Prime Minister's Office
English rendering of PM's address on the occasion of World Youth Skills Day
15 JUL 2020 12:04PM by PIB Delhi
Namaskar!
Greetings to my young friends!
My greetings to all the youngsters on the occasion of World Youth Skills Day!
This day is dedicated to your skills. The greatest power of the youth or the millennial generation of the 21st century is their skill and their ability to acquire skills.
Friends,
This crisis of Corona has changed the nature of job as well as the world-culture. And the ever-changing new technology has also influenced the same. Looking at the new work-culture and the new nature of job, our youth are increasingly acquiring new skills.
Well friends, many people ask me, that in today's time, businesses and markets change so fast that they do not understand how to retain their relevance. In this time of Corona crisis, this question has become even more crucial.
Friends,
I always give that one answer to this question. The mantra to stay relevant is- skill, re-skill and up-skill. Skill means you learn a new skill. For example, you learnt to make a chair with a piece of wood. That was your skill. You also increased the price of that piece of wood; so value addition is done. But in order to maintain these prices, something new has to be added everyday i.e. new style or new designs etc. One making has to keep learning new things for the same. And the meaning of learning something new is re-skill. And to expand that skill further is called up-skill. Like, from making small furniture if you start designing the whole office, then it is up-skill. Knowing, understanding, and following this mantra of skill, re-skill and up-skill is very important in the lives of all of us.
By the way, when I talk about skill, I always remember a person about whom one of my old acquaintances used to tell me, albeit I did not know him personally. He was not very educated, but his hand-writing was very good. Over a period of time, he added more new styles to his hand- writing, i.e. he re-skilled himself. People started reaching out to him because of his skills. People used to ask him to write invitation cards during special occasions. Later he re-skilled and up-skilled himself! He started writing in many more languages after learning some more languages. And in this way, his business grew over time. People started coming to him to get their work done very frequently. A skill that grew out of hobbies also became a medium of livelihood and respect.
Friends,
Skill is something which we gift to ourselves, which grows with experience. Skill is timeless; it keeps getting better with time. Skill is unique; it makes you different from others. Skill is a treasure that nobody can take away. And, skill is self-reliance; it not only makes one employable but also self-employable. This power of skill, can take a person to greater heights.
Friends,
A true character of a successful person is that he never lets go off any chance to enhance his skill. Moreover, he keeps looking for new opportunities. If you do not have any interest towards skill, if there is no desire to learn anything new, then it puts a halt to life. It feels like a hindrance. In a way, that person makes his personality a burden. And it becomes a burden not only for us, but also for our relatives. On the other hand, interest towards a skill gives a new strength and a fresh enthusiasm to live. Skill is not just a means of earning bread and butter. We need hope and enthusiasm to live and skill becomes our driving force. It brings a new inspiration to us. It brings a new zeal! And age doesn't matter. Whether you are young or old, if you are learning new skills, the enthusiasm for life will never reduce.
Friends,
Everyone must have had some experience of the power of skills. Today, while talking to you, I am reminded of one incident. And it was the time when I used to work as a volunteer in the tribal belt during my youth days. I used to work with some organizations. So once, we had to go out with the people of one of the organizations by their jeep. But the jeep did not start in the morning. Now everyone tried a lot to start the jeep; they pushed it and did everything, but the jeep did not start. At around 7 or 8 o’clock, a mechanic was called. He came and did something and fixed it in 2 minutes. Then we asked him the fee; he said Rs 20. At that time, the value of 20 rupees was a lot. But one of our companions said, "Brother, it was just 2 minutes of work and you are asking for Rs 20?" His answer inspires me even today and creates an impact in my mind. The illiterate mechanic said, "Sir, I am not taking Rs 20 for 2 minutes but for the skill that I have gained while working for 20 years. The experience that I have acquired over the years costs Rs 20." I believe this is the strength of skill. Skill makes an impact not only on your work but also on your talent and influence.
And friends,
It is very important to understand one more thing here. Some people are always confused about knowledge and skill, or create confusion regarding the same. I always give a small example to such people. You can read books, watch videos on YouTube about how to ride a bicycle; how to sit on a bicycle; how the bicycle works; which how each parts function, how to hold the handle; how to put a brake. This is all knowledge. But there is no guarantee that you will be able to ride a cycle because you have this knowledge. In reality, skill is required to help you with cycling. You gradually learn yourself to cycle. And then you enjoy riding a bicycle. You keep going and there is no problem. As soon as you have learnt this art, you acquire a skill or talent. You never have to apply your mind the next time.
And it is very important to understand this difference at every level ranging from the society to governance. Today, India is progressing by understanding the difference between both knowledge and skills. Five years ago, on this day, Skill India Mission was launched with this idea. The aim was to ensure that the youth could acquire skills along with knowledge. For this, hundreds of Pradhan Mantri Kaushal Vikas Kendras were set up across the country. The number of ITIs was increased and lakhs of new seats were added. During this period, skill development of more than 5 crore people has been done. And this campaign continues unhindered.
Friends,
In today's rapidly changing world, lakhs of skilled people are needed in many sectors. There is a huge potential especially in healthcare services. Realizing this, the Ministry of Skill Development has now started mapping the opportunities being created around the world. We are trying to ensure that the youth of India can get right and accurate information about the needs of other countries; or about countries where new doors of opportunities are opening in the healthcare sector; or about the kind of demand being created in a particular service sector. Information related to these things will now be available to the youth of India at a rapid pace.
Now take the example of Merchant Navy. The whole world including India is in great need of sailors. We have a coast line of 7500 kilometres. A large number of our youngsters are familiar with sea and the coastal conditions. If we work towards enhancing the skill in this field, then we can produce and provide lakhs of expert sailors to the world, and can also strengthen the coastal economy of our country.
Due to the mapping, the work for giving such information will become easier. Apart from this, a portal of skill mapping of workers has also been started in the country four-five days ago. This portal will play a vital role in mapping skilled people and skilled workers. With this, employers will be able to reach the skill-mapped workers in one click. The workers who have recently moved from cities to their villages, in particular, will benefit the most. You must have also seen how the people, who have reached the villages with a special skill set, have started rejuvenating the villages. Some are painting the school; some are building houses with new designs. Every kind of skill, small or big, will become the greatest strength of a self-reliant India.
I once again congratulate the youth of the country on World Youth Skills Day.
And the world is gripped with pandemic. So it is my duty to keep repeating the same thing again and again. And not only me, but you too must keep repeating it. And what is that thing? First of all I would like you to be healthy. Secondly, I want you all to keep following the 'do gaz doori' or social distancing. Do not forget to wear a mask. Keep explaining to the people to quit the habit of spitting. And always remember the mantra for which we have gathered here today. No matter how educated you are, no matter how many degrees you have, the skill should also be constantly enhanced and upgraded. One should constantly prepare himself for new skills. You will start enjoying your life. You will enjoy getting new opportunities in life. And I am sure that you will enhance the strength of your hands, your fingers, your heart and mind by one skill and will move ahead and will help the country to progress.
Thanks a lot!
Best wishes to you!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিশ্ব যুৱ দক্ষতা দিৱস উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্রীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
15 JUL 2020 12:04PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
নমস্কাৰ মোৰ বন্ধুসকল,
বিশ্ব যুৱ দক্ষতা দিৱস উপলক্ষে উপস্থিত নবীন বন্ধুসকলক বহুত বহুত শুভকামনা জনাইছো৷
আজিৰ এই দিনটো আপোনালোকৰ দক্ষতা, আপোনালোকৰ কর্মতৎপৰতাৰ নামত উচৰ্গিত৷ একবিংশ শতিকাৰ যুৱকসকলৰ বাবে, এই শতিকাত যিসকলৰ জন্ম হৈছে, তেওঁলোকৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি হ’ল তেওঁলোকৰ দক্ষতা, তেওঁলোকৰ দক্ষতা অর্জনৰ ক্ষমতা৷
বন্ধুসকল,
ক’ৰোনাৰ এই সংকটে বিশ্ব সংস্কৃতিৰ লগতে কামৰ প্ৰকৃতিও সলনি কৰিছে। পৰিৱর্তিত নিত্যনতুন প্ৰযুক্তিয়েও ইয়াৰ ওপৰত প্ৰভাৱ বিস্তাৰ কৰিছে৷ নতুন কর্মসংস্কৃতি তথা নতুন কামৰ প্ৰকৃতি দেখি আমাৰ নৱ প্ৰজন্মও দ্রুতগতিত নতুন নতুন প্ৰযুক্তিৰ প্ৰতি অভ্যস্ত হৈ পৰিছে৷
সাধাৰণতে বন্ধুসকল, বহুতে মোক প্ৰশ্ন কৰে যে বৰ্তমানৰ এই সময়ত ব্যৱসায় আৰু বাণিজ্য ইমান দ্রুত পৰিৱর্তন হৈছে যে বুজি পোৱা নাই, কিদৰে সময়ৰ সৈতে সুৰ মিলাই চলিম৷ ক’ৰোনাৰ এই সময়ত এই প্ৰশ্ন আৰু অধিক গুৰুত্বপূর্ণ হৈ পৰিছে৷
বন্ধুসকল,
মই ইয়াৰ উত্তৰ এটাই দিও৷ প্ৰাসংগিক হৈ থকাৰ এটাই মন্ত্ৰ, সেয়া হৈছে-‘স্কিল’, ‘ৰিস্কিল’ আৰু ‘আপস্কিল’ অর্থাৎ, দক্ষতা, পুনৰ দক্ষতা আৰু দক্ষতাৰ উন্নহয়ন৷ দক্ষতা মানে হ’ল আপোনালোকে কোনো নতুন কিবা এটা শিকা৷ যেনে আপুনি যদি কাঠৰ এটা টুকৰাৰ পৰা চকী বনাবলৈ শিকে, সেয়া আপোনাৰ শিল্প দক্ষতা। আপুনি কাঠৰ সেই টুকৰাটোৰ দাম বঢ়াই দিলে, মূল্য সংযোজন কৰিলে৷ কিন্তু এই দাম বজাই ৰখা আৰু বৃদ্ধিৰ বাবে নতুন নতুন নক্সা, নতুন শিল্প; অর্থাৎ, সদায় কিবা নহয় কিবা নতুন যোগ দিব লাগিব৷ সেইবাবে নতুন নতুন বস্তু শিকিব লাগিব৷ কিবা এটা নতুন শিকা মানেই হ’ল পুনৰ দক্ষতা। আমাৰ যি দক্ষতা আছে তাক আৰু অধিক বিস্তৃত কৰা, যেনে সৰু সৰু আচ-বাব বনাই বনাই আপোনালোকে যি শিকিলে, তাৰ জৰিয়তে এয়া সমগ্ৰ অফিচৰ নক্সা গঢ় দিলে সেয়াই হ’ল দক্ষতাৰ উন্নহয়ন৷ ‘স্কিল’, ‘ৰিস্কিল’ আৰু ‘আপস্কিল’-ইয়াৰ এই মন্ত্ৰ জানি-বুজি লোৱা আৰু ইয়াক পালন কৰা আমাৰ সকলোৰে জীৱনত অতি গুৰুত্বপূর্ণ৷
সাধাৰণতে যেতিয়া মই দক্ষতাৰ কথা কও তেতিয়া মোৰ এজন পূর্ব পৰিচিত লোকৰ কথালৈ মনত পৰে৷ তেওঁক মই মুখামুখিকৈ দেখা নাই৷ কিন্তু মোৰ এজন পৰিচিত ব্যক্তিয়ে তেওঁৰ বিষয়ে বহুবাৰ কৈছিল৷ তেওঁ বৰ বিশেষ লিখা-পড়া নাজানিছিল, কিন্তু তেওঁৰ হাতৰ আখৰ যথেষ্ট ভাল আছিল। সময়ৰ লগে লগে তেওঁ তেওঁৰ হাতৰ আখৰত আৰু নতুন নতুন ষ্টাইল যুক্ত কৰে৷ অর্থাৎ, তেওঁ পুনৰ দক্ষ হৈ উঠে৷ তেওঁৰ এই দক্ষতা দেখি বহুতে বিচাৰি বিচাৰি তেওঁৰ ওচৰলৈ যাবলৈ আৰম্ভ কৰে৷ কোনোবাই ক’লে মোৰ ধৰ এই বিশেষ অনুষ্ঠান আছে, তাৰ নিমন্ত্ৰণীপত্রত আপুনি এই ধৰণেৰে লিখি দিয়ক৷ এনেদৰে লিখোতে লিখোতে ক্ৰমে তেওঁ আৰু কিছু ভাষা শিকি ল’লে আৰু সেই ভাষাসমূহতো তেওঁ বিভিন্ন ষ্টাইলত লিখিবলৈ আৰম্ভ কৰে৷ এইদৰে দক্ষতা উন্নহয়নৰ জৰিয়তে তেওঁৰ ব্যৱসায় দোপত দোপে আগবাঢ়িল৷ তেওঁক ক’লৈকো যাবলগীয়া নহ’ল৷ মানুহে তেওঁৰ ওচৰলৈ পালে পালে আহে৷ এতিয়া চাওক তেওঁৰ চখৰ এক দক্ষতা ক্ৰমে কিদৰে তেওঁৰ পৰৱর্তী সময়ত সন্মানৰ বিষয় হৈ পৰিল৷
বন্ধুসকল,
দক্ষতা এনে এটা বিষয় যি আমি নিজক উপহাৰ দিব পাৰো আৰু অভিজ্ঞতাৰ সৈতে যি বৃদ্ধি হৈ থাকে। দক্ষতা সময়ৰ ঊর্ধ্বত চলি যায়। যিমানে সময় বাগৰিব, দক্ষতা সিমানে বৃদ্ধি পাব৷ দক্ষতা অভিনৱ, যি আপোনাক আনৰ পৰা পৃথক কৰে৷ দক্ষতা মূল্যবান সম্পদ-যি কেতিয়াও আপোনাৰৰ পৰা লৈ যা নোৱাৰে৷ দক্ষতা হ’ল আত্মনির্ভৰতা, এয়া কেৱল আপোনাক ৰোজগাৰেই নিদিয়ে, আপুনি আনকো ৰোজগাৰ দিব পাৰে, তেনে পৰ্যায়ত আপোনাক উপনীত কৰে৷ দক্ষতাৰ এই শক্তিয়ে মানুহক ক’ৰবাৰ পৰা ক’ৰবালৈ লৈ যাব পাৰে৷
বন্ধুসকল,
এজন সফল ব্যক্তিৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ পৰিচয় হ’ল, তেওঁ কেতিয়াও দক্ষতা উন্নহয়নৰ কোনো সুযোগ এৰি নিদিয়ে৷ কেৱল ইমানেই নহয়, সন্ধানত থাকে, সুযোগ বিচাৰি থাকে৷ আপোনাৰ মনত যদি দক্ষতাৰ প্ৰতি কোনো আকর্ষণ নাথাকে, যদি নতুন কিবা এটা শিকাৰ আগ্ৰহ নাথাকে, তেতিয়াহ’লে জীৱন স্থবিৰ হৈ যায়। ক’ৰবাত আৱদ্ধ হৈ যোৱাৰ অনুভৱ হয়। সেই ব্যক্তি, নিজৰ ব্যক্তিত্বক এক বোজাত পৰিণত কৰে৷ কেৱল নিজৰ বাবেই নহয়, তেওঁৰ আপোনজনৰ বাবেও বোজা হৈ পৰে৷ আনহাতে, দক্ষতাৰ প্ৰতি আকর্ষণ, জীয়াই থকাৰ শক্তি আৰু উৎসাহ যোগায়। দক্ষতা কেৱল ধন উপাৰ্জনৰ উপায় নহয়। জীৱনে উদ্দীপনা বিচাৰে, উৎসাহ বিচাৰে, জীয়াই থকাৰ জেদ বিচাৰে, তেতিয়া দক্ষতা আমাৰ চালিকাশক্তি হৈ উঠিব, আমাৰ বাবে নতুন প্রেৰণা লৈ আহিব, প্রাণশক্তিৰ ইন্ধন হৈ উঠিব৷ বয়স যিয়েি নহওক কিয়, যুৱক হওক বা জ্যেষ্ঠ ব্যক্তি, যদি আপোনাৰ মাজত নতুন নতুন দক্ষতা অৰ্জনৰ স্পৃহা থাকে তেতিয়াহ’লে জীৱনৰ প্ৰতি উৎসাহ কেতিয়াও কমি নাযায়৷
বন্ধুসকল,
দক্ষতাৰ শক্তি কিমান, ইয়াৰ সৈতে জড়িত প্ৰত্যকৰে সেই সম্পর্কে অভিজ্ঞতা আছে। আজি যেতিয়া আপোনালোকৰ সৈতে কথা হৈছে মোৰো এক পুৰণি ঘটনা মনত পৰিছে। এটি তেতিয়াৰ কথা, যেতিয়া মই যুৱক অৱস্থাত জনজাতি এলেকাত এজন স্বেচ্ছাসেৱক হিচাপে কাম কৰিছিলো৷ একিধাক সংস্থাৰ সৈতে মিলি কাম কৰিবলগীয়া হৈছিল৷ তেতিয়া এবাৰ এটা সংস্থাৰ সৈতে ক’ৰবালৈ জীপত পিছপৰা অঞ্চললৈ গৈছিলো৷ কিন্তু সেই জীপখন পুৱা যেতিয়া বাহিৰ হোৱাৰ কথা আছিল, তেতিয়া ওলোৱা নাছিল৷ তাৰপাছত আমি সেই জংঘলত ঘুৰিছিলো৷ জিপখনৰ অৱস্থা বৰ ভাল নাছিল৷ মাজে মাজে সকলোৱে নামি ধাক্কা মাৰিবলগীয়া হৈছিল৷ তাৰপাছত এটা ঠাইত গৈ গাড়ীখন ৰৈ গ’ল৷ ধাক্কা মাৰিও আৰু লাভ নহ’ল৷ এনেদৰে কৰি কৰি যেতিয়া ৰাতি ৭-৮টা বাজি গ’ল, তেতিয়া এজন মেকানিকক পালো৷ তেওঁ আহি অলপ ইটো-সিটো চালে তাৰপাছত দুই মিনিটতে ঠিক কৰি দিলে৷ তেওঁক যেতিয়া সুধিলো, কেইটকা হ’ল? তেওঁ ক’লে ২০ টকা৷ সেই সময়ত ২০ টকাৰ বহুত দাম আছিল। তেতিয়া মোৰ এজন বন্ধুৱে ক’লে, আৰে ভাই, দুই মিনিটৰ কাম আৰ তুমি ২০ টকা বিচাৰিছো৷ তেতিয়া সেই মেকানিক যি উত্তৰ দিলে, সেইটোৱে আজিও মোক প্রেৰণা যোগায়, মোৰ মনত প্ৰভাৱ সৃষ্টি কৰে৷ সেই অশিক্ষিত মেকানিকগৰাকীয়ে কৈছিল, চাহেব মই দুই মিনিটৰ বাবে ২০ টকা লোৱা নাই৷ ২০ বছৰ ধৰি কাম কৰি নিজকে ঘহি-পিহি যে দক্ষতা অৰ্জন কৰিছো, যি অভিজ্ঞতা মোৰ হৈছে, তাৰ মূল্য এই ২০ টকা৷ মই বুজিব পাৰিলো এয়াই হ’ল দক্ষতাৰ শক্তি। দক্ষতা কেৱল আপোনাৰ কামতে নহয়, আপোনাৰ প্ৰতিভা, ব্যক্তিত্বক প্রেৰণা যোগায়৷
বন্ধুসকল,
ইয়াত আন এটা বস্তু বুজাটো খুব প্ৰয়োজন। বহুতৰ মনত জ্ঞান আৰু দক্ষতাক লৈ সকলো সময়তে ভ্রান্তি থাকে, অথবা তেওঁ আনক বিভ্রান্ত কৰে৷ এনে মানুহৰ মই সকলো সময়তে এটা সৰু উদাহৰণ দিও৷ আপোনালোকে কিতাপত পঢ়িব পাৰে, ইউটিউবত ভিডিঅ’ চাব পাৰেন যে চাইকেল কিদৰে চলাব লাগে,, চাইকেলত কিদৰে বহিব লাগে, কিদৰে চাব লাগে, কোন কোন কলকব্জাই কিদৰে কাম কৰে, কিদৰে হেণ্ডেল ধৰিব লাগে, কিদৰে ব্রেক মাৰিব লাগে ইত্যাদি সকলো সেই ভিডিঅ’ত থাকে৷ এইবোৰ হ’ল আপোনাৰ জ্ঞান। কিন্তু আপোনাৰ এই জ্ঞান থাকিলে যে আপুনি চাইকেল চলাব পাৰিব তাৰ কোনো গেৰাণ্টি নাই। বাস্তৱত যেতিয়া চাইকেল চলাবলগীয়া হয়, তেতিয়া দক্ষতাৰ প্ৰয়োজন হয়-যা শিকি শিকি, ধীৰে ধীৰে আহৰণ কৰিবলগীয়া হয়। তাৰপাছত আপুনি ভালদৰে চাইকেল চলাই আনন্দ পায়, নিশ্চিন্তে চলাব পাৰে - কোনো অসুবিধা নহয়৷
বন্ধুসকল,
বৰ্তমানৰ দ্রুত পৰিৱর্তনশীল পৃথিৱীত বহু ক্ষেত্রত লাখ লাখ দক্ষ মানুহৰ প্ৰয়োজন আছে। বিশেষকৈ, স্বাস্থ্য সেৱাৰ ক্ষেত্রত ইয়াৰ সম্ভাৱনা বহুত বেছি৷ ইয়াৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি এতিয়া আমাৰ কৌশল বিকাশ মন্ত্ৰালয়ে সমগ্ৰ পৃথিৱীত গঢ়ি উঠা এই সুযোগৰ মেপিং আৰম্ভ কৰিছে৷ অন্যান্য দেশত ভাৰতৰ প্ৰশিক্ষিত, দক্ষতা-সম্পন্ন যুৱক-যুৱতীসকলে যাতে কাম পায়, সেইবাবে সেইবোৰ দেশৰ প্ৰয়োজন সম্পর্কে সঠিক তথ্য সংগ্ৰহণ কৰাটোৱেই ইয়াৰ উদ্দেশ্য। কোন কোন দেশে স্বাস্থ্য সেৱাত নতুন নতুন দুৱাৰ মুকলি কৰিছে, কোন দেশত কোন সেৱাৰ ক্ষেত্রত ইয়াৰ চাহিদা বৃদ্ধি পাইছে-সেইবোৰ তথ্য এতিয়া ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে দ্রুতগতিত লাভ কৰিব৷
যেনে এতিয়া মার্চেন্ট নেভীতে ভাৰতসহ সমগ্ৰ বিশ্বত বহুত নাৱিকৰ প্ৰয়োজন হ’ব। আমাৰ ৭,৫০০ কিলোমিটাৰ দীর্ঘ সমুদ্ৰ উপকূল আছে। আমাৰ বৃহৎ সংখ্যক যুৱ সম্প্ৰদায় সমুদ্ৰ আৰু উকূলৱর্তী পৰিস্থিতি সম্পর্কে ভালদৰে জানে৷ যদি এই ক্ষেত্রত দক্ষতা বিকাশ কৰিব পৰা যায়, তেতিয়া হ’লে আমি সমগ্ৰ পৃথিৱীৰ বাণিজ্যিক জাহাজ পৰিবহণ ব্যৱস্থাৰ বাবে আন্তর্জাতিক মানৰ লাখ লাখ দক্ষ নাবিক প্ৰেৰণ কৰিব পাৰিম৷ আমাৰ দেশৰ সমুদ্ৰ উপকূল অর্থনীতিও শক্তিশালী হৈ উঠিব৷
মেপিং-ইয়াৰ কাৰণে এতিয়া এই ধৰণৰ তথ্য যোগান ধৰা আৰু সহজ হৈ উঠিব। তদুপৰি, ৪-৫ দিন আগতে দেশত শ্ৰমিকসকলৰ দক্ষতা মেপিং-ইয়াৰ এটা প’র্টেলও আৰম্ভ কৰা হৈছে৷ এই প’ৰ্টেল দক্ষ শ্ৰমিকসকলৰ মেপিং কৰাৰ ক্ষেত্রত গুৰুত্বপূর্ণ ভূমিকা পালন কৰিব৷ ইয়াৰ জৰিয়তে এটা ক্লিকতে দক্ষতা মেপিং কৰা শ্ৰমিকসকলৰ প্রফাইল লাভ কৰিব৷ বিশেষকৈ, যিসকল শ্ৰমিকে সম্প্ৰতি চহৰবোৰৰ পৰা নিজৰ গাঁৱলৈ ঘুৰি গৈছে, তেওঁলোকৰ ক্ষেত্রতো এইটো বহুত লাভজনক প’ৰ্টেল হৈ উঠিব৷ ইয়াৰ মাজতে আপোনালোকে হয়তো দেখিছে, কিদৰে এক বিশেষ ধৰঁৰ দক্ষতাসম্পন্ন শ্ৰমিকসকলে, যিসকলে গাঁৱত পাইছেগৈ, তেওঁলোকৰ নিজৰ গাঁও বা গাঁৱৰ কাষত কর্মসংস্থাপনৰ সুযোগ গঢ়ি তোলা হৈছে। কোনোৱাই স্কুলঘৰ ৰং কৰিছে, কোনোবাই নতুন নক্সাৰ ঘৰ নিৰ্মাণ কৰিছে৷ বিভিন্ন ধৰণৰ এই দক্ষতাই আত্মনির্ভৰ ভাৰতৰ বাবেও বহুত ডাঙৰ শক্তি হিচাপে প্ৰতিপন্ন হ’ব৷
মই দেশৰ যুৱ সম্প্ৰদায়ক বিশ্ব যুৱ দক্ষতা দিৱস উপলক্ষে পুনৰবাৰ বহুত বহুত শুভকামনা জনাইছো৷
এতিয়া বিশ্বব্যাপী মহামাৰীৰ এই সময়ে এয়া মোৰ কর্তব্য বুলি ভাবি মই বাৰে বাৰে এই কথাকে কৈ আহিছো৷ মই বিচাৰো কেৱল মই নহয়, আপোনালোকেও বাৰে বাৰে কওক৷ সেইটো কি? মই বিচাৰো সকলোৱে আগতে সুস্থ থাকক৷ দ্বিতীয়তে, দুই গজ দূৰত্ব পালন কৰক৷ মাস্ক পিন্ধা বা গামোছাৰে নাক-মুখ ঢাকি ৰখাৰ কথা পাহৰি নাযাব৷ কোনোবাই পাহৰিলে তেওঁলোককো বুজাওক আৰু যু কামৰ বাবে আজি আমি একত্রিত হৈছো, সেই মন্ত্ৰক সকলো সময়ত মনত ৰাখিব৷ যিমানে লিখাপঢ়া নিশিকক কিয়, যিমানেই ডিগ্রীই লাভ নকৰক কিয়, আপোনালোকে নিৰন্তৰ দক্ষতা অর্জনৰ জৰিয়তে আগুৱাই যাব লাগিব৷ নিৰন্তৰ নতুন নতুন দক্ষতাৰ বাবে নিজক প্ৰস্তু কৰি ৰাখিব লাগিব। তেতিয়াহে জীয়াই থকাৰ আনন্দক উপভোগ কৰিব পাৰিব৷ জীৱনত নতুন নতুন সুযোগ পোৱাৰ আনন্দ লাভ কৰিব৷ মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস, আপোনালোকে নিজৰ হাতৰ শক্তি, আঙুলিৰ শক্তি, আপোনাৰ মগজু আৰু অন্তৰৰ শক্তি এক বিশেষ দক্ষতাৰ জৰিয়তে অংকুৰিত কৰি তুলিব আৰু তাক ডাঙৰ কৰি তুলিব৷ এইদৰেই নিজৰ লগতে দেশৰো উন্নতি কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব৷
আপোনালোক সকলোকে বহুত শুভকামনা জনাইছো৷
বহুত বহুত ধন্যবাদ৷