প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না হৌজিক ওইরিবা লায়চৎ অসিগী ফীভম অমদি লাকশিন্নবা লৌখৎগদবা থৌরাংগী মতাংদা খন্ননবা সি.এম.শিংগা লোয়ননা ৱারী শাখ্রে
ঐখোয়না অনৌবা লাইৱা অমা ঙাকপা মথৌ তারে – লায়না অসিনা নারবা মীওই অমগা শোক্না শম্নরুরবা পুম্নমক পুং ৭২গী মনুংদা খঙদোক্তুনা তেস্ত তৌথোকপা তাই
এক্তিব কেসশিংগী ৮০%দি রাজ্য ১০দগীনি, করিগুম্বা ভাইরস অসি মফম অসিদা মায়থিবা পীবা ঙম্লবদি লৈবাক পুম্বনা মায় পাকপা ঙমগনি: পি.এম.
ফেতেলিতী রেৎ ১%গী মখাদা পুরক্নবা পান্দম অথুবদা ফংবা ঙম্লগনি: পি.এম.
খন্ন-ন্নৈনবা অসিদা বিহার, গুজরাত, য়ু.পি., ৱেস্ত বেঙ্গল অমসুং তেলঙ্গনাদা তেস্ত তৌবা কনশিনবা অথুবদা মথৌ তারে হায়না ৱারেপনখি: পি.এম
লান্থেংনবা অসিদা লাকশিনবা, কন্তেক্ত ত্রেসিং অমসুং সর্ভিলেন্স অসি খ্বাইদগী কান্নবা খুলাইশিং ওইরি: পি.এম
পি.এম.না হোম পুবা মন্ত্রীনা দিল্লী অমদি অনকপদা লৈবা রাজ্যশিংগা লোয়ননা লায়চৎ অসি পুন্না থেংনবদা মায় পাক্নবা রোদমেপ অমা শেমখিবা অদু নীংশিংখি
হৌজিক ওইরিবা ফীভম, হেল্থ ইনফ্রস্ত্রকচর অমসুং তেস্তিং তৌবা কনশিন্নবা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিংগী মতাংদা সি.এম.শিংনা ফীদবেক পীরকখি
11 AUG 2020 2:05PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্রা মোদীনা ঙসি অন্ধ্র প্রদেশ, কর্নাতকা, তামিল নাদু, ৱেস্ত বেঙ্গল, মহারাস্ত্র, পঞ্জাব, বিহার, গুজরাত, তেলঙ্গনা অমসুং উত্তর প্রদেশ য়াওনা রাজ্য ১০গী মুখ্য মন্ত্রীশিং অমসুং মীহুৎশিংগা লোয়ননা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা হৌজিক ওইরিবা লায়চৎ অসিগী ফীভম অমদি লাকশিন্নবা লৌখৎগদবা থৌরাংগী মতাংদা খন্ননবা ঙসি ৱারী শাখ্রে। কর্নাতকাগী ওইনদি উপ মুখ্য মন্ত্রীনা মীহুৎ ওইখি।
তিম ইন্দিয়াগী অপুনবগী পাঙ্গল
প্রধান মন্ত্রীনা হায় মীপুম খুদিংমক্না মতেং চাউনা পাংখিবা অমসুং তিম ইন্দিয়ানা উৎখিবা অপুনবগী পাঙ্গল অদু শীংথানিংঙাই ওইখি। মহাক্না হোস্পিতালশিং অমসুং হেল্থ ক্যের ৱার্করশিংনা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিংগী মতাংদসু ৱা ঙাংখি। মহাক্না হায় এক্তিব কেসকী ৮০%দি শরুক য়ারিবা রাজ্য ১০ অসিদগী ওইরি অমসুং করিগুম্বা ভাইরস অসি রাজ্য ১০সিদা মায়থিবা পীবা ঙম্লবদি লৈবাক পুম্বনা কোবিদ-১৯গী লান অসিদা মায় পাকপা ঙমগনি
তেস্ত তৌবা হেনগৎপনা ফেতেলিতী রেৎ হন্থহনবা
প্রধান মন্ত্রীনা হায় নোংমদা তৌবা তেস্তকী মশিং অসি লাখ ৭ য়ৌরে অমসুং লেপ্তনা হেনগৎলক্লি মসিনা ঙন্না খঙদোকপদা অমদি লাকশিনবদা মতেং পাংখ্রে। লৈবাক অসিগী ফেতেলিতী রেৎকী চাংচৎ অসি মালেমগী লৈবাকশিংগী মরক্তা খ্বাইদগী নেম্বা ওইরি অমসুং লেপ্তনা হন্থহল্লি। এক্তিব কেসশিংগী পর্সেন্তেজ অসি হন্থরক্লি অমরোমদা ফগৎলকপগী চাংনা হেনগৎলক্লি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায় খোঙথাংশিং অসিনা মীয়াম্না থাজবা থম্বা ঙমহল্লিবনি অমসুং ফেতেলিতী রেৎ ১%গী মখাদা থম্না পান্দম অথুবদা মাব পাকপা ঙম্লগনি।
খন্ন-ন্নৈনবা অসিদা বিহার, গুজরাত, য়ু.পি., ৱেস্ত বেঙ্গল অমসুং তেলঙ্গনাদা তেস্ত তৌবা কনশিনবা অথুবদা মথৌ তারে হায়না ৱারেপনখিবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা থমখি। মহাক্না হায় লান্থেংনবা অসিদা লাকশিনবা, কন্তেক্ত ত্রেসিং অমসুং সর্ভিলেন্স অসিনা খ্বাইদগী কান্নবা খুলাইশিং ওইরি। মীয়াম্না ৱাখল তাদুনা অমসুং হোৎনবা অসিদা মতেং পাংশিনবনা মরম ওইরগা ঐখোয়না হোম ক্বরেন্তিন মপুং ফানা তৌবদা মায় পাকপা ঙম্লিবনি। আরোগ্যা সেতু এপকী কান্নবা অমদি খঙহৈরবশিংনা থমখিবগী মতুং ইন্না মহাক্না হায়, করিগুম্বা ঐখোয়না কেসশিং অসি হৌরকপগী পুং ৭২দা খঙদোকপা ঙম্লবদি ভাইরস অসিনা শন্দোরকপা তপথহনবা ঙমগনি। লায়না অসিনা নারবা মীওই অমগা শোক্না শম্নরুরবা পুম্নমক পুং ৭২গী মনুংদা খঙদোক্তুনা তেস্ত তৌথোকপা মথৌ তাই হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। খুৎশা হামদোকপা, গজ অনিগী অরাপ্পা থম্না, মাস্কশিং উপ্পগা লোয়ননা মসি লাইৱা অমগুম্না লৌগদবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
দিল্লী অমদি অনকপদা লৈবা রাজ্যশিংদা লৌখৎপা লালোং
প্রধান মন্ত্রীনা হোম পুবা মন্ত্রীনা দিল্লী অমদি অনকপদা লৈবা রাজ্যশিংগা লোয়ননা লায়চৎ অসি পুন্না থেংনবদা মায় পাক্নবা রোদমেপ অমা শেমখিবা অদু নীংশিংখি। মহাক্না হায় লালোং অসিগী মপুং ওইবা য়ুম্বীদি কন্তেনমেন্ত জোনশিং কায়দোকপা অমসুং স্ক্রিনীং তৌবদা মীৎয়েং চংবা মরু ওইনা খুদোং য়াম্না থিবা কাংলুপশিং। খোঙথাংশিং অসিগী ফলশিং ঐখোয়না উবা ফংলি, মহাক্না হায় হোস্পিতালশিংদা ফজনা লায়েং চত্থবা অমসুং আই.সি.য়ু. বেদশিং হনগৎহনবগী খোঙথাং লৌখৎপনা য়াম্না কান্নবা ওইখি।
মুখ্য মন্ত্রীশিংনা ফোঙদোকখিবা
মুখ্য মন্ত্রীশিংনা মখোয়গী রাজ্যশিংদা হৌজিক ওইরিবা ফীভমদা ফীদবেক পীখি। মখোয়না লাইচৎ অসিবু মায় পাক্না লাকশিনবগী অমসুং লেপ্পা লৈতনা লমজিংবীবা অমসুং মতেং পাংবীবগীদমক প্রধান মন্ত্রীবু থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে। মখোয়না তেস্ত তৌখ্রবশিং, তেস্ত তৌবা হেনগৎনবা লৌখৎকদবা খোংথাংশিং, তেলি-মেদিসিন শিজিন্নবা অমসুং হকশেলগী ইনফ্রাস্ত্কচরশিং ফগৎনবা হোৎনরিবশিংগী মতাংদা ফোঙদোকখি। মখোয়না সেরো-সর্ভিলেন্স পাংথোকপদা মখাতানা কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়না মতেং পাংনবা হায়জখি অদুগা লৈবাক অসিদা ইন্তিগ্রেতেদ মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা শেমগৎনবা অপাম্বসু ফোঙদোকখি।
দবল্যু.ঐচ.ও.না থাগৎপা ফোঙদোকপা
ঙাকশেল মন্ত্রীনা ভাইরস অসিগা লান্থেংবদা সরকারনা লৌখৎপা য়াবা খোংথাং খুদিংমক লৌখৎলি অদুগা মসিগীদমকৱার্ল্দ হেল্থ ওর্গাইজেসন্না থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে হায়না থমখি।
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরীনা রাজ্য খরদা কেস মশিং হেনগৎপা অসি চাংচৎতগী হেল্লে অমসুং রাজ্যশিংদা তেস্ত তৌবগী চাং য়াম্না হেনগৎহন্নবা ফোঙদোক্লদুনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা কোবিদ কেসকী অপুনবা শক্তম অমা উৎখি। মহাক্না চপ চাবা শীবা মীশিং রিপোর্ত তৌবগী তঙাইফদবা অদু ফোঙদোকখি অমসুং লোকে কম্ম্যুনিতীশিংগী মতেংগা লোয়ননা কন্তেনমেন্ত জোনশিদং য়েংশিনবগী পাম্বৈগী মতাংদসু ফোঙদোকখি।
কেন্দ্রগী শেল-থুমগী মন্ত্রী, হকশেল মন্ত্রী অমসুং এম.ও.এস. হোম এফিয়র্সসু ৱারী শাবা অদুদা শরুক য়াখি।

Prime Minister's Office
PM interacts with CMs to discuss the current situation and plan ahead for tackling the pandemic
We need to follow a new mantra - all those who have come in contact with an infected person should be traced and tested within 72 hours: PM
80% of active cases are from 10 states, if the virus is defeated here, the entire country will emerge victorious: PM
The target of bringing down the fatality rate below 1% can be achieved soon: PM
It has emerged from the discussion that there is an urgent need to ramp up testing in Bihar, Gujarat, UP, West Bengal, and Telangana: PM
Containment, contact tracing, and surveillance are the most effective weapons in this battle: PM
PM recounts the experience of Home Minister in preparing a roadmap for successfully tackling the pandemic together with Delhi and nearby states
CMs give feedback about ground situation, recount efforts to ramp up health infrastructure and testing
11 AUG 2020 2:05PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today interacted with Chief Ministers and representatives of ten states including Andhra Pradesh, Karnataka, Tamil Nadu, West Bengal, Maharashtra, Punjab, Bihar, Gujarat, Telangana, and Uttar Pradesh via video conferencing to discuss the current situation and plan ahead for tackling the COVID-19 pandemic. Karnataka was represented by the Deputy Chief Minister.
Teamwork by Team India
Prime Minister said that everyone has shown a great degree of cooperation and the teamwork displayed by Team India has been remarkable. He talked about the challenges and pressure faced by hospitals and health care workers. He mentioned that almost 80% of active cases are from the participating 10 states, and if the virus is defeated in these ten states, the entire country will emerge victorious in the battle against COVID-19.
Increasing testing, bringing down fatality rate
Prime Minister noted that the number of daily tests has reached almost 7 lakh and is increasing continuously, which has helped in early identification and containment. The average fatality rate in the country is amongst the lowest in the World and is continuously going down. The percentage of active cases is reducing, while the recovery rate is increasing, he said. He noted that these steps have boosted the confidence of people, and said that the target of bringing down the fatality rate below 1% can be achieved soon.
Prime Minister underlined that what has emerged from the discussion is an urgent need to ramp up testing in Bihar, Gujarat, Uttar Pradesh, West Bengal and Telangana. He said that containment, contact tracing and surveillance are the most effective weapons in this battle. People have become aware and are ably assisting these efforts, as a result of which, we have been successful in using home quarantine so effectively. He noted the usefulness of the Aarogya Setu app and said that as per experts, if we are able to identify the cases in the initial 72 hours, then the spread of the virus can be slowed down. He emphasized on the need to trace and test all those who had come in contact with an infected person within 72 hours. This should be followed like a mantra, with the same earnestness as washing hands, maintaining do gaz doori, wearing masks etc, he said.
Strategy in Delhi and nearby states
Prime Minister recounted the experience of the Home Minister in preparing a roadmap for tackling the pandemic together with Delhi and nearby states. He said that the main pillars of this strategy were segregation of containment zones and focus on screening, especially of those in high risk category. The results of these steps are there for all to see, he said, adding that steps like better management in hospitals and increasing ICU beds also proved very helpful.
Chief Ministers speak
The Chief Ministers provided feedback on the ground situation in their states. They praised the leadership of the Prime Minister for the successful management of the pandemic and thanked him for his constant guidance and support. They talked about tests being conducted, steps taken to increase testing, use of tele-medicine and efforts to ramp up health infrastructure. They requested further guidance by the Union Health Ministry for conducting sero-surveillance, while also suggesting the setting up of an integrated medical infrastructure in the country.
Praise by WHO
Defence Minister emphasized that the government is making all possible efforts in this battle against the virus, which have been praised by the World Health Organization as well.
Secretary, Ministry of Health & Family Welfare presented an overview of COVID cases in the country, noting that the rate of growth of cases in some states is higher than the average rate, and requested the States to focus on optimal utilization of testing capacity. He emphasized on the need for reporting accurate mortality figures and also talked about perimeter monitoring of containment zones with the help of local communities.
Union Finance Minister, Health Minister and MoS Home Affairs were also present during the interaction.