PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
09 JUL 2020 6:30PM by PIB Delhi
Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
Updates on Covid-19 from Ministry of Health and Family Welfare:Recovered cases 1.75 times the number of Active cases; Gap between recovered and active cases cross 2 lakhs;National Recovery Rate further improves to 62.09%
In a significant achievement, the number of recovered cases has overshot the number of COVID-19 active cases by 2,06,588. The number of recovered cases is 1.75 times the number of active cases. During the last 24 hours, a total of 19,547 patients have been cured, taking the cumulative figure of recoveries among COVID-19 patients to 4,76,377 as of today. This is a result of focussed attention on effective surveillance through house-to-house contact tracing, early detection, and isolation as well as timely and effective clinical management of COVID-19 cases. Presently, there are 2,69,789 active cases and all are under active medical supervision. India’s COVID-19 recovery rate is also steadily increasing. The recovery rate among COVID-19 patients has increased to 62.09% today.
For details:
Dr Harsh Vardhan chairs 18th meeting of Group of Ministers on COVID-19
The 18th meeting of the high-level Group of Ministers (GoM) on COVID-19 was held under the chairpersonship of Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health & Family Welfare by a video-conference today.The GoM was briefed that as on today, there are total 3914 facilities in the country with 3,77,737 Isolation beds (without ICU support), 39,820 ICU beds and 1,42,415 oxygen supported beds along with 20,047 ventilators. In terms of healthcare logistics, cumulatively 213.55 lakh N95 masks, 120.94 lakh PPEs and 612.57 lakh HCQ tablets have been distributed.The global comparison between the five most affected countries clearly depicted that India has one of the lowest cases per million (538) and deaths per million (15) compared the global average of 1453 and 68.7, respectively. Within the country, eight states (Maharashtra, Tamil Nadu, Delhi, Karnataka, Telangana, Andhra Pradesh, Uttar Pradesh and Gujarat) contribute to around 90% of the active caseload and 49 districts account for 80% of active caseload, as of today. Moreover, six states (Maharashtra, Delhi, Gujarat, Tamil Nadu, Uttar Pradesh and West Bengal) account for 86% of total deaths, and 32 districts account for 80% deaths.
For details:
PM addresses the inaugural session of India Global week; India is playing a leading role in the global revival: PM
Prime Minister Shri Narendra Modi today addressed the inaugural session of India Global week via video-conference.Referring to the current times of crisis, the Prime Minister said India would play a leading role in the global revival. He said that this is closely linked with two factors. First is - Indian talent and second is India's ability to reform and rejuvenate. He elaborated that world over, the contribution of India's talent-force is highly recognised, especially the contribution of the Indian tech industry and tech professionals.He described India as a power-house of talent that is eager to contribute. He added that Indians are natural reformers and history has shown that India has overcome every challenge, be it social or economic.He said that when India talks of revival it is: Revival with care, Revival with compassion, Revival which is sustainable - both for the environment and the economy.
For details:
Text of PM’s inaugural address at India Global Week 2020
For details:
PM interacts with representatives from Varanasi based NGOs
Prime Minister Shri Narendra Modi today interacted via video-conference with various NGOs in Varanasi who are providing relief during the ongoing COVID-19 crisis. Prime Minister praised the people of the holy & blessed city of Varanasi for brimming with hope and enthusiasm, notwithstanding the Corona Pandemic. Shri Modi said he was receiving information on various steps being taken to prevent infection, the condition of various hospitals, the quarantine arrangements and the welfare of the migrant workers. He said, despite a halt on various religious activities in the holy city, the people of Varanasi have proved that they are second to none in their fight against Corona and supporting the poor and needy with continuous food & medical supply. Prime Minister praised the efforts of the NGOs for working in tandem with various Government and Local Administration Bodies. Prime Minister said that creating an extensive network of food helplines and community kitchens in a short span of time, developing helplines, taking the help of data science, making full use of the control and command center of Varanasi Smart City, everyone has full potential to help the poor at every level.
For details:
Text of PM's interaction with representatives of Varanasi based NGOs
For details:
Union Home Minister, Shri Amit Shah hailed the key decisions taken by Union Cabinet, expressed his gratitude to Prime Minister Shri Narendra Modi
Union Home Minister, Shri Amit Shah has said the Prime Minister Shri Narendra Modi’s resolve to ensure nobody stays hungry during the Corona disaster is praiseworthy. In a tweet, Shri Amit Shah expressed his gratitude and thanked the Prime Minister on the decisions taken yesterday at the Cabinet meeting to extend the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY) till November which will provide rations to crores of poor people. Shri Amit Shah said that extension of scheme to provide three free cylinders to poor women under the Ujjwala Yojana till September would benefit 7 crore and 40 lakh women.
For details:
Envoys of three Nations Present Credentials through Video Conference
President of India, Shri Ram Nath Kovind accepted credentials from Heads of Mission from New Zealand, the United Kingdom and Uzbekistan today. This was the second time that credentials presentation in Rashtrapati Bhavan happened through video-conference in the wake of COVID-19 pandemic. Speaking on the occasion, President Kovind conveyed his warm wishes to the envoys on their appointment. He noted that India had deep rooted ties with all the three countries and was privileged to share a common outlook on key global issues with them. The President noted that enhancing global cooperation was the need of the hour to effectively tackle the COVID-19 pandemic. In this context, he stated that India was in the forefront of ongoing international efforts to defeat the pandemic.
For details:
Indian Navy Completes “Operation Samudra Setu”
Operation Samudra Setu, which was launched on 05 May 2020 as part of the national effort to repatriate Indian citizens from overseas during the COVID-19 pandemic, has culminated after successfully bringing 3,992 Indian citizens back to their homeland by sea. Indian Naval Ships Jalashwa (Landing Platform Dock), and Airavat, Shardul and Magar (Landing Ship Tanks) participated in this operation which lasted over 55 days and involved traversing more than 23,000 kilometers by sea. Indian Naval IL-38 and Dornier aircraft have been used for ferrying of doctors and COVID-19 related material across the country.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Kerala: The triple lockdown which has been imposed in Thiruvananthapuram city has entered the fourth day. The authorities are taking necessary measures in Poonthura fishing village by implementing a special action plan drawn out to contain the spread. Three wards have been designated as critical containment zones and four others as buffer zones; fishing has been banned and testing ramped-up. The situation in Pathanamthitta is also getting serious with 4 more cases with unknown source being reported. With contact cases increasing, government has decided to give more focus to stepping up treatment facilities and reverse quarantine. 301 new active cases of Covid-19 were confirmed in the state yesterday, the highest single-day tally so far. Of this 90 are cases of local transmission.
• Tamil Nadu: CM Palaniswami asks Kerala CM to permit TN fishermen to resume fishing in Kerala from August 1; about 350 mechanised fishing boats and 750 traditional boats belonging to TN fishermen are presently berthed in various fishing harbour/fish landing centres in Kerala. Madras High Court reserves order on plea over higher power bills during lockdown in TN. The State on Wednesday recorded 3,756 fresh cases, of which 1,261 were in Chennai —a substantial dip after breaching the 2,000-mark earlier this month. 3051 recoveries & 64 deaths were also reported yesterday. Total cases: 1,22,350 Active cases: 46,480 Deaths: 1700 Active cases in Chennai: 21,766.
• Karnataka: In view of increasing Covid-19 cases, state cabinet has approved Rs 207 crore for all district and taluk hospitals to install high-flow oxygen systems and also to increase beds. State also sanctioned Rs 81crore for PHCs to purchase medical equipment and furniture. Private hospitals to run Covid Care Centres in collaboration with hotels to treat asymptomatic and people with mild symptoms. Together with hospital beds and Covid Care Centres, private hospitals will add 6000 to 7000 beds in coming days. 2062 new cases, 778 discharges & 54 deaths reported yesterday. Total positive cases: 28,877 Active cases: 16,527 Deaths: 470.
• Andhra Pradesh:State fixes ceiling rates for various packages of Covid-19 treatment in hospitals. Orders issued to include 15 Covid–19 procedures under Aarogyasri scheme. Private hospitals classified into three categories for: Category A - exclusively for Covid-19 treatment; Category B - for both Covid-19 and other cases; and Category C - for non-Covid-19 cases. With the increase number of cases in Kurnool district, officials have transformed the Kurnool Government Medical Center into a Covid-19 hospital. State releases new curriculum schedule to conduct live lessons for classes 1-10 on Doordarshan from July 13 to 31. 1555 new cases, 904 discharged and 13 deaths reported during last 24 hours. Total cases: 23,814 Active cases: 11,383 Discharged: 12,154 Deaths: 277.
• Telangana: Municipal Administration Minister KT Rama Rao said long lockdowns are not suitable for the people in the country. Even as Covid-19 testing through antigen kits began in Hyderabad, Medchal and Rangareddy districts on Thursday, the government is still reluctant in pushing for more number of RT-PCR tests. Total cases reported till yesterday: 29,536 Active cases: 11,933 Deaths: 324 Discharges :17,279.
• Chandigarh: The Administrator, UT Chandigarh, directed Principal Secretary Health to ensure that all bio-medical waste, particularly PPEs are scientifically disposed off. He further directed health officials to ensure that the teams going for screening should carry oximeter, so that oxygen level could be checked instantly. This could help in detecting severity of infection, if any.
• Punjab: Keeping in view the ongoing threat of COVID-19, the Punjab Government has extended the timings of eSanjeevaniOPD from 8:00 A. M. to 2:00 P. M. (Monday to Saturday) for Gynaecology OPD and General OPD services. This step has been taken to provide the online tele-consultation facilities utilizing specialist doctors to be available virtually in real time for patients and to ensure the safety of people across the State.
• Haryana: Haryana Chief Secretary said that proactive strategies are being made to effectively combat the spread novel Corona virus in the State. She directed the Deputy Commissioners to further ramp up COVID-19 management preparations coupled with aggressive surveillance, stringent containment, swift contact tracing, focused clinical management along with proactive Information Education and Communication (IEC) activities. She said that Police had also been directed to monitor the entry and exit of the Containment Zones.
• Himachal Pradesh: Chief Minister said that the COVID-19 pandemic has forced us to think differently and work accordingly. He said that the Anganwari workers were grassroot functionaries who have played a crucial role in these testing times. He said that Anganwari workers have ensured that the coronavirus does not spread at community level. He said that they not only sensitized the people about social distancing and use of masks, but also helped in effective implementation of home quarantine norms.
• Maharashtra: With the identification of 6,603 new positive patients the count of COVID-19 patients in the state has gone up to 2,23,724. The number of recovered patients to 1,23,192.Total number of active patients is 91,065.Mumbai reported 1,381 new cases on Tuesday.
• Gujarat: In Gujarat, 783 new cases were reported during the last 24 hours. The total cases of COVID-19 in the state have reached up to 38,419. Also, 16 patients have lost their lives, which takes the death toll due to COVID-19 in the state to 1,995. The maximum number of new cases, that is, 215 patients are from Surat, while Ahmedabad recorded 149 new cases. More than 4 lakh 33 thousand tests have been carried out in the state till date.
• Rajasthan: The total number of COVID-19 positive cases has crossed 22,000. With the report of 149 new cases today morning and 659 cases on Wednesday, the state tally of COVID-19 stands at 22,212. Most of the new cases are from Nagaur, that is, 29 cases, followed by Jaipur reporting 25 cases and Alwar reporting 21 cases.
• Madhya Pradesh: With the report of 409 new cases on Wednesday, the state tally of COVID-19 has gone up to 16,036. While there are 3420 active cases, 11987 patients have recovered and 629 have lost their lives due to COVID-19 so far. A record 115 new cases are from Morena district, followed by 70 from Bhopal, then 68 from Gwalior and 44 from Indore.
• Chhattisgarh: 100 new positive cases have been reported taking the state tally of COVID-19 patients to 3,526. The number of active patients is 677.
• Goa: 136 new positive samples have been identified on Wednesday. The state tally of COVID-19 has gone up to 2,039 and the number of active cases is 824.
A stamp with the word Fake on a press note which claims that CBSE has released result dates for Board exams and also lists 3 websites to view the results

PIB Backgrounder
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
09 JUL 2020 6:30PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
- নাবা ফগৎলকপা কেস মশিংনা এক্তিব কেসকী শরুক ১.৭৫ ওইখ্রে; নাবা ফগৎলকপা অমসুং এক্তিব কেসশিংগা মরক্কী খেৎনবা লাখ ২ লানখ্রে
- লৈবাক্কী নাবা ফগৎলকপগী চাং ৬২.০৯%দা হেনগৎখ্রে
- দা. হর্শ বর্ধননা কোবিদ-১৯গী মতাংদা গ্রুপ ওফ মিনিস্তরগী ১৮শুবা মীফম পাঙথোকখ্রে
- ভারতনা মীওই মিলিয়ন খুদিংদা নাবা (৫৩৮) অমসুং মীওই মিলিয়ন খুদিংদা শিবগী চাং (১৫) মালেমগী লৈরিবা মথংশিৎনা ১৪৫৩ অমসুং ৬৮.৭সিগা য়েংনবদা ভারতনা খ্বাইদগী নেম্লি‍।
- ঙসি ফাওবগী ওইনা য়েংবদা লৈবাক অসিদা স্তেত নিপানদা অপুনবা হৌজিক নারিবা মীশিংগী চাদা ৯০ লৈরি অমদি দিস্ত্রিক্ত ৪৯দা হৌজিক নারিবা মীশিংগী চাদা ৮০ লৈরি।
- ইন্দিয়া গ্লোবেল ৱিক হৌদোকপা থৌরমদা প্রধান মন্ত্রী ৱা ঙাংখ্রে মালেম হান্নগী ফিবমদা হঞ্জিল্লক্নবা হোৎনবদা ভারতনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌগনি হায়খ্রে।
- ইন্দিয়ন নেভিনা “ওপরেসন সমুদ্র সেতু” মপুংফানা লোইশিনখ্রে; ভারত মচা ৩,৯৯২ মখোয়গী মরমদমদা পুরকখ্রে।
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়দগী ফংবা কোবিদ-১৯গী পাউঃ নাবা ফগৎলকপা কেস মশিংনা এক্তিব কেসকী শরুক ১.৭৫ ওইখ্রে; নাবা ফগৎলকপা অমসুং এক্তিব কেসশিংগা মরক্কী খেৎনবা লাখ ২ লানখ্রে; লৈবাক্কী নাবা ফগৎলকপগী চাং ৬২.০৯%দা হেনগৎখ্রে
অচৌবা মাই পাকপা অমদা কোবিদ-১৯ নাবদগী ফগৎলকপা মশিংনা এক্তিব কেসশিংদগী ২,০৬,৫৮৮ হেনগৎখ্রে। ফগৎলকপা কেসশিংগী মশিংনা এক্তিব কেসশিংগী মশিংগী শরুক ১.৭২ (শরুক অনিগী ময়া) ওইরি। হৌখিবা পুং ২৪দা কোবিদ-১৯ নারিবা মীওইগী অপুনবা ১৯,৫৪৭ লায়েংদুনা ফগৎহন্দুনা কোবিদ-১৯দগী ফগৎলকখিবা মীওইগী অপুনবা মশিং ঙসি ফাওবদা ৪,৭৬,৩৭৭ শুখ্রে। য়ুম খুদিং চত্তুনা সর্ভেশিং তৌবা, ঙন্না খঙদোকপা অমসুং আইসোলেসন লোয়ননা কোবিদ-১৯ কেসশিংগী ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত মতম চানা অমদি মপুং ফানা তৌনবা অকনবা মীৎয়েং চংখিবগী মহৈ অমনি। হৌজিক্কী ওইনা এক্তিব কেস ২,৬৯,৭৮৯ লৈরি অমদি মখোয় পুম্নমক মেদিকেলগী মীৎয়েং মখাদা লৈরি। ভারতকী কোবিদ-১৯দগী ফগৎলকপগী চাং লেপ্পা লৈতনসু হেনগৎলক্লি। ঙসি কোবিদ-১৯ নারিবা মীওইশিংগী মরক্তা ফগৎলকপগী চাং ৬২.০৯%দা হেনগৎখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1637583
দা. হর্শ বর্ধননা কোবিদ-১৯গী মতাংদা গ্রুপ ওফ মিনিস্তরগী ১৮শুবা মীফম পাঙথোকখ্রে
কোবিদ-১৯গী মতাংদা অৱাংবা থাক্কী গ্রুপ ওফ মিনিস্তর (জি.ও.এম.)গী ১৮শুবা মীফম হকশেল অমদি য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধননা থৌরম মপু ওইদুনা ঙসি মফমসিদা ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা পাঙথোকখ্রে। ঙসি ফাওবদা লৈবাকসিদা আইসোলেসন ফমুং (আই.সি.য়ু. ঙাক্লৌ য়াওদবা) ৩,৭৭,৭৩৭, আই.সি.য়ু. ফমুং ৩৯,৮২০ অমসুং ভেন্তিলেতর ২০,০৪৭গা লোয়ননা ওক্সিজেনগী ঙাক্লৌ য়াওবা ফমুং ১,৪২,৪১৫ লৈবগা লোয়ননা ফেসিলিতী পুন্না ৩৯১৪ লৈরে‍। হেল্থকেয়র লোজিস্তিক্কী মতাংদনা পুন্না এন.৯৫ মায়খুম লাখ ২১৩.৫৫, পি.পি.ই. লাখ ১২০.৯৪ অমসুং ঐচ.সি.ক্যু. গুলি লাখ ৬১২.৫৭ য়েন্থোকখ্রে‍। মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী শোকপা লৈবাক মঙা লৌখত্তুনা চাংদম্নবদা ভারতনা মীওই মিলিয়ন খুদিংদা নাবা (৫৩৮) অমসুং মীওই মিলিয়ন খুদিংদা শিবগী চাং (১৫) মালেমগী লৈরিবা মথংশিৎনা ১৪৫৩ অমসুং ৬৮.৭সিগা য়েংনবদা ভারতনা খ্বাইদগী নেম্লি‍। ঙসি ফাওবগী ওইনা য়েংবদা লৈবাক অসিদা স্তেত নিপানদা (মহারাস্ত্র, তামিল নাদু, দিল্লী, কর্নাতকা, তেলঙ্গনা, অন্ধ্র প্রদেশ, উত্তর প্রদেশ অমসুং গুজরাত) অপুনবা হৌজিক নারিবা মীশিংগী চাদা ৯০ লৈরি অমদি দিস্ত্রিক্ত ৪৯দা হৌজিক নারিবা মীশিংগী চাদা ৮০ লৈরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1637517
ইন্দিয়া গ্লোবেল ৱিক হৌদোকপা থৌরমদা প্রধান মন্ত্রী ৱা ঙাংখ্রে
ভিদিও-কনফরেন্সকী খুৎথাংদা ঙসি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদী ইন্দিয়া গ্লোবেল ৱিক হৌদোকপা থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে। হৌজিক ওইরিবা অৱাবা ফিবম অসি পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেম হান্নগী ফিবমদা হঞ্জিল্লক্নবা হোৎনবদা ভারতনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌগনি। মসি হিরম অনিগা য়াম্না নক্নবা মরী লৈনৈ। অহানবনা-ভারতকী হৈশিংবা অমসুং অনিসুবনা অহোংবা পুরকপা অমসুং অমুক হিঙ্গৎহনবা ঙম্বা ভারতকী তৌবা ঙম্বা অসিনি। মরুওইনা ভারতকী তেক ইন্দস্ত্রী অমসুং তেক্নোলোজীশিংগী শিনফম পায়রিবশিংনা পাংথোক্লিবা থবকশিং য়াওনা ভারতকী হৈশিংলবা মীওইশিং অসি মালেম শিনবা থুংনা মশক খঙলে। মহাক্না হায়খি ভারত অসি মতেং পাংনবা খৌরাংনা ঙাইদুনা লৈরিবা হৈশিংলবা মীওই কয়াগী লৈফম অমনি। মহৌশানা ভারতমচাশিং অসি অহোংবা পুরকপা মীওইশিংনি অমসুং শেন-থুম নৎত্রগা খুন্নাইগী লমদা ওইগেরা, শিংনরকপা খুদিংমক ভারতনা মায়োক্নবা ঙম্মি হায়বা পুৱারীনা উৎলে। হান্নগী ফিবমদা হঞ্জিল্লক্নবা ভারতনা ৱারী শানবদা য়াওরি: চেকশিনবগা লোয়ননা অমুক হিঙ্গৎহন্নবা, খাংবা কনবগা লোয়ননা অমুক হিঙ্গৎহন্নবা, অকোয়বগী ফিবম অমসুং শেন-থুম অনিমক তুংকোইনা চৎনগদবা মওংদা অমুক হিঙ্গৎহন্নবা।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1637541
ইন্দিয়া গ্লোবেল ৱীক ২০২০ হৌদোকপগী থৌরমদা পীখিবা পি.এম.গী ৱারোল
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1637540
বরানাসীদা লৈবা এন.জি.ওশিংগী মীহুৎশিংগা প্রধান মন্ত্রীগা ৱারী শানখ্রে
কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা মীয়ামগী মতেং পাংলিবা বরানাসীদা লৈবা তোঙান-তোঙানবা এন.জি.ও.শিংগা ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগা ৱারী শানখ্রে। হৌজিক কোরোনা লাইচৎ মনুংদা থৱায় য়াওনা মীয়ামগী থবক তৌবগীদমক শেংলবা অমসুং য়াইফরবা সহর বরানাসীগী মীয়াম্বু প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি থৌনা লৈনা মীয়ামগী থবক তৌনিংবা ৱাখল্লোন অমগা লোয়ননা লায়রবশিং কমদৌনা মীয়াম্না মতেং পাংলিবগে হায়বগী মতাংদা মহাক লেপ্তনা পাউ ফংলি। লায়না শন্দোরকপা ঙাকথোক্নবা পায়খৎলিবা থবকশিং, তোঙান-তোঙানবা হোস্পিতালশিংগী ফিবমশিং, ক্বারেনতাইনগী থবকশিং অমসুং শিন্মীশিংগী য়াইফনবা থবকশিংগী মতাংদা মহাক পাউ ফংলে। মহাক্না হায়খি শেংলবা সহর অসিদা লাইনিং-লাইশোনগী তোঙান-তোঙানবা থবকশিং লেপ্লবসু, কোরোনা থেংনবা, লায়রবশিংদা চানবা অমসুং মেদিকেলগী মতেং পাংবদা ঐখোয় কনাগুম্বা অমতগী মনিংদা লৈতে হায়বা বরানাসীগী মীয়াম্না উৎলে। সরকার অমসুং লোকেল এদমিনিস্ত্রেসন বোদিশিংগা খুৎশম্নদুনা থবক তৌনমিন্নবগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা এন.জি.ওশিং থাগৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অতেনবা মতমগী মনুংদা চীঞ্জাক ফংহন্নবা হেল্পলাইনশিং হাংদোকখি অমসুং মীয়ামগী চাকশঙ কয়া হাংদোকখি , দেতা সাইন্সকী মতেং লৌখি, বরানাসী স্মার্দ সিতিগী কন্ত্রোল অমসুং কমান্দ সেন্তর মপুংফানা শীজিন্নখি , লায়রবশিং মতেং পাংনবা মী খুদিংমক থৌরাং তৌদুনা লৈখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1637518
বরানাসীদা লৈবা এন.জি.ওশিংগী মীহুৎশিংগা প্রধান মন্ত্রীগা ৱারী শানখিবগী ৱারোল
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1637514
ঙসি কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা লৌখিবা মরুওইবা ৱারেপশিং য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর অমিত শাহনা থাগৎখ্রে, মহাক্না প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদী থাগৎখ্রে
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর অমিত শাহনা হায়খি কোরোনা লাইচৎ মনুংদা কনা অমতা চারা হেন্দনবা প্রধান মন্ত্রীনা লৌখিবা ফিরেপ অসি থাগৎফম থোকপনি । তুইত অমদা, লায়রবা মীওই ক্রোর কয়াদা লেম্না চীঞ্জাকশিং পীগদবা প্রধান মন্ত্রী গরিব কলয়ান অন্ন য়োজনা(পি এম জি কে এ ৱাই) নবেম্বর ফাওবা শাংদোক্নবা মন্ত্রীমন্দলগী মীফমদা ৱারেপ লৌখিবদা অমিত শাহনা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদী থাগৎখি । উজৱালা য়োজনাগী মখাদা লায়রবা নুপীশিংদা থা অহুম লেম্না সিলিন্দরশিং পীনবা প্রধান মন্ত্রীনা ৱারেপ লৌখি । ইমুং কয়া সিলিন্দর অহুম ফংবা ঙমদবদগী স্কিম অসি সেপ্তেম্বর ফাওবা শাংদোক্লে । মসিনা নুপী ক্রোর ৭.৪০ কান্নবা ফংলগনি ।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1637365
ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা লৈবাক অহুমগী এনভোয়শিংনা মখোয় মশক তাকখ্রে
ন্যু জিলেন্দ, য়ুনাইতেদ কিংদম অমসুং উজবেকিস্থানগী মিসনশিংগী লুচিংবশিংনা থমখিবা মখোয় মশক তাকপগী ৱারোলশিং ঙসি ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রী রাম নাথ কোবিন্দনা অয়াবা পীখ্রে। কোবিদ-১৯ লাইচৎ লাকপদগী ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাদা রাস্ত্রতি ভাবন্দা মশক তাকপগী ৱারোলশিং থমখিবা অসি মসিনা অনিরকশুবনি। মখোয় ফম পুবা হৌবদা রাস্ত্রপতি কোবিন্দনা এনভোয়শিংদা য়াইফ-পাউজেলশিং পীখি। মহাক্না হায়খি লৈবাক অহুম অসিগা ভারতনা অচেৎপা মরী লৈনরি অমসুং মালেমগী মরুওইবা ৱাফমশিংদা মখোয়গা মান্নবা মিৎয়েং লৈরি। কোবিদ-১৯ লাইচৎ থেংননবা মালেমগী ওইনা মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা অসি হৌজিক মতম অসিগী ওইনা তঙাইফদবনি। লাইচৎ অসি লাকশিন্নবা মালেমগী ওইনা পায়খৎলিবা থবকশিংদা ভারতনা মাংজিল থারি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1637225
ইন্দিয়ন নেভিনা “ওপরেসন সমুদ্র সেতু” মপুংফানা লোইশিনখ্রে
কোবিদ-১৯গী লাইচৎকী মনুংদা ভারত মচা মীরৈবাক্তগী পুরক্নবা লৈবাক্কী খোংথাংগী শরুক অমা ওইনা মে ০৫, ২০২০দা হৌদোকখিবা তৌখিবা ওপরেসন সমুদ্র সেতুনা সমুদ্রগী লম্বেলদা ভারত মচা ৩,৯৯২ মখোয়গী ময়ুম লমদমদা পুরকখ্রে। ইন্দিয়ন নেভিগী জহাজ জলশৱা (লেন্দিং প্লেৎফোর্ম দোক) অমসুং ঐরাভৎ, শার্দুল অমসুং মগর (লেন্দিং শিপ তেঙ্কশিং) অসিনা নুমিৎ ৫৫নি চাংবা অমসুং সমুদ্রদা কিলোমিতর ২৩,০০০ হেন্না থৌদুনা পাঙথোকখি। লৈবাক অসিগী মফম কয়াদা দোক্তরশিং অমসুং কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা মচাক মথুমশিং হোন্দোক হোঞ্জিন তৌবদা ইন্দিয়ন নেভিগী আই.এল.-৩৮ অমসুং দোর্নিয়র এয়রক্রাফ শীজিন্নখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1637314
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
- কেরলাঃ থিরুবনন্থপুরম শহরদা চত্থরক্লিবা ত্রিপল লোকদাউন নুমিৎ মরিনি শুজিল্লক্লে। ওথোরিতীশিংনা পুনথুরাগী ঙামীশিংগী খুঙ্গংদা লাইচৎ শন্দোকপা লাকশিন্নবা অখন্নবা থবকশিং লৌখৎলদুনা অকনবা চেকশিন থৌরাংশিং পায়খৎলি। ৱার্দ অহুম ক্রিতিকেল কন্তেন্মেন্ত জোন অমসুং মরিনা বফর জোন্নি হায়না লাউথোকখ্রে; ঙা ফাবগী থবকশিং থিংজিনখ্রে অমসুং তেস্ত তৌবগী থবক খোংজেল য়াঙখৎখ্রে। পথানাম্থিত্তাগী ফিবমসু হৌরকফম খঙদনা মীওই মরি নারকপদগী শোকচিল্লক্লি। শোক্ন-শম্নবগী কেস হেনগৎলকপনা মরম ওইদুনা সরকারনা ত্রিৎমেন্ত ফেসিলিতীশিং অমসুং রিভর্স ক্বারেন্তিনদা অহেনবা মীৎয়েং চঙনবা খঙহনখ্রে। ঙরাং কেরলাদা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৩০১ লাকখি, মসিনা নোংমদা লাকপা কেস খ্বাইদগী য়াম্বা ওইগদৌরি। কেসশিং অসিগী মনুংদগী ৯০দি লোকেল ত্রান্সমিসননি।
- তমিল নাদুঃ মুখ্য মন্ত্রী পলানিস্বামীনা কেরলাগী মুখ্য মন্ত্রীদা তমিল নাদুগী ঙামীশিং কেরলাদা ওগস্ত ১দগী ঙা ফাবা য়াহনবীনবা হংগৎখ্রে; তমিল নাদুগী মেচিন্না থৌবা ঙা ফানবা হি ৩৫০ অমসুং মহৌশাগী হি ৭৫০ রোম কেরলাগী তোঙান-তোঙানবা ঙামীশিংগী হিথাংফমশিংদা পন্দুনা লৈরি। মদ্রাস হাই কোর্তনা তমিল নাদুদা লোকদাউন মনুংদা মৈগী বিল ৱাংখৎলকপগী মথক্তা প্লিগী ওরদর অমা রিজর্ব তৌখ্রে। য়ুমশকৈশা নুমিত্তা রাজ্য অসিদা অনৌবা কেস ৩,৭৫৬ লাকখি মসিগী মনুংদগী ১২৬১দি চেন্নইদগীনি – মমাংগী থাদা ২,০০০ লাকখিবদুগা হায়রুরবদি মশীং হন্থরে। ঙরাং রিকোবরী ৩০৫১ অমসুং মীওই ৬৪ লৈখিদ্রে। অপুনবা কেসঃ ১,২২,৩৫০, এক্তিব কেসঃ ৪৬,৪৮০, লৈখিদ্রবাঃ ১৭০০, চেন্নইদা লৈবা এক্তিব কেসঃ ২১,৭৬৬।
- করনাতাকাঃ রাজ্য সরকারদা অনৌবা কেস হেনগৎলক্লিবসি য়েংলদুনা, রাজ্যগী মন্ত্রী মন্দলনা জিল্লা খুদিংমক্কী অমসুং তলুক হোস্পিতালশিংদা হায় ফ্লো ওক্সিজেন সিস্তেম লিংখৎনবা অমসুং ফমুং হেনগৎনবা লুপা কোতি ২০৭ কাইথোকপদা অয়াবা পীখ্রে। রাজ্য সরকারনা পি.ঐচ.সি.শিংনা মেদিকেল ইক্বিপমেন্ত অমসুং ফর্নিচরশিং লৈননবগীদমক লুপা কোতি ৮৬ কাইথোকখ্রে। প্রাইবেৎ হোস্পিতালশিংদা হোতেলশিংগা খুৎশম্নদুনা লাইওং লাক্ত্রিবা অনাবশিং অমসুং লাইওং খজিক লৈবা অনাবশিং লাইয়েংনবগীদমক কোবিদ-কেয়র সেন্তর হাংলগনি। হোস্পিতালগী ফমুং অমসুং কোবিদ কেয়র সেন্তরশিং অসিগা পুন্না প্রাইবেৎ হোস্পিতালশিংদা লাক্কদৌরিবা নুমিৎশিং অসিদা ফমুং ৬০০০তগীনা ৭০০০ ফাওবা লৈরগনি। ঙরাং অনৌবা কেস ২০৬২ লাক্লে অমসুং ৭৭৮ দিসচার্জ অমসুং মীওই ৫৪ লৈখিদবগী রিপোর্ত তৌরকখ্রে। অপুনবা পোজিতিব কেসঃ ২৮৮৭৭, এক্তিব কেসঃ ১৬৫২৭, লৈখিদ্রবাঃ ৪৭০।
- অন্ধ্র প্রদেশঃ রাজ্য সরকারনা হোস্পিতালশিংদা কোবিদ-১৯ লাইয়েংবগী মমল লেপখ্রে। আরোগ্যাসি স্কিমগী মখাদা কোবিদ-১৯ প্রোসিজর ১৫ হাপচিন্নবা চেরোল থোকখ্রে। প্রাইবেৎ হোস্পিতালশিংবু কাংলুপ অহুম থোক্না খায়দোকখ্রেঃ কেতিগোরী ক – কোবিদ-১৯ লাইয়েংনবগী খক্তা; কেতিগোরী খ – কোবিদ-১৯ অমসুং অতোপ্পা কেসশিংগীদমক অমসুং ; কেতিগোরী গ – কোবিদ-১৯ নত্তবা অনাবশিংগীদমক। কুরনুল জিল্লাদা কেস মশীং হেনগৎলকপনা ওফিসিএলশিংনা কুরনুলগী সরকারগী মেদিকেল সেন্তরবু কোবিদ-১৯ হোস্পিতাল ওন্থোক্নবা খঙহনখ্রে। রাজ্য সরকারনা ক্লাস ১-১০গী পরাশিং লাইব ওইনা দুরদর্শন্দা জুলাই ১৩দগী ৩১ ফাওবা থানবা করিক্যুলম সেদ্যুল থোকখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা অনৌবা কেস ১৫৫৫, দিসচার্জ তৌখিবা ৯০৪, অমসুং লৈখিদ্রবা ১৩ রিপোর্ত তৌরকখ্রে। অপুনবা কেসঃ ২৩,৮১৪, এক্তিব কেসঃ ১১৩৮৩, দিসচার্জঃ ১২১৫৪, লৈখিদ্রবাঃ ২৭৭।
- তেলঙ্গানাঃ ম্যুনিসিপাল এদমিনিস্ত্রেসন মন্ত্রী কে.তি. রামা রাওনা হায়খ্রে মদুদি লৈবাক অসিগী মীয়ামদদি মতম শাংনা লোকদাউন তৌবা হায়বসি চুনদে। শগোলশেল নুমিত্তগী হায়দেরবাদ, মেদচাল অমসুং রঙ্গরেদ্দীদা জিল্লাদা এন্তিজেন শীজিন্নদুনা কোবিদ-১৯ তেস্ত তৌবা হৌখ্রবসু, সরকারনা হৌজিকফাওবদা চিংনবা লৈবনা আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্ত মশীং হেন্না তৌনবা হায়রি। ঙরাং ফাওবদা লৈখিবা অপুনবা কেসঃ ২৯,৫৩৬, এক্তিব কেসঃ ১১,৯৩৩, লৈখিদ্রবাঃ ৩২৪ দিসচার্জঃ ১৭২৭৯।
- চন্দিগরঃ য়ু.তি. চন্দিগরগী এদমিনিস্ত্রেতরনা হকশেলগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীদা বাইও মেদিকেল ৱেস্ত খুদিংমক মরুওইনা পি.পি.ই.শিংবু সাইন্তিফিক ওইবা মওংদা মাংহনখিনবা হায়খ্রে। মহাক্না মখা তানা হকশেলগী ওফিসিএলশিংদা স্ক্রীনিং তৌনবগীদমক চৎলিবা কাংবুনা ওক্সিজেনগী চাংবু খুদক্তা য়েংবা য়ানবগীদমক ওক্সিমিতর পুদুনা চৎনবসু খঙহনখি। করিগুম্বদা তঙাইফদ্রবদি, মসিনা ইনফেক্সন অদু কদাইফাওবা ফিবম শোকচিল্লিবগে হায়বা খঙবদা মতেং পাংগনি হায়রি।
- পঞ্জাবঃ কোবিদ-১৯না ওইহল্লক্লিবা খুদোংথীনিঙাই ওইবা ফিবম অসি য়েংলদুনা পঞ্জাব সরকারনা ইসঞ্জিবানি ও.পি.দি.গী মতম গাইনেকোলোজী ও.পি.দি. অমসুং জেনরেল ও.পি.দি. সর্বিসশিংগীদমক অয়ুক পুং ৮দগী নুংথিল পুং ২ (নিংথৌকাবদগী থাংজ) ফাওবা শাংদোকখ্রে। মসিগী খোংথাং অসি স্পেসিএলিস্ত দোক্তরশিংবু রিএল তাইমদা অনাবশিংদা তেলি কন্সলতেসন ওনলাইনগী খুথাংদা ফংহন্নবা অমসুং রাজ্য অসিগী মফম খুদিংমক্তা লৈরিবা মীয়ামদা অশোই অঙাম থোক্তনবগীদমক লৌখৎলকখিবনি।
- হরিয়ানাঃ হরিয়ানাগী চীফ সেক্রেতরীনা হায়খ্রে মদুদি রাজ্য অসিদা নোভেল কোরোনা ভাইরস শন্দোকপা লাকশিন্নবগীদমক খুদক্কী ওইবা থৌরাং কয়া অমা পায়খৎলি হায়না ফোংদোকখ্রে। মহাক্না দিপ্যুতী কম্মিসনরশিংদা কা হেন্না ফরবা সর্বিলিএন্স, লাকশিন্নবগী থৌরাং হেন্না হকচিন্না লৌখত্তুনা, কন্তেক্ত ত্রেসিং থুনা তৌহৌদুনা, ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ততা ইনফোর্মেসন এদ্যুকেসন অমসুং কম্ম্যুনিকেসনগী থবকশিংগা লোইননা কোবিদ-১৯ মেনেজমেন্তকী থবক খোংজেল য়াঙখৎহন্নবা য়াথং পীখি। পুলিসনা কন্তেন্মেন্ত জোনশিংদা চঙবা অমসুং থোকপদা মীৎকুপ নাহুমশিংনা য়েংশিল্লি হায়নসু ফোংদোকখি।
- হিমাচল প্রদেশঃ কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিনা ঐখোয় পুম্নমকপু তোপ-তোপ্পা মওংদা খন্দুনা চান্নবা মওংদা থবক পায়খৎনবা পরা অমা তম্বীরে হায়না মুখ্য মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে। অঙ্গনৱারি ৱারকরশিংনসু কম্ম্যুনিতীগী থাক্তা শন্দোক্তনবা হোৎনরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মখোয়না মীয়ামদা সোসিএল দিস্তেন্সিংগী মতাংদা পাউজেল পীবদা নত্তনা মাস্ক শীজিন্নবসু তম্বীরি অমসুং হোম ক্বারেন্তিনগী কাঙলোনশিং মতীক চানা ইলহন্নবা হোৎনবদা মতেং পাংলি।
- মহারাস্ত্রাঃ মহারাস্ত্রদা মীওই ৬,৬০৩ পোজিতিব ওইরকপগা লোইননা রাজ্য অসিগী অপুনবা মশীং ২,২৩,৭২৪ লৈরি। কোবিদ অনাবা ১,২৩,১৯২ ফখ্রে অমসুং এক্তিব কেস ৯১০৬৫ লৈহৌরি। লৈবাকপোকপা নুমিত্তা মুম্বাইদা অনৌবা কেস ১,৩৮১ লাকখ্রে।
- গুজরাৎঃ হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা অনৌবা কেস ৭৮৩ লাকপগা লোইননা হৌজিক ফাওবদা রাজ্য অসিদা অপুনবা কেস ৩৮,৪১৯ য়ৌরে। মসিগা লোইননা মীওই ১৬ লৈখিদ্রে, মসিনা রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা লৈখিদবা মীওই ১৯৯৫ শুখ্রে। খ্বাইদগী য়াম্বা কেস মশীং ওইনা সুরত্তগী ২১৫, অহেমদবাদতগী ১৪৯ লাকখি। রাজ্য অসিদা হৌজিক ফাওবদা লাখ ৪গা লীশিং ৩৩ তেস্ত তৌখ্রে।
- রাজস্থানঃ রাজ্য অসিগী অপুনবা মশীং ২২,০০০ লানখ্রে। ঙসি অয়ুক্তা অনৌবা কেস ১৪৯ লাকপা য়ুমশকৈশদা ৬৫৯ লাকপগা লোইননা রাজ্য অসিগী অপুনবা মশীং ২২,২১২ য়ৌখ্রে। অয়াম্বা কেস মশীংনা নাগপুরদগী ২৯ লাকখি, মসিগী মতুংদা জয়পুরদগী ২৫ অমসুং অলৱরদগী ২১ লাকখি।
- মধ্য প্রদেশঃ রাজ্য অসিদা অনৌবা পোজিতিব কেস ৪০৯ লাকখ্রে, মসিনা অপুনবা কেস মশীংদা ১৬,০৩৬ য়ৌহনখ্রে। রাজ্য অসিদা এক্তিব কেস মশীং ৩৪২০ লৈরি, অদুগা অপুনবা রিকোবরী মশীংনা ১১,৯৮৭ য়ৌখ্রে। রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা মীওই ৬২৯ লৈখিদ্রে। মোরেনা জিল্লাদগী রেকোর্দ ওইনা অনৌবা কেস ১১৫ লাকখি, মসিগী মতুংদা বোপালদগী ৭০ লাকখি, গ্বালিয়রদগী ৬৮ অমসুং ইন্দোরদগী ৪৪ লাকখি।
- ছতিশগরঃ অনৌবা কেস ১০০ লাকখ্রে, মসিনা কোবিদ-১৯গী অপুনবা মশীংদা ৩,৫২৬ য়ৌহনখ্রে। রাজ্য অসিদা হৌজিক্কী ওইনা এক্তিব কেস ৬৭৭ লৈরি।
- গোৱাঃ য়ুমশকৈশা নুমিত্তা অনৌবা পোজিতিব সেম্পল ১৩৬ লাকখ্রে। রাজ্য অসিগী অপুনবা কোবিদ-১৯ মশীং ২০৩৯ য়ৌখ্রে অমসুং এক্তিব কেস মশীং ৮২৪ লৈরি।