Prime Minister's Office
PM addresses on the occasion of Dharma Chakra Day
04 JUL 2020 10:17AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today delivered a video address on the occasion of inauguration of Dharma Chakra Day. The International Buddhist Confederation , under the aegis of the Ministry of Culture, Government of India, is celebrating Asadha Poornima on July 4, 2020, as Dharma Chakra Day. This day commemorates Gautam Buddha's First Sermon to his first five ascetic disciples at the Deer Park, Rsipatana in the present day Sarnath near Varanasi, UP. The day is also celebrated by Buddhists all over the world as the day of Dharma Chakra Parvattana or “Turning of the Wheel of Dharma”.
Prime Minister conveyed his greetings on Ashadha Poornima, also known as Guru Purnima, and also paid homage to Lord Buddha. He expressed happiness that copies of Mongolian Kanjur are being presented to the Government of Mongolia.
Prime Minister talked about the teaching of Lord Buddha and about the eight-fold path which shows the way towards the well-being of many societies and nations. He noted that Buddhism teaches respect for people, women, poor, for peace and non-violence and these teachings are the means to a sustainable planet.
Prime Minister said that Lord Buddha spoke about hope and purpose and saw a strong link between the two. He spoke about how he is hopeful about the 21st century, and this hope springs from the youth. He underlined that India has one of the largest start-up ecosystems where bright young minds are finding solutions to global problems.
Prime Minister said that the world today is fighting extraordinary challenges, lasting solutions to which can come from the ideals of Lord Buddha. He spoke about the need to connect more people with Buddhist heritage sites and enhance connectivity to these sites. He also mentioned about the recent Cabinet decision to declare Kushinagar Airport in UP as an International Airport, which would facilitate the travel of pilgrims and tourists, while also giving a boost to the economy in the region.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ধর্ম চক্র নুমিৎ থৌরমদা পি.এম.না ৱা ঙাংখ্রে
04 JUL 2020 10:17AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ধর্ম চক্র নুমিৎ হৌদোকপগী থৌরমদা ভিদিও ৱারোল অমা থমখ্রে‍। ইন্তরনেস্নেল বুদ্ধিস্ত কনফিদরেসননা ভারত লৈঙাক্কী কলচর মন্ত্রালয়গী মীৎয়েং মখাদা অসধ পুর্নিমাবু জুলাই ২, ২০২০দা ধর্ম চক্র নুমিৎ হায়না পাঙথোক্লি‍। থৌরম অসি হৌজিক্না য়ু.পি.গী বরানসি মনাক্তা লৈবা সর্নাথ হায়রিবা দিয়র পার্কতা মহাক্কী অহানবা মশাগী ওইজবা থাদোক্লবা তুংইল্লোয় মঙাদা গৌতম বুদ্ধনা পীখিবা অহানবা পাউতাক ৱারোল নীংশিংদুনা পাঙথোকপনি‍। নুমিৎ অসিবু মালেম পুমবদা লৈরিবা বুদ্ধিস্তশিংনা ধর্ম চক্র পর্বত্তন নৎত্রগা “ধর্মগী কাংখোং উংলকপা” নুমিৎ হায়না পাংথোক্নরি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা গুরু পুর্নিমা হায়নসু খঙনবা অসধ পুর্নিমাগী য়াইফ পাউজেল পীখি অমদি লোর্দ বুদ্ধদা শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎখি‍। মোঙ্গোলিয়া লৈঙাক্তা মোঙ্গোলিয়ন কঞ্জুরগী কোপীশিং খুদোল তমখিবগীদমক্তসু মহাক্না নুংঙাইবা ফোঙদোকখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা লোর্দ বুদ্ধনা তাক্লমবা ৱাফমশিং অমদি খুন্নাই অমদি লৈবাক কয়া নুংঙাই য়াইফনা লৈনবগী পাম্বৈ তাকপা লম্বী নীপানগী মতাংদা ৱাফমশিং থমখি‍। বুদ্ধিজম্না মীওইবা, নুপী, লায়রববু ইকায়খুম্ননবা, ইং চীকপা অমদি অহিংসাগী মতাংদা তাক্লমবা ৱাফমশিং অমদি তাক্লম্লিবা ৱাফমশিংসিনা তুং কোইনা লৈগদবা মালেমগী মতাংদা করি হায়রিবনো হায়বগী মতাংদসু ৱাফম কয়া থমখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবদা লোর্দ বুদ্ধনা নীংজবা অমদি পান্দমগী মতাংদা ৱাফম কয়া হায়রম্মী অমদি অনি অসিগী মরক্তা লৈনবা মরীবু উরম্মী‍। মহাক্না ২১শুবা চহীচা অসিগীদমক্তা নীংজবশিং অমদি নীংজরিবশিং অসি নহা ওইবগী ইফুত্তগী হৌরকপনি হায়বা ৱাফম থমখি‍। হৈ শিংলবা নহাশিংনা মালেমগী সমস্যাশিংগী পাম্বৈ থিরিবা খ্বাইদগী চাউবা স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেম ভারত্তা লৈ হায়না মহাক্না হায়খি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবদা মালেম অসিনা ঙসি অচৌবা শীংনবা অমা মায়োক্নরি, মসিগী তুং কোইবা পাম্বৈদি লোর্দ বুদ্ধগী ৱাখল্লোনদগী লাকপা ঙমগনি‍। মহাক্না বুদ্ধিস্ত নাৎকী মফমশিংগা মীয়ামগা হেন্না নকশিন্নহনবা অমদি হায়রিবা মফমশিংসিদা চত্থোক চৎশিনগী পাম্বৈ ফগৎহনবা মথৌ তাবগী মতাংদা ৱাফমশিং ফোঙদোকখি‍। লাইনীংবশিং অমদি লমকোয়বশিং চত্থোক চৎশিনগী ফীভম ফগৎহনগদবদা অমদি মফমদুগী শেন্মিৎলোন ফগৎহনগদবা মওংদা য়ু.পি.গী কুশিনগর এয়রপোর্তপু মালেমগী এয়রপোর্ত ওইনা লাউথোকখিবা কুইদ্রিবা কেবিনেতকী ৱারেপকী মতাংদসু মহাক্না পনখি‍।