প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাষ্ট্ৰীয় স্বচ্ছতা কেন্দ্ৰ-স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ এক মত বিনিময় অভিজ্ঞতা কেন্দ্ৰ উদ্বোধন কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
মহাত্মা গান্ধীলৈ এক স্থায়ী শ্ৰদ্ধাঞ্জলি হিচাপে ৰাষ্ট্ৰীয় স্বচ্ছতা কেন্দ্ৰ উচৰ্গা কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
স্বচ্ছতাক এক জন আন্দোলনৰ ৰূপ দিয়াৰ বাবে দেশবাসীক প্ৰশংসা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ; ভৱিষ্যতেও এই ধাৰা অব্যাহত ৰখাৰ আহ্বান
স্বাধীনতা দিৱসলৈকে স্বচ্ছতাৰ বাবে এক বিশেষ সপ্তাহযোৰা অভিযান ‘আৱৰ্জনা মুক্ত ভাৰত’ৰ শুভাৰম্ভ কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
08 AUG 2020 5:50PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নতুন দিল্লীৰ ৰাজঘাটস্থিতি গান্ধী স্মৃতি আৰু দৰ্শন স্মৃতিত ৰাষ্ট্ৰীয় স্বচ্ছতা কেন্দ্ৰ-স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ এক মত বিনিময় অভিজ্ঞতা কেন্দ্ৰ উদ্বোধন কৰে৷ গান্ধীজীৰ চম্পাৰণ সত্যাগ্ৰহৰ শতবৰ্ষ উদযাপন উপলক্ষে ১০ এপ্ৰিল, ২০১৭ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহাত্মা গান্ধীলৈ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাই প্ৰথমে ৰাষ্ট্ৰীয় স্বচ্ছতা কেন্দ্ৰ স্থাপনৰ কথা ঘোষণা কৰিছিল৷ আজিৰ অনুষ্ঠানত জলশক্তি মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্ৰ সিং শ্বেখাৱাট আৰু জলশক্তি বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্রী ৰতনলাল কাটাৰিয়াও উপস্থিত থাকে৷
ৰাষ্ট্রীয় স্বচ্ছতা কেন্দ্ৰ পৰিদৰ্শন প্ৰধানমন্ত্রীৰ
২০১৪ চনত দেশৰ ৫০ কোটি লোকক মুকলি স্থানত মলত্যাগৰ অভ্যাসৰ পৰা ২০১৯ চনত দেশক মুকলি স্থানত মলত্যাগ হিচাপে নিদর্শন দাঙি ধৰাৰ প্ৰদর্শনী হিচাপে আৰএছকে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে৷ ইয়াত ডিজিটেল মাধ্যম আৰু বিভিন্ন স্থাপত্যৰ জৰিয়তে এক প্ৰদর্শনীৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে৷ প্ৰধানমন্ত্রীয়ে আৰএছকেৰ তেওঁটা ভিন্নধর্মী শাখাই পৰিদৰ্শন কৰে৷ তেওঁ প্ৰথমতে ১ নম্বৰ হললৈ যায়৷ তাত স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ ৩৬০ ডিগ্রী অডিঅ’-ভিজুৱেল উপস্থাপনা প্ৰত্যক্ষ কৰে৷ ইয়াৰ পাছত তেওঁ ২ নম্বৰ হললৈ যায়৷ তাত জনসাধাৰণৰ সৈতে মত বিনিময় কৰাৰ সুবিধাসম্পন্ন এলইডি পেনেল, হলগ্রাম বক্স, বিভিন্ন খেলাধূলা আৰু স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ ওপৰত বিভিন্ন প্ৰদর্শনী সামগ্রী আছে। প্ৰধানমন্ত্রীয়ে আৰএছকে সংলগ্ন উদ্যানখনো পৰিদৰ্শন কৰে৷ ইয়াত স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ সমার্থক তিনটা স্থাপত্যৰ নির্দশন আছে-মহাত্মা গান্ধীয়ে জনসাধাৰণক স্বচ্ছতাৰ বাণী পাঠ কৰোৱা, ঝাৰখণ্ডৰ গ্রামাঞ্চলত ৰাণী মিস্ত্রীসকল আৰু স্বচ্ছাগ্ৰহী শিশুসকল যিসকলে নিজকে বান্দৰ সেনা বুলি পৰিচয় দিয়।
বিদ্যালয়ৰ শিক্ষাৰ্থীৰ সৈতে মত-বিনিময়
আৰএছকে চৌহদ ঘুৰাৰ পাছত প্ৰধানমন্ত্রীয়ে স্মৃতিচাৰণ কেন্দ্রলৈ যায়৷ তেওঁ আৰএছকেৰ এন্সিথিয়েটাৰত দিল্লীৰ ৩৬গৰাকী শিক্ষাৰ্থীৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে৷ ছাত্ৰ-ছাত্রীসকলে প্ৰধানমন্ত্রীৰ সৈতে তেওঁলোকৰ ঘৰ আৰু বিদ্যালয়ত স্বচ্ছতা সংক্রান্তীয় বিভিন্ন অভিজ্ঞতা শ্বেয়াৰ কৰে৷ তেওঁলোকে আৰএছকে সম্পর্কে তেওঁলোকৰ অভিমত প্ৰকাশ কৰে৷ ইয়াৰএ এগৰাকী শিক্ষাৰ্থীয়ে প্ৰধানমন্ত্রীৰ পৰা জানিব বিচাৰে যে এই কেন্দ্রৰ কোনটো দিশ তেওঁৰ আটাইতকৈ ভাল লাগিছে। প্ৰধানমন্ত্রীয়ে তেওঁক জনায় যে স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানক মহাত্মা গান্ধীৰ প্ৰতি উৎসর্গা কৰাটোৱেই তেওঁৰ আকর্ষণ লাভ কৰিছে৷ ছাত্ৰ-ছাত্রীসকলে ইয়াত স্বাস্থ্য বিধি মানি শাৰীৰিক দূৰত্ব বজাই ৰাখে৷
দেশবাসীক উদ্দেশ্যি ভাষণ
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে ছাত্ৰ-ছাত্রীসকলৰ সৈতে মত বিনিময়ৰ পাছত দেশবাসীক উদ্দেশ্যি ভাষণ আগবড়ায়৷ তেওঁ স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ কথা সুঁৱৰি কয় যে মহাত্মা গান্ধীক স্থায়ী শ্ৰদ্ধা প্ৰদর্শনৰ বাবে আৰএছকেক তেওঁৰ নামত প্ৰতি উৎসর্গা কৰা হৈছে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বচ্ছতাক এক জন আন্দোলনৰ ৰূপ দিয়াৰ বাবে দেশবাসীক প্ৰশংসা কৰে৷ ভৱিষ্যতেও এই ধাৰা অব্যাহত ৰখাৰ বাবে তেওঁ আহ্বান জনায়৷ প্ৰধানমন্ত্রীয়ে এই প্ৰসংগত আমাৰ দৈনন্দিন জীৱনত, বিশেষকৈ ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত স্বচ্ছতাৰ গুৰুত্বৰ কথা উল্লেখ কৰে৷
অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্রীয়ে স্বাধীনতা দিৱলৈকে সপ্তাহজোৰা স্বচ্ছতা অভিযান ‘গন্দগী মুক্ত ভাৰত’ (আৱৰ্জনা মুক্ত ভাৰত) ৰ শুভাৰম্ভ কৰে৷ সপ্তাহজোৰা কাৰ্যসূচীৰ প্ৰতিদিনেই স্বচ্ছতাৰ বাবে গাঁও আৰু চহৰাঞ্চলত বিশেষ প্ৰচেষ্টা লৈ ইয়াক জন আন্দোলনত পৰিণত কৰিব লাগিব৷
ৰাষ্ট্রীয় স্বচ্ছতা কেন্দ্ৰ ভ্ৰমণ
শাৰীৰিক দূৰত্ব আৰু স্বাস্থ্য বিধি বজাই ৰাখি ৯ আগষ্টৰ পুৱা ৮বজাৰ পৰা বিয়লি ৫বজালৈকে ৰাষ্ট্রীয় স্বচ্ছতা কেন্দ্ৰ খোলা থাকিব৷ এই কেন্দ্রত দর্শনার্থীৰ সংখ্যা সীমাবদ্ধ কৰা হৈছে, সেয়েহে, ছাত্ৰ-ছাত্রীসকলৰ বাবে বৰ্তমান কোনো ভ্ৰমণৰ ব্যৱস্থা কৰা হোৱা নাই৷ সেয়েহে, ভার্চুৱেল ব্যৱস্থাৰে এই কেন্দ্ৰ প্ৰত্যক্ষ কৰাটো সম্ভৱ৷ ১৩ আগষ্টত জলশক্তি মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্ৰ সিং শ্বেখাৱটৰ সৈতে প্ৰথম ভার্চুৱেল ভ্ৰমণৰ আয়োজন কৰা হৈছে৷ এই কেন্দ্রৰ টিকট কটা অন্যান্য তথ্য জনাৰ বাবে এই লিংকত ক্লিক কৰক rsk.ddws.gov.in৷

Prime Minister's Office
PM inaugurates Rashtriya Swachhata Kendra - an interactive experience centre on the Swachh Bharat Mission
PM dedicates Rashtriya Swachhata Kendra as a permanent tribute to Mahatma Gandhi
PM lauds the people of India for making Swachhata a Jan Andolan; urges them to continue to do so in the future
PM launches ‘Gandagi Mukt Bharat’ - a special week long campaign for Swachhata in the run up to Independence Day
08 AUG 2020 5:50PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today inaugurated the Rashtriya Swachhata Kendra - an interactive experience centre on the Swachh Bharat Mission, at the Gandhi Smriti and Darshan Samiti at Rajghat, New Delhi. A tribute to Mahatma Gandhi, the Rashtriya Swachhata Kendra (RSK) was first announced by the Prime Minister on 10th April 2017, on the occasion of the centenary celebrations of Gandhiji's Champaran Satyagraha. Shri Gajendra Singh Shekhavat, Minister, Jal Shakti and Shri Rattan Lal Kataria, Minister of State, Jal Shakti were present on the occasion.
Tour of Rashtriya Swachhata Kendra
The RSK has a balanced mix of digital and outdoor installations tracking India’s transformation from having over 50 crore people defecating in the open in 2014 to becoming open defecation free in 2019. The Prime Minister took a tour of the three distinct sections of the RSK. He first experienced a unique 360° audio visual immersive show in Hall 1 which provides an overview of the Swachh Bharat journey. He then moved to Hall 2 which contains a series of interactive LED panels, hologram boxes, interactive games and much more on the SBM. The Prime Minister also saw the installations in the lawn adjacent to RSK which showcase three exhibits which are synonymous with the SBM - Mahatma Gandhi leading people to the Swachhata pledge, Rani Mistris of rural Jharkhand and children swachhagrahis who call themselves Vaanar Sena.
Interaction with school students
After taking a tour of the entire RSK, the Prime Minister briefly visited the RSK souvenir centre. He then interacted with 36 school students from Delhi, representing all States and Union Territories of India at the amphitheatre of the RSK, adhering to social distancing protocols. The children shared with the Prime Minister their experiences with swachhata activities at home and at school, and their impressions of the RSK. One of them also asked the Prime Minister what his favourite part of the RSK was, to which the Prime Minister replied that he most enjoyed the portion dedicated to the inspiration of the SBM, Mahatma Gandhi.
Address to the nation
After interacting with the children, the Prime Minister addressed the nation. The Prime Minister reminisced the journey of the Swachh Bharat Mission and dedicated the RSK as a permanent tribute to Mahatma Gandhi. He lauded the people of India for making swachhata a jan andolan and urged them to continue to do so in the future. He reiterated the importance of swachhata in our daily lives, especially during our fight against the coronavirus.
And on this occasion, the Prime Minister launched ‘Gandagi Mukt Bharat’, a special week long campaign for swachhata in the run up to Independence Day, during which each day till 15th August will have special swachhata initiatives in urban and rural India to re-enforce the jan andolan for swachhata.
Visiting the Rashtriya Swachhata Kendra
The Rashtriya Swachhata Kendra will be open to the public from 9th August from 8 AM to 5 PM, in accordance with the prescribed guidelines for social distancing and hygiene. As the number of people who may visit the RSK at a given point in time will have to be limited, no tours will be organized for students in the short term. However, virtual tours of the RSK will also be organized till such time as physical tours are possible. The first such virtual tour will be organized on 13th August with Minister for Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat. For ticket bookings and more information on the RSK, one may log on to rsk.ddws.gov.in