Ministry of Finance
Income Tax Department Refunded Rs. 62,361 crore to more than 20 lakh taxpayers amid COVID-19 pandemic
03 JUL 2020 12:42PM by PIB Delhi
In pursuance to the Government’s decision vide Press Note dated April 8th, 2020 to issue pending income tax refunds in order to help taxpayers in a COVID-19 pandemic situation, the Income Tax Department has issued tax refunds at a speed of 76 cases per minute from 8th April to 30th June, 2020. During this period of just 56 weekdays, the Central Board of Direct taxes (CBDT) has issued refunds in more than 20.44 lakh cases amounting to more than Rs. 62,361 crore.
It is stated that taxpayers are experiencing this facet of the I-T Department which is not only taxpayer-friendly, but also that of a facilitator providing liquidity in this hard time of COVID-19 pandemic. Income tax refunds amounting to Rs. 23,453.57 crore have been issued in 19,07,853 cases to taxpayers and corporate tax refunds amounting to Rs. 38,908.37 crore have been issued in 1,36,744 cases to taxpayers during this period. Refunds of this magnitude and numbers have been issued completely electronically and have been directly deposited into the bank accounts of the taxpayers. Unlike what used to happen some years ago, in these refund cases, no taxpayer had to approach the Department to request for release of refund. They got refunds directly into their bank accounts.
CBDT reiterated that taxpayers should provide immediate response to emails of the Department so that refunds in their cases too could be processed and issued right away. Such emails of I-T Department seek taxpayers to confirm their outstanding demand, their bank account number and reconciliation of defect/mismatch prior to issue of refund. In all such cases, quick responses from the taxpayers would enable the I-T Department to process their refunds expeditiously.

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ଼-19 ମହାମାରୀ ପରିସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟରେ ଆୟକର ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ 20 ଲକ୍ଷ ଟିକସଦାତାଙ୍କୁ 62,361 କୋଟି ଟଙ୍କା ଫେରସ୍ତ
03 JUL 2020 12:42PM by PIB Bhubaneswar
ସରକାରଙ୍କ ଏପ୍ରିଲ 8, 2020 ତାରିଖର ପ୍ରେସ ନୋଟ ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଟିକସଦାତାମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଉଦ୍‌ବୃତ୍ତ ଆୟକର ଫେରସ୍ତ ନିମନ୍ତେ ବିହିତ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି । କୋଭିଡ଼-19 ଭଳି ଭୂତାଣୁ ମହାମାରୀ ବେଳେ ଏଭଳି ଅର୍ଥ ଫେରସ୍ତ ଟିକସଦାତାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବେଶ ସହାୟକ ହୋଇଛି । ଏହି ସମୟରେ ଆୟକର ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଏପ୍ରିଲ 8 ତାରିଖ ଠାରୁ ଜୁନ 30, 2020 ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତି ମିନିଟରେ 76ଟି ଲେଖାଏଁ ଟିକସ ଫେରସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପାଦନ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଅବଧି ମାତ୍ର 56 ଦିନର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ କର ବୋର୍ଡ଼ (ସିବିଡ଼ିଟି) ପକ୍ଷରୁ 20.44 ଲକ୍ଷ କେଶ୍‌ ସମାଧାନ କରାଯାଇ ଟିକସଦାତାମାନଙ୍କୁ ମୋଟ 62,361 କୋଟି ଟଙ୍କା ଫେରସ୍ତ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଆୟକର ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଟିକସଦାତାମାନେ ଆୟକର ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଏଭଳି ସୁବିଧା ହାସଲ କେବଳ ଏବେ କରଦାତା ଅନୁକୂଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆପଣାଇବା ଦ୍ୱାରା ନୁହେଁ ଅପରନ୍ତୁ କୋଭିଡ଼-19 ଭଳି ଅସ୍ୱାଭାବିକ ପରିସ୍ଥିତି ସମୟରେ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ସେହିସବୁ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି । ଏବେସୁଦ୍ଧା 19,07,832ଟି କେଶ୍‌ର ବିଚାର କରାଯାଇ ମୋଟ 23,435.57 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆୟକର ଫେରସ୍ତ ନିମନ୍ତେ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି । ସେହିଭଳି କର୍ପୋରେଟ ଟିକସ କ୍ଷେତ୍ରରେ 1,36,744ଟି ମାମଲାର ସମାଧାନ କରାଯାଇ 38,908.37 କୋଟି ଟଙ୍କା ଫେରସ୍ତ ନିମନ୍ତେ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଏତେ ମାତ୍ରାର ଏବଂ ସଂଖ୍ୟକ ଟିକସ ଫେରସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯୋଗୁ ସମ୍ଭବପର ହୋଇପାରିଛି ଯଦ୍ୱାରା ଆୟକର ଦାତା ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ୍‌ ଟିକସଦାତାମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଜମାଖାତାରେ ଫେରସ୍ତ ଅର୍ଥ ସିଧାସଳଖ ପୈଠ ହୋଇପାରୁଛି । ଏଥିପାଇଁ କୌଣସି ଜଣେ ଟିକସଦାତାଙ୍କୁ ସୁଦ୍ଧା ବିଭାଗକୁ ଅର୍ଥ ଫେରସ୍ତ ସକାଶେ ଅନୁରୋଧ କରିବାକୁ ପଡ଼ୁନାହିଁ । ସିଧାସଳଖ ତାହା ସେମାନଙ୍କ ଜମାଖାତାରେ ପହଞ୍ଚିପାରୁଛି ।
ସିବିଡ଼ିଟି ପକ୍ଷରୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରି କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଟିକସଦାତାମାନଙ୍କୁ ସକଳ ପ୍ରକାର ସୂଚନା ଇମେଲ୍‌ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ଯଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କର ରିଫଣ୍ଡ୍‌ ମାମଲା ତୁରନ୍ତ ଫଇସଲା ହୋଇପାରିବ । ଆୟକର ବିଭାଗର ଏଭଳି ଇମେଲ୍‌ର ଉତ୍ତର ଟିକସଦାତାମାନେ ଦେବାକୁ ବିଭାଗ ପ୍ରତ୍ୟାଶା ରଖେ । ଯଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ତାହା ପାଇଛନ୍ତି ବୋଲି ବିଭାଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇପାରିବ । କରଦାତାମାନଙ୍କୁ ଫେରସ୍ତ ହେବାକୁ ଥିବା ଅର୍ଥ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କ ଜମାଖାତା ନମ୍ବର ଏବଂ ଯେଉଁସବୁ ତ୍ରୁଟି/ ସୂଚନା ମିଶୁନଥିବା ତଥ୍ୟ ଥିବ ତାହା ରିଫଣ୍ଡ୍‌ ପୂର୍ବରୁ ବିଭାଗକୁ ଜଣାଇ ଦେବା ଉଚିତ । ସେଭଳି ସମସ୍ତ ମାମଲାରେ, ଟିକସଦାତାମାନଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ତୁରନ୍ତ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ମିଳିଲେ ଆୟକର ବିଭାଗ ଟଙ୍କା ଫେରସ୍ତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହୋଇପାରିବ ।