PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
20 JUL 2020 6:32PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• মীওই লাখ ৭ হেনবনা কোবিদ-১৯দগী নাবা ফরে।
• ভারতনা ২.৪৬%গী চাংদা লৈদুনা মালেমগী ফেতালিতী রেৎ খ্বাইদগী নেম্বগী মনুংদা লৈরে।
• এক্তিব কেস পুন্না ৩,৯০,৪৫৯দা মেদিকেল এতেন্সন পীরি।
• এ.আই.আই.এ.এস. নই দিল্লীগী “ই-আই.সি.য়ু.” ভিদিও কন্সলতেন্সনগী থবক খুমাঙ চাউশিল্লে, রাজ্য ১১গী অচৌবা হোস্পিতাল ৪৩ কোনশিল্লে।
• দিল্লীগী এ.আই.আই.এম.এস.দা কোবিদ-১৯ প্লাজমা দোনেসন কেম্পেন হৌদোকখ্রে।
• প্রধান মন্ত্রীনা হায়খ্রে মদুদি ভারতনা অপুনবা, তেক অমসুং দেতানা পুবা মমল হোংবা অমসুং চয়েৎনবা লৈতবা হেলথ কেয়র সিস্তেম অমা শাগৎনবা হোৎনরি
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়দগী কোবিদ-১৯দা অপদেৎ: মীওই লাখ ৭ হেনবনা কোবিদ-১৯দগী নাবা ফরে; ভারতনা ২.৪৬%গী চাংদা লৈদুনা মালেমগী ফেতালিতী রেৎ খ্বাইদগী নেম্বগী মনুংদা লৈরে
লৈবাক অসিগী কেস ফেতালিতী রেৎ অসি তপ্না তপ্না লেপ্তনা হন্থরক্লি। ঙসিগী নুমিত্তা মসি ২.৪৬%তা তারে। ভারতনা মালেমগী ফেতালিতী রেৎ খ্বাইদগী নেম্বগী মনুং চনবা লৈবাক ওইরি। ঙসি ফাওবদা কোবিদ-১৯না নাবা মীওই লাখ ৭ হেন্না নাবা ফরবা তুংদা দিসচার্জ তৌখ্রে। মসিনা নাবা ফরবা (৭,০০,০৮৬) অমসুং কোবিদকী এক্তিব কেসকী মরক্তা লৈবা খেৎনবা অদু ৩,০৯,৬২৭ ওইদুনা চাউনা হেনগৎহল্লে। হৌখিবা পুং ২৪দা কোবিদ-১৯না নাবা মীওই ২২,৬৬৪ নাবা ফখি। মসিদগী রিকোবরী রেৎ অসি হৌজিক ৬২.৬২% য়ৌরে। এক্তিব কেস ৩,৯০,৪৫৯ অসি হোস্পিতালশিং অমসুং য়ুমদা আইসোলেসন তৌদুনা নিংথিনা লায়েংলি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1639897
এ.আই.আই.এ.এস. নই দিল্লীগী “ই-আই.সি.য়ু.” ভিদিও কন্সলতেন্সনগী থবক খুমাঙ চাউশিল্লে, হৌজিক ফাওবদা রাজ্য ১১গী অচৌবা হোস্পিতাল ৪৩ কোনশিল্লে
কোবিদ-১৯ মরম ওইদুনা মী শিবগী চাং হন্থহন্নবগী থবক ফগৎহন্নবা ২০২০গী জুলাই ৮দগী লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা আই.সি.য়ু দোক্তরশিংগা লোয়ননা এ.আই.আই.এ.এস. নই দিল্লীনা “ই-আই.সি.য়ু.” ভিদিও কন্সলতেন্সনগী থবক পায়খৎপা হৌরে। মসিগী পান্দমদি লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা কোবিদ-১৯ লায়েংনবা হোস্পিতালশিংগী অনাবশিং লায়েংলিবা দোক্তরশিংগী মরক্তা লায়েং-কাংলোনশিংগী মতাংদা ৱারি শানবনি। আই.সি.য়ুশিংদা লৈরিবা অনাবশিং য়াওনা কোবিদ-১৯গী অনাবশিং লায়েংলিবা দোক্তরশিং অমসুং এ.আই.আই.এ.এস. নই দিল্লীগী দোক্তরশিংগী মরক্তা লায়েংবগী মতাংদা লৌশিং পীথোক-পীশিন তৌনগনি। ৱারি শানবা অসিগী মরুওইবা পান্দমদি কোবিদ-১৯ না শিবগী চাং হন্থহনবা অমসুং ফম্মুং ১০০০ ফাওবা লৈবা হোস্পিতাশিংদা লায়েংলিবা মীওইশিংদা খ্বাইদগী ফবা লায়েংবগী থবক ফংহনবনি। হৌজিক ফাওবদা ইন্সতিতুৎ ৪৩দা সেসন মরি পাংথোকখ্রে। খন্নবা অদুদা কোবিদ-১৯ লায়েংবগা মরী লৈনবা হিরমশিং কোনশিনখি। থৌরম অদুদা মরম চানা রামদেসেবির, কনভাআলেসসেন্ত প্লাজমা অমসুং তোসিলিজুমাব শীজিন্নবগী মতাং য়াওনা মরুওইবা ৱাফমশিং খন্নখি। হায়রিবা হিদাকশিং অসি মথোং-মরম খঙদনবা শীজিন্নবদগী ওইরকপা য়াবা অমাঙবশিং অমসুং সোসিএল মেদিয়াদা পীরকপা ইথিলদা য়ুমফম ওইরগা হিদাক থাবগী থবক হন্থহনবগী দরকার ওইবা অদু কাংবু অদুনা খন্নখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1639872
দা. হর্শ বর্ধন্না দিল্লীগী এ.আই.আই.এম.এস.দা কোবিদ-১৯ প্লাজমা দোনেসন কেম্পেন হৌদোকখ্রে
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না প্লাজমা দোনেসন কেম্পেন অমা দিল্লীগী এ.আই.আই.এম.এস.তা ঙসি হৌদোকখ্রে। থৌরম অদু কোবিদতগী নাবা ফরবা পুলিস পার্সনেল ২৬না মখোয়গী ঈগী প্লাজমা দোনেৎ তৌবগা লোইননা দিল্লী পুলিস্কা লোইননা পাঙথোকমিন্নবনি। লৌখৎলক্লিবা খোংথাং অসিগীদমক দিল্লী পুলিসপু থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা মহাক্না হায়খি, "কোরোনানা মরম ওইদুনা দিল্লী পুলিস পার্সনেল ১২ লৈখিদবদু য়াম্না থমোই শোক্নিংঙাই ওইবা থৌদোক্নি। অসিগুম্বা মীশি মীনা অসি লৈদুনসু, মখোয়না শন্দোকপা লাকশিন্নবা হোৎনবদা মখোয়গী পার্সনেলশিং থাদোক্তুনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি, মরকসিদা কন্তেন্মেন্ত জোনসু ২০০দগী ৬০০ ফাওবা লৈরে।" দা. হর্শ বর্ধন্না হায়রিবা ভোলুন্তীয়রশিং অসিনা লৌরিবা থৌদাং অসিবু সার্তিফিকেৎ পীদুনা পুলিস কন্তেবল ২৬তা ইকাই খুম্নবা উৎখ্রে। মসিগী মনুংদা, শ্রী ওম প্রকাশনা অহুমশুবা ওইনা ঙসি মহাক্কী প্লাজমা দোনেৎ তৌখ্রে। মহাক্না হায়খি, "হৌজিকফাওবগী ওইনদি, কনভালেসেন্ত প্লাজমা থেরাপী অসি পুংজা খুদিং ফংহন্নবা হোৎনরদুনা শেমগৎলিবা প্লাজমা বেঙ্কশিংদা শীজিন্ননবা অয়াবা পিরে। ভারত অসি কোবিদ-১৯ অনাবা খ্বাইদগী চাং ৱাংনা ফবা লৈবাক ওইদুনসু, প্লাজমা দোনেসন্দি হৌজিকসু মশীং হেনগৎহনবা মথৌ তারি। নই দিল্লীগী এ.আই.আই.এম.এস.না দিল্লী পুলিস কোরোনা ৱারিয়রশিংগা লোইননা প্লাজমা দোনেসন কেম্পেন অমা পাঙথোক্লিবসিগীদা ঐহাক হরাউবা পোকই।"
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1639826
প্রধান মন্ত্রীনা আই.বি.এম.গী সি.ই.ও. আর্বিন্দ কৃষ্ণগা ৱারী শানখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুথাংদা আই.বি.এম.গী সি.ই.ও. শ্রী আর্বিন্দ কৃষ্ণগা ৱারী শানখ্রে। লল্লোন ইতিক্কী হীরমদা কোবিদনা পীরিবা শাফু অসিগী মতাংদা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, 'য়ুমদগী থবক শুবা' হায়বসি পাক শন্না চৎনরে অমসুং সরকার অসিনসু হোংলক্লিবা তেক্নোলোজীগী খোংচৎ অসি কায়দনবগীদমক ইনফ্রাস্ত্রকচর পীনবগীদমক লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। মহাক্না মরী লৈনবা তেক্নোলোজী অমসুং হন্দক আই.বি.এম.না লৌখিবা মখোয়গী শিন্মী ৭৫%না য়ুমদগী থবক শুহন্নবা লেপখিবা ৱারেপ অদুদা লাক্কদবা খুদোংচাদবশিংগী মতাংদা খন্নখি। প্রধান মন্ত্রীনা মতম অসি ভারত্তা শেল থাদবদা খ্বাইদগী চপ চাবা মতম্নি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা তেক্কী সেক্তরদা শেল থাদবদা তরাম্না ওক্লি অমসুং মতেং পাংগনি হায়খি। মালেমগী লৈবাক কয়ানা খোংজেল তপথরকপা মতমদা ভারত্তদি এফ.দি.আই. লাকপগী চাং হেনগৎলক্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মালেমগী লৈবাকশিংগা চাংদম্নবদা নোপতনবা অমসুং লোকেল সপ্লাই চেন্দা অতৎ অখম লৈতনা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারত অমগী মংলানগা লোইননা ঐখোয়না মাঙজিল থানা চৎলি। আই.বি.এম.গী সি.ই.ও.না আই.বি.এম.না ভারত্তা চাউনা শেল থাদনবা লৈরিবা প্লানশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীদা পাউদমখি অমসুং আত্মনির্ভর ভারত্তা মহাক্কী থাজবা ফোংদোকখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1639945
দা. হর্শ বর্ধন্না কোবিদ-১৯ শন্দোকপদগী ঙাকথোক্নবা মাস্ক অমসুং সেনিতাইজর য়েন্থোক্নবা পঞ্জাব নেস্নল বেঙ্ককী লৈবাক পুম্বগী সি.এস.আর. কেম্পেন হৌদোকখ্রে
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয় দা. হর্শ বর্ধননা কোবিদ-১৯ শন্দোকপদগী ঙাকথোক্নবা মাস্ক অমসুং সেনিতাইজর য়েন্থোক্নবা পঞ্জাব নেস্নল বেঙ্ককী (পি.এন.বি.) লৈবাক পুম্বগী সি.এস.আর. কেম্পেন ঙসি হৌদোকখ্রে। মালেম পুম্বনা কোবিদ ১৯গী অৱাবা মায়োক্নরিঙৈ মতম অসিদা পি.এন.বি.না লৌরিবা থৌদাং অসিবু তৌবিমল খঙবা উত্তুনা মহাক্না হায়, “লায়চৎ অসিগী মায়োক্তা লান্থেংন্ননবা সরকারনা হোৎনরিবশিং অসি পি.এন.বি.না মতেং পাংলিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। বেঙ্গ অসিনা পি.এম. ক্যের্স ফন্দদা দোনেসন তৌবা অমসুং মাস্কশিং অমসুং সেনিতাইজরশিং য়েন্থোক্নবা সি.এস.আর.গী থবক থৌরমশিং পাঙথোকপা অসিগুম্বা খোঙথাংশিং লৌখৎলি। মাস্কশিং শীজিন্নবা অমসুং অফবা হেন্দ হাইজিন তৌবনা কোবিদকা চান্নবা লমচৎ শাজৎ থৌগৎলি অমসুং হৌজিক্কী ওইনা লায়না অসিগী খ্বাইদগী ফবা ‘সোসিএল বেক্সিন’ ওইরি। বেঙ্ক অসিনা অসিগুম্বা পোৎলম অসি লৈবাক অসিগী জিলা ৬৬২দা য়েন্থোকখ্রে অমসুং ঐহাক্না পি.এন.বি.না হোৎনরিবশিং অসিবু থাগৎপা ফোঙদোক্লি।”
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1639952
য়ু.পি.এস.সি.না কোবিদ-১৯গী লায়চৎ মনুংসিদা সিবিল সর্বিস পরিখা ২০১৯গী পর্সনেলিতী তেস্ত (ইন্তর্বিয়ু) পাংথোক্নবা শেম শারে
য়ুনিয়ন পব্লিক সর্বিস কম্মিসন্না সিবিল সর্বিস পরিখা ২০১৯ (সি.এস.ই.-২০১৯)গী ওইনা মীওই ২৩০৪গী পর্সনেলিতী তেস্ত (পি.তি.)/ইন্তর্বিয়ু পাংথোক্লিঙৈ মরক্তা ভারত সরকারনা কোবিদ-১৯ শন্দোরকপা থিংনবা হায়দুনা লোকদাউন থম্বগী ৱারেপ লৌখি। কম্মিসন অসিনা মতমদুগী ফিভম য়েংশিন্দুনা লেমহৌরিবা মীওই ৬২৩গী সি.এস.ই.-২০১৯গী পি.তি. বোর্দ অসি ২৩/৩/২০২০গী মতুংদা ওইনা পাংথোক্নবা ৱারেপ লৌখি। লোকদাউন তপ্না তপ্না হাংদোক্লকপগা লোয়ননা কম্মিসন অসিনা লেমহৌরিবা মীওইশিংগী পি.তি. অসি জুলাই ২০-৩০, ২০২০দা পাংথোক্নবা ৱারেপ লৌখ্রে অমসুং মসিগী মতুং ইন্না পরিখা য়াওগদৌরিবা মীওইশিংদশু মাংজৌননা খংহনখ্রে। মখোয়শিং অসিগা লোয়ননা এক্সপর্ত এদবাইজরশিং অমসুং কম্মিসনগী স্তাফশিংগী হকশেলদা তেক্ত কায়দনবগীদমক মতিক চানা শেম-শাবশু লোয়রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1639900
ঙসিদগী কঞ্জুমর প্রোতেক্সন এক্ত, ২০১৯ চৎনবা হৌরে
তোঙান-তোঙানবা নিয়মশিং অমসুং কঞ্জুমর কাউন্সিলশিং, কঞ্জুমর রিদ্রেসেল কমিসনশিং, মেদিএসন, প্রদক লাইএবিলিগী প্রোবিজনশিংগী খুৎথাংদা কঞ্জুমরশিংগী হকশিং ঙাকপদা মসিগী অনৌবা এক্ত অসিনা মতেং পাংগনি। এক্ত অসিগী মখাদা ই-কমর্স ফার্ম খুদিংমক্না পোৎ য়োন্দ্রিঙৈ মমাংদা কঞ্জুমরশিংদা পোৎ অমুক হন্নবা, শেন হন্দোক্নবা, ৱারেন্তি, চার্জ-বেক , পোৎ অদুগী হৌরকফম লৈবাক মমিং পীবা দরকার ওই। অনৌবা এক্ত অসিনা কঞ্জুমর কমিসনশিংদা ৱায়েন চৎথবগী থবকশিং লাইহল্লে অমসুং স্তেৎ অমসুং দিস্ত্রিক কমিসনশিংদা মখোয় মশাগী য়াথংশিং অমুক হন্না য়েংশিনবগী শক্তি পীরে অমসুং কঞ্জুমর অমনা ৱাকৎশিং ইলেকত্রোনিক ওইনা পীশিনবা য়ারগনি অমসুং ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাং দা হিয়ারিং পাংথোকপা য়ারে। এক্ত অসিদা প্রদক লাইএবিলিতি কৌবা অনৌবা অমা হাপচিল্লে অমসুং মসিদা পোৎ শারিবশিং, পোৎ য়োল্লিবশিংগী মথক্তা ৱাকৎ অমা হেক্তা থাংগৎপা য়ারে। ফত্তবা/শাশিন্নবা পোৎশিং য়োনবা নৎত্রগা শাবদা মতিক চাবা কোর্ত অমনা হেক্তা চৈরাক পীনবা প্রোবিজনশিং এক্ত অসিদা য়াওরে। অহানবা চৈরাক ওইনা কোর্ত অমনা চহি অনি ফাওবা লাইসেন্স অমা ককপা য়াই অমসুং অনিসুবা কেস নৎত্রগা চৈরাক ফংলকপা মতমদা লাইসেন্স ককপা য়াই।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1639900
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• পঞ্জাব: ‘মিসন ৱারিয়র মাস এৱেয়রনেস দ্রাইব অসিদা মীয়াম্না থৱায় য়াওবা উৎলকপা অসি উবদা পঞ্জাবকী মুখ্য মন্ত্রীনা কেমপেন অসিবু থা ২গীদমক্তা শাংদোকখ্রে, মসিগা লোইননা দাইমন্দ সর্তিফিকেতকী মথংগী থাক হৌদোকপগী মতাংদসু লাউথোকখি।
হরিয়ানা: কোবিদ-১৯গী মনুংদা সরকারনা ইমুং লাখ ১৬তা লুপা ৪০০০দগীনা লুপা ৫০০০ ফাওবগী ওইবা শেলগী তেংবাং পীখি, হায়রিবশিং অসি মুখ্য মন্ত্রী পরিৱার সম্রিধি য়োজনাগী মখাদা নত্রগা বিল্দিং কন্সত্রক্সন ৱার্কর্স ৱেলফেয়র বোর্দকী খত্থাংদা পীখি হায়না মুখ্য মন্ত্রীনা হায়খি। হায়রিবা অসিগা চপ মান্ননা, মন্ত্রী গরিব কলয়ান য়োজনাগী মখাদা নবেম্বর থা ফাওবগী ওইনা য়াম্না লাইরবা কনা লৈজদ্রবা ইমুংশিংদা রাশন লেম্না য়েন্থোক্লগনি।
কেরলা: রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা অমমুক শিখিবগী পাউ লৈরে, মসিনা রাজ্য অসিগী শিবগী মশিং অদু ৪৩ য়ৌহনখ্রে। লৈখিদ্রবা মীওই অদু ইদুক্কি জিলাগী চহি ৬৯ সুরবা মীওইনি। পল্লাকদ জিলাগী পাত্তম্বি তালুক অমসুং নেলায়া পঞ্চায়ত্তা লোকদাউন লাউথোকখ্রে। কেরলাদা ঙরাং কোবিদ-১৯গী কেস ৮২১ থেংনখি, হায়রিবশিং অসিগী মনুংদা কেস ৬২৯দি শোক্না-শম্নরুবদগী িনফেক্সন তৌরকপনি অমসুং কেস ৪৩ অমদি করম্না ইনফেক্সন তৌরকখিবনো হায়বা খঙদ্রি। পেসেন্ত ৭,০৬৩ হৌজিক ফাওবা লাইয়েংদুনা লৈরি অমসুং জিলা কয়া অমদা মীওই লাখ ১.৭০ সর্ভিলেন্স তৌদুনা থম্লি।
তামিল নাদু: পুদুচেরীদা নিংথৌকাবা নুমিত্তাকেস ৯৩ লাকখিবগা লোইননা কোবিদ-১৯দা চহি ৭৩সুরবী নুপী অহল অমা লৈখিদ্রে, মসিনা য়ু.তি অসিদা শিবগী মশিং ২৯ সুহনখ্রে অমসুং মসিনা ২০০০গী তাঙ্কক লানহনখ্রে। তি.এন.গী সি.এম.না নোংমাইজিং নুমিত্তা কোবিদ-১৯ শন্দোরকপা মায়োক্তা রাজ্য সরকারনা লৌখৎলিবা খোইোংথাংশিং অদুগী মতাংদা পি.এম.দা খঙহনখি। তি.এন.না মীওই লাখ ১৩,০০০গী মথক্তা থবক পীনবা লুপা কোতি ১০,৩৯৯গী এম.ও.য়ু. নিপান্দা খুৎয়েক পীনখি। কোবিদ-১৯দগী ভিরুধাচলম তেহসিলদার লৈখিদ্রে, এম.এল.এ. অনি পোজিতিব ওইখ্রে। রাজ্য অসিগী ওইনানোংমাইজিং নুমিত্তা কোবিদ -১৯গী োইনা নোংমদা খ্বাইদগী ৱাংবা কেস ৪,৪৯৭৯ অমসুং ৭৮ শিখিবগী পাউ লৈখি। অপুনবা কেসশিং: ১,৭০,৬৯৩; এক্তিব কেসশিং: ৫০,২৯৪; শিকিবশিং: ২৪৮১; চেন্নাইদা লৈবা এক্তিব কেসশিং: ১৫,০৪২।
কর্নাতকা: চীফ সেক্রেতরিনা দিজাস্তর মেনেজমেন্ত এক্ত ২০০৫কী সেক্সন ২৪(১)গী মখাদা ওর্দর অমা থোক্তুনা বি.বি.এম.পি.গী ওথরাইজ তৌরবা মীওই অমনা রিফর তৌরকপা কোবিদকী পেসনন্তশিং এদমিত তৌনবগীদমক্তা হোসপিতালগী বেদশিংবু ফংহন্নবা মেদিকেল এস্তাব্লিশমেন্তশিংদা খঙহনখ্রে। ঙরাং অনৌবা কেস ৪১২০ অমসুং ৯১ শিখিবগী পাউ লৈখি, মসিদা কেস ২১৫৬তি বেঙ্গলোর সিতীদগীনি। অপুনবা কেসশিং: ৬৩,৭৭২; এক্তিব কেসশিং: ৩৯,৩৭০; শিখিবশিং: ১৩৩১।
অন্ধ্র প্রদেশ: সাতিশ ধাৱন স্পেস সেন্তরনা ভারস ত্রান্সমিশন থোক্তনবা তঙাইফদনা মথৌ তাবা খ্বাইদগী য়ামদবা স্তাফশিংগা লোইননা থবক তৌনবা ৱারেপ লৌখ্রে। কোবিদ কেসশিংগী মরক্সিদা এস.ঐচ.এ.আর.দা লৈবা মখোয়গী হাউশিং কোলোনীদা কন্তেনমেন্তকী অথিংবা থমজিনখ্রে। ঙরাং অনৌবা কেস ৫০৪১ অমসুং ৫৬ শিখিবগী পাউ লৈকি। অপুনবা কেসশিং: ৪৯,৬৫০; এক্তিব কেসশিং: ২৬,১১৮; শিখিবশিং: ৬৪২।
তেলঙ্গানা: হাইদ্রবাদকী নিমস (এন.আই.এম.এস.)তা কোবিদ-১৯গী চাংয়েং হৌখ্রে। লমদম অসিগী মশাগী ওইবা কোবিদ-১৯গী অহানবা ভেক্সিন, ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ রিসর্চ (আই.সি.এম.আর.) অমসুং ভারত বায়োতেক্না পুথোরকপা অসি নিজামস ইন্সতিত্যুত ওফ মেদিকেল সাইন্সেস (এন.আই.এম.এস.)তা হকচাং ফরবা ভোলন্তিয়র ৩০দা চাংয়েং তৌবগী থাজবা লৈ। ঙরাং অনৌবা কে ১২৯৬ অমসুং ৬ শিখিবগী পাউ লৈখি। রাজ্য অসিদা লৈরিবা অপুনবা কেসশিং: ৪৫,০৭৬; এক্তিব কেসশিং: ১২,২২৪; শিখিবশিং: ৪১৫।
অরুনাচল প্রদেশ: অরুনাচল প্রদেসকী গোবর্নর, দা. বি.দি. মিশ্রানা মীয়ামদা মখোয়গী য়ুমদা ন্যুত্রিশনেল কিতচন গার্দেন শেম্নবা আপীল তৌরকখ্রে মরমদি কোবিদ-১৯গী লাইচৎ অসিনা ঐখোয় ইশানা ঈরোমদোম হিংজবা ঙম্নবা তম্বীখি।
অসাম: অসামগী সি.এম, শ্রী সর্বানন্দা সোনোৱালনা হনদক্তা ঈশিং-ঈচাউ অদুদা কাইখিবা বারপেতা জিলাগী পাথসালাগী মনাক্কী গাহিমপারাদা লৈবা পাহুমারা তুরেল খোংবান অদু য়েংশিনখ্রে।
মনিপুর: মনিপুরগী রাজ্যদা কোবিদ-১৯ কেসশিংগী খ্বাইদগী য়াম্বা মশিং অসি উখ্রুলদগী (২৫২), কাঙপোকপি (২৩৪) অমসুং তামেঙলোং (২১২)। হৌজিক্কী ওইনা খ্বাইদগী ৱাংবা এক্তিব কেসকী মশিং অসি কাংপোকপিদগী - ১৩১নি।
নাগালেন্দ: নাগালেন্দদা কোবিদ-১৯গী পোজিতিব কেস ৩৩ কনফর্ম তৌখ্রে। দিমাপুরদা ১৬, মোনদা ১২ অমসুং কোহিমাদা ৫। নাগালেন্দদা কোবিদ-১৯ পোজিতিব কেসকী মমশিং অসি ১০২১ য়ৌখ্রে মসিদা এক্তিব কেস ৫৭৬ অঞসুং ফগৎখিবগী মশিংনা ৪৪৫নি।
সিক্কিম: রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯ হেনগৎলকপগা লোইননা সিক্কিমগী সরকারনা হয়েংদগী হৌরগা হায়বদি ২০২০গী জুলাইগী ২১দগী জুলাইগী ২৭ ফাওবগী ওইনা চয়োলদুমা লোকদাউন তৌনবা ৱারেপ লৌখ্রে।
মহারাস্ত্র: মহারাস্ত্র সরকারগী তেক্সতাইল, পোর্ত, ফিসশরীশিংগী কেবিনেত মন্ত্রি আস্লম শৈখ, তেস্ত তৌবা মতমদা কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইখ্রে। মহাক অসিনা উধব থাকরেগী সরকারদা তেস্ত তোবা মতমদা পোজিতিব ওইবা মরিসুবা মন্ত্রীনি। মহারাস্ত্রদা নোংমাইজিং নুমিত্তা কোবিদকী অনৌবা কেস ৯,৫১৮ থেংনখি মসিনা অপুনবা কেসকী মশিং অদু ৩,১০,৪৫৫ সুহনখি।
গুজরাত: রাজ্য আসিদা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৯৬৫ থেংনখি, মশিনা রাজ্য অসিগি অপুনবা মশিং অদু ৩৪,৮৮২ য়ৌহনখি। অনৌবা কেস ৯৬৫কী মনুংদা, খ্বাইদগী য়াম্বা কেসশিং অদু সুরত্তগী থেংনখি। এহমেদাবাদ সিতীদা অনৌবা কেস ১৮৬ থেংনখি। এক্তিব কেসকী মশিং অসি ১১,৪১২ নি।
রাজস্থান: নিংথৌকাবগী অয়ুক্তা অনৌবা পোজিতিবকেস ৪০১ থেংনখি, মসিনা রাজ্য অসিগী কোবিদ-১৯গী মশিং অদু ২৯,৮৩৫ য়ৌহনখ্রে। রাজ্য অসিদা হৌজিক একতিব কেসশিংগী মশিং অদু ৭৪০৬ সুখ্রে।
মধ্য প্রদেশ: রাজ্য অসিদা অনৌবা কেস ৮৩৭ হেনগৎলকপগা লোইননা অপুনবা কেসকী মশিং অদু ২২,৬০০দা হেনগৎলকখি। রাজ্য অসিদা শিখিবগী মশিং অসি ৭২১দা হেনগৎলকখি। নোংমাইজিং নুমিত্তা হোসপিতালশিংদগী মীওই ৪৪৭ দিসচার্জ তৌখ্রে, মমসিনা রাজ্য অসিদা ফখিবা কেসশিংগী মশিং অদু ১৫,৩১১ য়ৌহনখ্রে।
ছত্তিসগর: কোবিদ-১৯গী কেসশিংগী মশিং হেনগৎলকপা অসি য়েংলগা জুলাই ২২দগী রায়পুর অমসুং বিরগাওনগী মুনিসিপালগী মফমশিংদা নুমিৎ তরেতকী লোকদাউন থম্লগনি। জিলাগী কলেক্তরগী ওর্দর মখাদা রায়পুর জিলাগী রাবপুর মুনিসিপাল কোরপোরেশন (আর.এম.সি.) অমসুং বিরগাউন মুনিসিপাল কোর্পোরেশন (বি.এম.সি.)গী মখাদা লৈবা মফম পুম্নমক কন্তেনমেন্ত জোনশিং ওইনা লাউথোকখ্রে। রাজ্য অসিদা নোংমাইজিং নুমিত্তা অনৌবা কেস ১৫৯ থেংনখি।
গোৱা: নোংমাইজিং নুমিত্তা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ১৭৩ থেংনখি। মসিনা রাজ্য অসিগী পোজিতিব ওইবগী মশিং অদু ৩৬৫৭ য়ৌহনখ্রে। হৌজিক রাজ্য অসিদা এক্তিব কেসশিংগী মশিং অসি ১৪১৭ নি অদুগা ফগৎখিবশিংগী ঙপুনবা মশিং অদু ২২১৮তা হেনগৎখি।

PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
20 JUL 2020 6:32PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
Updates on Covid-19 from Ministry of Health and Family Welfare:More than 7 lakhs Persons have Recovered from COVID-19; At 2.46%, India has one of the lowest Fatality rates in the World
The Case Fatality Rate in the country continues to register a steady downfall. It has dropped to 2.46% today. India has one of the lowest Case Fatality Rates in the world. More than 7 lakh persons have been cured of COVID-19 and discharged till now. This has further expanded the difference between those who are active COVID patients and the recovered persons (7,00,086) by 3,09,627. 22,664 COVID patients have recovered from COVID-19 in the last 24 hours. The recovery rate as of now is at 62.62%. Medical attention is being provided to all the 3,90,459 active cases, in hospitals and home isolation.
For details:
AIIMS New Delhi’s “e-ICU” Video Consultation Program Gains Traction, 43 Big Hospitals in 11 States Covered So far
In order to strengthen the Government of India’s efforts to reduce COVID-19 mortality, AIIMS New Delhi has started a video-consultation program with ICU doctors across the country called e-ICU on 8th July, 2020. The program aims at holding case-management discussions among doctors who are at the frontline in treating COVID-19 patients in hospitals and COVID facilities around the country. Physicians who manage COVID-19 patients including those in the ICUs can raise queries, present their experience and share knowledge with other physicians and experts from AIIMS, New Delhi on this video platform. The primary objective of these discussions is to reduce mortality from COVID-19 by learning from shared experience and strengthening best practices among hospitals with 1000 beds including isolation beds, oxygen supported and ICU beds. Four sessions have been held till date covering 43 institutions. Some of the important issues that have been stressed upon are the need for rational use of ‘Investigational Therapies’ like Remdesevir, convalescent plasma and Tocilizumab. The treating teams have discussed the current indications and possible harm due to their indiscriminate use and the need to limit social-media pressure based prescriptions.
For details:
Dr. Harsh Vardhan inaugurates COVID19 Plasma Donation Campaign at AIIMS, Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare yesterday flagged off a Plasma Donation Campaign at AIIMS Delhi. The event was co-organized by Delhi Police where 26 police personnel who had recovered from COVID volunteered to donate their blood plasma.Expressing his gratitude to the Delhi Police for this initiative he said, “It is very sad that a dozen Delhi police personnel died due to Corona. In spite of these casualties, they are doing a great job deploying personnel to contain the spread, while the number of containment zones has jumped from 200 to 600.”Dr Harsh Vardhan saluted the contribution of these volunteers by conferring certificates to 26 Police constables. Of these, Shri Om Prakash was donating his plasma for the third time. The Minister stated that every single donor counts in our journey towards victory over COVID-19 and we need more and more of these plasma warriors to help fight the pandemic till a definitive treatment or vaccine is developed. He commented, “As of now convalescent plasma therapy has been approved for compassionate use with various plasma banks being set up to ensure round the clock availability”.
For details:
PM interacts with IBM CEO Arvind Krishna
Prime Minister Shri NarendraModi interacted with IBM CEO Shri Arvind Krishna via video conferencing today.Talking about the impact of COVID on business culture, Prime Minister said that ‘work from home’ is being adopted in a big way and the government is constantly working towards providing infrastructure, connectivity and regulatory environment to ensure that this technological shift is smooth. He also discussed the technologies associated and challenges involved in the recent decision of IBM to make 75% of its employees to work from home.Prime Minister highlighted that this is a great time to invest in India. He talked about the efforts of the government in the last six years to promote wellness and ensure that the best quality healthcare is within the reach of the people. He explored the possibilities of creating India specific AI based tools in the healthcare sector and development of better models for disease prediction and analysis. He underlined that the country is moving towards development of an integrated, tech and data driven healthcare system which is affordable and hassle-free for the people.
For details:
Dr. Harsh Vardhan launches Punjab National Bank’s Nation-wide CSR campaign for Distribution of Mask and Sanitizer to prevent Spread of COVID-19
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare launched Punjab National Bank’s (PNB) campaign to distribute face masks and sanitizers to prevent the spread of COVID-19. Expressing his gratitude to PNB for taking this responsibility when the whole world is suffering from COVID19, he commented, “I am happy that PNB is supporting the efforts of the Government in fight against this Pandemic. Steps like donation in PM Cares fund and organising CSR activities for distribution of masks and sanitizers have been taken by the Bank. Use of masks and good hand hygiene promote COVID appropriate behaviour and this is the best ‘social vaccine’ we currently have against the disease. The Bank is distributing such material in 662 districts throughout the country and I congratulate PNB for their efforts.”
For details:
UPSC Gears up to Conduct Personality Tests (Interviews) for the Civil Services Examination 2019 in the Backdrop of COVID-19 Pandemic
The Union Public Service Commission was in the midst of conducting the Personality Tests (PTs)/Interviews for 2,304 candidates for the Civil Services Examination, 2019 (CSE-2019) when the Government of India decided to impose a lockdown to contain the spread of COVID-19. The Commission also reviewed the position and decided to defer the remaining PT Boards for 623 candidates of the CSE-2019 from 23.03.2020 onwards.With gradual lifting of the lockdown, the Commission has decided to hold the PTs for the remaining candidates from 20th to 30th of July, 2020 and all the candidates have been suitably informed in advance. In order to address the safety and health concerns of the candidates, expert advisers and staff of the Commission, suitable arrangements have been put in place.
For details:
Consumer Protection Act, 2019 comes into force from today
New Act will empower consumers and help them in protecting their rights through its various notified Rules and provisions like Consumer Protection Councils, Consumer Disputes Redressal Commissions, Mediation, Product Liability and punishment for manufacture or sale of products containing adulterant / spurious goods. Act includes establishment of the Central Consumer Protection Authority (CCPA) to promote, protect and enforce the rights of consumers. The CCPA will be empowered to conduct investigations into violations of consumer rights and institute complaints / prosecution, order recall of unsafe goods and services, order discontinuance of unfair trade practices and misleading advertisements, impose penalties on manufacturers/endorsers/publishers of misleading advertisements. The rules for prevention of unfair trade practice by e-commerce platforms will also be covered under this Act.
For details:
SER Runs 2652 Tripsof ParcelExpress Trains in the wake of COVID-19
South Eastern Railway (SER) as a part of commitment to the nation during this national crisis, has already run 2652 trips of Time Tabled Parcel Express Trains carrying essential commodities viz., food items, groceries, medicines, medical equipment and other items of daily need to different parts of the country from 2nd April to 15th July, 2020. SER during the above period, has carried 46,141 tonnes of parcel traffic containing 17,81,264 number of packages to different places in the country.These Time Tabled Parcel Express Trains are running between Shalimar-Ranchi, Shalimar-Mumbai CSMT, Howrah-Secunderabad, Howrah-KSR Bengaluru, Shalimar-Porbander and Tatanagar-Itwari.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Punjab: Buoyed by the enthusiastic response to the `Mission Warrior’ Covid mass awareness drive, Punjab Chief Minster has extended the campaign for another 2 months, while also announcing introduction of next level of the Diamond Certificate. While exhorting the winners to take their grassroot Covid awareness creation efforts forward, the Chief Minister also appealed to others to participate in the extended Mission Warrior competition zealously in order to sensitise the people about the Corona virus and the various protective measures.
• Haryana: The Chief Minister said that financial assistance ranging from Rs 4000 to 5000 to 16 lakh families has been provided by the government during the COVID period, be it under the MukhyamantriParivarSamridhiYojana or through the Building Construction Workers Welfare Board. Similarly, under the Pradhan Mantri GaribKalyanYojana, free ration would be distributed to needy families up to the month of November.
• Kerala: One more death due to Covid-19 has been reported in the state taking the toll to 43. The deceased is a 69-year-old native of Idukki district. Lockdown declared in Pattambitaluk and Nellayapanchayat in Palakkad district. The licenses of two hyper markets have been cancelled in Thiruvananthapuram following violation of Covid-19 protocol. It has been found that these two shops played a major role in the transmission of the virus to more people in the city. Five more Keralites outside the state, four in the Gulf and one in Karnataka, succumbed to the virus. Kerala recorded 821 Covid-19 cases yesterday of which 629 are cases of infection through contact and the source of infection of 43 cases is unknown. 7,063 patients are still under treatment and 1.70 lakh people are under surveillance in various districts.
• Tamil Nadu: A 73-year-old woman succumbed to Covid-19 in Puducherry taking the death toll to 29 as the UT reported 93 cases on Monday to cross the 2000 mark. TN CM on Sunday apprised PM of the steps being taken by the State government against the spread of Covid19. TN signs eight MoUs worth Rs 10,399 crore, to create employment for over 13,000 people. VirudhachalamTahsildar dies of Covid-19, two MLAs test positive. State reports new single-day high of 4,979 Covid-19 cases on Sunday along with 78 deaths. Total cases: 1,70,693; Active cases: 50,294; Deaths: 2481; Active cases in Chennai: 15,042.
• Karnataka: Chief Secretary issues order under section 24(1) of Disaster Management Act 2005, directing medical establishments to make available resources of the hospital beds for the purpose of admitting Covid patients referred by authorised person of BBMP. As the weeklong lockdown in Bengaluru Urban and Rural districts set to be lifted on July 22, taskforce set up by state met and discussed on further measures to control Covid. Media reports that while CM is not in favour of extending the lockdown, some ministers, health experts are for longer lockdown in the State. 4120 new cases & 91 deaths reported yesterday with 2156 cases in Bangalore city. Total cases: 63,772; Active cases: 39,370; Deaths: 1331.
• Andhra Pradesh: SatishDhawan Space Centre decides to work with minimum essential staff to avoid virus transmission. Containment restrictions also imposed at SHAR amid Covid cases at its housing colony. Complete lockdown imposed in West Godavari district till July 31 amid surge in Covid-19 cases. TDP senior leader and Sangam Dairy Director Popuri Krishna Rao died due to coronavirus at NRI hospital in Guntur. State decides to set up Covid control rooms at all districts amid rising cases as a measure to address the problem of misinformation and guide the affected people. 5041 new cases & 56 deaths reported yesterday. Total cases: 49,650; Active cases: 26,118; Deaths: 642.
• Telangana: Covid-19 vaccine trials begin at Hyderabad’s NIMS. The first indigenous Covid-19 vaccine, being developed by Indian Council of Medical Research (ICMR) and Bharat Biotech, is expected to be tested on 30 healthy volunteers at Nizam’s Institute of Medical Sciences (NIMS). 1296 new cases & 6 deaths reported yesterday. Total cases in the State: 45,076; Active cases: 12,224; Deaths: 415.
• Arunachal Pradesh: The Governor of Arunachal Pradesh, Dr B D Mishra appeals people to develop nutritional kitchen garden in their home as Covid-19 pandemic has taught all to be self-reliant.
• Assam: The CM of Assam, Shri SarbanandaSonowal inspected the Pahumara river embankment at Gahinpara near Pathsala in Barpeta district which was breached in the recent spate of flood.
• Manipur: The highest number of Covid19 cases in the state of Manipur are from Ukhrul(252), Kangpokpi (234) and Tamenglong (212). Presently the highest number of active cases are in Kangpokpi -131.
• Nagaland: In Nagaland 33 positive cases of COVID-19 have been confirmed. 16 in Dimapur, 12 in Mon & 5 in Kohima. Total Covid-19 positive cases in Nagaland stands at 1021 with 576 active cases and 445 recoveries.
• Sikkim: With the spike in Covid-19 in the State, the Government of Sikkim decides to go for a weeklong complete lockdown starting from tomorrow i. e 21st July to July 27, 2020.
• Maharashtra:AslamShaikh, the Cabinet Minister for Textiles, Port, Fisheries in the Maharashtra Government has tested positive for Covid 19. He is also the Guardian Minister of Mumbai City. He is the fourth Minister of the UddhavThackerey government to test positive. Maharashtra reported 9,518 new Covid cases on Sunday taking the total number of reported cases to 3,10,455.
• Gujarat: 965 new Covid-19 cases have been recorded taking the state tally to 34,882. Out of 965 new cases, maximum 206 cases have been reported from Surat city. Ahmedabad city recorded 186 new cases. The number of active cases is 11,412.
• Rajasthan: 401 new positive cases have been reported on Monday morning, taking the COVID-19 tally of the state to 29,835. There are 7406 active cases in the state currently.
• Madhya Pradesh: With the addition of 837 new cases the case count in the state climbed to 22,600. The death toll in the state has also gone up to 721. A total of 447 persons were discharged from hospitals on Sunday, taking the number of the recovered cases to 15,311.
• Chhattisgarh: A seven-day lockdown will be enforced in municipal limits of Raipur and Birgaon beginning July 22 in view of the rising number of COVID-19 cases. The entire area under Raipur Municipal Corporation (RMC) and Birgaon Municipal Corporation (BMC) in Raipur district has been declared as containment zones by the order of the District Collector. The state reported 159 new cases on Sunday.
• Goa - 173 new COVID-19 cases have been identified on Sunday. This takes the state tally of positive cases to 3657. While there are 1417 active cases in the state now, the total number of recoveries has gone up to 2218.