প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
অহা ১৩ ছেপ্তেম্বৰত বিহাৰত পেট্ৰ’লিয়াম খণ্ডৰ সৈতে জড়িত তিনিটা গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্প দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
11 SEP 2020 6:31PM by PIB Guwahati
অহা ১৩ ছেপ্তেম্বৰত ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সযোগে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে পেট্ৰ’লিয়াম খণ্ডৰ সৈতে জড়িত বিহাৰত থকা তিনিটা গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্প দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰিব। উল্লেখ্য যে এই প্ৰকল্পেকেইটাত আছে পাৰাদ্বীপ-হালদিয়া-দুৰ্গাপুৰ পাইপলাইন অ’গমেণ্টেশ্যন প্ৰকল্পৰ দুৰ্গাপুৰ বংকা খণ্ড আৰু দুটা ৰন্ধন গেছৰ বটলিং কাৰখানা। সংশ্লিষ্ট প্ৰকল্পকেইটা কেন্দ্ৰীয় পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনৰ ৰাজহুৱা খণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠান ক্ৰমে ইণ্ডিয়ান অইল আৰু এইচপিচিএলৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হৈছে।
এই অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উপৰিও বিহাৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰীও উপস্থিত থাকিব।
পাইপলাইন প্ৰকল্পৰ দুৰ্গাপুৰ – বংকা শাখা
ইণ্ডিয়ান অইলে নিৰ্মাণ কৰি উলিওৱা ১৯৩ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ দুৰ্গাপুৰ – বংকা পাইপলাইন অংশটো হৈছে পাৰাদ্বীপ-হালদিয়া-দুৰ্গাপুৰ পাইপলাইন অ’গমেণ্টেশ্যন প্ৰকল্পৰ এক অংশ। উল্লেখ্য যে এই প্ৰকল্পটোৰ আধাৰশিলা ২০১৯ চনৰ ১৭ ফেব্ৰুৱাৰীত স্থাপন কৰিছিল প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে। দুৰ্গাপুৰ – বংকা শাখাটো হৈছে বিহাৰৰ বংকাস্থিত নতুন বটলিং প্লাণ্টৰ সৈতে সংযোজিত ৬৭৯ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ পাৰাদ্বীপ-হালদিয়া-দুৰ্গাপুৰ পাইপলাইনৰ এক পৰিৱৰ্ধিত অংশ। ১৪ ইঞ্চি ব্যাসৰ এই পাইপলাইন তিনিখনকৈ ৰাজ্যৰ মাজেৰে পাৰ হৈ গৈছে, সেয়া ক্ৰমে পশ্চিমবঙ্গ (৬০ কিলোমিটাৰ), ঝাৰখণ্ড (৯৮ কিমি) আৰু বিহাৰ (৩৫ কিমি)। সম্প্ৰতি পাৰাদ্বীপ শোধনাগাৰ, হালদিয়া শোধনাগাৰ আৰু আইপিপিএল হালদিয়াৰ পৰা অহা পাইপলাইন ছিষ্টেমত ৰন্ধন গেছ ভৰোৱা কাম সম্পাদন কৰিব পৰা যাব। এই প্ৰকল্পটো সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত ৰন্ধন গেছ ভৰোৱা ব্যৱস্থাটো পাৰাদ্বীপ ইম্প’ৰ্ট টাৰ্মিনেল আৰু বাৰাউণী শোধনাগাৰৰ পৰাও আহৰণ কৰিব পৰা যাব।
এই প্ৰকল্পৰ কাম সম্পাদন কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সৰ্বমুঠ ১৫৪ টা ক্ৰছিং অতিক্ৰম কৰিবলগীয়া হৈছে, ইয়াৰ ভিতৰত ১৩ টা নদী ক্ৰছিঙো আছে। অজয় নদীৰ মাজেৰে ১০৭৭ মিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ এক ক্ৰছিঙো অতিক্ৰম কৰা হৈছে এই নিৰ্মাণ কাৰ্যত। ৫ টা ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ আৰু ৩ টা ৰে’লপথো অতিক্ৰম কৰিবলগীয়া হৈছে এই প্ৰকল্পৰ কামৰ ক্ষেত্ৰত।
বিহাৰৰ বংকাস্থিত এলপিজি বটলিং প্লাণ্ট
বংকাস্থিত ইণ্ডিয়ান অইলৰ এই বটলিং প্লাণ্টটোৱে ৰাজ্যখনত ৰন্ধনগেছৰ ক্ষেত্ৰত দেখা দিয়া ক্ৰমবৰ্ধিত চাহিদা পূৰণৰ জৰিয়তে বিহাৰৰ ‘আত্মনিৰ্ভৰশীলতা’ বৃদ্ধি কৰিব। এই বটলিং প্লাণ্টটো নিৰ্মাণৰ বাবে ১৩১.৭৫ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে। ইয়াৰ জৰিয়তে বিহাৰৰ ভগলপুৰ, বংকা, জামুই, আৰাৰিয়া, কিষাণগঞ্জ আৰু কাটিহাৰ জিলাৰ ৰন্ধন গেছৰ চাহিদা পূৰণ কৰিব। তদুপৰি এই প্লাণ্টটোৱে ঝাৰখণ্ডৰো গোড্ডা, দেওঘৰ, ডামকা, চাহিবগঞ্জ আৰু পাকুৰ জিলাৰো চাহিদা পূৰণ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব। এই প্লাণ্টটোত ৰন্ধন গেছ ৰখাৰ সামৰ্থ্য হৈছে ১৮০০ মেট্ৰিক টন, আৰু প্ৰতিদিনে ৪০০০০ টা চিলিণ্ডাৰ প্ৰতিদিনে প্ৰস্তুত কৰাৰ সামৰ্থ্য থাকিব। এই প্লাণ্টটোৱে বিহাৰত প্ৰত্যক্ষ আৰু পৰোক্ষভাৱে ব্যাপক ৰূপত নিয়োগ সৃষ্টি কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব।
বিহাৰৰ চম্পাৰণ (হৰসিধি)স্থিত এলপিজি প্লাণ্ট
HPCL ৰ 120 TMTPA এলপিজি বটলিং প্লাণ্টটো ১৩৬.৪ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে পূৱ চম্পাৰণ জিলাৰ হৰসিধিত। এই কাৰখানাটো নিৰ্মাণ কৰা হৈছে ২৯ একৰ ভূমিত আৰু বিগত ১০ এপ্ৰিল, ২০১৮ তাৰিখে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইয়াৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছিল। এই বটলিং প্লাণ্টটোৱে বিহাৰৰ পূৱ চম্পাৰণ, পশ্চিম চম্পাৰণ, মুজফৰপুৰ, ছিৱান, গোপালগঞ্জ আৰু সীতামৰ্হি জিলাৰ ৰন্ধনগেছৰ চাহিদা পূৰণ কৰিব।
উল্লেখ্য যে এই অনুষ্ঠানৰ পোনপটীয়া সম্প্ৰচাৰণ দেখিবলৈ পোৱা যাব দুৰদৰ্শন নিউজযোগে।

Prime Minister's Office
PM to dedicate to the nation three key projects related to the Petroleum sector in Bihar on 13th September
11 SEP 2020 6:31PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will dedicate to the nation three key projects related to the Petroleum sector in Bihar on 13th September, via video conferencing. The projects include the Durgapur-Banka section of the Paradip-Haldia-Durgapur Pipeline Augmentation Project and two LPG Bottling Plants. They have been commissioned by IndianOil and HPCL, PSUs under the aegis of the Ministry of Petroleum and Natural Gas.
Chief Minister of Bihar will also be present on the occasion.
Durgapur-Banka section of the Pipeline Project
The 193 km long Durgapur-Banka pipeline section, built by IndianOil, is a part of the Paradip-Haldia-Durgapur Pipeline Augmentation Project, for which the foundation stone was laid by the Prime Minister on 17th February 2019. Durgapur-Banka section is the extension of the existing 679 Km long Paradip-Haldia-Durgapur LPG pipeline to the new LPG bottling plant at Banka in Bihar. The pipeline of 14” diameter passes through three states viz. West Bengal (60 km), Jharkhand (98 km), and Bihar (35 km). Presently, LPG injection can be made in the pipeline system from Paradip Refinery, Haldia Refinery, and IPPL Haldia. On completion of the whole project, the LPG injection facility will also be available from the Paradip Import terminal and Barauni refinery.
Laying of the pipeline under Durgapur-Banka Section required crossing several natural and manmade hurdles. A total of 154 crossings were bridged including 13 rivers (one of them being the Ajay river of 1077 m length), 5 national highways, and 3 railway crossings. The pipeline was laid under the riverbeds through state-of-the-art Horizontal Directional Drilling technique without disturbing the water flow.
LPG Bottling Plant at Banka, Bihar
IndianOil's LPG Bottling Plant at Banka will increase the ‘AtmaNirbharta’ of Bihar by meeting the rising demand for LPG in the state. This Bottling Plant has been built at an investment of around Rs 131.75 crore to serve the districts of Bhagalpur, Banka, Jamui, Araria, Kishanganj & Katihar in Bihar, along with the districts of Godda, Deoghar, Dumka, Sahibganj, and Pakur in Jharkhand. With the LPG storage capacity of 1800 MTs and bottling capacity of 40,000 cylinders per day, this plant would generate direct and indirect employment opportunities in the state of Bihar.
LPG Plant at Champaran(Harsidhi), Bihar
HPCL's 120 TMTPA LPG Bottling Plant has been constructed at Harsidhi in East Champaran district for Rs. 136.4 crores. This plant has been constructed on 29 acres of land and its Foundation stone was laid by the Prime Minister on 10th April 2018. The bottling plant will cater to the LPG requirement of East Champaran, West Champaran, Muzaffarpur, Siwan, Gopalganj & Sitamarhi districts in Bihar.
The event will be telecast Live on DD News.