩১/৮/২০২০ ফাওবগী মনুংদা পীরকখিবা পাউগী মতুং ইন্না ভারত মচাশিং ময়ুমদা পুরক্নবা অপুনবা ফ্লাইৎ ৫৮১৭ (লৈবাক অসিদা পায়রকখিবা) পায়রকখি। য়ুমদা হল্লকখিবা মীওইশিংনা লাকখিবা তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংগা লোয়ননা মখোয়গী রাজ্যশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং এনেক্সর-এ.দা য়াওরি। মসিগী ই-পাউ অসি রাজ্য (আই./সি.), সিবিল এবিএসন মন্ত্রী শ্রী হরদীপ সিংহ পুরিনা অইবা পাউখুম ওইনা ঙসি রাজ্য সভাদা পীখিবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1655209
কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা শান্নরোইশিং অমসুং কোচশিংগী সরকারনা চেকশিন-থৌরাংশিং লৌখৎলে
স্পোর্তস ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া (সাই)না শান্নরোইশিং অমসুং কোচশিং মতেং পাংবদা শেন-থুম ককথবা অমতা লৈতে। মখা তানা মখোয়গী ত্রেনিং পাংথোক্নবা লোকদাউন মনুংদা শান্নরোইশিংদা খুদোংচাবশিং পীরি। ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা য়ুথ এফিয়ার্স অমসুং স্পোর্তসকী রাজ্য মন্ত্রী(ইন-চার্জ) শ্রী কিরেন রিজিজুনা থমখিবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1655642
কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা গৱাদা পাংথোক্কদবা ৩৬সুবা নেস্নেল গেমস য়ৈথোক্লে
কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা ২০২০গী ওক্তোবর ২০দগী ২০২০গী নবেম্বর ৪ ফাওবা গৱাদা পাংথোক্কদবা ৩৬সুবা নেস্নেল গেমস য়ৈথোক্লে। ৩৬সুবা নেস্নেল গেমসকীদমক শান্নবগী মচাক-মথুমশিং শেমগৎনবা লুপা করোর ৯৭.৮০গী কেন্দ্রগী মতেং গৱা সরকারদা পীখ্রে। ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা য়ুথ এফেয়ার্স অমসুং স্পোর্তসকী রাজ্য মন্ত্রী (ইন-চার্জ) শ্রী কিরেন রিজিজুনা থমখিবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=16556423
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• চানদিগর: য়ু.তি. চান্দিগরগী এদমিনিস্ত্রেতরনা চান্দিগরদা লৈরিবা হেন্না খুদোংথিনিংঙাই ওইরবা অহল ওইরবা প্রজাশিংনা গাইদলাইনশিং অয়াম্বা ঙাক্না চত্তুনা অমসুং য়ুমদা লৈখিবদা অপেনবা ফোংদোকখি। মহাক্না মফম অদুদা লেরিবা মীপুম খুদিংমক্তা মশানা অথিংবা থমদুনা অমসুং য়াম্না মরু ওইবা নত্রবদি থোরক্তনবা আপীল তৌখি। এদমিনিস্ত্রেতরনা হায়খি মদুদি লৌগদবা থৌদাংঅসি হৌজিক্তি মফম অসিদা লৈরিবশিংনা কোবিদকী প্রোতোকোলশিং অসি চেকশিন্না ঙাক্না চত্তুনা মশানা মশাবু তেক্ত-কাইদনা লৈবদুনি। মহাক্না হাইজেনিক ওইবা প্রক্তিসশিং অমসুং মাস্ক উপ্পগী মতাংদা প্রজাশিংদা খঙহন্নবগীদমক্তা আই.ই.সি. এক্তিভিতীশিং খরা হেন্না পাংথোক্নবগীদমক্তা খঙহল্লকখ্রে।
পঞ্জাব: সরকারগী মেদিকেল কোলেজশিং অমসুং হোসপিতালশিংদা ওক্সিজেনগী সপ্লাই হেনগৎহন্নবা, পঞ্জাব মেদিকেল এজুকেশন অমসুং রিসর্চ মন্ত্রীনা সপ্লাই চেন কনখৎহন্নবা অমসুং মতম চুপ্পদা সীলিন্দর ২০০গী ইনভেন্তরী লৈহন্নবা রাজ্য অসিগী সরকারগী মেদিকেল কোলেজ অহুমগী প্রিন্সিপালশিংদা খঙহনখ্রে। মহাক্না হোসপিতালশিংদা গ্যাসকী সপ্লাইদা অপনবা লৈহন্দনবা তেলিফোন্দা ওকসিজেন সপ্লায়রশিংদা খঙহল্লকখ্রে।
হিমাচল প্রদেশ: রাজ্য সরকারনা কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়না অখন্ননা পীখিবা নোর্মশিং অমসুং স্তেন্দার্দ ওপরেতিং প্রোসিজর (এস.ও.পি.শিং) নীথিনা ঙাক্না চত্তুনা ২০২০গী সেপ্তেম্বর ১৫দগী রাজ্য অসিদা বারশিং হাংদোকপগী অয়াবা পীখ্রে। ওর্দর অসিগী মতুং ইন্না সোসিয়েল দিস্তেন্সিং তৌদনা লিকর অমত্তা য়োল্লোদবনি অমসুং মখৌয়না সেনিতাইজরশিং থমগদবনি অমসুং থর্মল স্কেন্নিংগী খুদোংচাবা লৈহনগদবনি। আই.এল.আই. সীম্তমশিং মোনিতর তৌনবা স্তাফ পুম্নমক্কী হেল্থ চেকঅপশিং চাং নাইনা তৌবদা নত্তনা এন্ত্রী পোইন্তশিংদা হেন্দ ৱাশ অমসুং সেনিতাইজর থমগদবনি।
অরুনাচল প্রদেশ: অরুনাচল প্রদেশতা কোবিদ-১৯গীদমক্তা মীওই ২২১ পোজিতিব ওইবা থেংনখি অমসুং মীওই ১২৯ দিসচার্জ তৌখ্রে। ১৮৯২ এক্তিব ওইরি অমসুং ১৩ শিখিবগা লোইননা ৪৭৮৭ দিসচার্জ তৌখ্রে।
অসাম: অসামদা ঙরাং কোবিদ-১০গীদমক্তা মীওই ২৩৯৪ অমুক পোজিতিব ওইবা থেংনখি অমসুং মীওই ২৪৬৪ দিসচার্জ তৌখ্রে, এক্তিব ২৯০৯১ অমসুং দিসচার্জ তৌখিবা পেসেন্তশিংগী অপুনবা মশিং ১১৯৩৬৪। অপুনবা কেস ১৪৮৯৬৮ অমসুং ৫১১ শিখ্রে।
মনিপুর: মনিপুরদা কোবিদ-১৯গীদমক্তা মীওই ১১০ পোজিতিব ওইবা থেংনখি অমসুং ফগৎলকপগী চাং চাদা ৭৮ ওইবগা লোইননা ১০৩ ফগৎখ্রে।
নাগালেন্দ: নাগালেন্দদা, ঙসি অনৌবা পোজিতিব কেস ৪৩ থেংনখি অমসুং ১১১ ফগৎখি। দিস্ত্রিক্ত হোসপিতাল দিমাপুরদা সেপ্তেম্বর ২১দগী নন-কোবিদ সার্বিসশিং মথৌ তৌবা হৌরগনি।
মহারাস্ত্র: রাজ্যগী হকশেল দিপার্তমেন্তনা থাদোকখিবা বুলেতিনগী মতুং ইন্না য়ুমশকৈশা নুমিত্তা নোংমদা অনৌবা কেস ২৩,৩৬৫ হেনগৎলকখিবগা লোইননা মহারাস্ত্রগী কোবিদ-১৯গী মশিং অসি লাখ ১১.২১ হেনগৎলকখ্রে। নোংমখক্তদা ৪৭৪ শিখিবগা লোইননা রাজ্য অসিদা শিখিবশিংগী অপুনবা মশিং ৩০,৮৮৩। মরক অসিদা রাজ্যগী হকশেল মন্ত্রী, রাজেশ তোপেনা হায়খি কোবিদ-১৯ কেসশিং হেনগৎলক্লিবা অসি লৌখৎখিবা অনলোকিং তৌবগী থৌওং অসিগী মওং অমসুং মীয়াম্নসু চৎখদবা নোর্মশিং ঙাক্না চত্তবনা মরম ওইরগা থোকখিবনি। মসিগা মরী লৈনবা থৌওং অমদা, পুনে মুনিসিপাল কোর্পোরেশন (পি.এম.সি.)না দুকানশিং অমসুং মারকেতশিংদা মখোয়গী প্রেমাইসেসতা কোবিদ ইনফেক্সনগী মায়োক্তা ঙাকথোক্নবগী পাম্বৈশিং লৌখত্তবা কমর্সিয়েল এস্তাব্লিশমেন্তশিং ক্রেক দাউন তৌনবা হোৎনবা ওইনা মেম্বর অহুমগী স্ক্বাদ অমা থানবা ৱারেপ লৌখ্রে।
গুজরাত: গুজরাত সরকারনা লনাইগী লেবোরেতরীশিংদা কোবিদ-১৯গীদমক্তা আ.র.তি.-পি.সি.আর. তেস্ত তৌবগী মমল হন্থহনখ্রে। লনাইগী হোসপিতালশিংদা আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্ত তৌবদা হৌজিক লৌরিবা লুপা ২,৫০০গী মহুত্তা হৌজিক্তি লুপা ১,৫০০ ওইনা লৌরগনি। করিগুম্বা সেমপল অদু য়ুমদগী লৌবা ওইরবদি লুপা ২,০০০ লৌগনি। গুজরাতনা হৌখিবা পুং ২৪গি মনুংদা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ১,৩৬৪ থেংনখি। রাজ্য অসিদা অপুনবা কেসশিংগী মশিং অদু লাখ ১.১৭ হেনখ্রে, অদুগা এক্তিব কেসশিংগী মশিং অসি ১৬,২৯৪নি।
ছত্তিসগর: য়ুমশকৈশা নুমিত্তা অনৌবা পোজিতিব কেস ৩১৮৯ থেংনখি, মসিনা রাজ্যগী কোবিদ-১৯গী মশিং অসি ৭৩,৯৬৬ য়ৌহনখ্রে , অদুগা হৌজিক ছত্তিসগরদা এক্তিব কেস ৩৭,৯৬৬ লৈরি। হোসপিতাল কয়া অমদগী ফদুনা পেসেন্ত ৬৮৯ দিসচার্জ তৌখিবগা লোইননা ফগৎলকখিবশিংগী অপুনবা মশিং অসি ৩০,৬১১ শুখ্রে।
কেরলা: রাজ্য সরকারনা করিগূম্বা অসীম্তমেতিক ওইরবদি কোবিদ-১৯ লৈরবা মাইগ্রেন্ত লেবররশিংনা থবক তৌবাগী অয়াবা পীরিবা নোতিফিকেশন অদু শেমদোক্নবা ৱারেপ লৌখ্রে। অসীম্তমেতিক মাইগ্রেন্ত লেবররশিংনা তোঙান্না মার্ক তৌরবা জোনশিংদা থবক তৌবা য়াবগী অয়াবা পীখিবা ওর্দর অদুনা মরম ওইরগা খোংথাং অসিবু দোক্তরশিংগী সেক্সন অমনা য়ানিংদবা ফোংদোকখিবদগী চয়েৎনবা লৈখি। মরক অসিদা মঙারকশুবা ওইনা ঙসি মন্ত্রী কে.তি. জলীলগী রেজিগ্নেশন দিমান্দ তৌরদুনা পোলিতিকেল আউৎফিত কয়া অমনা প্রোতেস্ত তৌরকপদগী রাজ্য শিনবা থুংনা কোবিদ প্রোতোকোলশিং খোংগাওনখি। মফম কয়া অমদা প্রোতেস্ত তৌরিবশিং অদুবু তানখাইনবগীদমক্তা পুলিসনা লাথিচার্জ তৌখি অমসুং ৱাতর কেননশিং শিজিন্নখি। কেরলাদা ঙরাং কোবিদ কেস ৩,৮৩০ থেংনদুনা নোংমদা খ্বাইদগী ৱাংবা ওইখি। হৌজিক্কী ওইনা পেসেন্ত ৩২,৭০৯ লাইয়েংদুনা লৈরি অমসুং রাজ্য শিনবা থুংনা মীওই পুন্না ২,১১,০৩৭ ওবজার্ভেশন তৌদুনা থম্লি। শিবগী মশীং অসি হৌজিক্তি ৪৮০ শুখ্রে।
তামিল নাদু: হাই কোর্তনা ই-পাস সীস্তেমগী মায়োক্তা পি.আই.এল. প্লীগী মতাংদা রাজ্যদা নোতিস অমা থোকখ্রে মরমদি কেন্দ্রগী গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না রাজ্যশিংনা চৎথোক-চৎশিন তৌবদা অথিংবা থম্লোইদবনি হায়রদুনা। তামিল নাদুগী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল দিপার্তমেন্তনা শেমখিবা মনুংগী রিপোর্তকী শরুক অমদি মীয়ামদা ফংহল্লিবা রাজ্যগী কোবিদ-১৯ দেতা অমসুং রিপোর্ত্তা য়াওরিবা অদুদা খেৎনবশিং উবা ফংঙি হায়না মীদিয়ানা পাউদমখি; রাজ্যগী হকশেলগী সেক্রেতরী, জে. রাধাকৃষ্ণননা মরম ওইরগা দুপ্লিকেত এন্ত্রীশিং অসি লৈখিবনি। রাজ্য অসিনা ঙরাং অনৌবা কেস ৫,৬৫২ থেংনখি অমসুং ৫৭ শিখিবগী পাউ লৈখি। কেসকী মশিং ৫,১৯,৮৬০ য়ৌখ্রে; মীওই ৫,৭৬৮ দিসচার্জ তৌখ্রে; চেন্নাইদা অনৌবা এনফেক্সন ৯৮৩ থেংনখি।
কর্নাতকা: মুখ্য মন্ত্রী, বি.এস. য়েদিয়ুরাপ্পানা হায়খি রাজ্য সরকার অসিনা হন্দক্কী চহি অসিদা রাজ্য অমসুং কেন্দ্র সরকারগী প্রোগ্রামশিংগী মখাদা এগ্রিকলচরেল অমসুং নন-কলচরেল এক্তিভিতীশিংগীদমক্তা লুপা করোর ৩৯,৩০০গী শেলগী মতেং পীরগনি। বি.বি.এম.পি.না লনাইগী হোসপিতাল ৩৬তা সরকারগী ওর্দরগী মতুং ইন্না ফমুংশিং অদুগী ৫০% পীখিদবগী নোতিস থোকখ্রে।
অন্ধ্র প্রদেশ: রাজ্যগী দিপার্তমেন্ত ওফ এজুকেশন্না কোবিদ-১৯গী মরক অসিদা কেন্দ্র সরকারনা থোকখিবা অনলোক ৪.০গী দাইরেক্তিবশিং ঙাক্না চত্তুনা স্কুলশিং হাংদোকপগী মতাংদা গাইদলাইনশিং থোকখ্রে। মসিগী মতুং ইন্না সরকারগী মরী লৈনবা দিপার্তমেন্তশিংনা সেপ্তেম্বর ২১দগী মখোয়গী এরিয়াদা স্কুলশিং হাংদোক্নবা মিৎয়েং থম্লি। ‘কন্তেনমেন্ত জোনশিংগী মপান্দা লৈবা পব্লিক, প্রাইভেত অমসুং এদেদ এজুকেশনেল ইন্সতিত্যুশনশিং খক্তমক হাংগনি। ওনলাইন তীচিং, তেলি-কাউন্সেলিং, এজুকেশন, অসিনচিংবশিং অসিগীদমক্তা চাউরাক্না ওজাশিংগী চাদা ৫০ খক্তমক শরুক য়াবা য়াগনি। য়ুমশকৈশা নুমিত্তা মী্ই ১৮ ভাইরস অসি কন্ত্রেক্ত তৌখিবগা লোইননা স্তেত এসেম্বলীদা হৌজিক ফাওবদা পুন্না এমপ্লোয়ী ১৫৭ কোরোনা পোজিতিব ওইবগী কনফর্ম তৌখি।
তেলঙ্গানা: রাজ্য অসিদা হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ২১৫৯ থেংনখি, ২১০৮ ফগৎখি অমসুং ০৯ শিখি; কেস ২১৫৯গী মনুংদা কেস ৩১৮তি জি.ঐচ.এম.সি.দগীনি। অপুনবা কেসশিং: ১,৬৫,০০৩: এক্তিব কেসশিং: ৩০,৪৪৩; শিখিবশিং: ১০০৫; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ১,৩৩,৫৫৫। তেলঙ্গানা স্তেত লেজিসলেতিব কাউন্সিলগী মন্সুন সেশন অমসুং এসেম্বলী অদুকোবিদ-১৯ শন্দোরক্লিবা অসিগী মরক্সিদা এম.এল.সি.শিং, এম.এল.এ.শিং, লেজিসলেচর স্তাফ অমসুং পুলিস পার্সোনেল অশোই-অঙাম য়াওদনবা য়ুমশকৈশা নুমিত্তগী মতম কক্তনা য়ৈথোকখ্রে।

PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
17 SEP 2020 6:29PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
India records more than 82,000 Recoveries for two days in a row, Total Recoveries cross 40 lakhs, Recovered Cases exceed Active Cases by more more than 30 lakhs
India has been registering very high recoveries for two consecutive days. More than 82,000 COVID patients have been cured and discharged in the past two days. 82,961 active cases were found free of COVID in the last 24 hours. Spurred by this number of very high recoveries, the national Recovery Rate continues to follow its rising curve. It stands at 78.64% today. More than 40 lakh (40,25,079) patients have recovered so far. Recovered cases have exceeded Active Cases today by more than 30 lakhs (30,15,103) today, and are four times the latter. These high levels of recovery have resulted in a 100% increase in the number of recovered cases in the past 30 days. Maharashtra (17,559) contributed more than one-fifth of the new recoveries (21.22%) while the States of Andhra Pradesh (10,845), Karnataka (6580), Uttar Pradesh (6476) and Tamil Nadu (5768) contributed 35.87% of the new recoveries. These States together account for 57.1% of total new recoveries. The total number of active cases in the country has crossed 10 lakhs (10,09,976) as on date. Close to half (48.45%) of the Active Cases are concentrated in 3 States; Maharashtra, Karnataka and Andhra Pradesh. Together with the States of Uttar Pradesh and Tamil Nadu, these 5 states contribute nearly 60% of the total active cases. 1132 case fatalities have been reported in the past 24 hours. With 474 new cases of mortality in, Maharashtra accounted for more than 40% of the new deaths. The following four States of Uttar Pradesh (86), Punjab (78), Andhra Pradesh (64), West Bengal (61) contributed 25.5% of the fatalities in the last 24 hours.
For details:
Govt. has set a target to increase the number of Janaushadhi Kendras to 10500 by the end of March 2024
Union Minister for Chemicals & Fertilizers Shri D V SadanandaGowda has said that with a vision to provide quality medicines at affordable rates for the common men especially the poor, Govt. of India has set a target to increase the number of Pradhan Mantri BhartiyaJanaushadhi Kendras (PMBJK) to 10500 by the end of March 2024. The PMBJKs are being set up by Bureau of Pharma PSUs of India under Deptt of Pharmaceuticals (M/o C& F). With this, all the districts in the country will have Janaushadhi kendras. This will ensure easy reach of affordable medicines to the people in every nook and corner of the country. As on 15 September 2020 the number of stores in the country has increased to 6603. With approved budget of Rs. 490 crore for the period 2020-21 to 2024- 25, PMBJP Scheme has drastically brought down the prices of quality medicines and making them available to a large section of population, especially the poor.
For details:
To guarantee accessibility of necessary medical devices at genuine cost NPPA extends ceiling prices of Knee Implants till 14th September 2021
To ensure accessibility of necessary medical devices to the common man at genuine cost ,drug price regulator, National Pharmaceutical Pricing Authority (NPPA) under the Department of Pharmaceuticals ,Ministry of Chemicals & Fertilizers has extended ceiling prices of Knee Implants for another one year, i.e. till 14thSeptember 2021.This will enable to save 1500 crore Rupees of the common men
For details:
Measures for welfare of Pensioners during COVID-19
Union Minister of State (Independent Charge), Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, DrJitendra Singh said in a written reply in RajyaSabha today that several measures have been taken for the benefit of pensioners during COVID-19.The Department of Pension & Pensioners’ Welfare, ever since the lockdown due to unprecedented COVID-19 pandemic, has been taking various initiatives for the pensioners, to ensure the timely credit of pension & retirement benefits and keep them healthy and aware during this time of COVID-19 pandemic.
For details:
Impact of Covid-19 Pandemic on Anganwadis across the Country
As per the directions issued by Ministry of Home Affairs, all the Anganwadi Centres across the country were closed to limit the impact of COVID-19. During the consultation held with States/UTs in the month of July 2020, most of the States had also expressed their inability to open Anganwadi Centres in the light of increasing incidents of COVID-19. However, to ensure continuous nutritional support to Anganwadi beneficiaries, Anganwadi Workers and Helpers have been distributing supplementary Nutrition at the doorsteps of the beneficiaries. Further, WCD Ministry has issued necessary directions to the States/UTs to ensure distribution of food items and nutrition support by Anganwadi workers, once in 15 days, at the doorstep of beneficiaries. In addition, Anganwadi Workers and Anganwadi Helpers have been assisting the local administration in community surveillance, creating awareness or other works assigned to them from time to time. This information was given in a written reply by the Union Minister of Women and Child Development Smt. SmritiZubinIrani in RajyaSabha today.
For details:
Ministry of Education has taken several initiatives to ensure studies of school going children during COVID-19 pandemic
During COVID-19 Pandemic, Ministry of Education has held several consultations with the states and UTs at various levels and taken many initiatives to ensure that the school going students don’t lag behind in their studies during COVID-19 pandemic which includePM eVIDYAunifying all efforts related to digital/online/on-air education to enable multi-mode access to education.A week-wise plan for grades 1 to 12 has been developed in three languages by NCERT.PRAGYATA Guidelines on Digital Education have been developed with a focus on online/blended/digital education for students who are presently at home due to the closure of schools. MANODARPAN’ covers a wide range of activities to provide psychosocial support to students, teachers and families for Mental Health and Emotional Wellbeing during the COVID outbreak and beyond.This information was given by the Union Minister for Human Resource Development, Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ in a written reply in the RajyaSabha today.
For details:
Steps taken by Government to support tribal communities during Covid pandemic
Ministry of Tribal Affairs has constituted a team of officers to prepare the roadmap and take necessary measures for implementation/realization of initiatives to restore growth in the economy after the Covid-19 Pandemic. MoTA also revised the Minimum Support Price (MSP) for Minor Forest Produce (MFP). To provide a fillip to the Income generating activities of tribals through MFP Procurements, revised MSP for MFP guidelines were issued on May 1 2020, which increased the MSP prices of the MFPs and helped in providing higher incomes for the tribal gatherers. Moreover, on May 26, 2020, the MoTA also added 23 new items under the MSP for MFP list taking the total number of MFPs under the scheme to 73. These items include agricultural and horticultural produce collected by tribal gatherers. The COVID response team of the Ministry of Tribal Affairs formulated a COVID-19 Pandemic response plan for Scheduled Tribe livelihood and Health. The same has been circulated among various stakeholders for necessary action. States/UTs have been asked to utilize the funds from State TSP as well as submit a comprehensive proposal on these lines under various schemes of this Ministry. This information was given by Union Minister of State for Tribal Affairs Smt. Renuka Singh Saruta in a written reply in RajyaSabha today.
For details:
Supply of Meals to Students during the Lockdown
State Governments and UT Administrations have been advised to provide Food Security Allowance (FSA) comprising of foodgrains, pulses, oil etc (equivalent to cooking cost) to all eligible children till such time as their schools are closed due to the pandemic. The modalities for this purpose are decided by the respective States and UTs, according to the prevailing circumstances. States and UTs have also been advised to take necessary precautionary measures in view of the situation caused by COVID-19. This information was given in a written reply by the Union Minister of Women and Child Development Smt. SmritiZubinIrani in RajyaSabha today.
For details:
Domestic Violence against Women during Lockdown Period
As per the information received from National Legal Services Authority (NALSA) for the period from April 2020 to June 2020, legal aid and assistance has been provided in 2878 domestic violence cases and petition has been filed in 452 cases under the Protection of Women from Domestic Violence Act, 2005 (PWDVA). 694 cases have been resolved through counselling/ mediation. The Ministry issued its advisory dated 25.03.2020 to ensure that during the nationwide lockdown, its One Stop Centres (OSCs) under One Stop Centre Scheme and Women Helplines (WHL) under the Universalisation of Women Helpline Scheme (through toll free telephonic short code 181) which support women on matters pertaining to safety, remain operational. In the same advisory, Protection Officers under the Protection of Women from Domestic Violence Act, 2005 and ‘Dowry Prohibition Officers’ under the Dowry Prohibition Act, 1961 were also directed to continue their services related to providing protection and support to women affected by violence during the lockdown. This information was given in a written reply by the Union Minister of Women and Child Development, Smt. SmritiZubinIrani in RajyaSabha today.
For details:
Steps to Revive Aviation Industry amid Covid-19 Pandemic
All efforts have been made to reduce the impact of the pandemic on the aviation sector. Due to COVID-19 pandemic, domestic air services have been restarted in a calibrated manner. Initially only one third of the summer schedule 2020 was allowed to be operated which was subsequently increased to 45% on 26 Jun 2020 and then to 60% on 02 Sep 2020. Operation of Regional Connectivity Scheme- UDAN flights were allowed without the above-mentioned restrictions. Exclusive air-links or Air Bubbles have been established with countries which include Afghanistan, Bahrain, Canada, France, Germany, Qatar, Maldives, UAE, UK and USA. These are temporary arrangements aimed at restarting international passenger services while regular international flights remain suspended due to COVID-19. Adequate care was taken to ensure that cargo terminals at all major airports were operational, whenever required. This information was given in a written reply by Shri Hardeep Singh Puri, Minister of State (I/C) Civil Aviation, in LokSabha today.
For details:
Details of Indians Repatriated Under Vande Bharat Mission
Vande Bharat Mission consists of special repatriation flights operated by Indian carriers and chartered flights operated by both Indian and foreign carriers. As per information provided by the Ministry of External Affairs (MEA), as on 31.08.2020, a total of 5817 flights (inbound to India) were operated to repatriate Indian nationals. This information was given in a written reply by Shri Hardeep Singh Puri, Minister of State (I/C), Civil Aviation in RajyaSabha yesterday.
For details:
Measures taken by Government for athletes and coaches during Covid-19 pandemic
As far as players and coaches supported by Sport Authority of India (SAI), no financial curtailment has been done. Further, during the lockdown period, players have been provided with the facilities to continue their training.This information was given by Union Minister of State (IC) for Youth Affairs and Sports, Shri KirenRijiju in a written reply in LokSabha today.
For details:
36th National Games allotted to Goa postponed due to Covid-19 pandemic
The 36th National Games allotted to Goa, which was scheduled from 20.10.2020 to 04.11.2020, had been postponeddue to outbreak of the Covid-19 pandemic.Central assistance of Rs.97.80 crore has been released to the Government of Goa for creation / development of sports infrastructure for 36th National Games.This information was given by Union Minister of State (IC) for Youth Affairs and Sports, Shri KirenRijiju in a written reply in LokSabha today.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Chandigarh: The Administrator, UT Chandigarh, expressed satisfaction that the vulnerable senior citizens in Chandigarh have mostly followed the guidelines and stayed indoors. He appealed to the all residents to maintain self-restraint and not to come out, unless absolutely necessary. The Administrator stated that the onus is now on the residents to keep themselves safe by strictly following COVID protocol. He also directed for more IEC activities for making the citizens aware of the hygienic practices and mask wearing.
• Punjab: To amplify the supply of oxygen in government medical colleges & hospitals, Punjab Medical Education and Research Minister has directed the principals of the three government medical colleges of the state to strengthen the supply chain and make the inventory of 200 cylinders during all times. He instructed the oxygen suppliers on telephone to ensure smooth supply of the gas to the hospitals.
• Himachal Pradesh: The state government has allowed to open bars in the state from 15 September, 2020 with the conditions that all the norms and Standard Operating Procedure (SOPs) specified by the Union Ministry of Home Affairs have to be followed properly. As per the order, no liquor will be sold without social distancing and they will have to keep sanitizers and provision for thermal scanning. Hand wash and sanitizer would be made at all entry points besides ensuring regular health checkups of all the staff to monitor the ILI symptoms.
• Arunachal Pradesh: In Arunachal Pradesh, 221 more people tested positive for COVID-19 and 129 persons were discharged. Active 1892 active and total discharged 4787 with 13 death.
• Assam: In Assam, 2394 more people tested positive for COVID-19 and 2464 people discharged yesterday, active 29091 and total discharged patients 119364. Total cases 148968 and deaths 511.
• Manipur: In Manipur, 110 more people tested positive for COVID-19 and 103 recoveries with 78 percent recovery rate. There are 1751 active cases. Total death 48.
• Nagaland: In Nagaland, 43 new positive cases detected today and 111 recoveries reported. District Hospital Dimapur to resume non-COVID services from Sept 21.
• Maharashtra: Maharashtra’s COVID-19 tally spiked to 11.21 lakhs with the single-day addition of 23,365 new cases on Wednesday according to the bulletin released by the State Health Department. With 474 deaths during the day, the total death count in the state mounted to 30,883. Meanwhile, State Health Minister Rajesh Tope said the spurt in COVID-19 cases was due to the way the unlocking process was undertaken and also people not following stipulated norms. In a related development, the Pune Municipal Corporation (PMC) has decided to send three-member squads to check shops and markets, in an effort to crack down on commercial establishments that have not implemented preventive measures against Covid infection on their premises.
• Gujarat: The Gujarat government has reduced the charges of RT-PCR test for Covid-19 in private laboratories. RT-PCR test will now cost Rs. 1,500 in private laboratories instead of the existing Rs. 2,500. The charges will be Rs. 2,000 if the sample is collected from home. Gujarat has reported record 1,364 new cases of Covid-19 during the last 24 hours. The total cases in the state have gone up past 1.17 lakhs, while the number of active cases is 16,294.
• Chhattisgarh: 3189 new positive cases have been identified on Wednesday, which takes the state COVID-19 tally to 73,966, while there are 37,470 active cases in Chhattisgarh at present. With the discharge of 689 patients after recovery from various hospitals, the count of total recoveries has gone up to 30,611.
• Kerala: The state government has decided to correct the notification allowing migrant labourers with Covid-19 to work if they are asymptomatic. The order allowing asymptomatic migrant labourers to work in exclusively marked zones has triggered a controversy following a section of doctors opposing the move. Meanwhile, for the fifth consecutive day today, Covid protocols went for a toss across the state following violent protests by various political outfits demanding Minister KT Jaleel’s resignation. In many places, police resorted to lathicharge and used water cannons to disperse the protesters. Kerala recorded the highest single-day spike of 3,830 Covid cases yesterday. At present, there are 32,709 patients still undergoing treatment and a total of 2,11,037 persons are under observation across the state. The death toll is now 480.
• Tamil Nadu:High Court orders notice to State in PIL plea challenging e-pass system as Centre’s guidelines said the States must not restrict movement. Media reports that a part of an internal report compiled by the Health and Family Welfare Department in Tamil Nadu shows discrepancies in State’s Covid-19 data which is publicly available and those present in the report; State’s Health Secretary J. Radhakrishnan attributes it to duplicate entries. State reported 5,652 fresh Covid cases and 57 fatalities yesterday. Case tally climbs to 5,19,860; 5,768 persons discharged; Chennai recorded 983 fresh infections.
• Karnataka:Chief Minister BS Yediyurappa said the State government will give Rs 39,300 crore financial assistance for agricultural and non-agricultural activities under various State and Central government programmes this year. BBMP issued notice to 36 private hospitals which have not provided 50% of beds as per government order.
• Andhra Pradesh:The State Department of School Education has issued guidelines on opening schools following the Unlock 4.0 directives issued by the Central Government in the wake of Covid-19. With this, the respective departments of government are focusing on opening schools in their area from Sept 21. Only public, private and aided educational institutions outside the 'Containment' zones will be opened. About 50 per cent of the teachers can attend for online teaching, tele-counseling, education, etc. In the state assembly a total of 157 employees have been confirmed corona positive so far, with 18 people contracting the virus on Wednesday.
• Telangana: 2159 new cases, 2108 recoveries & 09 deaths reported in the last 24 hours in the State; out of 2159 cases, 318 cases reported from GHMC. Total cases: 1,65,003; Active cases: 30,443; Deaths: 1005; Discharges :1,33,555. The monsoon session of Telangana State Legislative Council and the assembly was adjourned sine die on Wednesday to ensure safety of MLCs, MLAs, legislature staff, and police personnel amid the spread of Covid-19.