প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
অনলোক ১.০ মতুংগী ফিবম খন্ননবা প্রধান মন্ত্রীনা চীফ মিনিস্তরশিংগা অনিসুবা তাঙ্কক্তা ৱারী শানখ্রে
পাকথোক-চাউথোক্নবা লেপ্তনা হোৎনবগা লোয়ননা হৌজিক লৈরিবা চাংয়েং তৌবা ঙম্বগী ফিবম অসি মপুংফানা শীজিন্নগদবনি: প্রধান মন্ত্রী
ভাইরসতগী ফরক্লবা মীওইশিংগী য়াম্লবা মশিং খঙহন্দুনা ঐখোয়না অকিবা অমসুং ইকায়বগী লাল থেংনগদবনি: প্রধান মন্ত্রী
লোকদাউন মনুংদা মীয়াম্না উৎখিবা থকশি-খাসি অদুনা কোবিদ-১৯ শন্দোরকপা হেনগৎলকপা থিংখিবনি: প্রধান মন্ত্রী
লোকদাউন অমসুং অনলোক ২.০গী তোকঙাশিং থেংনবা ঐখোয় দরকার ওইরি: প্রধান মন্ত্রী
চীফ মিনিস্তরশিংনা মখোয়গী ৱাফমশিং ফোংদোকখি, হকশেলগী মচাক-মথুমশিং ফগৎহন্নবা অমসুং মীয়াম ৱাখল তাহন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিং পাউদমখি
17 JUN 2020 5:57PM by PIB Imphal
অনলোক ১.০ মতুংগী ফিবম অমসুং কোবিদ-১৯ লাইচৎ থেংননবা পায়খৎলিবা থৌরাংগী মতাংদা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা চীফ মিনিস্তরশিংগা নুমিৎ নিনি ৱারী শানবগী অনিসুবা শরুক ঙসি পাংথোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অচৌবা রাজ্যশিং অমসুং সহরশিংদা ভাইরস অসি পাক-শন্না শন্দোক্লে। মী কুংনা তাবা, থাপ্না লৈবদা খুদোংচাদবা অমসুং মশিং য়াম্লবা মীওই কয়া নোংমগী চৎথোক-চৎশিন তৌবা অসিনা ফিবম অসি ওইরকপনি, অদুবু মীয়ামগী খাংবা কনবা, লৈঙাক্কী শেম-শাবা অমসুং কোরোনা লান্মীশিংগী কৎথোকপা অসিনা লাইচৎ শন্দোরকপা লাকশিনবা ঙম্বনি। মতম চানা খোঙ্গুল লিবা, লায়েংবা অমসুং পাউ পীবদগী অনাবা ফবা মশিং হেনগৎলক্লি। লোকদাউন মনুংদা মীয়াম্না উৎখিবা থকশি-খাসি অদুনা কোবিদ-১৯ শন্দোরকপা হেনগৎলকপা থিংখিবনি।
হকশেলগী মচাক-মথুমশিং ফগৎহনবা
শিংনবা অসি থেংননবা হকশেলগী মচাক-মথুমশিং অমসুং ত্রেনিং ফংলবা মীওইশিং মরাংকাইনা লৈরিবা অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিদা পি.পি.ইশিং, মাক্সশিং অমসুং চাংয়েং তৌনবা খুৎলাইশিং মরাং কাইনা পুথোক্লে, পি.এম কিয়ার্স ফন্দ শীজিন্নদুনা ভারত্তা শাবা ভেন্তিলেতরশিং ফংহল্লে , আইসোলেসন অমসুং ক্বারেনতাইন সেন্তর লিশিং কয়াদা তেস্তিং লেবশিং, কোবিদ স্পিসিয়েল ফম্মুং লাখ কয়া ফংহল্লে অমসুং ত্রেনিং পীদুনা মেদিকেল স্তাফ কয়া মরাং কাইনা লৈরে। হকশেলগী মচাক-মথুম, ই-পাউ ফংহনবগী থবকশিং, পুক্নিং থৌগৎপা অমসুং মীয়াম শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা থবকশিং অসি লেপ্তনা চৎথবা দরকার ওই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অনাবা মীওইশিং য়াম্না য়াংনা চাংয়েং তৌবা, খোঙ্গুল লিবা অমসুং তোখাইনা থম্বা য়াম্না মরুওই। পাকথোক-চাউথোক্নবা লেপ্তনা হোৎনবগা লোয়ননা হৌজিক লৈরিবা চাংয়েং তৌবা ঙম্বগী ফিবম অসি মপুংফানা শীজিন্নগদবনি। তেলিমেদিসিনগী খুৎথাংদা লমজিংনবা অমসুং ই-পাউ পীনবা সেনিয়র দোক্তরশিংগী অচৌবা কাংবু অমা শেমগৎপা দরকার ওই। হেল্পলাইনশিংগী খুৎথাংদা মতম চানা অচুম্বা পাউশিং শন্দোক্কদবনি অমসুং হেল্পলাইনশিং ফজনা মথৌ পাংথোক্নবা নহারোল ভলুন্তিয়রশিংগী কাংবু অমা শেমগৎপা দরকার ওই।
অকিবা অমসুং ইকায়বা লান্থেংনবা
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অরোগ্যা সেতু এপ মশিং য়াম্না দাউনলোদ তৌবা রাজ্যশিং অফবা ফল ফংবা উরে। এপ শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবা থবক পায়খৎকদবনি । নোংচু থা লাকপা অসিদা মরী লৈনবা হকশেলগী খুদোংচাদবশিং থেংননবা মিকুপ-নাহুম শিংনা লৈগদবনি। ভাইরস অসিগী মায়োক্তা লান্থেংনবদা পুক্নিং-ৱাখল শোন্থদনবা হোৎনগদবনি , ভাইরস অসি মাইথিবা পীদুনা অনাবা ফরবা মশিং য়াম্লবা মীওইশিং ফোংদোক্তুনা মীয়ামদা লৈরিবা অকিবা অমসুং ইকায়বগী লানফম থেংনগদবনি। ঐখোয়গী কোরোনা লান্মীশিং, দোক্তরশিং অমসুং হকশেলগী মীওইশিং মতেং পাংনবা অমসুং শৌগৎনবা ঐখোয়না হোৎনগদবনি। মসিগী লানফম অসিদা জন বাগিদারি অসি তঙাইফদে অমসুং মীয়াম্না মাক্স শীজিন্নবা, মাই কুপশিনবা অমসুং থাপ্না লৈবা অসি লেপ্তনা নিংশিংগদবনি।
চীফ মিনিস্তরশিং ৱা ঙাংখি
ঙসিগী ৱারী শানবা অদুদা মহারাস্ত্রা, তামিল নাদু, দিল্লি, গুজরাত, রাজাস্থান, উত্তর প্রদেস, মৈধ্য প্রদেস, নোংচুপ বঙ্গাল, কর্নাতাকা , বিহার, অন্ধ্র প্রদেস, হরিয়ানা, জম্মু অমসুং কাস্মির, তেলঙ্গানা অমসুং ওরিসা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিং শরুক য়াখি।
অসিগুম্বা ৱারবা মতম অসিদা মহাক্কী লমজিং মখাদা ভাইরস অসি থেংননবা লৈবাক অসি অমতা ওইনা পুনশিনবগীদমক চীফ মিনিস্তরশিংনা প্রধান মন্ত্রী থাগৎখি। চীফ মিনিস্তরশিংনা হৌজিক মখোয়গী রাজ্যশিংদা লৈরিবা হকশেলগী মচাক-মথুমশিং অমসুং হেনগৎহন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিং, মাংজিল থাদুনা থবক তৌরিবশিংদা পীরবা মতেং, লাইচৎ শন্দোক্লিবা মফমশিং য়েংশিনবগী থবকশিং, মাক্স শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবা পায়খৎলিবা খোঙজংশিং অমসুং ময়ুমদা হল্লক্লবা শিন্মীশিং থবক পীনবা হোৎনরিবশিং পাউদমখি।
অনলোক ২.০
চীফ মিনিস্তরশিংগী ৱাফমশিং প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎখি। মহাক্না হায়খি ভাইরসকী মায়োক্তা অপুনবা অমগী মখাদা লান্থেংনরিবা অসিনা ঐখোয় মাইপাকপা ঙমগনি লোয়ননা চেকশিন-থৌরাংশিং পায়খৎতুনা শেন-থুমগী থবকশিংসু হেনগৎহনগদবনি। হৌজিক লৈবাক অসি লোকদাউনগী তাঙ্কক অমদা লৈরিবা মরম্না লোকদাউনগী তোকঙাশিং থেংনবা দরকার ওই। হৌজিক ঐখোয় অনলোক্কী অনিসুবা তাঙ্কক্কী ৱাখল খনবা দরকার ওইরে অমসুং ঐখোয়গী মীয়ামদা য়ারিবমখৈ খুদোংচাদবা থোকহন্দনবা খনগদবনি।
মহাক্না হায়খি অথিংবশিং হন্থরকপা, শেন-থুমগী থবকশিং ফগৎলকপা অসি অমুক হিঙ্গৎলকপগী খুদমশিংনি। পোৎ মমল হেনগৎলকপা লাকশিনবা ঙম্লে । রাজ্যশিংনা শেমগৎ-শাগৎপগী থবকশিং হেনগৎহন্নবা থবকশিং পায়খৎকদবনি। অত্মানির্ভর ভারতকী মখাদা পায়খৎপা থবকশিংনা এম.এস.এম.ইশিং, লৌউ-শিংউ অমসুং লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং য়োনবদা থেংনরিবা অৱাৎপশিং মেনখৎলে। লাক্লিবা থাশিংদা শিন্মীশিংনা থেংনগদবা খুদোংচাদবশিং ফজনা থেংননবা মিকুপ-নাহুম শিংনা লৈবা দরকার ওই।
হোম মিনিস্তরনা হায়খি প্রধান মন্ত্রীগী লমজিং মখাদা হৌজিক ফাওবদা ঐখোয়না ভাইরসকী মায়োক্তা লান্থেংনরিবা লাল অসি মাইপাকলি , অদুবু লাল অসি লোইদ্রি। ঐখোয় অনলোক হৌরে, ঐখোয় চেকশিন্না লৈগদবনি। ইশা ঙাকথোক্নবা চুঙ্গোই অমা ওইনা অরোগ্যা সেতু এপ্প দাউনলোদ তৌনবা মহাক্না চীফ মিনিস্তরশিংদা খঙহনখি।
হেল্থ মিনিস্ত্রিগী ও.এস.দিনা হায়খি লোকদাউনগী তাঙ্ককশিংদা কেস মশিং হেনগৎলকপগী চাং হন্থরকখি অমসুং মখা তানা হৌজিক অনলোক ১.০দসু কেস মশিং হেনগৎলকপগী চাং হন্থরকখি। লোকদাউনগী অফবা ফলশিং ওইনা মশিং য়াম্লবা থৱায় কয়া কনবা ঙমখি , মীয়াম ৱাখল তাহনখি অমসুং হকশেলগী মচাক-মথুমশিং শেমগৎহৌখি। কেস মশিং অমসুং অপুনবা মীশিংগী লাখ ১দা শিবগী চাং খ্বাইদগী নেম্বা মালেমগী লৈবাকশিংগী মরক্তা ভারত য়াওরে।

Prime Minister's Office
PM holds second part of interaction with CMs to discuss situation post Unlock 1.0
Existing testing capacity must be utilized fully, along with constant efforts for expansion: PM
We must battle fear and stigma by highlighting the high number of those who are recovering from the virus: PM
Discipline shown by people during Lockdown has prevented exponential growth of COVID-19: PM
We need to fight rumours of Lockdown and plan for Unlock 2.0: PM
CMs provide feedback, share details of measures to boost health infrastructure and steps taken to spread awareness
17 JUN 2020 5:57PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today held the second part of two day interaction with Chief Ministers via video conferencing to discuss the situation post Unlock 1.0 and plan for tackling the COVID-19 pandemic.
Prime Minister observed that the spread of the virus is greater in certain big states and cities. High density of population, difficulty in maintaining physical distancing and daily movement of people in huge numbers has made the situation challenging, yet through patience of citizens, readiness of administration and dedication of corona warriors, the spread has been kept under control. Through timely tracing, treatment and reporting, the number of those recovering is rising, he said. He added that the discipline shown by people during Lockdown has prevented the exponential growth of the virus.
Ramping up of health infrastructure
Prime Minister talked about the presence of better health infrastructure and trained manpower to meet the challenge. He highlighted the increase in domestic manufacturing capabilities of PPEs, masks, availability of diagnostic kits in adequate quantity, supply of ventilators made in India using PM CARES fund, availability of testing labs, lakhs of COVID special beds, thousands of isolation and quarantine centres, and adequate human resource through training. He underlined the need to give constant emphasis on health infrastructure, information systems, emotional support and public participation.
Prime Minister stressed the importance of testing to quickly trace, track and isolate those affected. The existing testing capacity needs to be utilized fully, and along with constant efforts for expansion, he said. He mentioned the benefits of telemedicine and the need to create a big team of senior doctors who can guide and inform the sick through this means. He also talked about spreading timely and correct information through the helplines and the need to build a team of young volunteers to run the helplines effectively.
Battling fear and stigma
Prime Minister observed that the States where Aarogya Setu app has been downloaded in large numbers are witnessing positive results. Efforts should be made to increase the reach of the app, he said. He talked about being vigilant against health related problems that come with the Monsoon. He also underlined the emotional aspect of the battle against the virus, including battling fear of being afflicted and the stigma attached by making people aware of the high number of those who have defeated the virus and recovered. Our priority must remain to help and support our corona warriors, doctors and health care workers. He added that Jan Bhaagidaari is essential in this fight and said that people must be constantly reminded to use masks, face cover, and maintain physical distancing.
Chief Ministers speak
Today’s interaction was the second part of the two day interaction, and witnessed participation of States and UTs including Maharashtra, Tamil Nadu, Delhi, Gujarat, Rajasthan, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, West Bengal, Karnataka, Bihar, Andhra Pradesh, Haryana, Jammu & Kashmir, Telangana and Odisha.
The Chief Ministers thanked the Prime Minister for his leadership and briefed him about the ground situation in the states and their preparedness to tackle the impact of the virus. They talked about health infrastructure available to meet the challenge and steps taken to strengthen it further, support provided to frontline workers, monitoring in containment zones, campaigns to encourage usage of masks and other safety precautions, increase in testing, and providing gainful employment opportunities to the migrants who have returned.
Unlock 2.0
Prime Minister thanked the Chief Ministers for their views. He mentioned that the collective commitment to fight against the virus will lead us to victory, while also talking about the need to speed up economic activities with due precautions in place. He talked about the need to fight rumours of lockdown, mentioning that the country is now in phase of Unlocking. We need to now think about phase 2 of Unlock and how to minimize all possibilities of harm to our people, he said.
He noted that with reduction in restrictions, indicators of economic performance are showing signs of revival. Inflation has also been kept under control. He asked the States to take steps to boost infrastructure and construction related work. He listed steps taken under Atmanirbhar Bharat to provide a fillip to MSMEs, farming and agriculture marketing. He also underscored the need to remain alert to effectively tackle the challenges faced by the migrant labourers in the coming months.
Home Minister said that we have so far been quite successful in our fight against the virus under the leadership of the Prime Minister, but the battle is far from over. He underlined that as we begin to unlock, we must stay vigilant. He requested all Chief Ministers to encourage download of Aarogya Setu to act as a self-shield for protection.
OSD, Health Ministry mentioned about the continuous decline in growth rate of cases during the phases of Lockdown and subsequently also in Unlock 1.0. He briefed about the positive outcomes of Lockdown including a large number of cases averted and lives saved, spread of awareness, and ramping up of health infrastructure. He also informed that the number of cases and deaths per lakh of population in India are amongst the lowest in the world.