Prime Minister's Office
PM inaugurates Rashtriya Swachhata Kendra - an interactive experience centre on the Swachh Bharat Mission
PM dedicates Rashtriya Swachhata Kendra as a permanent tribute to Mahatma Gandhi
PM lauds the people of India for making Swachhata a Jan Andolan; urges them to continue to do so in the future
PM launches ‘Gandagi Mukt Bharat’ - a special week long campaign for Swachhata in the run up to Independence Day
08 AUG 2020 5:50PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today inaugurated the Rashtriya Swachhata Kendra - an interactive experience centre on the Swachh Bharat Mission, at the Gandhi Smriti and Darshan Samiti at Rajghat, New Delhi. A tribute to Mahatma Gandhi, the Rashtriya Swachhata Kendra (RSK) was first announced by the Prime Minister on 10th April 2017, on the occasion of the centenary celebrations of Gandhiji's Champaran Satyagraha. Shri Gajendra Singh Shekhavat, Minister, Jal Shakti and Shri Rattan Lal Kataria, Minister of State, Jal Shakti were present on the occasion.
Tour of Rashtriya Swachhata Kendra
The RSK has a balanced mix of digital and outdoor installations tracking India’s transformation from having over 50 crore people defecating in the open in 2014 to becoming open defecation free in 2019. The Prime Minister took a tour of the three distinct sections of the RSK. He first experienced a unique 360° audio visual immersive show in Hall 1 which provides an overview of the Swachh Bharat journey. He then moved to Hall 2 which contains a series of interactive LED panels, hologram boxes, interactive games and much more on the SBM. The Prime Minister also saw the installations in the lawn adjacent to RSK which showcase three exhibits which are synonymous with the SBM - Mahatma Gandhi leading people to the Swachhata pledge, Rani Mistris of rural Jharkhand and children swachhagrahis who call themselves Vaanar Sena.
Interaction with school students
After taking a tour of the entire RSK, the Prime Minister briefly visited the RSK souvenir centre. He then interacted with 36 school students from Delhi, representing all States and Union Territories of India at the amphitheatre of the RSK, adhering to social distancing protocols. The children shared with the Prime Minister their experiences with swachhata activities at home and at school, and their impressions of the RSK. One of them also asked the Prime Minister what his favourite part of the RSK was, to which the Prime Minister replied that he most enjoyed the portion dedicated to the inspiration of the SBM, Mahatma Gandhi.
Address to the nation
After interacting with the children, the Prime Minister addressed the nation. The Prime Minister reminisced the journey of the Swachh Bharat Mission and dedicated the RSK as a permanent tribute to Mahatma Gandhi. He lauded the people of India for making swachhata a jan andolan and urged them to continue to do so in the future. He reiterated the importance of swachhata in our daily lives, especially during our fight against the coronavirus.
And on this occasion, the Prime Minister launched ‘Gandagi Mukt Bharat’, a special week long campaign for swachhata in the run up to Independence Day, during which each day till 15th August will have special swachhata initiatives in urban and rural India to re-enforce the jan andolan for swachhata.
Visiting the Rashtriya Swachhata Kendra
The Rashtriya Swachhata Kendra will be open to the public from 9th August from 8 AM to 5 PM, in accordance with the prescribed guidelines for social distancing and hygiene. As the number of people who may visit the RSK at a given point in time will have to be limited, no tours will be organized for students in the short term. However, virtual tours of the RSK will also be organized till such time as physical tours are possible. The first such virtual tour will be organized on 13th August with Minister for Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat. For ticket bookings and more information on the RSK, one may log on to rsk.ddws.gov.in

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা স্বচ্ছ ভারত মিসনগী থবকশিং উৎলিবা মফম অমা ওইরিবা রাস্ত্রিয়া স্বচ্ছতা কেন্দ্র হাংদোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা রাস্ত্রিয়া স্বচ্ছতা কেন্দ্র মহাত্ম গান্ধীদা কৎথোকখ্রে
স্বচ্ছতা অসি মীয়ামগী খোঙজং অমা ওইহনবগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী মীয়াম থাগৎখি; তুংদসু খোঙজং অসি মখা চৎথনবা মীয়ামদা তকশিনখি
স্বচ্ছতাগীদমক নিংতম্বা নুমিৎ ফাওবা পাংথোক্কদবা চয়োল অমগী অখন্নবা কেম্পেন ‘গন্দগী মুক্ত ভারত’ প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোকখ্রে
08 AUG 2020 5:50PM by PIB Imphal
ঙসি নই দিল্লীগী রাজঘাত্তা লৈবা গান্ধী স্মৃতি অমসুং দর্সন স্মৃতিদা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা স্বচ্ছ ভারত মিসনগী থবকশিং উৎপা মফম অমা ওইরিবা রাস্ত্রিয়া স্বচ্ছতা কেন্দ্র হাংদোকখ্রে।২০১৭গী এপ্রিল ১০দা পাংথোকখিবা গান্ধীগী চম্পারন সত্যগ্রহগী চহি ১০০শুবা থৌরমদা মহাত্ম গান্ধীদা কৎথোকপা ওইনা প্রধান মন্ত্রীনা অহানবা ওইনা রাস্ত্রিয়া স্বচ্ছতা কেন্দ্র(আর এস কে) লাউথোকখিবনি। থৌরম অসিদা জাল শক্তিগী মিনিস্তর গাজেন্দ্র সিংহ সেখাৱাত অমসুং জাল শক্তিগী রাজ্য মন্ত্রী রাত্তন লাল কাতারিয়া শরুক য়াখি।
রাস্ত্রিয়া স্বচ্ছতা কেন্দ্র য়েংবা
২০১৪দা মীওই করোর ৫০ হেন্না লমহাংদা খোঙহাম্লম্বদগী ২০১৯দা লমহাংদা খোঙহাম্বা তোকখিবা ভারতকী অওনবশিং খোঙ্গুল লিবা দিজিতেল অমসুং আউতদোর ইন্সতোলেসনশিং রাস্ত্রিয়া স্বচ্ছতা কেন্দ্রদা থম্লি। রাস্ত্রিয়া স্বচ্ছতা কেন্দ্রগী সেক্সন অহুম প্রধান মন্ত্রীনা য়েংখি। অহানবদা মহাক্না হোল ১দা উৎলিবা স্বচ্ছ ভারতগী খোঙচৎকী ৩৬০ দিগ্রি ওদিও ভিজুএল সো য়েংখি। মথংদা মহাক্না হোল ২দা এল.ই.দি পেনেলশিং, হোলোগ্রাম বোক্সশিং, ইন্তরএক্তিব গেমশিং অমসুং স্বচ্ছ ভারত মিসনগী মতাংদা উৎপা অতৈ কয়া য়েংখি। রাস্ত্রিয়া স্বচ্ছতা কেন্দ্রগী মমাংদা লৈবা লম্পাক্তা উৎলিবা একজিবিসন অহুম হায়বদি- মহাত্ম গান্ধীনা লুচিংদুনা মীয়াম্না স্বচ্ছতাগী ৱাশক লৌবা, ঝারখান্দগী খুঙ্গংগী রানি মিসত্রিস অমসুং মখোয় মশামক্না বানার সেনা হায়না কৌজবা স্বচ্ছতাগ্রহি অঙাংশিংগী ইন্সতোলেসনশিং প্রধান মন্ত্রীনা য়েংখি।
স্কুলগী মহৈরোয়শিংগা ৱারি শানবা
রাস্ত্রিয়া স্বচ্ছতা কেন্দ্র শীনথুংনা য়েংলবা মতুংদা প্রধান মন্ত্রীনা রাস্ত্রিয়া স্বচ্ছতা কেন্দ্র সোভেনিয়র সেন্তর য়েংখি। মহাক্না কেন্দ্র অসিগী এম্পিথিয়েতরদা ভারতকী রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরিশিংগী মহুৎশীনবা দিল্লীগী মহৈরোয় ৩৬গা লোয়ননা ৱারি শানখি। মখোয়গী য়ুম অমসুং স্কুলদা পাংথোকখিবা স্বচ্ছতাগী থবকশিংগী মতাংদা অমসুং রাস্ত্রিয়া স্বচ্ছতা কেন্দ্র উবদা মখোয়না ফাওখিবশিংগী মতাংদা মখোয়গী ওইবা ৱাফমশিং অঙাংশিংনা প্রধান মন্ত্রীদা ফোঙদোকখি। রাস্ত্রিয়া স্বচ্ছতা কেন্দ্র অসিগী মনুংদা করম্বা শরুক্না মহাক্না খ্বাইদগী হেন্না পাম্বগে হায়না অঙাংশিংদগী মরক্তগী অমনা প্রধান মন্ত্রীদা হংলকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা পাউখুম পীরদুনা হায়খি, স্বচ্ছ ভারত মিসন, মহাত্ম গান্ধীদা কৎথোকপা শরুক অসি মহাক্না খ্বাইদগী পাম্মী।
মীয়ামদা ৱা ঙাংবা
অঙাংশিংগা ৱারি শানরবা মতুংদা, প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক মীয়ামদা ৱা ঙাংখি। স্বচ্ছ ভারত মিসনগী খোঙচৎ অমসুং রাস্ত্রিয়া স্বচ্ছতা কেন্দ্র অসি মতম পুম্নমক্কী ওইনা মহাত্ম গান্ধীদা কৎথোকখিবা অসিগী মতাংদা মহাক্না ফোঙদোকখি। স্বচ্ছতা অসি মীয়ামগী খোঙজং অমা ওইহনবগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী মীয়াম থাগৎখি অমসুং তুংদসু খোঙজং অসি মখা চৎথনবা মীয়ামদা তকশিনখি। ঐখোয়না কোরোনাভাইরস থেংনরিঙৈ মনুংদা অমসুং ঐখোয়গী নোংমগী পুন্সিদা স্বচ্ছতাগী মরুওইবা মহাক্না অমুক হন্না পনখি।
থৌরম অসিদা, স্বচ্ছতাগীদমক নিংতম্বা নুমিৎ ফাওবা পাংথোক্কদবা চয়োল অমগী অখন্নবা কেম্পেন ‘গান্দাগী মুক্ত ভারত’ প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোকখ্রে, খোঙজং মনুংদা অগস্ত ১৫ ফাওবা নুমিৎ খুদিংগী ভারতকী সহর অমসুং খুঙ্গংশিংদা স্বচ্ছতাগী মীয়ামগী খোঙজং অমুক হন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অখন্নবা লম-তু শেংবগী থবকশিং পাংথোক্কনি।
রাস্ত্রিয়া স্বচ্ছতা কেন্দ্র য়েংনবগী মতম
মীয়াম থাপ্না লৈনবা অমসুং লু-নান্নবা চৎন-কাংলোনশিং মতুংইন্না, মীয়াম্না য়েংনবা অগস্ত ৯দগী অয়ুক পুং ৮দগী নুংথিলগী পুং ৫ ফাওবা রাস্ত্রিয়া স্বচ্ছতা কেন্দ্র হাংদোক্কনি। মতম অমগী মনুংদা অকক্নবা মী মশিং খক রাস্ত্রিয়া স্বচ্ছতা কেন্দ্র অসি য়েংবা য়াগনি, মতম খরগী ওইনা মহৈরোয়শিং য়েংনবা থৌরম পাংথোক্লোই। অদুবু মতম খরগী ওইনা রাস্ত্রিয়া স্বচ্ছতা কেন্দ্রগী ভর্চুএল তুরশিং পাংথোক্কনি। অসিগুম্বা অহানবা ভর্চুএল তুর অ্গস্ত ১৩দা জাল শক্তি মিনিস্তর গাজেন্দ্র সিংহ সেখাৱাতকা লোয়ননা পাংথোক্কনি। রাস্ত্রিয়া স্বচ্ছতা কেন্দ্র য়েংনবা তিক্কেত কক্নবা অমসুং অহেনবা ই-পাউ খঙনিংবশিংনা rsk.ddws.gov.in দা চঙবা য়াগনি।