PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
17 JUL 2020 6:24PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• ঙসি ফাওবদা লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯ নাবা মীগী অশেংবা কেস লোদ অসি লাখ ৩,৪২,৭৫৬ খক্তনি।
• অপুনবা কেসকী মীওই লাখ ৬.৩৫ (৬৩.৩৩%) হেনবনা নাবা ফখ্রে।
• লৈবাক অসিগী মী শিবগী চাং অসি মিলিয়ন অমদা ১৮.৬ ওইদুনা মালেমগী খ্বাইদগী য়ামদবশিংগী মনুংদা লৈরি
• সিম্পতম উত্তবা অমসুং কন্না নাদবা মীওই চাউরাক্না ৮০%দি মেদিকেল সুপর্বিজন তৌদুনা য়ুমদা আইসোলেসন তৌহল্লি।
• লৈবাক অসিদা মেদিকেল ওক্সিজেনগী মেনুফেকচরিং, সপ্লাই অমসুং স্তোরেজ কেপাসিতী মরাং কাইনা ফংলি।
• হৌখিবা চহিগা য়েংনবদা খরিফ ক্রোপকী লৌ হুনবগী এরিয়া চাদা ২১.২ হেল্লে, কোবিদ-১৯গী শাফু উবা ফংদে।
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়দগী কোবিদ-১৯দা অপদেৎ: লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯ নাবা মীগী অশেংবা কেস লোদ অসি লাখ ৩.৪২ খক্তনি; নাবা ফরবা কেস মশিং লাখ ৬.৩৫ য়ৌরে অমসুং হেনগৎলক্লি;
ঙসি ফাওবগী ওইনা লৈবাক অসিগী কোনিদ-১৯গী এক্তিব কেস মশিং অসি ৩,৪২,৭৫৬ ওইরে। মীওই লাখ ৬.৩৫ (৬৩.৩৩%) হেনবনা নাবা ফখ্রে। মীওই বিলিয়ন ১.৩৫ লৈদুনা মালেমগী অনিশুবা মীশিং খ্বাইদগী য়াম্বা ওইরিবা ভারৎকী কেস পর মিলিয়ন অসি ৭২৭.৪নি। মালেমগী থাক্তা য়েংবদা ভারতকী কেস পর মিলিয়ন মীশিং অসি অতোপ্পা য়ুরোপিয়ন লৈবাকশিংদগী শরুক ৪দ্গী ৮ ফাওবা তাথনা লৈ। লৈবাক অসিগী মী শিবগী চাং অসি মিলিয়ন অমদা ১৮.৬ ওইদুনা মালেমগী খ্বাইদগী য়ামদবশিংগী মনুংদা লৈরি। ক্লিনিকেল মেনেজমেন্তকী নিংথিনা য়াৎলবা থৌরাংশিং অসিনা ওইহন্নিংবা মায় পাকপা পুরকপা ঙম্লি। সিম্পতম উত্তবা অমসুং কন্না নাদবা মীওই চাউরাক্না ৮০%দি মেদিকেল সুপর্বিজন তৌদুনা য়ুমদা আইসোলেসন তৌহল্লি। হোস্পিতালশিংদা লায়েংনবা পুরক্লিবা অনাবশিংবু নিংথিনা লায়েংবা ঙম্নবা মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং অসি লৈবাক শিনবা থুংবগী ওইনা হেন্না ফগৎহল্লি। অসিগুম্লবা পুন্না পাংথোকমিন্নবা থবকশিং অসিনা ঙসিদি কোবিদ-১৯ লায়েংনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং অসি মপাঙ্গল য়াম্না লৈরে। হৌজিক্তি অপুনবা ওইনা কোবিদ-১৯ দেদিকেতেদ হোস্পিতাল ১৩৮৩, দেদিকেতেদ কোবিদ হেলথকেয়র সেন্তর ৩১০৭ অমসুং কোবিদ কেয়র সেন্তর ১০,৩৮২ লৈরে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1639305
হৌখিবা চহিগা য়েংনবদা খরিফ ক্রোপকী লৌ হুনবগী এরিয়া চাদা ২১.২ হেল্লে
২০২০গী জুলাই ১৭তা অপুনবা লম হেক্তর লাখ ৬৯১.৮৬তা খরিফ ক্রোপগী মরু মরা হুনখ্রে মদু হৌখিবা চহিগী মতম অসিদা হেক্তর লাখ ৫৭০.৮৬ ওইখি, মতৌ অসুম্না লৈবাক অসিদা হৌখিবা চহিগা য়েংনবদা এরিয়া কভরেজ চাদা ২১.২০ হেল্লে। ঙসি ফাওবদা খরিফ ক্রোপকী মখাদা এরিয়া কভরেজকী প্রোগ্রেসতা কোবিদ-১৯গী শাশু উবা ফংদে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1639340
লৈবাক অসিদা মেদিকেল ওক্সিজেনগী মেনুফেকচরিং, সপ্লাই অমসুং স্তোরেজ কেপাসিতী মরাং কাইনা ফংলি
কোবিদ-১৯ লাইচৎকী য়েংলগা কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মন্ত্রী শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা ঙসি লৈবাক অসিদা মেদিকেল ওক্সিজেন সপ্লাই অমসুং কেপাসিতী স্তোরেজ হেঙ্গৎহন্নবা য়েংশিনখ্রে। হৌজিক ফাওবদা মেদিকেল ওক্সিজেনগী মেনুফেকচরিং, সপ্লাই অমসুং স্তোরেজ কেপাসিতীদা অচৌবা খুদোংচাদবশিং রিপোর্ত তৌরকপা লৈত্রি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1639375
এ.আর.সি.আই. অমসুং বেহান্ত তেক্নোলোজীনা খুৎশম্নদুনা কোবিদ-১৯ লান্থেংননবগীদমক পোৎয়োম স্কেন তৌনবা য়ু.ভি.সীস্তেম পুথোকখ্রে
লৈবাক্কী মনুংদা লৈবা মফমশিং অমসুং মালেমগী মফমশিংদা চত্থোক চৎশিনবা তৌবা অনিমক অসিনা কোবিদ-১৯ শন্দোকপগী অচৌবা মরম অমা ওইরি। চত্থোক চৎশিন তৌবগী মরু ওইবা পোৎশক অমা ওইরিবা পোৎয়োম অসি মীওই কয়া অমনা পাইনবনিনা ভাইরস শন্দোকপগী পাম্বৈ অমা ওই অমসুং মসি মীওই অমনা হেক পাইবা লোইবগা দিসইনফেক্ত তৌবা তঙাই ফদে। লোকদাউন লোইরবা তুংদা এয়রপোর্ত, রেলৱে স্তেসন অমসুং কম্মর্সিএলগী মফমশিংদা মী য়াম্না তিনবা হেনগৎলক্কদবা অসিনা মরম ওইদুনা কোবিদ-১৯ শন্দোকপা থিংনবা পোৎয়োমশিং অসি সেকেন্দ খরগী মনুংদা দিসইনফেক্ত তৌবগী তঙাই ফদবশিং য়াম্না হেনগৎলক্লি। পোৎয়োমশিংগী খুত্থাংদগী ভাইরস শন্দোকপা থিংনবা হায়দুনা ভারত সরকারগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগকী ওতোনোমস আর. এন্দ দি. সেন্তর ওইরিবা হায়দ্রবাদতা লৈবা ইন্তর্নেস্নেল এদবান্সদ রিসর্চ সেন্তর ফোর পাউদর মেতালর্জী অমসুং ন্যু মেতরিএল (এ.আর.সি.আই.) অমসুং বেহান্ত তেক্নোলোজীজ, নোইদানা খুৎশম্নদুনা ক্রিতিস্কেন® য়ু.ভি. বেগেজ দিসইনফেক্সন সীস্তেম অমা পুথোকখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1639273
পুথোক-পুশিন, দরকার ওইবা মী অমসুং কোবিদ-১৯গী চৎন-পথাপশিংগী মতাংদা খুদোংচাদবা লৈবদগী পাংথোক্নবা থৌরাং তৌরিবা বিহারগী এশেমব্লি মীখল অমসুং বাই ইলেক্সনশিংদা চহি ৬৫গী মথক্তা লৈবা অহলশিংদা পোস্তেল বেল্লোত পীদনবা ই.সি.আইনা ৱারেপ লৌরে
কোবিদ-১৯ লাইচৎ অমসুং লোকদাউন গাইদলাইনশিংগী য়েংলগা চহি ৬৫গী মথক্ত লৈবা মীওইশিং পোল্লিং স্তেসনশিংদা লাকপা মতমদা খুদোংথিনিংঙাই ওইবা মরম্না মখোয়গী ভোৎ থাদবগী থবক মাঙদনবা পোস্তেল বেল্লোতকী খুদোংচাবা পীনবা কমিসন্না ৱারেপ লৌখিবনি। হৌজিক ওইরিবা ফিবম অসিদা পাংথোক্কদৌরিবা মীরক্কী মীখলশিং অমসুং বিহার এশেমব্লিগী মীখলগী থৌরাং তৌরিবশিং কমিসন্না য়েংশিল্লি। লাইচৎ অসিগী য়েংলগা, রাজ্য অসিদা অহেনবা পোল্লিং স্তেসন ৩৪,০০০(চাদা ৪৫ হেন্না ) হাপচিন্দুনা অপুনবা পোল্লিং স্তেসন মশিং ১,০৬,০০০ য়ৌরে । মসিদা রাজ্য অসিদা পোল্লিংগী মীওই লাখ ১.৮ হেন্না অমসুং মশিং য়াম্লবা গারিশিং য়াওনা অতৈ মচাক-মথুমশিং থৌরাং তৌবদা অচৌবা পোলুম অমা ওইরগনি । পাংথোক্কদৌরবা মরক্কী মীখলশিংদসু মসিগী অৱাবা অসি মায়োক্নগনি ।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1639134
সরকারনা লৈবাক অসিবু মালেমগী লায়চৎ অসি থেংননবা তেংবাংলি; প্লাস্তিক ইন্দস্ত্রী ঙাক শেন্নবা অঙম্বা থৌদাং পায়খৎকনিঃ মন্দাবিয়া
কেন্দ্রগী কেমিকেল অমসুং ফর্তিলাইজরগী কেন্দ্র রাজ্য মন্ত্রী শ্রী মনশুখ মন্দাবিয়ানানা সরকারনা আইনগী মনুংদা লৈবা মতিক্কী মখা পোন্না কোবিদ-১৯না প্লাস্তিক ইন্দস্ত্রীশিংদা পীরিবা চৈথেংশিং অসিদগী ঙাক শেন্নবা অঙম্বা থৌদাং পায়খৎকনি হায়বগী থাজবা পীখ্রে। ভারতকী প্লাস্তিক ইন্দস্ত্রীশিংনা অকোয়বগা মরী লৈননা তুং কোয়না চৎপা, অনৌবা থৌওং কয়া পুথোকপা অমসুং মালেমগী চাংয়েংনবদা য়াওনবগীদমক্তা মহাক্না অসুম্না হায়খি, ঐখোয়না মাংদা লৈরিবা খুদোংচাদবা কয়া অসি খংদোকপা তঙাই ফদে হায়খি। তঙাই ফদবা পুংফমশিংদা ভারতকী প্লাস্তিক ইন্দস্ত্রীশিং অসিনা ফ্রন্তলাইন থৌমীশিংগী থবকশিংদা মখোয়গী পোত্থোকশিং শিজিন্নহন্দুনা মরু ওইবা থৌদাং লৌরি হায়বা ঐখোয় পুম্নমক্না খংনরে। ৱর্ল্দ হেলথ ওর্গনাইজেসন (দবল্যু.ঐচ.ও.)না লায়চৎ অসি লৈরিবমখৈ কোবিদ-১৯ থেংননবগীদমক্তা থা খুদিংগী চাউরাক্না মেদিকেল মাস্ক মিলিয়ন ৮৯, একজামিনেসন গ্লোব মিলিয়ন ৭৬ অমসুং অনোক মিলিয়ন ১.৬ তঙাই ফদনা চংগনি হায়খিবা লৈ। মরম অসিনা কোরোনাভাইরস লৈতবা ভারত ওইহন্নবগীদমক্তা ইন্দস্ত্রী অসিনা মাং থানা থোক্লক্তুনা খুদোংচাদবশিং অসিগী মায়োক্তা থবক তৌবা তাই। ঐখোয়না লৈবাক অসিগী মার্কেৎ মনুংদা তোখায় তাবা পল শেমদুনা নত্ত্রগা খল কায়বা চেংয়েংবগী ফিভম ওইহনবা পামদে, মদুগী মহুত্তা ঐখোয় অমত্তা ওইনা থোক্লক্তুনা শক্তি লৈবা লৈবাক অমা ওইহনবনা হেন্না পাম্মি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1639106
জুলাই ১৫, ২০২০দা শেলথুম মন্ত্রালয়না রাজ্য ২৮গী রুরেল লোকেল বোদি লাখ ২.৬৩গী পীফম থোকপা গ্রান্ত-ইন-এদ লুপা কোতি ১৫১৮৭.৫০ থাদোকখ্রে
পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রালয় অমসুং দ্রিঙ্কিং ৱাতর অমসুং সেনিতেসন দিপার্তমেন্ত, জল শক্তি মন্ত্রালয়না লৈবাক অসিগী রাজ্য ২৮দা লৈরিবা রুরেল লোকেল বোদি লাখ ২.৬৩গীদমক্তা গ্রান্ত-ইন-এদ ওইনা পীফম থোকপা লুপা কোতি ১৫১৮৭.৫০ অসি শেলথুম মন্ত্রালয়না জুলাই ১৫, ২০২০দা কায়থখ্রে। মসি শেনবা চহী ২০২০-২০২১গীদমক্তা ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন্না (XV-এফ.সি.) হায়বা তাইদ গ্রান্তকী শরুক অমনি অমসুং হায়রিবা অসি লৈবাক্কী ওইনা অহানবা থাক্তা লৈরিবা ওপন-দিফিকেসন ফ্রী (ও.দি.এফ.) ফিভমগী সেনিতেসন অমসুং শেন্ননবগীদমক, থক্নবা ঈশিং পীবা, নোঙগী ঈশিং য়োকপা অমসুং ঈশিং রিসাইকল তৌবগুম্বা তঙাই ফদ্রবা সেবাশিংগীদমক্তা আর.এল.বি.শিংনা শিজিন্ননবনি। লৌউশিংউ অমসুং লৌউবশিংগী য়াইফ য়ুম্বাল, খুঙ্গং চাউখৎপা অমসুং পঞ্চায়তী রাজকী মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা ৱারোল অসি পীরদুনা হায়খিবদা আর.এল.বি.শিং অসিনা কোবিদ-১৯গী লায়চৎকী ইরাং থেংনরিবা মতমদা মখোয়দা শেনফম অসি থাদোকপগী থৌওং অসি য়াম্না মতাং চাবনি হায়খি। আর.এল.বি.শিংনা শেনফম অসি লৈবনা খুঙ্গংগী মীওইশিংদা চংদ্রবা য়াদ্রবা সেবা কয়া নিংথিনা পীবা হেনগৎহনগনি অমসুং কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা ময়ুমদা হল্লক্লবা মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংদা থবক পীবা ঙম্নবা মপাঙ্গল হেনগৎহনবতা নত্তনা খুঙ্গংগী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং কান্নবা মওংদা ফগৎহনবদশু তেংবাংগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1639157
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• পঞ্জাব: লাইচৎ অসিগী মনুংদা লনাইগী হোসপিতালশিংনা শেন্দোং তান্নবগী শেন্দান লম্বিদা চত্থবদগী থিংনবা পঞ্জাবকী সরকারনা হোসপিতালশিং অসিগীদমক্তা কোবিদ লাইয়েংবগী অকক্নবা মমল লেপখ্রে। দা. কে.কে. তলৱার কমিতীনা লনাইগী হোসপিতালশিং অমসুং মেদিকেল কোলেজশিংগীদমক্তা লেপ্লবা মমল অসিদা আইসোলেশন বেদশিং, আই.সি.য়ু.দা ত্রীতমেন্ত তৌবা অমসুং এদমিসন তৌবগী নোংমগী ওইবা হোসপিতলাইজেশন চার্জশিংসু মসিদা পুন্না য়াওরি।
• হরিয়ানা: হরিয়ানা সরকারনা কোবিদ-১৯গী লাইচৎ অসি শন্দোরকপদগী থিংনবা শোয়নাইরবা মীওইশিং (দিৱ্যংজন)শিংবু ঙাকথোক্নবা অমসুং ঙাক-শেন্নবা গাইদলাইনশিং থোকখ্রে।
• মহারাস্ত্র: শগোলশেল নুমিত্তা মহারাস্ত্রদা অনৌবা পোজিতিব কেস ৮৬৪১ থেংনখ্রে, মসি নোংমদা রাজ্য অসিদা নোংমদা কোবিদ-১৯গী পেসেন্ত খ্বাইদগী য়াম্না হেনগৎপা ওইরি। রাজ্য অসিগী কোরোনা ভাইরস ইনফেক্সনগী মশিং ২,৮৪,২৮১ য়ৌখ্রে। শগোলশেল নুমিত্তা রাজ্য অসিদা ৫৫২৭ ফগৎখি অমসুং ২৬৬ শিখি। হৌজিকমক্কী ওইনদি রাজ্য অসিদা এক্তিব কেস ১,১৪,৬৪৮ লৈরি, হৌজিক ফাওবদা ফগৎখিবগী অপুনবা মশিং ১,৫৮,১‌৪০ অমসুং শিখিবগী মশিংনা ১১,১৯৪ নি।গ্রেতর মুম্বাই রিজনদা অনৌবা কেস ১৪৯৮কা লোইননা ৭০৭ ফগৎখি অমসুং ৫৬ শিখি। খ্বাইদগী নৌবা পাউগী মতুং ইন্না মুম্বাইদা কোবিদ-১৯গী পেসেন্তকী মশিং অদু ৯৭৭৫১ সুখ্রে অদুগা এম.এম.আর.গী এক্তিব কেসনা ২৩,৬৯৪ নি। ফগৎখিবগী অপুনবা মশিং অদু ৬৮,৫৩৭দা হেনগৎখ্রে। মুম্বাইদা হৌজিক ফাওবদা শিখিবগী মশিং অদু ৫৫২০ সুখ্রে। রজ্য অসিগী অপুনবগী ওইনা ফগৎলকপগী চাং অসি ৫৫.৬৩%নি অদুগা মুম্বাই জিলাগী ফগৎলকপগী চাংনা ৭০%নি।
• গুজরাত: রাজ্য অসিগী অপুনবা কোবিদ-১৯গী মশিং ৪৫,৪৮১ সুরে। হৌজিকমক্কী ওইনদি এক্তিব কেস ১১,২৮৯ লৈ অদুগা হৌজিক ফাওবদা পেসেন্ত ৩২১০৩ ফগৎখ্রে। শগোলশেল নুমিত্তা ১০ শিখিবগা লৌইননা শীখিবগী মশিং ২০৮৯দা হেনগৎখ্রে। মেম্বর মরিগী কেন্দ্রগী তীম অমনা ঙসি রাজ্য অসিদা নৌনা হোতস্পোত ওইরক্লিবা মফম অসিদা লাকখি।
• রাজস্থান: ঙসি অয়ুক অনৌবা পোজিতিব কেস ১৫৯ থেংনখি। রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯গী কেসকী মশিং ২৭,৩৩৩ ফাওবা য়ৌখ্রে। শগোলশেলগী নুমিদাং ফাওবদা পোজিতিব কেস ৭৩৭ থেংনখ্রে। রাজ্য অসিদা ফগৎখিবা পেসেন্তশিংগী মশিং অদু ২০,০০০ (পেসেন্ত ২০,০২৮) লান্থোক্লবসু, রাজ্য অসিদা এক্তিব কেস ৬,৬৬৬ লৈরি।
• মধ্য প্রদেশ: হৌজিক ফাওবদা মধ্য প্রদেশতা নোংমদা খ্বাইদগী য়াম্না হেগৎলক্তুনা শগোলশেল নুমিত্তা অনৌবা পোজিতিব কেস ৭৩৫ থেংনখ্রে। রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯গী মশিং অসি ২০,০০০ হেনখ্রে। খ্বাইদগী নৌবা পাউগী মতুং ইন্না ২০,৩৭৮ ওইখি। তৌইগুম্বসুং রাজ্য আসিগী এক্তিব কেস লোদ অসি ৫৫৬২ নি অদুগা শগোলশেল নুমিত্তা পেসেন্ত ২১৯ ফগৎখিবগা লোইননা ফগৎখিবগী অপুনবা মশিং অসি ১৪,১২৭ য়ৌখ্রে। শগোলশেল নুমিত্তা ৭ শিখিবগা লোইননা শিখিবগী মশিং অসি ৬৮৯ ফাওবা হেনগৎলকখ্রে।
• ছত্তিসগর: শগোলশেল নুমিত্তা ছত্তিসগরদা নোংমদা ক্বাইদগী হেন্না হেনগত্তুনা কেস ১৯৭ থেংনখি। রাজ্য অসিগী কোবিদ-১৯গী অপুনবা মশিং অদু হৌজিক ৪,৭৪৫ সুরে, অদুগা এক্তিব কেস লোদনা ১,২৮২ নি। ওসপিতাল কয়া অমদগী ফদুনা দিসচার্জ তৌখিবা পেসেন্ত ১২৭ অদুগা লোইননা রাজ্য অসিদা ফগৎখিবগী অপুনবা মশিং অদু ৩,৪৫১দা হেনগৎখি।
• গোৱা: শগোলশেল নুমিত্তা পেসেন্ত ১৫৭কী সেম্পল তেস্ত তৌবদা পোজিতিব ওইরে। মসিনা রাজ্য অসিগী কোরোনা ভাইরস ইনফেক্সনগী মশিং আদু ৩,১০৮ য়ৌহনখি। হনদক্কী চয়োল অসিদা রাজ্য অসিগী এক্তিব কেস লোদ অসি ১২৭ নি।
• অসাম: অসামগী সি.এম. শ্রী সরবানন্দা সোনোৱালনা নাগাওনদা লৈবা সিভিল হোসপিতালশিংদা লৈরিবা দোক্তরশিং অমসুং নর্সশিংগা চত্থরিবা কোবিদ-১৯ লাইয়েংবগী থবক-থৌওংশিংগী মতাংদা ৱারি-ৱাতাই শান্ননবা চৎখি। মহাক্না দি.সি., এস.পি. অমসুং অতোপ্পা জিলাগী থাক্তা লৈবা ওফিসিয়েলশিংগা কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবগী পাম্বৈশিং করম্না হেনগৎহনগনি হায়বগী মতাংদা মীফম অমসু পাংথোকখি।
• মনিপুর: মনিপুরগী থৌবাল জিলাগী মোইজিং অৱাং লৈকাইদা প্রধান অমসুং মীওই মরি তেস্ত তৌবদা কোবিদ পোজিতিব ওইবদগী য়ুমথোং খুদিংগী রেপিদ এন্তিজেন তেস্ত তোবগী থবক পাংথোকখি।
• মিজোরাম: মজোরামদা পুন্না চর্চ হোল ১৯৪ ক্বারন্তিন ফেসিলিতীশিং ওইনা শিজিন্নখি।
• নাগালেন্দ: নাগালেন্দদা লৈবা মোন জিলাগী তাস্ক ফোর্সনা মোন জিলাগী ইকোনোমী অমুক হান্নগুম্না ফগৎহন্নবা অমসুং হল্লক্লিবা মীওইশিংগীদমক্তা থবক তৌবা য়াবগী খুদোংচাবা পীনবা কোমিতীদা খঙহনখ্রে। নাগালেন্দদা, কোবিদ-১৯গী পেরেন জিলাগী তাস্ক ফোর্সনা সি.এম.ও. ওফিস বিল্দিং, আর.এস.ই.তি.আই. বিল্দিং অমসুং তুরিস্তকী উগী খাংপোকশঙশিং অদুবু কোবিদ কেয়র সেন্তরশিং ওইনা থমখ্রে অদুগা এস.তি. জেবিয়র কোলেজ ওদিতোরিয়ম ওল অমসুং ভেত কোলেজ হোস্তেলনা আইসোলেশন সেন্তরশিং ওইনা থমখ্রে।
• কেরলা: রাজ্য সরকারননা লোকেল সেল্ফ-গোবর্মেন্তগী মখাদা কোবিদ ফার্স্ত-লাইন ত্রীতমেন্ত সেন্তর (এফ.এল.তি.সি.) মথৌ তৌনবগী মতাংদা ওর্দর অমা থোকখ্রে। শিবগী মশিং ৩৯দা হেনগৎখ্রে। রাংজ্য অসিদা ঙরাং কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৭২২ থেংনখি। মীওই ৫,৩৭২ লাইয়েংদুনা লৈরি। জিলা কয়া অমদা মীওই লাখ ১.৮৩ সর্ভিলেন্স তোদুনা থম্লি।
• তামিল নাদু: পুদুচেরিদা কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা শিকিবগী মশিং অসি পুং ২৪দা অহুম শিখিবগা লোইননা শিখিবগী মশিং অসি ২৫ য়ৌরে, মসিনা শিখিবগী অপুনবা মশিং অসি ১,৮৩২ য়ৌহনখ্রে; হৌজিক মীওই ৭৯৩ লাইয়েংদুনা লৈরি, মসিগী মনুংদা ৬৮৪ দি পুদুচেরিদগীনি, ৭৪না কারাইকলদগী অমসুং ৩৫ অমনা য়ানমদা। চেন্নাইগা লোইননা নোংপোক থংবা জিলা তরুক্না শগোলশেল নুমিত্তা থোরকখিবা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৪,৫৪৯গী শরুক তঙ্খাই অমা হেন্না ওইখি। ঙরাং ফাওবদা অপুনবা কেস: ১,৫৬,৩৬৯; এক্তিব কেস : ৪৬,৭১৪; শিখিবশিং: ২২৩৬; চেন্নাইদা এক্তিব কেসশিং: ১৫,০৩৮।
• কর্নাতক: হাই কোর্তনা রজ্যদা দিজাস্তর মেনেজমেন্ত এক্ত থম্নবা অমসুং কোবিদ লাইয়েংউ বাদবা লনাইগী হোসপিতালশিংদা চৈরাক পীনবা খঙহল্লকখ্রে। কর্নাতকাদা ঙরাং অনৌবা কেস ৪১৬৯ থেংনরবা মতুংদা কোবিদ-১৯গী কেস লিশিং ৫০গী তাঙ্কক লান্থোকখ্রে, মসিনা রাজ্য অসিগী কেসকী অপুনবা মশিং ৫১,৪২২ য়ৌখ্রে। বেঙ্গলোর সিতীদা কেস ২৩৪৪ থেংনখি। ঙরাং ফাওবদা অপুনবা পোজিতিব কেস: ৫১,৪২২; এক্তিব কেস: ৩০,৬৫৫; শিখিবশিং: ১০৩২।
• অন্ধ্র প্রদেশ: সরকারনা মীয়াম তিনবা মফমশিং, থবক সুফমশিং অমসুং লম চৎপা মতমদা তঙাইফদনা মাস্ক উপহন্নবগী ৱারেপ লৌখ্রে; হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ২৬০১, ৮৩৭ দিসচার্জ তৌখ্রে অমসুং ৪২ শিখিবগী পাউ লৈখি। অপুনবা কেস: ৪০,৬৪৬; এক্তিব কেস: ১৯,৮১৪, শিখিবশিং: ৫৩৪।
• তেলঙ্গানা: এক্সপার্তশিংগী মতুং ইন্না, লাক্কদৌরিবা নুমিৎ ১৫দা কোবিদ-১৯গী কেসশিং হন্থরকপগী থাজবা লৈ। রাজ্য অসিদা হৌখিবা নুমিৎ খরদা পোজিতিব ওইবগী চাং অসি ২০%দগী ১০%দা হন্থরকখ্রে, মরু ওইনা নোংমদা তেস্ত ১০.০০০গী মথক্তা তৌরি অমসুং এন্তিজেন তেস্তসু তৌরি। ঙরাং অনৌবা কেস ১৬৭৬ অমসুং ১০ শিখিবগী পাউ লৈখি।হৌজিক ফাওবদা থেংনখিবা কেসশিং: ৪১,০৮১; এক্তিব কেসশিং: ১৩,৩২৮; শিকিবশিং: ৩৯৬; দিসচার্জ তোখিবশিং: ২৭,২৯৫।

PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
17 JUL 2020 6:24PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
Updates on Covid-19 from Ministry of Health and Family Welfare:Actual case load of COVID-19 patients in the country is only 3.42 lakhs; Recovered Cases are 6.35 lakh and increasing;
The actual case load of COVID-19 cases in the country is only 3,42,756, as on date. More than 6.35 lakhs (63.33%) of the total cases have recovered. India, being the second most populous country in the world with 1.35 billion people, has 727.4 cases per million. On the global scale, cases/million population in India are 4 to 8 times less than some European countries.The case fatality rate at 18.6 deaths/million of the country is one of the lowest in the world. The effective clinical management strategies have shown to yield positive results. Almost 80% of the asymptomatic and mild cases have been advised home isolation under medical supervision. The moderate and severe patients are being treated in either the Dedicated COVID Hospitals or Dedicated COVID Health Centres.Medical infrastructure to ensure quality treatment of the admitted patients is being continuously augmented across the country. As a result of concerted efforts, the COVID-19 Hospital Infrastructure to treat COVID-19 is stronger today. It has 1383 Dedicated COVID Hospitals, 3107 Dedicated COVID Healthcare Centres, and 10,382 COVID Care Centres.
For details:
Sowing area of Kharif crops 21.2 % more compared to last year
As on 17.07.2020, total kharif crops have been sown on 691.86 lakh ha area against 570.86 lakh ha area during the corresponding period of last year, thus increase in area coverage by 21.20% compared to last year in the country. There is no impact of COVID-19 on progress of area coverage under kharif crops as on date.
For details:
Adequate availability, manufacturing, supply and storage capacity of Medical Oxygen in the country
In the wake of Covid-19 pandemic, the Minister of Commerce and Industry Shri Piyush Goyal today reviewed the Medical Oxygen supply and enhancement of capacity storage in the country. As of now, there is no major problem reported in manufacturing, storage, transport and supply of Medical Oxygen. It was mentioned that average monthly consumption of Medical Oxygen was 902 MT/day in April’20 and had gone upto 1512 MT/day by 15th July. There is sufficient stock of over 15 thousand MT, as of now.It was observed that the overall position of the present production and supply of Medical Oxygen, as compared to the total projection of the requirement by end of this month, is comfortable in all the states. In States, Metros and Districts, where the active cases are large in number, the position of supply and storage is adequate. Similarly, appropriate arrangements have been made for making available Medical Oxygen at remote places.
For details:
ARCI & Vehant Technologies co-develop UV System for baggage Scan Disinfection to fight COVID 19
Both domestic and international travel has been a major reason for spread of the COVID 19 infection. In order to control spread of infection through baggage, International Advanced Research Centre for Powder Metallurgy and New Materials (ARCI), Hyderabad, an autonomous R&D Centre of Department of Science and Technology (DST), and Vehant Technologies, Noida have co-developed KritiScan® UV Baggage Disinfection System. The compact UVC conveyor system developed can efficiently disinfect the baggage passing through the conveyor within a few seconds and is suitable for use in airports, railway and bus stations, hotels, commercial and private establishments for rapid disinfection of baggage. UVC based disinfection systems are known for their rapid disinfection capability, and the disinfection process is dry and chemical-free.
For details:
ECI decides not to extend postal ballot facility to electors above 65yrs of age in Assembly Elections in Bihar & by-elections due in near future in view of constraints of logistics, manpower and safety protocols of Covid 19
In view of COVID-19 pandemic and lockdown guidelines, Election Commission had recommended extension of optional postal ballot facilities to voters above 65 years in order to minimize their vulnerability and exposure at the Polling stations and to Covid positive voters and voters under quarantine so that they are not deprived of their voting rights. Commission has been constantly monitoring the electoral preparedness for the coming by-elections and General elections of Assembly in Bihar, in the wake of this unprecedented environment. Commission has already limited the number of electors to one thousand for each polling station for ease of voting, especially for elderly and vulnerable sections of electors, in COVID-19 situations. In view of this, the State is creating additional 34,000 (approximately) polling stations (45% more), which will increase the total number of polling stations to around 1,06,000. This would entail formidable logistical challenges of mobilizing 1.8 lakh more polling personnel and other additional resources including requirement of much larger number of vehicles in the State of Bihar. Similar challenges would be there for the coming by-elections also.Considering all these issues, challenges and constraints and in view of the decision to limit the number of electors at each polling station to 1000, Commission has decided not to issue the notification to extend the facility of postal ballot to the electors above 65 years of age in the coming General Elections in Bihar and by- elections due in the near future.
For details:
Govt helping nation to combat Global Pandemic; will do whatever is possible to protect the plastic industry : Mandaviya
Minister of State for Chemicals and Fertilizers Shri Mansukh Mandaviya has assured that government within the ambit of law, will do whatever is possible to protect the plastic industry from the impact of COVID-19. Shri Manadaviya was addressing a Webinar yesterday. Shri Mandaviya said for Indian Plastic industry to become environmentally sustainable, innovative and competitive in the world, “we must acknowledge and define the challenges that lies ahead. World Health Organisation (WHO) estimates that 89 million medical masks, 76 million examination gloves and 1.6 million goggles will be needed for Covid-19 response every month while the pandemic lasts. So, this indicates the need for the industry to rise to the challenge to ensure coronavirus free India.” He saidwe do not want to fragment the internal market by creating internal barriers or competitive imbalances but come together as a one nation and power.
For details:
Department of Biotechnology and its Research Institution’s Accelerate development of COVID-19 Vaccines, Therapeutics and Diagnostics
Department of Biotechnology and its 16 Research Institutes are working relentlessly to mitigate COVID-19 crisis and are deeply engaged in multifaceted R & D for offering potential COVID-19 solutions.DBT-AIs (Autonomous Institutions) have focussed their research efforts on the development of indigenous diagnostic tests to achieve self-sufficiency.A low-cost colorimetric PCR based assay-technology andan aptamer-based SARS-CoV-2antigen detection technology developed by DBT-THSTI, were transferred to Genei and Molbio Diagnostics Pvt. Limited, respectively.In-house IgG ELISA technology by DBT-THSTI was also transferred to XCyton Diagnostics Limited.DBT-RGCB along with POCT services, New Delhi developed a low-cost viral transport medium and RNA extraction kit that is ready for commercial use.Sharing of Biospecimens accelerates COVID-19 related research towards development of kits, therapeutics and vaccines. DBT-THSTI has distributed over 2500 sample aliquots in response to requests from industry, start-ups and academia.
For details:
Grants-in-aid of Rs.15187.50 crore in respect of 2.63 lakh Rural Local Bodies in 28 States released by the Ministry of Finance on 15th July 2020
On the recommendations of Ministry of Panchayati Raj, Department of Drinking Water & Sanitation and Ministry of Jal Shakti, an amount of Rs.15187.50 crore, as grants-in-aid, in respect of 2.63 lakh Rural Local Bodies (RLBs) spread in 28 States of the country has been released by the Ministry of Finance on 15th July 2020. This grants-in-aid forms part of the Tied Grant as recommended by Fifteenth Finance Commission (XV-FC) for the period FY 2020-21 and is to be used by RLBs to facilitate taking up of various developmental work concerning supply of drinking water, rain water harvesting, water recycling, sanitation and maintenance of ODF status, which are national priorities. Giving this information, Union Minister of Agriculture & Farmers’ Welfare, Rural Development & Panchayati Raj, Shri Narendra Singh Tomar said that the release of this fund to the RLBs signifies the most appropriate timing when the RLBs are fighting the challenges posed by the COVID-19 pandemic situation.He said availability of this fund with the RLBs will boost their effectiveness in delivery of basic services to the rural citizens and would also empower them in providing gainful employment to migrant laborers who have returned to their native places owing to Covid-19 pandemic situation as well as in augmenting rural infrastructure in a constructive way.
For details:
Indian Council of Agricultural Research celebrates its 92nd Foundation Day
Indian Council of Agricultural Research (ICAR) celebrated its 92nd foundation day yesterday. Speaking on the occasion, Minister of Agriculture & Farmers’ Welfare Shri Narendra Singh Tomar appreciated the efforts of the agricultural scientists due to which ICAR has contributed immensely in the progress of agriculture in the country during the last nine decades. He said that today India is surplus in foodgrains production due to the research contribution of the scientists and hard work of the farmers. He congratulated the farming community in the country for record production of crops even during the lockdown due to Covid-19 pandemic.
For details:
Wheels of ER’s Parcel Express Trains for COVID-19 to Roll Till December 14, this Year
Eastern Railway (ER) has run time tabled Parcel Express trains in different phases on different routes, to carry essential commodities including consumables, perishables, medical equipment, medicines etc during the COVID-19 lockdown period to ensure swift transport of material to the different corners of the country. Presently, Parcel Express trains originating from ER are running between Howrah & Guwahati, Sealdah & Guwahati and Howrah & Amritsar. The ER has now extended the running of Howrah-Guwahati-Howrah, Sealdah-Guwahati-Sealdah and Howrah-Amritsar-Howrah Parcel Express trains till December 14, 2020 on their nominated days of run, to facilitate swift transport of essential commodities.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Punjab: To check profiteering by private hospitals during the current pandemic, Punjab Government has fixed the COVID treatment rates for these hospitals. The rates, finalized for Private Hospitals and Medical Colleges by Dr. K.K. Talwar Committee, cover isolation beds, ICU treatment and hospitalisation charges per day of admission. The move comes amid several complaints received by the state government of private hospitals charging exorbitantly for Covid treatment.
• Haryana: Haryana Government has issued guidelines for protection and safety of Persons with Disabilities (Divyangjan) to contain the spread of COVID-19 pandemic. It has been decided that the State Government employees working on regular basis/ contract/ daily wages who are unable to walk having physical disabilities of 50% or above and also those who are blind from both eyes may be allowed to work from home.
• Maharashtra: 8641 new positive cases have been reported in Maharashtra’s highest single day spike of COVID-19 patients on Thursday. The state tally of corona virus infections has shot up to 2,84,281. Also, 5527 recoveries and 266 deaths have occurred in the state on Thursday. While there are 1,14,648 active cases in the state presently, till date the total recoveries stand at 1,58,140 and the death toll is 11,194. Greater Mumbai Region recorded 1498 new cases along with 707 recoveries and 56 deaths. While the count of COVID-19 positive patients is 97751 in Mumbai as per the latest report, the active case of MMR is 23,694. The total number of recoveries has gone up to 68,537. Toll is 5520 till date in Mumbai. While the recovery rate of the entire state is 55.63%, the recovery rate of Mumbai district is 70%.
• Gujarat: The state tally of COVID-19 stands at 45,481. There are 11,289 active cases at present, while 32103 patients have recovered till date. With the report of 10 deaths on Thursday, the death toll has gone up to 2089. A four-member central team today visited Surat city which is emerging as a new hotspot in the state. The team comprises Director of New Delhi AIIMS Dr. Randeep Guleria, NITI Aayog member Vinod Paul, director-general of ICMR Dr. Balram Bhargav and additional secretary in the Union ministry of health and family welfare Arti Ahuja. The team held a meeting with local authorities on Thursday night. Today, the team members held a meeting with doctors, nurses, and paramedical staff at the civil hospital. It also provided the necessary guidance to the health teams regarding the treatment. The team members visited Katargam and Varachchaa areas which have emerged as the new Covid hotspots in the city. Dr Guleria said testing, contact tracing, and proper treatment will help control the rising cases in the city.
• Rajasthan: 159 new positive cases have been reported today morning. The state tally of COVID-19 cases has gone up to 27,333. Also, 737 positive cases were reported till Thursday night. While the number of recovered patients has crossed 20,000 mark (20,028 patients), there are 6,666 active cases in the state. Maximum cases today are from Bikaner (32 cases), followed by Nagaur (26 cases) and then Jaipur (22 cases).
• Madhya Pradesh: 735 new positive cases have been reported in Madhya Pradesh on Thursday in the highest single day spike of cases so far. The state tally of COVID-19 has crossed the 20,000 mark. It is 20,378, as per the latest report. However, the active case load of the state is 5562, while total number of recoveries has touched 14,127 with the recovery of 219 patients on Thursday. The death toll has also gone up to 689 with the report of 7 deaths on Thursday.
• Chhattisgarh: Highest single day spike of 197 cases have been reported in Chhattisgarh on Thursday. The state tally of COVID-19 is now 4,754, while the active case load is 1,282.With the discharge of 127 patients after recovery from various hospitals in the state, the total number of recoveries has gone up to 3,451.
• Goa: 157 samples of patients tested positive for COVID-19 on Thursday. It takes the state tally of Coronavirus infection to 3,108. The active case load of the state is 127this week.
• Assam: The CM of Assam Shri Sarbananda Sonowal visited civil hospital in Nagaon to interact with doctors & nurses on ongoing COVID-19 treatment practices. He also held a meeting with DC, SP & other district level officials to discuss how to upgrade COVID containment measures.
• Manipur: Door to door rapid antigen testing was conducted at Moijing Awang Leikai, Thoubal district of Manipur following infection of a Pradhan and four persons testing COVID positive.
• Mizoram: A total of 194 church halls are being used as quarantine facilities in Mizoram.
• Nagaland: Mon district task force in Nagaland notifies committee to revive the economy of Mon district and creating job opportunities for returnees.In Nagaland, Peren District Task Force on COVID-19 earmarks CMO Office building, RSETI building and Tourist log huts as COVID Care Centres, while St. Xavier College Auditorium Hall and Vet College Hostel have been made Isolation Centres.
• Kerala:The state government has issued an order regarding the operation of COVID First-Line Treatment Centers (FLTC) under local self-governments. These treatment centers will be established in each region as recommended by the health department. Meanwhile, two more COVID-19 deaths have been reported in the state. With this, the death toll has gone up to 39. In both the cases, the test results came after their deaths. The operations of crime branch headquarters have been suspended after two policemen tested positive for Covid. Meantime, the transmission of the virus is rising in the capital city. Five new containment zones have been declared. All coastal roads in the district have been sealed to check local spread. A record 722 new active Covid-19 cases were detected in the state yesterday. 5,372 people are undergoing treatment. 1.83 lakh people are under surveillance in various districts.
• Tamil Nadu: Puducherry Covid-19 death toll climbs to 25 with three fatalities in 24 hours as total cases reach 1,832; presently, 793 persons are undergoing treatment, of which 684 are in Puducherry, 74 in Karaikal, and 35 in Yanam. A start-up incubated at IIT-M has developed a 15-bed pre-fabricated unit called MediCAB comprising separate rooms for doctors, isolation and medical checks, in addition to an intensive care unit. Chennai, along with six of the northern districts, reported more than half of the 4,549 new Covid-19 cases on Thursday. Total cases till yesterday : 1,56,369; Active cases: 46,714; Deaths: 2236; Active cases in Chennai: 15,038.
• Karnataka: High Court directs State to invoke Disaster Management Act and penalise private hospitals denying Covid treatment. Karnataka breached 50k Covid-19 cases mark after 4169 new cases were reported yesterday taking the tally to 51,422. 2344 cases were reported in Bangalore city. Total positive cases till yesterday: 51,422; Active cases: 30,655; Deaths: 1032.
• Andhra Pradesh: Government has decided to make wearing mask mandatory in public places, work places and during travel; orders have been issued to this effect today. Tirupati Municipal Commissioner directs staff of various universities to do work from home till further orders. Fifteen people working at GVMC (Greater Visakhapatnam Municipal Corporation) headquarters have so far been infected and some departments have been temporarily shut; covid test being done for all employees. Guntur District Collector imposed full lockdown for a week across the district from tomorrow due spike in number of positive cases of Covid-19. 2602 new cases, 837 discharged and 42 deaths reported during last 24 hours. Total cases: 40,646; Active cases: 19,814; Deaths: 534.
• Telangana: The Covid-19 cases are expected to decline over the next 15 days, according to experts. The number of cases has come down in Telangana despite more tests being conducted during the past one week. In the state, the positivity rate has come down to 10% from 20% in the last few days, especially when over 10,000 tests were being conducted per day and antigen tests are also being done. 1676 new cases & 10 deaths reported yesterday. Total cases reported till now: 41,018; Active cases: 13,328; Deaths 396; Discharges: 27,295.