প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
আনলক ১.০ ৰ পৰৱৰ্তী পৰিস্থিতিৰ পৰ্যালোচনাৰ অৰ্থে মুখ্যমন্ত্ৰীসকলেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দ্বিতীয়লানি মত-বিনিময়
সম্প্ৰসাৰণৰ অবিৰাম প্ৰচেষ্টাৰে বৰ্তমানে থকা টেষ্টিং ক্ষমতাক সম্পূৰ্ণৰূপে অৱশ্যেই ব্যৱহাৰ কৰিব লাগেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাইৰাছটোৰপৰা অধিক সংখ্যকৰ আৰোগ্য লাভৰ উল্লেখেৰে আমি অৱশ্যেই ভীতি আৰু ঘৃণাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়া উচিতঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
লকডাউনৰ সময়ছোৱাত জনতাই প্ৰদৰ্শন কৰা নিয়মানুৱৰ্তিতাই ক’ভিড-১৯ৰ অস্বাভাৱিক সংক্ৰমণক বাধাগ্ৰস্ত কৰিলেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি লকডাউনৰ উৰা বাতৰিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিব আৰু আনলক ২.০ ৰ বাবে পৰিকল্পনা কৰিব লাগেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি সবল আৰু সজাগতা সৃষ্টিৰ অৰ্থে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাৰ সৱিশেষ উল্লেখেৰে মুখ্যমন্ত্ৰীসকলে আগবঢ়ালে মতামত
17 JUN 2020 5:57PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে আজি মুখ্যমন্ত্ৰীসকলেৰে দুদিনীয়া মত-বিনিময়ৰ দ্বিতীয় খণ্ডত অংশগ্ৰহণ কৰি আনলক ১.০ ৰ পৰৱৰ্তী পৰিস্থিতি আৰু ক’ভিড-১৯ মহামাৰীটোক অতিক্ৰম কৰিবলৈ পৰিকল্পনা সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে কেতবোৰ বৃহৎ ৰাজ্য আৰু মহানগৰত ভাইৰাছটোৰ সংক্ৰমণৰ প্ৰকোপ চৰিছে। জনসংখ্যাৰ অধিক ঘনত্ব, শাৰীৰিক দূৰত্ব বজাই ৰখাত অসুবিধা আৰু দৈনিক গৰিষ্ঠ সংখ্যক লোকৰ আহ-যাহে পৰিস্থিতি প্ৰত্যাহ্বানমূলক কৰি তুলিছে যদিও নাগৰিকৰ অংশগ্ৰহণ, প্ৰশাসনৰ তৎপৰতা আৰু ক’ৰোনা যোদ্ধাসকলৰ সমৰ্পণে সংক্ৰমণক নিয়ন্ত্ৰণাধীন কৰি ৰাখিছে। সময়োচিত ট্ৰেচিং, ট্ৰিটমেন্ট আৰু ৰিপ’ৰ্টিঙে আৰোগ্য লাভৰ সংখ্যা বৃদ্ধি কৰিছে, তেখেতে কয়। তেখেতে লগতে কয় যে লকডাউনৰ সময়ছোৱাত জনসাধাৰণে প্ৰদৰ্শন কৰা নিয়মানুৱৰ্তিতাই ভাইৰাছটোৰ অতিমাত্ৰা বৃদ্ধি প্ৰতিহত কৰিলে।
স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনিৰ অগ্ৰগতি
প্ৰত্যাহ্বানটোৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ উত্তম স্বাস্থ্য় আন্তঃগাঁথনি আৰু প্ৰশিক্ষণপ্ৰাপ্ত মেনপাৱাৰ থকাৰ কথা প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সদৰী কৰে। তেখেতে পিপিই, মাস্কৰ ঘৰুৱা উৎপাদন ক্ষমতা বৃদ্ধি পোৱাৰ কথা সদৰী কৰি যথোচিত পৰিমাণৰ ডায়েগনিষ্টিক কিট মজুত থকা তথা পিএম কেয়াৰ্ছ ফাণ্ড ব্যৱহাৰেৰে মেড ইন ইণ্ডিয়া ভেন্টিলেটৰৰ যোগান, টেষ্টিং লেবৰ উপলব্ধতা, লাখ-লাখ ক’ভিড স্পেচিয়েল বেড, হাজাৰ-হাজাৰ আইছ’লেশ্যন আৰু কোৱাৰেন্টাইন চেন্টাৰ আৰু প্ৰশিক্ষণৰ জৰিয়তে পৰ্যাপ্ত মানৱ সম্পদ গঢ়ি তোলাৰ কথা ব্যক্ত কৰে। তেখেতে স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি, তথ্য প্ৰণালী, আৱেগিক সমৰ্থন আৰু ৰাইজৰ অংশগ্ৰহণত নিৰৱচ্ছিন্ন গুৰুত্ব আৰোপৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা সদৰী কৰে।
প্ৰভাৱিত হোৱা লোকসকলক ক্ষীপ্ৰতাৰে ট্ৰেচ, ট্ৰেক আৰু আইছ’লেশ্যনৰ অৰ্থে টেষ্টিঙৰ ওপৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। সম্প্ৰসাৰণৰ অবিৰাম প্ৰচেষ্টাৰে বৰ্তমানে থকা টেষ্টিং ক্ষমতাৰ পূৰ্ণ ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে, তেখেতে কয়। তেখেতে টেলিমেডিচিনৰ লাভা-লাভৰ কথা উল্লেখ কৰে আৰু ইয়াৰ জৰিয়তে পীড়িতসকলক তত্ত্বাৱধান আৰু সজাগ কৰিব পৰাকৈ জ্যেষ্ঠ চিকিৎসকসকলৰ এটা বৃহৎ টীম গঠনৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা সদৰী কৰে। তদুপৰি তেখেতে হেল্পলাইনসমূহৰ জৰিয়তে সময়োচিত আৰু সঠিক তথ্যৰ প্ৰচাৰ সন্দৰ্ভত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু এই হেল্পলাইনসমূহ ফলপ্ৰসূতাৰে চালিত কৰিবলৈ যুৱ স্বেচ্ছাসেৱকসকলৰ এটা টীম গঠনৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা সদৰী কৰে।
ভীতি আৰু ঘৃণাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে যিসমূহ ৰাজ্যৰ গৰিষ্ঠসংখ্যক জনাসাধাৰণে আৰোগ্য সেতু এপ ডাউনল’ড কৰি লৈছে, তেওঁলোকে ইতিবাচক ফল লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। এই এপটো অধিক সংখ্যক লোকে লাভ কৰিবলৈ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰখা হৈছে, তেখেতে কয়। তেখেতে তদুপৰি ভাইৰাছটোৰ বিৰুদ্ধে যুঁজখনত আৱেগিক দৃষ্টিকোণ, এই ভাইৰাছটোক দমন আৰু আৰোগ্য লাভেৰে যিসকল গৰিষ্ঠ সংখ্যক লোকে আৰোগ্য লাভ কৰিছে তেওঁলোক সন্দৰ্ভত জনসাধাৰণক অৱগত কৰি ভীতি আৰু ঘৃণা দূৰীকৰণ সন্দৰ্ভত কয়। আমাৰ ক’ৰোনা যোদ্ধা, চিকিৎসক আৰু হেল্থ কেয়াৰ কৰ্মীসকলক সহায় আৰু সমৰ্থন কৰি যোৱাৰ বিষয়টোত সকলোৱে অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰা উচিত। তেখেতে লগতে কয় যে এই যুঁজখনত জনতাৰ অংশগ্ৰহণ নিতান্তই আৱশ্যকীয় আৰু মাস্ক, ফেচ ক’ভাৰৰ ব্যৱহাৰ আৰু সামাজিক দূৰত্ব বজাই ৰাখিবলৈ জনতাক অবিৰতভাৱে সজাগ কৰাটো বাঞ্চনীয়।
মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ বক্তব্য
আজিৰ মত-বিনিময় আছিল দুদিনীয়া মত-বিনিময়ৰ দ্বিতীয়টো খণ্ড আৰু ইয়াত অংশগ্ৰহণ কৰা ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহ হৈছেঃ মহাৰাষ্ট্ৰ, তামিল নাডু, দিল্লী, গুজৰাট, ৰাজস্থান, উত্তৰ প্ৰদেশ, মধ্য প্ৰদেশ, পশ্চিম বংগ, কৰ্ণাটক, বিহাৰ, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ, হাৰিয়ানা, জম্মু-কাশ্মীৰ, তেলেংগানা আৰু উৰিষ্যা।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীৰ নেতৃত্বৰ বাবে মুখ্যমন্ত্ৰীসকলে তেখেতক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে আৰু সংশ্লিষ্ট ৰাজ্যসমূহৰ গ্ৰাউণ্ড পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত চমুকৈ কয় আৰু ভাইৰাছটোৰ প্ৰভাৱ অতিক্ৰম কৰিবলৈ তেওঁলোকৰ প্ৰস্তুতি সন্দৰ্ভত ব্যক্ত কৰে। প্ৰত্যাহ্বানেৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ উপলব্ধ হোৱা স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি আৰু অনাগত দিনসমূহত শক্তিশালী কৰিবলৈ গ্ৰহণ কৰা প্ৰচেষ্টা তথা ফ্ৰন্টলাইন কৰ্মীসকললৈ আগবঢ়োৱা সমৰ্থন, কন্টেইনমেন্ট জ’নসমূহৰ নিৰীক্ষণ, মাস্কৰ ব্যৱহাৰ আৰু সতৰ্কতামূলক ব্যৱস্থাসমূহ গ্ৰহণ কৰিবলৈ উৎসাহ যোগাৱাৰ নিমিত্তে সৃষ্টি কৰা সজাগতা, টেষ্টিঙৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি কৰা আৰু স্বৰাজ্যলৈ ঘূৰি অহা অভিবাসীসকলৈ লাভজনক কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ প্ৰদান কৰা সন্দৰ্ভত কয়।
আনলক ২.০
মতামত আগবঢো়ৱাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মুখ্যমন্ত্ৰীসকলক ধন্যবাদ জনায়। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে ভাইৰাছটোৰ বিৰুদ্ধে যুঁজখনত সন্মিলিত অংগীকাৰেই জয় নিশ্চিত কৰিব, ইয়াৰ সমান্তৰালভাৱে অৰ্থনৈতিক ক্ৰিয়া-কলাপো আগুৱাই নিব লাগিব। তেখেতে লকডাউনৰ উৰা বাতৰিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ কৰাৰ পোষকতা কৰে, তেখেতে পুনৰাই কয় যে দেশখন এতিয়া আনলকৰ পথত অগ্ৰসৰ হৈছে। আমি এতিয়া আনলকৰ ২ য় পৰ্যায়ৰ কথা চিন্তা কৰাটো আৱশ্যক আৰু জনসাধাৰণক ব্যতিব্যস্ত কৰি তোলা দুৰ্ভাৱনাসমূহ কিদৰে ন্যূনতম কৰিব পৰা যায় তাৰ চিন্তা কৰা উচিত, তেখেতে কয়।
তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বাধ্য-বাধকতা হ্ৰাসৰ জৰিয়তে, অৰ্থনৈতিক পাৰ্ফমেন্সৰ সূচকসমূহে ঠন ধৰি উঠাৰ সংকেত প্ৰদৰ্শন কৰিছে। মুদ্ৰাস্ফীতিও নিয়ন্ত্ৰণৰ অধীন হৈ আছে। তেখেতে ৰাজ্যসমূহক আন্তঃগাঁথনি আৰু নিৰ্মাণ সম্পৰ্কীয় কামৰ অগ্ৰগতি সাধন কৰিবলৈ কয়। তেখেতে এমএছএমই, কৃষি খণ্ড আৰু কৃষি বিপণনৰ অগ্ৰগতি সাধনৰ অৰ্থে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ অধীনত গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপৰ কথা সদৰী কৰে। অহা মাহসমূহত অভিবাসী শ্ৰমিকসকলে মুখামুখি হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সফলতাৰে অতিক্ৰম কৰিবলৈ গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপৰ কথা সদৰী কৰে।
ইয়াত গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয়, প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নেতৃত্বত ভাইৰাছটোৰ বিৰুদ্ধে আমাৰ যুঁজখন সফল হৈছে যদিও এতিয়াও বহু বাকী আছে। যদিও আমি আনলক ঘোষণা কৰিছো, তথাপিতো আমি সতৰ্ক হৈ থাকিব লাগিব। তেওঁ মুখ্যমন্ত্ৰীসকলক আৰোগ্য সেতু এপ ব্যৱহাৰৰ প্ৰতি জনসাধাৰণক উৎসাহিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায় ইয়াক সুৰক্ষাৰ কৱচ হিচাপে অভিহিত কৰে।
লকডাউন আৰু আনলক ১.০ ৰ সময়ছোৱাতো ঘটনাসমূহৰ মাত্ৰা হ্ৰাস পোৱাৰ কথা স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয়ৰ অ’এছডিয়ে সদৰী কৰে। সজাগতা সৃষ্টি আৰু স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নয়নৰ ফলত গৰিষ্ঠ সংখ্যক লোকে আৰোগ্য লাভ কৰিছে বুলি তেওঁ কয়। তেওঁ তদুপৰি, ভাৰতত প্ৰতি নিযুতত আক্ৰান্ত আৰু মৃত্যু হোৱা লোকৰ সংখ্যা বিশ্বৰ ভিতৰতে নিম্নতম বুলি কয়।

Prime Minister's Office
PM holds second part of interaction with CMs to discuss situation post Unlock 1.0
Existing testing capacity must be utilized fully, along with constant efforts for expansion: PM
We must battle fear and stigma by highlighting the high number of those who are recovering from the virus: PM
Discipline shown by people during Lockdown has prevented exponential growth of COVID-19: PM
We need to fight rumours of Lockdown and plan for Unlock 2.0: PM
CMs provide feedback, share details of measures to boost health infrastructure and steps taken to spread awareness
17 JUN 2020 5:57PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today held the second part of two day interaction with Chief Ministers via video conferencing to discuss the situation post Unlock 1.0 and plan for tackling the COVID-19 pandemic.
Prime Minister observed that the spread of the virus is greater in certain big states and cities. High density of population, difficulty in maintaining physical distancing and daily movement of people in huge numbers has made the situation challenging, yet through patience of citizens, readiness of administration and dedication of corona warriors, the spread has been kept under control. Through timely tracing, treatment and reporting, the number of those recovering is rising, he said. He added that the discipline shown by people during Lockdown has prevented the exponential growth of the virus.
Ramping up of health infrastructure
Prime Minister talked about the presence of better health infrastructure and trained manpower to meet the challenge. He highlighted the increase in domestic manufacturing capabilities of PPEs, masks, availability of diagnostic kits in adequate quantity, supply of ventilators made in India using PM CARES fund, availability of testing labs, lakhs of COVID special beds, thousands of isolation and quarantine centres, and adequate human resource through training. He underlined the need to give constant emphasis on health infrastructure, information systems, emotional support and public participation.
Prime Minister stressed the importance of testing to quickly trace, track and isolate those affected. The existing testing capacity needs to be utilized fully, and along with constant efforts for expansion, he said. He mentioned the benefits of telemedicine and the need to create a big team of senior doctors who can guide and inform the sick through this means. He also talked about spreading timely and correct information through the helplines and the need to build a team of young volunteers to run the helplines effectively.
Battling fear and stigma
Prime Minister observed that the States where Aarogya Setu app has been downloaded in large numbers are witnessing positive results. Efforts should be made to increase the reach of the app, he said. He talked about being vigilant against health related problems that come with the Monsoon. He also underlined the emotional aspect of the battle against the virus, including battling fear of being afflicted and the stigma attached by making people aware of the high number of those who have defeated the virus and recovered. Our priority must remain to help and support our corona warriors, doctors and health care workers. He added that Jan Bhaagidaari is essential in this fight and said that people must be constantly reminded to use masks, face cover, and maintain physical distancing.
Chief Ministers speak
Today’s interaction was the second part of the two day interaction, and witnessed participation of States and UTs including Maharashtra, Tamil Nadu, Delhi, Gujarat, Rajasthan, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, West Bengal, Karnataka, Bihar, Andhra Pradesh, Haryana, Jammu & Kashmir, Telangana and Odisha.
The Chief Ministers thanked the Prime Minister for his leadership and briefed him about the ground situation in the states and their preparedness to tackle the impact of the virus. They talked about health infrastructure available to meet the challenge and steps taken to strengthen it further, support provided to frontline workers, monitoring in containment zones, campaigns to encourage usage of masks and other safety precautions, increase in testing, and providing gainful employment opportunities to the migrants who have returned.
Unlock 2.0
Prime Minister thanked the Chief Ministers for their views. He mentioned that the collective commitment to fight against the virus will lead us to victory, while also talking about the need to speed up economic activities with due precautions in place. He talked about the need to fight rumours of lockdown, mentioning that the country is now in phase of Unlocking. We need to now think about phase 2 of Unlock and how to minimize all possibilities of harm to our people, he said.
He noted that with reduction in restrictions, indicators of economic performance are showing signs of revival. Inflation has also been kept under control. He asked the States to take steps to boost infrastructure and construction related work. He listed steps taken under Atmanirbhar Bharat to provide a fillip to MSMEs, farming and agriculture marketing. He also underscored the need to remain alert to effectively tackle the challenges faced by the migrant labourers in the coming months.
Home Minister said that we have so far been quite successful in our fight against the virus under the leadership of the Prime Minister, but the battle is far from over. He underlined that as we begin to unlock, we must stay vigilant. He requested all Chief Ministers to encourage download of Aarogya Setu to act as a self-shield for protection.
OSD, Health Ministry mentioned about the continuous decline in growth rate of cases during the phases of Lockdown and subsequently also in Unlock 1.0. He briefed about the positive outcomes of Lockdown including a large number of cases averted and lives saved, spread of awareness, and ramping up of health infrastructure. He also informed that the number of cases and deaths per lakh of population in India are amongst the lowest in the world.