ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଅନଲକ 1.0 ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ଥିତି ସମୀକ୍ଷା ଲାଗି ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱିତୀୟ ବୈଠକ
• ବର୍ତ୍ତମାନର ପରୀକ୍ଷଣ କ୍ଷମତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହିତ ଏହାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଉପଯୋଗ କରାଯିବା ଉଚିତ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଭୂତାଣୁରୁ ଆରୋଗ୍ୟ ଲାଭ କରୁଥିବା ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ରୋଗୀଙ୍କ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଆମେ ଭୟ ଏବଂ ଭେଦଭାବକୁ ଦୂର କରିବା ଉଚିତ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଲକଡାଉନ ସମୟରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ଶୃଙ୍ଖଳା କୋଭିଡ-19ର ବ୍ୟାପକ ସଂକ୍ରମଣକୁ ରୋକିପାରିଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଆମେ ଲକଡାଉନ ଗୁଜବ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼ିବା ଏବଂ ଅନଲକ 2.0 ଲାଗି ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ମତାମତ ରଖିଲେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବୃଦ୍ଧି ଓ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ଦିଗରେ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଲେ
17 JUN 2020 5:57PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଅନଲକ 1.0 ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ଥିତି ସମୀକ୍ଷା ଏବଂ କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ମୁକାବିଲା ଲାଗି ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଆଜି ପୁଣିଥରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଦୁଇ ଦିନିଆ ଆଲୋଚନା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଏହା ଥିଲା ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ।
କେତେକ ବଡ଼ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ସହରରେ ଭୂତାଣୁ ସଂକ୍ରମଣ ଅଧିକ ରହିଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହୃଦବୋଧ କରିଥିଲେ । ଅଧିକ ଜନସାଂଖିକ ସାନ୍ଦ୍ରତା କାରଣରୁ ସାମାଜିକ ଦୂରତା ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସମସ୍ୟା ଦେଖାଦେଉଛି । ଦୈନିକ ବହୁସଂଖ୍ୟାରେ ଜନସାଧାରଣ ଯାତାୟାତ କରୁଥିବା କାରଣରୁ ସ୍ଥିତି ବେଶ ସମସ୍ୟାବହୁଳ ହୋଇପଡ଼ିଛି । ତଥାପି ନାଗରିକମାନଙ୍କ ଧୈର୍ଯ୍ୟ, ପ୍ରଶାସନର ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ କରୋନା ଯୋଦ୍ଧାମାନଙ୍କର ସମର୍ପଣ କାରଣରୁ ସଂକ୍ରମଣକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇପାରିଛି । ଠିକଣା ସମୟରେ ରୋଗୀଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ, ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ରିପୋର୍ଟିଂ କାରଣରୁ ଆରୋଗ୍ୟ ହାର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଲକଡାଉନ ସମୟରେ ଲୋକମାନେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିବା ଶୃଙ୍ଖଳା କାରଣରୁ ଭୂତାଣୁର ବ୍ୟାପକ ସଂକ୍ରମଣକୁ ରୋକାଯାଇପାରିଛି ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବୃଦ୍ଧି
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟାର ମୁକାବିଲା କରିବା ଲାଗି ଉନ୍ନତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ତାଲିମପ୍ରାପ୍ତ କର୍ମଶକ୍ତିର ଉପଲବ୍ଧତା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ପିପିଇ, ମାସ୍କର ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି, ଯଥେଷ୍ଟ ପରିମାଣରେ ନିଦାନ କିଟ ଉପଲବ୍ଧତା, ପିଏମ କେୟାର୍ସ ପାଣ୍ଠିର ଉପଯୋଗ କରି ଭାରତରେ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଭେଂଟିଲେଟର ଯୋଗାଣ, ପରୀକ୍ଷାଗାର ଉପଲବ୍ଧତା, ଲକ୍ଷାଧିକ ସଂଖ୍ୟାରେ କୋଭିଡ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଶଯ୍ୟା, ହଜାର ହଜାର ସଂଖ୍ୟକ ସଙ୍ଗରୋଧ ଓ ଏକାନ୍ତବାସ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଯଥେଷ୍ଟ ମାନବ ସମ୍ବଳ ସୃଷ୍ଟି ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ସୂଚନା ବ୍ୟବସ୍ଥା, ମାନସିକ ସହାୟତା ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଉପରେ ନିନରନ୍ତର ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
ସଂକ୍ରମିତଙ୍କୁ ତୁରନ୍ତ ଚିହ୍ନଟ, ଠାବ ଏବଂ ସଙ୍ଗରୋଧ କରିବା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ବର୍ତ୍ତମାନର ପରୀକ୍ଷଣ କ୍ଷମତାକୁ ବଢ଼ାଇବା ସହିତ ଏହାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ଉପଯୋଗ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ ଟେଲିମେଡ଼ିସିନର ଲାଭ ବିଷୟରେ କହିବା ସହିତ ଏହି ମାଧ୍ୟମରେ ଅସୁସ୍ଥମାନଙ୍କୁ ଚିକିତ୍ସା ପରାମର୍ଶ ଦେବା ଲାଗି ବରିଷ୍ଠ ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଏକ ଟିମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ । ସେ ମଧ୍ୟ ହେଲ୍ପଲାଇନଗୁଡ଼ିକ ଜରିଆରେ ଠିକଣା ସମୟରେ ଏବଂ ସଠିକ ସୂଚନା ପହଁଚାଇବା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ଏହି ହେଲ୍ପଲାଇନଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଭାବୀ ପରିଚାଳନା ନିମନ୍ତେ ଯୁବ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଏକ ଦଳ ଗଠନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ।
ଭୟ ଓ ଭେଦଭାବର ମୁକାବିଲା
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁ ସବୁ ରାଜ୍ୟରେ ଆରୋଗ୍ୟ ସେତୁ ଆପ ବହୁସଂଖ୍ୟାରେ ଡାଉନଲୋଡ କରାଯାଇଛି ସେଠାରେ ସକାରାତ୍ମକ ଫଳାଫଳ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି । ଏହି ଆପର ପ୍ରସାର ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ମୌସୁମୀ ଋତୁରେ ହେଉଥିବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟା ପ୍ରତି ସତର୍କ ରହିବା ଲାଗି ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ସେ ମଧ୍ୟ ଭୂତାଣୁ ମୁକାବିଲା କ୍ଷେତ୍ରରେ ରହିଥିବା ଭାବଗତ ଦିଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଅପବାଦ ଏବଂ ଭେଦଭାବର ଶିକାର ହେବା ନେଇ ରହିଥିବା ଭୟ ଦୂର କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏହି ଭୂତାଣୁ ପରାସ୍ତ କରି ଆରୋଗ୍ୟ ଲାଭ କରୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ସଚେତନ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ଆମର କରୋନା ଯୋଦ୍ଧା, ଡାକ୍ତର ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା ଓ ସମର୍ଥନ ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା ହେବା ଉଚିତ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଭୂତାଣୁ ମୁକାବିଲାରେ ଜନଭାଗିଦାରୀ ଜରୁରି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମାସ୍କ, ମୁହଁଘୋଡ଼ା ବ୍ୟବହାର କରିବା ଓ ଶାରୀରିକ ଦୂରତା ରକ୍ଷା କରିବା ନିମନ୍ତେ ନିରନ୍ତର ସଚେତନ କରାଯିବା ଉଚିତ ।
ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ମତାମତ
ଆଜି ଥିଲା ଦୁଇ ଦିନିଆ ଆଲୋଚନାର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ । ଏହି ଆଲୋଚନାରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ତାମିଲନାଡ଼ୁ, ଦିଲ୍ଲୀ, ଗୁଜରାଟ, ରାଜସ୍ଥାନ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ବିହାର, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, ହରିୟାଣା, ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀର, ତେଲଙ୍ଗାନା ଏବଂ ଓଡ଼ିଶା ଆଦି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ନେତୃତ୍ୱ ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ରାଜ୍ୟରେ କରୋନା ଭୂତାଣୁର ସ୍ଥିତି ଏବଂ ଏହାର ମୁକାବିଲା ଲାଗି ସେମାନେ କରିଥିବା ପ୍ରସ୍ତୁତି ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ମହାମାରୀ ମୁକାବିଲା ଲାଗି ଉପଲବ୍ଧ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଅଗ୍ରଣୀ ଯୋଦ୍ଧାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ସହାୟତା, ଅବରୋଧ ଅଂଚଳ ପରିଚାଳନା, ମାସ୍କ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସତର୍କତା ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଲାଗି ଅଭିଯାନ, ପରୀକ୍ଷା ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଘରକୁ ଫେରିଥିବା ପ୍ରବାସୀମାନଙ୍କୁ ଆୟଭିତ୍ତିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ ସମ୍ପର୍କରେ ସେମାନେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ।
ଅନଲକ 2.0
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତାମତ ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । ଆବଶ୍ୟକ ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କରି ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରି, ଭୂତାଣୁ ମୁକାବିଲା କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ଆମମାନଙ୍କୁ ବିଜୟୀ କରାଇବ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ ଲକଡାଉନ ସମ୍ପର୍କରେ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ଗୁଜବକୁ ଖଣ୍ଡନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି କହିବା ସହିତ ଦେଶ ବର୍ତ୍ତମାନ ଅନଲକିଂ (ତାଲା ଖୋଲିବା) ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଅଲଲକର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଏବଂ ଆମ ଲୋକମାନଙ୍କ କ୍ଷତି ହ୍ରାସ କରିବା ସମ୍ପର୍କରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କଟକଣା ହ୍ରାସ କରାଯିବା ଫଳରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ପ୍ରଦର୍ଶନର ସୂଚକାଙ୍କଗୁଡ଼ିକର ସଙ୍କେତକ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ସଙ୍କେତ ଦେବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ମୂଦ୍ରାସ୍ଫିତୀକୁ ମଧ୍ୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ମଧ୍ୟରେ ରଖାଯାଇଛି । ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ନିର୍ମାଣ ସଂକ୍ରାନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ବଢ଼ାଇବା ଦିଗରେ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ସେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ଏମଏସଏମଇ, କୃଷି ଏବଂ କୃଷି ବିପଣନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଲାଗି ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପର ତାଲିକା ସେ ଦେଇଥିଲେ । ଆଗାମୀ ମାସଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ଥିବା ସମସ୍ୟାର ପ୍ରଭାବୀ ଢଙ୍ଗରେ ମୁକାବିଲା କରିବା ନିମନ୍ତେ ସତର୍କ ରହିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ବୈଠକରେ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ବର୍ତ୍ତମାନସୁଦ୍ଧା ଆମେ ଭୂତାଣୁର ମୁକାବିଲା କରିବା ଦିଗରେ ସଫଳ ହୋଇଛୁ, କିନ୍ତୁ ସଂଘର୍ଷ ଆହୁରି ବାକି ଅଛି । ଆମେ ଅନଲକ ଆରମ୍ଭ କରିଦେଇଥିବାରୁ ଆମକୁ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ହେବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ କହିଥିଲେ । ଆତ୍ମସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଆରୋଗ୍ୟ ସେତୁ ଆପ ଡାଉନଲୋଡ କରିବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ନିମନ୍ତେ ସେ ସମସ୍ତ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଧିକାରୀ ଲକଡାଉନର ବିଭିନ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଏବଂ ଅନଲକ 1.0ରେ ମାମଲା ହାର ନିରନ୍ତର ହ୍ରାସ ପାଇବା ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ଲକଡାଉନର ସକାରାତ୍ମକ ଫଳାଫଳ କାରଣରୁ ବହୁସଂଖ୍ୟକ ସଂକ୍ରମଣ ମାମଲାକୁ ଏଡ଼ାଇ ଦିଆଯାଇପାରିଛି ଏବଂ ଜୀବନ ରକ୍ଷା କରାଯାଇପାରିଛି । ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି ତଥା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି । ଭାରତରେ ପ୍ରତି 1 ଲକ୍ଷ ମାମଲାରେ ମୃତ୍ୟୁ ହାର ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ତୁଳନାରେ ଖୁବ କମ ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM holds second part of interaction with CMs to discuss situation post Unlock 1.0
Existing testing capacity must be utilized fully, along with constant efforts for expansion: PM
We must battle fear and stigma by highlighting the high number of those who are recovering from the virus: PM
Discipline shown by people during Lockdown has prevented exponential growth of COVID-19: PM
We need to fight rumours of Lockdown and plan for Unlock 2.0: PM
CMs provide feedback, share details of measures to boost health infrastructure and steps taken to spread awareness
17 JUN 2020 5:57PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today held the second part of two day interaction with Chief Ministers via video conferencing to discuss the situation post Unlock 1.0 and plan for tackling the COVID-19 pandemic.
Prime Minister observed that the spread of the virus is greater in certain big states and cities. High density of population, difficulty in maintaining physical distancing and daily movement of people in huge numbers has made the situation challenging, yet through patience of citizens, readiness of administration and dedication of corona warriors, the spread has been kept under control. Through timely tracing, treatment and reporting, the number of those recovering is rising, he said. He added that the discipline shown by people during Lockdown has prevented the exponential growth of the virus.
Ramping up of health infrastructure
Prime Minister talked about the presence of better health infrastructure and trained manpower to meet the challenge. He highlighted the increase in domestic manufacturing capabilities of PPEs, masks, availability of diagnostic kits in adequate quantity, supply of ventilators made in India using PM CARES fund, availability of testing labs, lakhs of COVID special beds, thousands of isolation and quarantine centres, and adequate human resource through training. He underlined the need to give constant emphasis on health infrastructure, information systems, emotional support and public participation.
Prime Minister stressed the importance of testing to quickly trace, track and isolate those affected. The existing testing capacity needs to be utilized fully, and along with constant efforts for expansion, he said. He mentioned the benefits of telemedicine and the need to create a big team of senior doctors who can guide and inform the sick through this means. He also talked about spreading timely and correct information through the helplines and the need to build a team of young volunteers to run the helplines effectively.
Battling fear and stigma
Prime Minister observed that the States where Aarogya Setu app has been downloaded in large numbers are witnessing positive results. Efforts should be made to increase the reach of the app, he said. He talked about being vigilant against health related problems that come with the Monsoon. He also underlined the emotional aspect of the battle against the virus, including battling fear of being afflicted and the stigma attached by making people aware of the high number of those who have defeated the virus and recovered. Our priority must remain to help and support our corona warriors, doctors and health care workers. He added that Jan Bhaagidaari is essential in this fight and said that people must be constantly reminded to use masks, face cover, and maintain physical distancing.
Chief Ministers speak
Today’s interaction was the second part of the two day interaction, and witnessed participation of States and UTs including Maharashtra, Tamil Nadu, Delhi, Gujarat, Rajasthan, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, West Bengal, Karnataka, Bihar, Andhra Pradesh, Haryana, Jammu & Kashmir, Telangana and Odisha.
The Chief Ministers thanked the Prime Minister for his leadership and briefed him about the ground situation in the states and their preparedness to tackle the impact of the virus. They talked about health infrastructure available to meet the challenge and steps taken to strengthen it further, support provided to frontline workers, monitoring in containment zones, campaigns to encourage usage of masks and other safety precautions, increase in testing, and providing gainful employment opportunities to the migrants who have returned.
Unlock 2.0
Prime Minister thanked the Chief Ministers for their views. He mentioned that the collective commitment to fight against the virus will lead us to victory, while also talking about the need to speed up economic activities with due precautions in place. He talked about the need to fight rumours of lockdown, mentioning that the country is now in phase of Unlocking. We need to now think about phase 2 of Unlock and how to minimize all possibilities of harm to our people, he said.
He noted that with reduction in restrictions, indicators of economic performance are showing signs of revival. Inflation has also been kept under control. He asked the States to take steps to boost infrastructure and construction related work. He listed steps taken under Atmanirbhar Bharat to provide a fillip to MSMEs, farming and agriculture marketing. He also underscored the need to remain alert to effectively tackle the challenges faced by the migrant labourers in the coming months.
Home Minister said that we have so far been quite successful in our fight against the virus under the leadership of the Prime Minister, but the battle is far from over. He underlined that as we begin to unlock, we must stay vigilant. He requested all Chief Ministers to encourage download of Aarogya Setu to act as a self-shield for protection.
OSD, Health Ministry mentioned about the continuous decline in growth rate of cases during the phases of Lockdown and subsequently also in Unlock 1.0. He briefed about the positive outcomes of Lockdown including a large number of cases averted and lives saved, spread of awareness, and ramping up of health infrastructure. He also informed that the number of cases and deaths per lakh of population in India are amongst the lowest in the world.