PIB Backgrounder
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
30 JUN 2020 6:23PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• প্রধান মন্ত্রীনা কোবিদ-১৯দগী ঙাকথোক্নবা তিকা থাদোক্নবগী থৌরাং অমসুং থৌশিল য়েংশিন্নবগী মীফমদা ময়াই তাংবল লৌখ্রে।
• হৌজিক ফাওবদা, এক্তিব কেস মশীংগা রিকোবর্দ কেস মশীংনা ১,১৯,৬৯৬ হেনখ্রে
• হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা কোবিদ-১৯ অনাবা ১৩,০৯৯ নাবা ফখিবা থারগা মীওই ৩,৩৪,৮২১ কোবিদ-১৯দগী নাবা ফখ্রে/ দিসচার্জ তৌখ্রে, মসিনা কোবিদ-১৯ অনাবশিংগী মরক্তগী রিকোবরী রেৎনা ৫৯.০৭% য়ৌরে।
• এম.ঐচ.এ.না কন্তেন্মেন্ত জোনগী মপান্দা লৈবা মফমশিংদা থবক ইনখাং হেন্না পায়খৎ য়ানবা অনলোক-২গী অনৌবা কাংলোন পুথোকখ্রে; জুলাই ৩১, ২০২০ ফাওবদা অকনবা চেকশিন থৌরাংগা লোইননা লোকদাউন মখা চত্থখিগনি।
• প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি লৈবাক মীয়ামদা ৱা ঙাংখ্রে অমসুং প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান য়োজনা নবেম্বর ফাওবা শাংদোক্লে হায়না লাউথোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা কোবিদ-১৯দগী ঙাকথোক্নবা তিকা থাদোক্নবগী থৌরাং অমসুং থৌশিল য়েংশিন্নবগী মীফমদা ময়াই তাংবল লৌখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কোবিদ-১৯ ঙাকথোক্নবা তিকা থাদোকপগী থৌরাং অমসুং থৌশিল য়েংশিন্নবা অমসুং তিকা অসি করম্বা মতমদা ফংগদগে হায়বগী মতাংদা খন্ননবা ঙসি পাঙথোকখিবা অৱাংবা থাক্কী মীফম অমদা ময়াই তাংবল লৌখ্রে। ভারতকী মীশিং য়াম্লবা অমসুং তোঙান-তোঙানবা কানলুপকী লৈবাক অসিদা অসিগুম্বা লৈবাক শিনবা থুংনা তিকা থাদোকপা হায়বসি মেদিকেল সপ্লাই চেন শীন্দোকপা, খুদোংথীবা থোক্কদবগী ঙাইদুনা লৈরবশিংদা হান্না পাঙথোক্নবা হোৎনবা, থৌরাং অসিদা শরুক য়ারিবা এজেন্সীশিংগী মরক্তা মরী শম্নবা, মসিগী মথক্তা প্রাইবেৎ অমসুঙ সিবিল সোসাইতীশিংগী থৌদাংশিংদা থেংনগদবা খুদোংচাদবশিং মাঙজৌননা খঙদোকপা চঙই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি।
অসিগুম্বা লৈবাক পুম্বগী ওইবা থৌরাং অসিগী য়ুম্ফম শেমগদবা কাংলোন মরি প্রধান মন্ত্রীনা মরীক চুম্না থমখিঃ অহানবদা, খুদোংথীবা থোক্কদবগী ঙাইদুনা লৈরবশিং মশক খঙদোকপা অমসুং মখোয়বু হান্না তিকা থাবা, খুদম ওইনা হায়রবদা, দোক্তরশিং, নর্সশিং, হেলথ ৱার্কর, হিদাক লাংথক্কা মরী লৈনদবা কোরোনাগী লান্মীশিং অমসুং মীয়াম মরক্তা লৈরিবশিংদগী খুদোংথীবা থোকপা য়াবা মীওইশিং, অনীশুবদা, "মী অমহেক্তা, মফম অমহেক্তদা" তিকা থাদোক্কদবনি, হায়বদি মফম অদুগী মীনি নত্তবনি থিদনা, অহুমশুবদা, তিক্কা থাবা হায়বসি শেল কা হেন্না চঙহল্লোইদবনি, অমসুং য়ুনিবর্সেল ওইগদবনি- মী অমত্তা কান্থোক্লোইদবনি; অমসুং মরিশুবদা, পুথোকপদগী হৌদুনা তিকা থাবা ফাওবদা রিএল তাইম ওইনা য়েংশিনগদবনি অমসুং তেক্নোনলোজী শীজিন্নদুনা ওইথোকহনগদবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1635319
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়দগী ফংবা কোবিদ-১৯গী পাউঃ কোবিদ-১৯গী অপদেৎ নাবা ফগৎলকপগী চাং হেনগৎলক্তুনা চাদা ৬০ য়ৌরে এক্তিব কেস মশিংদগী হেন্দুনা হৌজিক নাবা ফরবা মীওই মশিং লাখ ১.২০ হেল্লে
কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবা অমসুং লায়েংনবা ভারত সরকার অমসুং রাজ্যশিং/য়ুতিশিংনা পুন্না অকনবা থবকশিং পায়খৎপদগী কোবিদ-১৯ অনাবা মীওইশিংগী মরক্তা ফরকপগী চাদা হৌজিক চাদা ৬০ য়ৌরে। হৌজিক ফাওবদা কোবিদ-১৯ এক্তিব কেস মশিংগী হেন্দুনা মীওই ১,১৯,৬৯৬ অনাবা ফরে। হৌজিক এক্তিব কেস ২,১৫,১২৫ লৈরি অমসুং পুম্নমক মেদিকেলগী চেকশিন-থৌরাং মখাদা লায়েংলি অমসুং অনাবা ৩,৩৪,৮২১ দিসচার্জ তৌখ্রে। মসিনা মরম ওইদুনা কোবিদ-১৯ অনাবা মীওইশিংগী মরক্ত ফরকপগী চাং চাদা ৫৯.০৭ য়ৌরে। হৌখিবা পুং ২৪দা কোবিদ-১৯ অনাবা মীওই ১৩,০৯৯ অনাবা ফরে। হৌজিক চাংয়েং তৌনবা লেব মশিং লেপ্তনা হেনগৎলি। হৌজিক ভারত্তা কোবিদ-১৯ চাংয়েং তৌনবা লেব ১০৪৯ লৈরে। মসিগী মনুংদা সরকারগী ৭৬১ অমসুং লনাইগী লেব ২৮৮ নি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1635316
হোম এফিয়র্স মন্ত্রালয় (এম.ঐচ.এ)না অনলোক ২গী অনৌবা গাইদলাইনশিং লাউথোকখ্রে
কেন্দ্রগী হোম এফিয়র্স মন্ত্রালয় (এম.ঐচ.এ)না কন্তেনমেন্ত জোনশিংগী মনুং চন্দবা মফমশিংগী থবক থৌরম কয়াদা অথিংবা কোমথোক্নবা অনলোক ২গী অনৌবা গাইদলাইনশিং লাউথোকখ্রে। অনৌবা গাইদলাইনশিং অসি জুলাই ১, ২০২০দগী চৎনবা হৌরগনি, তাঙ্কক নাইবা মওংদা থবক থৌরমশিং অমুক হন্না হাংনবগী থৌরাং মখা চৎথখ্রে। স্তেৎ অমদি য়ু.তি. পুম্নমক্তগী পীরকপা ফীদবেক নৈনরবা মতুং মরী লৈনবা কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিং অমসুং বিভাগশিংগা লোয়ননা কুপ্না তান্নরগা অনৌবা গাইদলাইনশিং অসি ঙসি ফোঙখি। ৩০.০৫.২০২০দা থোকখিবা অনলোক ১গী ওর্দর অমসুং গাইদলাইনশিংদা থমখিবগী মতুং ইন্না, মখল কয়াগী থবক থৌরমশিং মদুদি লাইনিং-লাইশোনগী মফমশিং অমসুং মীয়ামগী লাইখুরুম্ফমশিং; হোতেলশিং, রেস্তোরেন্তশিং অমসুং অতোপ্পা হোস্পিতেলিতি সর্ভিসশিং; অমসুং শোপ্পিং মোলশিং; কন্তেনমেন্ত জোনশিংদা জুন ৮, ২০২০দগী হান্ননা অয়াবা পীখ্রে। স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজরশিং (এস.ও.পি.শিং)গী অকুপ্পা ৱারোলসু ফোঙখ্রে। দোমেস্তিক ফ্লাইৎশিং অমসুং পেসেঞ্জর পুবা ত্রেনশিং হান্নদগী হৌনা অককনবা মওংদা চল্লাইনবা অয়াবা পীখ্রে। চান্নবা মওং অমদা চল্লাইদুনা মখা তানা হেনগৎহল্লগনি।নুমিদাংদা থম্বা কর্ফিয়ুগী মতম তেনশিন্দুনা নুমিদাং পুং ১০দগী অয়ুক পুং ৫ ফাওবা লৈরগনি। ‌মখা তানা, ইন্দস্ত্রিএল য়ুনিৎশিংগী সিফ খায়দোক্তুনা চল্লাইবা অসিদা অপনবা পীদনবা, নেস্নেল অমসুং স্তেৎকী হাইৱেজশিংদা মী অমসুং পোৎ পুবগী চৎথোক চৎশিন তৌনবা, বসশিং, ত্রেনশিং অমসুং এয়রপ্লেনশিংদগী হল্লক্লবা মতুংদা কার্গোগী লোদিং অমসুং অনলোন্দিং তৌবা অমদি মীওইশিংনা মখোয়গী লৈফমশিংদা চৎথোক চৎশিন তৌনবা অসিগীদমক নুমিদাংগী কর্ফিয়ু অসিনা অথিংবা লৈরোই। দুকানশিংনা মখোয়না লৈরিবা মফমশিংগী মতুং ইন্না, মতম অমদা মীওই ৫দগী হেন্না চংবা য়াগনি। অদুম ওইনমক, মখোয়না ফিজিকেল দিস্তেন্স থম্বদি মথৌ তাই। কেন্দ্রগী অমসুং স্তেৎ সরকারশিংগী ত্রেনিং ইন্সতিত্যুৎশিং জুলাই ১৫, ২০২০দগী মথৌ পাঙথোকপা হৌরগনি। হীরম অসিগা মরী লৈনবা এস.ও.পি. ভারত সরকারগী পর্সনেল অমসুং ত্রেনিংগী বিভাগনা ফোঙলগনি। স্তেশিং অমসুং য়ু.তি.শিংগা কুপ্না তান্নরবা মতুংদা, স্কুলশিং, কোলেজশিং অমসুং মহৈ তম্ফম লোইশঙ পুম্নমক জুলাই ৩১, ২০২০ ফাওবা থোঙ লোনখিগনি। ভন্দে ভারত মিসনগী মখাদা অকক্নবা মওং অমদা ইন্তর্নেস্নেল এয়র ত্রাবেল তৌরিবা পেসেঞ্জরশিং লাকপা য়াহনখ্রে। চান্নবা মওং অমদা মখা তানা চৎথবা হৌরগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1635227
কোবিদকী লান্মী: আশাশিংনা উত্তর প্রদেশতা কোবিদকী লানদা মাংজিল থারি; আশা লাখ ১.৬না মাইগ্রেন্ত রিতর্নী লাখ ৩০.৪৩গী মথক্তা ত্রেক তৌখ্রে
লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯গী কেসশিং হেনগৎলকপা অমসুং হোৎস্পোৎ ওইরিবা মফমশিংদগী মশিং য়াম্লবা মাইগ্রেন্তশিং চংলকপা অসিগা লোয়ননা উত্তর প্রদেশ (য়ু.পী)গী খ্বাইদগী চাওবা খুদোংচাদবা অদুদি রিতর্নীশিংগী মথৌ তাবা হেল্থক্যেরশিং অমসুং মখোয়গী খুঙ্গংগী মীয়ামদা শন্দোকপা থিংবা অসিনা ওইখি। অৱাবা তানফম অসিদা স্তেৎ অসিগী কোবিদ-১৯গী মেনেজমেন্ত অসিবু মতেং পাংবদা আশংশিংনা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌখি। অচৌবা খোংথাং ওইনা য়ু.পি.গী আশা লাখ ১.৬না চাওরাক্না মাইগেন্ত রিতর্নী লাখ ৩০.৪৩ তাঙ্কক অনি থোক্না ত্রেক তৌখি- অহানবদা লাখ ১১.২৪ অমসুং অনিশুবা তাঙ্কক্তা লাখ ১৯.১৯।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1635305
প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা ৱা ঙাংখ্রে অমসুং প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান অন্ন য়োজনা মখা শাংদোক্লে হায়না লাউথোকখ্রে
ঙসি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক্কী মীয়ামদা ৱা ঙাংখি অমসুং নবেম্বর অরোইবা ফাওবা প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান অন্ন য়োজনা মখা শাংদোক্লে হায়না লাউথোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লোকদাউন মনুংদা লায়রবশিংদা চানবা ফংহনবা অসি লৈবাক অসিনা খ্বাইদগী মরুওইনা লৌখি। লোকদাউন হেক লাউথোকপগা সরকারনা প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান য়োজনা পায়খৎতুনা লায়রবশিংগী লুপা করোর লাখ ১.৭৫গী পেকেজ অমা লাউথোকখি। মহাক্না হায়খি হৌখিবা থা অহুমদা লায়রবা ইমুং করোর ২০গী জন ধন একাউন্তশিংদা লুপা করোর ৩১,০০০ হাপচিনখ্রে, লৌমী করোর ৯ হেনবগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা করোর ১৮,০০০ হাপচিনখ্রে অমসুং শিন্মীশিং থবক পীনবা প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান রোজগর য়োজননা লুপা করোর ৫০,০০০ চাদিং তৌখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1635343
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক মীয়ামদা ঙাংখিবা ৱারোল
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1635346
ই.সি.এল.জি.এস.কী মখাদা লুপা কোতি লাখ ১ হেনগদবা লোন কাইথখ্রে
১০০% ইমর্জেন্সী ক্রেদিৎ লাইন গরেন্তী স্কিমগী মখাদা সরকারনা মনীংদা লৈদুনা, পব্লিক অমসুং প্রাইবেৎ সেক্তর বেঙ্কশিংনা জুন ২৬, ২০২০ ফাওবদা লুপা কোতি লাখ ১ হেনবগী লোনদগী হৌজিক ফাওবদা লুপা কোতি ৪৫,০০০ হেন্না কাইথখ্রে। মসিনা এম.এস.এম.ই.শিং অমসুং অতোপ্পা করবার লাখ ৩০ হেনবনা মখোয়গী করবারশিং লীকদাউন মতুংদা হাংদোকচবা ঙমহনলগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1635376
এন.বি.আর.আই.না কোবিদ-১৯গী তেস্ত তৌনবা এদভান্স ওইরবা ভাইরোলোজী লেব লীংখৎখ্রে
লখনৌগী নেস্নেল বোতনিকেল রিসর্স ইন্সতিত্যুৎ (এন.বি.আর.আই.)না কোবিদ-১৯গী তেস্ত তৌনবা “এদভান্স ওইরবা ভাইরোলোজী লেব” অমা লীংখৎখ্রে। ফেসিলিতি অসি ইন্দিয়ন কাউন্সিল মেদিকেল রিসর্স (আই.সি.এম.আর.), ৱার্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন (দবল্যু.ঐচ.ও.) অমসুং হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না পীবা গাইদলাইনশিং অদু ঙাক্লগা লীংখৎখিবনি। মসি বাইও সেফতি লেবেল (বি.এস.এল.)গী লেবেল ৩গী ফেসিলিতি অমনি। মসিগী এদভান্স ওইবা ভর্জন অসিগী “নেগেতিব প্রেসর” অমা লৈ, মসিগী আর্থদি এরোসেল অমা হেক্তা চিংশিনবা ঙম্বা অমসুং মদু ফিল্তরশিংগী খুত্থাংদা থাদোক্নবা সক্সন ফেসিলিতি অমা য়াওই। মসিনা কলচর তৌনবা ফেসিলিতিশিংদা লায়না শন্দোকপগী ওইথোকপা অদু হন্থহল্লি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1635301
স্কিল দিবেলপমেন্ত অসিনা আত্মানির্ভর ভারত অমসুং গরীব কল্যান রোজগার অভিয়ানগী মরু ওইবা ঙাক্লৌ ওইদুনা পাঙ্গল-থৌনা ওইগদৌরিবনি: দা. মহেন্দ্র নাথ পান্দে
কেন্দ্রগী স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্তরপ্রিনরশিপকী মন্ত্রী, দা. মহেন্দ্র নাথ পান্দেনা ঙসি ভারতকী ৱার্কফোর্সকী স্কিল্লিং, অপ-স্কিল্লিং অমসুং রি-স্কিল্লিং তৌবনা আত্মানিরভর ভারত অমসুং ইকাইখুম্নবদা মতিক চারবা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদিনা লাউথোকখিবা, হন্দক্তা হৌদোকখিবা গরিবকল্যানরোজগারঅভিয়ানগী সরকারনা শাগৎলিবা মঙলান অসিবু মঙফাওনহনবদা মরু ওইবা থৌদাং লৌগদৌরিবনি হায়না মহাক্না হায়খি। “মালেমগী ওইবা কোবিদ-১৯গী লাইচৎ অসিগী মরক্সিদা ঐখোয়না অনৌবা পাম্বৈশিংগা লোইননা মমাং চৎখৎপা মথৌ তাই, মরু ওইনা ইন্দস্ত্রীগী ওইবা সেক্তরশিংদা, বিজনেস তৌবগী মতাংদা লৈরিবা ৱাখল্লোন অমসুং থাংজিল্লিবা খোংথাং পুম্নমক্কী মতাংদা অচৌবা অহোংবা অমা পুরকপা মথৌ তাই মরমদি ঐখোয়না দিজিতেল তেক্নোলোজী শিজিন্নবগী মতাংদা হেন্না মরু ওইনা লৌবা মথৌ তাই, ” হায়না মন্ত্রীনা হায়খি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1635180
ক্লীন ইনর্জীনা কোবিদ-১৯ মতুংদা ভারতকী শেন্মিৎলোন হিংগৎহনবদা ঙাক্লৌ ওইগনি
নীতি আয়োগ অমদি রোকী মাউন্তেন ইনস্তিত্যুৎ (আর.এম.আই.)না ঙসি অরূবা, হান্নগী ফীভমদা লায়না হঞ্জিল্লকপা ঙমবা অমদি মমল য়াম্না চঙদবা ভারতকী তুংগী ইনর্জীগী মায়কৈদা ইনোৎ হাপচিনবা অমদি অমুক হিংগৎহনবদা য়ুম্ফম ওইবা রিপোর্ত তুৱার্দ্স এ ক্লীন ইনর্জী ইকনমী: পোস্ত-কোবিদ-১৯ ওপোর্চুনিতীজ ফোর ইন্দিয়াজ ইনর্জী এন্দ মোবিলিতী সেক্তর্স ফোঙখ্রে‍। রিপোর্ত অসিনা মতৌ করম্না কোবিদ-১৯না ভারতকী অরূবা ইনর্জীগী মায়কৈদা মায় ওনশিল্লক্নবা, মরু ওইনা চত্থোক চৎশিন অমদি পাৱর সেক্তরগী লমদা পীরিবা ইথিলগী মতাংদা তাক্লি অমদি লৈবাকসিগী লুচিংবশিংদা শেন্মিৎলোন হিংগৎহনবা অমদি অরূবা ইনর্জীগী শেন্মিৎলোন অমগী মায়কৈদা খোঙজেল কায়দনা চঙশিন্নবা ঙাকফম থোকপা চৎন-কাংলোন অমদি খুদোংচাবশিংসু পীরি‍। কোবিদ-১৯না ভারতকী চত্থোক চৎশিন অমদি পাৱর সেক্তরদা শেন মরাং কায়দবা অমদি সপ্প্লাই ৱাৎপদগী হৌরগা পোত্থোক শীজিন্নরিবশিংগী দিমান্দ অমদি অপামবা হোংলকপা ফাওবা য়াওনা দিমান্দ অমদি সপ্প্লাইদা মশক থোক্না শীংনবা পুরক্লি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1635298
১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন্না হ্যুমেন রিসোর্স দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়গা মীফম পাংথোকখ্রে
শ্রী এন.কে. সিংহনা লুচিংবা ফাইনান্স কম্মিসনগা মিনিস্ত্রী ওফ হ্যুমেন রিসোর্স দিবেলপমেন্ত (এম.ঐচ.আর.দি.)গা লোয়ননা ঐচ.আর.দি.গী মন্ত্রী শ্রী রমেশ পোখ্রিয়াল ‘নিশঙ্ক’, এম.ও.এম. (এম.ঐচ.আর.দি.) শ্রী সঞ্জয় ধোত্রে অমসুং মন্ত্রালয় অসিগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিং য়াওনা মরিক চুম্বা মীফম অমা পাংথোকখ্রে। ওনলাইনগী ক্লাসকা কোন্নবা মীফম অসিদগী মহৈ তম্নবগী অনৌবা পাম্বৈশিং অমসুং মহৈ তম্নবগী ওইবা তেক্নিক শিজিন্নবনা ওইহল্লকপশিংদা ৱা খন্ননবগীদমক কৌখিবনি। কম্মিসন অসিনা মীফম অসি মরু ওইনা কোবিদ-১৯গী মতমসিদা এজুকেসনগী হীরমদা ২০২০-২১ অমসুং ২০২৫-২৬ ফাওবগী মাগী রিপোর্তা রিকমেন্দেসন তৌনবগী পান্দমদা মীফম অসি কৌখিবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1635159
পি.এম. সভানিধি পোর্তেল হাংদোক্লে (বেতা ভর্জন)
হাওজিং অমসুং অর্বান এফেয়ার্সকী সেক্রেতরি, দুর্গা সনকার মিশ্রানা ঙসি পি এম স্ত্রিৎ ভেন্তরস অত্মানির্ভর নিধি “পি এম সভানিধি” পোর্তেলগী বেতা ভর্জন হাংদোকখ্রে । থৌরম অদুদা রাজ্যশিং/য়ুতিশিংগী ওফিসিএলশিং, বেঙ্কশিং অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবশিং শরুক য়াখি । দিজিতেল তেক্নোলোজশিং শীজিন্নদুনা পোর্তেল অসিনা স্কিম অসিগী মখাদা বেনিফিসরিশিংদা কান্নবা ফংহনগনি ।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1635176
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• মহারাস্ত্রাঃ রাজ্য অসিদা হৌজিক লৈরিবা কোবিদ-১৯ অনাবা মশীং অসি ১,৬৯,৮৮৩নি। হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা অনৌবা মীওই ৫,২৫৭ পোজিতিব ওইরে হায়বা খঙবা ঙমখ্রে। রাজ্য অসিদা নাবা ফরবা মীগী মশীং অসি ৮৮৯৬০ য়ৌরে। অপুনবা এক্তিব ওইরিবা অনাবা মশীং ৭৩২৯৮নি। গ্রেতর মুম্বাই রিজন্দা অনৌবা পেসেন্ত ১২৪৭ পোজিতিব ওইরে হায়বা খঙবা ঙমখ্রে, নিংথৌকাবা নুমিৎ ফাওবদা ৩৯১ নাবা ফখ্রে অমসুং ২১ লৈখিদ্রে লৈখিদবা। অপুনবা অনানা মী মশীং অসি ৭৬২৯৪নি। মরক অসিদা মহারাস্ত্রা সরকারনা কেন্দ্র সরকারগী লোইশঙশিংদা/ইস্তাব্লিস্মেন্তশিংদা, হাই কোর্ততা, অমসুং পব্লিক সেক্তর বেঙ্কশিংদা থবক তৌবা ইমপ্লোয়ীশিংবু সব অর্বান লোকেল ত্রেন্দা চৎপা য়াহনবীয়ু হায়না হায়জখ্রে।
• গুজরাৎঃ হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা গুজরাত্তা অনৌবা পোজিতিব কেস মশীং ৬২৬ লাকখিবগা লোইননা অপুনাব কেস মশীং ৩২,০২৩ য়ৌখ্রে। অমসুং ১৯না লৈখিদবগা লোইননা রাজ্য অসিদা মীওই ১৮২৮ লৈখিদ্রে। গুজরাত সরকারনা দুকানশিং জুলাই ১দগী নুমিদাং পুং ৮ ফাওবা হাংনবা খঙহনখ্রে। হোতেল অমসুং রেস্তোরেন্তশিংনা পুং ৯ ফাওবা হাংগনি। লোৱর কোর্তনা রাজ্য অসিদা হয়েংদগী হাংবা হৌরগনি, অদুবু হিয়রিংদি ভিদিও কনফরেন্সকী খুথাংদখক চত্থগনি।
• রাজস্থানঃ ঙসি অয়ুক্তা রাজ্য অসিদা অনৌবা কোবিদ-১৯ কেস ৯৪ লাকখ্রে। মসিনা রাজ্য অসিগী অপুনবা মশীংদা ১৭,৭৫৩ শুহনখ্রে। এক্তিব ওইরিবা অনাবগী অপুনবা মশীং ৩,৩৯৭নি। নাবা ফখ্রবা মশীংনা ১৩,৯৪৮নি। হৌজিক ফাওবদা লৈখিদ্রবগী অপুনবা মশীংনা ৪০৯নি। কেস অয়াম্বনা সিকার জিল্লাদগী লাকখিবনি (৩৩) অদুগা অলৱার জিল্লানা অনীশুবদা চেল্লি (২২)।
• মধ্য প্রদেশঃ অনৌবা পোজিতিব কেস মশীং ১৮৪ লাকখিবগা লোইননা রাজ্য অসিগী কোবিদ মশীং ১৩,৩৭০ শুখ্রে। মরকসিদা এক্তিব কেস ২৬০৭ লৈবগা লোইননা হৌজিকফাওবদা ১০,১৯৯ নাবা ফখ্রে। মোরেনা জিল্লাদা অনৌবা কেস ২৪ লাকখি অমসুং সাগর জিল্লাদা নিংথৌকাবা নুমিত্তা অনৌবা কেস ১৯ লাকখি।
• ছতিশগরঃ অনৌবা কোবিদ-১৯ কেস ১১ লাকখিবগা লোইননা রাজ্য অসিদা লৈরিবা অপুনবা কোবিদ-১৯ কেস মশীং অসি ২৭৯৫নি, মসিগী মনুংদগী এক্তিব কেসনা ৬৩২নি। দুর্গনা খ্বাইদগী ৱাংনা রিপোর্ত তৌরকখি – নিংথৌকাবা নুমিৎ ফাওবদা ৩০, মসিগী মতুংদা জশপুরনা অনৌবা কেস ২৫ রিপোর্ত তৌরকখি, অমসুং রাইপুরদা কেস ১০ রিপোর্ত তৌরকখি।
• গোৱাঃ অনৌবা কোবিদ পোজিতিব কেস ৫৩ লাকখিবগা লোইননা রাজ্য অসিগী অপুনবা কোরোনাভাইরস কেস মশীং ১,২১৫ শুহনখ্রে। এক্তিব কেস মশীং ৭২৪ ওইরি। নিংথৌকাবা নুমিত্তা অনাবা মীওই ৪৬ নাবা ফখিবগা লোইননা, অপুনবা নাবা ফখিবগী মশীং ৫২৪ শুখ্রে।
• কেরলাঃ কেরলাদা মীওই অমগা কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা লৈখিদ্রে; মহাক কেপিতেল থিরুবনন্থপুরমদগীনি, লৈখিদবনা থাংজ নুমিত্তা মেদিকেল কোলেজ হোস্পিতালদনি। মহাক্কী তেস্ত রিজল অদু ঙসি পোজিতিব ওইরে হায়না থোক্লকখিবনি। কোনুং অসিদা লৈখিদবা মশীং অসি ঙসিগীসিগা থারগা মরিশুবনি অমসুং রাজ্য অসিদনা ২৪ শুবনি। হয়েংদগী হৌদুনা সরকার অসিনা লরনর্স দ্রাইবিং লাইসেন্স পীবা হৌরগনি। লোকদাউন লৈবনা মরম ওইদুনা লেপতুনা লৈরুবনি। তেস্তনা ওনলাইন্দা পাঙথোক্কনি। । রাজ্য অসিদা ঙরাং কোবিদ অনাবা ১২১ লাকখ্রে অমসুং অনাবা ২,০৫৭ অমনা লাইয়েংদুনা লৈরি। তোঙান-তোঙানবা জিল্লাশিংদা মীওই ১,৮০,৬১৭বু চেকশিন্না মীকুপ নাহুম শিংনা শেন্নদুনা লৈরি।
• তমিল নাদুঃ চেন্নই অমসুং মদুরাইদা জুলাই ৫ ফাওবা লোকদাউন কন্না তৌখিগনি অমসুং হৌজিক লৈরিবা কোম্থোকপা অসি জুলাই ৩১ ফাওবা তমিল নাদু পুম্বদা লৈখিগনি হায়না সরকারনা থোকপা ওর্দর অমগী মতুং ইন্না ফোংদোরক্লি। রাজ্য অসিনা আই.সি.এম.আর.না পাউতাক পীবা কোবিদ-১৯গী রেপিদ-এন্তিজেন তেস্তিং কিৎ অদু সেন্সিতিবিতী রেৎ তপ্পনা শীজিন্নরোইদৌরি অমসুং আর.তি.পি.সি.আর. তেস্তিং মখা তানা শীজিন্নখিনি। অনৌবা কেস ৩৯৪৯, রিকোবর্দ ২২১২, অমসুং মীওই ৬২ ঙরাং লৈখিদ্রে। অপুনবা কেসঃ ৮৬২২৪, এক্তিব কেসঃ ৩৭৩৩১, লৈখিদ্রবাঃ ১১৪১, দিসচার্জঃ ৪৫৫৩৭ চেন্নইদা লৈবা এক্তিব কেসঃ ২১৬৮১।
• করনাতাকাঃ রাজ্য সরকারনা থবক থিরিবশিংগীদমক 'স্কিল কন্নেক্ত' ওনলাইন পোর্তেল অমা হাংদোকখ্রে; সরকারনা জুলাই ৭দা ওনলাইন জোব ফেয়র অমসু লাইচৎ অসিনা থবক থাদোকহল্লবা মীওইশিংদা মতেং পাংনবগীদমক পাঙথোক্কদৌরি। প্রাইবেৎ হোস্পিতালশিংগী মকোকশিংগা ৱারী শান্নরবা মতুংদা, মুখ্য মন্ত্রীনা মীদিয়া পাউদম্লদুনা হায়খ্রে, কোবিদ অনাবা লাইয়েংনবগীদমক বেঙ্গলুরুদা লৈবা প্রাইবেৎ হোস্পিতালশিংনা ফমুংশিংদগী ৫০% (ফমুং ৪৫০০) খাকপদা অয়াবা পীরকখ্রে। অনীরকশুবা ওইনা রাজ্য অসিদা অনৌবা কেস ১০০০ লানখ্রে। অনৌবা কেস ১১০৫, দিসচার্জ ১৭৬, অমসুং ১৯ লৈখিদ্রে হায়না ঙরাং রিপোর্ত তৌখ্রে। অপুনবা পোজিতিব কেসঃ ১৪২৯৫, এক্তিব কেসঃ ৬৩৮২, লৈখিদ্রবাঃ ২২৬, দিসচার্জঃ ৭৬৮৪।
• অন্ধ্র প্রদেশঃ কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা থমখিবা লোকদাউনগী মনুংদা বস সর্বিস লেপখিবনা তেক্স পীবা ঙমদবদগী ইন্সুরেন্স প্রেমিয়ম পীথোকপীনবা অমসুং করনাতাকা, গুজরাত অমসুং উত্তর প্রদেশকী লাইনগী তেক্স কোকপীনবা প্রাইবেৎ বস ওপরেতরশিংনা সরকারদা হায়জখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা সেম্পল ১৮,১১৪ চাংয়েং তৌরবা মতুংদা অনৌবা কেস ৭০৪ লাকখ্রে, ২৫৮ দিসচার্জ তৌখ্রে অমসুং ৭ লৈখিদ্রে। কেস ৭০৪ অসিগী মনুংদা, ৫১দি ইন্তর স্তেৎ কেসনি অদুগা ৫ অমনা মপান্দগীনি। অপুনবা কেসঃ ১৪,৫৯৫, এক্তিব কেসঃ ৭৮৯৭, দিসচার্জঃ ৬৫১১, লৈখিদ্রবাঃ ১৮৭।
• তেলঙ্গানাঃ ইশানা থমজবা লোকদাউন অসি মীয়ামদগী তোঙান-তোঙানবা পাউখুম লাকখ্রে। ভাইরস অসিবু লাকপনা লৈখিনবা হোৎনবা য়াবা কয়া হোৎনরি। কেস মশীং য়ামখৎলকপদগী দুকান্দারশিংনা মখোয়গী কারবার লেপচখ্রে অমসুং য়ুমদগী মপান থোক্তনবা হায়খ্রে। ঙরাং ফাওবদা লাকখিবা অপুনবা কেসঃ ১৫৩৯৪, এক্তিব কেসঃ ৯৫৫৯, লৈখিদ্রবাঃ ২৫৩, দিসচার্জঃ ৫৫৮২
• মনিপুরঃ হৌফিক ফাওবদা মনিপুরদা কোবিদ তেস্ত ৪৯৮৮২ তৌখ্রে, পোজিতিব কেস ১২২৭ লাকখ্রে। কোএলিজন অগেন্সত দ্রগ এন্দ অল্কোহোল (কাদা)না কোবিদ-১৯ লাইচৎকী মতাংদা মীয়াম ভাপ তাহন্নবা থৌরম অমা হিয়াংলম ৱাবগাই তেরাপিশক কৈথেল মনিপুরদা পাঙথোকখ্রে।
• মেঘালয়ঃ মেঘালয়গী খলিয়রিয়াত্তা অসম (গৌহাতী)দগী লাকপা মীওই অমা কোবিদ-১৯ পোইতিব ওইরে। মসিগা লোইননা অপুনবা কেস ৫২ শুখ্রে, এক্তিব কেস ৯নি।
• মিজোরমঃ মিজোরমগী কোবিদ-১৯ অনাবশিংগী মরক্তগী ৮০%দি নাবা ফখ্রে হৌজিক লৈরিবা এক্তিব কেস মশীং ২৯নি। মীওই ৬১না ঙসি দিসচার্জ তৌখ্রে।
• নাগালেন্দঃ নাগালেন্দদা কোবিদ-১৯ পোজিতিব ৮ অমগা লাকখ্রে, মসিগা লোইননা পোজিতিব কেস ৪৫৯ শুরে, অমসুং এক্তিব কেস ২৯১নি, রিকোবর্দ কেস ১৬৮নি। নাগালেন্দগী মোকোকচুং জিল্লাদা অহানবা ওইনা কোবিদ-১৯ পোজিতিব কেস ১৯ লাকখ্রে।
ফেক্ত চেক

PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
30 JUN 2020 6:23PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
PM chairs meeting to review planning and preparations for vaccination against Covid-19
Prime Minister Shri Narendra Modi today chaired a high-level meeting to review the planning and preparations for vaccination against Covid-19, as and when the vaccine is available. He noted that vaccination of India’s vast and diverse population will need to factor in issues including those related to management of medical supply chains, prioritization of at-risk populations, coordination between different agencies involved in the process, as well as the role of private sector and civil society in this national endeavour. Prime Minister enunciated four guiding principles that will form the foundation of this national effort: first, that vulnerable groups should be identified and prioritized for early vaccination, for example doctors, nurses, healthcare workers, non-medical frontline corona warriors, and vulnerable people among the general population; second, that vaccination of “anyone, anywhere” should take place, without imposition of any domicile related restrictions for getting the vaccine; third, that vaccination must be affordable and universal - no person should be left behind; and fourth, that the entire process from production to vaccination should be monitored and supported in real time with the use of technology.
For details: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1635319
Updates on Covid-19 from Ministry of Health and Family Welfare: Recovery rate inching close to 60%; Recovered cases are now 1lakh 20 thousand more than the number of active cases
Collective and focussed efforts for containment and management of COVID-19 by Government of India along with the States/UTs have led to the recovery rate among COVID-19 patients fast approaching 60%. As on date, there are 1,19,696 more recovered patients than COVID-19 active cases. Also, while there are 2,15,125 active cases, all under active medical supervision, 3,34,821 patients have been cured/discharged. This has resulted in the recovery rate amongst COVID-19 patients further improving to 59.07%. During the last 24 hours, a total of 13,099 COVID-19 patients have been cured. The number of diagnostic labs is continuously increasing. India now has 1049 diagnostic labs dedicated to COVID-19. These include 761 labs in the government sector and 288 private labs.
For details: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1635316
Ministry of Home Affairs issues new Guidelines for Unlock 2
Union Ministry of Home Affairs (MHA) has issued new guidelines for Unlock 2 to open up more activities in areas outside the Containment Zones. The new guidelines will come into effect from July 1, 2020. The process of phased re-opening of activities has been extended further. The new guidelines, issued yesterday, are based on feedback received from States and UTs, and extensive consultations held with related Central Ministries and Departments. As stipulated in the Unlock 1 Order and guidelines issued on 30.05.2020, certain activities, i.e., religious places and places of worship for public; hotels, restaurants and other hospitality services; and shopping malls; have already been permitted from June 8, 2020 outside the Containment Zones. Detailed standard operating procedures (SOPs) have also been issued. Domestic flights and passenger trains have already been allowed in a limited manner. Their operations will be further expanded in a calibrated manner. Night curfew timings are being further relaxed and curfew shall be in force from 10.00 pm to 5.00 am. Training institutions of the Central and State Governments will be allowed to function with effect from July 15, 2020. SOP in this regard will be issued by the Department of Personnel and Training, Government of India. After extensive consultation with States and UTs, it has been decided that schools, colleges and coaching institutions will remain closed till July 31, 2020. Lockdown shall continue to be implemented strictly in the Containment Zones till 31 July, 2020.
For details: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1635227
COVID warrior: ASHAs at the forefront of COVID war in Uttar Pradesh; 1.6 lakh ASHAs tracked over 30.43 lakh migrant returnees
With the surge in the cases of COVID-19 in the country and the influx of migrant population from hotspot areas, one of the major challenges in Uttar Pradesh (UP) was to cater to the healthcare needs of returnees and arrest the spread in its rural population. ASHAs have played a critical role in supporting the state’s COVID-19 management during this crisis. In a gigantic exercise, UP’s 1.6 lakh ASHAs have tracked over nearly 30.43 lakh migrant returnees in two phases- 11.24 lakh in the first and 19.19 lakh in the second phase. They have assisted in contact tracing and community level surveillance.
For details: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1635305
PM addresses nation and announces extension of Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana
Prime Minister Shri Narendra Modi today addressed the nation and announced the extension of Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana till the end of November. Prime Minister emphasized that provision of food to those in need during lockdown has been the foremost priority of the country. As soon as lockdown was announced, the government brought about PM Garib KalyanYojana, under which a package of Rs 1.75 lakh crore for the poor was announced. He noted that in the last three months, Rs 31,000 crore has been transferred in the Jan Dhan accounts of almost 20 crore poor families, Rs 18,000 crore has been transferred to the bank accounts of more than 9 crore farmers and Rs 50,000 crore is being spent on PM Garib Kalyan Rojgar Abhiyaan, which has been started to provide employment opportunities.
For details: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1635343
Text of PM's address to the nation
For details: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1635346
Loans worth more than Rs 1 lakh crore sanctioned under ECLGS
Under the 100 % Emergency Credit Line Guarantee Scheme (ECLGS) backed by a Government guarantee , Banks from Public & Private Sectors have sanctioned loans worth over Rs. 1 lakh crore as of June 26, 2020, of which more than Rs 45,000 crore has already been disbursed. This would help more than 30 lakh units of MSMEs & other businesses restart their businesses post the lockdown.
For details: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1635376
NBRI establishes advanced virology lab for COVID-19 testing
National Botanical Research Institute (NBRI), Lucknow, has established an “Advanced Virology Lab” for testing COVID-19. The facility has been developed based on the guidelines of the Indian Council Medical Research (ICMR), the World Health Organisation (WHO), and the Ministry of Health and Family Welfare. It is a Bio Safety Level (BSL) 3 level facility. This advanced version has a “Negative Pressure”, which means it has a suction facility that can suck any aerosol and pass it through filters. It can filter virus or bacteria to make it a safe COVID-19 testing facility. It reduces the possibilities of infections at culturing facilities.
For details: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1635301
Skill development will be the backbone of Aatamnirbhar Bharat and Garib Kalyan Rozgar Abhiyaan: Dr Mahendra Nath Pandey
Dr Mahendra Nath Pandey, Union Minister for Skill Development and Entrepreneurship, yesterday in a webinar said that skilling, up-skilling and re-skilling of the India’s workforce will play a crucial role in the success of the Government’s vision of Aatamnirbhar Bharat and the recently launched Garib Kalyan Rozgar Abhiyaan. “In wake of the Covid-19 global pandemic we need to move ahead with innovative methods, especially in the industrial sector, there is a need for a big change in terms of the overall mindset and approach towards doing business as we need to give more importance to use of digital technology,” said the Minister.
For details: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1635180
Clean Energy Can Support India’s Economic Recovery post-Covid-19
NITI Aayog and Rocky Mountain Institute (RMI) today released Towards a Clean Energy Economy: Post-Covid-19 Opportunities for India’s Energy and Mobility Sectors report, which advocates for stimulus and recovery efforts that work towards building a clean, resilient, and least-cost energy future for India. These efforts include electric vehicle, energy storage, and renewable energy programs. The report identifies how Covid-19 is beginning to influence the clean energy transition in India, specifically for the transport and power sectors, and recommends principles and strategic opportunities for the country’s leaders to drive economic recovery and maintain momentum towards a clean energy economy.Covid-19 has presented significant demand- and supply-side challenges for India’s transport and power sectors, from liquidity constraints and supply shortages to shifts in consumer demand and preferences.
For details: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1635298
15th Finance Commission holds meeting with the Ministry of Human Resource Development
The Finance Commission headed by Chairman, Shri N. K. Singh held a detailed meeting with the Ministry of Human Resource Development. The meeting was called to discuss the impact of the new tools of pedagogy, including online classes and use of other technology for Education, the need for which have arisen out of the ongoing pandemic. The Commission had called for this meeting more specifically for the purpose of making its recommendations in its report for 2020-21 and 2025-26 on the subject of education specially in the time of COVID-19.
For details: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1635159
PM SVANidhi Portal launched (Beta Version)
Shri Durga Shanker Mishra, Secretary, Housing & Urban Affairs, yesterday launched the Beta version of PM Street Vendor’s Atma Nirbhar Nidhi “PM SVANidhi” Portal. Leveraging on the digital technology solutions, the portal provides for an integrated end to end IT interface to users for availing benefits under the scheme.
For details: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1635176
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Maharashtra: The current count of COVID19 patients in the state is 1,69,883. 5,257 new patients have been identified as positive in the last 24 hours. The state count of recovered patients has gone up to 88,960.Total Active patients are 73,298. In Greater Mumbai Region, 1,247 new patients have been identified as positive, while 391 recoveries and 21 deaths have also been reported on Monday. The total number of infected patients has gone up to 76,294. Meanwhile, the Maharashtra Government has requested the Railways to allow the employees of various Central Government Offices / Establishments, High Courts and Public Sector Banks to travel by suburban local trains.
• Gujarat: The total number of cases of COVID-19 has reached 32,023 as 626 new cases were reported during the last 24 hours. Also, 19 patients have lost their lives in this period, taking the total death due to COVID19 in the state to 1,828. Gujarat Government has decided to allow shops to remain open till 8 p.m. from 1st of July. Hotels and restaurants will remain open till 9 p.m. The Lower courts in the state will reopen from tomorrow but hearings will take place only through video conferencing.
• Rajasthan: 94 new cases have been reported this morning, which takes the state tally of COVID-19 to 17,753. The number of active cases is 3,397. The total recoveries in the state stand at 13,948; while 409 deaths have occurred till date. Most of the new cases reported today are from Sikar district (33) followed by Alwar district (22).
• Madhya Pradesh: 184 new cases have been reported which takes the state tally of Coronavirus infection to 13,370. While there are 2607 active cases in the state, the number of recovered patients stands at 10,199. Morena district reported 24 new cases and Sagar district reported 19 cases on Monday.
• Chhattisgarh: 101 new cases have been reported in the state taking the tally of COVID-19 to 2,795, while the active cases are numbered at 632. Durg reported the highest - 30 new cases on Monday, followed by Jashpur reporting 25 new cases and then Raipur with 10 cases.
• Goa: 53 new cases have been reported taking the state tally of coronavirus positive cases to 1,251. There are 724 active cases in the state. With 46 recoveries reported on Monday, the total number of recovered patients has gone up to 524.
• Kerala: One more person died of the Covid-19 in Kerala; A 76-year-old native of Capital Thiruvananthapuram died at Medical College hospital on Saturday. He succumbed to the virus after his return from Mumbai. His test results however turned out to be positive today. This is the fourth Covid death in the capital and 24th in the state. The government has decided to restart the process of giving learner’s driving license from tomorrow. It was stalled due to lockdown. The test will be done online. The state confirmed 121 Covid-19 positive cases yesterday. 2,057 patients are still under treatment. A total of 1,80,617 people are currently under surveillance in various districts.
• Tamil Nadu: Chennai and Madurai will continue to be under intense lockdown till July 5 and the current relaxations and curbs shall be in force till July 31 for the rest of Tamil Nadu, as per order issued by the government. State not to use the rapid-antigen testing kits for Covid-19, suggested by ICMR, due to its low sensitivity rate and will continue to use RTPCR testing. 3949 new cases, 2212 recoveries & 62 deaths reported yesterday. Total cases: 86224, Active cases: 37331, Deaths: 1141, Discharges: 45537, Active cases in Chennai: 21681.
• Karnataka: State government launches 'skill connect' online portal to help job seekers; govt. is also organising an online job fair on July 7, to help people who have lost their jobs due to the pandemic. After his meeting with heads of private hospitals, CM briefed media and said private hospitals in Bengaluru agreed to reserve 50% of beds (4500 beds) for treatment of Covid patients. For the second day in a row the State reported more than 1000 cases yesterday. 1105 new cases, 176 discharges & 19 deaths were reported yesterday. Total positive cases: 14295, Active cases: 6382, Deaths: 226, Discharges: 7684.
• Andhra Pradesh: Private bus operators urge government to waive tax on the lines of Karnataka, Gujarat and Uttar Pradesh and pay the full insurance premium as they are not in a position to pay quarterly tax (April-June) following stoppage of bus services during the lockdown induced by Covid-19. 704 new cases, 258 discharged and seven deaths reported during last 24 hours after testing 18,114 samples. Of the 704 cases, 51 are inter-state cases and five from abroad. Total cases: 14,595, Active cases: 7897, Deaths: 187, Discharged: 6511.
• Telangana: Self-imposed lockdown has evoked mixed response in many parts of Old City. All possible efforts are being made to keep the virus at bay. Shopkeepers have halted their business and are forced to stay indoors with a surge in the number of cases. Total cases reported till yesterday: 15394, Active cases: 9559, Deaths: 253, Discharges: 5582.
• Manipur: 49,882 COVID-19 tests have been done in Manipur so far with 1227 positive results. Coalition Against Drugs and Alcohol (CADA) conducted an awareness programme on COVID-19 pandemic at Hiyanglam-Wabagai Terapishak Keithel of Manipur.
• Meghalaya: One more person who came from Assam (Guwahati)has tested positive for COVID 19 in Khliehriat, Meghalaya. With this total positive cases in the state stand 52 with 9 active cases.
• Mizoram: Over 80% of the total COVID19 cases in Mizoram have recovered, active cases now stand at 29. 61 recovered patients discharged in Mizoram today.
• Nagaland: 8 new positive cases of COVID-19 have been detected in Nagaland taking the Positive cases to 459 with 291 active cases and 168 recoveries. Mokokchung district in Nagaland records first COVID 19 positive case.