Prime Minister's Office
PM addresses Grand Finale of Smart India Hackathon 2020
National Education Policy 2020 reflects the aspirations of the 21st century youth says PM
NEP aims at transformational reforms; focuses on making Job creators rather than Job seekers , says PM
01 AUG 2020 8:21PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Grand Finale of Smart India Hackathon 2020 through video conference today.
Smart India Hackathon
Speaking at the Grand Finale of Smart India Hackathon, PM said that students are working on several solutions to the challenges being faced by the country. Along with providing solutions to the problems, it also strengthens India's aspirations regarding Data, Digitization and Hi-tech Future. Acknowledging that in the fast paced 21st century, India needs to swiftly change itself to continue playing an effective role, the Prime Minister said that the necessary ecosystem is being built in the country for Innovation, Research, Design, Development and Entrepreneurship. He asserted that aim is to make India's education more modern, and to create opportunities for talent.
National Education Policy
Speaking on the National Education Policy, the Prime Minister said it was drafted keeping in mind the thoughts, needs, hopes and aspirations of 21st century youth. This is not just a policy document but also a reflection of aspirations of more than 130 crore Indians, he added. He said “Even today many children feel that they are judged on the basis of a subject in which they have no interest. Due to the pressure from parents, relatives, friends etc children are forced to pursue the subjects chosen by others. This has resulted in a large population, which is well-educated, but most of what they have read, is not useful for them.” He highlighted that New Education Policy seeks to change this approach by bringing a systematic reform in India's education system and attempts to transform both Intent and Content of education. He said that NEP focuses on Learning, Research and Innovation to make the school, college and university experience: Fruitful, Broad-based and one that guides to one's natural passions.
Addressing the students, the Prime Minister said “This Hackathon is not the first problem you have tried to solve, nor is this the last.” He wished the youngsters to continue doing three things: Learning, Questioning and Solving. He said when one learns, one gets the wisdom to question and India’s National Education Policy reflects this spirit. He added the focus is shifting from the burden of the school bag, which does not last beyond school, to the boon of learning which helps for life, from simply memorising to critical thinking.
Emphasis on Interdisciplinary Study
The Prime Minister said that emphasis on interdisciplinary study is one of the most exciting features of the New Education Policy. This concept has been gaining popularity, as one size does not fit all. He said that emphasis on interdisciplinary study will ensure the focus is on what the student wants to learn rather than what the student is expected to do by the society.
Access to Education
Quoting Baba Saheb Ambedkar that education should be accessible to all, PM said that this education policy is also dedicated to his idea of accessible education. National Education Policy is big on access to education, starting from primary education. He said the policy aims to increase Gross Enrolment Ratio in Higher Education to 50 percent by 2035. He added this education policy emphasizes on creating job creators rather than job seekers. That is, in a way an attempt to bring reform in our mindset and in our approach.
Emphasis on Local Language
The Prime Minister said the new education policy will help the Indian languages to progress and develop further. He said students will benefit by learning in their own language in their early years. He added that the new education policy will also introduce the rich Indian languages to the world.
Emphasis on Global Integration
PM said while the Policy focuses on Local, equal emphasis has been laid on global integration. Top Global Institutions have been encouraged to open campuses in India. This will benefit Indian youth in getting world class exposure and opportunities, and help them prepare for global competition as well. This will also help in building world-class institutions in India, making India a hub of global education.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না স্মার্ত ইন্দিয়া হেকাথোন ২০২০গী গ্রান্দ ফিনালেদা ৱা ঙাংখ্রে
নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী ২০২০না ২১শুবা চহিচা অসিগী নহাশিংগী নীংজরিবা অদু ওইথোকহল্লি হায়না পি.এম.না ফোঙদোক্লি
এন.ই.পি.না অচৌবা অওনবা পুরক্নবা পান্দম থম্লি; থবক থিরবশিংবু থবক পীরিবশিংদা ওন্থোক্নবা মিৎয়েং থম্লি হায়না পি.এম.না ফোঙদোকখ্রে
01 AUG 2020 8:21PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা স্মার্ত ইন্দিয়া হেকাথোন ২০২০গী গ্রান্দ ফিনালেদা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা ঙসি ৱা ঙাংখ্রে।
স্মার্ত ইন্দিয়া হেকাথোন
স্মার্ত ইন্দিবা হেকাথোনগী গ্রান্দ ফিনালেদা ৱা ঙাংবদা পি.এম.না হায় লৈবাক অসিনা মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা মহৈরোয়শিংনা হোৎনরি। সমস্যাশিং অসি কোকহনবগা লোয়ননা মসিনা ভারতনা নীংজরিবা দেতা, দিজিতাইজেসন অমসুং হাই-তেক ফ্যুচর অসিসু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। ২১শুবা চহিচা অসিদা খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লিবা অসি খঙবগা লোয়ননা ভারতনা মশাবু তপ্না অওনবা পীজরক্তুনা থৌদাং মপুং ফানা লৌবা ঙম্নবা লেপ্তনা চংশিনবা মথৌ তাই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকপগা লোয়ননা হায় মদুদি ইন্নোবেসন, রিসর্চ, দিজাইন, দিবেলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রপ্রিনরশিপকীদমক লৈবাক অসিদা মথৌ তাবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎপা তাই। মহাক্না হায় মসিগী পান্দমদি ভারতকী এজুকেসন অসি হেন্না মোদর্ন ওইহনবা অমসুং তেলেন্তকী খুদোংচাবশিং ফংহনবা অসিনি।
অনৌবা এজুকেসন পোলিসী
অনৌবা এজুকেসন পোলিসী অসিগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মসি দ্রাফ তৌখিবা মতমদা ২১শুবা চহিচাগী নহাশিংগী ৱাখল্লোন, মথৌ তারিবশিং,আশা, অমসুং নীংজরিবশিং অদু খন্থরগা শেমখিবনি। মসি শুপ্নতগী পোলিসী দোক্যুমেন্ত অমা নত্তে মসিদা ভারত মচা কোতি ১৩০ হেনবনা নীংজরিবা অদুগী মমি অমনি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মহাক্না হায় “ঙসি ঙসি মকসু অঙাং কয়ানা মখোয়বু মখোয়না পামদবা সবজেক্ত অমদা য়ুম্ফম ওইরগা মখোয়গী মরমদা লেপথোকপী হায়না খল্লি। মমা-মপাশিং, মরী-মতাশিং, মরূপশিং অসিনচিংবগী প্রেসরনা মরম ওইরগা অঙাংশিংদা অতোপ্পনা খনবা সবজেক্ত অদুদা মখোয়না মখা চত্থরি। মসিনা মরম ওইরগা মহৈ-মশিং হৈরবা অদুবু মখোয়না তমজরুরিবা অদু মখোয়দা কন্নফম খঙদ্রবা মীগী মীশিং হেন্না য়ামখৎহল্লি। ” মহাক্না হায়খি মদুদি অনৌবা এজুকেসনগী পোলোসী অসিনা অহোংবা পুরক্তুনা ভারতকী এজুকেসন সিস্তেম অসিদা সিস্তেমেতিক ওইবা অওনবা অমা পুরক্নবা অমসুং এজুকেসনগী ইন্তেন্ত অমসুং কন্তেন্ত অনিমক হোংদোক্নবা হোৎনরি। মহাক্না হায় মদুদি এন.ই.পি.না লর্নিং, রিসর্চ অমসুং ইন্নোবেসনদা মিৎয়েং থমদুনা স্কুল, কোলেজ অমসুং য়ুনিভর্সিতী ফগৎনবা হোৎনরি; অমসুং কনাগুম্বগী অপাম্বা লম্বীদা লমজিংবীবা ঙম্বা ওইহন্নবা হোৎনরি।
মহৈরোয়শিংদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “হেকাথোন অসি নখোয়না কোকহন্নবা হোৎনগদবা অহানবা সমস্যা নত্তে, অমদি মসিনা অরোইবসু নত্তে। ” নহা ওইরিবশিংদা মহাক্না লেপ্তনা থবক অহুম তৌহন্নীংলি: তমশিনবা, ৱাহং হংবা অমসুং ৱারোইশিন পীবা। মহাক্না হায় কনাগুম্বা হৈরবা মতমদা ৱাহং হংনবা লৌশিং লৈরকই অমসুং ভারতকী নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীনা মসিগী ৱাখল্লোন অসি ফাওহল্লি। স্কুলদগী হেন্দোকখিবদা কান্নফম লৈত্রবা স্কুল বেগকী পোৎলুমদগী পুন্সিদা মতেং ওইরগদবা মহৈগী থৌজালদা, চুম্না চিনফা পুরম্বদগী অচৌবা ৱাখল খলহনবা অসিদা মিৎয়েং হোংদোকপা তাই হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
ইন্তর্দিসিপ্লিনরী স্তদীদা মিৎয়েং চংবা
প্রধান মন্ত্রীনা হায় ইন্তর্দিসিপ্লিনরী স্তদীদা মিৎয়েং চংবা হায়বা অসি অনৌবা এজুকেসন পোলিসীগী খ্বাইদগী পুক্নীং চিংশিন্নবা মচাক অমা ওইরি। মসিগী ৱাখল্লোন অসি মায়াম্না পাম্নরক্লি মরমদি মফম অমদা মীপুম খুদিংমক চল্লু য়াদে। মহাক্না ইন্তর্দিসিপ্লিনরী স্তদীদা মিৎয়েং চংবগা লোয়ননা হায় মসিনা খুন্নাই অমনা মহৈরোয় অমবু করি তৌবা পাম্বগে হায়বগী মহুত্তা মহৈরোয় অমনা হৈনীংলিবা তম্নীংলিবা অদু তম্বা য়াহনগনি।
এজুকেসন ফংহনবা
বাবা সহেব অম্বেদকরনা হায়রম্বা এজুকেসন অসি মীপুম খুদিংদা ফংহনগদবনি হায়বা অদু পল্লদুনা পি.এম.না হায় মসিগী এজুকেসন পোলিসী অসি মহাক্কী এজুকেসন ফংহন্নবা অদুগুম্বা ৱাখল্লোন অদুগীদমক পুথোকপনি। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসিনা প্রাইমরীদগী হৌরগা এজুকেসন ফংহনগনি। মহাক্না হায় পোলিসী অসিনা ২০৩৫ ফাওবদা হায়র এজুকেসনগী গ্রোস এনরোলমেন্ত রেসিও অসি চাদা ৫০দা হেনগৎহন্নবা পান্দমশিং থম্লি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় মসিগী এজুকেসন পোলিসী অসিনা থবক থিরিবা মীওই ওইরম্বদগী থবক পীরিবা মীওই ওইহন্নবা মিৎয়েং থম্লি। মসি অমরোমদা ঐখোয়গী ৱাখল্লোন অমসুং ঐখোয়গী থবক পায়খৎপগী মওং অসিদা অওনবা অমা পুরক্নবা হোৎনবা অমনি।
ইমালোলদা মিৎয়েং চংবা
প্রধান মন্ত্রীনা হায় অনৌবা এজুকেসন পোলিসী অসিনা ভারতকী লোলশিং চাউখৎহনবদা মখা তানা মতেং পাংলগনি। মহাক্না হায় মহৈরোয়শিংদা মখোয়গী ঙল্লিঙৈ মতমদা মশাগী লোলদা মহৈ তম্বনা মখোয়দা হেন্না কান্নবা ওইগনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় অনৌবা এজুকেসন পোলিসী অসিনা ভারতকী লোল কয়া অসি মালেমদা উৎপা ঙমহল্লগনি।
গ্লোবেল ইন্তিগ্রেসন্দা মিৎয়েং চংবা
পি.এম.না হায় পোলিসী অসিনা লোকেলদা মিৎয়েং চংলবসু গ্লোবেল ইন্তিগ্রেসন্দা চপ মান্নবা মিৎয়েং থম্লি। মালেমগী মকোকথোংবা ইন্সতিত্যুসনশিং ভারত্তা কেম্পসশিং হাংনবা পুক্নীং থৌগৎখ্রে। মসিনা ভারতকী নহাশিংদা মালেমগী থাক্তা এক্সপোজর অমসুং খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি অমসুং মখোয়বু মালেমগী থাক্তা চাংদম্ননবা শেম-শাবদসু মতেং পাংলগনি। মসিনা ভারত অসি মালেমগী এজুকেসনগী হব অমা ওইহল্লদুনা মালেমগী থাক্কী ইন্সতিত্যুসনশিং শাগৎপদা মতেং পাংলগনি।